Hjernesterk er en podkast av hjerneforsker, foredragsholder, forfatter og tidligere fastlege Ole Petter Hjelle, og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad. Begge har bakgrunn fra idretten og brenner for fysisk aktivitet i et folkehelseperspektiv. Hjelle har lang erfaring med bruk av fysisk aktivitet i behandling og forfattet bøker om effekten fysisk aktivitet og effekten har på blant annet hjernen- og det mentale. Kaggestad har i mange år fulgt opp tusenvis av ansatte i næringslivet for å motivere til gode mosjonsvaner. Podkasten «Hjernesterk» handler om de primære gevinstene ved mosjon, hvordan det påvirker vår mentale helse og bidrar til en bedre hverdag.
Medikalisering og en stadig lengre diagnosemanual
Ole Petter har snakket med avisen Vårt Land om listen av diagnoser som går i en utvikling av å bli stadig lenger. Er det en økende trend at vi oppsøker lege- og helsevesenet for plager som egentlig er en naturlig del av hverdagslivets utfordringer. Er for eksempel det å føle på trøtthet, utmattelse, tungsinn og engstelse diagnoser(?), eller er vi i ferd med å sykeliggjøres på en måte som på sikt er uheldig for samfunnets og enkeltpersoners utvikling?See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/14/2024 • 33 minutes, 10 seconds
Lytterspørsmål og plukking av sopp
Ole Petter og Mads tar en gjennomgang av ulike lytterspørsmål. Hør reaksjoner og spørsmål om artrose, vekten av muskler sammenlignet med fett, og en kommentar til episoden om hvordan småbarn påvirker søvn. I tillegg har Mads lest en kronikk i Aftenposten om plukking av sopp, og hvordan det kan bli en sunnere og (kanskje) like dopamingivende aktivitet som å scrolle på sosiale medier.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/7/2024 • 35 minutes, 59 seconds
Småbarn og dårlig søvn
Ole Petter og Mads har tatt frem et lytterspørsmål fra en lege som har blitt mor for første gang. Den nybakte moren kjenner på effektene av mindre søvn og spør om det å få barn påvirker oss negativt grunnet dårligere nattesøvn. Ole Petter forteller om en studie gjort på førstegangsforeldre og hvordan det påvirker helsa negativt. Blant annet viser studien og menn og kvinner opplever belastningen ved lite søvn likt til tross for at mor sover vesentlig mindre enn far. Hvilke negative helseeffekter har dårligere søvn, og hva kan vi gjøre for å takle- og komme bedre ut av småbarnsfasen til tross for den negative innvirkningen dårlig søvn har på helsen?See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/31/2024 • 33 minutes, 56 seconds
Tour de France og sykefravær
Mads er tilbake i Norge etter å ha jobbet med Tour de France, og reflekterer over de mange veltene og skadene i sykkelfeltet. Har vi som samfunn godt å av å se hvordan noen reiser seg opp og kjemper videre til tross for smerter og utfordringer? Ole Petter og Mads snakker videre om sykefraværet i Norge, og hvorfor det er så høyt når vi tilsynelatende lever i det som karakteriseres som et av verdens friskeste land.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/24/2024 • 26 minutes, 16 seconds
Stress, kortisol og fett
I episoden drøfter Ole Petter og Mads et lytterspørsmål fra en som etterspør en presisering på en tidligere episode om magefett. Lytteren ønsker å vite mer om fett som stammer fra stress. Kan man legge på seg usunt fett gjennom høyt stress og høye kortisolverdier? I episoden hører du blant annet om hvordan høyt stressnivå og lite søvn kan føre til blant annet økt appetitt og vektoppgang.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/17/2024 • 31 minutes, 9 seconds
Hvilke treningsprogram og helseeffekt
Podkasten Hjernesterk har fått et lytterspørsmål fra en dame som jobber nattevakt, har familiemedlemmer med hjerte- og karsykdom og samt Alzheimer. Lytteren er i relativt god fysisk form, men ønsker å vite mer hva hun bør prioritere av treningsøkter for å få best effekt med tanke på å forebygge eventuell fremtidig sykdom. Ole Petter og Mads drøfter spørsmålet og bidrar med sine innspill til hva de mener hun bør prioritere og hvordan et tenkt ukeprogram kan se ut i en eller hektisk hverdag. I tillegg snakker Ole Petter om effekten fysisk trening med høy intensitet har på hjernen og utviklingen av hjerneceller. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/10/2024 • 26 minutes, 36 seconds
Positive endringer med reduserte parkeringsmuligheter
Ole Petter og Mads har besøk av Kristin Giske Lauritsen og Andreas Gaardon som begge jobber Hjem- Jobb- Hjem i Trondheim. Hjem- jobb- hjem tilrettelegger for at ansatte skal velge kollektivt, sykling og gange på vei til og fra jobb. Tilbudet henger sammen med redusert tilgang til parkeringsmuligheter på arbeidsplassen, som dermed tvinger frem endringer. Giske Lauritsen og Gaardon forteller om hvordan endringer i mulighetene for bruk av privatbil skaper endringer som gjør at flere dermed bruker kroppen som transportmiddel, og om hvordan arbeidsplassen slik kan snu utfordringen det er for noe å ikke benytte bilen til en positiv endring for helse og miljø.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/3/2024 • 42 minutes, 32 seconds
Fotballproffen som nektet å gi seg
Hjernesterk møter tidligere fotballproff Alexander Aas som nå er daglig leder for Ullern Idrettsforening. Aas forteller om sitt forhold til idretten og som skadene som tvang han til å legge opp fotballkarrieren. Til tross for sliter og skadene fra idrettskarrieren har Alexander aldri sluttet å være fysisk aktivitet og sette seg nye fysisk krevende mål. Denne sommeren skal 46 åringen sykle alle etappene av årets Tour de France. Ruten er over 3400 kilometer lang med over 52 000 høydemeter. Med seg på veien har han sin venn Vegar Foss Andersen, som følger kameraten i bobil. I tillegg til utfordringen og opplevelsen er målet til Aas og Foss Andersen å samle inn penger til et fond som bidrar til støtte for unge talenter. Mottoet til Aas er «Det er meg det kommer an på». I episoden kan høre hvordan han tross skader og idrettsslitasje har holdt seg i form og brukt trening som kilde til opplevelser for livet. Du kan høre om oppveksten med idrett og dugnad, og hvordan han fremdeles bruker idrett og fysisk aktviitet til å hjelpe andre. Ønsker du å bidra til å hjelpe unge talenter kan du gjøre det ved å støtte Sykkeltouren TDF 2024 via Vipps til #594377See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/26/2024 • 31 minutes, 10 seconds
Dørstokkmila
Podkasten Hjernesterk har fått et spørsmål fra en 73 år gammel mann som lytter på podkasten når han er ute på jogge- eller gåtur. Til tross for at han er aktiv og setter pris på fysisk aktivitet ønsker han å vite mer om hvordan slå dørstokkmila. Hva er viktigst, motivasjon eller rutiner? Hvordan motiveres man til bedrede rutiner? Handler det egentlig om motivasjon- eller er det vanene som setter oss i autopilot slik at vi får de «vanlige» tingene gjort. I så fall, hva er hemmeligheten til gode vaner? Ole Petter og Mads snakker om sine erfaringer med regelmessig trening, planlegging og hva som skyldes den dårlige følelsen når vaner og målsettinger brytes.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/19/2024 • 34 minutes, 3 seconds
Om lederskap og fysisk trening
Podkasten Hjernesterk er på besøk hos HR og lønnstjenesteselskapet Zalaris for å snakke med toppsjef og grunder av selskapet Hans Petter Mellerud. Zalaris har hatt en eventyrlig vekst og har nå 1100 ansatte i flere land i Europa. Mellerød snakker med Ole Petter og Mads om hans lidenskap for fysisk trening, hvordan han finner tid, og hvordan det er blitt en tilnærmet avhengighetsskapende vane.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/12/2024 • 31 minutes, 36 seconds
Politikk og folkehelse
Ole Petter og Mads har fått besøk av Stortingsrepresentanten Erland Svardal Bøe. Den 31 år gamle politikeren for partiet Høyre gikk for noen år siden ut med sin historie om livsstilsendring og bedrede mosjonsvaner. I samme sak oppfordring Svardal Boe til økt satsing på fysisk aktivitet og folkehelse. Svardal Bøe forteller om livet som politiker og hvordan arbeidsbelastningen kan gå på helsa løs. Videre er tema i episoden perspektiver på myndighetenes satsing på folkehelse, hvorfor folkehelse ikke er en valgvinner, og eksempler på hva som kan bidra til bedret folkehelse og samfunnsbesparende forebygging.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/5/2024 • 38 minutes, 15 seconds
Magefett og smertestillende
Ole Petter og Mads tar opp en artikkel i VG om magefett hvor Ole Petter er spurt om sine meninger. Artikkelen var i VG- vektklubb og handlet om spørsmål som VG-leserne var opptatt av. Hva er det viktigste å vite om magefett, og finnes det noen «ekle oppskrifter» for å få det bort? I episoden får du i tillegg høre et lytterspørsmål fra en barnehageansatt som har klart å dempe smerter i kroppen med fysisk trening. Barnehagemedarbeideren har fått i oppdrag bidra til å inspirere sine kollegaer som også sliter med smerter, men som i stedet tyr til hyppig bruk av smertestillende. Spørsmålet den barnehageansatte stiller er rett og slett om trening kan erstatte smertestillende?See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/29/2024 • 19 minutes, 53 seconds
Lev til du blir 100
Podkasten Hjernesterk har fått innspill fra en lytter om å snakke om en serie på Netflix som handler om årsaker til at noen mennesker på ulike steder i verden lever lenger. Hvorfor lever noen mennesker lenger, og hvorfor finnes det noen geografiske steder hvor det er populasjoner med bedre helse og lenger levealder enn andre steder i verden? Ole Petter har skrevet en bok om å leve til du blir 100 år, og i episoden forteller Ole Petter hvilke ni faktorer som påvirker helsa på en slik måte at du får et lengre og bedre liv.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/22/2024 • 48 minutes, 48 seconds
Stress! Hva gjør det med oss, og hvordan håndterer vi det?
Mads har vært på et bedriftsbesøk hvor ansatte i en avdeling er under stort jobbpress. Mange av de føler seg slitne og sover dårlig som et resultat at det høye stressnivået. Hva fører stress med seg av fysiske og mentale utfordringer, og hvordan håndteres stress best mulig? Ole Petter forteller om de negative helseutfordringene med stress, blant annet hvordan det påvirker blodsukkerregulering og behovet for mer kaloriholdig mat. I tillegg snakker Mads og Ole Petter om de gode vanene som bidrar til å håndtere høyt stressnivå, og hvordan kulturen i en gruppe kan påvirke de gode vanene som gjør at gruppa kommer styrket igjennom intense perioder.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/15/2024 • 33 minutes, 54 seconds
Vaner
Ole Petter har uttalt seg i VG om vaner og hvordan hjernen etablerer vaner – uansett om de er dårlige er gode. Artikkelen handlet om vaner, men overskriften på forsiden handlet om vekt. Ole Petter og Mads snakker om overskriften og hvorfor VG valgte å «selge» artikkelen på forsiden om vektnedgang når den egentlig handlet om etablering av vaner. Hva skjer med hjernen når vi etablerer nye vaner? Hvordan kan vi trene opp hjernen til å få bedre vaner, og hvorfor er vaner så vanskelig å endre? Ole Petter forteller om hva som skjer i hjernen og hvordan vaner henger sammen hjernes belønningssystemer som gjør det særlig vanskelig å komme seg over dørstokken og ut i bevegelse.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/2024 • 38 minutes, 1 second
Dans
Det er snakket mye om utholdenhetstrening og styrke som viktige kilder til god form og bedret helse. Men hva med å danse? Tidligere toppdanser og danseinstruktør i TV2 programmet «Skal Vi Danse» Therese Cleve Stiansen er på besøk i Podkasten Hjernesterk for å snakke om dans og erfaringene hun har med dans som kilde til bedre helse og lindring av smerte. Cleve Stiansen har et helt liv med dans og har imponerende meritter som konkurransedanser. Hun var del av Skal Vi Danse i en årrekke og var blant annet dansetreneren til Mads da han deltok i programmet i 2014. Med Ole Petter og Mads snakker Cleve Stiansen om erfaringene fra Skal Vi Danse, og dans som helsefremmende aktivitet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/1/2024 • 37 minutes, 6 seconds
Ledelse, næringsliv og fysisk trening
Kan en næringslivsleder bidra til bedret folkehelse og flere mennesker i bedre form? Podkasten Hjernesterk har besøk av tidligere administrerende direktør i Data Respons Kenneth Ragnvaldsen for å snakke om oppfølging av mosjon og fysisk trening på arbeidsplassen. Ragnvaldsen ledet Data Respons fra begynnelsen av 2000- tallet. Fra å være et lite miljø ble selskapet børsnotert og er nå solgt til et stort utenlandsk konsern. Samtidig med en imponerende vekst har Data Respons alltid hatt et lavt sykefravær, og internt har Ragnvaldsen vært opptatt av å utvikle en bedriftskultur som stimulerer til gode mosjonsvaner. Ragnvaldsen snakker med Ole Petter og Mads om hvorfor han som leder har vært opptatt fysisk aktivitet som del av bedriftskulturen, og hvorfor han ser i rollen som næringslivsleder ser på oppfølging av fysisk aktivitet som viktig.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/24/2024 • 44 minutes, 33 seconds
Helsegevinster av mosjon på makronivå
Den 4.april publiserte Helsedirektoratet en artikkel om en ny rapport som viser at helsegevinstene ved fysisk aktivitet er bedre enn hva en opprinnelig trodde. I sammenheng med rapporten har Helsedirektoratet en modellberegning for gevinster gjennom økning i antall leveår av økt aktivitetsnivå på grupper fra 100 personer og mer. Tema i episoden er den omtalte rapporten og hvordan slike rapporter og kunnskap kan bidra til å stimulere til mer fysisk aktivitet i samfunnet. Mads viser også til konkrete eksempler fra næringslivet på hvordan oppfølging av fysisk aktivitet er satt i system.Annonse/rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNESee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/17/2024 • 41 minutes, 12 seconds
Medieskapt helseangst
Mads har lest en artikkel i VG om en stor økning i antall kreftdiagnoser på samfunnsnivå. Bør artikkelen gi grunn til bekymring, og bør slike oppslag i media for eksempel være grunn til hyppigere legebesøk og testing for eventuell kartlegging av helsetilstand og eventuelle symptomer på sykdom? Ole Petter forklarer hvorfor VG artikkelen om kreft er unyansert, og videre hvorfor denne typen mediesaker kan skape en usunn frykt, unødvendig helseangst og hypokondri.
4/10/2024 • 30 minutes, 15 seconds
Lytterinnlegg om ADHD og fysisk trening i psykiatrien
I episoden svarer Ole Petter og Mads på henvendelser fra lyttere. En av innsenderne er ivrig lytter, men er kritisk til hva som ble kommunisert på en tidligere podkast om boka Fokus og omtalen av kapittelet om ADHD. Lytteren er far til barn med ADHD og skal selv på utreding for diagnosen. Hør hans kritiske innvendinger og svaret på de kritiske innvendingene. I tillegg gir Ole Petter og Mads råd til en vernepleier som jobber med fysisk aktivitet i psykiatrien. Hun ønsker seg mer faglig kompetanse og ønsker å få sponset PT utdanning som bidrag til økt faglig kunnskap. Hva bør hun vektlegge i en søknad til arbeidsgiveren om studiestøtte til videreutdanning innenfor fysisk trening?
4/3/2024 • 37 minutes, 45 seconds
Sukker og pre-hab
Ole Petter og Mads svarer på lytterspørsmål kosthold og pre-habilitering. En ung jente på 23 år trener regelmessig, men lurer på om dårlig mat og mye sukker ødelegger for treningsøktene hun legger ned. Ødelegger dårlig kosthold for treningseffekten, eller er det bare et tegn på balanse i hverdagen? Hva er målet med treningen og hvordan påvirker kostholdet holdningen du har rundt målet med treningsinnsatsen? Ole Petter og Mads drøfter også et spørsmål om pre- habilitering og hvorfor det bør satses enda mer- og breiere på dette i fremtidens helsevesen.
3/27/2024 • 29 minutes, 11 seconds
Et varsku om de unges innaktivitet
17.februar i år gikk overlege og hjertespesialist Stein Ørn ut i et intervju med TV2 om at han var sterkt bekymret for hva stillesitting og digitale medier gjør med barns og unges fysiske- og mentale utvikling. Professor Ørn frykter konsekvensene det har på samfunnsnivå at dagens generasjon unge ikke lengre trenger å være fysisk aktive for å bli mentalt stimulert. Ørn er bekymret for frafall fra idretten, og hvordan mangel på fysisk aktivitet vil øke forekomsten av sykdom i fremtiden. Mads har snakket med Stein Ørn om advarselen, konsekvensene innaktivitet i ung alder har på de unges utvikling, samt hvordan idretten kan systematiseres for å stimulere barn og unge til mer fysisk aktivitet. Ole Petter og Mads diskuterer Ørns påstander og bekymring, i tillegg til løsninger som kan snu den negative utviklingen.
3/20/2024 • 45 minutes, 40 seconds
Fokus, konsentrasjon og ADHD
Er vi et samfunn som stadig mister fokus og evnen til å konsentrere? I så fall hva er det som gjør at evnen til konsentrasjon og mentalt fokus forsvitrer? 18.mars kommer den nye boken «Fokus» skrevet av Ole Petter Hjelle, om hvordan dagens samfunn påvirker vår evne til konsentrasjon. Hva er årsaken til at tiden vi klarer å konsentrere oss har gått ned, og hva er bra for ivaretagelse av konsentrasjonsevnen? I episoden snakker Mads og Ole Petter særlig mye om et kapitel i «Fokus» om ADHD. Hva skyldes den store økningen i diagnoser for ADHD, og er egentlig symptomer på ADHD sykelig, eller bare normale adferdsmønstre?
3/13/2024 • 28 minutes, 20 seconds
4*4
Podkasten Hjernesterk tar opp den ferske diskusjonen mellom to norske forskermiljøer om 4*4 treningsmetoden. Forskerne bak 4*4 – metoden hevder de har forskning som bekrefter at dette er den treningsformen som gir best effekt. I et innlegg i Aftenposten nylig kom forskere fra Høyskolen i Kristiania med kritikk av metoden og forskningsresultatene bak teorien om at 4’4 minutter og 4’4 repetisjoner gir den beste treningseffekten. Ole Petter og Mads snakker om argumentene som preger forskerdebatten, hvorfor 4*4 er bitt et såpass kjent begrep, og sine meninger om hva som gir den beste treningseffekten på sikt.
3/6/2024 • 34 minutes
Hvorfor skal ikke leger snakke om forebygging?
I episoden snakker Ole Petter og Mads om en replikk og motsvar til kronikken «Et sykt helsevesen» som ble skrevet av legene Anette Dragland, Torklil Færø og Gunhild Mellby og publisert på NRK Ytring 8.februar.I kronikken «Et sykt helsevesen» argumenteres det for at leger bør gjøre mer i møte med pasienten for å forebygge sykdom. Dragland, Færø og Mellby utfordrer på behovet som er for mer forebygging og legers rolle i å bidra til å hindre fremtidige livsstilssykdommer. I motsvaret «Fastlegen leverer» hevder Marte Kvittum Tangen, Peter Prydz og Kirsti Malterud at legene gjør mer enn nok og at det ikke er legenes jobb å bidra til forebygging. Ole Petter er selv tidligere fastlege og ble kjent som «treningslegen» da han startet treningsgrupper med sine pasienter. Hvilke signaler finnes i tilsvaret «Fastlegen leverer»? I tillegg hører du om den rekordstore etterspørselen etter diabetes medisinen Ozempic og hvorfor det er blitt en etisk problem ved at de den egentlig er ment for sliter med redusert tilgang fordi den brukes bredt også som slankemedisin.
