Hver dag deltager danske mænd og kvinder aktivt i missioner i uroprægede områder udenfor landets grænser, og samtidig løser Forsvaret samfundskritiske opgaver til lands, til vands og i luften herhjemme. Bag enhver operation ligger både taktik, politik og masser af isenkram. Journalist og tidligere reserveofficer Peter Ernstved Rasmusen tager dig med hele vejen fra den yderste militærpost og ind i de politiske baglokaler.
Har Danmark intet lært af 30 års krigsførsel?
Den storroste dokumentarserie “Velkommen til frontlinjen” har sat Danmarks krigsindsatser gennem de seneste godt 30 år øverst på dagsordenen. Nogle mener dog, at serien glider for let hen over de politiske aspekter og beslutningsprocesser og fremstiller den danske krigsdeltagelse for ensidigt negativt. Vi undersøger påstanden og ser nærmere på, hvad det egentlig er, Danmark har lært af krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan - hvis noget overhovedet. Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Laurits Nansen (medinstruktør på “Velkommen til frontlinjen”), Mads Silberg (kaptajn og Afghanistan-veteran), Ole Kværnø (pens. brigadegeneral), Hans Engell (politisk kommentator) og Niels Klingenberg Vistisen (militærhistoriker)See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/22/2024 • 55 minutes, 9 seconds
Lyt til 'Krimiland's miniserie om Mossad
I denne miniserie har Kristoffer Lind inviteret forfatter Tobias Bukkehave i studiet til en samtale om den israelske efterretningstjeneste “Mossad” — den samme efterretningstjeneste der efter al sandsynlighed står bag personsøgerangrebet i Libanon i september. Sammen undersøger de historier, myter og begivenheder, der siden slutningen af 1940'erne har omgærdet en af verdens mest berygtede efterretningstjenester. Lyt med, der hvor du lytter til podcasts.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/18/2024 • 1 minute, 6 seconds
Skal Forsvaret have en operativ pause?
Det Konservative Folkepartis forsvarsordfører Rasmus Jarlov genopstiller ikke til Forsvaret ved næste valg. Vi spørger dagens gennemgående gæst, om Folketingets forsvarsordførere stadig sat lige så meget uden for indflydelse på forsvarsforliget, som han tidligere i sin parlamentariske karriere har givet udtryk for. Vi runder også forslaget om at give Forsvaret en pause fra internationale missioner, muligheden for at udsende værnepligtige og Danmarks militære tilstedeværelse i Korea. Oversigt: - Rasmus Jarlov gør status på forsvarsområdet og forklarer sin beslutning om at forlade Christiansborg. - Fagforeningsformand Niels Tønning (Hovedorganisationen af Officerer i Danmark) foreslår at give Forsvaret en pause fra internationale missioner. - Pensioneret oberst Eigil Schjønning er bekymret over muligheden for at udsende værnepligtige i internationale missioner. - Major Henrik Sørensen fortæller om det danske bidrag til FN’s mission på den koreanske halvøSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/15/2024 • 55 minutes, 9 seconds
Tamburkorpset forholder sig tavs om aflyste koncerter
Søværnets Tamburkorps har på grund af besparelser måttet aflyse en række koncerter – bl.a. i Helsingør Domkirke. Men hverken tamburkorpsets dirigent eller den daglige leder dog at sige noget som helst om aflysningerne. Vi gør i programmet også status på krigen i Mellemøsten et år efter Hamas grufulde terrorangreb mod Israel, ligesom vi debatterer det meget omtalte kunstcirkulære med en fortaler for at bevare det på Forsvarsministeriets område. Oversigt: - Vicechef Thomas Øgendahl Knudsen fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse forklarer, hvordan styrelsen håndterer den manglende sikkerhed ved Den Kgl. Livgardes ammunitionsbunkere, som TV 2 har sat fokus på. - Militæranalytiker Mikkel Storm Jensen giver en status på krigen i Israel et år efter terrorangrebet den 7. oktober 2023. - Domorganist Else-Marie Kristoffersen fra Helsingør Domkirke begræder Søværnets Tamburkorps’ aflysning af en koncert i domkirken. - Marta Margrete Schioldann-Nielsen kritiserer afskaffelsen af statens kunstcirkulære på Forsvarsministeriets område i den 10-årige forligsperiode frem til og med 2033.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/8/2024 • 55 minutes, 9 seconds
Forsvaret slipper for rigide kunstbestemmelser
Efter et langt tilløb ser Forsvarsministeriet område ud til at blive fritaget for bestemmelserne i det såkaldte kunstcirkulære. Det giver forsvarschefen 144 mio. kroner, som han i stedet kan bruge på “soldaternære tiltag”. Samtidig kan der være bevillinger på vej, så de mest akutte følger af Forsvaret overbudgettering kan afhjælpes. Vi diskuterer, hvorfor det hele sker lige nu, og hvad det kan få af betydning. Vi ser også nærmere på Hærens kortrækkende luftværn, som skal baseres på tyske Rheinmetalls Skyranger 30-system, før vi tager på en sørejse tilbage til 1943. Oversigt: - Forsvarsområdet fritages for kunstcirkulære - Politisk kommentator Lars Trier Mogensen analyserer fritagelsen og muligheden for en løsning på forsvarets budgetproblemer - Kapacitetsmanager Brian Nielsen (FMI) forklarer, hvorfor valget er faldet på Skyranger 30 - Forfatter Thomas Würtz fortæller om sin bog “Kaptajnen og Havkatten”See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/1/2024 • 55 minutes, 9 seconds
Har Søværnet og Flyvevåbnet ikke været på missioner i 30 år?
I de kommende uger sætter DR fokus på Danmarks krigsindsats gennem 30 år. Det sker bl.a. gennem dokumentarserien ’Velkommen til frontlinjen’, som bliver vist i seks afsnit af hver en times varighed på DR1. Kritikere mener dog, at den skulle have heddet ’Hærens krigsindsats gennem 30 år’, for den omtaler hverken Søværnets eller Flyvevåbnets internationale missioner med ét ord. Frontlinjen debatterer med dokumentarseriens hovedinstruktør og formanden for Danske Veteraner, om det er en klog beslutning. Vi retter også fokus på USA, som vælger ny præsident den 5. november. Er USA stadig en supermagt, og hvordan vil sikkerhedspolitikken se ud, alt efter om præsidenten hedder Donald Trump eller Kamala Harris? Oversigt: - Den politiske kommentator Hans Engell analyserer besparelser i Forsvaret. - Instruktør Anders Riis Hansen og Carsten Rasmussen debatterer indholdet af DR-dokumentaren ’Velkommen til frontlinjen’ med Carsten Rasmussen, som er formand for - Danske Veteraner. - Forfatter Matias Seidelin analyserer det amerikanske præsidentvalgs betydning for USA’s fremtidige udenrigs- og sikkerhedspolitik.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/24/2024 • 55 minutes, 9 seconds
Fyret for at have en onkel i Rusland
23-årige Harald Svendsen arbejdede mission planner for F-16 flyene hos Fighter Wing i Skrydstrup. Da han søgte om sikkerhedsgodkendelse til at fortsætte på F-35 begyndte problemerne, og i dag er han fyret og sparket ud af Forsvaret. Årsagen er, at han har en onkel i Rusland, som tilbage i 1980’erne forrettede tjeneste i Den Røde Hær under det daværende Sovjetunionen. Harald Svendsens mor også blevet fyret som anæstesisygeplejerske i Forsvaret, hvor hun har arbejdet i 14 år og været udsendt otte gange. Vi ser også på besparelserne i Forsvaret og spørger, hvem bærer ansvaret – politikerne eller generalerne? Vært: Peter Ernstved Rasmussen Tilrettelæggelse: Peter Ernstved Rasmussen Medvirkende: whistleblower Karsten Hamborg Ravnsgaard, kontreadmiral Henrik Ryberg (chef for Søværnskommandoen), forsvarsordfører Carsten Bach (LA), Harald Svendsen (tidligere mission planner i Flyvevåbnet) og Tatyana Svendsen (tidligere sygeplejerske i Forsvaret)See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/17/2024 • 55 minutes, 7 seconds
Aflysningen af Hærens deltagelse i Allied Spirit 25 var nødvendig
Var det Økonomi eller manglende udbytte, som betød, at generalmajor og hærchef Peter Boysen måtte melde afbud til den store Nato-øvelse Allied Spirit 25? Det taler vi med Peter Boysen og næstkommanderende i Hæren, brigadegeneral Henrik Lyhne, om. Vi fortsætter i Hæren og ser på optagelsen til Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse (HRU) i december, som har fået flere plader, og så slutter vi med at se på Flyvevåbnet og udsigten til at finde en erstatning til Flyvevåbnets Challenger CL-604, som er slidt ned til landingsstellet. Værter: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester Tilrettelæggelse: Kasper Junge Wester Medvirkende: Generalmajor Peter Boysen (chef for Hærkommandoen), brigadegeneral Henrik Lyhne (næstkommanderende i Hærkommandoen), oberst Mikkel Enemark Olsen (stabschef i Hærkommandoen) og Hans Peter Michaelsen (selvstændig militæranalytiker). See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/10/2024 • 55 minutes, 6 seconds
Skeptisk optimisme omkring nyt ministerium for samfundssikkerhed og beredskab
Efter et længere tilløb har Danmark fået et ministerium for samfundssikkerhed og beredskab. Dermed er Danmark på vej til at tage sit civile beredskab lige så alvorligt som sine nordiske nabolande. Men hvor lang tid tager det at samle et ministerium, og risikerer det at gå ud over udmøntningen af forsvarsforliget? Hør, hvad eksperterne siger, i denne udgave af Frontlinjen. Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester Medvirkende: Rasmus Dahlberg (leder, Center for Samfundssikkerhed), Lars Bangert Struwe (generalsekretær, Atlantsammenslutningen), Torben Ørting Jørgensen (formand, Folk & Sikkerhed) og Niels Th. Dahl (politisk analytiker, Jyllands-Posten)See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/3/2024 • 55 minutes, 7 seconds
Desillusionen breder sig blandt Forsvarets ansatte
Det går ud over soldaternes arbejdsglæde og motivation, når politiske skåltaler ikke følges op med handling, og der fortsat spinkes og spares på Forsvarets mange arbejdspladser. Det fortæller psykolog Keld Molin, som ser til med bekymring. På materielsiden er der også udfordringer, men her kan en egenproduktion af artillerigranater også være flere år væk. Oversigt: Status på den politiske situation før ministerrokaden Kalenderen kan vise 2027, før Danmark har en egenproduktion af artillerigranater Årelang ventetid på forbedringer går ud over arbejdsglæden i Forsvaret Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester Medvirkende: Casper Dall (politisk redaktør, Avisen Danmark), Andreas Lindqvist (journalist, Berlingske), Peter Viggo Jakobsen (lektor, Forsvarsakademiet) samt psykolog og reserveofficer Keld Molin.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/27/2024 • 55 minutes, 6 seconds
Rod i økonomien giver ridser i lakken blandt Danmarks allierede
Forsvaret måtte i sidste uge aflyse 1. Brigades deltagelse ved en storstilet og prestigefyldt international øvelse i Tyskland i 2025. Aflysningen skete i sidste øjeblik, og det stiller Danmark i et dårligt lys blandt vores allierede, mener kritikere. Vi dykker ned i denne seneste af efterhånden mange historier om økonomiske udfordringer i Forsvaret, før premierløjtnant Caspar Stefani forklarer, hvorfor hans tålmodighed med Forsvaret er opbrugt. Oversigt: • Andreas Lindqvist (Berlingske) forklarer om baggrunden for aflysningen af 1. Brigades deltagelse i Allied Spirit. • Forsvarsordfører Carsten Bach reagerer på aflysningen og debatterer med premierløjtnant Caspar Stefani, som har mistet tålmodigheden og søgt ud af Forsvaret. • Lykke Friis fortæller om den tyske regerings udmelding om, at støtten til Ukraine halveres fra 2025 og fremover skal finansieres gennem renteindtægter fra indefrosne russiske midler. Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester Medvirkende: Journalist Andreas Lindqvist (Berlingske), premierløjtnant Caspar Stefani, forsvarsordfører Carsten Bach (LA), direktør Lykke Friis (Tænketanken Europa). See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/20/2024 • 55 minutes, 9 seconds
Det sejler i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse
Kritikken vælter ned over Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som i 2023 fik 41.279 rykkere, havde 238 inkassosager og mangælende overblik over, hvad der ligger på lager. Derudover har Forsvarsministeriet betalt 446 mio. kr. i moms for fire styk F-35 kampfly købt i USA, selv om køb af materiel i udlandet er fritaget for moms. Det fremgår af Rigsrevisionens rebision af statens regnskab 2023. Men der er også masser af kritik fra Deloitte af materielstyrelsen. Oversigt: Status på det forsvarspolitiske område med politisk kommentator Hans Engell. Debat om indkøb i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse med politikerne Lise Bech (DD) og Rasmus Jarlov (K). Status på det ukrainske forsvars angreb i den russiske Kursk Oblast med militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet. Værter: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester Tilrettelæggelse: Kasper Junge Wester Medvirkende: Politisk kommentator Hans Engell, forsvarsordfører Lise Bech (DD), forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) og militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/13/2024 • 55 minutes, 9 seconds
Lyt til det nye Radio IIII
Radio IIII har fire år tilbage at leve i. Dem har vi tænkt os at bruge på at lave vild, voldsom og til tider poetisk radio. Vi vil være et samlingssted for stærke meninger og store følelser. Dermed kan vi også nærmest garantere, at vi kommer til at lave fejl, for vi vil give plads til det uventede, det uforudsigelige, og være alt andet end kedelige og konsensus. Det markerer vi med de fire streger. Lyt med når Radio IIII sender live fra Banegårdspladsen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/12/2024 • 1 minute, 14 seconds
Uforsonlig Trump spøger ved Natos jubilæumstopmøde
Der står både oprustning, Ukraine-støtte og internationale partnerskaber på dagsordenen ved Nato-topmødet i Washington D.C., som bliver afholdt denne uge. Det amerikanske præsidentvalg fylder dog også en del i den kollektive bevidsthed, for hvor står den 75 år gamle alliance, hvis Trump genindtaget Det Hvide Hus? Halvdelen af Frontlinjen-redaktionen og ugens gæst har taget turen til den amerikanske hovedstad, hvorfra de giver deres bud på status anno 2024. Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Lars Bangert Struwe (generalsekretær i Atlantsammenslutningen) og Therese Larsson Hulthin (journalist, Dagens Nyheter)See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/10/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Ny HR-strategi skal standse Forsvarets personelblødning
11 år efter udgivelsen af den forrige HR-strategi er Forsvarsministeriets Personalestyrelse klar med en ny. Den skal adressere de fastholdelsesudfordringer, Forsvaret har været plaget af de senere år. Sammen med styrelsesdirektøren ser vi nærmere på indholdet og forsøger at finde svar på, om det er nok til at vende udviklingen. Vi skal også runde hjemtagningen af seks F-35-fly, som ellers skulle have stået i USA, og våbenproblemerne på fregatten “Iver Huitfeldt”, som nu får konsekvenser for Danmarks bidrag til Natos stående flådestyrke. Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Torben Ørting Jørgensen (pensioneret kontreadmiral), Hans Peter Michaelsen (selvstændig forsvarsanalytiker) og Janni Torp Kjærgaard (direktør, Forsvarsministeriets Personalestyrelse)See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/3/2024 • 51 minutes, 40 seconds
Forsvaret af Bornholm er overladt til 300 hjemmeværnssoldater
I anledning af Folkemødet på Bornholm dykker vi ned i øboernes erfaringer med Rusland. Bornholm var besat af russiske soldater et helt år efter resten af Danmarks befrielse fra de tyske ditto, og det sidder stadig i den lokale bevidsthed. Men hvordan hvordan kan og skal øen forsvares, hvis sikkerhedssituationen i Østersøen spidser til? En historiker, en Ruslands-ekspert og en hjemmeværnsofficer giver deres bud i denne udgave af Frontlinjen, som er optaget i Allinge. Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Jakob Seerup (museumsinspektør, Bornholms Museum), Claus Mathiesen (studielektor på Forsvarsakademiet og fhv. forsvarsattaché i Ukraine) og Jens Peter Koefoed (kaptajn og fg. stabschef ved Bornholms Hjemmeværn)See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/26/2024 • 51 minutes, 39 seconds
Anders Fogh vil indlemme Ukraine i Nato med det samme
Vestens støtte er utilstrækkelig, hvis Ukraine skal vinde krigen mod Rusland. Derfor bør både Europa og USA fjerne alle restriktioner på, hvordan ukrainerne bruger de donerede våbensystemer. Samtidig skal landet indlemmes i Nato med det samme, og ikke først når krigen er slut, mener Anders Fogh Rasmussen, som gæstede Frontlinjen på Folkemødet den forgangne weekend. Hør også om, hvordan dansk forsvarsindustri kan bidrage til at støtte ukrainernes kamp for fred.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Anders Fogh Rasmussen (fhv. generalsekretær i Nato og stifter af Rasmussen Global), Carsten Rasmussen (pens. brigadegeneral), Joachim Finkielman (direktør, DI Forsvar og Sikkerhed) og Carsten Bach (forsvarsordfører, Liberal Alliance)See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/19/2024 • 51 minutes, 41 seconds
Forsvarsministeriet får igen-igen kritik af statsrevisorerne - bliver der rettet op?
Mandag fældede statsrevisorerne hård dom over Forsvarsministeriet, som ikke har styr på sine materielanskaffelser. Det er langt fra første gang, at ministeriet er i skudlinjen, så hvorfor bliver sagerne ved med at dukke op? Det søger vi svar på i denne udgave af Frontlinjen, som også handler om de besparelser, Forsvaret skal gennemføre, før alle milliarderne ruller ind.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Hans Engell (politisk kommentator), Mette Abildgaard (statsrevisorformand, K) og Kenneth Pedersen (viceforsvarschef og chef for Forsvarsstaben)See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/12/2024 • 51 minutes, 42 seconds
Danmark går til stemmeurnerne i skyggen af krig og ufred
EU-parlamentsvalget står for døren, og meget af EU-debatten kredser om sikkerhedspolitikken. I denne udgave af Frontlinjen ser vi nærmere på, hvilken rolle EU skal spille i fremtiden, og om EU er et supplement til eller en erstatning for Nato. Vi gør også status på Danmarks afskaffelse af forsvarsforbeholdet efter to år, for hvem fik egentlig ret - dommedagsprofeterne eller jubeloptimisterne?
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Morten Løkkegaard (MEP og EP-spidskandidat, Venstre), Villy Søvndal (EP-kandidat, SF), Bergur Løkke Rasmussen (MEP og EP-kandidat, Moderaterne) og Christine Nissen (chefanalytiker, Tænketanken Europa)See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/5/2024 • 51 minutes, 36 seconds
Professor sår tvivl om forsvarsministerens habilitet
Det ser besynderligt ud, når en forsvarsminister involverer sig personligt i en tvist om militært materiel, der burde håndteres af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Særligt prekært bliver det, når forsvarsministeren plejer privat omgang med en af de leverandører, som kan drage nytte af sagen og overtage en mulig kontrakt. Det mener professor Kurt Klaudi Klausen, som undrer sig over sagen om gummibåde fra virksomheden Pro-Safe. Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Søren West (direktør, Pro-Safe), Kurt Klaudi Klausen (professor i offentlig forvaltning, SDU) og Jakob Henius (forsvarsattaché i Berlin)See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/29/2024 • 51 minutes, 44 seconds
Kan Danmark bygge sine egne krigsskibe?
Danmark skal i fremtiden selv kunne bygge sine krigsskibe. Sådan lyder det fra det Nationale Partnerskab for det maritime område, som i går fremlagde sine anbefalinger til, hvordan det praktisk kan lade sig gøre. Men hvad har Søværnet brug for, hvad kan industrien overhovedet levere, og hvordan ser tidshorisonten ud? Det ser vi nærmere på i denne udgave af Frontlinjen, som står i flådens tegn.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Jens Krogsgård Møller (militæranalytiker, Forsvarsakademiet), Christian Friis Bach (forsvarsordfører, Radikale Venstre), Jenny Braat (direktør, Danske Maritime) og Joachim Finkielman (direktør, DI Forsvar og Sikkerhed)See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/22/2024 • 51 minutes, 44 seconds
Danmarks nye forsvarschef er “først og fremmest soldat”
General Michael Hyldgaard har været fungerende forsvarschef, siden hans forgænger, Flemming Lentfer, blev hjemsendt efter sagen om våbenproblemer på fregatten “Iver Huitfeldt”. Men hvad er det for mand, der nu står i spidsen for Forsvaret? Hvordan ser han selv på opgaven, og hvordan vil han arbejde for at genoprette tilliden til Forsvaret? Det får han selv lov at svare på i denne udgave af Frontlinjen.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Michael Hyldgaard (forsvarschef), Hans Engell (politisk kommentator) og Peter Viggo Jakobsen (lektor, Forsvarsakademiet)See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/15/2024 • 51 minutes, 40 seconds
Forsvarets Challenger-fly mangler centrale radarsystemer
Når Eskadrille 721’s Challenger-fly patruljerer i luften over Grønland eller Middelhavet, sker det for tiden uden en maritim overfladeradar. I denne udgave af Frontlinjen søger vi svar på, hvordan det kan være, og hvorfor det i det hele taget er et problem. Vi drøfter også oplysningerne i den tredje og (antageligvis) sidste redegørelse i sagen om den fejlramte fregat “Iver Huitfeldt”. Endelig skal vi gøre status efter totalforsvarsmessen Action24. Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Hans Peter Michaelsen (forsvarsanalytiker), Torben Ørting Jørgensen (formand, Folk & Sikkerhed), Lotte Bach Gjødsbøl (kaptajn, chef for cyberværnepligten) og Ruben Møller (cyberværnepligtig).See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/2024 • 51 minutes, 40 seconds
Milliarderne ruller ind, men den forkromede plan for Forsvaret mangler fortsat
Tirsdag aften kunne forligskredsen præsentere endnu en delaftale på forsvarsområdet. Selvom det meste af den offentlige debat den seneste tid har handlet om politiske magtkampe om kvindelig værnepligt, er der en stribe milliarddyre materiel- og HR-tiltag på vej. Vi ser nærmere på indholdet af aftalen og taler med to iagttagere, som begge savner en styrende strategi for investeringerne.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Lars Bangert Struwe (generalsekretær, Atlantsammenslutningen), Lars Trier Mogensen (politisk kommentator) og Jacob Svendsen (forsvarsjournalist, Politiken)See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/1/2024 • 51 minutes, 13 seconds
30 piloter i opråb til ministeren: Flyvevåbnet er under afvikling
Flyvevåbnet er under afvikling - ikke udvikling. Så kontant er skudsmålet fra 30 yngre piloter, som i et brev til forsvarsministeren advarer om store problemer i det lyseblå værn. Det er især uddannelsesstrukturen og alt for få, der volder problemer og risikerer at operative konsekvenser, mener de. Vi ser nærmere på piloternes anker sammen med tre gæster med indgående kendskab til Flyvevåbnet.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Christian Hvidt (tidl. forsvarschef), Hans Peter Michaelsen (selvstændig forsvarsanalytiker) og Søren Sørensen (tidl. jagerpilot og foredragsholder)See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/24/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Folkeoplysningen om Forsvarets historie er overladt til private
I weekenden løber Folk og Sikkerheds stort anlagt totalforsvarsmesse, Action24, af stablen som et rent privat foretagende. Det samme er initiativer som Udsendt af Danmark, Forsvarshistorien.dk og flere andre. Men hvorfor er det overladt til private at fortælle om Forsvaret og dets historie? Inden vi dykker ned i det forhold runder vi en række nye besparelser på forsvarsområdet, som skal gennemføres, før den store pengetilførsel indledes. Endelig kommer vi ikke uden om det retsopgør om Flemming Lentfers hjemsendelse, som kan være på vej …
Værter og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Alex Ahrendtsen (forsvarsordfører, DF), Hans Engell (politisk kommentator) og Ann-Christina Salquist (initiativtager, Action24)See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/17/2024 • 51 minutes, 43 seconds
Forsvaret vil ikke forsvare sin egen kommunikation
Hvordan vil det politiske niveau håndtere den indbyrdes mistillid mellem myndighederne på forsvarsområdet efter de senere års mange skandaler, herunder fregatsagen? Hvor står Forsvaret og Forsvarsministeriet stillet efter den seneste, og hvordan har man håndteret kommunikationen med offentligheden? Det er nogle af de spørgsmål, vi søger på i dette afsnit af Frontlinjen, hvor afsættet igen er "Iver Huitfeldts" våbenproblemer i Det Røde Hav.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Lars Trier Mogensen (politisk analytiker), Anne Kirstine Cramon (selvstænding kommunikationsrådgiver) og Anna Thygesen (ejer, WeDoCommunication)See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/10/2024 • 51 minutes, 43 seconds
Får fregatten “Iver Huitfeldts” systemudfald i Rødehavet konsekvenser?