2/28/2024 • 29 minutes, 25 seconds
Treningsbransjen
Ole Petter og Mads har besøk av bransjeleder i næringsorganisasjonen Virke Morten Mørland. Mørland er tidligere toppsyklist, ernæringsfysiolog i Olympiatoppen, og er nå bransjeleder for treningsbransjen i Virke. I episoden hører du om utviklingen til treningsbransjen, potensialet, utfordringer- og muligheter, samt samarbeidet med blant annet legestanden.Annonse/rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
2/21/2024 • 27 minutes, 13 seconds
Skjermavhengighet
Har du hørt om «NOMOFOBI» og «fantomringing»? Tema i episoden av de negative konsekvensene mobiltelefon, og økt skjermbruk har på samfunnet. Mads har lest en kommentar i Aftenposten om skjermavhengighet og at Kina i mange år har erklært skjermavhengighet som en diagnose. Hvorfor kan man definere skjermavhengighet som en diagnose, bør man ta en slik diagnostisering på alvor, og hva er farene ved stadig mer bruk av mobiltelefonen i hverdagen? Videre hører du drøftinger om mobilforbud i skolen og hvorfor det er behov for bruk av lovgivningen for å forebygge mulige skader fra overforbruk av mobiltelefonen særlig blant barn- og unge.Annonse/rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
2/14/2024 • 26 minutes, 26 seconds
Vaner, sykemeldinger og «hot girl walk»
Ole Petter og Mads har vært på God Morgen Norge på TV2 og snakket for å snakke om vaner, og hvorfor så mange nyttårsforsetter ryker såpass tidlig ut i det nye året. Fra tema om vaner, går praten over til ulike temaer som snus, vinterdepresjon, sykemeldinger og en ny trend på sosiale medier som egentlig handler om å gå. For har du hørt om «hot girl walk»? Hvis ikke kan du høre mer om dette og hvorfor trenden er bra i et lavterskelperspektiv.Annonse/rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
2/7/2024 • 33 minutes, 58 seconds
Treningsveiledning med video
Podkasten Hjernesterk er på besøk i kontoret til Naardic AS som utvikler en online- treningsplattform for privatmarkedet, og for i stadig større grad til personlige trenere. Ole Petter og Mads snakker med CEO i selskapet Arnulf Refsnes om starten av selskapet, fordelene og muligheten med videotrening. I tillegg hører du hva Refsnes tenker om utviklingen med kunstig intelligens og mulighetene det gir for enda tettere oppfølging.Annonse/rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
1/31/2024 • 35 minutes, 34 seconds
Effekter av lite søvn
Mads og Ole Petter tar opp et lytterinnspill om søvn. Innsenderen spør om hva som skjer i kropp og hjerne ved for lite søvn. Lytteren har små barn som går ut over søvnkvaliteten. Den dårlige søvnen går ut over treningsmotivasjon, konsentrasjon, mindre energi med mer. Hva skjer med kroppen og hva er lurt å gjøre i perioder med for lite søvn? Hvorfor fører lange perioder med for lite søvn til en ond spiral med potensielle negative helseeffekter?Annonse/rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
1/24/2024 • 24 minutes, 7 seconds
Debatten
NRK viet årets første «debatten» til å diskutere fysisk trening. Blant deltakerne var online- coach Cathrine Collins, lege og forfatter av «pulskuren» Torkil Færø, professor i forebyggende medisin Maja Lisa Løchen, og lege Anette Dragland på en side. På den andre siden av diskusjonen var medisinprofessor Eivind Wang, psykolog og førsteamanuensis Henrik Børsting Jacobsen og forfatter av mageboka Hilde Østby. Underveis i debatten kom i tillegg Stian Staysman Thorbjørnsen inn for å fortelle om hans opplevelse av å delta på underholdningsprogrammet «16 ukers helvete». Det ble steile fronter hvor akademikerne og forskerne Eivind Wang og Henrik Børsting angrep fremgangsmetodene til særlig Cathrine Collins og Torkil Færø. Det ble også en diskusjon om budskapet om trening var ødeleggende for den mentale helsen. Ole Petter og Mads tar opp inntrykkene fra debatten og hvorfor den fremsto som lite konstruktiv i lys av utfordringene innaktivitet skaper i samfunnet.Annonse/rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
1/17/2024 • 43 minutes, 35 seconds
Styrkefabrikken og mental helse
At fysisk aktivitet og det mentale henger sammen er ofte tema på podkasten Hjernesterk. Gjest i episoden er Siw Iren Nysæther Nyborg som har startet styrkefabrikken i Drammen. Med Ole Petter og Mads snakker hun om mentale utfordringer, hvorfor hun startet styrkefabrikken, og hvem som bruker tilbudet. Videre er tema behovet for treningstilbud blant de som ikke føler mestringsfølelse i de mer etablerte treningskonseptene, og hvordan et tilbud som styrkefabrikken kan bidra som supplement til det mer etablerte helsetilbudet.Annonse/rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
1/10/2024 • 54 minutes, 2 seconds
The long walk
Podkasten Hjernesterk har igjen tema på å gå- men denne gang snakkes det om å gå virkelig langt. Markus Rud gjester podkasten for å snakke om hans gåtur fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. I mai 2023 gikk 27 åringen løs på det som hadde vært en drøm og et mål for han i flere år. I motsetning til mange lignende type prosjekter handlet ikke gåturen til Markus om å samle inn penger, finne seg selv eller gjøre et stunt for å komme i bedre form. Han var enkelt og greit drevet av opplevelsen, erfaringen og lysten til å prøve. Allikevel gav opplevelsen han mentale perspektiver som gjorde at han satte enda mer pris på det livet han hadde før han startet på den ekstreme gåturen.Annonse/rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
1/3/2024 • 31 minutes, 58 seconds
Å gå
Tema for episoden er betydning av noe såpass enkelt som å gå. Gange er en enkel og praktisk form for mosjon som nok er undervurdert av mange. Mange stiller spørsmål ved om gåturer skaper gevinst på den fysiske formen? I den forbindelse har Mads tatt en telefon til Jon Ødegaard som er blitt en ambassadør for hvordan gange kan skape store helsegevinster. Ødegaard møtte Johan Kaggestad i 2019, som utfordret- og motiverte han til å bruke gange som trening til å komme i bedre form. Ødegaard veide den gang over 150 kilo, men veier i dag rundt en tredjedel av hva han gjorde. Hør samtalen med Ødegaard og hvordan han brukte gåturer og enkel intervalltrening i motbakke til å kutte medisiner og komme i vesentlig bedre form. Til slutt snakker Ole Petter og Mads om hvorfor gange kan være det beste alternativet for å komme i bedre form, samt andre faktorer som gjorde at Ødegaard klarte å gjennomføre endringen over tid.
12/27/2023 • 39 minutes, 30 seconds
U-helbredelig kreft og idrettsglede
Det er mye snakk om hvordan fysisk trening kan forebygge sykdom og lidelse. Det er allikevel aldri noen garanti for ikke å bli syk. Mads har snakket med Gisle Johansen om hans motivasjon til å trene til tross for en alvorlig kreftdiagnose. Johansen har drevet med idrett hele livet, og har aldri sluttet å være aktiv selv da han ble syk og måtte igjennom tøff behandling. I samtalen forteller Johansen om hans møte med sykdommen, hvordan han bruker fysisk trening i tøffe perioder, om helseangst og tilbakemeldinger fra helsepersonell. Til slutt snakker Ole Petter og Mads om pusterom, og bruk av fysisk trening i møte med alvorlig sykdom. Du kan også høre om begrepet prehabilitering, som er bruk av fysisk trening som forberedelse til behandling.
12/20/2023 • 34 minutes, 51 seconds
Nyttårsforsetter, målsettinger og Offroad Finnmark
Det nærmer overgangen til nytt år og flere er allerede i gang med å planlegge nyttårsforsettene for 2024. De fleste forsetter er helserelatert, og mange har målsetting om å trene mer. Majoriteten av nyttårsforsettene ryker allerede før overgangen til februar, så hva er nøkkelen til å holde det gående slik at det blir resultater og etablerte vaner? Ole Petter går igjennom flere gode råd for hva en bør tenke på før en setter seg mål om for eksempel å trene mer. Mye av episoden handler om terrengsykkelrittet Offroad Finnmark. Mads har snakket med daglig leder i sykkelarrangementet Kjetil Johansen om starten, utviklingen og hvilken rolle det spiller for folkehelsa. Ole Petter deltok i 2023 og har som mål å delta igjen neste år. Mads er også invitert, og invitasjonen er kanskje det som skal til for å utføre den innsatsen en ønsker seg for å komme i bedre form?
12/13/2023 • 42 minutes, 45 seconds
En utrolig fremgang, og trening for hjertet
En forkjølet Ole Petter har vært på treningsreise. En av gjestene i reisefølget hadde ikke trent på lang tid, brukte turen som påskudd for å komme i gang igjen, og opplevde en utrolig fremgang bare på få dager. Mads har vært hos en annen gruppe hvor flere av medlemmene er på vei tilbake fra rus. Blant deltakerne fikk han høre flere historier fra folk som har opplevd enorm fremgang etter å ha kommet i gang med regelmessig fysisk trening. Hvor lite skal til for å skape fremgang og hvordan er egentlig opplevelsen for de som starter opp i veldig dårlig form? Videre i episoden svarer Ole Petter på lytterspørsmål om betablokker og undersøkelser om trening mot hjertesykdom.
12/6/2023 • 29 minutes, 44 seconds
Intervalltrening for barn
Skisesongen er i gang og mange har sine små håpefulle som er i full gang med oppkjøringen til nye langrenns konkurranser. Mange barn er med på fellestreninger og gjennomfører intense intervalløkter. Men har egentlig intervaller særlig effekt på barn? Mads har sett en studie på forskning.no med tittelen; «12 åringer som trente hardt ble ikke bedre enn de som leika». Artikkelen viser til en undersøkelse på om intervalltrening for barn gir bedre effekt enn annen form for fysisk aktivitet blant barn i 12 års alderen. Ole Petter og Mads snakker om undersøkelsen, resultatene fra den, og om tilnærmingen til barneidrett og trening for barn. Ole Petter og Mads snakker i tillegg om pandemien, frafallet fra idretten og hvorfor voksne bør være forsiktige bruk av orden «sliten».
11/29/2023 • 34 minutes, 13 seconds
Grønn resept
Ole Petter har vært på Stortinget for å snakke om grønn resept og hvordan ordningen i fremtiden bør innordnes og organiseres for å skape større gevinst på samfunnsnivå. Hva er egentlig grønn resept, hva er historien bak, og hvorfor har ikke ordningen lyktes i større grad til nå? Hva er løsningen og hvordan kan teknologien bidra til at ordningen lykkes i fremtiden?
11/22/2023 • 34 minutes, 37 seconds
Farlige råd om helse
I episoden snakker Ole Petter og Mads først om stølhet. Noen tolker stølhet som faresignaler og som såpass ubehagelig at de ønsker å unngå en slik type muskelreaksjon i fremtiden. Stølhet er ikke farlig, men kan ved ekstreme belastninger allikevel gi helseskader. Ole Petter forteller om hvor grensen går og hvorfor stølhet i utgangspunktet er noe vi skal ønske velkommen. Videre er tema i episoden teorier som kommer frem fra blant annet sosiale medier. Thomas Thrap Huse- med artistnavnet Pimp- Lotion- har fått mye oppmerksomhet rundt teorier om blant annet pust, kosthold, treningsmetoder og faste. Thrap- Huse sier selv han ikke har noe mål å påvirke andre til å følge hans eksempler, men han får mye oppmerksomhet med potensial til å påvirke mange- også blant publikum som normalt ikke nås med budskap som omhandler helse. Ole Petter snakker om hvorfor man bør være kritisk til deler av påvirkningen fra sosiale medier, og hvorfor vi bør holde oss unna tørrfaste.
11/15/2023 • 30 minutes, 26 seconds
VM for eldre
Viste du at det gjennomføres VM i innendørssykling for eldre? Mads har vært på premieseremoni på Louvisenberghjemmet i Oslo og forteller om et tiltak der hvor de eldre beboerne har deltatt i et VM med bruk av innendørssykler. Hvorfor er fysisk aktivitet og slike tiltak så bra for de eldre sin helse? Ole Petter forteller blant annet om forskning og undersøkelser som viser hvor bra effekt mosjon og fysisk trening har på eldre, og at det aldri er for sent å komme i gang selv for de som er i kategorien «senior».
11/8/2023 • 27 minutes
Ny vidundermedisin og intensitetsstyring
Ole Petter er spurt av en journalist om å kommentere et nytt medikament som kan vise seg å gi effekter lignende hard utholdenhetstrening- uten at man faktisk har trent, og som gir mottakeren vesentlig bedre utholdenhet. Den siste tiden har gitt store medieoppslag om medisiner primært utviklet for å behandle diabetes, men som brukes bredt til vektnedgang. Ole Petter snakker om det nye medikamentet, hva det gjør med kroppen, og i hvilken grad det kan være en erstatning til fysisk trening. I tillegg svarer Mads og Ole Petter på et lytterspørsmål om bruk av intensitetsstyring i trening, og i hvilken grad mosjonister bør se til proffene i valg av intensitet ute på trening.
11/1/2023 • 29 minutes, 26 seconds
Avtakende effekt av trening, og overbeskyttede barn
En innsender som sliter med depresjon har sendt et spørsmål om effekten av fysisk trening på den mentale helsen avtar etter hvert som man trener mer. Kan effekten av trening avta på samme måte som med rusmidler slik at du stadig må ty til større doser for å oppnå effekt? Mads har lest en artikkel på et amerikansk nettsted om barneoppdragelse og hvordan barns manglende aktivitet gjennom fri lek underdørs påvirker den mentale helsen negativt. Er samfunnet og dagens foreldre så engstelige og overbeskyttende at det gjør dagens generasjon barn og unge mer mentalt sårbare?Annonsør/Rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
10/25/2023 • 34 minutes, 34 seconds
Trening med migrene, og podkasten Hjernesterk som politisk parti
Ole Petter og Mads svarer på nye lytterspørsmål. En av innsenderne har sendt inn spørsmål og beskrivelse av egen erfaring om fysisk trening og migrene. Lytteren har lenge slitt med migrene og oppfattet at omgivelsene derfor forventer at hun skal holde seg i ro. På tross av migrenen har lytteren startet å trene, og opplever at det gir henne økt livskvalitet og glede. Er dette nok et tilfelle av at fysisk trening overses blant folk som sliter med kroniske lidelser? En annen lytter lurer på hva Ole Petter og Mads ville gjort om de fikk lov å sitte i regjeringsmakt. Hør hva Podkasten Hjernesterk ville innført av tiltak om det var et politisk parti, og hvorfor målet med satsingen ville vært å spare samfunnet for store kostnader.Annonsør/Rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
10/18/2023 • 28 minutes, 9 seconds
Forebygging av overvekt hos barn, og flerumettet fett
Podkasten Hjernesterk gir deg en runde med lytterspørsmål. Det første spørsmålet er fra en mor som grunnet egen- og sin manns vekt er bekymret for at deres barn også skal pådra seg overvekt med mulige tilhørende helseutfordringer. Hva kan de som foreldre gjøre for å forebygge, og hvordan skal de skape bevegelsesglede når barna ikke er spesielt opptatt av idrett? I tillegg hører du svar på et spørsmål fra en lytter som er kritisk til påstander fra en tidligere episode om flerumettet fett.Annonsør/Rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
10/11/2023 • 34 minutes, 9 seconds
HRV som mål for bedre helse
HRV står for heart rate variability, som på norsk betyr pulsvariasjon. Ole Petter og Mads har fått besøk av Torkil Færø for å snakke om hva HRV er, hvordan det kan bidra som mål til bedre helse, og hvilke verktøy som kan brukes til måling av pulsvariasjon. Færø har skrevet den populære boken Pulskuren, er utdannet lege og forteller om hvordan han bruker HRV. Over 2 millioner nordmenn går rundt med pulsklokker og HRV er lett tilgjengelig som måleverktøy. Hør hvorfor målet er effektivt og enkelt for å forebygge et stort spekter av sykdommer.Annonsør/Rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
10/4/2023 • 1 hour, 3 minutes, 25 seconds
Hjernetrening
Mads har kommet over en artikkel om mental trening gjennom spesifikke øvelser han har delt med Ole Petter. Du kan høre hva artikkelen handler om, og videre om hvordan spesifikk mentaltrening kan øke den fysiske ytelsen.I episoden snakker Ole Petter og Mads om mentaltrening, om hvordan erfaring bidrar til bedrede fysiske prestasjoner, og hvorfor noen utøvere er best nettopp fordi de er mentalt sterkere.Annonsør/Rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
9/27/2023 • 22 minutes, 31 seconds
Grønn resept og sykdom
Ole Petter og Mads svarer på lytterspørsmål. En innsender deler sin erfaring med et uhell hun hadde på en løpetur som påførte henne helseutfordringer. Hun gikk til lege som anbefalte medikamentell behandling, men hun valgte i stedet alternative behandlingsformer som hjalp henne tilbake. Innsenderen etterlyser trening på grønn resept. Hva er grønn resept og hvordan kan en slik ordning bidra til å hjelpe folk tilbake etter helseutfordringer? En annen lytter trener regelmessig, men føler at hun settes tilbake av sykdom. Er det egentlig så ille for formen å bli litt syk innimellom og bør du trene om du ikke føler deg frisk?Annonsør/Rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
9/20/2023 • 31 minutes, 1 second
Hva og når skal vi spise?
Podkasten Hjernesterk har besøk av Marit Kolby om når vi bør og kan spise, samt hva vi bør spise når vi først spiser. Kolby har skrevet boken Hva og når bør vi spise. Med boken ønsker Kolby å utfordre de mer etablerte rådene om faste måltider og hyppigheten av måltider. For trenger vi å spise så ofte og hva gjør all småspisingen og mellommåltidene med oss? I tillegg hva er bra mat og hva er utfordringene med dagens generelle tilbud av mat som finnes i dagligvarebutikkene?Annonsør/Rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
9/13/2023 • 59 minutes, 39 seconds
Folkehelse og sykeliggjøring
I episoden svarer Ole Petter og Mads på et spørsmål fra en ivrig innsender som er aktiv innen politikken. Vedkommende stiller et stort spørsmål om hva som er løsning på folkehelseutfordringer som kanskje kunne vært løst med økt bevissthet og motivasjon for forebygging. Er det samfunnets ansvar og trenger vi en tilsvarende lov som røykeloven for å skape en endring med samfunnsmessig effekt? I tillegg snakker Ole Petter og Mads om sykeliggjøring. Er samfunnet i ferd med å bli sykere fordi vi sykeliggjør hverdagslige og naturlige utfordringer som vi tidligere håndterte med å kalle det noe annet enn hva vi kaller det i dag?Annonsør/Rabattkode HelloFresh: FRESHHJERNE
9/6/2023 • 32 minutes, 4 seconds
Fibromyalgi og trening i kombinasjon med et sykt barn
Ole Petter og Mads svarer på lytterspørsmål og fibromyalgi. Hva er fibromyalgi og hjelper trening mot diagnosen? En annen innsender har et sykt barn med krevende oppfølging. Hun har lyttet til en tidligere episode om tematikken og ønsker å holde treningen ved like. Innsenderen vil vite mer om hva som er passe mye treing i en krevende livssituasjon. Hva er egentlig nok trening i en krevende hverdag og hvilken gevinst kan det gi?Annonsør/Rabattkode HelloFresh: HJERNESTERK23
8/30/2023 • 30 minutes, 59 seconds
Argumenter for fysisk trening
En lytter har sendt inn en oppfordring til Podkasten Hjernesterk om å snakke om alle de positive effektene fysisk aktivitet- og trening har på helsa. Innsenderen har bekjente som mangler motivasjon og lytteren ønsker seg derfor en episode med argumenter for hvorfor fysisk trening er så bra. Hør svaret og i tillegg hvorfor de mange positive effektene i så liten grad er dokumentert sammenlignet med for eksempel legemidler.Annonsør/Rabattkode HelloFresh: HJERNESTERK23
8/23/2023 • 27 minutes, 57 seconds
Fysisk trening og mental helse
Sommeren nærmer seg slutten og Ole Petter og Mads har brukt sommeren på ulike måter. Mads har hatt lite ferie, og Ole Petter har blant annet deltatt i Offroad Finnmark. Underveis i sommerferien leste Mads en artikkel på Nrk.no om hvordan fysisk aktivitet påvirker mental helse og den positive effekten aktivitet har ved depresjon. Eksemplene i artikkelen er blant annet Ole Petter som forteller om hans erfaringer med depresjon. Ole Petter har fortalt sin personlige historie i en tidligere episode av Podkasten Hjernesterk. Tema for episoden er fysisk trening, effekten det har på mental helse- og særlig depresjon. I tillegg drøfter Ole Petter og Mads hvilken status fysisk trening har innenfor psykiatrien og i hvilken grad bevisstheten rundt bruken av fysisk trening er i ferd med å endres.Annonsør/Rabattkode HelloFresh: HJERNESTERK23
8/16/2023 • 35 minutes, 47 seconds
Halvering av dødsrisiko, og et liv styrt av pulsklokka
Podkasten Hjernesterk har funnet en stor amerikansk studie om hvordan selv moderate treningsdoser kan halvere risikoen for å dø av influensa og lungebetennelse. Resultatene fra studien viser hvor viktig fysisk aktivitet er for å forebygge alvorlig sykdom, og er kanskje relevant for folkehelsemyndigheter når beredskapen skal styrkes inn mot planleggingen av en fremtidig pandemi? Ole Petter og Mads diskuterer også et innstill fra en lytter som har sendt en NRK- artikkel om bruk av aktivitetsmålere i hverdagen. Er det en fare for at aktivitets- og pulsmålere påfører oss mer stress i hverdagen?