Fregatten “Iver Huitfeldt” oplevede kritiske udfald på centrale våbensystemer, da den i starten af marts nedskød fire droner i Rødehavet. I hvert fald et af problemerne har ifølge skibschefen været kendt længe, men hverken forsvarsminister eller forligskreds har vidst noget. I denne udgave af Frontlinjen ser vi på, hvad sagen kan eller bør få af konsekvenser, ligesom vi diskuterer dens konsekvenser for det videre forligsarbejdet.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Hans Engell (politisk kommentator), Torben Ørting Jørgensen (formand, Folk & Sikkerhed), Jesper Korsgaard Hansen (formand, Centralforeningen for Stampersonel) og Carsten Bach (forsvarsordfører, Liberal Alliance)See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Krigen splitter ukrainerne – og Iryna er rasende
Iryna Zaitsova bor i Kyiv og har en lillebror, som nu på tredje år forretter tjeneste i hæren og forsvarer sit fædreland på frontlinjen i krigen mod den russiske besættelsesmagt. Samtidig kan hun se mænd i alle aldre sidde på caféerne i hovedstaden og nyde foråret, for i Ukraine er det frivilligt, om man vil melde sig til hæren. Radio4 var med, da forsvarsminister Troels Lund Poulsen med fire folketingspolitikere besøgte Ukraine med nattog til Kyiv.
Oversigt:
Reportage fra nattoget til Kyiv med Inger Støjberg (DD), Pia Olsen Dyhr (SF) og Trine Pertou Mach (EL) og Danmarks ambassadør til Ukraine, Ole Egberg Mikkelsen.
Iryna Zaitseva fra den danske ambassade i Kyiv om krigen og dens konsekvenser for hende og hendes familie.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) om erfaringerne fra rejsen til Ukraine og om genoprustningen i det danske forsvar.
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen
Medvirkende: partiformand Inger Støjberg (DD), partiformand Pia Olsen Dyhr (SF), udenrigsordfører Trine Pertou Mach (EL), Danmarks ambassadør til Ukraine, Ole Egberg Mikkelsen, ambassademedarbejder Iryna Zaitseva og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V)See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/27/2024 • 51 minutes, 44 seconds
Bliver værnepligtsmodstanderne taget ved næsen af SVM-regeringen?
SVM-regeringen præsenterede i sidste uge et nyt udspil, som vil tilføre Forsvaret yderligere 40,5 mia. kroner. Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede ved alle dets elementer, og særligt ligestilling af værnepligten deler vandene på Christiansborg. Men er modstanderne gået i regeringens fælde? Vi undersøger påstanden i første halvdel af programmet, inden vi diskuterer, om Frontlinjen er blevet en forum for reaktionære ronkedorer med to kadetter.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Lars Trier Mogensen (politisk analytiker), Carsten Bach (forsvarsordfører, LA), Jonas De Sanctis Friis (kadet, Søværnets Officersskole) og Zakaria Najim (kadet, Flyvevåbnets Officersskole)See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/20/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Danmark skal bruge 2 pct. på eget forsvar og indfører ligestillet værnepligt
Forsvaret får endnu en økonomisk saltvandsindsprøjtning, og kvinderne kan godt begynde at lægge Forsvarets Dag i kalenderen. Samtidig skal Hærens ”knytnæve” – 1. Brigade – stå klar og kunne være på forhøjet beredskab i allerede 2028. Der var mange nyheder og milliard på dagens pressemøde i Spejlsalen, hvor regeringen fremlagde en ny ambitiøs plan for investeringer i Forsvaret.
Indhold:
- Hvor står Søværnet, og hvor er det på vej hen?
- Forsvaret tilføres nye milliarder og ligestilling
Vært og tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Produktionsassistent: Simone Vejlin. Medvirkende: Alexander With (militæranalytiker, Forsvarsakademiet) og Hans Peter Michaelsen (selvstændig forsvarsanalytiker).See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/13/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Hvordan kunne det gå så galt?
Vi har det seneste år talt meget om kasseeftersyn, mangler, forlig, styrkemål og genopretning, men i dag prøver vi at gå længere tilbage for at undersøge, hvor og hvordan det gik så galt. Det gør vi i selskab med pensioneret oberst Eigil Schiønning og forsvarsordfører for Liberal Alliance Carsten Bach, som selv har en fortid i Forsvaret.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/6/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Grønland vil tage større ansvar for egen sikkerhed med ny sikkerhedspolitisk strategi
Mandag i denne uge faldt Orbán og det ungarske parlament efter lang tids betænkningstid til patten og godkendte Sveriges optagelse i Nato. Er alt så fryd og gammen, eller er det et Nato i krise, der senere på året fejrer sit 75-års jubilæum? Det ser vi på i denne udsendelse, hvor vi også drøfter Grønlands selvstændighedsambitioner, som senest er kommet til udtryk i en udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitisk strategi.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Sten Rygning (professor og Nato-ekspert), Aaja Chemnitz (folketingsmedlem, IA) og Jon Rahbek-Clemmensen (leder af Center for Arktiske Sikkerhedsstudier, Forsvarsakademiet)See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/28/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Selv fra fængslet var Navalnyj en trussel mod Putins greb om magten
Forsvaret står ved en skillevej, og der skal rettes op på både debat-, undervisnings- og arbejdsmiljøe, hvis det skal gå i den rigtige retning fremover. Det mener gidselforhandler Jens Ove Serup, som selv har en fortid i Forsvaret og græmmes over tingenes tilstand. Hør hans bud på, hvordan Forsvaret kommer på fode i denne udgave af Frontlinjen, hvor vi også runder Rusland. Her omkom oppositionspolitiker og aktivist Aleksej Navalnyj fredag under mystiske omstændigheder i et sibirisk fængsel. De fleste vestlige iagttagere er overbeviste om, at han er død ved Putins hånd, men hvorfor skulle det ske nu? To eksperter giver deres bud.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Jens Ove Serup (gidselforhandler og kaptajn af reserven), Katrine Stevnhøj (ph.d.-stipendiat, KU) og Mette Skak (lektor emerita, AU)See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/21/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Historiker sår tvivl om politisk læring af solomission i Guineabugten
Det er tvivlsomt, om politikerne på Christiansborg har lært nok af Søværnets solomission i Guineabugten i 2021. Det mener Søværnets historiske konsulent, Søren Nørby, som sammen med to kolleger har skrevet en bog om de danske erfaringer med antipirateri. Den fortæller han om i ugens udgave af Frontlinjen. Inden da ser vi nærmere på en række materielmangler i Hæren, som to år inde i Ukraine-krigen stadig ikke er blevet løst.
Indhold:
- Hæren lider under “forsvarspolitisk paralyse”
- Mette Frederiksens på symbolsk besøg hos tysk ammunitionsfabrikant
- Ny bog sætter dansk antipirateriindsats under lup
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Carsten Rasmussen (pens. brigadegeneral og selvstændig militæranalytiker), Jakob Henius (forsvarsattaché i Tyskland) og Søren Nørby (forfatter og Søværnets historiske konsulent) See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/14/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen vil have 1. Brigade opstillet hurtigere
Troels Lund Poulsen er som både forsvarsminister, vicestatsminister og partileder er en travl mand. Særlig travlt har han fået efter den danske erkendelse af, at truslen fra Rusland kræver, at dele af forsvarsforliget fremrykkes. Hvorfor det sker netop nu, og hvad der konkret skal investeres i på den korte bane, taler vi med ham om i et længere interview i denne udgave af Frontlinjen. I anden halvdel af programmet dissekerer vi, hvad forsvarsministeren fortæller - og hvad han ikke fortæller - i selskab med to forsvarskyndige iagttagere.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Troels Lund Poulsen (forsvarsminister, Venstre), Lars Bangert Struwe (generalsekretær, Atlantsammenslutningen) og Hans Engell (politisk kommentator)See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/7/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Fregatudsendelse aflyser vinterferie for søværnspersonel
Fregatten “Iver Huitfeldt” satte mandag kurs mod det uroplagede Det Røde Hav, hvor den snart skal hjælpe med at beskytte den civile skibstrafik mod angreb fra den yemenitiske houthi-bevægelse. Hasteudsendelsen betyder, at flere besætningsmedlemmer i første omgang har fået aflyst deres vinterferier, fortæller chefen for Søværnet, Henrik Ryborg. Sideløbende med flådemissionen bomber USA og Storbritannien landmål i Yemen, men det er tvivlsomt, om det bringer angrebene i området til ophør.
Indhold:
- Reportage fra “Iver Huitfeldts” afsejling fra Korsør
- Interview med chefen for Søværnskommandoen
- Ekspert: Luftangreb mod houthierne har lave chancer for succes
- Macron vil have EU til at tage større ansvar
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Henrik Ryberg (chef for Søværnskommandoen), Maria-Louise Clausen (seniorforsker, DIIS) og Kirsten Biering (fhv. ambassadør og i dag seniorrådgiver ved Tænketanken Europa)See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/31/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Første delaftale i forsvarsforliget imponerer ikke soldaterne
Torsdag aften præsenterede forligskredsen den første delaftale i det ti år lange forsvarsforlig. Aftalen afsætter de første 16 af forligets i alt 155 mia. kroner til både materielanskaffelser og fastholdelsestiltag. Aftalen vækker begejstring blandt politikerne, men har fået en temmelig lunken modtagelse blandt soldater og fagforeninger, som savner lydhørhed på Christiansborg.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Sascha Faxe (forsvarsordfører, Alternativet), Caspar Stefani (premierløjtnant og debattør), Jesper Korsgaard Hansen (formand, Centralforeningen for Stampersonel) og Niels Tønning (formand, Hovedorganisationen af Officerer i Danmark)See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/24/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Intern amerikansk grænsestrid udfordrer Ukraine
Ganske få republikanere blokerer lige nu for amerikansk våbenstøtte til Ukraine. Det udfordrer ukrainerne og forsinker afslutningen på krigen. I Asien fortsætter spændingerne mellem Taiwan og Kina, og det taiwanske præsidentvalg kan betyde flere kurrer på tråden mellem østaten og styret i Beijing. Frontlinjen ser i denne uge nærmere på konflikterne, men kommer selvfølgelig også omkring det historiske tronskifte, før vi slutter af på et forsvarsbegejstret gymnasium i Nørresundby.
Indhold:
- Tronskifte
- Ukraine lider under amerikanske uenigheder
- Nyvalgt taiwansk præsident vækker vrede i Beijing
- Nordjysk gymnasium vil tilbyde forsvarslinje
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Jakob Steen Olsen (kongehuskommentator, Berlingske), Anders Puck Nielsen (militæranalytiker, Forsvarsakademiet), Jens Worning (sikkerhedspolitisk kommentator) og Søren Hindsholm (rektor, Nørresundby Gymnasium)See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/17/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Sverige forbereder befolkningen på krig, mens Danmark læner sig tilbage
Der kan blive krig i Sverige, lød det forleden fra landets civilforsvarsminister, Carl-Oskar Bohlin. Udtalelserne har vakt stor opsigt - ikke mindst i Danmark. Men er svenskerne for alarmistiske, eller er det Danmark, der tage det hele for roligt? Det drøfter vi i denne udgave af Frontlinjen. Vi taler også med vicechefen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES), som fredag kunne se en af sine tidligere projektledelse idømt fængsel for bestikkelse og mandatsvig.
Indhold:
- Dom i sag om bestikkelse og mandatsvig i FES
- Regeringen inviterer igen civile konsulenter indenfor
- Danmark mangler et robust og velkoordineret beredskab
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Simon Hyllested (journalist, TV Midtvest), Thomas Øgendahl Knudsen (vicechef, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse), Hans Peter Michaelsen (forsvarsanalytiker), Rasmus Dahlberg (krisehistoriker) og Michael Zilmer-Johns (pens. Ambassadør).See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/10/2024 • 51 minutes, 13 seconds
Året, der gik i Forsvaret – og et kig i krystalkuglen
2023 blev et begivenhedsrigt år på forsvarsområdet – Elbit-skandale, ministerafgang, milliardstore efterslæb og indgåelsen af den økonomiske ramme for det nye forsvarsforlig er blot nogle få af overskrifterne. Dem – og flere til – diskuterer vi i denne udgave af Frontlinjen, hvor vi selvfølgelig også runder dronningens abdikation og den forsvarsglade kronprins snarlige tiltrædelse som Danmarks konge.
Værter og tilrettelæggere: Peter Ernstved Rasmussen og Kasper Junge Wester. Medvirkende: Hans Engell (politisk kommentator) og Torben Ørting Jørgensen (formand, Folk & Sikkerhed) See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/3/2024 • 51 minutes, 7 seconds
Ingen planer om amerikanske soldater i Danmark
Tirsdag indgik USA og Danmark en ny og historisk forsvarsaftale, som giver amerikanerne tilladelse til permanent at have amerikanske soldater, materiel, våben og ammunition baseret på de tre flyvestationer i henholdsvis Karup, Skrydstrup og Aalborg. Men aftalen sikrer først fremmest og fremmest fleksibilitet, og USA har ingen planer om at udstationere at sende soldater til Danmark. Det fortæller USA’s ambassadør, Alan Leventhal, i et eksklusivt interview med Radio4 og OLFI. Vi debatterer forsvarsaftalen og den amerikanske ambassadørs udtalelser med udenrigsordførerne fra henholdsvis Venstre og Enhedslisten. Slutteligt følger vi garder Hans, der gik sin første vagt på Amalienborg under stormen Pias hærgen, og som skulle på vagt igen juleaften. Oversigt:Interview med USA’s ambassadør, Alan Leventhal, som forklarer om den dansk-amerikanske forsvarsaftale, kommenterer forsvarsforliget fra juni og fortæller om USA’s ambitioner i ArktisDebat med udenrigsførerne Michael Aastrup Jensen (V) og Trine Pertou Mach (EL) på baggrund af interviewet med Alan LeventhalReportage fra Livgardens Kaserne i København med garder Hans, der torsdag gik sin første vagt på Amalienborg
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen
Medvirkende: Alan Leventhal (USA’s ambassadør i Danmark), udenrigsfører Michael Aastrup Jensen (V), udenrigsfører Trine Pertou Mach (EL) og garder Hans fra Vagtkompagniets 4. vagthold i Den Kgl. LivgardeSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/27/2023 • 55 minutes, 9 seconds
Historisk samarbejdsaftale med USA deler vandene
Danmark brød tidligere på ugen med årtiers faste ikke-stationeringspolitik, da regeringen annoncerede en forsvarsaftale med USA. Aftalen er uopsigelig i 10 år og tillader amerikanerne at etablere en permanent tilstedeværelse på dansk jord - til nogles fortrydelse og andres glæde. Her skal de være tættere på truslen fra især Rusland, der også fylder i FE’s seneste risikovurdering. Den ser vi nærmere på i denne uges program, hvor vi også skal tale om materielanskaffelser og militære bidrag til Det Røde Hav.
Indhold:
- Danmark indgår kontroversiel forsvarsaftale med USA
- FE udgiver dyster risikovurdering - Materielanskaffelser til Forsvaret er for langsomme - Hvad kan Danmark bidrage med i Det Røde Hav?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Carsten Bach (forsvarsordfører, LA), Anja Dalgaard-Nielsen (efterretningschef, FE), Lars Bangert Struwe (generalsekretær, Atlantsammenslutningen) og Jens Wenzel Kristoffersen (militæranalytiker, CMS)See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/20/2023 • 55 minutes, 43 seconds
Drømmer Mette Frederiksen stadig om Nato?
Går statsminister Mette Frederiksen rundt med en Nato-generalsekretær i maven, og kommer det i så fald til at kunne ses i forligsteksten? Politisk kommentator Lars Trier Mogensen giver sine bud, før turen går til Retten i Holstebro, hvor en opsigtsvækkende svindelsag tog sin begyndelse i sidste uge. Et sted, der omvendt ikke vækker opsigt længere, er Afghanistan. Hvordan stiller Vestens iver med at komme væk de afghanere, som i årevis samarbejdede med de vestlige styrker i landet?
Indhold:
- Forsvarspolitisk statusopdatering v. Lars Trier Mogensen
- Retssag om svindel i FES starter efter fire år
- Forsvaret tager sig god tid til at svare på spørgsmål om Vikingbus
- Afghanske Faisal Amin frygter dødsstraf og råber på hjælp fra Danmark
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester: Medvirkende: Lars Trier Mogensen (politisk kommentator), Simon Hyllested (journalist, TV Midtvest), Faisal Amin (tidligere kulturrådgiver for ISAF) og Jens Vesterlund Mathiesen (specialkonsulent, Forsvarsakademiet)See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/13/2023 • 55 minutes, 43 seconds
SVM-udspil og nye bevogtningsopgaver bekymrer faglige organisationer
Trusler mod det jødiske samfund i Danmark betyder, at Forsvaret igen skal bistå politiet med bevogtningsopgaver. Det gør soldaterne gerne, men politikerne glemmer, at Forsvaret i forvejen er hårdt spændt for, mener fagforeningerne. De er heller ikke helt tilfredse med SVM-regeringens udspil til et delforlig eller den netop indgåede trepartsaftale ærgrer, hvor der ikke falder noget af til soldaterne. Vi skal også høre om Forsvarets brug af civil bustransport og søndagens dramatiske angreb Det Røde Hav.
Indhold:
- Civilbustransport frustrerer soldater
- Et presset forsvar skal igen bistå politiet
- Fagforeningern reagerer på forligsudspil og trepartsaftale
- Amerikansk destroyer angrebet i Det Røde Hav - storkonflikt på vej?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Morten Kruse (premierløjtnant, Slesvigske Fodregiment), Jesper Korsgaard Hansen (formand, CS), Tom Block (formand, HKKF), Christian Friis Bach (forsvarsordfører, Radikale Venstre), Sascha Faxe (forsvarsordfører, Alternativet) og Johannes Riber (orlogskaptajn og ph.d.-studerende)See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/6/2023 • 55 minutes, 43 seconds
Transparency International: Danmarks antikorruptionstiltag på forsvarsområdet er ikke tilstrækkelige
Der bliver ikke udvekslet brune kuverter eller penge under bordet, men det kniber med antikorruptionstiltag på forsvarsområdet. Det fortæller Jesper Olsen fra Transparency International Danmark i denne udgave af Frontlinjen, hvor Casper Dall gør forsvarspolitisk status og Flemming Splidsboel fortæller om grænsestriden mellem Finland og Rusland. Vi runder udsendelsen af med historien om fire snarrådige gardere, der blev forskellen på liv og død for en forulykket bilist.
Indhold:
- Casper Dall gør status efter regeringsrokaden
- Rusland udfordrer Finland efter lukning af grænseovergange
- Danmark er ikke den antikorruptionsduks, vi bilder os ind
- Fire garderes handlekraft reddede Fritz’ liv
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Casper Dall (politisk redaktør, Avisen Danmark), Flemming Splidsboel (seniorforsker, DIIS), Jesper Olsen (formand, Transparency International Danmark), Witt (garder) og Fritz Wivel (pensionist).
See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/29/2023 • 56 minutes, 2 seconds
Læk af dokumenter vækker bekymring i forsvarskredse
Søndag kunne TV 2 offentliggøre en række dokumenter, der beskriver Forsvarets egen plan for de næste 10 år. Dokumenterne stammer fra et læk, hvilket ifølge flere iagttagere siger noget om lukketheden i Forsvarets top. Den problematik er på dagsordenen i denne tætpakkede udgave af Frontlinjen, hvor vi også ser nærmere på dokumenternes indhold og diskuterer det videre udmøntningsforløb med to af forligskredspartiernes forsvarsordførere.
Indhold:
- Analyse af det politiske landskab og muligheden for endnu et ministerskifte
- Iagttagere udtrykker bekymring over indhold af lækket 10-årsplan
- To forsvarsordførere reagerer på læk og lukkethed
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Gæster: Lars Trier Mogensen (politisk kommentator), Lars Bangert Struwe (generalsekretær, Atlantsammenslutningen), Jeppe Plenge Trautner (ekstern lektor, AAU), Carsten Bach (forsvarsordfører, LA) og Rasmus Jarlov (forsvarsordfører, Konservative)See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/22/2023 • 55 minutes, 43 seconds
Stor uenighed om, hvad der er den største skandale i FE-sagen
Har FE-sagerne fået operative konsekvenser for de danske efterretningstjenester, og har pressen forvaltet sin opgave som fjerde statsmagt tilstrækkelig godt i dækningen af dem? Det undersøger vi i denne udgave af Frontlinjen, hvor Jakob Kaarsbo giver sit bud på det første, før vi lægger studie til en ophedet diskussion mellem tre debattører med vidt forskellige syn på især mediernes rolle. Vi runder udsendelsen af i Ukraine, hvis udfordringer strækker sig langt ud over, hvad der sker på slagmarken.
Indhold:
- Hvilke operative konsekvenser har FE-sagerne haft for Danmark?
- Debat om mediernes rolle i efterretningsskandalerne
- Ukraines vigtigste udfordringer er økonomiske og demokratiske
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Jakob Kaarsbo (senioranalytiker, Tænketanken Europa), Torben Ørting Jørgensen (formand, Folk & Sikkerhed), Christian Jensen (chefredaktør, Politiken), Tom Jensen (chefredaktør, Berlingske) og Jens Worning (udenrigsanalytiker)See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/15/2023 • 55 minutes, 43 seconds
Oppositionen kalder statsministeren i forespørgselsdebat om FE-sager
Statsministeren stiller i dag op til forespørgselsdebat om FE-sagerne indkaldt af Dansk Folkeparti. Partiets retsordfører, Peter Kofod, forklarer, hvorfor det er nødvendigt, inden politisk analytiker Henrik Qvortrup vurderer betydningen af sagerne for SVM-regeringen. Pensioneret generalløjtnant Michael Lollesgaard fortæller om sin bog “Bare kald mig chef”, før vi runder af med en kuriøs historier om bøder, som aldrig skulle have været opkrævet.
Indhold:
- DF er tovholder på hasteforspørgsel om FE-sager
- Henrik Qvortrup vurderer de politiske implikationer af sagerne
- Generalløjtnant Michael Lollesgaard fortæller om sin bog, “Bare kald mig chef”
- Auditørkorpset tilbagebetaler gamle fartbøder
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Peter Kofod (retsordfører, Dansk Folkeparti), Henrik Qvortrup (politisk analytiker, B.T.), Michael Lollesgaard (pens. generalløjtnant og forfatter) og Thomas Palmskov (pens. Seniorsergent)See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/8/2023 • 55 minutes, 40 seconds
Højesteretsafgørelse presser anklagemyndigheden i FE-sager
Fredag afgjorde Højesteret, at straffesagerne mod Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen skal køre for delvist åbne døre. Vi ser nærmere på baggrund og konsekvenser af afgørelse, før vi prøver at blive klogere den kaotiske situation i verden omkring. Vi kommer også omkring Forsvarsministeriets nytiltrådte departementschef og om en ny bog, der vil lære danskerne om krigens logik. Oversigt:
- Sagerne mod Findsen og Hjort skal køre for delvist åbne døre – hvorfor?
- Jens Worning vender verdenssituationen
- Forsvarsministeriet har fået ny fast departementschef
- Anders Puck Nielsen udgiver bog om krigens logik
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Sten Schaumburg-Müller (juraprofessor, Syddansk Universitet), Jens Worning (udenrigskommentator, Kristeligt Dagblad), Hans Engell (politisk kommentator) og Anders Puck Nielsen (forfatter og militæranalytiker på Forsvarsakademiet)
See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/1/2023 • 55 minutes, 40 seconds
Hvad kan det danske forsvar lære af krigen i Ukraine?
Mandag takkede Jakob Ellemann-Jensen endegyldigt af i dansk politik. En Venstre-rokade er nu under opsejling, og den kan få stor betydning for Forsvarsministeriet og Forsvaret. Vi ser nærmere på hvordan, før vi afsætter resten af programmet til at diskutere og dykke ned i de militære erfaringer, man fra dansk side kan gøre sig på baggrund af krigen i Ukraine i hvert af krigens tre domæner.Indhold:
- Politisk redaktør Casper Dall analyserer på Ellemanns afgang
- Diskussion af erfaringerne fra slagmarken i Ukraine
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Casper Dall (politisk redaktør, Avisen Danmark), Henrik Lyhne (næstkommanderende i Hærkommandoen), Alexander With (militæranalytiker, Forsvarsakademiet) og Hans Peter Michaelsen (selvstændig forsvarsanalytiker).See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/25/2023 • 55 minutes, 40 seconds
Ejendomsstyrelsen køber igen kunst for millioner
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har netop overdraget det nye F-35 Campus til Fighter Wing Skrydstrup. Prisen på 1,3 milliarder betyder, at styrelsen igen har skullet foretage store kunstindkøb. Det vil kritikere nu arbejde på at stoppe. Frontlinjen slår også vejen forbi Polen, hvor forsvarsmidlerne bruges på materiel - men fortsætter det med en ny regering? Endelig runder vi krigen mellem Israel og Hamas og de mange gensidige beskyldninger om krigsforbrydelser.
Indhold:
- Forsvaret skal ikke udsmykkes for millioner, mener kritikere
- Polen har fået ny regering, men den sikkerhedspolitiske kurs fortsætter
- Militærjurist vurderer anklagerne om krigsforbrydelser i Mellemøsten
- Danmark sender fregat til det østlige Middelhav
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester: Medvirkende: Anders Krojgaard Lund (premierløjtnant og byrådsmedlem (K)), Lise Bech (forsvarsordfører for Danmarksdemokraterne), Anne Werenberg (Polen-ekspert og forsker), Iben Yde (militærjurist, Forsvarsakademiet) og Kenneth Øhlenschlæger Buhl (militæranalytiker, Forsvarsakademiet)See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/18/2023 • 55 minutes, 40 seconds
Trods militærfaglig anbefaling deler ubådsspørgsmålet stadig de politiske vande
I Søværnskommandoen ser man masser af fornuft i at genindføre ubåde i det danske forsvar, men spørgsmålet deler fortsat vandene på Christiansborg. Hvorfor egentlig det, når nu den militære ledelse melder så klart ud? Det ser vi nærmere på i denne udsendelse, hvor turen også går forbi Pittufik Space Base i Nordvestgrønland og statens nylige tilbagekøbte ammunitionsfabrik i Elling i Nordjylland.
Indhold:
- Orlogskaptajn Johannes Riber fortæller om ubåden som kapacitet
- Politisk debat om perspektiverne i et nyt dansk ubådsvåben
- Reportage fra Pittufik Space Base - Staten tilbagekøber ammunitionsfabrik til stor glæde for forsvarsindustrien?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Johannes Riber (orlogskaptajn og ph.d.-studerende), Rasmus Jarlov (forsvarsordfører, Det Konservative Folkeparti), Christian Friis Bach (forsvarsordfører, Radikale Venstre) og Joachim Finkielman (direktør, DI Forsvar og Sikkerhed)See omnystudio.com/listener for privacy information.
Officerer fra både Hæren og Flyvevåbnet har de senere uger diskuteret, hvor det er vigtigst at bruge nogle af de kommende forligsmidler, men også i Søværnet har man en ønskeseddel. Her drømmer man blandt andet om flere kampenheder og om en udskiftning af Thetis-klassen, fortæller næstkommanderende i Søværnskommandoen Carsten Fjord-Larsen. De mange ønsker til materiel kan være svære at navigere i, men den åbne debat om materiel og investeringer hilses velkommen på Christiansborg, lyder det fra både Liberal Alliance og Radikale Venstre.
Indhold:
- Carsten Fjord-Larsen fortæller om Søværnets ønsker til nyt forlig
- Forsvarsdebat om krav, ønsker og Nato-styrkemål
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Carsten Fjord-Larsen (flotilleadmiral og næstkommanderende i Søværnskommandoen), Carsten Bach (forsvarsordfører, Liberal Alliance), Christian Friis Bach (forsvarsordfører, Radikale Venstre) og Lars Bangert Struwe (generalsekretær, Atlantsammenslutningen)See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/4/2023 • 56 minutes, 28 seconds
Hvilket værn skal tilgodeses først i det nye forsvarsforlig?
Danmark har hentet inspiration i udlandet og indført en såkaldt uniform på jobbet-dag som en anerkendelse af personel af reserven og frivillige i Hjemmeværnet. Kan den ligefrem lokke nye reservister til? Det spørger vi sekretariatsleder i organisationen InterForce om, før vi ser nærmere på de uenigheder, der hersker mellem værnene om, hvad det nye forlig bør indeholde. Endelig taler vi med den tidligere piratjæger “GOM”, som fik PTSD efter at have være med til at befri søfolkene Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez. Han giver medierne en stor del af skylden for, at han i årene efter har haft det svært.
Indhold:
- Danmark indfører uniform på jobbet-dag efter udenlandsk forbillede - Værnsdebatten om indholdet af forsvarsforliget tager til i styrke
- Pressens dækning af Søren og Eddys frigivelse bidrog til PTSD
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Finn Winkler (sekretariatschef I InterForce), Claus Høegh-Guldberg (public affairs director og kaptajn af reserven), Jacob Barfoed (oberst og chef for JMTO), Peter Søndergaard (major og stifter Landmilitært Udviklingsforum) og Henrik Monggaard Christensen (stabsofficer og tidl. taktisk koordinator)See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/27/2023 • 55 minutes, 39 seconds
Forsvarschefen afviser enhver snak om et ”lyseblåt regimente”
Kritiske røster i Forsvaret mener, at der har været for mange flyverofficerer involveret i Forsvarets forligsforberedende arbejde. Faktisk fylder Flyvevåbnet så meget, at det ikke kan være tilfældigt. Forsvarschef Flemming Lentfer, som selv er flyvergeneral, men det får ikke kritikken til at forstumme. Hør mere om debatten i denne udgave af Frontlinjen, hvor vi også interviewer journalist Nagieb Khaja om dokumentaren ”Bedraget i Helmand” og forfatter Henrik Bering om, hvorvidt den perfekte officer findes.
Indhold:
- Har Flyvevåbnets officerer haft uforholdsmæssig stor indflydelse på forligsarbejdet?
- Nagieb Khaja fortæller om ”Bedraget i Helmand”, der udstiller Danmarks brutale afghanske samarbejdspartnere
- Ny bog undersøger, hvordan den ”perfekte officer” ser ud
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Carsten Rasmussen (pensioneret brigadegeneral), Hans Engell (politisk kommentator), Nagieb Khaja (journalist og dokumentarist) og Henrik Bering (journalist og forfatter)See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/20/2023 • 55 minutes, 39 seconds
Hæren har brug for flere kampvogne
Det vakte stor opsigt, da 24Syvs chefredaktør vidnede i den såkaldte Samsam-sag og fortalte, at tidligere FE-chef Lars Findsen ville bruge ham som ”bagdør” til den terrordømte Samsams advokat. Men fokuserer pressen på det rigtige i den sag? Det ser vi på i denne udgave af Frontlinjen, hvor vi også spørger både forsvarschefen og Hærens næstkommanderende om, i hvor høj grad indholdet af det nye forlig er koordineret indbyrdes. Skal Hæren have flere kampvogne og infanterikampkøretøjer, eller kan den nøjes med nogle pansrede mandskabsvogne på hjul? Det er der tydeligvis ikke fuld enighed om mellem de to generaler. Til slut ser vi nærmere på den rolle, som Forsvarets reservestyrke skal spille fremover.
Oversigt:
- Fokuserer pressen på det forkerte i Samsam- og FE-sagerne?
- Næstkommanderende i Hæren kender ikke til anbefalinger om ny infanteritype
- Reserven skal have bedre arbejdsbetingelser
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester Medvirkende: Søren K. Villemoes (journalist på Weekendavisen), Flemming Lentfer (general og forsvarschef), Henrik Lyhne (brigadegeneral og næstkommanderende i Hærkommandoen), Jesper Schneider (oberstløjtnant-R og formand for HPRD)See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/13/2023 • 55 minutes, 40 seconds
Er flagdagen til for politikere eller veteraner?
19 journalister fra de tyske medier Der Spiegel og ZDF har de seneste mange måneder efterforsket Nord Stream 2-sprængninger. Nu, knap et år efter sabotagen, mener de at kunne påvise, at pilen peger entydigt mod Ukraine, hvilket kan få store politiske implikationer. Herhjemme flygter officerer stadig i hobetal fra Forsvaret, mens politikerne bruger flagdagen til at hylde landets veteraner og lover nye tider i Forsvaret. Men er flagdagen efterhånden mere til for politikerne selv end for de udsendte?
Oversigt:
- Tyske medier: Alt peger mod, at gasrørledninger blev sprængt af ukrainere
- Officersflugten fra Forsvaret fortsætter
- Forsvarsminister Troels Lund Poulsen foreslår omvendt bevisbyrde for veteraner
- Flagdagen deler vandene
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester Medvirkende: Mirco Reimer-Elster (radiovært og politisk analytiker), Niels Tønning (formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark), Mads Silberg (tidligere kaptajn og veteran) og Kasper Roug (MF og veteranordfører, Socialdemokratiet)See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/6/2023 • 55 minutes, 14 seconds
Ukrainerne bryder russiske forsvarslinjer, mens ”Putins kok” lider Ikaros-skæbne
Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigosjin, fløj for tæt på solen og styrtede – formentlig på Vladimir Putins foranledning – til jorden med et brag. Vi ser nærmere på, hvad det betyder for Wagner-gruppen fremover, inden vi runder slagmarken Ukraine, hvor et ukrainsk gennembrud kan være på vej. Til sidst forklarer forfatter til bogen ”Kampen om Taiwan” Jonas Parello-Plesner, hvorfor striden mellem kinesere og taiwanesere kommer os ved.
Oversigt:
- Usikkerhed om Wagner-gruppens rolle efter Prigosjins død
- Er Ukraines sommeroffensiv ved at lykkes?
- Forsvarsministeriet venter stadig på ny departementschef
- ”Kampen om Taiwan”
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester Medvirkende: Niklas Rendboe (projektforsker, Forsvarsakademiet), Kenneth Øhlenschlæger Buhl (militæranalytiker, Forsvarsakademiet), Hans Engell (politisk kommentator) og Jonas Parello-Plesner (forfatter og direktør for Alliance of Democracies)See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/30/2023 • 55 minutes, 14 seconds
Danmark sender kampfly på vej til Ukraine, og Ellemann takker af
Det har været nogle uhyre begivenhedsrige dage på forsvarsområdet. Søndag blev det under overværelse af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, officielt, at Danmark går forrest og leverer kampfly til Ukraine. Blot to dage senere sagde Jakob Ellemann-Jensen så farvel til Forsvarsministeriet, der får hans sygevikar, Troels Lund Poulsen, retur. Hvad skal man lægge i de to nyheder? Det ser vi nærmere på i denne udsendelse, hvor vi også får en opdatering fra slagmarken.
Oversigt:
- Søs Marie Serup analyserer Ellemanns exit og kampflydonationen
- Tidligere jagerpilot fortæller om F-16 som militær kapacitet
- Seneste nyt fra de ukrainske slagmarker
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester Medvirkende: Søs Marie Serup (politisk kommentator), Søren Sørensen (tidl. F-16-pilot) og Carsten Rasmussen (pens. brigadegeneral og tidl. forsvarsattaché i Rusland)See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/23/2023 • 55 minutes, 14 seconds
Elbit-skandalen kostede departementschefen jobbet - hvad nu?
Troede man, at skandalen om artilleriindkøbet hos israelske Elbit var sparket til hjørne efter præsentationen af redegørelserne i sagen, tog man fejl. Fredag kom det frem, at Forsvarsministeriet har givet Folketinget flere forkerte oplysninger end først antaget, og det kostede samme dag departementschef Morten Bæk jobbet. Men hvad nu? Hvordan er Jakob Ellemann-Jensen, ministeriet og Forsvaret stillet efter den seneste udvikling i sagen, og hvordan genvinder politikere og soldater tilliden til både den militære og civile ledelse? Det bruger vi hele denne udgave af Frontlinjen på at se nærmere på.
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester Medvirkende: Torben Ørting Jørgensen (formand for Folk & Sikkerhed), Casper Dall (politisk redaktør på Avisen Danmark), Jesper Korsgaard Hansen (formand for Centralforeningen for Stampersonel) og Jørgen Grønnegård Christensen (professor emeritus i offentlig forvaltning)See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/16/2023 • 55 minutes, 14 seconds
Ellemann undskylder fejl i artillerisag og varsler flere undersøgelser
Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen undskyldte tirsdag for de fejl, der er blevet begået i hasteindkøbet af israelsk artilleri. Men er det nok med en undskyldning, eller skal der rulle hoveder? Og kan danskerne overhovedet stole på, at materiel- og indkøbsstyrelsen kan håndtere de milliarder, der snart ruller ind til nyanskaffelser? Det forsøger vi at finde svar på i dagens udgave af Frontlinjen, hvor vi også vender blikket mod Ukraine og grænselandet mellem Polen og Belarus.
Oversigt:
- Andreas Krog fortæller om Altingets afdækning af Elbit-sagen
- Hans Engell analyserer den politiske håndtering
- Nye Borgerliges forsvarsordfører reagerer
- Status på krigen i Ukraine
- Skal Vesten frygte, at Belarus går ind i krigen?
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester Medvirkende: Andreas Krog (redaktør, Altinget Forsvar), Hans Engell (politisk kommentator), Kim Esbjerg Andersen (forsvarsordfører, Nye Borgerlige), Claus Mathiesen (lektor, Forsvarsakademiet) og Jonathan Schacht Halling Nielsen (Belarus-kender)See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/9/2023 • 55 minutes, 14 seconds
Norges forsvarschef rådgiver politikerne for åben mikrofon
General Eirik Kristoffersen har været forsvarschef i Norge siden august 2020. I juni afleverede han sit fagmilitære råd til Stortingets politikere, og det blev samtidig lagt på det norske forsvars hjemmeside, så offentligheden kan deltage i en oplyst debat. Eirik Kristoffersen ønsker flere penge til forsvaret, flere styrker, flere krigsskibe, luftværn og helikoptere til søværnet. Han mener, at det skader tilliden til forsvaret, hvis ikke officerer blander sig i debatten, og han ville opponere kraftigt, hvis politikerne forsøgte at lægge bånd på hans offentlige udtalelser. Frontlinjen har mødt ham i Oslo til et interview, som kommer godt rundt om den forsvarspolitiske situation i Norge. See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/2/2023 • 55 minutes
Special: Hvad betyder det tyske Zeitenwende – og hvorfor kommer det først nu?
Krigen i Ukraine har ansporet den tyske regering til at lægge landets forsvarspolitiske kurs helt om og investere massivt i landets militær. I Tyskland taler man om et Zeitenwende – et historisk vendepunkt – i tilgang til forsvar og sikkerhed. Men hvilke hensyn har styret Tysklands forsvarspolitik hidtil, og hvorfor er tyskerne pludselig blevet overbevist om det fornuftige i at bruge kolossale milliardbeløb på oprustning? Vi ser nærmere på vores sydlige naboer i denne særudgave af Frontlinjen.
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Amelie Theussen (lektor på Forsvarsakademiet), Uffe Dreesen (korrespondent på TV2) og Jakob Henius (forsvarsattaché)See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/26/2023 • 55 minutes, 14 seconds
Special: Finland har 1300 gode grunde til at have et robust forsvar
Finland har flere gange i nyere tid kæmpet for sin selvstændighed. Særligt Rusland har udgjort en trussel, og derfor har finnerne opbygget et særdeles stærkt forsvar. Det skal især beskytte den 1300 km lange grænse, landet deler med Rusland, men nu kommer det også Nato til gode. I denne særudgave af Frontlinjen ser vi nærmere på Natos nyeste medlemsland og på, hvad der har formet finnernes indstilling til forsvar og sikkerhed.
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Thomas Ubbesen (journalist og forfatter), Hans Mouritzen (seniorforsker ved DIIS) og Carsten Hasenfuss (forsvarsattaché)See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/19/2023 • 56 minutes, 12 seconds
Nato-topmøde i Vilnius: Sverige lukkes ind, men Ukraine må vente
Frontlinjen er rykket til Litauens hovedstad, Vilnius, hvor Nato i denne uge afholder topmøde. Svenskerne fik allerede før mødets officielle start lovning på, at Tyrkiet vil ratificere Sveriges optagelse i alliancen. Værre ser det ud for Ukraine, som til Zelenskijs store fortrydelse ingen løfter kan få. Men hvad er der ellers kommet ud af mødet, hvor skal Danmark bidrage, og hvordan griber man forsvar og sikkerhed an i de baltiske lande?
Oversigt:
- Hvad er der konkret besluttet på topmødet – og hvorfor?
- Troels Lund Poulsen forklarer, hvad Natos beslutninger betyder for Danmark
- Maria Oien: I Litauen fylder sikkerhedspolitikken alt efter Ruslands invasion
- Danske Peter Nielsen koordinerer samarbejdet mellem Nato og Litauens styrker
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Jacob Svendsen (forsvarsredaktør på Politiken), Troels Lund Poulsen (fungerende forsvarsminister, Venstre), Maria Oien (freelancejournalist i Vilnius) og Peter Nielsen (oberst og chef for NFIU Litauen)See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/12/2023 • 55 minutes, 13 seconds
Har de faglige organisationer overspillet deres kort?
Forsvarsministeren og partierne bag det nye forsvarsforlig kunne næsten ikke få armene ned i ros til hinanden over den historiske aftale, som tilfører Forsvaret 143 mia. kr. over de næste 10 år og bringer forsvarsudgifterne op på de lovede 2 pct. af BNP fra 2030. Men blandt Forsvarets ansatte og i de faglige organisationer hagler kritikken ned over partierne, fordi det går alt for langsomt. Politisk kommentator Hans Engell frygter, at konstablerne ender som sygeplejerskerne, der har fået talt faget ned i stedet for at løfte det. Er Forsvarets faglige organisationer i virkeligheden gået for langt?
Oversigt:
• Hans Engell kommenterer det nyligt indgåede forsvarsforlig, som regeringen landede den 28. juni
• Seniorforsker Flemming Splidsboel fra DIIS analyserer situationen i Rusland efter Wagnergruppens mytteri mod Kreml den 24.-25. juni
• Danske Niels Paarup-Petersen sidder Riksdagen i Sverige for Centerpartiet og er medlem af det svenske parlaments forsvarsudvalg. Han fortæller, hvordan svenskerne oplever at blive holdt på pinebænken i forhold til optagelsen i Nato
• Generalsekretær Lars Bangert Struwe fra Atlantsammenslutningen analyserer, hvad der kommer til at præge Nato-topmødet i litauiske Vilnius i næste uge.
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen
Medvirkende: Hans Engell (politisk kommentator på Ekstra Bladet og TV2), Flemming Splidsboel (seniorforsker ved DIIS), Niels Paarup-Petersen (Medlem af Riksdagen i Sverige for Centerpartiet), Lars Bangert Struwe (generalsekretær i Atlantsammenslutningen)
See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/5/2023 • 55 minutes, 13 seconds
En ny verdensorden og et hermetisk lukket dansk forsvar
Verden er ved endegyldigt at tage afsked med den verdensorden, der har hersket de seneste årtier. Usikkerhed og ustabilitet vil herske fremover, men hvordan forbereder man sig på den nye virkelighed? Tidl. ambassadør Michael Zilmer-Johns giver sine bud, inden vi ser nærmere på forskellene mellem Danmarks og Norges forsvarschefer, der har valgt meget forskellige tilgange til deltagelse i den offentlige debat.
Oversigt:
- Analyse af den nye globale (u)ordens betydning for Danmark og Europa
- Den norske forsvarschef lægger deler åbent sine fagmilitær råd – hvad afholder hans danske kollega?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Michael Zilmer-Johns (ambassadør), Mirco Reimer-Elster (analytiker og radiovært), Anne Valentina Bertelsen (forsvarsordfører for SF) og Rasmus Jarlov (forsvarsordfører for Konservative)
See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/28/2023 • 55 minutes, 13 seconds
Danske soldater vil ikke længere vente år på forbedringer
Den danske forsvarsindustri har fået bedre betingelser efter afskaffelsen af EU-forbeholdet og med Danmarks indtræden i EU-samarbejdet Pesco, lyder det fra DI Forsvar og Sikkerhed. Mere grelt står det til internt i Forsvaret, og regeringens opfordringer til, at soldater på nedslidte tjenestesteder slår koldt vand i blodet og afventer de forestående pengestrømme, bliver ikke taget godt imod i de faglige organisationer.
Oversigt:
- Dansk forsvarsindustri vejrer morgenluft efter afskaffelse af forbehold
- Skal danske soldater væbne sig med tålmodighed og vente på forbedringerne?
- Debat om Forsvarets tavshedskultur – myte eller virkelighed?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Joachim Finkielman (direktør for DI Forsvar & Sikkerhed), Tom Block (formand for HKKF), Rico Adolfssen (korporal og tjenestegørende på Almegårds Kaserne) og Carsten Bach (forsvarsordfører for Liberal Alliance)See omny.fm/listener for privacy information.
6/21/2023 • 55 minutes, 13 seconds
Bjørn Bisserup svarer på kritik for sin rolle i Forsvarets deroute
Mange iagttagere spørger sig selv, hvordan det kan gå så galt, at der på Forsvarsministeriets område oparbejdes et efterslæb på 38 mia. kroner. En af de helt centrale aktører, tidligere forsvarschef Bjørn Bisserup, kommer i denne udgave af Frontlinjen i studiet for at svare på, hvor stort et ansvar han personligt bærer for Forsvarets penible situation. To tidligere chefer i Forsvaret giver desuden deres bud på, hvor og hvorfor problemerne startede – og hvordan forandringerne i Forsvaret kunne mærkes.
Oversigt:
- Tidligere forsvarschef Bjørn Bisserup svarer på kritik
- Pensioneret oberst Eigil Schjønning reagerer på efterslæbet
- Kurt Mosgaard fortæller om sine erfaringer som chef for Jydske Dragonregiment
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen. Medvirkende: Bjørn Bisserup (tidl. forsvarschef, i dag rådgiver i PensionDanmark), Eigil Schjønning (tidl. chef for Hærens Officersskole, i dag IMA), Kurt Mosgaard (tidl. chef for Jydske Dragonregiment)See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/2023 • 55 minutes, 13 seconds
Forsigtig forsvarschef vil ikke fortælle om sine militærfaglige anbefalinger
Frontlinjen besøgte tidligere på ugen forsvarschef Flemming Lentfer på hans kontor på Holmens Kanal 9. Her ville han dog ikke fortælle særlig meget om, hvilke militærfaglige råd han har givet Folketinget forud for de forligsforhandlinger, der starter om ganske kort tid. Politisk kommentator Hans Engell noterer sig en forsigtig forsvarschef, der ikke skal gøre sig uvenner med politikerne på et for Forsvaret kritisk tidspunkt. Vi runder også statsminister Mette Frederiksens besøg i Washington D.C., som har fået mange til at spekulere i, om hun er ved at skifte Statsministeriet ud med en post som generalsekretær i Nato.
Oversigt:
- Interview med forsvarschefen
- Hans Engell analyserer forsvarschefens udmeldinger
- Er Mette Frederiksen kandidat til Nato-toppost?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Flemming Lentfer (general og forsvarschef), Hans Engell (politisk kommentator)See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/2023 • 55 minutes, 13 seconds
Regeringens forligsudspil gav flere spørgsmål end svar
Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen præsenterede tirsdag SVM-regeringens oplæg til et nyt forsvarsforlig. Forliget skal løbe over ti år og byder på masser af milliarder til både Forsvaret og Ukraine. Præcis hvor og hvordan, pengene skal bruges, står dog fortsat hen i det uvisse. Hvad skal man lægge i det, og vil Forsvarets personel stille sig tilfreds med regeringens forslag? Vil Nato? Det diskuterer vi i denne udgave af Frontlinjen, hvor netop forliget løber med al opmærksomheden.
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Lars Trier Mogensen (politisk kommentator), Tom Block (formand for HKKF) og Lars Bangert Struwe (generalsekretær i Atlantsammenslutningen)
See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/31/2023 • 55 minutes, 13 seconds
Det bliver meget værre, før Forsvaret for alvor får tilført nye penge
Organisationen Folk & Sikkerhed har offentliggjort ”Forsvarsrapporten”, som forud for forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig skal skabe debat om, hvilket forsvar Danmark har brug for. Ønskelisten fra Folk & Sikkerhed ligger meget langt fra det, der bliver muligt med det kommende, forlig som øjensynligt bliver endnu en økonomisk ”hockeystav”, hvor de store penge først tilfalder Forsvaret efter flere år med økonomisk dødvande. Det skyldes bl.a., at pengene skal gå til at lukket hullet på 38. mia. kr., som ifølge Frihedsbrevets redaktør, Mads Brügger, er en gigantisk skandale.