8/9/2023 • 27 minutes, 39 seconds
Unaturlig tidlig skolestart
Starter skoleungdom unaturlig tidlig på skolen? Mads har lest avisa og kommet over en debatt i Aftenposten om søvn og hvorfor det er gode argumenter for hvorfor skoleungdom kan starte skoledagen litt senere på morgenen. Debattartikkelen kommer etter en diskusjon om det er gode faglige grunner for å la ungdom starter skoledagen senere. Ole Petter forteller om hvorfor søvn er bra for hjernen, hva som skjer når vi sover og hvordan- og hvorfor barn utvikler seg fra A- til B mennesker.
8/2/2023 • 29 minutes, 11 seconds
Lytterrefleksjoner om sykefravær og barns helse
Podkasten Hjernesterk har fått spørsmål om tidligere episoder blant annet om sykefravær hvor lytteren peker på sykelønnsordningen vi har i Norge. Har vi for gode ordninger i Norge og er det årsaken til at sykefraværet er såpass mye høyere enn for eksempel Danmark? Skal vi være glade for ordningen vi har, eller er det mye å spare på å endre på ordningen og sette litt mer krav? Videre reflekterer lytteren over barns form- og helse med referanse til episoden om helsa til barn og unge. Lytteren mener forskjellen i helsen til barn og unge bare vil forsterkes ytterligere i fremtiden og at stikkord blant annet handler om skjermtid. Hvorfor er ikke fysisk aktivitet mer brukt for egen vinnings skyld? Ole Petter og Mads følger opp refleksjonen fra lytteren og snakker om hva som kan gjøres.Annonsør/Rabattkode HelloFresh: HJERNESTERK23
7/26/2023 • 35 minutes, 50 seconds
Skolens rolle for folkehelsa
En lytter har sendt inn refleksjoner og kritikk av hvordan skolen blir omtalt i Podkasten Hjernesterk. Lytteren er lærer og tillitsvalgt i utdanningsforbundet, og tilhenger av fysisk trening, men hun synes skolen pålegges for stort ansvar i diskusjonen om hvilke tiltak som er viktigst for folkehelsa. Lytter spør om hva om hva som skal ut om lærerne stadig skal pålegges nye oppgaver i løpet av skolehverdagen. Er det rom for å pålegge skolen en større rolle i innsatsen for bedret folkehelse? Ole Petter og Mads svarer på den engasjerte læreren med en ytterligere utdypelse av hvordan skolen kan bidra i folkehelsearbeidet.Annonsør/Rabattkode HelloFresh: HJERNESTERK23
7/19/2023 • 22 minutes, 31 seconds
Rart med daglig trening, og ny runde om BMI
Podkasten Hjernesterk har fått et lytterspørsmål fra en som trener hver dag- gjerne to ganger om dagen. Innsenderen opplever at omgivelsene rundt synes det er rart at vedkommende trener såpass ofte. Ole Petter og Mads drøfter spørsmålet, og snakker om hvorfor det å trene/mosjonerer ofte ikke er noe rart, eller noe å bekymre seg over. BMI har allerede vært omtalt i Podkasten Hjernesterk, men en innsender har sendt refleksjoner om BMI som diskuteres videre av Ole Petter og Mads.Annonsør/Rabattkode HelloFresh: HJERNESTERK23
7/12/2023 • 24 minutes, 33 seconds
Mosjon og helse olje- og offshore
Ole Petter og Mads er ute på Yme feltet i Nordsjøen, og har en samtale med lederen og ansatte på oljeriggen Inspirer om helsespørsmål. Ansatte i olje og offshore bransjen jobber skiftarbeid med uker på jobb etterfulgt av uker hjemme. Det er nattskift og dagskift i en bransje hvor ansatte periodevis omgås tett med et sterkt fokus på sikkerhet. Hvordan ivaretar man gode vaner og hvorfor følger Repsol Norge opp mot mosjon som målsetting?Annonsør/Rabattkode HelloFresh: HJERNESTERK23
7/5/2023 • 34 minutes, 52 seconds
Hjelp, det er nye kostholdsråd!
Ole Petter og Mads tar en gjennomgang av de nye nordiske kostholdsrådene. Hva er funksjonen til forskningen bak de stadige endrede rådene og hvordan brukes de av blant annet norske myndigheter? Kostholdsrådene er basert på grundig forskning, men skaper sterke følelser. Hvorfor skaper kostholdsrådene så mye diskusjon og hvordan oppfattes de blant folk flest? I tillegg snakker Ole Petter og Mads og hvorfor faglig begrunnede kostholdsråd ikke følges av flere.
6/28/2023 • 31 minutes, 55 seconds
Kolesterol og adrenalin
Podkasten Hjernesterk har fått lytterspørsmål. Det ene handler om ulike teorier om helserisikoen ved for høyt kolesterol. Hvordan har rådene endret seg over tid og hva bør en prioritere for å forebygge helserisikoen forbundet med for høyt kolesterol. Det siste spørsmålet handler om adrenalin. Gir høyt adrenalin nivå på trening bedre effekt på den mentale helsa enn annen trening med mindre adrenalin innhold? Er det egentlig mulig å påstå at visse typer trening gir bedre helsegevinst? Ole Petter og Mads drøfter spørsmålet både faglig og basert på egne erfaringer.
6/21/2023 • 26 minutes, 10 seconds
Pust med nesa eller munnen?
Ole Petter og Mads snakker om mediesakene og de påfølgende diskusjonene om pusting med nesa. Den norske rapperen Pimp Lotion var en av de første som fikk temaet på agendaen, og har blitt fulgt med mediekommentarer i media. Hvorfor er det bra å puste med nesa, og er det bedre enn å puste med munnen? Bør vi puste mer med nesa og vil det gi oss gevinster som vi går glipp av om vi puster mest med munnen? Både Mads og Ole Petter har prøvd å trene med munnen lukket. Hør hva de sier om opplevelsen og hva Ole Petter mener om temaet.
6/14/2023 • 19 minutes, 58 seconds
Hvordan går det egentlig med barnas helse?
Ole Petter har invitert med Kristian Holm som er overlege på barne- og ungdomsavdelingen på sykehuset på Lillehammer. Holm sier selv han jobber med alle størrelser fra 500 gram til 150 kilo. Som barnelege har Holm fått langt erfaring og i Podkasten Hjernesterk snakker han om hvordan han opplever utviklingen i helsen til barn- og unge over tid. Hvordan er barns helse i dag fysisk og mentalt, og hva sliter barna med i dag som ikke eksisterte i samme grad for bare 10- 20 år siden? Hvorfor skaper manglende grensesetting og usikre foreldre dårlig helse hos de yngste?
6/7/2023 • 32 minutes, 46 seconds
Sykefravær
Ole Petter og Mads har invitert Anders Sætre og Geir Rise som begge jobber i People @ work med å forebygge og redusere sykefravær i arbeidslivet. Sætre og Rise forteller om deres erfaringer, hva som er viktige årsaker til sykefravær, og hvorfor ledelsen er den viktigste årsaken til å forebygge sykefravær. Kan en leders oppfølging gjøre at en ansatt lar være å oppsøke fastlegen for en sykemelding? Hva er dilemmaene forbudet med en leder sitt engasjement for å redusere sykefraværet, og hvorfor er «beste praksis» viktig.
5/31/2023 • 1 hour, 7 minutes, 13 seconds
Trening og sexlyst
Mads har lest om sammenhengen mellom fysisk trening, god fysisk form og sexlyst i en Aftenposten- artikkel hvor Ole Petter brukes som kilde. I episoden utdyper Ole Petter hvorfor det er sammenheng mellom fysisk trening og sexlivet. I tillegg kan du høre om en forskningsartikkel om hvordan- og hvorfor menn i et parhold får redusert testosteronnivå etter at de har formert seg og stiftet familie. Kan forskningen forklare helseforskjeller mellom menn i og utenfor et stabilt familieliv og parhold?Annonsør/Rabattkode HelloFresh: HJERNESTERK23
5/24/2023 • 30 minutes, 21 seconds
Vi sitter fremdeles for mye stille
Ole Petter har vært på sikkerhetskurs for offshore bransjen og snakker om erfaringen med å øve på å evakuere fra et helikopter under vann. For noen uker siden kom det en ny folkehelsemelding som viser at vi nordmenn fremdeles er for lite aktive. Hva er årsaken og hva kan gjøres for å endre aktivitetsnivået til det bedre?Annonsør/Rabattkode HelloFresh: HJERNESTERK23
5/17/2023 • 34 minutes, 46 seconds
Alvorlig sykt barn
Et alvorlig sykt barn rammer først og fremst barnet det gjelder. Men sykdom i familien kan også ramme indirekte og føre til dårlig helse og samlivsbrudd blant pårørende. Tommy forstod tidlig at han måtte også ta vare på seg selv og egen helse for å takle utfordringene familien stod i. Fysisk trening ble en viktig terapi i en krevende hverdag. I dag er datteren Selma frisk og Tommy jobber for kreftsaken gjennom Super Selma og Støtteforeningen for kreftrammede. Kristiansen gjester podkasten for å snakke om utfordringene som oppstår i familien når et barn blir alvorlig sykt. Han er engasjert i andre som opplever lignende erfaringer og deler sine råd.Annonsør/Rabattkode HelloFresh: HJERNESTERK23
5/10/2023 • 32 minutes, 4 seconds
BMI
Ole Petter og Mads har fått spørsmål fra en lytter som først er kritisk til det vedkommende mener er en for positiv omtale av vektnedgang på podkasten. Videre har lytteren spørsmål om BMI. BMI står for body mass ideks/kroppsmasseindeks og ble utviklet som mål allerede i 1850. Er BMI et bra- eller dårlig mål, og i hvilken grad er det riktig at det brukes som avgjørende mål for videre oppfølging av behandling innen helsevesenet? Hvorfor brukes BMI, hva er fordelen med bruken, og hvorfor er det så viktig å nyansere BMI- tall særlig på individuelt nivå?
5/3/2023 • 30 minutes, 3 seconds
Om å reise fra kreft
Silje Løkeng gjester podkasten Hjernesterk. Silje ble hardt rammet av kreft, vært åpen om sykdommen og gjester podkasten for å fortelle om hvordan hun opplevde å bli rammet av kreft. Om følelsene forbundet med tap av kvinnelighet, behandling, og hvordan sykdommen har blitt en livsdefinerende reise. Fysisk aktivitet er viktig for Silje. Fra å starte med korte gåturer til postkassen beveget hun seg mer ut i naturen. Hun tok initiativ til å gå over Grønland med andre kreftrammede ledet av den tidligere polfarer Liv Arnesen hvor et viktig mål er å samle inn penger til kreftsaken. Hør Silje sin sterke historie og hvordan hun har reist seg etter en krevende periode. Støtt Silje og kreftsaken gjennom Expedition Pink Ribbon via Expedition Pink RibbonAnnonsør: Bruk koden vår HELLOHJERNE og få opp til 1.479,- rabatt på dine 5 første matkasser på hellofresh.no. Gjelder både nye kunder og dersom du har vært kunde tidligere og stoppet abonnementet ditt for mer enn 3 måneder siden.
4/26/2023 • 51 minutes, 41 seconds
Er vi selvdestruktive?
Mads starter episoden med å sitere den østeriske psykologen Sigmund Freud med å spørre om vi mennesker er selvdestruktive. Årsaken til spørsmålet er at røyking er på vei tilbake som trend til tross for alt vi vet om hvor skadelig det er for helsa. Hva kan være grunnen til at røyken er på vei tilbake? Samtidig som røyken gjør comeback velger mange snus som alternativ til sigaretter. Men hvorfor i all verden er det ikke lov å selge en sunnere snus uten tobakk i Norge? Ole Petter har lest den siste folkehelsemeldingen, men hadde håpet på mer. I episoden kan du høre dommen over den nye folkehelsemeldingen.Annonsør: Bruk koden vår HELLOHJERNE og få opp til 1.479,- rabatt på dine 5 første matkasser på hellofresh.no. Gjelder både nye kunder og dersom du har vært kunde tidligere og stoppet abonnementet ditt for mer enn 3 måneder siden.
4/19/2023 • 22 minutes, 21 seconds
Toppfotball og folkehelse
Tom Nordlie er tidligere trener i eliteserien, men har også bred erfaring som kroppsøvingslærer, foredragsholder, og veileder for folk som trenger hjelp etter å ha falt utenfor. Nordlie gjester podkasten Hjernesterk for å snakke om folkehelse, livsstilsendring, målarbeid og egen erfaring med stress og endring av egne vaner.Annonsør: Bruk koden vår HELLOHJERNE og få opp til 1.479,- rabatt på dine 5 første matkasser på hellofresh.no. Gjelder både nye kunder og dersom du har vært kunde tidligere og stoppet abonnementet ditt for mer enn 3 måneder siden.
4/12/2023 • 48 minutes, 58 seconds
Bruk av fysisk trening mot depresjon og sug etter sjokolade
Ole Petter og Mads svarer på spørsmål fra en lytter som spør om bruk av fysisk trening i behandling av depresjon. Lytteren lurer på hvor mye trening som skal til for å hjelpe en venn med å kurere en tung depresjon. Du hører også et hjertesukk fra en lytter som er ivrig utøver av triatlon, som får dårlig samvittighet fordi vedkommende sliter med å begrense inntaket av sjokolade. Er det grunn til å ha dårlig samvittighet?
4/5/2023 • 19 minutes, 22 seconds
Aldri for gammel for fysisk trening
Podkasten Hjernesterk har besøk av tidligere lege og OL deltaker Thor Øistein Endsjø om fysisk trening for eldre, folkehelse og hans erfaringer etter et langt liv som lege både innen allmennmedisin og for toppidretten. Endsjø snakker blant annet om hvorfor det aldri er for sent å starte å trene, hvor lite som skal til for å skape gevinst, og hvorfor fysisk trening er viktig for eldre som går inn i pensjonistenes rekke.
3/29/2023 • 44 minutes, 7 seconds
Digital oppfølging og treningsoppfølging på resept
Ole Petter og Mads har besøk av Rolf Harald Haugen via video for å snakke om det som kanskje er morgendagens løsning for oppfølging av pasienter og personer med behov for veiledning til bedret livsstil. Haugen forteller blant annet om et stort forskningsprosjekt som gjennomføres for å etablere tilstrekkelig dokumentasjon til å overbevise myndighetene om effekten av trening. Trening på resept ble etablert allerede på 1990- tallet med henvisning til et av landets mange frisklivssentraler. Hvor står løsningen i dag, hva mulighetene- og utfordringene med bruk av teknologi i oppfølgingen av fysisk trening og bedrede livstils valg.
3/22/2023 • 38 minutes, 40 seconds
Det evige fokuset på vekt som grunn til å trene
Ole Petter og Mads har fått et spørsmål fra en lytter som har lest teorier om at trening ikke hjelper mot vektnedgang. Stemmer det- og i så fall har det egentlig noen betydning for om man bør fortsette å trimme eller ikke? En far er flink til å ta med seg barna ut i marka for å løpe. Utfordringen er at barna fort får hold/sting. Hva skyldes denne godt kjente plagen og hvordan bør det håndteres og forebygges?
3/15/2023 • 17 minutes, 4 seconds
Trening i svangerskap og etter fødsel
Tina Løvberg gjester Podkasten Hjernesterk og deler sine tanker og erfaringer rundt trening i svangerskap og etter fødsel. Mange gravide og nybakte mødre er usikre på hvor mye de kan trene og hva de kan gjøre og i tillegg finnes det noen myter. Forskning viser at 85% av gravide i Norge ikke trener i svangerskapet. Har helsepersonell en viktig rolle her? Et gjennomgående tema i episoden er motivasjon og Tina deler sine råd for hvordan man kan motivere seg til å trene, og viktigheten av å kartlegge sine verdier og gi det plass i eget liv.
3/8/2023 • 41 minutes, 58 seconds
Feilkommunikasjon om folkehelse og mangel på respons ved trening
En lytter har sendt inn en tilbakemelding på det hun mener er feil kommunikasjon om at 90 prosent av landets sykdomsbyrde kan forebygges. Hvor kommer disse 90 prosentene fra og han lytteren rett i at det er feil presentert? Flere sliter med det de mener er manglende respons og effekt av trening. Er det mulig å være u- trenbar?
3/1/2023 • 21 minutes, 59 seconds
Det viktige nettverket etter soning
Podkasten Hjernesterk er på besøk hos Nettverk etter soning i Oslo som jobber med å hjelpe folk tilbake til hverdagen etter soning i fengsel. Du hører Ole Petter og Mads i samtale med Jan Briseid om tilbudet og hvordan utfordringene ofte står i kø for tidligere straffedømte. I tillegg om viktigheten frivilligheten har for tilbudet og gevinster frivilligheten har for den generelle folkehelsa. Briseid er også svært opptatt av fysisk aktivitet og at det ikke skal være en del av helheten i tilbudet.
2/22/2023 • 34 minutes, 31 seconds
Endring av en dårlig vane til en god
Podkasten Hjernesterk har fått en personlig historie og refleksjon fra ei dame som stumpet røyken til fordel for løping. Hvordan har lytteren tenkt, hvordan endre en dårlig vane og bytte den ut med en god, og hvilke gevinster hører med? I tillegg svarer Ole Petter på et spørsmål fra en lytter som lurer på hvorfor hun har sug etter usunn mat etter en runde med omgangssyke og stort underskudd av kalorier.
2/15/2023 • 28 minutes, 38 seconds
Styrketrening for barn, og hjerneslag
Podkasten Hjernesterk svarer på spørsmål fra to lyttere hvor den ene spør om riktigheten av styrketrening for barn, og den andre om forebygging av hjerneslag. Bør barn trene styrketrening, og i så fall hvordan bør det gjennomføres? Hvordan kan man forebygge hjerneslag og hva forårsaker en av de dødeligste helseutfordringene vi har i samfunnet i dag? I tillegg snakker Ole Petter og Mads om gevinsten av å prøve noe nytt og hvordan det stimulerer hjernen.
2/8/2023 • 33 minutes, 53 seconds
Hjertesukk fra en lege
Behovet for forebygging og tettere helhetlig oppfølging har ofte vært tema på podkasten Hjernesterk. I episoden snakker Mads med Trude Salte, som er lege i spesialisering (ALIS), kettlebellinstruktør og som brenner for bevegelse for god fysisk- og mental helse. I januar 2023 la Salte ut et innlegg på sin instragramkonto (@trudeoglivet) hvor hun deler statistikk på hvor mange legekonsultasjoner hun mener kan forebygges gjennom livsstilsendring. Hør resultatene fra den lille undersøkelsen, og hva hun mener trengs for å en bedre folkehelse med tilhørende samfunnsgevinster og kortere helsekøer.
2/1/2023 • 34 minutes, 16 seconds
Mat, idrett og følelser
Barbro Sætha har drevet med langrenn fra barnsalderen og satset aktivt med blant annet sterke prestasjoner i langløp. Episoder i yngre alder førte til et uheldig forhold til mat med mentale utfordringer. Barbro snakker åpent om hennes utfordringer, og hvordan treningen i perioder ble en tvangstrøye uten de positive helsegevinster en ønsker seg. Hun snakker om åpenhet og hvilke gevinster som kan skapes med mer åpenhet om spiseforstyrrelser i samfunnet og idretten.
1/25/2023 • 50 minutes, 44 seconds
Søvn, læring og en stresset småbarnsfar
Ole Petter og Mads henter frem ferske spørsmål og refleksjoner fra lytterne. Et av spørsmålene viser til en kommentar i Aftenposten i januar om fordeler som en times ekstra søvn og senere skolestart gir på barns læring og helse. Hvorfor er det slik at det å sove en time lengre om morgenen er spesielt gunstig for de yngre? En 37 år gammel småbarnsfar sliter med motivasjonen i en hektisk hverdag. Hvilken strategi og tankegang er best for å opprettholde motivasjonen og formen i en hektisk familiehverdag?
1/18/2023 • 22 minutes, 37 seconds
Matro på skolen, og distraksjoner som gjør oss dummere
Podkasten Hjernesterk har fått lytterspørsmål og refleksjon om hvorfor så mange av dagens barneskoleelever må se på tv når de spiser skolematen. Er det bedre at de ser på tv enn snakker sammen og lar hodet hvile, oghva skjedde med den tidligere disiplinen rundt matro ved måltidet? I tillegg forteller Ole Petter om undersøkelser som viser hvordan hjernen påvirkes av distraksjoner fra særlig mobiltelefonen. Hvordan kan forstyrrelser bidra til tap av hjerneceller og faktisk gjøre oss dummere?