Oversigt:
- Folk & Sikkerhed har præsenteret sine input til det kommende forsvarsforlig
- Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD) forudser masseopsigelser, hvis forlydender om langsom økonomisk tilførsel af midler står ved magt
- Frihedsbrevets Mads Brügger kritiserer, at skandalen om efterslæbet ikke får nogen konsekvenser for de ansvarlige
- Polen øger forsvarsbudgettet til 4 pct. allerede i 2023
- Det tager et halvt år, før Ukraine kan råde over vestlige F-16-fly – måske også danske
Vært og tilrettelægger: Peter Ernstved Rasmussen
Medvirkende: Torben Ørting Jørgensen (formand i Folk & Sikkerhed), Niels Tønning (formand i HOD), Mads Brügger (chefredaktør på Frihedsbrevet), Ole Toft (Danmarks ambassadør til Polen) og Hans Peter Michaelsen (uafhængig militæranalytiker)See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/2023 • 55 minutes, 13 seconds
Ny udenrigspolitisk strategi lægger op til tættere EU-samarbejde
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede tirsdag SVM-regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi baseret på ”pragmatisk idealisme”. Hvad betyder det, og kommer et øget fokus på EU-samarbejde til at få konsekvenser for Danmarks forhold til Nato? Det spørgsmål står på tapetet i denne uges udgave af Frontlinjen, hvor vi også kaster et blik på de aldrende inspektionsskibe, valget i Tyrkiet og på pressens omgang med klassificeret materiale.
Oversigt:
- Debat: Hvad får den nye strategi af praktisk betydning for Danmark, EU og Nato?
- Nyt notat går imod anbefalinger om at levetidsforlænge inspektionsskibe
- Spændingen fortsætter: Tyrkiet skal ud i anden valgrunde
- Skal pressen tage hensyn til Forsvarets klassifikationsgrader?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Lykke Friis (direktør i Tænketanken Europa), Chr. Friis Bach (udenrigsordfører for Radikale Venstre), Jens Worning (udenrigskommentator og partner i Policy Group), Gorm Bergqvist (Chef for Søværnets 1. Eskadre), Hetav Rojan (journalist og adjunkt ved Københavns Professionshøjskole) og Sten Schaumburg-Müller (juraprofessor ved Syddansk Universitet)See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/17/2023 • 55 minutes, 14 seconds
Styrelser var ikke løsningen på Forsvarets problemer
Milliardefterslæbet på Forsvarsministeriets område vidner om, at organiseringen i styrelser ikke sikrede den økonomiske kontrol, man håbede på, da man indførte den. Det erkender fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen i denne udgave af Frontlinjen, hvor pensioneret oberst Lars R. Møller og forsvarsordfører for de konservative Rasmus Jarlov også giver deres besyv med. Vi runder også et opsigtsvækkende debatindlæg fra en fortvivlet mor til en kvindelig soldat og slutter af med et kig på situationen i et isoleret Rusland.
Oversigt:
- Interview med Troels Lund Poulsen
- Hvad ligger til grund for det rekordstore efterslæb?
- Anonym mor til kvindelig soldat er fortvivlet over sexisme i Forsvaret
- Poul Funder Larsen fortæller om bogen ”Ruslands Tusmørkeår”
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Troels Lund Poulsen (fung. forsvarsminister, Venstre), Lars R. Møller (pensioneret oberst), Rasmus Jarlov (forsvarsordfører for Det Konservative Folkeparti), Karen Philippa Larsen (forkvinde for Kvindelige Veteraner), Kristina Garth-Grüner (ledende rådgiver ved FPS) og Poul Funder Larsen (korrespondent og forfatter)See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/10/2023 • 55 minutes, 13 seconds
Værnepligt bliver knasten i forligsforhandlingerne
En af de helt store knaster i forhandlingerne om det nye forlig bliver formentlig spørgsmåetl om værnepligten. I denne uges udgave af Frontlinjen spørger vi forsvarsordførerne i Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om, hvordan fremtidens værnepligt bør skrues sammen. Vi ser også på den politiske afvejning mellem Arktis og Østersøen, før vi til sidst skal forbi Norge, der overhaler Danmark indenom og vil leve op til Natos to procents-målsætning allerede i 2026.
Oversigt:
- Hvorfor er værnepligten så vigtig, og hvad vil partierne?
- Sikkerhedssituationen i Arktis
- Hvor er der størst brug for investeringer – i Østersøen eller det høje nord?
- Norge sætter fart på forsvarsinvesteringerne
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Peter Viggo Jakobsen (lektor på Forsvarsakademiet), Carsten Bach (forsvarsordfører, LA), Alex Ahrendtsen (forsvarsordfører, DF), Trine Pertou Mach (forsvarsordfører, Enhedslisten), Flemming Splidsboel (seniorforsker på DIIS) og Jakob Linnet Schmidt (analytiker på DIIS)See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/2023 • 55 minutes, 14 seconds
SØVÆRNETS OFFICERSSKOLE KAN VÆRE PÅ VEJ RETUR TIL NYHOLM
Søværnets Officersskole blev flyttet fra Nyholm i 2018, men kan være på vej retur. Der er delte meninger om, hvorvidt det er en god idé. Vi ser nærmere på argumenter for og imod i denne udgave af Frontlinjen, hvor vi også vender perspektiverne for Jakob Ellemann-Jensens retur til Forsvarsministeriet, russisk spionage i danske farvande og indholdt af den nyudgivne bog ”Soldaterhjerte” om soldaters overvejelser om at drage i krig.
Oversigt:
- Skal Nyholm blive på statens hænder og igen huse Søværnets Officersskole?
- Analyse: Jakob Ellemann får svært ved at overtage tøjlerne efter sin populære vikar
- Søværnet har begrænsede handlemuligheder overfor russisk spionage
- ”Soldaterhjerte” – kan man savne at være i krig?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Søren Nørby (historiker og lektor på Forsvarsakademiet), Troels Christian Jakobsen (medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Alternativet), Rasmus Jarlov (forsvarsordfører for Det Konservative Folkeparti), Casper Dall (politisk redaktør på Avisen Danmark), Anders Puck Nielsen (orlogskaptajn og militæranalytiker på Forsvarsakademiet) og Emil Arenholt Mosekjær (veteran og forfatter)See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/26/2023 • 55 minutes
HVEM BÆRER ANSVARET FOR FORSVARETS MILLIARDEFTERSLÆB?
Forsvarets økonomiske efterslæb er milliardstort, kunne Weekendavisens Hans Mortensen for nyligt afsløre. Men hvem bærer ansvaret for miseren? Søren Pind og Peter Viggo Jakobsen giver deres bud i denne udgave af Frontlinjen, hvor vi også ser nærmere på, om den danske dækning af Ukraine er for ensidig og unuanceret. Endelig følger vi op på sagen om Forsvarets fejlbehæftede flatracks.
Oversigt:
- Kasseeftersyn afdækker efterslæb på 38 mia. kr.
- Hvem bærer ansvaret for miseren?
- Mediekommentator finder dansk dækning af Ukrainekrigen for ensidig
- Folketingspolitiker får spar på kritiske spørgsmål til flatracks
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Søren Pind (fhv. folketingsmedlem og justitsminister for Venstre), Peter Viggo Jakobsen (lektor på Forsvarsakademiet), Jacob Mollerup (journalist og mediekommentator på Politiken), Emil Rottbøll (journalist og Ruslandskorrespondent på Berlingske), Bjarne Laustsen (folketingsmedlem for Socialdemokratiet)See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/19/2023 • 55 minutes
SÅDAN SKAL DANMARK SVARE PÅ RUSSISK MISSILTRUSSEL
Danmark bør svare på truslen om russiske missilangreb ved selv at investere i langtrækkende, offensive missiler, mener oberst og ph.d. Jacob Barfoed. Det er dog ikke alle, der er enige i, at det er måden at bruge pengene på. Vi debatterer i dagens udsendelse, hvor snittet skal lægges, ligesom vi ser nærmere på, om fordelingen af ”høvdinge” og ”indianere” i Forsvaret er den rette – og om analogien i det hele taget holder.
Oversigt:
- Den sikkerhedspolitiske situation i Østersøområdet
- Bør Danmark anskaffe langtrækkende, offensive missiler?
- Debatten om ”høvdinge og indianere” i Forsvaret vakt til live igen
- USA sætter energi på den sikkerhedspolitiske dagsorden
- Kan Danmark lære noget af amerikanernes veteranhyldest?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Amelie Theussen (lektor ved Forsvarsakademiet), Jacob Barfoed (oberst og ph.d. i statskundskab), Torben Ørting Jørgensen (formand for Folk & Sikkerhed), Carsten Bach (MF og forsvarsordfører for LA) og Lise Bech (MF og forsvarsordfører for Danmarksdemokraterne)
See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/2023 • 55 minutes
Tema: Forsvarsforliget – realpolitik eller ønsketænkning?
Frontlinjens temaudsendelse handler denne gang om det dokument, som er hele grundlaget for investeringerne og driften af Forsvaret i hverdagen, og som med års mellemrum bliver opdateret af det til enhver tid siddende forsvarspolitiske flertal på Christiansborg. Med i studiet har vi en tidligere forsvarschef, en tidligere forsvarsminister og en tidligere forsvarsjournalist, der trækker tråde fra efterkrigstiden og frem til i dag.
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Jesper Helsø (pensioneret general og tidligere forsvarschef), Hans Engell (politisk kommentator og tidligere forsvarsminister) og Christian Brøndum (tidligere forsvarsjournalist på Berlingske)
See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/2023 • 55 minutes, 21 seconds
Tema: Hvorfor er Tyrkiet blevet Natos ”problembarn”?
Tyrkiet accepterede efter lang betænkningstid at lukke Finland ind i Nato, men holder fortsat Sverige på pinebænken. Men hvorfor er det egentlig tilfældet, og hvorfor indtager Tyrkiet så ofte rollen som obsternasig alliancepartner? I denne udgave af Frontlinjen TEMA tager vi Tyrkiet under kærlig behandling i selskab med adjunkt Hetav Rojan og senioranalytiker Jakob Lindgaard.
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Hetav Rojan (journalist og adjunkt ved Københavns Professionshøjskole) og Jakob Lindgaard (senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier)
See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/29/2023 • 55 minutes, 20 seconds
Forsvaret sender fejlramte flatracks til Ukraine – og køber nye
Danmark har doneret 15 fejlramte mobile værksteder til Ukraine, men har allerede lagt en ny stor ordre hos samme leverandør. Det møder kritik fra Socialdemokratiets Bjarne Laustsen, som vil afkræve forsvarsminister Troels Lund Poulsen svar i sagen. Samme minister åbner i en anden forbindelse døren på klem for, at Forsvaret måske slipper for at bruge millioner på kunst. Vi runder også Xi Jinpings besøg i Moskva og slår til slut vejen forbi Norge, hvor bemandingsproblemer har været medvirkende årsag til to alvorlige fregathavarier.
Oversigt:
- Forsvaret køber nye flatracks hos mediesky leverandør
- Xi Jinping på charmeoffensiv hos sin ”nære ven” Putin
Forsvarsministeren overvejer at give Forsvaret dispensation fra kunstregler
Norske fregathavarier skyldtes dårlig bemanding
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Bjarne Laustsen (MF og medlem af Forsvarsudvalget for Socialdemokratiet), Camilla Tenna Nørup Sørensen (lektor ved Forsvarsakademiet), Lise Bech (MF og forsvarsordfører for Danmarksdemokraterne), Anders Krojgaard Lund (byrådsmedlem i Horsens for De Konservative og premierløjtnant ved Slesvigske Fodregiment) og Anders Puck Nielsen (militæranalytiker ved Forsvarsakademiet)See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/2023 • 55 minutes
Danske medier får kritik for dækningen af Nord Stream-sabotage
Det skorter ikke på teorier om, hvem der stod bag sprængningerne af Nord Stream-rørledningerne. Men skal pressen bidrage til spekulationerne eller være mere varsom med, hvad den viderebringer? Det diskuterer vi i denne udgave af Frontlinjen, hvor vi også ser nærmere på Folketingets nye Ukraine-fond, på sandsynligheden for en ammunitionsfabrik i Danmark og på Forsvarsakademiets nyetablerede Center for Samfundssikkerhed.
Oversigt:
Lars Trier Mogensen giver et aktuelt politisk overblik på forsvarsområdet
Regeringen vil genetablere produktion af ammunition i Danmark
Pressens rolle i spekulationerne om Nord Stream
Forsvarsakademiet etablerer Center for Samfundssikkerhed
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Lars Trier Mogensen (politisk kommentator og radiovært), Joachim Finkielman (direktør, DI Forsvar og sikkerhed) Yevgeniy Golovchenko (adjunkt og forsker i desinformation og hybridkrigsførelse) og Rasmus Dahlberg (leder af Center for Samfundssikkerhed).See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/15/2023 • 55 minutes
Skal Danmark sende sine levetidsforlængede F-16-kampfly til Ukraine?
Skal Danmark donere kampfly til et trængt ukrainsk luftvåben? Det diskuterer vi i denne udgave af ”Frontlinjen”, hvor forsvarsordfører Mads Fuglede (V) giver sit partis bud på, hvad der kan og bør lade sig gøre. Hans partifælle, fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen, fortæller via telefon fra Stockholm om regeringens løsninger på de akutte bemandingsproblemer, ligesom vi kaster et blik på ”problembarnet” Tyrkiet, der fortsat står i vejen for svensk og finsk Nato-medlemskab.
Oversigt:
- Intro
- Søværnssergent forklarer, hvorfor hun lægger uniformen på hylden
- Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen kommenterer faneflugten
- Venstres Mads Fuglede åbner døren på klem for kampfly til Ukraine
- Hvad får Erdogan ud af at blokere for svensk-finsk Nato-medlemskab?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Kasper Junge Wester. Medvirkende: Louise Orby Jarolics (sergent), Troels Lund Poulsen (fung. forsvarsminister, Venstre) Mads Fuglede (forsvarsordfører, Venstre), Hans Peter Michaelsen (selvstændig militæranalytiker) og Steen Ulrich (pens. Brigadegeneral).
See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/8/2023 • 55 minutes, 56 seconds
Hvorfor flygter folk fra Forsvaret – og hvordan stopper vi det?
Endnu en historie om personaleflugt fra Forsvaret har ramt overskrifterne. Vi tager hånd om problemet i ”Frontlinjen”, der byder på en stor debat om problemet og eventuelle løsninger. Du kan høre fra såvel fagforeningerne, som de politikere, der måske skal fikse problemet.
Oversigt:
- Intro
- Debat: Personaleflugt fra Forsvaret
- Kontroversielle fredsdemonstrationer i Tyskland
- Kina vil mægle fred i Ukraine
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Tom Block (formand, soldaternes fagforening HKKF), Jesper Korsgaard Hansen (formand, Centralforeningen for Stampersonel), Anne Valentina Berthelsen (forsvarsordfører, SF), Alex Ahrendtsen (forsvarsordfører, DF), Peter Have (forsvarsordfører, Moderaterne), Mirco Reimer-Elster (vært på Tysklandsprogrammet ”Genau” på Radio4), Andreas Bøje Forsby (seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati, Dansk Institut for Internationale Studier).See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/2023 • 54 minutes, 25 seconds
Special: Et år med krigen i Ukraine
I denne uge er det præcist et år siden, at Rusland krydsede grænsen til Ukraine og startede krigen. I den anledning rydder ”Frontlinjen” fladen og tilegner hele programmet krigen i Ukraine og dens perspektiver. Både de store linjer og dem, der trækker tråde hjem til Danmark. Vi skal derfor snakke forsvarsforlig, krigens status lige nu, den verdensorden, der står tilbage, og meget mere.
Oversigt:
- Intro
- Det udskudte forsvarsforlig
- Den russiske opmarch
- Sådan har krigen ændret verden
- Ruslands tusmørkeår
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Noa Redington (politisk kommentator på Politiken og TV2 News, tidligere særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt), Carsten Rasmussen (pensioneret brigadegeneral og tidligere forsvarsattaché ved den danske ambassade i Moskva), Keir Giles (Ruslands-ekspert, Chatham House), Poul Funder Larsen (korrespondent for Jyllands-Posten og forfatter til bogen ”Ruslands tusmørkeår”).See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/22/2023 • 55 minutes
Her skulle regeringen bo under jorden, hvis 3. verdenskrig brød ud
I 1960’erne byggede Danmark i al hemmelighed en bunker til huse for regering og regent i tilfælde af en 3. verdenskrig. Den kom åbenlyst ikke i brug, men det imponerende bygningsværk er ikke lavet forgæves, for nu åbner det for omverdenen som et led i koldkrigsmuseets Regan Vest i Nordjylland. Frontlinjen går under jorden og ned i bunkeren i denne uge, hvor det også skal handle om den bizarre sag om det danske artilleriindkøb, hvor regeringen gav Folketingets partier en ultrakort svarfrist. Og slutteligt skal det handle om krigen i Ukraine, der brød for snart et år siden.
Oversigt:
- Intro
- Regeringen gav partier ultrakort svarfrist på artillerikøb
- På besøg i Danmarks hemmelige regeringsbunker
- Interview med journalisten, der afslørede bunkerhemmeligheden i 70’erne
- Ny bog om krigen i Ukraine
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Andreas Krog (journalist, Altinget Forsvar), Rasmus Jarlov (forsvarsordfører, Konservative), Lars Christian Nørbach (museumsdirektør, Nordjyske Museer), Peter Kramer (journalist, tidligere Ekstra Bladet), Jens Worning (udenrigskommentator på Kristeligt Dagblad og partner i Policy Group A/S, forfatter til bogen ”Ukraine 24.02).See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/15/2023 • 55 minutes
Her er det nye Institut for Militær Analyse
Danmark har fået en ny fungerende forsvarsminister. I denne uge valgte Jakob Ellemann-Jensen at trække stikket og giver derfor stafetten videre til Troels Lund Poulsen. Det skal det indledningsvist handle om i en tætpakket udgave af Frontlinjen. Vi dykker også ned i Forsvarskommandoens ønskeseddel til det kommende forsvarsforlig, vi skal have en politisk debat om værnepligt for kvinder – og så kan du lære et nyt institut for militær analyse at kende.
Oversigt:
- Intro
- Ellemann tager orlov
- Lækket ”ønskeseddel” til forsvarsforliget
- Institut for Militær Analyse ser dagens lys
- FMI indgår aftale med USA om særbehandling
- Debat: Værnepligt for kvinder
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Hans Engell (politisk kommentator, TV2), Torben Ørting Jørgensen (kontreadmiral og formand for Folk og Sikkerhed), Henrik Danielsen (bestyrelsesformand, Institut for Militær Analyse), Sascha Faxe (medlem af Folketinget for Alternativet), Carsten Bach (forsvarsordfører, Liberal Alliance), Mads Fuglede (forsvarsordfører, Socialdemokratiet).See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/8/2023 • 55 minutes
Sådan kan Danmark sende kampvogne til Ukraine
Kampvogne er blevet den helt store og varme kartoffel i spørgsmålet om vestens støtte til Ukraine. Tyskland sender sine Leopard-kampvogne til landet, men hvad med Danmark? Det viser sig nemlig, at der står flere tidligere danskejede Leopard 1-kampvogne på et depot i Flensborg, som Danmark kan købe tilbage, renovere og i princippet sende til Ukraine. Hvad er op og ned i den historie? Skal vi sende dem? Og hvorfor i så fald ikke sende den mere topmoderne model 2A7, som allerede står i Danmark? Det er de centrale spørgsmål i ugens udgave af Frontlinjen, der også skal handle om Danmarks nye artillerisystem og Putins motivation for at starte krigen i Ukraine.
Oversigt:
- Intro
- Danske Leopard 1-kampvogne gemmer sig i Flensborg
- Skal og kan Danmark sende Leopard-kampvogne til Ukraine?
- Danmarks nye artillerisystem – hvad kan det?
- Putins krig og motivation
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Mads Fuglede (forsvarsordfører, Venstre), Eigil Schjønning (partner i sikringsrådgivningsfirmaet ViSikrer, militærrådgiver i Primetime Kommunikation, pensioneret oberst og tidligere chef på Hærens Officersskole), Michael Aksel Villumsen (chef for Danske Artilleriregiment), Niels Bo Poulsen (militærhistoriker og chef på Forsvarsakademiets institut for militærhistorie og krigsteori, samt medforfatter til bogen ”Putins krig” ved Gyldendal).See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/2/2023 • 55 minutes
Leoparderne er sluppet løs – men bliver i sit bur i Danmark
Tyskland har endelig besluttet sig for at sende de tyskproducerede Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Sådan nogle er Danmark også i besiddelse af – endda i den mest avancerede udgave - men de bliver foreløbig på dansk grund. I ”Frontlinjen” kigger vi nærmere på, hvorfor Tyskland tog så lang tid om at komme frem til sin beslutning, hvorfor Danmark tøver og hvad Vesten egentlig risikerer ved at opruste Ukraine yderligere.
Danmark har dog besluttet at donere artilleri til Ukraine, og det skal vi også dykke ned i, ligesom det afslutningsvis skal handle om det kommende forsvarsforlig.
Oversigt:
- Intro
- Tyskland sender Leopard-kampvogne til Ukraine
- Danmark donerer artilleri til Ukraine
- Forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Carsten Rasmussen (pensioneret brigadegeneral og tidligere forsvarsattaché ved den danske ambassade i Moskva), Carsten Bach (forsvarsordfører, Liberal Alliance), Mads Fuglede (forsvarsordfører, Venstre), Jakob Henius (brigadegeneral og forsvarsattaché ved den danske ambassade i Berlin), Torben Dixen-Møller (pensioneret oberst og tidligere chef for Danske Artilleriregiment).See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/2023 • 55 minutes, 1 second
Sådan blev forsvarsforliget til en milliarddyr skovsnegl
Forsvarspolitikken er øverst på dagsordenen på Christiansborg lige nu. Regeringen vil af med st. bededag, og anført af forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen vil regeringen have Folketingets øvrige partier til at gå med på idéen, hvis partierne vil have en adgangsbillet til forsvarsforliget. Men den vil partierne uden om regeringen ikke være med på. De ni partier vil ikke æde ”skovsneglen”, som Ellemanns ultimatum er blevet navngivet. I ”Frontlinjen” tager vi debatten med to af partierne, ligesom det også skal handle om statsrevisorernes skarpe kritik af Forsvarsministeriet.
Men det er langt fra alt! I ugens udgave kan du nemlig også komme med helt tæt på Danmarks bidrag til NATOs værtsnationsstøtte, for i denne uge blev en masse amerikansk materiel losset af på Aarhus Havn. ”Frontlinjen” var med og snakkede undervejs med Jakob Ellemann.
Og til slut skal det så handle om Hjemmeværnet, der oplever et ansøgerboom efter krigen i Ukraine. En af dem, der har søgt ind for at vise Putin, at Danmark gør modstand, kan du møde i ugens program.
Oversigt:
- Intro
- Debat om regeringens ultimatum vedrørende forsvarsforliget
- Debat om statsrevisorernes kritik af Forsvarsministeriet
- Reportage fra Danmarks bidrag til NATO-værtsnationsstøtte på Aarhus Havn
- Flere søger ind i Hjemmeværnet
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Anne Valentina Berthelsen (forsvarsordfører, SF), Carsten Bach (forsvarsordfører, Liberal Alliance), Klaus Frandsen (tidligere formand for statsrevisorerne), Jacob Barfoed (chef for Forsvarets strategiske transportmyndighed Joint Forces Movement and Transportation Organization), Jakob Ellemann-Jensen (forsvarsminister og vicestatsminister, Venstre), Nicolai Ovdal Mau (medlem af Bevogtningskompagniet under Hjemmeværnet).See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/2023 • 55 minutes
De danske officersuddannelser er under pres
Ændringer og besparelser har forringet de danske officersuddannelser, og det møder atter kritik. Vi tager en fyldig debat om emnet i denne udgave af ”Frontlinjen”, hvor hører fra såvel nogle af de skarpeste kritikere og fra ham, som står med ansvaret for officersuddannelserne.
Dernæst skal det handle om en velkendt figur for faste ”Frontlinjen”-lyttere, vi skal anmelde Prins Harrys bog, der handler en hel del om prinsens tid i militæret, og slutteligt skal vi have redegjort for opsigtsvækkende forskning der viser, at fremtrædende danske kunstnere op gennem 60’erne, 70’erne og 80’erne forsøgte at påvirke østbloklandene – simpelthen på en opfordring fra NATO.
Oversigt:
- Intro
- Debat om officersuddannelserne
- Jeppe Handwerk træder ned fra Anders Lassen Fonden
- Anmeldelse af Prins Harrys bog
- Danske kunsterne var en del af NATOs kulturdiplomati
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Niels Tønning (formand, Hovedorganisationen af Officerer i Danmark), Eigil Schjønning (tidligere chef for Hærens Officersskole), Henrik Ryberg (kontreadmiral og chef for Forsvarsakademiet), Kasper Junge Wester (journalist, forsvarsmediet OLFI.dk), Kristian Handberg (adjunkt ved Institut for for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet).See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/12/2023 • 55 minutes
Hvorfor har Forsvaret pludselig brug for bunkere på Bornholm?