1/11/2023 • 40 minutes, 12 seconds
Tvangstanker eller god vane?
En lytter har sendt inn en refleksjon om tvangstanker relatert til trening basert på egen erfaring. Når bikker iveren etter å trene til å bli tvangstanker, og er tvangstanker om trening negativt når helsegevinsten av fysisk aktivitet er såpass god? Hvorfor er det slik at en vane utløser belønningssystemet i hjernen med en følelse av avhengighet?
1/4/2023 • 34 minutes, 2 seconds
Antidepressiva og sovetabletter
Ole Petter og Mads svarer på lytterspørsmål om antidepressiva og sovetabletter. En lytter bruker sovetabletter og lurer på om sovemedisinen påvirker treningen? Begrenser bruken av sovetabletter treningen, og i så fall på hvilken måte? I tillegg snakker Ole Petter og Mads om utfordringene ved bruk av sovetabletter over lengre tidsperioder.
12/28/2022 • 21 minutes, 33 seconds
Nyttårsforsetter
Det nærmer seg overgangen til nytt år, og mange som har planer om endring i det nye året. Ole Petter og Mads snakker om fenomenet nyttårsforsetter, hvorfor så mange ryker, og tips til å skape den endringene som forsetter er ment å gjøre.
12/21/2022 • 31 minutes, 33 seconds
En sprøyte mot overvekt
Podkasten Hjernesterk har fått innspill basert på en artikkel i VG om at Elon Musk tar en sprøyte for å holde vekten. Er det en positiv eller negativ samfunnsutvikling at medisiner i stadig større grad tas i bruk for å redusere og kontrollere kroppsvekt?
12/14/2022 • 26 minutes, 41 seconds
Skader og vekt
Podkasten Hjernesterk svarer på lytterspørsmål fra ei dame som liker å trene, men som frykter skader fordi det påvirker formen og vekten negativt. Hvilke alternativ trening kan hun gjøre, hva kan hun gjøre for å forebygge skader og hvorfor bør hun bekymre seg mindre om vekten går litt opp grunnet mindre trening. Du hører også svar på et spørsmål relatert til vektreduserende medisin og i hvilken grad det kan anbefales for folk som sliter med overvekt.
12/7/2022 • 34 minutes, 16 seconds
Dataspill og avhengighet
Ole Petter og Mads snakker om en kommentar i Dagens næringsliv om farene med dataspill. Hvorfor blir dataspill avhengighetsskapende, og hvorfor trengs det en debatt og bevisstgjøring om hva som gjør spillene avhengighetsskapende, mulige utfordringer og behovet for regulering.
11/30/2022 • 23 minutes, 56 seconds
Sorg og mentale utfordringer
Mads og Ole Petter har vært igjennom krevende perioder på hver sin front. Mads opplevde nylig å miste sin mor og har en syk far, og Ole Petter er igjennom et samlivsbrudd. Hvorfor er det så krevende å holde fast ved de gode rutinene i mentalt krevende perioder, og hvorfor er det nettopp da sosialt samvær, fysisk aktivitet- og mosjon har så god effekt? Ole Petter forteller åpent om hans erfaringer og hva som har bidratt til å hjelpe han i å møte med utfordringene han opplever.
11/23/2022 • 25 minutes, 19 seconds
En ny start, og bruk av pulsmålere
I episoden svarer Ole Petter og Mads på to forskjellige henvendelser fra lyttere. Den ene lytteren reflekterer over å ha kommet i gang etter 20 år med helseplager og innaktivitet. Den andre lytteren er en aktiv dame som lurer på bruken av pulsmålere, måling av hverdagsaktivitet, samt graden av presisjon og effekt av disse målverktøyene. Hvor bra for folkehelsa og motivasjonen er egentlig den ustrakte bruken av klokker, apper og ulike teknologiske «duppeditter»?
11/16/2022 • 26 minutes, 31 seconds
Motivasjon
Motivasjon er et evig og stort tema. Hva er det som motiverer oss, hvordan kan vi bli mer motivert, og hva skal til for å opprettholde motivasjonen til å oppnå et mål? Ole Petter og Mads har fått besøk av Daniel Osen til å snakke om motivasjon. Daniel har bakgrunn fra forsvaret med motivasjon og sikkerhet som spesialfelt. I 2021 gav han ut boken «Motivasjon- å fortsette når du vil gi deg». I tillegg holder Osen foredrag og underviser om motivasjon blant annet basert på empirisk forskning og studier.
11/9/2022 • 42 minutes, 32 seconds
Høyt blodtrykk
Episoden av Podkasten Hjernesterk tar opp temaet høyt Blodtrykk. Rundt 10 prosent av befolkningen går rundt med høyt blodtrykk i hverdagen, og også folk med gode mosjons- og treningsvaner kan ha høyt blodtrykk. Ole Petter har nylig uttalt seg i en stor sak i VG om hvordan høyt blodtrykk blant annet påvirker hjernens funksjoner. I episoden hører du om medisinering av høyt blodtrykk, bivirkningene medisiner kan gi, og hvordan fysisk trening og en sunnere livsstil kan bidra til å senke blodtrykket i tillegg til de mange tilleggsgevinstene som fysisk aktivitet skaper.
11/2/2022 • 21 minutes, 52 seconds
Hvem er mest aktive av barn fra by eller bygd?
Podkasten Hjernesterk har snakket med Øyvind Lie som nylig har levert en mastergrad i idrettsmedisin om forskjeller mellom aktivitetsnivå på barn på landet og i byen. Lie har undersøkt forskjellen brukt på moderat og intens fysisk aktivitet på bakgrunn av hvor barn bor. Funnene er tydelige og bør skape bekymring. Hvorfor er det forskjeller, og hva kan bør gjøres for skape mer balanse mellom by- og bygde barn?
10/26/2022 • 26 minutes, 45 seconds
Gevinst av forebygging
Ole Petter og Mads snakker om statsbudsjettet som -ikke overraskende- viser kutt på helseforebyggende tiltak som blant annet fysisk aktivitet i skolen. Hva er det som gjør at politikerne kutter forebyggende folkehelsetiltak og hvilken gevinst går de glipp av? Ole Petter forteller om en britisk studie som viser den økonomiske gevinsten fra forebyggende folkehelsetiltak. Til slutt kan du høre svar på et lytterspørsmål om trening ved bi- polaritet. Innsenderen har fått en motivasjonsknekk etter å ha hørt at fysisk trening ikke hjelper mot bi- polar lidelse. Hør hvorfor hun fortsatt bør være motivert til å mosjonere.
10/19/2022 • 21 minutes, 3 seconds
Megareksi, vaksiner, og mindre aktive barn post- pandemien
I episoden tar Mads og Ole Petter for seg nyhetsbildet med Verdensdagen for psykisk helse, og megareksi. Megareksi er en besettelse og tvangspreget adferd knyttet til ønsket om store muskler som særlig rammer menn og unge gutter. Videre kan du høre om en britisk undersøkelse som viser at kroppen er mer mottakelig for vaksiner når vi også mosjonerer og er i relativt god fysisk form, samt at pandemien har ført til at barn er mindre aktive enn før.
10/12/2022 • 26 minutes, 45 seconds
Depresjon og ubalanse i serotonin nivåer i hjernen
Mads har lest en artikkel i Dagens Næringsliv Magasinet om depresjon og årsaken til hvorfor vi blir deprimerte. I artikkelen utfordres hypotesen om at depresjon skyldes ubalanse i serotonin nivåene i hjernen, og at begrunnelsen for å ta antidepressive dermed svekkes. Hør mer om artikkelen og hva Ole Petter mener om teoriene om ubalanser i hjernen som årsak til depresjon, og hva som kan være med å både forebygge og lindre depresjon.
10/5/2022 • 30 minutes, 56 seconds
Periodisering, effekt på trening og menstruasjon
I episoden svarer Ole Petter på et innspill fra en lytter om hvordan menstruasjon påvirker hennes energinivå og hva hun har gjort for å håndtere den månedlige syklusen i balanse med fysisk trening. For hvordan påvirkes kvinnekroppen av menstruasjon og hvorfor er det en fordel å tilpasse den fysiske treningen til når i måneden den inntreffer? Du hører også om p- piller og hvordan det kan påvirke det mentale, i tillegg til en prat om sammenhengene natte- og dagjobbing uten søvn.
9/28/2022 • 22 minutes, 46 seconds
Kvinnehelse
Ole Petter har vært på samling med flere hundre kvinner og snakket om helse. Samme uken var mediene fulle av diskusjon etter nyheten om at kjendistrioen Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord er engasjert i en skjønnhetsklinikk på Frogner i Oslo. I forbindelse med åpningen av klinikken ble det uttrykt at klinikken vil bidra til bedret kvinnehelse- som i etterkant ble sterkt kritisert. For hva er egentlig kvinnehelse og hva er det forskjellen på helsen til kvinner og menn? Er det tradisjonelle medisinfaget med å skape forskjeller på prioritering av menns- og kvinners helse? I tillegg tar episoden opp et lytterspørsmål om overgangsalder og energinivå.
9/21/2022 • 26 minutes, 31 seconds
Folkehelse på arbeidsplassen
Tema på episoden er oppfølging av mosjon i arbeidslivet. I arbeidsmiljølovens paragraf 3-4 stilles det krav om at arbeidsgiver i tilknytning til det systematiske HMS- arbeidet skal vurdere tiltak for å fremme fysisk aktivitet blant arbeidstakerne. Hvordan paragrafen tolkes og følges i praksis er svært åpen, og gir rom for en mengde initiativ med varierende effekt. Blant arbeidsplassene som har fulgt opp mosjon systematisk i flere år er Orkla Foods Norge. Det kjente merkevareselskapet setter folkehelse og mosjon på agendaen gjennom sitt interne program OFN Aktiv. Programmet er lederforankret og organisert gjennom lag tilknyttet alle deres ulike avdelinger og produksjonssteder i Norge. I episoden hører du blant annet intervjuer med Kenneth Johansen som jobber med produktutvikling, administrerende direktør Paul Jordal, og fabrikksjef Ståle Snartland om mosjon som oppfølgingsmål på arbeidsplassen.
9/14/2022 • 39 minutes, 16 seconds
Kan fysisk aktivitet motvirke negative helseutfordringer ved dårlig søvn?
I episoden hører du om en stor britisk undersøkelse som omhandler helseproblemene forårsaket av for lite søvn. Undersøkelsen er gjennomført på over 130 000 briter med gode og dårlige søvnvaner. I den britiske undersøkelsen sammenlignes også undersøkelsespopulasjonens mosjonsvaner. Hvordan er helsa til de som sover dårlig sammenlignet med de som sover godt, og hvordan kan mosjon bidra til å utligne de negative helseutfordringene de som sover dårlig opplever sammenlignet med de som sover godt? Ole Petter og Mads snakker om studien og hvorfor mosjon, fysisk aktivitet og trening kan utligne helsefarene ved å sove dårlig.
9/7/2022 • 18 minutes, 37 seconds
Om å opprettholde formen med skade og lavt stoffskifte
Mads og Ole Petter tar opp lytterspørsmål fra to kvinner hvor den ene sliter med en skade og den andre sliter med diagnose som forstyrrer stoffskiftet. Likt for begge er at det hindrer de i å nå målene de har med å være fysisk aktive. Den ene lytteres har fått beskjed om å ta det mer ro og prøve alternativ aktivitet for å skåne et kne. Den andre lytteren skal løpe maraton, men vurderer om hun skal trekke seg fra løpet fordi det blir for utfordrende grunnet et lavt stoffskifte. Ole Petter og Mads gir deg sine refleksjoner på hvordan de bør takle utfordringene som skaper hindringer i den daglige treningen.
8/31/2022 • 23 minutes, 1 second
Diabetes
Podkasten Hjernesterk har fått tilbakemelding fra en ny lytter som ønsker å vite mer om diabetes. I episoden kan du høre om hva diabetes er, hva som forårsaker lidelsen, og at det er en stadig større helseutfordring med store negative konsekvenser for samfunnet. Hva er det som gjør fysisk trening så effektivt mot diabetes og kan mentalt stress og mentale lidelser forårsake diabetes?
8/24/2022 • 22 minutes, 41 seconds
Arendalsuka og trening ved depresjon
Ole Petter er på Arendalsuka og snakker om hvorfor han til stede på den politiske festivalen som arrangeres på Sørlandet. Hør i tillegg spørsmål fra en lytter som gir seg selv «resept på trening» i perioden han sliter med det mentale. Lytteren lurer også på bruken av trening ved depresjon og angst, og hvordan fysisk trening fungerer i kombinasjon med anti- depressiva.
8/17/2022 • 17 minutes, 28 seconds
Er trening medisin?
Mads og Ole Petter snakker om en debatt som startet med et innslag i NRK den 24. juli om stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe som endret livsstil og begynte å trene etter et legebesøk. Reportasjen om politikeren som etterlyste ble etterfulgt av et intervju med Ståle Sagabråten fra legeforeningen hvor det ble skapt et inntrykk av at Legeforeningen sår tvil om effekten av fysisk trening. Sitatene til Sagabråten førte til leserinnlegg, engasjement og debatt om Legeforeningens rolle og motiver, samt hvorfor de ikke er mer positive til fysisk aktivitet. Er Legeforeningen virkelig skeptiske til effekten av fysisk aktivitet, trenger vi mer forskning på effektene av fysisk aktivitet, og hvorfor kommer ikke budskapet om gevinstene av fysisk trening bedre frem i dagens samfunn?
8/10/2022 • 24 minutes, 38 seconds
Advokaten om prestasjonsutvikling og helse
Frank Aase er en relativt ung leder med tittelen Managing Partner i Advokatfirmaet Brækhus. Advokatbransjen er kjent som hardtarbeidende med høye krav til presisjon i leveransen. Aase er opptatt av helhetlig prestasjonsutvikling og hvordan laget- og motivasjon til blant annet fysisk aktivitet kan bidra til positiv utvikling og håndtering av stress i hverdagen. Hvorfor trener Aase selv og hvordan finner han tid i en hektisk jobbhverdag i kombinasjon med familie og andre forpliktelser? Hvorfor ønsker han å følge opp mosjon som felles målsetting på arbeidsplassen når undersøkelser viser at personer med høy utdannelse generelt har høy bevissthet til fysisk trening?
8/3/2022 • 40 minutes, 33 seconds
Sosiale mediers negative påvirkning på folkehelsen
Mads har lest et debattinnlegg i Aftenposten fra en fagperson som etterspør økt kontroll av sosiale medier fordi han mener bruken har negative påvirkning på særlig unge barns psykiske helse. Hva er det med sosiale medier som gjør at det har uheldig påvirkning på den mentale helsen til barn- og unge, og hva bør vi gjøre for å forebygge mot de uheldige sidene av de mektige mediene?
7/27/2022 • 19 minutes, 32 seconds
Folkehelse og forebygging
Ole Petter og Mads har besøk av Sigurdis Reynisdottir for å snakke om folkehelsa og motivasjonen til fysisk trening. Reynisdottir er fysioterapeut, har jobbet med folkehelse i 30 år og har skrevet masteroppgave om aktivitetsnivået til nordmenn. Hva motiverte henne til å skrive oppgaven og hva mener hun skal til for å bedre folkehelsa?
7/20/2022 • 44 minutes, 50 seconds
Om prestasjon og stress med Siri Avlesen- Østli
Podkasten Hjernesterk har besøk av Siri Avlesen- Østli. Siri har blant annet vært kollega med Mads i Tv2 Sporten som reporter og journalist, og gått veien videre til programlederrollen iblant annet The Voice. Hun deltok og kom langt i Kompani Laurtizen og Skal vi danse. I episoden snakker hun om prestasjon, prestasjonsangst og hvordan forberede seg til viktige jobb med høyt stressnivå. Avlesen- Østli forteller også om hennes opplevelse av forskjellen på kvinnelige og mannlige programledere og forskjellen på prestasjonspresset mellom to kjønn i samme bransje. Siri var tidligere håndballspiller og periodetrimmer. I dag handler motivasjonen til å trene regelmessig om å takle stress
7/13/2022 • 41 minutes, 34 seconds
Sommerferie, lytterspørsmål og smertestillende
Ole Petter er på ferie i USA og Mads er på jobb i Tour de France, men de to har koblet seg opp og tar en prat med utgangspunkt iblant annet lytterspørsmål og en refleksjon fra en lytter om sukkerfri brus og den økte bruken av Paracet i samfunnet. Kan fysisk trening gi deg en høyere smerteterskel og kan fysisk aktivitet brukes til å dempe smerter?
7/6/2022 • 16 minutes, 16 seconds
Gjensyn med Idretten skaper sjanser
Podkasten Hjernesterk har fått nytt besøk av Morten Nyborg som er leder for Idretten skaper sjanser. Nyborg forteller om utviklingen for programmet det siste året og om de planlagte prosjektene som blant annet inneholder deltakelse på Tour de France- starten i Danmark og deltakelse i Arctic Race of Norway. Nyborg deler i tillegg sine tanker på LAR- behandling og hvordan mennesker som har havnet på skråplanet i livet kan bruke idretten til å komme på rett kjøl.
6/29/2022 • 31 minutes, 8 seconds
Vær positiv og lev lenger
I episoden er tema helsegevinsten av å velge en positiv tilnærming til livet. At man får et bedre liv ved å være positiv er kanskje ikke så rart, men kan man også få bedre helse av en mer optimistisk tilnærming til livet? Ole Petter forteller om en omfattende forskingsrapport og deler noen tanker om hva som kan gi en mer optimistisk og positiv tilnærming til livet.
6/22/2022 • 16 minutes, 7 seconds
Shape- up, stress, lettbrus og reserveplaner
Ole Petter har vært på Shape Up konferanse, og Mads har for første gang holdt foredrag om stress. Hva motiverer nesten 500 damer allerede motivert for fysisk trening til å delta på en helgesamling om fysisk trening, og hvordan løste Mads foredraget om stress når han aldri tidligere har snakket spesifikt om temaet? Podkasten Hjernesterk diskuterer også en NRK- sak om lettbrus. Er lettbrus bra eller dårlig for folkehelsa? Til slutt snakker Ole Petter om viktighet av å ha en plan- A, plan- B og plan- C for ivaretakelse av gode mosjonsrutiner.
6/15/2022 • 30 minutes, 5 seconds
Intensitet, forbrenning og folkehelse
Podkasten Hjernesterk har fått lytterspørsmål om behovet for arbeidstakere innen folkehelse. Hva er behovet og hvordan er mulighetene for en som ønsker å jobbe med folkehelse? Videre forteller Ole Petter om en artikkel han har lest om hva som gir den beste forbrenningen og hvilken intensitet du bør velge om målet for eksempel er å gå ned i vekt. Til slutt hører du svar på et spørsmål om pulssoner og hvilke informasjonskilder som er å anbefale for deg som er opptatt av intensitetsfordeling.
6/8/2022 • 31 minutes, 2 seconds
Etablering av vaner, og bomullsbarnas møte med voksenlivet
Episoden åpner med et innspill fra lytteren Mathilde som har sendt svar på spørsmålet Mads stilte i forrige episode om man kan løpe på seg en allergi. Videre er tema vaner. Ole Petter har vært på radioprogrammet Ekko på NRK for å snakke om vaner. Hva som er viktig for å endre- og etablere varige vaner? Til slutt drodler Ole Petter og Mads om barneoppdragelse. Å beskytte barna ligger i foreldres natur. Men kan beskyttelse og skjermingen av de små gå så langt at det hemmer barnas fysiske- og mentale utvikling i en slik grad at de er mindre rustet for utfordringer som venter i voksenlivet? Ole Petter og Mads snakker om et innlegg i Dagens Næringsliv skrevet av professor i organisasjonsadferd Øyvind Kvalsnes ved Handelshøyskolen BI med overskriften «Når bomullsbarna blir voksne».
6/1/2022 • 32 minutes, 16 seconds
Hvordan motivere en som trenger hjelp
Ole Petter og Mads snakker om arbeidet med fysisk trening innenfor institusjonslivet, og om telefonintervjuer som Mads har hatt med to tidligere ansatte på Modum Bad Nervesanatorium. Hør hva Pål Stenbro og Bjørnar Johannessen sier om dere erfaringer fra psykiatrien, fristlivssentralen og fengselsvesenet. Hvordan starte, følge opp og motivere personer med psykiske lidelser?
5/25/2022 • 39 minutes, 43 seconds
Tenåringshjernen; Fri vilje eller evolusjon?
Mads har holdt foredrag for legeforeningen om utfordringene ved å satse innen en vektsensitiv idrett som sykling. Driver utøverne vektoptimalisering eller sliter de alle med spiseforstyrrelser? Forrige helg var det Holmenkollstafetten. I etterkant opplevde Mads sterke allergisymptomer han aldri tidligere har opplevd. Kan man løpe på seg en allergisk reaksjon? Til slutt hører du om en sak i NRK fra 13. mai om et forskningsprosjekt som ville finne ut hva som er årsaken til at tenåringer hører mindre på sine foreldre. Er ungdommers eventuelle opposisjon og manglende vilje til å lytte til foreldrene fri vilje eller naturlig evolusjon grunnet endringer i hjernen?
5/18/2022 • 35 minutes, 26 seconds
6 åring fullfører maraton
Ole Petter og Mads snakker om en sak fra USA om en 6 år gammel gutt som fullførte et maratonløp med foreldrene. I etterkant mottok foreldre og arrangører massiv kritikk etter at 6 åringen fullførte løpet på over åtte timer. Var det uforsvarlig å la den lille gutten delta i maratonløpet? 9.mai kom Helsedirektoratet med nye anbefalinger til fysisk aktivitet. Det som fikk mest oppmerksomhet var rådet om skjermtid for barn under to år. I episoden hører du om de nye anbefalingene og hva foreløpig forskning sier om skjermbrud for små barn. Til slutt snakker Ole Petter og Mads om verdens aktivitetsdag den 10.mai. Er verdens aktivitetsdag verdens mest neglisjerte merkedag?
5/11/2022 • 33 minutes, 49 seconds
Nye aktivitetsanbefalinger, bærekraft og kreatin
9. mai kommer helsedirektoratet med nye retningslinjer og anbefalinger om fysisk aktivitet. Ole Petter sitter i komiteen, og gir oss en liten pekepinn på hva vi kan vente i de nye anbefalingene. Ole Petter og Mads reflekterer også over nylige erfaringer hos et par bedrifter som følger opp mosjon, og opplevelsen av å mosjonere sammen i et arbeidsmiljø. Hvorfor blir mange engstelige når det legges opp til felles fysisk aktivitet, og hvordan var opplevelsen med de samme tilhørerne da de skulle sitte ned etter en treningsøkt? Hør også lytterspørsmål om kreatin, og hvorfor bevisstgjøringen og motivasjon til god helseadferd er viktig for sosial utjevning og et mer bærekraftig samfunn.
5/4/2022 • 30 minutes, 41 seconds
Russefeiring, isbading, adrenalin og uttøyning
Ole Petter og Mads forteller om helgens opplevelser. Ole Petter har vært på samling med Storebrand og sett gleden og entusiasmen folk har over igjen å kunne møtes. Mads har sovet dårlig på grunn av russefeiringen og kommer i den forbindelse med et hjertesukk med påfølgende refleksjon og viktigheten av søvn for god helse. Videre får du varierte lytterspørsmål om isbading, uttøyning, og påvirkningen adrenalin har på effekten av fysisk trening.
4/27/2022 • 43 minutes, 19 seconds
Effekt av trening i høy alder, og trening under ramadan
Ole Petter forteller om en studie fra forskermiljøet i Trondheim om sammenhengen mellom trening i høy alder, livskvalitet og levealder. Hvilken type intensitet kan gi deg et bedre liv tross høy alder? Fra 1.april til 1.mai går alle muslimer inn i fastemåneden Ramadan. Mads og Ole Petter drøfter et lytterspørsmål om hvordan faste og Ramadan påvirker trening og fysisk kapasitet.
4/20/2022 • 33 minutes, 37 seconds
Motivasjon
Mads har lest en kommentar i Dagens Næringsliv om hvordan opprettholde formen etter en intens periode med trening. Spørsmålet det refereres til er hvor lite som skal til, og det vises til blant annet til forskning og hvordan vi påvirkes av ulike tilnærminger til trening og aktvitet. Men er det egentlig realistisk å opprettholde fysisk form over tid? Burde ikke spørsmålet i stedet være hvorfor vi bør opprettholde mosjonsvanene selv om motivasjonen og graden av form varierer over tid? Ole Petter og Mads snakker om motivasjon, hva som motiverer oss, og møte med ulike personer som sliter med å prioritere tid til regelmessig trening.
4/6/2022 • 25 minutes
Frykt, fett og tap av treningsglede
Ole Petter og Mads tar opp lytterspørsmål med reaksjoner på tidligere episoder om fryktrespons i hjernen, og hvorfor visse typer fett påvirker vekt og kolesterol negativt. I tillegg hører du svar på et spørsmål fra en ung kvinnelig lege som har mistet treningsgleden fordi hun opplever arbeidshverdagen som så krevende at hun har mistet energien hun tidligere fikk gjennom treningsøktene.
3/30/2022 • 41 minutes, 21 seconds
Hvordan frykt påvirker hjernen
Samfunnet preges av frykt. Fra pandemi og frykt for smitte preges nyhetsbildet og manges hverdag av hva som skjer i Ukraina og den pågående konflikten med Russland. Hva gjør frykt med oss og hvordan påvirker det helsen vår? Hva kan vi gjøre for dempe frykten og dermed skape en helsegevinst uten at det går på bekostning av samfunnsengasjement og evne til å håndtere kriser? I tillegg snakker Ole Petter og Mads om en økt erkjennelse av at fysisk trening også påvirker mental prestasjonsevne. Til slutt hører du svar på et lytterspørsmål om aminosyren Tyrosin, og om det bidrar til økt fysisk prestasjonsevne.
3/23/2022 • 29 minutes, 39 seconds
Hvordan motivere en inaktiv tenåring?
Podkasten Hjernesterk har fått flere spørsmål fra foreldre som er bekymret og frustrert over inaktive barn i ungdomsalder. Hvordan motivere barna i huset til et bevisst forhold til egen helse og motivasjon til mer fysisk aktivitet? Ole Petter og Mads snakker om egne erfaringer som foreldre, hva som påvirket deres barndom, og den vanskelige balansegangen i foreldres iver etter å skape aktivitetsglede blant barna.
3/16/2022 • 31 minutes, 31 seconds
Demping av hodesmerter gjennom kosthold
Fra bekymring og uro over Covid- 19 er det nå krigen i Ukraina som kaster mørke skyer over nyhetsbilde. Mads er preget av nyhetene og snakker med Ole Petter om hva en bør gjøre når en opplever bekymring og uro. Hør også spørsmål fra en lytter som beskriver kroniske hodesmerter etter gjennomgått hjernerystelse. Lytteren pådro seg hjernerystelse i 2020 og har slitt med hodepine, kvalme, medikamentell behandling og redusert livsglede. Kan hodesmerter lindres gjennom endret kosthold og faste? Hvilken type diett kan bidra i behandlingen?
3/9/2022 • 33 minutes, 5 seconds
Om å hjelpe en bror med rusproblemer
Podkasten Hjernesterk har fått en melding fra en lytter som deler sine erfaringer om å hjelpe en bror med tunge rusutfordringer. Lytteren engasjerer seg i brorens kamp mot rusen og prøver å hjelpe gjennom blant annet å gjøre meningsfulle felles opplevelser, og etablere målsettinger gjennom fysisk aktivitet og trening. Ole Petter og Mads snakker om lytterens beskrivelser og om hvorfor fysisk trening kan bidra som et verktøy for en bedre hverdag for mennesker som sliter med rus.
3/2/2022 • 31 minutes, 46 seconds
Amerikanske sykkelveier, covid comeback og NAV trening
Ole Petter har vært på sykkeltur i USA hvor han har sett en positiv utvikling i økt satsing på statlige folkehelsetiltak. Har amerikanerne begynte å forstå at tilrettelegging for hverdagsaktivitet og folkehelse er en god investering? Podkasten Hjernesterk har fått lytterspørsmål om retur til trening etter Covid- 19. Bør vi være ekstra forsiktige med å starte opp igjen med trening etter Covid- sykdom, og gjør alle nyhetssakene om Covid oss redde for å trene? Hør også et spørsmål fra en ansatt i NAV som jobber med et program med mål å hjelpe folk tilbake i jobb. Trening er blant tiltakene for folk som opplever utmattelse og som har møtt veggen. Er tiltaket med å forme fremtiden og hvorfor er fysisk trening i en slik sammenheng så bra?
2/23/2022 • 40 minutes, 15 seconds
Hjertesukk fra småskolelærer og ordet sliten
Ole Petter og Mads har fått et lytterspørsmål fra en småskolelærer. Læreren er bekymret for barnas form og ønsker å gjøre en forskjell med å tilby barna en mer aktiv skolehverdag. Er barn i dag mer bedagelige og i dårligere form enn tidligere? Kan en mer aktiv skolehverdag gjøre en forskjell om barna generelt er lite aktive i fritiden? Ole Petter og Mads snakker også om uttrykket- og ordet «sliten». Blir ordet «sliten» brukt feil og for mye i dagens samfunn? Er bruken av «sliten» med å gi barn og unge et negativt forhold til fysisk aktivitet, og er vi i ferd med å sykeliggjøre en naturlig tilstand som egentlig handler om at vi er i dårlig form?
2/16/2022 • 38 minutes, 7 seconds
Slanking, varig vektnedgang og den mentale effekten av å faste
Ole Petter og Mads har funnet frem lytterspørsmål. Innsenderen sender et spørsmål som oppfølging til en episode i januar om slanking og de typiske nyttårs- oppslagene om å gå ned i vekt. Lytteren er bevisst helheten relatert til vektnedgang og helse, men ble motløs av det vedkommende oppfatter som en påstand om at de som slanker seg går opp igjen nesten like fort. Ole Petter og Mads spesifiserer hva de mener om slanking, og veien mot et lettere liv med en fornuftig livsstil med mål om best mulig helse. Mads tar også opp effekten av å faste og en artikkel i Dagens Næringsliv om hvordan sultfølelse bidrar til å gjøre en mer mentalt skjerpet.
2/9/2022 • 34 minutes, 8 seconds
Motivasjon til mosjon i et parforhold
Hjernesterk har besøk av Andrea Sveinsdottir og Morten Dalhaug. Sveinsdottir og Dalhaug har podkasten Parprat, og temaet for episoden er hvordan balansere personlige treningsmål med å leve i et forhold. Morten er blitt en ivrig løper med ambisiøse mål for deltakelse i maraton. Hvordan preger Mortens interesse for løping forholdet, og hvordan kan man bruke fysisk trening til felles glede i et parforhold?
2/2/2022 • 43 minutes, 40 seconds
Lene Alexandra om ADHD, ambisiøs satsingen og trening
Før jul i 2021 gikk Lene Alexendra Øien ut på sosiale medier om tidligere mentale utfordringer og at hun har fått diagnosen ADHD. I episoden snakker hun med Ole Petter og Mads om å få ADHD- diagnose i voksen alder og hvordan treningen bidrar til å håndtere tilstanden en slik diagnose gir. Lene Alexandra har fulgt drømmene og satset på egne bein gjennom hele sitt voksne liv. Fra satsing på modellkarriere og popstjerne er hun nå treningsinspirator og personlig trener. Gjennom sitt budskap og mange følgere på sosiale medier når Øien særlig mange kvinner. Men hun hjelper også menn i ulike samfunnslag, og i episoden forteller hun blant annet om forskjellen på menn og kvinner fra sin erfaring som personlig trening og coach. I tillegg bidrar Lene Alexandra til å svare på et lytterspørsmål trening og stølhet.
1/26/2022 • 49 minutes, 38 seconds
Er medieoppslag om slanking og ambisiøse treningsmål bra for folkehelsa?
Typisk i januar er mediene fult av reportasjer og historier om kjente- og mindre kjente som annonserer mål om å gå ned i vekt og komme i bedre form. Ole Petter har vært på God Morgen Norge og snakket med en gjest i TV2 programmet om en håret målsetting for 2022. Men hvor realistisk er slike ambisiøse slankemål og er det egentlig realistisk? Ole Petter og Mads snakker også om TV programmet «16 ukers helvete» og om slik programmer er god folkeopplysning som bidrar til bedre folkehelse.
1/19/2022 • 34 minutes, 54 seconds
Fra overgrep og angst til et velfungerende liv
Podkasten Hjernesterk har fått besøk av Johan Bryhni, som gjennom fallskjerm-miljøet ble kjent med Ole Petter Hjelle. Bryhni ble utsatt for overgrep i barndommen, og slitt med påfølgende angst- og depresjon som et resultat av fortrengning, skam og traumer. I podkastepisoden deler han sine erfaringer om hvordan han relativt ubevisst håndterte traumene frem til han fikk hjelp og behandling som bidro til styrket mestringsfølelse gjennom dempet angst og bedre mental helse.
1/12/2022 • 54 minutes, 29 seconds
Mosjon i arbeidslivet
Helsedirektoratet lanserte nylig satsningen «smart mosjon» som er en gratis tilgjengelig app med mål å stimulere ansatte i arbeidslivet til å ta i bruk fysisk trening for å stå bedre i arbeid tilpasset ulike yrkesgrupper. Hvorfor en slik satsing fra det offentlige på fysisk aktivitet i arbeidslivet og hvorfor er jobben en logisk arena for å stimulere folkehelsa?
1/5/2022 • 21 minutes, 55 seconds
Fra toppen i NHL- til nedturen og veien tilbake
Anders Myrvold er norgeshistoriens første ishockeyproff i sportens mest prestisjefulle liga NHL. Satsingen startet som 15 åring med målrettet innsats som førte han til drømmeligaen NHL. Men hverdagen i verdens mest prestisjefulle ishockey liga var knallhard med et enormt press og tøff belasting. Nedturen for Myrvold begynte da han takket ja til kokain fra en lagkamerat. Da startet en spiral med rus, løgner, mentale utfordringer og påfølgende sportslig nedtur. Ishockeystjernen gikk fra sportslig suksess til medieoverskrifter om rus og vold. Myrvoll havnet i langt ned i en bølgedal, men har kjempet seg tilbake og opplever i dag suksess med blant annet sitt treningskonsept Camp Myrvold.I episoden deler han åpent sine erfaringer fra å være utøver til å bli rusmisbruker og den tunge veien med rehabilitering. I tillegg snakker om sin filosofi som personlig trener og hvordan fysisk trening har hjulpet han tilbake etter personlige nedturer.
12/29/2021 • 56 minutes, 27 seconds
Møte med en pioner innen bruk av fysisk trening i psykiatrien
Podkasten Hjernesterk har endelig fått snakket med Egil Martinsen. Martinsen er professor ved Universitet i Oslo og overlege ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus. Han er spesialist i psykiatri og godkjent veileder i kognitiv terapi. Han skrev doktorgrad om fysisk aktivitet som behandlingsmetode ved psykiske lidelser og fulgt opp den første internasjonalt anerkjente undersøkelsen med vitenskapelig støtte på bruk av fysisk aktivitet i psykiatrien. Martinsen er dødssyk med kreft, men deler sine tanker og erfaringer om bruk av kognitiv adferdsterapi, samt sammenhengen mellom fysisk aktivitet- og mental helse. Han forteller om hvordan interessen for fysisk aktivitet innen institusjonslivet oppstod og hvordan arbeidet utviklet seg på Modum- Bad Nervesanatorium på 1980- tallet. Vær obs på at lyden i noen grad påvirkes av at Martinsen er syk.
12/22/2021 • 46 minutes, 7 seconds
Et liv som Bi-Polar
Mee Eline Eriksson er utdannet jurist og jobber som bransjeleder i Virke Trening. Hun har stort engasjement for folkehelse og glad i å trene med blant annet erfaring som tidligere landslagsutøver i Taekwondo. I episoden deler hun sine erfaringer med treningsbransjen og som bipolar. Eriksson fikk diagnosen som 30 åring etter et samlivsbrudd med påfølgende behandlingsperiode for depresjon. Hva er det å være bipolar, og hva gjør hun for å leve best mulig med diagnosen?
12/15/2021 • 47 minutes, 53 seconds
Fra verdensrekorder til folkehelse
Løpedronningen Ingrid Kristiansen har satt verdensrekorder og vunnet en mengde internasjonale titler som løper. I samtale med Ole Petter og Mads forteller hun om samarbeidet med hennes trener Johan Kaggestad og samspillet mellom trener og utøver. Hvorfor var kona til Kaggestad et viktig bidrag i samarbeidet Ingrid Kristiansen hadde med sin faste trener? Hva var det som gjorde at Ingrid oppsøkte hjelp til det mentale og hvilken gevinst gav den mentale treningen? Ingrid forteller også om sitt og familiens engasjement med treningsgrupper på ulike nivåer og hva hun mener er nøkkelen til å skape en bedre livsstil gjennom gode mosjons- og treningsrutiner.
12/8/2021 • 58 minutes, 52 seconds
Angst
Ole Petter og Mads har fått innspill fra en lytter om temaet angst. Lytteren har selv erfaring med angst og opplevd hvordan fysisk aktivitet har hjulet med å komme over tidligere angstutfordringer. Hvordan mosjon bidrar mot depresjon har ofte vært tema i podkasten, men hvordan kan fysisk aktivitet og fysisk trening bidra som hjelpemiddel for personer som sliter med angst når hjertebank, tungpustethet og svette gir negative assosiasjoner til nettopp angst?
12/1/2021 • 27 minutes, 19 seconds
Hvordan skape/kvitte seg med vaner?
Podkasten Hjernesterk har fått et lytterspørsmål fra en meget aktiv fysioterapeut som i utgangspunktet lever et sundt og bra liv, men som allikevel ønsker å kvitte seg med uvanen det er å spise 100 gram sjokolade om dagen. Hva er det som skaper en vane og hvordan eventuelt venne seg av med en uvane? Ole Petter og Mads tar opp spørsmålet og gir noen råd relatert til å skape en ny og bedre vane.
11/24/2021 • 25 minutes, 46 seconds
Spiseforstyrrelser i idretten
Dagbladet har med en serie artikler satt søkelyset på spiseforstyrrelse i idretten gjennom blant annet undersøkelser av langrennsmiljøet. I en av avisens artikler er Ole Petter brukt som kilde for å forklare den økte forekomsten av benskjørhet blant tidligere norske kvinnelige toppløpere i langrenn. I episoden snakker Mads og Ole Petter om det aktuelle søkelyset, egne erfaringer fra idretten, og om definisjonsbruken som brukes i omtalen av diskusjonen om spiseforstyrrelser i idretten. Hvor syk er egentlig idretten, og hvor går skille mellom et bevisst kalkulert valg relatert til vekt- og prestasjonsoptimalisering på øverste toppidrettsnivå og psykisk sykdom?
11/17/2021 • 37 minutes, 59 seconds
En deprimert toppleder
Temaet i episoden er depresjon. Gjest i studio er Lars Erik Lund som nylig gikk ut og fortalte om sine erfaringer med depresjon. Lund er direktør i Veidekke og fikk mye anerkjennelse for åpenheten fordi det er sjeldent at menn i prestisjefulle stillinger i næringslivet snakker åpent om psykisk helse. Hør Lund fortelle om hvordan han har håndtert depresjonen og samtidig ivaretatt direktørjobben i et selskap med 8000 ansatte.
11/10/2021 • 55 minutes, 6 seconds
Skolebarn i dårlig form, frossenpizza og inflasjon i bruken av ordet sliten
Podkasten Hjernesterk følger opp et spørsmål fra en småskolelærer om barn og fysisk stayerevne. Læreren opplever at barna blir fort slitne gjennom fysisk aktivitet og lurer på i hvilken grad hun gjennom skolehverdagen kan bidra til at barna holder seg i bedre form. Læreren er også ute etter innspill på bruk av fysisk aktivitet som verktøy i barnas skolehverdag. Er gleden over å fortære frossenpizza er uheldig «guilty pleasure»? En innsender forteller om sin appetitt for frossenpizza og spør hvordan et slikt måltid kan gjøres sunnere? Podkasten avsluttes med å gå tilbake til bruken av ordet sliten. Er det å være sliten blitt en form for moderne diagnose og upresis sykeliggjøring med uheldig smitteeffekt?
11/3/2021 • 36 minutes, 9 seconds
ADHD og styrketrening vs utholdenhet
I episoden snakker Ole Petter om et spørsmål han fikk fra en journalist som ringte han angående en svensk undersøkelse om behandling av barn med ADHD. Ikke overraskende viste undersøkelsen at fysisk aktivitet er svært effektivt i behandlingen av ADHD. Videre tar Mads opp et lytterspørsmål om styrketrening sammenlignet med utholdenhetstrening. Er det slik at typiske utholdenhetsøvelser som å gå og jogge gir bedre mental gevinst enn styrketrening?
10/27/2021 • 31 minutes, 15 seconds
Kan gode mosjonsrutiner tolkes som tvangstanker?