Årets første udgave af ”Frontlinjen” har nedslagspunkter på Bornholm, i Tyskland og naturligvis Ukraine og Rusland. Du kan høre, hvorfor Forsvaret har opsagt en række lejemål for bunkere på Bornholm, inden det skal handle om den etbenede pirat, der venter på en benprotese i Danmark. Og så skal vi dykke ned i de seneste udviklinger i krigen i Ukraine, inden vi slutter af med en meget kuriøs sag fra Tyskland, hvor forsvarsministeren har lavet en så dårlig iPhone-video, at det kan koste hende jobbet. Få fortællingen i ”Frontlinjen”.
Oversigt:
- Intro
- Forsvaret har brug for bunkere på Bornholm
- Løsladt pirat venter på protese
- Det ukrainske angreb i Makiivka og Putins helbred
- Tysklands forsvarsminister i nytårsbommert
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Ulrik Skytte (garnisonskommandant), Emma Ring Damgaard (advokatfuldmægtig, Storm Thygesen Advokatfirma), Flemming Splidsboel (seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati ved Dansk Institut for Internationale Studier), Jakob Henius (brigadegeneral og forsvarsattaché ved den danske ambassade i Berlin).See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/2023 • 55 minutes
Hvorfor har Forsvaret pludselig brug for bunkere på Bornholm?
Årets første udgave af ”Frontlinjen” har nedslagspunkter på Bornholm, i Tyskland og naturligvis Ukraine og Rusland. Du kan høre, hvorfor Forsvaret har opsagt en række lejemål for bunkere på Bornholm, inden det skal handle om den etbenede pirat, der venter på en benprotese i Danmark. Og så skal vi dykke ned i de seneste udviklinger i krigen i Ukraine, inden vi slutter af med en meget kuriøs sag fra Tyskland, hvor forsvarsministeren har lavet en så dårlig iPhone-video, at det kan koste hende jobbet. Få fortællingen i ”Frontlinjen”.
Oversigt:
- Intro
- Forsvaret har brug for bunkere på Bornholm
- Løsladt pirat venter på protese
- Det ukrainske angreb i Makiivka og Putins helbred
- Tysklands forsvarsminister i nytårsbommert
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Ulrik Skytte (garnisonskommandant), Emma Ring Damgaard (advokatfuldmægtig, Storm Thygesen Advokatfirma), Flemming Splidsboel (seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati ved Dansk Institut for Internationale Studier), Jakob Henius (brigadegeneral og forsvarsattaché ved den danske ambassade i Berlin).See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/2023 • 55 minutes
Nytårsspecial: Sådan gik et hæsblæsende og historisk år 2022
Et år er gået og hvilket år, det har været. På godt, men desværre mest på ondt, når det kommer til forsvars- og sikkerhedspolitik i Danmark og verden, for der er krig på vores kontinent, og det har sat sit store præg overalt. I denne nytårsspecial af "Frontlinjen" skal vi vende alle de største historier og kigge i krystalkuglen mod et forhåbentlig bedre 2023 - så derfor bliver det naturligvis gjort med kransekage og bobler.
Oversigt:
- Intro
- Ny regering
- FE-sagen
- Trine Bramsen forlod Forsvarsministeriet
- Krigen i Ukraine og det nationale kompromis
- NATO-rapporten og åbenhed
- Et kig i krystalkuglen
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Carsten Bach (forsvarsordfører, Liberal Alliance, tidl. reserveofficer i Flyvevåbnet og Søværnet), Henrik Lyhne (brigadegeneral og næstkommanderende i Hærkommandoen), Peter Viggo Jakobsen (lektor ved institut for strategi ved Forsvarsakademiet).See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/29/2022 • 55 minutes
Hans Engell er overrasket over Ellemann
Det overrasker Hans Engell, at Jakob Ellemann har valgt titlen som forsvarsminister – og Engell ser visse faremomenter for Ellemann, der får en masse bolde at jonglere med. Hør hvorfor i Frontlinjen, der i denne udgave også handler om den Ukrainske præsident Volodymyr Zelenskijs besøg i USA i går – hans første udlandsbesøg, siden Rusland gik ind i Ukraine.
Og ikke nok med det, så var krigen omdrejningspunkt for en stor historie herhjemme, for den anerkendte DR-udenrigskorrespondent Matilde Kimer har fået inddraget sin arbejdstilladelse i Ukraine. Det fortalte hun tidligere på ugen. Det og krigens gang vender vi med Ukraine-kender og freelancejournalist Jens Alstrup. Alstrup fortæller om sine egne erfaringer med at opnå akkreditering i Ukraine.
Oversigt:
- Intro m. Zelenkijs USA-besøg
- Hans Engell kommenterer på Ellemanns valg af Forsvarsministeriet
- Krigen i Ukraine m. tidligere forsvarsattaché Carsten Rasmussen
- Putins Belarus-besøg
- DR-journalist Matilde Kimer har fået inddraget arbejdsakkreditering
- Forsvarets Efterretningstjeneste søger efterretningsagent
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Hans Engell (politisk kommentator, TV2), Carsten Rasmussen (pensioneret brigadegeneral og tidligere forsvarsattaché i Moskva), Jonathan Schacht Halling Nielsen (Belaruskender og direktør, Aktive Ejere), Jens Alstrup (freelancejournalist og Ukrainekender).See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/22/2022 • 55 minutes
Her er dine vigtigste opgaver, Jakob Ellemann
Regeringen er dannet og Jakob Ellemann skal være en ny (og for mange overraskende) forsvarsminister. Det skal Frontlinjen selvfølgelig handle om, så vi gennemgår Ellemanns vigtigste opgaver i sin nye ministerrolle – og gætter på, om han mon kommer til at lægge den mørklagte NATO-rapport frem. Og der bliver der også plads til en debat om kontanter.
Oversigt:
- Intro
- Ny regering, regeringsgrundlag og Jakob Ellemann som ny forsvarsminister
- Holland offentliggør NATO-rapport, som Danmark mørklægger
- Debat: Vil det være en sikkerhedspolitik risiko at afskaffe kontantpligten?
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Jens Worning (udenrigskommentator på Kristeligt Dagblad og partner partner i Policy Group A/S), Lars Trier Mogensen (politisk kommentator, chefredaktør på Føljeton, samt vært på ”Guld og grønne skove” på P1 og ”Borgen Unplugged”), Anders Kjærulff (podcastvært og bestyrer af sitet bevarkontanter.dk), Henrik Lundgaard Sedenmark (chefkonsulent, Dansk Erhverv).See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/15/2022 • 55 minutes
Qvortrup: ”Dækningen af krigen er subjektiv”
Spænd sikkerhedsselen, for vi har topspændende emner på programmet fra første til sidste sekund i denne udgave af Frontlinjen. Det skal først handle om Forsvarsministeriets bidrag (eller manglende bidrag) til den offentlige debat og tolkning af Grundloven. For hvorfor må værnschefer ikke stille op til konferencer og oplæg, bare fordi der ikke er en konstitueret regering? Det undersøger vi, inden vi går videre til hærens luftværn, der er til debat, den russiske flåde og slutteligt en stor debat om dækningen af krigen i Ukraine og det lettere provokerende spørgsmål: Må man gå kritisk til alle parter?
Oversigt:
- Intro
- Forsvarsministeriet sætter en stopper for, at værnschefer kan deltage i konferencer og oplæg
- Er Forsvarsministeriets tolkning af Grundloven rigtig? Interview med juraprofessor Sten Schaumburg-Müller
- Hvad er op og ned i sagen om hærens nye luftværn?
- Den russiske flådes strategi
- Debat om den journalistiske og analytiske dækning af krigen i Ukraine med Flemming Rose, Anders Puck Nielsen og Henrik Qvortrup
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Torben Ørting Jørgensen (formand, Folk & Sikkerhed), Sten Schaumburg-Müller (professor i jura, Syddansk Universitet), Kenneth Pedersen (viceforsvarschef og generalløjtnant), Johannes Riber (orlogskaptajn og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet), Anders Puck Nielsen (militæranalytiker ved Forsvarsakademiets Center for Maritime Operationer), Flemming Rose (redaktør, Frihedsbrevet), Henrik Qvortrup (journalist, podcastvært og kommentator, Ekstra Bladet).See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/2022 • 55 minutes
Vi kan ikke køre i mørke eller skyde droner – men det må vi ikke tale om
Hæren bøvler med køretøjer og luftværn, der har henholdsvis problemer i mørket og med droner, men er det overhovedet noget, vi bør tale om i offentligheden? Det skal det handle om i dagens Frontlinjen, hvor vi også vender en ny bog om truslerne mod Danmark under den kolde krig, om det politiske dødvande og den konsekvens, det kan få for forsvarsforliget og slutteligt sagen mod den mistænkte pirat, ”Lucky”.
Oversigt:
- Intro
- Hærens køretøjer kan ikke operere i mørke
- Hærens luftværn kan ikke skyde droner
- Truslen mod Danmark under den kolde krig
- Det politiske dødvande m. Hans Engell
- Dommen mod den etbende pirat
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Lars R. Møller (pensioneret oberst og tidligere chef for Hærens Kampskole), Torben Dixen Møller (pensioneret oberst og tidligere chef for Danske Artilleriregiment på Oksbøl Kaserne), Niels Jensen (journalist, forfatter til bogen ”Den hemmelige krig – Truslerne mod Danmark 1949-1990” og uddannet reserveofficer i Flyvevåbnet), Hans Engell (politisk kommentator, TV2), Katja Lindskov Jacobsen (seniorforsker ved Institut for Statskundskab med speciale i maritim sikkerhed og pirateri).See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/2022 • 55 minutes
Hvad er op og ned i sagen mod den etbenede pirat?
I denne udgave af Frontlinjen skal vi nå forbi en masse ting. Men vi starter med at dykke dybt ned i sagen om den etbenede pirat, der kører i de her dage. Få sagen forklaret og nok så vigtigt forstået. Derudover skal det handle om danske pansrede mandskabsvogne til Ukraine, som Schweiz blokerer, du skal høre, hvordan det egentlig foregår, når man er Danmarks militære repræsentant i NATO og så slutter vi i Kina og USA.
Oversigt:
- Intro
- Retssagen mod den etbenede pirat
- Piranhaer kommer ikke til Ukraine
- Danmarks tidligere militære repræsentant i NATO
- G20-topmødet og spændingerne mellem Kina og USA
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Søren Nørby (millitærhistoriker og adjunkt ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier). Dominik Meier (journalist, SRF Rundschau), Michael Lollesgaard (pensioneret generalløjtnant og tidligere chef for FNs mission i Yemen og NATOs rådgivningsmission i Irak), Camilla Tenna Nørup Sørensen (forsker i international politik og Kina ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet).See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/24/2022 • 55 minutes
Carl Bildt: Det skal gå hurtigere i Danmark
I denne udgave af Frontlinjen kan du høre et interview med den tidligere svenske statsminister Carl Bildt. Han var i denne uge ude at kritisere den danske forsvars- og sikkerhedspolitik i Berlingske, og i dagens udsendelse uddyber han kritikken, ligesom han taler åbenhed i den danske politiske forsvarsdebat, som Bildt fortæller er forskellig fra Sverige og Norge. Det er mod slutningen af udsendelsen. Inden da skal du høre Jarl Cordua kommentere kritisk på udnævnelsen af Søren Gade til ny formand for Folketinget og høre en analyse af situationen i Østersøen og den højest bemærkelsesværdige og bekymrende hændelse for ganske nylig, hvor to missiler ramte ned i Polen.
Oversigt:
- Intro
- Søren Gade er ny formand for Folketinget – Jarl Cordua er ikke begejstret
- Situationen i Østersøen, missilerne i Polen og G20-topmødet m. Jens Worning
- Interview med Carl Bildt
- Dansk fregat eskorterer amerikansk hangarskib – kommandørkaptajnen fortæller
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Carl Bildt (medformand for tænketanken European Council on Foreign Relations og Sveriges tidligere statsminister og udenrigsminister), Jarl Cordua (politisk kommentator, vært på Berlingske-podcasten ”Cordua og Steno”), Jens Worning (udenrigskommentator på Kristeligt Dagblad og partner partner i Policy Group A/S), Peter Sønderkjøge (chef på den danske fregat Peter Willemoes).See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/17/2022 • 55 minutes
”De er ikke kommet for at danse, men for at slås”
Frontlinjen sætter i dag fokus på de danske instruktører, der er med til at uddanne ukrainske rekrutter i Storbritannien. Vi har en reportage fra England, og debatterer de udsendte soldaters løn- og arbejdsforhold, der indebærer op til 120 timers tjeneste om ugen. Vi kommer også omkring situationen i Ukraine, og endelig runder vi den massive oprustning, der finder sted i landene omkring os, mens vi i Danmark nærmest er faldet i søvn.
Oversigt:
- Intro
- Reportage fra danske instruktørers uddannelse af ukrainske rekrutter i England
- Interview med formand for CS, Jesper K. Hansen
- Interview med seniorsergent Jan Agger om aflønning i Storbritannien
- Status på krigen i Ukraine
- Debat med major Alexander Høgsberg Tetzlaff fra Center for Militære Studier på Københavns Universitet og kontreadmiral Henrik Ryberg, som er chef på Forsvarsakademiet
- Status på oprustningen i vores nabolande og mangel på samme i Danmark
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Mads Anneberg. Medvirkende: Jesper K. Hansen (formand for CS, stamforeningen for Stampersonel), Seniorsergent Jan Agger (udsendt til England), Anders Puck Nielsen (orlogskaptajn og militæranalytiker på Forsvarsakademiet), Alexander Høgsberg Tetzlaff (major og militæranalytiker på Center for Militære Studier på Københavns Universitet), kontreadmiral Henrik Ryberg (chef på Forsvarsakademiet) og Torben ”Thøger” Ørting Jørgensen (pensioneret kontreadmiral og formand for organisationen Folk & Sikkerhed)
See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/2022 • 55 minutes
Hvem skal være (ny) forsvarsminister?
Frontlinjen har også været til valgdag, for en ny regering kan selvfølgelig få stor indflydelse på, hvad der skal ske på forsvarsområdet. Også selvom forsvaret ikke fyldte det store i valgkampen. Det kigger programmet på i dag, ligesom vi også skal snakke luftforsvar og til sidst tjekke, hvad der er på spil i det kommende midtvejsvalg i USA.
Oversigt:
- Intro
- Forsvarspolitik før og nu
- Interviews med Søren Gade og Claus Hjort Frederiksen fra valgnatten
- Missiler, Ukraine og luftforsvar i Danmark
- Midtvejsvalg i USA
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Søs Marie Serup (kommunikationsrådgiver ved By Serup, politisk kommentator og tidligere pressechef i Venstre), Søren Gade (MF, Venstre), Claus Hjort Frederiksen (tidligere MF og tidligere forsvarsminister, Venstre), Karsten Marrup (sektionschef ved Center for Luftoperationer, Forsvarsakademiet), Rasmus Sinding Søndergaard (seniorforsker, DIIS).See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/3/2022 • 55 minutes
Hvorfor vil ingen snakke forsvarspolitik i valgkampen?
Statsministeren fremhæver ofte, at vi lever i en usikker tid, der er krig i Europa, men det er ikke noget, der fylder særligt meget i den igangværende valgkamp. Hvorfor egentlig? Det forsøger Frontlinjen i denne udgave at finde et godt svar på. Men måske meget sigende var det ikke muligt at sætte en stor debat op om emnet. Hør, hvordan det gik for sig, inden det også skal handle om kunst for millioner og seneste udvikling i krigen i Ukraine.
Oversigt:
- Intro
- Debat om forsvarspolitikkens fravær i valgkampen og den ”hemmelige” NATO-rapport
- Udsmykning i millionklassen på danske kaserner
- Derfor fylder forsvarspolitikken ikke mere i valgkampen – m. Lars Trier Mogensen og DR
- Krigen i Ukraine
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Eva Flyvholm (forsvarsordfører, Enhedslisten), Rasmus Jarlov (forsvarsordfører, Konservative), Anders Krojgaard Lund (premierløjtnant, Slesvigske Fodregiment og folketingskandidat, Konservative), Lars Trier Mogensen (politisk kommentator, chefredaktør på Føljeton, samt vært på ”Guld og grønne skove” på P1 og ”Borgen Unplugged”) Thomas Falbe (chefredaktør, DR Nyheder), Carsten Rasmussen (pensioneret brigadegeneral og tidligere forsvarsattaché i Moskva).See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/2022 • 55 minutes
Den ”hemmelige” NATO-rapport om Danmark
Valgkampen er i fuld gang, men hvor er forsvarspolitikken? Det stiller Frontlinjen skarpt på i dag, hvor Jens Worning er med for at uddybe sin kritik af, at NATO-rapport om Danmark ligger klar i Forsvarsministeriet, men ifølge regeringen uden mulighed for at blive åbnet, før valgkampen er overstået.
Dernæst skal det handle om den allestedsnærværende FE-sag. Lars Findsen har udgivet en bog og er blevet interviewet i en række medier. Men glemmer man at fokusere kritisk på alle parter?
Slutteligt skal det handle om en rørende rejse langs ”det nye jerntæppe”.
Oversigt:
- Intro
- Den ”hemmelige” NATO-rapport
- Interview med forsvarsminister Morten Bødskov (S)
- Interview med Rasmus Jarlov (K)
- FE-sagen: Glemmer vi at gå kritiske til Findsens historie?
- Rejsereportage m. Thomas Ubbesen
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Jens Worning (udenrigskommentator på Kristeligt Dagblad og partner partner i Policy Group A/S), Jakob Nielsen (chefredaktør, Altinget), Rasmus Jarlov (forsvarsordfører, Konservative), Morten Bødskov (forsvarsminister, Socialdemokratiet), Thomas Ubbesen (mangeårig udlandsjournalist på DR, forfatter til bogen ”I skyggen af det nye jerntæppe”).See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/20/2022 • 55 minutes
Rusland eskalerer krigen, fordi de kan
Det vrimler med store bogudgivelser om Danmarks hemmelige tjenester. I dagens Frontlinjen kan du møde Jacob Kaarsbo, der netop har udgivet en bog om sine 15 år i FE. Det inviterer til en snak om at arbejde i en hemmelig tjeneste og særligt set fra dagens perspektiv, hvor tjenesten i den grad er i offentlighedens søgelys. Lige inden Frontlinjen skulle gå i gang breakede desuden lidt af en nyhedsbombe, da det kom frem, at den tiltalte FE-sag Lars Findsen i al hemmelighed har skrevet en bog, som også er udkommet nu. Det når vi også at omtale i Frontlinjen, der også handler om Ruslands eskalering i krigen i Ukraine, om krigens betydning for verdensøkonomien og om Danmarksdemokraterne, der tilsyneladende bliver holdt ude af forsvarsforliget.
Oversigt:
- Intro
- Lars Findsens bog
- Ruslands eskalering af krigen
- Krigens betydning for verdensøkonomien
- Jacob Kaarsbos bog om 15 år i FE
- Forsvarskommandoen har fået FE til at undersøge lækager
- Forsvarsforlig med Danmarksdemokraterne
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Keir Giles (Rusland-ekspert, Chatham House), Tore Stramer (cheføkonom, Dansk Erhverv), Jacob Kaarsbo (senioranalytiker, Tænketanken Europa, tidligere ansat i FE gennem 15 år og forfatter til bogen ”I statens hemmelige tjeneste”), Søren Espersen (medlem af Folketinget for Danmarksdemokraterne).See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/13/2022 • 55 minutes
Derfor står vi på tærsklen til en ny tid
Zilmer-rapporten er udkommet og særligt et ord går igen om det verdensbillede for Danmark, som rapporten tegner: Dystert. Manden bag rapporten kommer i studiet og fortæller, hvorfor danskerne skal vænne sig til at vi står i en ny og alvorlig tid.
Med i studiet i denne uges ”Frontlinjen” er også Politiken-journalist Hans Davidsen-Nielsen, der har fået vished om, at han står nævnt i den meget omtalte sigtelse mod tidligere FE-chef Lars Findsen. Det har Davidsen-Nielsen nu skrevet en bog om. Han fortæller om sagen, om selv at være nævnt og om ”IT-whistlebloweren”.
Desuden skal det handle om dansk donation af millioner til artilleriproduktion, der skal ende i Ukraine. Det kommenterer Søren Espersen på, men den snak tager en drejning, da Espersen fortæller om forligskredsen i det kommende forsvarsforlig. Slutteligt er tidligere brigadegeneral Carsten Rasmussen igennem for at orientere om de seneste udviklinger i krigen i Ukraine, hvor ukrainerne har tilbageerobret strategisk vigtige byer.
Oversigt:
- Intro
- Zilmer-rapporten tegner dystert billede af fremtiden
- Hans Davidsen-Nielsen fortæller om at være nævnt i sigtelsen i FE-sagen – og om at have skrevet en bog om sagen
- Danmark donerer millioner til artilleriproduktion, der skal ende i Ukraine. Søren Espersen kommenterer
- Ukraine slår tilbage i strategisk vigtige byer. Brigadegeneral Carsten Rasmussen orienterer
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Michael Zilmer-Johns (protokolchef, Udenrigsministeriet og tidl. NATO-ambassadør), Hans Davidsen-Nielsen (journalist, Politiken), Søren Espersen (medlem af Folketinget for Danmarksdemokraterne), Carsten Rasmussen (brigadegeneral, tidl. forsvarsattaché i Moskva). See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/6/2022 • 55 minutes
Sabotage i Østersøen: Sådan kan det være gået til
Den formodede sabotage af Nord Stream 1- og 2-gasledningerne i Østersøen får spekulationerne og analyserne til at flyve rundt i luften. Hvordan kan det være gået til, hvem kan have gjort det og hvad med motiverne? I Frontlinjen kan du blive klogere på, hvordan det kan være gået til under vandets overflade og hvorfor det puster liv til debatten om danske ubåde, som vi ikke har haft siden 2004. Desuden skal det handle om nye tiltaler i svindelsagen i Forsvarsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, du skal høre et interview med forsvarsministeren om tingenes tilstand i Forsvaret efter et kasseeftersyn og slutteligt snakkes der om ønsker til det kommende forsvarsforlig med Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt.
Oversigt:- Intro- Sabotage i Østersøen - sådan kan det være gået til- Sabotage i Østersøen - det kan det betyde for vores kritiske infrastruktur- Tiltaler i FES-svindelsag- Kasseeftersyn i Forsvaret- Forsvarsforlig med Venstre
Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Kenneth Øhlenschlæger Buhl (orlogskaptajn, militærjurist, ph.d. og forsker på Forsvarsakdemiets Institut for Strategi og Krigsstudier), Jørgen S. Christensen (teknologidirektør, Green Power Denmark), Karsten Hamborg Ravnsgaard (tidligere bogholder i leverandørvirksomhed til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse), Morten Bødskov (forsvarsminister, Socialdemokratiet), Peter Viggo Jakobsen (lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet), Lars Christian Lilleholt (forsvarsordfører, Venstre).See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/29/2022 • 54 minutes, 59 seconds
Ny udfordring rejser sig i FE-sagen
"I Frontlinjen skrives et nyt kapitel i FE-sagen, for måske rejser der sig en ny udfordring. Det skyldes, at sagen skal føres som en domsmandssag, og så er der pludselig en lignende 10 år gammel sag, der dukker op i erindringen. Det er den såkaldte ""Apache-sag"", der skræmmer. Hør problematikken rullet ud i programmet, hvor juraprofessor emerita Eva Smith er med. Dernæst kan du høre Danmarks seneste forsvarsattaché i Rusland kommentere på de seneste udviklinger i krigen i Ukraine, hvorefter Eva Flyvholm er med for at fortælle om Enhedslistens forventninger til forsvarsforliget. Og så er der til sidst endnu en speget sag, der skal have skrevet et nyt kapitel, for sagen om Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses anskaffelse af 15 mobile værksteds-flatracks får nu Socialdemokratiets tidligere forsvarsordfører til at kræve forsvarsministeren ind i sagen.
Oversigt:
- Intro
- FE-sagen
- Status på krigen i Ukraine
- Enhedslisten og forsvarsforliget
- Flatracks-sagen
Medvirkende: Eva Smith (professor emerita, dr. jur.), Carsten Rasmussen (brigadegeneral), Eva Flyvholm (forsvarsordfører, Enhedslisten), Michael Bruus Jensen (ejer af det tidligere Dommerby Stål), Bjarne Laustsen (MF, tidl. forsvarsordfører, Socialdemokratiet). "
See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/20/2022 • 54 minutes, 47 seconds
Ukrainsk modoffensiv og krænkelser i Forsvaret
Ukrainerne brager frem i det, nogen kalder den største modoffensiv siden 2. verdenskrig – vi analyserer på den situation, det efterlader Rusland i, mens programmet også byder på en reaktion fra Forsvarschefen på udtalelser fra en af hans ledere, når det kommer til krænkelser i Forsvaret – og så vender vi den seneste udvikling i FE-sagen.
Medvirkende: Martin Lidegaard, forsvars- og udenrigsordfører for Radikale Venstre, Flemming Lentfer, chef for Forsvaret, Flemming Splidsboel, seniorforsker ved DIIS samt Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/13/2022 • 54 minutes, 56 seconds
Overblik over FE-sagen
En af de mest markante sager i nyere, dansk forsvarshistorie går under det mundrette navn FE-sagen. Bag navnet gemmer sig sagen om læk af højtklassificerede oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste – og det forløb, som stadig uafklaret, har varet siden 2020, hvor en række ledende medarbejdere i netop FE blev hjemsendt. Siden er flere kontroversielle anholdelser og sigtelser kommet til – og i denne særlige udgave af Frontlinjen går vi gennem sagen og dens facetter fra ende til anden.
Medvirkende: Hans Davidsen-Nielsen, journalist på Politiken og forfatter til flere bøger om de danske efterretningstjenester, samt Claus Hjort Frederiksen, tidligere folketingsmedlem og forsvarsminister for VenstreSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/6/2022 • 55 minutes, 1 second
Skandaleramte flatracks er stadig ikke funktionsdygtige
En række skandaleramte værksteds-containere er stadig ikke kommet i brug – og leverandøren ønsker ikke at svare på kritiske spørgsmål, selv da vi opsøger ham på messe hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Men kommer de så nogensinde i brug? Det taler vi om i dagens program, hvor vi også runder Ukraines modoffensiv – og taler om et af de mere moderne elementer i krigen, nemlig Open Source Intelligence.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/30/2022 • 54 minutes, 59 seconds
Dansk erhvervsliv skal bygge krigsskibe
En ny aftale til 40 milliarder kroner er landet – dansk erhvervsliv skal kunne hjælpe med at bygge søværnets kommende skibe. Men spørgsmålet er, om det er en god idé at give den opgave til danske virksomheder? Vi runder i dagens udsendelse også fejl og mangler i hæren, samt begynder at kigge på, hvad partierne egentlig går til valg på, når det kommer til Forsvarspolitikken.
Medvirkende: Torben Ørting Jørgensen, formand i Folk og Sikkerhed, Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal, Claus Lundholm Andersen, chef for planlægnings- og koordinations-divisionen i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Anders Krojgaard, delingsfører i Slesvigske Fodregiment, Niels Tønning, formand for Hovedorganisationen for Officerer i Danmark, samt Alex Ahrendtsen, forsvarsordfører for Dansk Folkeparti.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/23/2022 • 54 minutes, 58 seconds
Har vi mandskab nok i Danmark til at dele?
130 danske soldater skal en tur til Storbritannien og hjælpe med at uddanne ukrainske tropper. Men samtidig er der mandskabsmangel i Forsvaret herhjemme. Så er det en god prioriteret af folk? Det debatterer vi med både militæranalytiker og politiker – mens vi også ser gennem en kending af forsvarets kritiske briller.
Medvirkende: Peter Viggo Jakobsen, militæranalytiker på Forsvarsakademiet, Anne Valentina Bertelsen, forsvarsordfører hos SF samt Henrik Lyhne, brigadegeneral og kommende næstkommanderende i Hærkommandoen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/16/2022 • 54 minutes, 58 seconds
Hvor står krigen i Ukraine?
Det har været sommerferie for de fleste af os herhjemme – men i Ukraine har krigen mod Rusland blot udviklet sig i ugerne, der er gået. Vi taler om den militære situation netop nu, udsigterne for fremtiden – og de markante internationale begivenheder, der i sommerens løb har præget Rusland og krigens udvikling.
Medvirkende: Anders Puck Nielsen, orlogskaptajn og militæranalytiker på Forsvarsakademiet, Anna Libak, Uddannet sprogofficer i russisk og i dag udlandsredaktør på Weekendavisen, Søren Liborius, leder af EUs strategiske kommunikationsenhed i Bruxelles samt tidligere presse- og informationschef i EUs delegation i Rusland, Jens Alstrup, journalist med base i Ukraine.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/9/2022 • 55 minutes
Jeg var soldat (4:4) – Jeg overvejede, om jeg var psykopat
Hjemkomsten er en kamp i sig selv. Og det ved både Emil og Lars, der i ren refleks har kastet sig på jorden til byfester og på gåture i skoven. Alligevel overvejede de begge instinktivt at drage til Ukraine, da Rusland angreb. Soldaterlivet kan være svært at forlade. Emil Mosekjær taler om at komme hjem og miste sin identitet med Lars Møller, pensioneret oberst og veteran fra Balkan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/2/2022 • 53 minutes, 29 seconds
Jeg var soldat (3:4) – Alle kom rendende ud for at hjælpe mig
Soldaterkammeratskabet er venskabets ekstremsport. Og i Afghanistan oplevede Emil, at Philip kørte på en vejsidebombe. Kortvarigt frygtede han for vennens liv, og den slags oplevelser skaber et unikt bånd – selv til folk, man ikke bryder sig om. Emil Mosekjær taler om kammeratskab med sin ven fra gymnasietiden, Philip Hagelqvist Fowlie, som han også gjorde tjeneste med i Afghanistan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/26/2022 • 53 minutes, 30 seconds
Jeg var soldat (2:4) – Krig er grimt, men krig er også fantastisk
Kampen er soldatens ultimative gerning. Og i krigen oplevede både Emil og Jimmy at blive beskudt og skyde tilbage. På en og samme tid kan den oplevelse være skræmmende og helt uden lige. Savnet efter kampen er bare et tabu. Emil Mosekjær taler om ildkamp og livet ved fronten med Jimmy Solgaard, veteran fra krigen i Afghanistan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/19/2022 • 54 minutes, 52 seconds
Jeg var soldat (1:4) – G.I. Jane gav mig lyst til at blive soldat
Soldaterlivet er antitesen til det civile. Og på et tidspunkt undervejs i uddannelsen, går det op for både gymnasiehippien Emil og kunstneren Sara, at i uddannelsen til soldat – når alt andet skrælles fra – skal forberede dem på at slå ihjel. Alligevel drages mange mod det simple, fysiske liv. Emil Mosekjær taler om vejen hen til at blive soldat med veteran fra krigen i Irak, Sara la Cour.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/12/2022 • 53 minutes, 24 seconds
Oprustning i sommervarmen
Det netop overståede Nato-topmøde i Madrid er blevet kaldt historisk pga. af optagelsen af Sverige og Finland i alliancen. Men også det øgede fokus på Rusland, som i stedet for en strategisk partner i dag bliver betragtet som en – lad os kalde det ved sit rette navn – fjende. Med afsæt i Ruslands invasion af Ukraine vil Nato i de kommende have 300.000 soldater på forhøjet beredskab langs grænsen til Rusland, ligesom Arktis eller ”det høje nord” for første gang nogensinde bliver betragtet som en strategisk udfordring af Nato. Frontlinjen var med på Nato-topmødet og diskuterer konsekvenserne med Politikens journalist, Jacob Svendsen, som gennem mange år har dækket forsvars- og sikkerhedspolitik.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/30/2022 • 54 minutes, 53 seconds
Kan du blive soldat på fire måneder?
Over årene er den danske værnepligt løbende rettet til – længden skåret ned og optaget faldet. Men en helt ny sikkerhedspolitiske situation i Europa betyder nu, at debatten igen blusser op: Hvad vil vi have ud af værnepligten? Og hvilken rolle skal den spille i det bredere forsvar?
Frontlinjen tog debatten på Folkemødet med oberstløjtnant Uffe Geckler Pedersen, chef for 3. Opklaringsbataljon, Helena Johannesen-Henry, værnepligtig og talsmand for Værnepligtsrådet, Marcus Knuth (K), Kristian Thulesen Dahl (DF), og Jesper K. Hansen, formand i Centralforeningen for Stampersonel. Undervejs bidrager major Antti Vasara, leder af træningsdivisionen i den finske hærkommando, med et nordisk perspektiv på debatten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/24/2022 • 53 minutes, 36 seconds
"Der kommer ikke flere penge"
De syv mia. kr., som et bredt folketingsflertal i marts afsatte til bl.a. at styrke forsvaret, har i den grad fået ben at gå på. Senest offentliggjorde Forsvarsministeren, at puljen også skal dække støtte til Ukraine for mindst to mia. kr.. Alligevel mener ministeren, at forsvaret er styrket tilstrækkeligt, og derfor kommer der heller ikke flere penge. Frontlinjen debatterer den kortsigtede effekt af det nationalt kompromis og det langsigtede politiske mål for forsvaret med Anna Valentina Berthelsen (SF), ambassadør Michael Zilmer-Johns, leder af regerings sikkerhedspolitiske analysegruppe, og Torben Ørting Jørgensen, pensioneret kontreadmiral og formand for Folk & Sikkerhed. Undervejs gæstes studiet af forsvarsminister Morten Bødskov (S) og brigadegeneral Jacob Henius, forsvarsattaché i Berlin. Programmet blev optaget på Folkemødet lørdag d. 18. juni.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/21/2022 • 53 minutes, 57 seconds
FMI og Klagenævn afviser kritik om aftalt spil
Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) ønskede i maj engagere et dansk konsortium i et milliarddyrt skibsprojekt undtaget for udbud. Hensigtserklæringen blev bare aldrig skrevet under. Et dansk værft beskyldte FMI for manglende åbenhed og aftalt spil – en sag, som endte hos Klagenævnet for Udbud. FMI forklarer forløbet i Frontlinjen, der også stiller skarpt på Radikale Venstre ønske om at få klimabistand med ind i forsvarsbudgettet og en begyndende militarisering i Japan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/2022 • 55 minutes
Rusland sendte fredstidshær i krig
Panser besidder russerne til overflod, men i stedet for seks springer to infanterister ud af mange mandskabsvogne på slagmarken. Billedet vidner om, hvor underbemandet Rusland har været i krigens første 100 dage, forklarer brigadegeneral Carsten Rasmussen, der samler op på sin egen tid i Moskva under krigen og maskefaldet i det russiske militær. Og så taler Frontlinjen med chefen for hæren herhjemme, om de historisk store fastholdelsesproblemer i Forsvaret. Selv har han 600 ubesatte stillinger.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/2022 • 54 minutes, 51 seconds
Et forsvar uden mål
I marts besluttede et bredt folketingsflertal at tilføre det danske forsvare et større milliardbeløb frem mod 2033. Siden døde debatten ud og ingen ved endnu, hvad pengene skal bruges til – eller hvad politikerne håber at få ud af investeringen. Forsvaret mangler nemlig en klart defineret opgave. Frontlinjen tager debatten med Rasmus Jarlov (K), Eigil Schjønning, tidl. chef for Hærens Officersskole, og Jeppe Plenge Trautner, reserveofficer og ekstern lektor ved Aalborg Universitet. Inden da stiller vi live igennem til en skydebane Kyiv og den politiske scene i Berlin, hvor politikerne søndag vedtog en gigantisk forsvarsfond.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/31/2022 • 55 minutes
Amerikanske soldater på Bornholm
Stiger spændingerne i Østersøen, ligger danske Bornholm strategisk vigtig placeret. Derfor træner amerikanske og danske soldater i disse dage landsætning af langtrækkende våbensystemer via luften til lyden af trommende regn og højlydte protester fra russerne. Frontlinjen stiller om direkte til lufthavnen i Rønne og taler om et måske fejlfortolket notat fra 1946. Du får også seneste nyt i sagen om et mørklagt indkøb af 25 droner til Ukraine, hvor forsvarsministeren nu vedstår sig, at lukketheden er politisk besluttet. Og så argumenterer Eva Smith for, hvorfor principper vægter højere end en mistanke om landsforræderi i sagen mod Claus Hjort Frederiksen (V).See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/2022 • 54 minutes, 53 seconds
”Den danske ambition bliver i den grad værdsat af Østrig”
Om to uger afgør de danske vælgere, om Danmark indtræder i EU's forsvarssamarbejde. Men hvad vil ja-partierne med samarbejdet, hvis det sker. Skal danske soldater til Mozambique? Eller Middelhavet? Og hvad er visionen på længere sigt? Frontlinjen tager samtalen med Martin Lidegaard (RV) og Anne Ingemann Johansen, der forsker i forsvars- og sikkerhedssamarbejdet indenfor EU ved SDU. Undervejs er der input fra en temmlig EU-begejstret østrigsk brigadegeneral. Hør også om den mulige tyrkiske kæp i hjulet på de finsk-svenske Nato-drømme og den tiltale for landsforræderi mod Claus Hjort Frederiksen (V), der er FE-sagens foreløbige kulmination.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/17/2022 • 55 minutes
FMI kan underskrive første kontrakt i skibsprojekt til milliarder
I 2018 aftalte partierne bag forsvarsforliget, at man skulle afsøge muligheden for at bygge ”militære fartøjer til løsning af havmiljøopgaver”. Fire år senere er FMI nu klar til at underskrive den første kontrakt på projektet med et dansk konsortium bestående af OMT, Terma og PensionDanmark. Men kan man både tilfredsstille Søværnets behov for nye krigsskibe og erstatte de 40 år gamle miljøskibe i et hug? Frontlinjen tager debatten – og taler også med chefen for 3. eskadre om tilstanden i det aktuelle havmiljøberedskab. Og så er der nyt i sagen om et hemmeligholdt indkøb af 25 droner; interne emails viser, hvordan den skandaleramte tidligere hærchef HC Mathiesen, der i dag arbejder for virksomheden Sky-Watch, søgte hjælp hos flere socialdemokrater inden kontraktens indgåelse.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/10/2022 • 54 minutes, 58 seconds
Uklart grundlag for valg af Sky-Watch droner: Ministeriet søgte ikke teknisk rådgivning
Da Forsvarsministeriet indkøbte 25 droner fra den danske virksomhed Sky-Watch, skete det uden at konsultere den ansvarlige fagekspert i FMI. Forsvarsministeriet afsøgte heller ikke markedet ved at gå i dialog med en anden dansk droneproducent, Nordic Wing, der med hjælp fra Forsvaret har udviklet en på flere parametre bedre drone. Af et tilbud sendt fra Nordic Wing til Forsvarsministeriet den fjerde marts, fremgår det ellers, at de kunne have leveret de 25 droner til den halve pris. Forsvarsministeriet svarede bare aldrig på henvendelsen. Frontlinjen dykker ned i forløbet omkring indkøbet af 25 droner, som ingen af de ansvarlige myndigheder ønsker at udtale sig om. Spørgsmålene er ellers simple: Hvem valgte Sky-Watch? Og hvorfor?See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/2022 • 54 minutes, 50 seconds
'Moskva, go fuck yourself'
To ukrainskfremstillede Neptun anti-skibs missiler fik den 14. april ram på den russiske krydser ”Moskva”. Sænkningen af sortehavsflådens flagskib afgør ikke krigen til Ukraines fordel, men den peger på flere fundamentale problemer for Rusland. Søren Liborius, chefkonsulent i EU's udenrigstjeneste, og orlogskaptajn Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet diskuterer en korruptionsplaget russisk forsvarsindustri og en befolkning, der med mere og mere usandsynlige historier holdes i mørket. Også et mørklagt indkøb af danske droner til Ukraine kommer Frontlinjen forbi, før vi slutter med et blik over Sundet til Sverige: Gør svenskerne os snart selskab i Nato?See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/19/2022 • 55 minutes, 1 second
Danmark sender droner til krigen i Ukraine
Ifølge et internt nyhedsbrev fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har Danmark indkøbt 25 droner fra den nordjyske virksomhed Sky-Watch. Dronerne skal sendes videre til det ukrainske forsvar, og de har angiveligt kostet Danmark 25 mio. kr. – halvdelen af en særbevilling på 50 mio. kr. til donationer. Men hvor kommer pengene fra? Hvordan er handlen med Sky-Watch kommet i stand? Og hvad har Danmark ellers indkøbt? Frontlinjen dykker ned i historien om de 25 droner, som ingen ønsker at tale om. I programmet kan du også høre om finske Nato-aspirationer, et problematisk indkøb af mobile værksteder og en ekstraordinær logistisk operation på Esbjerg Havn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/2022 • 54 minutes, 59 seconds
Ekspert: Lentfers store it-vision er urealistisk
Forsvarets vision og strategi for en datadreven organisation er urealistisk, og den tager ikke højde for helt basale udfordringer, som alle store it-projekter møder. Sådan lyder konklusionen fra datalog Erik Frøkjær, der har et indgående kendskab til udvikling af store, komplekse it-informationssystemer. Han har gennemlæst et uklassificeret, internt strategidokument fra Forsvaret, som Frontlinjen er kommet i besiddelse af. Frontlinjen spørger Forsvaret, hvad de siger til den hårde kritik. Og så skal du også høre fra Hærkommandoen, der med al sandsynlighed snart sender knap 800 soldater til Letland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/2022 • 55 minutes, 1 second
"Det er virkelig en uhyggelig analyse"
Bomber, missiler og granater regner fortsat ned over Ukraine, men den russiske fremfærd er sænket, og ukrainske soldater genindtager allerede områder. Sammen med Anna Libak, udlandsredaktør på Weekendavisen, og orlogskaptajn Anders Puck Nielsen, Forsvarsakademiet, diskuterer Frontlinjen den russiske vilje til krig, den ændrede militære situation på jorden og vores langsigtede mål med Rusland. Men det er ikke alt. Programmet kommer også forbi et markant skifte i danskernes betalingsvillighed, når varen hedder Forsvaret, og en kvindelig hvervevideo fra 1947.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/29/2022 • 55 minutes
Forsvarschefen: Det nationale kompromis styrker os ikke her og nu
Det nationale kompromis skulle ifølge statsministeren "styrke forsvaret markant" på den korte bane. Men det kan forsvarschefen ikke få øje på. De kommende år er der råd til lidt ekstra ammunition – og så ikke mere. I dagens udgave af Frontlinjen giver general Flemming Lentfer sit første længere interview om det nationale kompromis, der skal sikre Forsvaret 12 år ud i fremtiden. Og nej, siger han. Det var ikke hans militærfaglige anbefaling, at forsvarsbudgettet skulle ramme 2 pct. i 2033. Hvis idé var det så? Vi spørger et af partierne bag aftalen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/2022 • 54 minutes, 58 seconds
”Jeg vil gerne imødekomme pressen”
Det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik sikrer en voldsom milliardinvestering i Forsvaret. En udvikling Frontlinjen naturligvis har ønsket, at interviewe forsvarschef Flemming Lentfer om. Men sagen var for politisk, lød afslaget fra Forsvaret, der i stedet satte en af Forsvarets egne journalister til at lave et interview med Lenfter om selvsamme emne til deres egen podcast. Frontlinjen diskuterer den sag inden blikket rettes mod Ukraine, afdøde generalmajor Gerasimov, tyrkiske droner og krigens jura.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/15/2022 • 55 minutes
EKSTRA: ”Hæren kan kun forsvare Antvorskov Kaserne”
Hvad er målet med det danske forsvar? Skal det kunne forsvare hele Danmark, kun Bornholm eller måske 15 kilometer af den estiske grænse mod Rusland? I denne særudgave af Frontlinjen kan du høre Michael H. Clemmesen, pensioneret brigadegeneral og militærhistoriker, i debat med De Konservatives forsvarsordfører Niels Flemming Hansen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/2022 • 55 minutes, 7 seconds
Nationalt kompromis sikrer forsvaret milliardløft
I 2014 offentliggjorde Anders Fogh Rasmussen, daværende generalsekretær for NATO, at forsvarsalliancens medlemslande nu var enige om at bevæge sig mod at bruge 2% af BNP på forsvaret. Og det løfte vil et stort flertal i Folketinget nu levere på. Danmark skal med udgangen af 2033 nå op på at bruge 2% af vores BNP på forsvar. Hvorfor kræver det 12 år? Og hvordan sikres et solidt militærfagligt grundlag for investeringen? Frontlinjen tager debatten med input fra både Berlin, Baltikum og en tidligere forsvarschef.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/8/2022 • 54 minutes, 59 seconds
Har du nogen militær erfaring? Nej.