Podkasten Hjernesterk har fått spørsmål fra en mannlig lytter som liker å trene ofte, men som frykter at treningen er blitt en slags usunn besettelsen og et tvangsbehov. Ole Petter og Mads tar opp spørsmålet og diskuterer hvor grensen går for når behovet for stadig trening glir over til usunn adferd.
10/20/2021 • 24 minutes, 27 seconds
Livsstilsendring og mer om laktats effekt på hjernen
I episoden svarer Ole Petter og Mads på lytterspørsmål. Det ene handler om et par som har bestemt seg for å endre på livsstil med bedret kosthold og økt fysisk aktivitet. Hvordan skal de gå frem for å nå målet om å kunne jogge som del av den regelmessige aktiviteten? Hvilke utfordringer må hensyntas for å forebygge skader og ivareta motivasjonen, og hvorfor er det så bra at de er sammen om målet? I tillegg svarer Ole Petter på et oppfølgingsspørsmål til episoden om laktat. Har rolig trening uten høye laktatverdier mindre verdi fordi effekten på hjernen blir en annen?
10/13/2021 • 31 minutes, 1 second
Melkesyre er gjødsel for hjernen
Mads og Ole Petter har fått spørsmål om hva som er riktig intensitet i forbindelse med fysisk trening og mosjon. Hvilke variabler påvirker riktig intensitet for ulike individer og hvorfor er det så vanskelig å gi generelle råd om hva som er riktig intensitet? I tillegg kan du høre om effekten laktat har på hjernen, og hvorfor det som er vondt for musklene er bra for hjernen.
10/6/2021 • 33 minutes, 47 seconds
Mer lykkelig med mosjon
Ole Petter forteller om en studie som viser effekten av sunne livstils valg som blant annet regelmessig mosjon har på følelse av lykke. Hvorfor er det slik at de som mosjonerer, spiser sundt og får tilstrekkelig søvn også er mer fornøyd med livet? Hvilke deler av hjernen påvirker valgene vi tar og i hvilken grad kan hjernen trenes opp til gode valg i hverdagen med økt lykkefølelse som resultat?
9/29/2021 • 29 minutes, 48 seconds
Angst for mosjon
Ole Petter har vært på programmet EKKO på NRK og forteller om spørsmålene han fikk fra lytterne. Mange av spørsmålene handlet om frykt for å mosjonere og trene fysisk. Hvorfor er mange engstelige for å mosjonere, og kompliserer vi fysisk trening på en måte som gjør at folk blir mer bekymret for å ikke trene riktig enn å gjennomføre? I tillegg hører du om en amerikansk undersøkelse om sammenhengen mellom innaktivitet og depresjon.
9/22/2021 • 31 minutes
Skogens ro eller treningsstudio?
Podkasten Hjernesterk diskuterer en artikkel i Aftenposten som handler om å være ute i skogen og gevinstene det skaper på særlig mental helse. Er det slik at skogen og naturen er best, eller kan treningsstudio gi tilsvarende effekt på blant annet demping av stress? Videre leser Mads opp et spørsmål fra en kvinnelig lytter som åpner opp om at kravene til trening i kombinasjon med jobb og andre plikter i hverdagen fører til at hun ofte møter veggen også hva gjelder trening. Lytteren er bevisst effekten av trening, men opplever allikevel at hun presser seg for hardt med negative ringvirkninger. Er livene våre så stressende at treningen på toppen kan gi en negativ effekt?
9/15/2021 • 30 minutes
Fysisk aktivitet og læring
Podkasten Hjernesterk har besøk av Fredrik Reitan som er lærer ved Varteig skole i Sarpsborg. Temaet Reitan diskuterer med Ole Petter og Mads er hvordan fysisk aktivitet bidrar i læring og hvordan det kan gjennomføres i undervisningen. Reitan forteller om gevinster av fysisk aktivitet på skolen og hvordan det kan organiserer i kombinasjon med andre fag. Du kan også høre Reitan sine refleksjoner rundt den generelle bevisstheten om relasjonen mellom fysisk aktivitet og konsentrasjon blant barn, hvordan han oppfatter formen blant dagens elever, og hvordan han begynte å interessere seg for området.
9/8/2021 • 41 minutes, 57 seconds
Tilrettelegging av fysisk trening post covid
I episoden er temaet relatert til Covid- 19, endringen i smittetrykk og reaksjoner på vaksiner. Videre hører du et spørsmål fra en lytter som har brukt tiden med pandemi og hjemmekontor til å skape gode mosjonsvaner. Når pandemien nærmer seg slutten og folk vender tilbake til kontoret går det mer tid til reising til og fra jobb som gjør at lytteren frykter hun får mindre tid til å være fysisk aktiv. Hva kan hun gjøre for å ivareta de gode helsefremmende vanene hun har opparbeidet seg under pandemien? Videre tar episoden opp arbeidsgivers ansvar og gevinsten ved å motivere ansatte til å mosjonere regelmessig.
9/1/2021 • 32 minutes, 50 seconds
Hvilke politisk parti er best på folkehelse?
Det nærmer seg valg og podkasten Hjernesterk snakker om folkehelse i et politisk perspektiv. En lytter har stilt spørsmålet om hvilke politisk pari som er det beste når det gjelder folkehelse. Hvilke parti er verst, og hvilke er best om målet er best mulig folkehelse? Er tilnærmingen til folkehelse blant de som stemmer til venstre og høyre forskjellig? Ole Petter og Mads reflekterer over spørsmålet, hva som skaper god folkehelse, hvorfor folkehelse ikke er høyt på den politiske agendaen og hvilke parti utmerker seg mest hva gjelder folkehelse.
8/25/2021 • 36 minutes
Diett og veien til et bedre liv
Podkasten Hjernesterk har fått meldinger fra to lyttere som beskriver hvordan de har fått et bedre liv med endring av kosthold og mer fysisk aktivitet. I episoden hører du de to lytternes beskrivelse av endringen og resultatene det har skapt. Ole Petter og Mads snakker om de to historiene og svarer på tilhørende spørsmål. Den ene lytteren går på 16:8 dietten som sammen med regelmessig fysisk trening har ført til tap av 15 kilo og mer energi i hverdagen. Lytteren spør Podkasten Hjernesterk sine tanker om 16:8 dietten. Den andre lytteren er kvitt ryggproblemer og fått et bedre liv etter at hun tok tak i egen livsstil med mer mosjon og et bedre kosthold. Hva skal til for at flere gjør et lignende valg med tilsvarende effekt på egen helse?
8/18/2021 • 21 minutes, 59 seconds
Barn, fysisk aktivitet og overvekt
Tema for episoden er barn, fysisk aktivitet og fedme. Ole Petter forteller om en sykkeltur han hadde med 50 barn og den store forskjellen i ferdighetsnivå på sykkelen. Hvorfor er ferdighetsnivået så sprikende og har barn generelt lavere ferdighetsnivå på sykkel enn tidligere? En mor har sendt et spørsmål og hjertesukk til Podkasten Hjernesterk om hennes generelle inntrykk av fysisk form blant dagens generasjon barn- og unge. Lytteren har en datter i ungdommen som hun mener beveger seg for lite og som ikke forstår gevinstene av fysisk aktivitet. Mads og Ole Petter tar opp problemstillingen og gir sine råd om det som generelt oppfattes som et vanskelig og følsomt tema, nemlig barn og overvekt.
8/11/2021 • 33 minutes, 55 seconds
Ut av sommerdvalen
I første episode etter sommerferien snakker Ole Petter og Mads om hvordan de har holdt formen vedlike i juli. Mads har vært 4 uker i Frankrike i forbindelse med Tour de France, men forteller om hvordan han holdt treningen i gang på tross av lange dager med sykkelkommentering og reising. Det er politisk valgår og pandemien er under kontroll her i Norge. Men hvilke betydning gir politikerne bedret folkehelse i valgkampen i en tid hvor Covid- 19 fremdeles er brennaktuelt og vi må reflektere over hvordan vi skal møte fremtidige pandemier? Tilslutt hører du svar på et lytterspørsmål om Frisklivssentraler og rollen de har overfor de som trenger hjelp.
8/4/2021 • 37 minutes, 2 seconds
Daglig vektmåling
Podkasten Hjernesterk svare på spørsmål fra en lytter som heter Bente om overvekt og livsstilsendring. Bente mener rutiner blant annet med brukt av vektmåling er et viktig verktøy i fortsettelsen av en livsstilsendring til tross for at mange sier en skal legge vekk vekten. Mads og Ole Petter følger opp spørsmålet fra Bente om veien til et sunnere liv med vektnedgang via endring i kosthold og varige mosjonsvaner. I tillegg snakker Ole Petter og Mads om det norske helsevesenet og behovet for mer tverrfaglig individuell oppfølging.
7/21/2021 • 29 minutes, 24 seconds
Om å reise seg fra bunn
Thomas Stordalen er gjest i podkasten Hjernesterk. Thomas er en ivrig løper som har ivrer for å inspirere andre blant annet gjennom sin Instagram profil. Men Stordalen har ikke alltid vært motivert for å trene, og i podkasten snakker han om hvordan han begynte å trene etter å ha vært utbrent og deprimert med selvmordstanker. Stordalen var en livsnyter som likte høyt tempo i hverdagen med lange jobbdager etterfulgt av deltakelse i utelivet til de sene nattetimer. Alkohol og rus ble ofte benyttet og til slutt sa det stopp. Stordalen begynte å løpe og endret livsstilen fullstendig. I dag er han en ivrig og synlig folkehelseforkjemper som bruker høye mål som inspirasjon. Hør den fascinerende historien til Thomas og den åpne og engasjerte samtalen han har med Ole Petter og Mads om livet, nedturen og veien tilbake med trening som et viktig bidrag.
7/14/2021 • 49 minutes, 28 seconds
Kan man trene hver dag?
Ole Petter og Mads svarer på lytterspørsmål. Et av spørsmålene er sendt fra en mann som lurer på om man kan trene hver dag? Ole Petter synes det er rart at spørsmålet stilles og i episoden kan høre hvorfor. Samme person skriver han at føler han mangler noe når han ikke trener. Hva kan være årsaken til en slik følelse? Blir vi avhengige av trening? Mange trener ikke fordi de ikke mener de ikke har tid. Mads trekker frem et eksempel på en som ikke har tid og som i tillegg sliter med vond rygg og er derfor blitt anbefalt å trene. I tillegg snakkes det om ryggplager, og muskel- og skjelettplager og hvorfor trening er så bra for å lindre smerte og forebygge. Podkasten Hjernesterk svarer også på spørsmål fra en politistudent som lurer på hva en bør prioritere av kondis eller styrke.
7/7/2021 • 39 minutes, 14 seconds
Da utelivet tok overhånd
Hjernesterk har besøk at Sverre Goldenheim. Goldenheim er en profilert person, kjent fra utelivet i Oslo og han har også deltatt i ulike TV programmer. Fra å være ivrig ishockeyspiller gjorde han karriere som vert for events. Blant gjestene og oppdragsgiverne var kjente forretningsfolk og kjendiser som samlet seg på de hotteste utestedene i Oslo. Goldenheim hadde en posisjon mange misunte han og han ga mye av seg selv for å skape den rette feststemningen. Etter hvert merket han påkjenningen. Uker med sammenhengende festing flere dager på rad med rus og uten søvn fanget han i farlig spiral han forstod ikke kunne fortsette. Etter et langt opphold på rehabiliteringsklinikk i USA kom han tilbake til Norge og startet et nytt liv uten å bryte med utelivet. I dag jobber han for restaurantgruppen Furset- gruppen, men klarer å balansere et yrket i utelivet med en sunnere og mer balansert livstil. Sverre deler åpent om sine erfaringer og om veien tilbake fra et liv som var nære ved å knekke han.
6/30/2021 • 37 minutes, 51 seconds
Pandemi, folkehelse og høy puls etter langvarig sykdom
Podkasten Hjernesterk har funnet frem innspill til tema og lytterspørsmål. I episoden snakker Ole Petter og Mads om en forskningsartikkel sendt fra en lytter som befinner seg i Kathmandu om den forebyggende effekten av fysisk trening på de som rammes av Covid- 19. Undersøkelsen viser betydelig redusert risiko for alvorlig sykdom blant de som driver fysisk trening. På tross av undersøkelser om effekten fysisk trening har på helsa også i forbindelse med Covid- 19, hvorfor legges det så lite vekt på forebyggende folkehelse i diskusjonene om tiltak og beredskap mot fremtidige pandemier? Du hører også spørsmålet fra en tidligere kreftsyk som jobber seg tilbake, men som er fortvilet over at pulsen er høy når hun er ute å jogger.
6/23/2021 • 32 minutes, 36 seconds
Hjertestans og trening
Mange var vitne til de sjokkerende bildene fra EM i fotball da den danske fotballspilleren Christian Eriksen kollapset på banen under kampen mot Finland. Hendelsen har skapt ny debatt om helsesjekk av idrettsutøvere, og om toppidrett representerer en fare for hjertet. Hendelsen fra EM skaper også frykt blant vanlige mosjonister og de som kanskje vurdere å starte opp med regelmessig fysisk trening. Er egentlig fysisk trening og idrett farlig for hjertet? I episoden hører du mer om hva som kan være årsaken til hjertestans blant idrettsutøvere, hvordan det kan forebygges og om folk flest bør frykte for hjertet i forbindelse med fysisk trening.
6/16/2021 • 25 minutes, 38 seconds
Fysisk trening i jobben som gårdbruker
I episoden finner Ole Petter og Mads frem spørsmål og refleksjoner fra lytterne om trening mot arbeidsbelastning, bruk av fysisk aktivitet i skoleundervisningen og en som deler sin bekymring over at jobben reduserer mulighetene til fritid utendørs i godt vær. Du hører blant annet refleksjonene til gårdbrukeren Trond Vidar Berge fra Jæren om hvorfor han mener treningen hjelper han å stå bedre i lange arbeidsdager som bonde.
6/9/2021 • 43 minutes, 56 seconds
Fra spiseforstyrret til sunn og sterk
Silje Emilie Tønnesen besøker podkasten hjernesterk for å snakke om veien tilbake fra en alvorlig spiseforstyrrelse. På tross av delte meninger om bruken av fysisk aktivitet og fysisk trening blant personer med spiseforstyrrelser er Silje et eksempel på en person hvor treningen har bidratt til et sunnere liv etter en periode med et usunt forhold til mat. I dag er Silje Emilie Tønnesen personlig trener, en aktiv crossfit utøver og hun driver podkasten «fysisk for psykisk». Hva var det som gjorde at Tønnesen pådro seg spiseforstyrrelse og hvorfor har trening fungert for henne til tross sykdommen? Silje Emilie deler åpent om hennes erfaringer, og reflekterer sammen med Ole Petter og Mads om spiseforstyrrelse, psykisk helse og fysisk trening.
6/2/2021 • 52 minutes, 4 seconds
Idretten skaper sjanser
Podkasten hjernesterk har besøk av Morten Nyborg som er leder for Idretten skaper sjanser. Tema i episoden er arbeidet Idretten skaper sjanser bidrar med for straffedømte og rusmisbrukere. Med Mads og Ole Petter snakker Nyborg om hva deltakelse i idretten gjør for de som er del av programmet og resultatene de oppnår. Ole Petter forteller om hans erfaringer med rus- pasienter og hvorfor treningen bidrar som behandling uten at det er satt i system i helsevesenet. Underveis hører du også et telefonintervju Mads har gjort med Ivan Persson. I telefonpraten forteller Ivan om sine erfaringer etter flere år på gata i Oslo. Om veien tilbake fra rus- og selvmordstanker, og hvordan han brukte løping- og fysisk trening for å stake en ny kurs i livet. Persson har ADHD og forteller hvordan treningen gir han ro, en naturlig rus som hjalp han mot abstinenser, og hvordan fysisk aktivitet sammen med nærheten til naturen har gitt han nye og positive perspektiver til livet.
5/26/2021 • 47 minutes, 26 seconds
Hjertet og den gode morgenøkten
I Podkasten hjernesterk snakker Ole Petter og Mads om en undersøkelse utgitt av Verdens Helseorganisasjon om hjertedødsfall relatert til stress på arbeidsplassen. Rapporten anbefaler å stramme inn på arbeidslivsreglene, men sier ingen ting om tiltak for å stimulerer til fysisk aktivitet. Med særlig fokus på hjertet og hjertesykdom svarer Ole Petter på lytterspørsmål om bruk av enkelte hjertemedisiner i forbindelse med trening. Hvorfor er det slik at noen hjertemedisiner ødelegger motivasjonen til å mosjonere?Til slutt forteller Mads om en løpetur tidlig om morgenen før frokost og hvordan følelse ble bedre mot slutten av økten selv om han følte seg veldig tung de første 20 minuttene. Hva skjer egentlig med hjernen underveis på en løpetur og hvorfor er trening tidlig på morgenen spesielt bra?
5/19/2021 • 37 minutes, 8 seconds
Effekten av fysisk trening på deprimerte
Undersøkelser viser en stor økning i forekomsten av depresjon i samfunnet. I forbindelse med pandemien viste nylig en undersøkelse gjort på studenter at andelen med høyt nivå av psykiske plager har økt fra nesten hver sjette student i 2010 til nesten halvparten i 2021. 18 prosent av studentene oppgir å ha en psykisk lidelse og de vanligste lidelsene er depresjon og angst. Hva kan vi gjøre for forebygge depresjon og ikke minst håndtere tunge perioder i livet? Ole Petter og Mads snakker om effekten av fysisk og aktivitet og hvordan det bidrar på tunge dager. Hør også Lotte Vestengen som i samtale med Mads snakker om en skoleoppgave hun skrev om hvorfor det er lurt å motivere personer med depresjon til fysisk aktivitet. I tillegg tar podkasten opp et spørsmål om hvorfor noen eksperter ikke anbefaler fysisk trening i forbindelse med vektnedgang.
5/12/2021 • 44 minutes, 7 seconds
Den vanskelige samtalen om fysisk trening
Podkasten Hjernesterk har fått spørsmål fra en lege som synes det er vanskelig å snakke om mosjon og fysisk trening med pasienter. Mads spør Ole Petter om hans erfaringer og hvorfor det er så vanskelig å ta opp behovet for fysisk trening med pasienter som åpenbart har gått av effekten det gir. Du får høre om hvorfor hjertepasienter har særlig godt av fysisk trening og hvorfor tidligere råd om hvile er utdatert. Hør også om hvordan det gikk da Ole Petter var med å arrangere Norges største gymtime.
5/5/2021 • 46 minutes, 30 seconds
Den evige diskusjonen om overvekt og hva som er god helse
Den siste uken har det vært store medieoppslag om helse og vekt. Mediesaker og debatter om vekt og helse fører dessverre ofte til mye følelser og polarisering som setter viktige perspektiver i skyggen. Ole Petter har deltatt i debatten og sammen med Mads får du en oppsummering av diskusjonen. I tillegg kan du høre mer om hva som er sykelig overvekt og hvor mye skal vi vektlegge BMI som mål på god egenhelse.
4/28/2021 • 36 minutes, 43 seconds
Trening ved alvorlig sykdom
Mads Kaggestad og Ole Petter Hjelle snakker med Monica Lund Osther. Monica er 45 år gammel, jobber som treningsinstruktør, er gift, har to barn og to bonusbarn. Hun har også uhelbredelig kreft. Mads og Ole Petter snakker med Monica om hva treningen har betydd for hennes fysiske og mentale helse gjennom flere år med alvorlig kreftsykdom. Monica forteller om hvorfor hun har valgt å være så åpen om sin sykdom og også om hvilke holdninger hun har opplevd i helsevesenet, når det gjelder å bruke trening som medisin (i tillegg til tradisjonell behandling) ved kreftsykdommen sin. Monica deler også med oss hvordan hun klarer å overvinne «dørstokkmila» på tunge dager, hvor hun vet at treningen vil være bra for henne, men hvor det ofte er mer fristende å la være.
4/21/2021 • 42 minutes, 1 second
Frykt og varige helseplager
Ole Petter Hjelle og Mads Kaggestad snakker om en kronikk i Aftenposten med tittelen «en fryktdrevet pandemi av varige helseproblemer». Kronikken handler om hvordan skremmende informasjon, frykt og forventninger om langvarig sykdom og senskader kan skape kroniske symptomer og uførhet. Kan frykten for pandemien- og covid-19 føre til varige skader og vedvarende helseproblemer? Informasjon, frykt, fortolkninger og forventninger om alvorlig sykdom kan øke negative symptomer. Dette kalles noceboeffekten. Hør mer om kronikken, det etiske dilemmaet som oppstår om kommunikasjon og informasjon i en pandemi, hvordan hjernen kan lure oss og noceboeffekten.