Ukrainere i tusindvis har meldt sig til landets væbnede kamp imod russerne. Modstanden har været hårdere end mange eksperter havde forventet, men spørgsmålet er, om det er nok? To hærofficerer diskuterer Ruslands militære strategi i invasionens første dage og Ukraines muligheder i krigens næste fase. Med direkte fra et militært hvervekontor i Ukraine er Mads Anneberg, Radio4s Europakorrespondent, mens den danske forsvarsminister – fra kontoret på Holmen – forklarer, hvorfor Danmark skiftede kurs og nu sender våben afsted til Ukraine.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/2022 • 55 minutes
Putin: Russiske soldater på vej ind i Østukraine
I månedsvis har vestlige regeringer advaret om et nærtforestående russisk angreb på Ukraine, og mandag blev invasionen en realitet. Rusland anerkendte to områder i Østukraine som selvstændige republikker og gjorde samtidig klar til at indsætte ”fredsbevarende styrker”. Frontlinjen har en forbindelse igennem direkte til Ukraine, og diskuterer derefter hvor meget mere det danske forsvar kan bidrage med til NATOs afskrækkelse i Europa. Hør også senest nyt i sagen om Anders Lassen Fonden og om den nu løsladte tidl. FE-chef, Lars Findsen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/22/2022 • 54 minutes, 50 seconds
"Ballonen er gået op”
Danske soldater samles i disse dage på kasernen i Slagelse. I løbet af fem dage skal de kunne indsættes som en del af NATOs afskrækkelse, hvor det måtte kræves. Forsvarsministeren kobler det direkte til den ustabile sikkerhedssituation i det østlige Ukraine. Frontlinjen har været på besøg i Slagelse og taler også med lektor Peter Viggo Jakobsen om den bilaterale forsvarsaftale, regeringen vil forhandle på plads med USA. Sidst i programmet debatteres muligheden for en ny antipirateri mission i Guineabugten og et helt nyt lovforslag, der vil ligestille mænd og kvinder under værnepligten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/15/2022 • 54 minutes, 59 seconds
Ny minister lover åbenhed om Forsvaret
Trine Bramsen er fortid som forsvarsminister efter fredagens ministerrokade. Ny mand på posten er Morten Bødskov, som voksede op med Flyvestation Karup i baghaven. I denne uge gæster han Frontlinjen med en overraskende melding: Danmark skal kunne forsvare sig selv! Netop hjemvendt fra Guineabugten forklarer kommandørkaptajn Lars Povl Jensen om den dødbringende skududveksling i november og en mission, som ifølge ham fortjener en fortsættelse. Og så runder Frontlinjen også debatten om Nyholm, hvor fremtiden for mere end 300 års flådehistorie endnu er uvis.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/8/2022 • 54 minutes, 56 seconds
"Det her er noget nyt og noget andet"
Regeringen satte mandag en helt ny strategisk kurs med konsekvens for Danmarks virke i udlandet mange år frem i tiden. I hvert fald ifølge udenrigsministeren. Men regeringens ’Udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi’ er alene en genskrivning af den tidligere regerings politik tilført et par socialdemokratiske buzzwords. I hvert fald ifølge kritikerne. Frontlinjen tager den politiske debat og ser også på de militære aspekter af strategien. Og så løfter manden bag facebookgruppen ’Hæren i memes’ også sløret for, hvorfor FE-chef Lars Findsens i virkeligheden blev anholdt; det er formentlig ikke sandt, men det er sjovt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/1/2022 • 54 minutes, 59 seconds
Malisk stats-tv: Danske soldater uønsket i Mali
Sent mandag aften meddelte malisk stats-tv, ORMT1, at landets militærjunta kræver, at ca. 90 danske jægersoldater forlader landet. Beskeden kommer efter mange måneders spændinger imellem Malis militærjunta og landets europæiske allierede anført af Frankrig på grund af russiske lejesoldaters ankomst til landet. Spørgsmålet er nu: Hvor går Danmarks grænse? I studiet er Anne Valentina Berthelsen, forsvarsordfører for SF, og Signe Marie Cold-Ravnkilde, seniorforsker ved DIIS, mens Sorcha MacLeod, formand for FNs uafhængige ekspertpanel om lejesoldater, og France 24’s Wassim Nasr bidrager undervejs med deres viden om de russiske lejesoldater fra Wagner gruppen. Frontlinjen runder også fem udskudte initiativer fra forsvarsforliget, som ingen rigtig vil tage ansvar for.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/25/2022 • 55 minutes
Slagkraftig symbolpolitik
Ethvert land skal frit kunne vælge hvem, de vil alliere sig med. Parolen gjalder i disse dage over det vestlige Europa, men de realpolitiske konsekvenser taler få om. Kæmper danske politikere for Finland og Ukraines ret til at ansøge om Nato medlemskab, selvom de ikke ønsker dem med? Frontlinjen tager debatten, mens Carsten Rasmussen, forsvarsattaché i Moskva, forklarer, hvilke soldater Rusland har udstationeret ved Ukraine. Og så vender vi naturligvis tilbage til FE-skandalen, der vokser uge for uge.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/18/2022 • 55 minutes, 1 second
Hjemsendt FE-chef anholdt og mistænkt for lækage
I starten af december blev den hjemsendte chef for Forsvaret Efterretningstjeneste, Lars Findsen, anholdt. Han sidder nu på anden måned fængslet under mistænke for at have lækket statshemmeligheder. Fængslingen retter igen den vestlige presses projektør med FE, der har været kilde til flere skandaliserende lækager siden Tilsynet med Efterretningstjenesterne i august 2020 offentliggjorde en række hårde anklager mod tjenesten. Jacob Kaarsbo, tidl. chefanalytiker i FE, og Peer Henrik Hansen, efterretningshistoriker, samler trådene. Efterfølgende udfordrer Peter Ernstved Rasmussen Danske Rederier på deres opbakning Danmarks antipirateri mission i Guineabugten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/11/2022 • 55 minutes
Rygraden hos mange af Forsvarets chefer minder om en kop kakaomælk
Dronningen benyttede sin nytårstale til at fremhæve de danske soldaters ”imponerende bedrift” under den kaotiske evakuering fra Kabul. Afghanistans kollaps i midten af august står da også tilbage, som det dramatiske højdepunkt for Forsvaret i 2021. Et år som ellers også har bragt os fire nedfrosne pirater ombord på Esbern Snare, et delvist udskudt forsvarsforlig, en styrelseschef i spidsen for de væbnede styrker og et genoprejst efterretningsvæsen. Hans Engell, politisk kommentator, pensioneret oberst Lars Møller og lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet ser tilbage på året, der gik, og varmer op til et spændende 2022.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/4/2022 • 54 minutes, 59 seconds
Satiretegnerne
Hvorfor er mænd og kvinder i uniformer sjove? Og er det for meget at kalde Forsvaret gratister og tegne Trine Bramsen badende i en NATO-formet pool? I løbet af året har Frontlinjen beskæftiget sig med flere ting, som mest af alt findes på papiret; et eksempel kunne være Hjemmeværnets 30.000 mand store reserve eller Hærens tunge brigade. Men i denne juleudgave handler Frontlinjen om noget, der ikke er ment til at komme længere end papiret, når de tre satiretegnere Jens Hage, Lars Andersen og Roald Als diskutere, hvorfor Forsvaret er en fornøjelse at tegne.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/28/2021 • 55 minutes, 26 seconds
FE slår tilbage
I august sidste år udsendte Tilsynet med Efterretningstjenesterne en pressemeddelelse med en alarmerende kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste. Kritikken lød blandt andet at FE i flere tilfælde har tilbageholdt oplysninger for tilsynet. Og så er en ny rapport kommet frem fra organisationen Transparency International. Den viser at det danske forsvar opleves mere korrupt end tidligere - og hvorfor nu det? Formand for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, er med i studiet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/21/2021 • 54 minutes, 40 seconds
"Jeg tabte 20 kilo bekymringer"
Igennem 10 år infiltrerede danske Ulrich Larsen det nordkoreanske regime som frivillig undercoveragent. Hans afsløring af ulovlige våbenhandler og statsstøttet kriminalitet resulterede i dokumentarfilmen 'Muldvarpen', som siden premieren sidste år har gået sin sejrsgang verden over. Men nu er der så gået et år. Stod den personlig risiko mål med filmens effekt på debatten om Nordkorea? Og har han kunnet slippe undercoveragents identitet med ret til at lyve og bedrage? Peter Ernstved Rasmussen har besøg af Ulrich Larsen i studiet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/14/2021 • 54 minutes, 10 seconds
Pioner eller vildfaren?
Det har vakt international opsigt, at Danmark i november dræbte fem formodede pirater og tog fire til fange efter en træfning i Guineabugten. Frankrig har i mere end 30 år haft en fortløbende mission i Guineabugten, men franskmændene har aldrig hverken skudt og dræbt pirater eller taget pirater til fange og opererer kun i samarbejde med nationale flådestyrker fra regionen. I Guineabugten gennemfører Storbritannien alene uddannelse og træning af lokale flådeenheder, og på den måde er Danmarks mission og brug af hård magt et opsigtsvækkende nybrud. Er Danmark på den måde et forbillede i pirateribekæmpelsen, eller optræder vi med hovedet under armen? Det debatterer Katja Lindskov Jacobsen fra Københavns Universitet med Søren Espersen (DF), og senere i udsendelsen vender den pensionerede kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen med Afghanistan-veteranen og debattøren Mads Silberg, om vi overhovedet kan debattere igangværende militære operationer.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/2021 • 54 minutes, 50 seconds
Danske soldater skyder fire i Guineabugten
Onsdag endte danske frømænd i ildkamp ud for Nigeria med fire dræbte formodede pirater til følge og yderligere fire tilfangetagne. Reaktionerne lokalt er ikke kun positive, og Danmark står nu i en situation, intet vestligt land tidligere har befundet sig i. Hvorfor udviklede situationen sig så voldsomt? Og hvilken ret har Danmark til at slå fire personer ihjel i Afrika? Frontlinjen debatterer hændelsen, og følger derudover op på de seks aflyste oplæg, som militære chefer skulle have afholdt på Christiansborg. Trine Bramsens (S) forgænger på posten kalder ministeriets indblanding uforståelig.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/30/2021 • 54 minutes, 59 seconds
INGEN MINISTER, INGEN MILITÆRE CHEFER
Forsvarsministeriet tillader ikke chefer fra de tre værn at holde oplæg til Folk & Sikkerheds årlige konference på Christiansborg. Konferencen arrangeres ellers i samarbejde med Folketingets Forsvarsudvalg, men alligevel har ministeriet bedt flere militære chefer aflyse planlagte oplæg, fordi forsvarsminister Trine Bramsen (S) ikke selv deltager. Søværnskommandoens næstkommanderende har modsat sig og giver nu sit oplæg som privat person. Hør hvorfor i Frontlinjen, som også debatterer Hjemmeværnets aktivitetskrav og i øvrigt slår et smut forbi et lille stykke Rusland på Forsvarets Sprogskole i København.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/2021 • 55 minutes, 2 seconds
Ingen minister, ingen militære chefer
Forsvarsministeriet tillader ikke chefer fra de tre værn at holde oplæg til Folk & Sikkerheds årlige konference på Christiansborg. Konferencen arrangeres ellers i samarbejde med Folketingets Forsvarsudvalg, men alligevel har ministeriet bedt flere militære chefer aflyse planlagte oplæg, fordi forsvarsminister Trine Bramsen (S) ikke selv deltager. Søværnskommandoens næstkommanderende har modsat sig og giver nu sit oplæg som privat person. Hør hvorfor i Frontlinjen, som også debatterer Hjemmeværnets aktivitetskrav og i øvrigt slår et smut forbi et lille stykke Rusland på Forsvarets Sprogskole i København.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/2021 • 54 minutes, 59 seconds
Forsvar, hvor er du?
54 af landets kommuner har ikke en eneste Forsvars-arbejdsplads, mens fem jyske og tre sjællandske kommuner har imellem 20 og 30 per 1.000 indbyggere. Flere steder udgør Forsvaret en fuldstændig uundværlig del af den lokale økonomi. Og så er spørgsmålet: Vægter regionale hensyn til udvikling tungere end militærfaglighed og effektivitet, når Forsvarets arbejdspladser fordeles? Frontlinjen tager debatter på Flådestationen i Korsør sammen med John Dyrbye (S), borgmester i Slagelse Kommune, lektor Peter Viggo Jakobsen, Forsvarsakademiet, og kommandørkaptajn John M. Nielsen, chef for Flådestationen i Korsør. Undervejs kan du også høre, hvor mange kilo flæskesteg en midtjysk bager afsætter til Flyvestation Karup hver onsdag. Og det er mange.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/16/2021 • 55 minutes, 3 seconds
Hjemmeværnet: Holger Danske eller papirtiger?
Råder Hjemmeværnet virkeligt over ”43.000 dedikerede frivillige”? Og kan de frivillige på troværdigvis løfte alle de politisk pålagte opgaver? Svaret er et klart nej, hvis du spørger premierløjtnant Henrik Schroll, der igennem 48 år har været aktiv i Hjemmeværnet. Værnet skal til eksamensbordet, spøgelsessoldaterne luges fra og de tilbageblivende professionaliseres. Henrik Schroll tager debatten med chefen for det hele, generalmajor Jens Garly. Frontlinjen bringer dig også seneste nyt om Anders Lassen Fonden og en kritik af Forsvarsministeriets kommunikation i forbindelse med missionen i Guineabugten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/2021 • 55 minutes
Fond med tråde til kongehuset og specialkorps indsamler penge i strid med loven
Gennem næsten fem år har Anders Lassen Fonden med kronprins Frederik som protektor gennemført offentlige indsamlinger uden at have fået tilladelse til at indsamle penge af Indsamlingsnævnet. Dermed har indsamlingerne været ulovlige. Samtidig har fonden gennem flere måneder undladt at besvare Civilstyrelsens breve og rykkere med forklaring på, hvad fonden egentlig bruger sine penge til. Frontlinjen ruller sagen op. Derudover fortæller ambassadør Michael Zilmer-Johns, som af regeringen er udpeget til at analysere truslerne mod Danmark, om arbejdet forud for det kommende forsvarsforlig. Vi har også interviewet kontreadmiral Henrik Ryberg, som er chef for Forsvarsakademiet, om forsker Peter Viggo Jakobsens og Forsvarsakademiets uafhængighed og ytringsfrihed.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/2021 • 54 minutes, 59 seconds
Forsvarsministeriet rulles ind i sag om PFAS-forurening
I halvandet år har Forsvarsministeriet siddet på et notat, der beskriver hvordan sundhedsskadelige PFAS-stoffer kan "sprede sig flere kilometer" ud fra militære anlæg og dermed true grundvand, vandløb og naturbeskyttede områder rundt omkring i Danmark. PFAS-stofferne, der bl.a. er kræftfremkaldende, findes særligt på de tre flyvestationer i Skrydstrup, Karup og Aalborg. Alligevel er der hverken taget initiativ til oprensning eller inddæmning af forureningen. Undersøgende journalist på radio4, Søren Mejer Jensen, udlægger sagen. Derudover er det nyt om Frømandskorpsets RHIB’er og en dramatiseringen af den største danske ulykke i nyere tid – fejlbombardementet af Den Franske Skole i 1945.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/2021 • 55 minutes
Kaotisk anskaffelsesforløb: Frømænd sendes i højrisikomission med fejlramte både
Søndag den 24. oktober sejler den danske fregat Esbern Snare på solo-mission til Guineabugten for at beskytte handelsskibe mod pirater med hjælp fra Frømandskorpset. Der er bare ét problem: De avancerede RHIB-motorbåde, som er helt essentielle, når danske frømænd skal borde piratskibe eller befri gidsler, har været ramt af tekniske fejl siden 2019 – og under en uge før afsejling er bådene stadig ikke operationsklar. Sammen med journalist på OLFI Kasper Junge Wester, der selv deltog i antipirateri-missionen i Adenbugten, prøver vi at forstå, hvilke konsekvenser miseren kan få for den danske solo-mission. Hør også senest nyt om Peter Viggo-mysteriet og et meget vigtigt 10-års jubilæum.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/2021 • 54 minutes, 58 seconds
Rusland efterlyser svar fra Danmark
Den russiske ambassadør har foreslået den danske regering flere konkrete tiltag for at mindske spændingerne imellem de to lande – en direkte linje imellem det danske og russiske forsvar og en såkaldt Incident at Sea Agreement, der skal forhindre, at misforståelser udvikler sig til en militær konflikt. Danmark er bare aldrig vendt tilbage med et svar, siger ambassadør Vladimir Barbin. Spørgsmålet er: Hvorfor? Frontlinjen debatterer trusselsbilledet i Østersøen og vores regionale fjende Rusland. Udover et interview med den russiske ambassadør, kan du høre, hvordan det foregår, når Søværnet skygger russiske krigsskibe i dansk farvand. Gæster: Vladimir Barbin, Ruslands ambassadør i Danmark, Michael Aastrup Jensen (V), udenrigsordfører, og Anders Puck Nielsen, militær forsker på Forsvarsakademiet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/2021 • 55 minutes
Nybrud i Dansk sikkerhedspolitik
Om få uger sejler fregatten Esbern Snare til Guineabugten for at skærme handelsskibe mod piratangreb i området. For første gang siden 1864 skal Søværnet alene ud på en international mission. Til trods for ”positive signaler” fra en række lande og en dansk ambition om en mission i regi af EI2, ender Operation Meridian nemlig uden andre deltagere end Danmark. Hvorfor? Og bør Danmark drage alene ud i en mission, som involverer ”højrisikoopgaver”? Frontlinjen har besøgt Esbern Snare før afgang og taler med både skibschefen, chefen for Søværnet og tidl. udenrigsminister Holger K. Nielsen. Derudover skal vi forbi hærchef Gunnar Arpe, der beklager en udtalelse til DR1, og en amerikansk debat om uenighed mellem det politiske og militære niveau.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/2021 • 55 minutes
PETER VIGGO-MYSTERIET
Forsøgte forsvarsminister Trine Bramsen at få Peter Viggo Jakobsen fjernet fra Forsvarsakademiet? Eller har akademiets ledelse uforvarende presset sin egen medarbejder til tavshed? Mange spørgsmål står ubesvarede tilbage i sagen om Peter Viggo Jakobsens ikke-fyring, der ellers startede som en regulær and. Hans Mortensen, politiske journalist på Weekendavisen, fortæller om jagten på sandheden. I studiet kommer også generalsekretær Lars Bangwert Struwe (Atlantsammenslutningen) og forsvarsattaché Jakob Henius (Berlin) til en samtale om det tyske valg: Vil en ny regering vække Europas sovende kæmpe, Die Bundeswehr?See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/28/2021 • 16 minutes, 26 seconds
Peter Viggo-mysteriet
Forsøgte forsvarsminister Trine Bramsen at få Peter Viggo Jakobsen fjernet fra Forsvarsakademiet? Eller har akademiets ledelse uforvarende presset sin egen medarbejder til tavshed? Mange spørgsmål står ubesvarede tilbage i sagen om Peter Viggo Jakobsens ikke-fyring, der ellers startede som en regulær and. Hans Mortensen, politiske journalist på Weekendavisen, fortæller om jagten på sandheden. I studiet kommer også generalsekretær Lars Bangwert Struwe (Atlantsammenslutningen) og forsvarsattaché Jakob Henius (Berlin) til en samtale om det tyske valg: Vil en ny regering vække Europas sovende kæmpe, Die Bundeswehr?See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/28/2021 • 54 minutes, 59 seconds
OTTE UBÅDE SPLITTER VESTEN I ATOMER
Australien, USA og Storbritannien har lagt sig ud med sine europæiske allierede og særligt Frankrig efter oprettelsen af en ny forsvarsalliance, AUKUS. Franskmændene kalder det et dolkestød i ryggen, mens australierne venligt gør dem opmærksom på, at Frankrig altså ikke befriede sig selv under anden verdenskrig. Diplomatisk krise er et mildt ord om aftalen, som giver Australien otte atomubåde og avanceret missilteknologi. Frontlinjen giver dig en militær og diplomatisk anmeldelse af den nye alliance. Først skal det dog handle om situationen i Afghanistan og de danske millioner, der fortsat strømmer til landet. Medvirkende: Friis Arne Petersen, tidl. ambassadør i Washington, Berlin og Beijing, orlogskaptajn Anders Puck Nielsen, maritim forsvarsanalytiker på Forsvar akademiet, Daniel Toft Jakobsen (S), udviklingsordfører, Klaus Løkkegaard, sekretariatsleder i ngo'en DACAAR, Nanna Muus Steffensen, dansk journalist bosiddende i Kabul, Høgni Hoydal, medlem af de færøske lagting for Republikanerne, og Jevis av Rana, færøsk minister med ansvar for udenrigsanliggender.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/21/2021 • 55 minutes, 1 second
Overvurderer vi værdien af Grønland?
Lige siden Anden Verdenskrig har Grønland spillet en afgørende strategisk rolle for Danmark og gjort USA til vores vigtigste allierede. Og lige siden Den Kolde Krig har ”Grønlandskortet” sikret danske politikere og embedsmænd rabat på NATO-medlemsskabet, når vi ville slippe med små forsvarsbudgetter. Eller det har i hvert fald været den etablerede sandhed. For en ny bog gør op med idéen om, at Danmark vil miste et strategisk vigtigt aktiv, hvis Grønland blev selvstændigt. Overvurderer vi værdien af Grønland? Frontlinjen tager debatten med Pele Broberg, grønlandsk minister med ansvar for udenrigsanliggender, Camilla Sørensen, medforfatter til bogen Sikkerhedspolitik i Arktisk og Nordatlanten og lektor ved Forsvarsakademiet, og forsvars- og Grønlandsordfører Søren Espersen (DF).See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/14/2021 • 55 minutes, 8 seconds
Statsministeren kræver ordentlighed og respekt
Statsministeren brugte sin flagdagstale på at lange ud efter politikere og medier, som hun ikke mener, fører en debat om Afghanistankrigen med ordentlighed og respekt. Frontlinjen forsøger at finde ud af, hvem hendes kritik konkret er tiltænkt? Først debatterer vi, om regeringens strategi for forsvarsindustrien er fine ord, eller om den også rummer handling.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/2021 • 55 minutes, 7 seconds
MED FLY TIL EN UKENDT OPGAVE
116.000 lokalt ansatte, tolke, NGO’er, soldater og vestlige diplomater er i løbet af to uger fløjet ud af Kabul. Mandag endte evakueringen, da den sidste amerikanske soldat steg ombord. Næstkommanderende for den danske luftbro fortæller om en vellykket – og kaotisk – mission, mens to forsvarsordførere forholder sig til regeringens lovede evaluering af forløbet. Først skal det dog handle om Forsvarets Efterretningstjenestes besynderlige ikke-undskyldning for fejlvurderingen af situationen i Kabul.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/31/2021 • 55 minutes, 4 seconds
Selvransagelsens time
Danmark – og flere af vores vestlige allierede – trækker sig i disse dage endeligt ud af Afghanistan. Evakueringen har været præget af kaos, panik og manglende planlægning. Ingen regeringsledere tør garantere, at alle lokalt ansatte kommer med hjem. Hvordan kunne det gå så galt? Frontlinjen stiller det svære spørgsmål og kigger både hos Regeringen, embedsværket og Forsvarets Efterretningstjeneste efter svar.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/24/2021 • 55 minutes
Et hastigt overtag af Afghanistan
Det gik hurtigere end nogen havde forudset, da Taliban i weekenden overtog Kabul og dermed det sidste af Afghanistan. Siden er foregået en kamp for at blive evakueret - og mange spørgsmål har rejst sig. For var det så det rigtige for vesten at trække sig ud? Og hvordan kunne det gå så galt? Medvirkende: David Vestenskov, chefkonsulent på Forsvarsakademiet, Emil Arentoft Mosekjær, tidligere udsendt i Afghanistan, Jesper Helsø, tidligere forsvarschef, Said Bahram, afghaner og tidligere tolk for danske tropper, Niels Vistisen, militærhistoriker, Anders Agner Pedersen, chefredaktør på Kongressen.dkSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/17/2021 • 54 minutes, 37 seconds
Taliban på fremmarch
Frontlinjen er tilbage fra ferie - og i de 6 ugers sommerpause, er de danske tropper trukket helt ud af Afghanistan - og Taliban har raget rigtig meget magt til sig. Nu er en politisk debat blusset op herhjemme, for skal Danmark evakuere de lokale medarbejdere, f.eks. tolke, som har hjulpet Danmark? I programmet runder vi også en ny nepotistisk ansættelse i Forsvarsministeriet og 25-årsdagen for det største flystyrt i Forsvarets historie. Medvirkende: David Vestenskov, chefkonsulent ved Center for Stabiliseringsindsatser på Forsvarsakademiet, Mads Silberg, tidligere kaptajn i Afghanistan, Anne Valentina Bertelsen, forsvarsordfører i SF, Peter Skaarup, fungerende udenrigsordfører i Dansk Folkeparti, Christian Højer Schjøler, juridisk lektor på SDU med speciale i bl.a. ansættelsesret, samt Søren Nørby, militærhistoriker ved ForsvarsakademietSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/10/2021 • 54 minutes, 56 seconds
Skal kvinder have værnepligt?
Fra scenen på Folkemødet på Bornholm debatterer vi værnepligt til kvinder. Som det er i dag, har kun mænd værnepligt, mens kvinder har værneret. Men burde vi kigge til vores nordiske naboer i Sverige og Norge og ligestille pligten? Eller er der andre måder at løse uligheden blandt mænd og kvinder i de første spæde skridt i Forsvaret?
Medvirkende: Niels Flemming Hansen (K), forsvarsordfører, Jan Johansen (S), forsvarsordfører, Kristina Dele, talsperson for Værnepligtsrådet, Mads Rahbek, chef for Den Kongelige Livgarde, Trond Forbregd, chef for Hans Majestæt Kongens Garde i NorgeSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/22/2021 • 55 minutes, 5 seconds
Genforeningen og det genopstande fodregiment
På 101-årsdagen for Genforeningen kunne et kongeligt fejrings-besøg endelig afvikles. Og i samme anledning har Frontlinjen flyttet fronten til Haderslev Kaserne for at tale om forsvarets betydning i Sønderjylland og Slesvigske Fodregiment, der i 2019 genopstod efter 20 år i graven. Undervejs taler vi med byboere, soldater og lokale politikere - og vi slår også et sving forbi en by, der har været knap så heldig med byens forsvar. Medvirkende: Lars Mouritzen, regimentschef for Slesvigske Fodregiment, Hans Peter Gejl (V), borgmester i Haderslev Kommune, Nicklas Grotkær, konstabel i Livkompagniet, Jens Kristensen, sergent i Livkompagniet, Jonas Tygesen, formand for Haderslev Skydeselskab, Ole Aaris, formand for Haderslev Kasernes Venner, Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg Kommune samt Jens Peter Rasmussen, pensioneret oberstløjtnant og tidligere chef på Sønderborg Sergentskole.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/15/2021 • 55 minutes
Ministerbesøg i Irak
Danmark forlænger sit bidrag i Irak med et ekstra år, når vi er færdige med at lede NATO’s mission i området. Det fortæller udenrigsminister, Jeppe Kofod, blandt andet om i et længere interview i dagens program, efter han netop er hjemvendt fra netop Irak. Og udover et kig til Baghdad, taler vi også om regeringens nye handleplan for grøn omstilling af Forsvaret, samt kigger på Forsvarets nye regler for brug af uniformer.
Medvirkende: Michael Lollesgaard, generalløjtnant og chef for Nato’s mission i Irak, Jeppe Kofod (S), Danmarks udenrigsminister, Jens Wenzel Kristoffersen, militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, Jan Johansen (S), forsvarsordfører for Socialdemokratiet, Flemming Lentfer, forsvarschef.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/8/2021 • 54 minutes, 55 seconds
Endnu en nepotistisk nyansættelse?
I sidste uge fik Forsvarsministeriets Personalestyrelse en ny direktør: Janni Torp Kjærgaard. Hun skal stå i spidsen for statens største personalegruppe - uden at have tidligere HR-erfaring. Men hvorfor er hun så blevet ansat? Vi vender hendes relation til departementschefen samt tidligere sager om nepotisme i Forsvaret i denne udsendelse.
Og så kommer vi omkring Forsvarets Efterretningstjenestes rolle i en nylig sag om amerikansk spionage og et præsidentkup i Mali, hvor det netop er blevet besluttet at sende danske tropper til igen.