4/14/2021 • 35 minutes, 32 seconds
E-sport, prestasjon og folkehelse
E- sport og gaming er enormt utbredt og en voksende industri. En generell og stereotyp oppfatning av e- sport utøveren er en usunn og usosial ungdom. Derfor er mange bekymret for at økt utbredelse av e-sport og gaming blant ungdom skal føre til negative konsekvenser og representere en trussel for folkehelsa. Undersøkelser viser også at det generelle aktivitetsnivået blant ungdom følger den nedadgående trenden i aktivitetsnivået i samfunnet. Barn og unge i som beveger seg lite kan bli mer sårbare overfor fysisk og psykiske lidelser. I hvilken grad er e-sport et problem for folkehelsa? Er e-sport utøvere dårligere eksempler eller kan de være en del av løsningen ved å bidra til å bevisstgjøre og inspirere unge mennesker til fysisk innaktivitet? I episoden hører du intervju med Emil Bergquist Pedersen. 18 åringen er mest kjent under navnet «Nyhrox» og fikk livet snudd opp ned etter å ha blitt verdensmester i Fortnite. Bergquist Pedersen er profesjonell e- sport utøver, aktuell i TV serier og ble nylig ungdomsambassadør for UNICEF Norge. Til podkasten Hjernesterk forteller han om betydningen fysisk aktivitet- og trening har som del av helheten for å satse i verdenstoppen innen e- sport. Nyhrox snakker også om viktigheten av å tilhøre flere arenaer og komme seg ut av «gutterommet» med datamaskinen og effekten det har på mental helse. Ole Petter og Mads snakker videre om e- sport utøvere som folkehelseambassadører, og i hvilken grad fysisk aktivitet og mosjon bidrar positivt på prestasjonsevnen i e- sport.
4/7/2021 • 33 minutes, 35 seconds
Podkasten Hjernesterk med Treningsfrue
Camilla Aastorp Andersen, kjent som Treningsfrue, gjester podkasten Hjernesterk for å snakke om hennes erfaringer med fysisk aktivitet. Med Ole Petter Hjelle og Mads Kaggestad snakker hun om utfordringer med motivasjon under pandemien og hvordan holde aktiviteten i gang. Aastorp Andersen deler sine erfaringer med å formidle treningsglede og kosthold via sosiale medier, og at innkjøp av hund har gitt henne det lille ekstra hva gjelder hverdagsaktivitet. Du kan også høre svar på et lytterspørsmål fra en person som nylig har vært koronasyk. Er det grunn til å være mer bekymret for veien tilbake etter Covid-19 enn andre sykdommer?
3/31/2021 • 40 minutes, 4 seconds
Aldersbegrensninger, lav puls og for trøtt til å mosjonere
Hjernesterk får stadig inn spørsmål fra lyttere. I episoden kan du høre svar på spørsmål om alder krever mer restitusjon og om alder er en begrensing for fysisk trening. Om lav puls og om blodgivning kan gi bedret form? I tillegg svarer Ole Petter og Mads på et spørsmål fra en person som jobber med motivasjon og forebygging blant håndverkere. Mange håndverkere driver fysisk arbeid. Får de nok fysisk aktivitet gjennom jobben, eller er det lurt at også håndverkere mosjonerer i tillegg?
3/24/2021 • 33 minutes, 51 seconds
Utbrenthet, hjemmekontor og mosjon på arbeidsplassen
Hjernesterk med Ole Petter Hjelle og Mads Kaggestad snakker med administrerende direktør i Amesto Account House Siri Nilssen om hjemmekontor og hvorfor hun ser på oppfølging av mosjon og fysisk aktivitet som et naturlig ledermål. I episoden hører du også om utbrenthet. Siri Nilssen forteller om hennes erfaringer og veien tilbake etter en tøff perioden hvor var utbrent.
3/17/2021 • 31 minutes, 30 seconds
Pandemi, folkehelse, tvangstanker og kaldusj
Nye runder med tøffe tiltak mot Covid- 19 smitten viser hvor handlekraftige myndighetene er i tiltak mot pandemien. Hvorfor viser ikke de samme myndighetene mer handlekraft overfor de store helseutfordringene som hører med innaktivitet og dårlig kosthold? Du hører også en gjennomgang av lytterspørsmål om tvangstanker. Og hva er best av kald eller varm dusj?
3/10/2021 • 43 minutes, 57 seconds
Mat og hjernes funksjoner
Ole Petter har nylig gitt ut boken «mat for hjernen» med ernæringsfysiologen Tine Mejlbo Sundfør. I episoden kan høre Ole Petter og Mads snakke blant annet om gevinsten riktig mat har på velvære, helse, yteevne og ikke minst hjernens funksjoner.
3/3/2021 • 43 minutes, 30 seconds
Kreativitet, vektnedgang og hvilepuls
Ole Petter og Mads oppsummerer hva som har skjedd med kreativiten til Ole Petter etter at han fikk gjennomført en liten skitur. Er det rart at store personligheter som Steve Jobs, Søren Kirkegaard og Albert Einstein snakket om de kreative tankeprosesser som skjer når vi er ute i bevegelse? Er de kreative gevinster mer i tiden nå som mange er mindre aktive fra sin plass på hjemmekontoret? I tillegg hører du svar på et par lytterspørsmål. Det ene spørsmålet er fra en ivrig mosjonist som synes det er vanskelig å gå ned vekt. Det andre fra en dame som lurer på hva som er riktig puls når man sover.
2/24/2021 • 37 minutes, 21 seconds
Fysisk trening i finansbransjen
Podkasten hjernesterk er på besøk hos finansselskapet Pareto Securities for å snakke med CEO Christian Jomaas om fysisk trening, stressmestring og prestasjonsevne. Pareto Securities er et av Nordens største meglerhus med sterke resultater. Men selv med hektisk og lange arbeidsdager følges mosjon- og fysisk trening opp som målsetting på arbeidsplassen. Hvorfor prioriteres fysisk fostring i et arbeidsmiljø som allerede leverer sterke resultater og er motivert for å håndtere hektiske arbeidsperioder? I episoden snakker Ole Petter og Mads med Jomaas om betydningen av god fysisk form for å håndtere lange arbeidsdager med høyt tempo og effekten fysiske form har på stressmestring. Jomaas forteller hvorfor han satser på mosjon- og fysisk trening som et felles oppfølgingsmål i Pareto Securities, og hans personlige erfaring med hvordan fysisk trening hjelper han i lederrollen.
2/17/2021 • 32 minutes, 1 second
Fra sofasliter til supermosjonist
Jann Post er en kjent og kjær sportskommentator i NRK for friidrett, langrenn og Mesternes Mester. I tillegg er han er ivrig løper som tok steget fra å være en skikkelig sofasliter til å bli supermosjonist i løpet av noen år. Han lager podcasten «i det lange løp» og er nå bokaktuell med «Et steg foran-veien til varig løpsglede». Ole Petter og Mads møter Post for å snakke om veien til oppgjøret med nedadgående form samt nytten- og gleden han han har av treningen i hverdagen. Post deler også sine tips til de som sliter med dørstokkmila og hvorfor løpingen er blitt den prioriterte aktivitetsformen.
2/10/2021 • 41 minutes, 37 seconds
Et personlig budskap om psykisk lidelse og bruk av fysisk trening
Podkasten Hjernesterk ble tagget i en post på Instragram. Innlegget var en personlig refleksjon om tidvis alvorlige psyiske utfordringer og hvordan bruk av fysisk trening bidro som middel til å takle de samme psykiske lidelsene. I episoden hører du hva det står i innlegget i tillegg til Ole Petter og Mads sine refleksjoner om den personlige, åpne og modige teksten.
2/3/2021 • 19 minutes, 20 seconds
Pandemi, pol- kø, balansert treningsiver og vaksine
Med nye smittevernstiltak og tilbakeslag med mutert korona- virus gir Ole Petter og Mads deg en liten gjennomgang av siste tids hendelser og prioriteringene som gjøres for folkehelsa. Hvorfor er det samfunnet så raske med å åpne polet når treningssentrene fremdeles er stengt? En lytter har stilt spørsmål om hvordan balansere treningsambisjoner kan skape dilemmaer i forhold til det sosiale, og om hygge med alkohol ødelegger fremgangen med treningen. Til slutt er tema vaksiner, bivirkninger og konspirasjonsteorier.
1/27/2021 • 52 minutes, 51 seconds
Problemløsing, trening og musikk
Etter en liten gjennomgang av status for årets nyttårsforsetter forteller Mads om en personlig opplevelse relatert til akutt problemløsning. Mads hadde en privat utfordring med flere løsninger. Han måtte ta en beslutning i løpet av dagen, og brukte en treningsøkt til å finne beslutningen. I tillegg snakker Ole Petter og Mads om bruk av musikk og podkast under trening. Hva skjer i hjernen når du trener og og i hvilken grad påvirker bruk av musikk, podkast etc trening, læring og hukommelsen? I tillegg er det forskjell på styrketrening, utholdenhetstrening og hvilken intensitet du trener på i forhold til den mentale effekten av trening, og hvorfor har laktat så bra innvirkning på hjernen vår?
1/20/2021 • 35 minutes, 39 seconds
2020 Annus horribilis for folkehelsa
Regjeringen vedtok ikke skrote sukker- og alkoholavgiften til tross for advarsler fra folkehelseekspertenes anbefalinger. I Norge er innaktivitet, overvekt og fedme de største folkehelseutfordringene med enorme kostnader. 75 prosent av norske menn har overvekt/fedme og 60 prosent av kvinnene. Vi har mer overvekt enn de nordiske landene og hyppigheten øker mer i Norge enn i mange andre land det er naturlig å sammenlikne seg med. Fagmiljøene er unisone: den mest effektive måten å redusere forbruket av usunne matvarer på, og påvirke oss til å spise sunnere, er ved skattepolitikk, spesielt skatteveksling ved å øke avgiften på usunne matvarer og redusere dem på sunne matvarer. Allikevel går regjeringen motsatt vei, og folkehelsearbeidet rykker mange steg tilbake. 2020 ser ut til å bli en dårlig år for folkehelsa i Norge. På toppen av pandemien er vedtaket om fysisk aktivitet i skolen skrotet sammen med at sukker- og alkoholavgiften er fjernet. Det er et paradoks at under pandemien har regjeringen tydd til drastiske virkemidler (nedstenging av samfunnet, sosial distansering etc) og brukt hundervis av milliarder av kroner med ett hovedmål: Vi skal stoppe/bremse spredningen av viruset med alle virkemidler for å redde menneskeliv.
Når det gjelder inaktivitet og overvekt/fedme virker regjeringen handlingslammet. Inaktivitet tar 24 menneskeliv hver dag i Norge hele året. Hva ville myndigheten gjort om det var 24 som døde av korona hver eneste dag gjennom pandemien?
1/13/2021 • 27 minutes, 11 seconds
Nyttårsforsetter
Mange har gått inn i det nye året med nyttårsforsetter. Fysisk aktivitet og bedrede helsevaner er vanlige gjenganger blant forsettene, men svært mange opplever å ikke lykkes med forsettene og målene de setter seg i det nye året. Når er det vanlig at de fleste nyttårsforsetter brytes og hvorfor lykkes ikke folk med forsettene de setter seg?
1/6/2021 • 38 minutes, 41 seconds
Epilepsi og fysisk trening
Epilepsi er ikke en sykdom, men en samlebetegnelse på sykdommer og skader i hjernen som kan utløse anfall. Rundt 45 000 mennesker i Norge er rammet av epilepsi i mer eller mindre alvorlig grad.
I episoden snakker Mads med Kenneth Reiss som er født med epilepsi. Reiss brenner for fysisk aktivitet, har vært fysisk aktiv hele livet og er grunnleggeren av den frivillige organisasjonen Aktiv for epilepsi. I tillegg holder Reiss foredrag og jobber på Statens senter for epilepsi med fysisk trening. Folkehelseentusiasten deler sine erfaringer og hvilke råd han har til andre som må leve med diagnosen.
12/30/2020 • 35 minutes, 2 seconds
Depresjon
Hva er depresjon og hva er de vanligste behandlingsmetodene mot depresjon? Hvor mange mennesker rammes i Norge og hvordan kan den mentale lidelsen forebygges? Ole Petter og Mads snakker om hvordan en kan forholde seg til depresjon både for de som er rammet, men også blant de som kjenner noen som er rammet. Hvordan kan fysisk aktivitet hjelpe de med depresjon og for å forebygge lidelsen? Du får også høre Ole Petter fortelle om hans personlige erfaring med lidelsen og hvordan han taklet en situasjon hvor dørstokkmila kjentes høy.
12/23/2020 • 47 minutes, 4 seconds
Viktigheten av styrketrening- særlig for eldre
Ole Petter forteller om et kurs han er engasjert i som har mål å øke bevisstheten om styrketrening særlig rettet mot eldre. Styrketrening er like viktig for helsa som kondisjonstrening, allikevel er styrketrening en aktivitetsform som er lite brukt blant eldre til tross for at det reduserer risiko for skader ved fall og ivaretar viktige funksjoner for å fungere i hverdagen. Hva skjer egentlig med musklene etter hvert som vi blir eldre, og hvorfor er styrketrening så bra for muskler, skjelett, balanse og for å bedre sikkerheten ved fall? Du får høre tips til hva en kan gjøre og hvor mye en bør gjøre av innsats for at det skal ha god effekt.
12/16/2020 • 28 minutes, 15 seconds
Utbrenthet, hjernerystelse og nattskift
Ole Petter og Mads svarer på lytterspørsmål fra tidligere episoder. Spørsmålene som tas opp handler om utbrenthet, hjernerystelse og nattskift i forbindelse med fysisk trening.
Ukens annonsør: Lytt til Genpodden her: https://podcasts.apple.com/no/podcast/genpodden/id1541598026
12/9/2020 • 26 minutes, 6 seconds
Hvordan påvirker stress hjernen
Hva er stress og hvordan påvirker høyt stressnivå hjernen- og kroppen vår? Ole Petter og Mads snakker om hva stress er, hvordan det påvirker oss både positivt og negativt, samt hvordan vi best kan håndtere negativt stress.
12/2/2020 • 32 minutes, 35 seconds
Går myndighetene for langt?
Kampen mot Covid- 19 pågår stadig med store samfunnskonsekvenser. Pandemien rammer økonomien, mange mister jobben og tiltakene fører til tøffe sosiale utfordringer.Norge har heldigvis et velfungerende demokrati med en befolkning som er lojale mot myndighetenes tiltak. Smitten er også under god kontroll sammenlignet med en del andre land som er hardere rammet. Vi har tatt tiltakene innover oss, bidratt til en felles dugnad og er et samfunn på tå- hev. Men tiltakene har en høy pris, og i episoden drøftes det om vi er for lojale uten å sette spørsmålstegn ved tiltakene som iverksettes. Ole Petter og Mads snakker om forbudet mot samvær med eldre på aldershjem og stengingen av treningssentre. Mads har sin mor på aldershjem, men sliter med å forstå hvorfor han ikke kan møte henne utenfor for en gåtur. I media er det debatt om forskning på lave smittetall på treningssentre. Er tiltakene mot- og bivirkningene av pandemien verre enn selve pandemien?
11/25/2020 • 36 minutes, 30 seconds
Muskel og skjelett lidelser
Den største årsaken til sykefravær i Norge er muskel og skjelettlidelser. Ulike rapporter viser at smerter i rygg og nakke er den viktigste årsaken til ikke- dødelig helsetap med en prislapp på rundt 165 milliarder i året. I podkasten er tema hva som er årsaken til at vi har så vondt i muskler og ledd, og hvordan slike lidelser kan forebygges og behandles gjennom fysisk aktivitet.
11/18/2020 • 39 minutes, 47 seconds
Hjemmekontor
Covid- 19 pandemien slipper ikke taket og den negative utviklingen i smittetallene fører kommuner, byer og landet i rødt beredskap. Det betyr hjemmekontor for mange med alle de utfordringer som hører med blant annet hva angår ergonomi, mindre sosial kontakt, økt stress og mindre fysisk aktivitet.
I episoden kan du høre Ole Petter og Mads snakke om de største utfordringene med hjemmekontor og hva du kan gjøre for å få en bedre «hjemmekontor hverdag».
11/11/2020 • 32 minutes, 9 seconds
Stoffskifte og ME
Ole Petter og Mads tar opp et lytterspørsmål om lavt stoffskifte, og snakker i tillegg om utmattelsessyndromet ME. Spørsmålet om lavt stoffskifte er fra en tidligere idrettsutøver. Grunnet det lave stoffskiftet avsluttet hun idrettskarrieren, men liker fremdeles å trene, er bevisst et sundt kosthold, men føler seg i perioder uten energi. Lytteren som selv har fått diagnosen lavt stoffskifte mener mange mistenker at de har lavt stoffskifte som forklaring på hvorfor de er slitne uten å vite om de har en diagnose. I episoden snakker Ole Petter og Mads om hva lavt stoffskifte er, hva som er årsaken til lavt stoffskifte, hvordan det kan behandles, og mulige forholdsregler for de som må leve med en slik diagnose. I tillegg snakker Ole Petter og Mads om Kronisk utmattelsessyndrom (ME).
11/4/2020 • 33 minutes, 11 seconds
Kreft og fysisk trening
Tusenvis av nordmenn rammes hvert år av en kreftdiagnose, og enda flere blir indirekte rammet når venner eller familiemedlemmer får sykdommen. Selv om alle kan rammes av kreft uansett fysisk form og livsstil kan en del kreftformer forebygges gjennom fysisk trening. Relativt god fysisk form hjelper også underveis i sykdoms- og behandlingsopplegget, og kan hjelpe pasienter til å komme styrket ut av behandlingen. Den frivillige organisasjonen Aktiv mot kreft ble startet i 2007 for å fremme fysisk aktivitet blant kreftrammede. I episoden har Ole Petter og Mads en samtale med Helle Aanesen i Aktiv mot kreft. Aanesen forteller hvorfor fysisk aktivitet er bra for de som rammes av kreft, og hvordan organisasjonen jobber inn mot politikere og helsevesenet for å sette fysisk aktivitet på agendaen som del av den helhetlige behandlingen av kreft.
10/28/2020 • 46 minutes, 1 second
Regjeringens nei til mer fysisk aktivitet i skolen
Fysisk innaktivitet er en av de største helseutfordringene samfunnet står overfor. I barneårene legges et viktig grunnlag for gode motoriske ferdigheter og god helse. Skolen er en viktig arena for å sikre barn like muligheter, og for mange barn det første møtet de har med fysisk aktivitet- og idrett. Regjeringen gikk nylig tilbake på et tidligere vedtak om en times fysisk aktivitet hver dag for alle elver på 1- 10 trinn. I stedet skal det lages en «aktivitetsbank» for å inspirere til elev- bevegelse. Podkasten Hjernesterk har invitert generalsekretær i Folkehelseforeningen Mina Gerhardsen for å snakke om hvorfor regjeringen snur på et vedtak mange mener er bra for folkehelsa. I tillegg snakker vi med Tom Nordli. Nordli er mest kjent som fotballtrener, men er også lærer. I podkasten deler Nordli sine tanker om hvorfor mer fysisk aktivitet på skolen er bra for elever og samfunnet. Nordli deler tillegg sine erfaringer med fysisk aktivitet på skolen og hva som kan være en løsning for at ambisjonen om mer fysisk aktive skolebarn skal realiseres.
10/21/2020 • 54 minutes, 42 seconds
Småsjuk og trening
Mange opplever at forbigående sykdom ødelegger gode vaner og oppadgående form. I verste fall kan et langt sykdomsavbrekk føre til at en ikke kommer i gang igjen og mister motet. Men hvor syk skal du være før du bør holde deg helt i ro? Tema for ny episode er hvordan du skal forholde deg til sykdom i forbindelse med trening. Bør du ta helt hvile til du er 100 prosent frisk, eller kan du trene litt? Hva slags trening bør du gjøre og hvilken intensitet bør du velge om du ikke føler seg helt i topp slag med litt sykdom i kroppen? Ole Petter og Mads svarer på et lytterspørsmål og deler sine erfaringer om temaet.
10/14/2020 • 22 minutes, 26 seconds
Fødselsdepresjon, anti- depressiva og trening for gravide
Tema for episoden er fysisk trening i forbindelse med graviditet, samt forebygging og behandling av fødselsdepresjon. Hva er fødselsdepresjon og kan det forebygges? Hvorfor er fysisk aktivitet så bra for gravide, og hvorfor er mange redde for fysisk trening under graviditet? I tillegg har Ole Petter og Mads fått et spørsmål fra en lytter om fødselsdepresjon og fysisk trening. Lytteren sin kone fikk fødselsdepresjon og har fortsatt å stå på antidepressive medikamenter i mange år senere. Medisinene holder depresjonen i sjakk, men gir ifølge lytteren et platt humør og manglende livsgnist. Kan fysisk trening bidra til å øke livsgleden og gradvis redusere medisinbruken mot depresjon?
10/7/2020 • 36 minutes, 25 seconds
Gode sosiale relasjoner gjør deg hjernesterk
Visste du at det å ha nære og gode relasjoner til menneskene rundt deg påvirker livslengde og livskvaliteti enda større grad enn både kosthold og trening?Effekten av å ha et godt sosialt nettverk er formidabel: Det gir deg samme helsegevinst som å stumpe røyken og dobbeltså mange ekstra leveår som regelmessig fysisk aktivitet. Ut fra dette kan vi si at det er like helseskadelig å være ensom som det er å røyke. Forskningen forteller oss at det ikke er antallet nære vennskap du har som er viktig, men kvaliteten på dem. Det som betyr noe, er at du har noen nær deg som du stoler på og kan gå til når livet er vanskelig. Noen få, men tette forhold er mer beskyttende for helsen enn mange, mer overflatiske vennskap. Mads og Ole Petter snakker om hvordan og hvorfor det å ha et godt sosialt nettverk er så viktig for helsen vår, og hva vi kan bruke denne kunnskapen til i våre egne liv.
9/30/2020 • 29 minutes, 4 seconds
Spiseforstyrrelse og anoreksi
Podkasten Hjernesterk har invitert Ingeborg Senneset for å snakke om hennes erfaringer med anoreksi. Senneset er en kjent journalist og samfunnsdebattant med bachelorgrad i sykepleie. Hun er styremedlem i PEN og fikk årets gullpenn under Wixen awards i 2020. Senneset var innlagt for anoreksi i over tre år og blogget i samme periode. Bloggen ble ofte omtalt i mediene og i 2017 debuterte hun som forfatter med boken Anoreksi basert på dagboknotater fra tiden hun var innlagt. I episoden gir Senneset et åpent innblikk i hennes erfaringer med sykdommen. I tillegg bidrar hun med svar på et lytterspørsmål fra en pårørende med anoreksi i familien.
9/23/2020 • 56 minutes, 11 seconds
Mat for hjernen
Podkasten Hjernesterk ønsker å fremme helheten for god helse og har derfor fått besøk av Tine Sundfør.
Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad fra universitetet i Oslo. Hun har forsket på overvekt, fedme, hjerte- og karsykdommer, er forfatter- og kjent som en av landets fremste kostholdseksperter.Lenge har mat primært blitt sett på som byggesteiner og energi for kroppen. De siste tiårene har man i større grad blitt klar over at maten vi spiser ikke bare påvirker hjernens normale funksjoner (hukommelse, humør feks), men også sannsynligheten for å utvikle en rekke forskjellige hjernesykdommer, som for eksempel Alzheimers demens, depresjon og ADHD. Er mat medisin, og er dette underkommunisert?
Et gjennomgående tema i podkasten Hjernesterk er fysisk aktivitet. En av utfordringene når det gjelder folkehelse er at vi ikke lenger trenger å bevege oss i hverdagen. 75 prosent av befolkningen er inaktive. Å spise, i motsetning til å mosjonere, er noe vi alle må gjøre. Kan det være med på å gjøre kosthold til et vel så viktig verktøy for å bedre folkehelsen? Dette med mer kan du høre i ny episode. God lytting!
9/16/2020 • 51 minutes, 16 seconds
Demens
Demens er en sykdom som rammer stadig fler. Hva er demens og hvordan kan mosjon påvirke og hjelpe personer som lider av demens til en bedre hverdag. Ole Petter og Mads snakker om hva de mener er et ideelt behandlings- og oppfølgingsopplegg for personer med demens, og du kan også høre Mads sine personlige erfaringer med sykdommen i nær familie.
9/9/2020 • 36 minutes, 14 seconds
Mosjon er bra for parholdet
Mange opplever at det kan være krevende å prioritere regelmessig mosjon og fysisk trening i et parforhold. Ulike syn på gevinsten av fysisk aktivitet og ulike erfaringer gjør at ikke alle møter samme forståelse for sine prioriteringer hos partneren. I tillegg kan familielivet oppleves hektisk og det krever derfor samarbeid og forståelse for å få trent i tillegg til jobb, familieliv og pleie av parforholdet. Hvilken tilnærming bør en ha når hverdagen endres i et parforhold og et familieliv med små barn? Hvorfor er mosjon og fysisk trening bra for forholdet, og hvorfor bør par hjelpe- og motiverer hverandre til å holde seg i noenlunde fysisk form?
9/2/2020 • 32 minutes, 30 seconds
Bli en bedre student med fysisk trening
Skole- og studieåret er i gang fult av motiverte elever og studenter med pågangsmot og lyst til å presentere. Studietiden er spennende og morsom, men også krevende. Mange studenter opplever stort press ved å sjonglere mellom studier, jobb og andre forpliktelser. Ole Petter forteller om sin erfaring som foreleser innen blant annet helsefag, og hvorfor han bruker tid på å lære studentene om gevinsten av å ta vare på seg selv i studietiden. Undersøkelser viser at mange studenter opplever nedstemthet og depresjon. Hvordan kan den fysiske treningen påvirke mentaltilstanden- og forebygge depresjon i en hektisk periode med mye stress? Trening er også et middel for å bedre prestasjonene gjennom økt konsentrasjonsevne, oppmerksomhet, hukommelse og overskudd. Hør om gevinsten av mosjon i studielivet og hvorfor mosjon- og fysisk trening burde få mer oppmerksomhet blant forelesere, studenter og utdanningsinstitusjoner.
8/26/2020 • 31 minutes, 19 seconds
Hvordan påvirker søvn formen og helsa?
Etter innspill fra en lytter om betydningen av søvn tilbyr Podkasten Hjernesterk en egen episode spesielt viet temaet. Hvordan påvirker søvn helsa, formen og matinntaket? Hvilken påvirkning har mosjon på søvnen og omvendt? Bør mosjon og trening og nedprioriteres ved søvnmangel og er det egentlig så farlig med mangel på søvn? Ole Petter gir deg innsikt i hvilke kjemiske reaksjoner som skjer når du sover og hvordan det blant annet virker inn på kostholdet vårt. I tillegg får du høre Ole Petter og Mads snakke om nattskift og hvorfor mosjon er så bra for de mange som jobber om natten.
8/19/2020 • 40 minutes, 23 seconds
Elektriske sparkesykler, aktivitetsmålere, hjernerystelse og tips til å komme i gang
Ole Petter og Mads svarer på innspill og spørsmål fra lytterne. I episoden reflekteres det over om elektriske sparkesykler er bra- eller dårlig form folkehelsa, og om aktivitetsmålene bør subsidieres av myndighetene. En lytter sliter etter en nakkesleng og hjernerystelse fra en bilulykke. Skal hun ta det med ro eller trene normalt? Hvordan balansere trening og intensitet etter hjernerystelse? Hjernesterk redaksjonen svarer også på spørsmål om tips til å komme i gang for de som aldri har mosjonert eller er på vei tilbake etter en langt avbrekk. Hva er viktig i oppstarten og hva kan bidra til varig endring og måloppnåelse? Hør også tilbakemelding fra en mor med barn med ADHD og hennes tilbakemelding på episoden om ADHD og fysisk aktivitet.
8/12/2020 • 35 minutes, 58 seconds
Covid- 19, Storbritannia og folkehelse
Etter å ha vært alvorlig rammet av Covid- 19 er statsminister i Storbritannia Boris Johnsen opptatt av hvordan overvekt- og fedme påvirker graden av alvorlig sykdom ved smitte av korona- viruset. 60 prosent av den britiske befolkningen er overvektige, som har gjort at helseministeren i landet oppfordrer befolkningen til å redusere gjennomsnittsvekten med 2,5 kilo fordi det kan spare det britiske samfunnet for 1,67 milliarder kroner de neste fem årene. I følge WHO har 650 millioner mennesker en BMI over 30 som øker sjansene for å dø av korona- virus med 25 prosent. Som et resultat av sammenhengen mellom pandemien og livsstilsykdommer har de britiske myndighetene satt i gang tiltak for å bedre folkehelsen. I episoden drøfter Ole Petter og Mads de britiske tiltakene, hvorfor korona- viruset er særlig alvorlig for de med underliggende sykdom som diabetes, hjerte- og kar lidelser, dårlige lunger og hvorfor mosjon virker forebyggende mot lignende pandemier. Hør også hva Ole Petter og Mads mener mangler i kommunikasjonen til de britiske helsemyndighetene.
8/5/2020 • 32 minutes, 31 seconds
Hvorfor prioriteres ikke forebygging?
Ole Petter Hjelle og Mads Kaggestad har igjen satt seg ned med trenerguruen Johan Kaggestad for å snakke om ulike erfaringer med oppfølging og bruk av fysisk aktivitet i det norske helsevesenet/sykevesenet. Det er dyrt å reparere, allikevel er forebygging av u-helse gjennom mosjon lite systematisert i dagens samfunn. Hvilken status har fysisk aktivitet i dagens helsevesen, og er det god nok oppfølging av pasienter når de kommer ut av behandlingsinstitusjoner? Du får en diskusjon om hvilke arenaer som er de viktigste for å forebygge gjennom å stimulere flere til å mosjonere litt mer. Blant arenaer som trekkes frem er idretten. Men hvor godt lykkes idretten med å motivere til god folkehelse når 75 prosent av den norske befolkningen klassifiseres som inaktive? Hva med nærings- og arbeidslivet som arena for forebygging og motivasjon til gode mosjonsvaner? Mads trekker frem sin erfaring fra næringslivet med blant annet bedriften Datarespons som et godt eksempel på forebygging gjennom helhetlige ledelse. Hvorfor er næringslivet er naturlig arena for å stimulere til gode mosjonsvaner? Hør episoden og bidra gjerne med dine erfaringer i kommentarfeltet på podkast- appen eller via sosiale medier. Takk for at rater og kommenterer Podkasten Hjernesterk på podkast- appen på telefonen din!
7/29/2020 • 34 minutes, 54 seconds
Likheter og ulikheter i treningen av toppidrettsutøvere og pasienter
Hva er felles for oppfølgingen av toppidrettsutøvere og psykiatriske pasienter? Johan Kaggestad er igjen gjest på podkasten Hjernesterk og snakker om sine erfaringer med trening av pasienter på Modum Bad Nervesanatorium parallelt med treningen av verdens beste løpere som Ingrid Kristiansen og Grete Waitz. Hva var likhetene i selve treningsopplegget, i gruppedynamikken og den personlige oppfølgingen? I tillegg får du blant annet høre om utfordringene personer med psykiske plager møter når de oppfordres til å starte med fysisk aktivitet. Ole Petter og Kaggestad Senior gir deg deres erfaringer for å motivere personer med angst, depresjoner og andre lidelser til å komme i gang med fysisk aktivitet. Takk for at du rater og bidrar med dine erfaringer ved å kommentere på podkast- appen på telefonen din! Podkasten Hjernesterk har også kontoer på Twitter, Instagram og Facebook hvor du kan bidra med spørsmål, synspunkter og erfaringer.
7/22/2020 • 38 minutes, 10 seconds
Hva gjør skjermtid med hjernene våre?
Ole Petter Hjelle og Mads Kaggestad snakker om den økte bruken av skjerm gjennom blant annet mobiltelefon, PC og skjermbrett i hverdagen. Vi voksne bruker mye tid bak en eller annen form for skjerm i hverdagen, men mange foreldre er også bekymret over skjermbruken blant sine egne barn. Har foreldre grunn til å være bekymret og hva sier forskningen? Hvilke minner har dagens voksne fra barndommen? Mads spør Ole Petter om hans beste minner fra barndommen. Hva vil dagens generasjon unge huske best fra sin barndom når det brukes såpass mye tid bak en skjerm? Teknologien har kommet for å bli og skapt en utrolige teknologisk utvikling. Ting blir enklere, men fører samtidig til høyere tempo og økt stress. Likes, innlegg og spill er laget for å skape avhengighet. Hva skjer inni hjernen vår når vi bruker for eksempel sosiale medier og spiller? Ole Petter forteller om de fysiske endringer som skjer i hjernen, hvorfor barn er særlig sårbare for teknologien og hvorfor det er så vanskelig å stoppe når vi bruker moderne teknologi som spill og sosiale medier. Ole Petter forklarer også uttrykket digital demens og hvordan vi overfører stadige flere oppgaver til mobiltelefonen som tidligere ga fin hjernetrim.
7/15/2020 • 36 minutes, 32 seconds
Fysisk trening i psykiatrien
Podkasten Hjernesterk har besøk av Johan Kaggestad (Mads sin far). Kaggestad Senior er best kjent for sitt engasjement i idretten som trener og sportskommentator i særlig Tv2 sine Tour de France sendinger. Det mange ikke vet er at Kaggestad senior var sentral i etableringen av fysisk trening som del av behandlingsopplegget på Modum Bad Nervesanatorium. Ole Petter og Mads (junior) snakker med Kaggestad senior om hvordan mosjon ble en del av behandlingen på landets største psykiatriske institusjon og hvordan treningsopplegget ble tilrettelagt for pasienter samt ansatte innen andre fagområder på Modum Bad. Johan Kaggestad snakker også om etableringen av Modum Frisklivssentral og etableringen av «trening på resept». Den røde tråden i samtalen er at fysisk trening har sin plass i helsevesenet, at det fremdeles ikke tas nok på alvor fordi det ikke er satt godt nok i system. Takk for at rater og bidrar med dine erfaringer ved å kommentere på podkast- appen på telefonen din! Podkasten Hjernesterk har også kontoer på Twitter, Instagram og Facebook hvor du kan bidra med spørsmål, synspunkter og erfaringer.
7/8/2020 • 40 minutes, 48 seconds
For sliten til trening
Treningslegen Ole Petter Hjelle og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad svarer på et lytterspørsmål om energinivå forbundet med fysisk trening. Mange føler seg for slitne til å mosjonere- og trene. Men blir du mindre sliten av å trene? Hva er det å være sliten og hvordan kan trening påvirke energinivået vårt slik at vi føler oss mindre slitne. Ole Petter og Mads mener ordet «sliten» misbrukes i forbindelse med effekten av fysisk trening, og at tilstanden sliten er i ferd med å bli sykdom. Utmattelse fra hverdagen med for eksempel krevende jobb og familieliv gjør deg trøtt og påvirker lysten til å trene. Mads forteller om hvordan han brukte trening til å takle en tøff periode som småbarnsfar og stor belastning på jobb. Det er ikke uvanlig med dårlig samvittighet for å prioritere å trene. Er det egoistisk og feil prioritering å trene i en livsfase med høyt tempo og tidspress? Ole Petter og Mads snakker blant annet om bruken av fysisk trening i næringslivet. Et indiansk ordtak sier følgende; Running the big medicin. Hva skjer med hodet og vår mentale tilstand når vi er i fysisk aktivitet? Dette med mer får du i siste episode av podkasten Hjernesterk.
7/1/2020 • 32 minutes, 17 seconds
Motivasjon
Bare 30 prosent av befolkningen mosjonerer regelmessig i henhold til folkehelsemyndighetens målsetting om rundt 150 minutter i uka. Mange sliter med den kjente dørstokkmila på tross av god kunnskap om at mosjon er lurt å gjøre. På tross av all informasjon om de gode effektene av mosjon på personlige helse sliter veldig mange med å starte med- og opprettholde gode mosjons- og treningsvaner.
Hvorfor er det slik, og er fokuset på hvorfor og hvordan feil?Trening forbindes mye i sammenheng med vektnedgang. Er all oppmerksomheten på trening og vektnedgang ødeleggende for motivasjonen til å starte med og fortsette å trene? Det sies at trening bør være gøy. Men er all trening egentlig gøy? Mads forteller at han ikke synes all trening er moro, men at han gjør det allikevel. Ole Petter forteller om hva han har sagt til sine pasienter for å få de i gang med gode vaner.Mye av nøkkelen til å øke det generelle aktivitetsnivået blant mange er å gjøre den fysiske aktiviteten til hverdagsaktivitet. Ole Petter og Mads snakker om hvorfor det er vanskelig å motiverer folk flest til å mosjonerer regelmessig. I tillegg om vår late hjerne som lurer oss til å holde oss i ro.
6/24/2020 • 24 minutes, 14 seconds
ADHD og fysisk trening
Hva er ADHD og hvorfor er diagnosen mer tydelig i dagens samfunn? Er innaktivitet og dagens stillesittende samfunn med på å forsterke symptomer for ADHD? Ole Petter og Mads snakker om hvorfor ADHD anses som et særlig stort problem i dagens samfunn, og hvordan fysisk aktivitet hjelper personer som sliter med ADHD symptomer. Ole Petter forteller om en venn som ble avvist til fallskjermkurs grunnet ADHD, men som endte opp som verdensmester i samme disiplin blant annet med hjelp fra fysisk trening. Over 20 000 personer medisineres for ADHD gjennom medisiner med relativt store bivirkninger, samtidig som fysisk aktivitet ikke er en anerkjent behandlingsform. Hvorfor er det slik, og hva er det med treningen som er så bra for hva som skjer inni hodet vårt? Dette med mer i siste episode av podkasten hjernesterk.
6/17/2020 • 24 minutes, 49 seconds
Fysisk aktivitet blant barn og unge
I episode to av «Hjernesterk» snakker Ole Petter og Mads om hvorfor fysisk aktivitet er så viktig for barn.
Det fysiske aktivitetsnivået blant barn og unge er i en nedadgående utvikling, vekten er høyere, og flere barn- og ungdom er i dårligere form enn tidligere. Bruk av Ipad, spill og sosiale medier utfordrer tradisjonell lek, samfunnet tilrettelegges for et lavere aktivitetsnivå, og skadeforebygging setter begrensninger for barns utfoldelse i forhold til tidligere. Skadeforebyggende tiltak er positivt, men er det en fare for at samfunnet blir så beskyttende at det går utover barns motoriske ferdigheter og helse?Flere barn havner i dag i kategorien «klomsete» grunnet dårlig motorikk. Kan motorisk utvikling og lavt fysisk aktivitetsnivå ha negativ påvirkning på barns konsentrasjon, læringsevne samt fysiske- og psykiske helse?
6/10/2020 • 31 minutes, 9 seconds
Introduksjonen
I første episode av podkasten «Hjernesterk» hører du Ole Petter Hjelle og Mads Kaggestad snakke om hvorfor de ønsker å belyse effektene av mosjon, fysisk trening- og aktivitet.Ole Petter Hjelle er hjerneforsker og tidligere fastlege. Den tidligere norgesmesteren i maraton er blitt en kjent folkehelseambassadør og forfattet bøker om effekten fysisk aktivitet har på helsa- og særlig hjernen. Mads Kaggestad er tidligere proffsyklist og mest kjent som sportskommentator i TV2. Kaggestad har i tillegg lang erfaring med å følge opp ansatte i næringslivet for å motivere til gode mosjonsvaner gjennom selskapet Avantas Aktiv. I første episode introduserer de hvorfor de starter podkasten. Det blir en gjennomgang av tilstanden til den norske folkehelsa, og hvor mange som følger helsemyndighetenes målsetting relatert til mosjon. Hvorfor er andelen aktive i befolkningen så lav på tross av at vi i Norge ser på oss selv som relativt aktive? Hva er det viktigste med mosjon og hvorfor burde det fokuseres mer på mosjon i det norske helsevesenet? Hør også Ole Petter fortelle om hvordan han har brukt fysisk aktivitet for å hjelpe sine pasienter. «Hjernesterk er en podkast både for deg som er aktiv eller inaktive. Enten du er blant de mange som sliter med motivasjonen og lurer på hvordan du skal komme i gang, eller du er blant de som har trent hele livet og lurer på hvorfor det føles så bra. Hør første episode og følg med på videre utgivelser av «hjernesterk».
6/3/2020 • 30 minutes, 17 seconds
Teaser: Hjernesterk
Hjernesterk er en podkast av hjerneforsker, foredragsholder, forfatter og tidligere fastlege Ole Petter Hjelle, og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad. Begge har bakgrunn fra idretten og brenner for fysisk aktivitet i et folkehelseperspektiv. Hjelle har lang erfaring med bruk av fysisk aktivitet i behandling og forfattet bøker om effekten fysisk aktivitet og effekten har på blant annet hjernen- og det mentale. Kaggestad har i mange år fulgt opp tusenvis av ansatte i næringslivet for å motivere til gode mosjonsvaner. Podkasten «Hjernesterk» handler om de primære gevinstene ved mosjon, hvordan det påvirker vår mentale helse og bidrar til en bedre hverdag.