Medvirkende: Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre, Eva Flyvholm, forsvarsordfører for Enhedslisten, Caroline Roussey, forsker ved den franske tænketank ‘Institut de Relations Internationales et Stratégique’, Christoph Ellersgaard, sociolog og lektor ved CBS, Jesper Olsen, formand for Transparency International og Kim Snerup Nielsen, vidne i sag om bestikkelse i MaterielstyrelsenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/2021 • 55 minutes
Trekantsdrama i Nordatlanten
I sidste uge besøgte den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, Danmark. Men det krævede ikke meget indsigt i besøget for at se, at Grønland var hovedattraktionen for hans besøg. Men hvorfor er Grønland så interessant for amerikanerne? Hvad med de russiske interesser? Og hvorfor nævnte både Mette Frederiksen og Anthony Blinken NATO i sammenhæng med Grønland under besøget? Det kigger vi på i denne udgave af Frontlinjen, der zoomer ind på trekantsdramaet i Nordatlanten. Medvirkende: Sara Olsvig, tidligere højtstående grønlandsk politiker og nu ved at skrive PHD om de sikkerhedspolitiske relationer mellem USA og Grønland, Ulrik Pram Gad, seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati ved Dansk Institut for Internationale Studier, Heather Conley, leder af arktis-afdelingen hos Center for Strategic and International Studies i Washington, Flemming Splidsboel, seniorforsker i global sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/25/2021 • 55 minutes
Dansk indsats i Sahel-regionen
Danmark har sendt flere militære bidrag til Sahel-regionen i Afrika - både transportfly, helikoptere og specialoperationsstyrker. Nu tegner behandlinger i Folketinget til, at vi sender flere mand afsted. Men hvad laver Danmark egentlig i Mali og Sahel-regionen? Medvirkende: Lars Bo Jensen, major i Flyvevåbnet, Jens Lønborg, oberst i operationsstaben i Forsvarskommandoen, Rikke Haugegaard, institut for Strategi og Krigshistorie ved Forsvarsakademiet, Peter Seier Christensen, forsvarsordfører for Nye BorgerligeSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/18/2021 • 55 minutes
Farvel til de store missioner
Danmark trækker sine tropper ud af Afghanistan, og det afslutter en æra, hvor Danmark har deltaget massivt i store, internationale missioner. Men hvad har vi egentlig fået ud af golfkrigen, Kosovokrigen, Balkankrigen, Afghanistan, Irak og de andre tore missioner? Og hvordan har forsvaret udviklet sig i takt med missionerne? Medvirkende: Lars R Møller, pensioneret oberst, Mogens Lykketoft, tidligere udenrigsminister og formand for FN's generalforsmaling, Jacob Svendsen, sikkerhedspolitisk journalist og analytiker ved dagbladet Politiken samt Niels Vistisen, militærhistorikerSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/11/2021 • 55 minutes
Grøn omstilling i Forsvaret
Et af de store mål for forsvarsministeren er grøn omstilling - og det er blevet et større fokusområde i Forsvaret den seneste tid. Men hvordan laver man klimaforbedringer uden at det går ud over den operative indsats? Og er Forsvaret overhovedet det rigtige sted at satse på klimaet? Medvirkende: Michael Landmark, kommandørkaptajn i Søværnet, Oliver Belcher, professor på Durham University, Martin Lidegaard (RV), forsvarsordfører, Jenz Wenzel Kristoffersen, militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, Jan Johansen (S), forsvarsordfører.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/4/2021 • 55 minutes, 1 second
Venskabskorpset
I 2019 spillede bandet Suspekt en gratis koncert, da Anders Lassen Fonden uddelte legater til støtte for folk i specialoperationsmiljøet. Koncerten kom i stand med hjælp med fra bl.a. Kronprinsen og hans ven, Jeppe Handwerk, og kort tid efter arrangementet røg tjenesterne den anden vej. Bandet blev inviteret på en oplevelsesdag hos Frømandskorpset i Kongsøre, hvor de både skød med rifler og pistoler, sprang i vandet fra hurtigsejlende gummibåde og en helikopter. Frømandskorpsets chef bryster sig af, at ikke alle og enhver kommer på besøg, så hvorfor lige Suspekt? Med hjælp fra Kasper Junge Wester, journalist på Olfi, opruller Frontlinjen den noget delikate historie. Afslutningsvist forklarer Søren Espersen (DF) sit forslag om, at Danmark skal kunne forsvare sig selv i to uger.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/27/2021 • 55 minutes
Farvel til Afghanistan
Efter 20 år i Afghanistan er det forbi. Den nye amerikanske administration meddelte i sidste uge, at alle landets tropper trækkes ud af Afghanistan i løbet af de kommende måneder. Kort efter annoncerede Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, at det også betyder en afslutning på Natos engagement i Afghanistan. Og det samme gjorde Danmark. Krigen, som har varet i 20 år og kostet tusindvis af menneskeliv – heriblandt 42 danske, slutter senest den 11. september. De hårdere kampe har ændret Forsvaret og Afghanistan for altid. Medvirkende: Mads Rahbek, chef for Livgarden, Jens Ole Rossen-Jørgensen, chef for Gardehusarregimentet, Martin Aaholm, Afghanistanveteran (hold 7), Villy Søvndal (SF), tidl. udenrigsminister, Michael Aastrup Jensen (V), udenrigsordfører, og Jacob Svendsen, journalist på Politiken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/20/2021 • 55 minutes
Boomende forsvarsindustri
De seneste årtier er Danmarks forsvarsindustri i al stilfærdighed vokset til en anseelig størrelse. Omsætningen er fordoblet på ti år, og med den følger arbejdspladser. Noget af væksten kan tilskrives Danmark deltagelse i F-35 projektet, mens også de tre danske fregatter har udviklet sig til et eksporteventyr. Kan virksomhederne fastholde væksten i en politisk sårbar industri? Og er det overhovedet ønskeligt? Kåre Christiansen fra Odense Maritime Technology tager debatten med Eva Flyvholm (Ø) og Niels Flemming Hansen (K). I den sidste halvdel af programmet diskuterer vi Venstre forslag til en ny struktur af Forsvaret ledelse.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/2021 • 55 minutes
Under anklage
Auditørkorpset indleder flere og flere straffesager, mens antallet af domsafsigelser falder. Det viser tal fra auditørkorpset årsberetning. Forsvarets fagforeninger oplever, at chefer i stigende grad sender sager til auditørkorpset frem for at undersøge og løse dem selv. Og det er et problem, fordi ellers uskyldige soldater ende med at have anklager hængende over hovedet i flere år. Frontlinjen taler med en af de soldater, som forlod Forsvaret på den baggrund, og diskuterer problemet med Tom Block, formand for HKKF, og Jesper K. Hansen, formand for Centralforeningen for Stampersonel. Først i programmet runder vi den fortsatte debat om Forsvarsakademiet. For kan en institutchef forklarer, hvordan den akademiske forskning konkret hjælper Forsvaret med at løse deres kerneopgaver?See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/30/2021 • 55 minutes, 3 seconds
Kongeriget slår igen
Efter nogle år væk fra offentlighedens søgelys er pirateriet atter eskaleret. Denne gang er det ikke fattige somaliske fiskere i Adenbugten ud for Afrikas Horn, men i stedet langt bedre organiserede og veludrustede kriminelle organisationer i Nigeria på vestkysten af Afrika. Efter tre kapringsforsøg mod danskejede skibe vil regeringen nu sende en fregat til Guineabugten. Men hvad nytte gør det, når modstanderne er hardcore kriminelle bander i korrupte lande uden stabilitet? Medvirkende: Maria Skipper Schwenn, direktør for sikkerhed i Danske Rederier, Klaus Kroll, tidl. sikkerhedschef for Maersk i Nigeria nu bosiddende i Elfenbenskysten, orlogskaptajn Anders Puck Nielsen, Center for Maritime Operationer på Forsvarsakademiet, kommandør Søren Skovbjerg Nielsen, Danmarks maritime militære rådgiver i Guineabugten, og Kim Hallas, tidl. vagt ombord på handelsskibe.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/23/2021 • 55 minutes, 3 seconds
Cand.soldat
Mandag oprandt ansøgningsfristen til Forsvarets Officersuddannelse. Over de næste måneder finder hundredvis af håbefulde ansøgere ud af, om det får drømmen opfyldt. Samtidig har Lars Ehrensvärd Jensen, tidl. underviser på Forsvarsakademiet, rejst en hård kritik af uddannelsen. Siden en større strukturændring i 2015 mener han, at uddannelserne blevet akademiseret til skade for soldaterhåndværket. Vi tager debatten med kontreadmiral Henrik Rybjerg, chef for Forsvarsakademiet, og brigadegeneral Gunner Arpe Nielsen, chef for 2. brigade. Undervejs kan du også høre fra to kadetter på Hærens Officersskole, som tog hver deres vej ind.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/16/2021 • 54 minutes, 57 seconds
Den danske altmuligmand
I et år har Danmark været påvirket af den globale COVID-19 pandemi. Sygdommen har både påvirket Forsvaret egne aktiviteter og givet dem en langt række ekstra opgaver. De har besvaret telefoner i callcentre, dirigeret trafik ved testcentre, transporteret patienter på tværs af landsdele og assisteret i den fuldstændige nedlukning af grænse. Forsvaret og Beredskabsstyrelsen er blevet tryktestet som sjældent før, men har de også løftet opgaven? Forsvarsordfører Jan Johansen (S) og Johnny G. Larsen, medlem af bestyrelsen i Folk & Sikkerhed og tidl. beredskabschef på Bornholm, tager debatten, mens CBRN-bataljonen fra Skive forklarer om deres indsats. Først kigger generallæge Sten Hulgaard tilbage på året.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/2021 • 54 minutes, 59 seconds
Det europæiske forår
Der er røre i den europæiske forsvars- og sikkerhedspolitiske debat. Europa hilser den nye amerikanske præsident Biden velkommen, og han garanterede på den sikkerhedspolitiske konference i München for to uger siden, at »USA er tilbage«. Men samtidig har Europa skruet op for udviklingen af det europæiske forsvarssamarbejde, som Danmark står delvist udenfor på grund af vores forsvarsforbehold. Hvad betyder det for Danmark, og vil USA også i fremtiden være hjørnestenen i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik? Den debat tager Frontlinjen sammen med tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og lektor Peter Viggo Jakobsen, som er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet. Øvrige medvirkende: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), direktør i European Defence Agency (EDA) Jiri Sedivy og Ronan Le Gleut, som sidder i det franske parlament og er senator i det borgerlige franske parti Les Républicains.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/2021 • 54 minutes, 59 seconds
Milliardregn over Arktis
To langtrækkende droner, en enkelt radar på Færøerne, satellitovervågning og en ny forsvarsuddannelse på Grønland er noget af det, som de fem partier bag Forsvarsforliget kunne præsentere for nyligt. Med kapacitetspakken sender Folketinget 1,5 mia. kr. til Arktis. I første omgang skal overvågningen af særligt havområderne intensiveres, men allerede nu mener flere partier, at der er brug for yderligere. Sikkerhedssituationen i Arktis kompliceres år for år, og der er brug for at vise, at Danmark kærer sig om egen suverænitet. Medvirkende: Martin Lidegaard (RV), Karsten Marrup, leder af Center for Luftoperationer på FAK, Torben Ørting Jørgensen, pensioneret kontreadmiral, Kristian Søby Kristensen, seniorforsker ved Institut for Statskundskab på KU, og Aaja Chemnitz Larsen (IA).See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/23/2021 • 55 minutes
Forsvarschefen
Siden december har Danmark haft en ny forsvarschef, og de seneste uger har han indtaget en central plads i den offentlige debat om Forsvaret; vel at mærke uden selv at have ytret et ord. Men det sker i denne udgave af Frontlinjen. Flemming Lentfer forholder sig både til de seneste ugers debat, kommenterer på Danmarks slunkne ammunitionslagre og udlægger sin vision for Forsvaret. Til sidst i programmet kommer vi også forbi de faglige organisationers kritik af Trine Bramsen og ministerens nyoprettede ”dialogforum”.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/2021 • 55 minutes
Danmarks Væbnede Styrelser
Styrelseschef eller Forsvarschef? Debatten har raset i medierne, på Facebook og andre sociale medier, ude i Forsvaret og til et samråd i Forsvarsudvalget. Men hvad, der på overfladen kan lyde som ordkløveri, stikker i virkeligheden langt dybere. Det handler nemlig om, hvilken rolle forsvarschefen skal udfylde i det danske samfund og i Forsvaret – og ikke mindst hvilket ansvar, han bør have. Frontlinjen tager diskussionen med orlogskaptajn Anders Puck, Niels Tønning, fmd. for HOD, forsvarsordfører Jan Johansen (S), Casper Stefani, officer i hæren, og tidl. forsvarschef Christian Hvidt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/9/2021 • 55 minutes
Et historieløst Forsvar?
Operation Bøllebank var i årtier en ubetinget succeshistorie i Forsvaret. Med en enkelt træfning i Tuzla beviste danske soldater, at de kunne begå sig ude i verden. Men i 2016 gik flere befalingsmænd i rette med den udlægning; at ingen danskere kom galt afsted kunne tilskrives held. Diskussion pågår stadig, men at to så forskellige historier om én træfning kan leve side om side, det peger på et langt større problem: Forsvarets manglende evne til systematisk at gemme historisk materiale – og dermed også til at kunne lære af egne fejl og succeser. Har vi et historieløst Forsvar? Frontlinjen tager debatten med militærhistoriker Niels Klingenberg Vistisen, der stod bag Erfaringsopsamlingen fra Afghanistan, hærchef Michael Lollesgaard, og Marcus Knuth (K), medl. af Forsvarsudvalget og Afghanistan-veteran.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/2/2021 • 55 minutes
En kinamands chance?
Indiske og kinesiske grænsevagter i regulær slåskamp på Himalayas højslette, og 27 kinesiske militærfly tæt ind over Taiwan. Weekenden har budt på flere små begivenheder med dystre perspektiver. Alle involverer de Kina. Men udgør landets militær en trussel mod danske interesse? Eller overvurderer vi Kinas sikkerhedspolitiske formåen? Sammen med Camilla Sørensen fra Forsvarsakademiet og Naser Khader (K), fmd. for Forsvarsudvalget, sætter Frontlinjen fokus på den kinesiske udfordring. Først følger vi dog op på sidste uges interview med Trine Bramsen …See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/2021 • 55 minutes, 29 seconds
Forsvarsministeren
Trine Bramsen (S) har stået i Forsvarets politiske spids i 572 dage. Ministerperioden har været præget af en række skandaler, som hun ikke selv bærer skylden for. Men hvad har hun opnået? Og hvordan vil hun gå til det kommende forsvarsforlig? Trine Bramsen svarer selve på spørgsmålene – og hendes ministertid diskuteres af tidl. forsvarsminister Hans Engell og tidl. kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/2021 • 54 minutes, 50 seconds
Generallobbyisten
Den 1. december gik Bjørn Bisserup på pension fra stillingen som forsvarschef – et år før planlagt. Pensionstilværelsen varede imidlertid kun en måned, før han annoncerede, at han skulle være lobbyist i konsulenthuset Rud Pedersen. Bjørn Bisserup er langt fra den først general, der er gået den vej. Men er det et problem? Vi tager debatten med Søren Espersen (DF), Anne Valentina Berthelsen (SF) og Niels Tønning, formand fra Hovedorganisationen af Officerer i Danmark. Først handler det dog om Forsvarets håndtering af coronapandemien.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/12/2021 • 54 minutes, 59 seconds
På sporet af en svunden tid
I det tidlige forår 1992 torpederede en dansk ubåd det ultimative mål. Ud for Norges kyst fik de ram på et amerikansk hangarskib – et sejlende vidunder. Året inden, 4.000 kilometer længere mod syd, snød to danske diplomater Saddam Husseins morderiske efterretningsapparat. Kort f ør Golfkrigens bomber begyndte at falde, undslap de Irak med et gidsel i bagagerummet. De to historier har intet med hinanden at gøre. Ikke udover, at de hører en svunden tid til, og at vi i dagens udgave af Frontlinjen, har givet plads til at få dem begge fortalt i fuld længde.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/2021 • 55 minutes, 8 seconds
Nytårsspecial med danske udsendte
I denne nytårsspecial af Frontlinjen kommer vi vidt omkring - i ordets bogstaveligste betydning. Vi ringer jorden rundt for at ønske de danske udsendte glædelig jul og godt nytår. Hør, hvordan det er at holde jul og nytår langt hjemmefra og hvad de udsendte laver i alt fra Abu Dhabi over Irak og til Nordatlanten. Vært: Kristian Magnus Damsgaard. Introjinglen er indspillet af Prinsens Musikkorps.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/29/2020 • 54 minutes, 56 seconds
Jul på hjemmefronten
En anderledes jule-udgave af Frontlinjen er klar til dig. Claus Elgaard er vært og med sig har han Vinnie og Lisbet, hvis mænd begge er udsendte til Irak. Derfor handler programmet i dag om, hvordan det er at være hjemme, når ens bedre halvdel er udsendt. Hvordan fortæller man det til børnene, hvordan er hverdagen under udsendelsen og hvordan er kontakten. Og hvordan bliver julen? Udsendelsen er krydret med en reportage fra Prinsens Musikkorps i Skive. Vært: Claus Elgaard.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/22/2020 • 54 minutes, 59 seconds
Det danske flyvevåben
Frontlinjen sætter i denne uge det danske flyvevåben under lup. Hvad er Flyvevåbnets største udfordringer og hvor står det danske flyvevåben anno 2020? Det debatter vi med Flyvevåbnets chef, Anders Rex, selvstændig forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen og Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet. Vi skal også høre fra en af de piloter, der er netop hjemvendt fra det såkaldte juledrop på Grønland. Med i programmet er Anders Rex, chef for Flyvevåbnet, Hans Peter Michaelsen, selvstændig forsvarsanalytiker, Karsten Marrup, chef for center for luftoperationer ved Forsvarsakademiet og pilot Carsten Andersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/15/2020 • 55 minutes, 1 second
Reformering af NATO
En ny rapport med bud på, hvordan NATO kan reformeres og forbedres er udkommet. Den blev lanceret på forandledning af NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg og kom på baggrund af en kommentar fra den franske præsident Emmanuel Macron, der i 2019 kaldte NATO for "hjernedød". Hvordan står det så til i NATO? Det spørgsmål stiller Frontlinjen i denne uge, hvor vi dog begynder med at høre fra Susanne Lund, der er talsperson for Forsvaret, i forbindelse med en kritik af begrænsede antal interviews med den nytiltrådte forsvarschef. Derefter skal vi videre til NATO-snakken, hvor vi blandt andet hører fra Anja Dalgaard Nielsen, der har været med til at udforme rapporten. I panelet: Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet, Jacob Svendsen fra Politiken og Hans Peter Michaelsen, selvstændig forsvarsanalytiker. Vært: Peter Ernstved RasmussenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/2020 • 54 minutes, 39 seconds
Forsvaret i den offentlige debat
Er den offentlige debat omkring forsvaret ikke-eksisterende? Det spørger Frontlinjen om i dagens program, hvor vi perspektiverer til Norge, hvor debatten omkring forsvaret har gode vilkår. Hør blandt andet et interview med den nyudnævnte norske forsvarschef Eirik Kristoffersen. Med i programmet er Rasmus Jarlov fra Det Konservative Folkeparti og Peter Michael Andersen, formand for Folk & Sikkerhed.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/2020 • 55 minutes, 38 seconds
Flere danske soldater til Irak. Igen.
Hvis du troede, at the never ending war var i Afghanistan – ja, så har vi faktisk været engageret i Irak meget længere. Mere præcist i over 30 år med større eller mindre militær tilstedeværelse. I dag overtager Danmark så ansvaret for Natos træningsmission i landet. Op mod 200 danske soldater er sendt afsted, og det giver anledning til at se på det danske forhold til Mellemøstens krudttønde. Med i programmet er generalløjtnant Per Pugholm, leder af Natos irakiske træningsmissionen, Stig Piras, Danmarks nyudnævnt ambassadør i Irak, Per Stig Møller (K), tidl. udenrigsminister, og Mads Sandau, udenrigsministeriets blæksprutte under den første Golfkrig.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/24/2020 • 54 minutes, 33 seconds
Mink & Hjemmeværn
Fører danske soldater og Hjemmeværnsfolk en ulovlig ordrer ud i livet, når de assisterer ved aflivningen af mink? Det spørgsmål har Marcus Knuth (K) kaldt forsvarsministeren i samråd for at få svar på. Vi taler med de Konservatives politiske ordfører og stiller også spørgsmålet videre til chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly. Hjemmeværnet er nemlig i fokus – og det handler ikke kun om mink. Vi diskuterer den brede befolknings anerkendelse af indsatsen, og Hjemmeværnet mulige militarisering. Eva Flyvholm (Ø) og Jægerkorpsets chef, Kåre Jakobsen, giver deres besyv med, og så skal vi ud på øvelse med Marinehjemmeværnet i Køge.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/17/2020 • 55 minutes
Danmark halter efter i jagten på ubåde
… ifølge vores allierede. Sidst i oktober afleverede NATO en rapport, som rettede hård kritik af det danske forsvars evne til bl.a. at bekæmpe ubåde. Ikke mange dage inden offentliggjorde Søværnet, at de fleksible støtteskibe nu skulle være fregatter udstyret med slæbesonar – spydspidsen i vores nye ubådsbekæmpelse. Men mangler vi i virkeligheden de ubåde, vi skrottede i 2004? Og hvordan forbereder Søværnet sig på fremtiden? Frontlinjen tager debatten med forsvarsordfører Søren Espersen (DF), kontreadmiral Torben Mikkelsen, chef for Søværnskommandoen, og orlogskaptajn Anders Puck, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/2020 • 55 minutes, 1 second
Europa uden USA?
Land of the Free. Home of the Brave. Guds eget land. I dag går amerikanerne til valg, og kan vælge mellem to kandidater – demokraten Joe Biden og republikaneren Donald Trump. Men hvad betyder det for Danmarks sikkerhed og for vores forsvar, hvem amerikanerne vælger til at lede landet de kommende fire år? Vil USA trække sig helt ud af Europa, vil NATO overleve, kan vi fortsat gemme os under den amerikanske sikkerhedsparaply? I studiet kommer Lars Løkke Rasmussen (V), tidl. statsminister, Anna Libak, udlandsredaktør på Weekendavisen, og Friis Arne Petersen, tidl. dansk ambassadør i Washington, Berlin og Beijing. Undervejs i debatten er der inputs fra USA, Frankrig og Sydsjælland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/3/2020 • 55 minutes, 5 seconds
Tør vi bruge vores cyberkapaciteter?
I sidste uge blev seks navngivne russiske militære efterretningsagenter tiltalt i USA for at have begået omfattende hacking og angrebet virksomheder, internationale organisationer, valgkampagner og partier, fremmede regeringer og de olympiske vinterlege i Sydkorea. Men er det kun vores fjender, der laver dristige offensive cyberoperationer? Skal vi i Danmark bruge vores offensive kapacitet? Og hvordan integrerer man cybervåben i konventionelle styrker? Frontlinjen tager debatten med Jeppe Teglskov Jacobsen, adjunkt ved Forsvarsakademiet og forsker i offensive cyberoperationer, John Foley, der var med til at opbygge Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, og Naser Khader (K), formand for Forsvarsudvalget. Undervejs kommer der indspark fra hærchefen Michael Lollesgaard og de cyberværnepligtige på Ryes Kaserne i Fredericia.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/2020 • 55 minutes, 38 seconds
Rammer #MeToo ikke Forsvaret?
Det er ikke kun i Det Radikale Venstre, på Københavns Rådhus eller i mediebranchen, at kvinder oplever at blive krænket af magtfulde mænd. Det sker også i Forsvaret, selv om der har været forbavsende stille om eventuelle sager. Sidste år viste en intern undersøgelse i Forsvaret, at bare 3,6 pct. af alle ansatte i Forsvaret har oplevet en krænkende adfærd eller kultur, og så er alt jo godt. Eller er det? Frontlinjen tager debatten. Vi ser også nærmere på Mads Brüggers dokumentar om en vanvittig undercover mission i Nordkorea. Brügger selv forklarer om operationen, der også anmeldes af en efterretningsofficer, og så vurderer en dansk major, om 25 mio. kr. for et nordkoreansk Scud-missil lyder som en rimelig pris.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/20/2020 • 55 minutes, 47 seconds
Hvem er Danmarks nye forsvarschef?
Trine Bramsen (S) har sat navn på Danmarks næste forsvarschef – Flemming Lentfer. Siden 2017 har han været direktrør for ministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Fronlinjen diskuterer manden, der formentlig kommer til at lede Forsvaret igennem endnu et forlig. Hvad kan han? Og hvilke opgaver står han overfor? I studiet er Niels Tønning, formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, og Torben Ørting Jørgens, pensioneret kontreadmiral og uafhænigg militæranbalytiker. Efterfølgenmde taler vi om kommisionsundersøgelsen af Forsvarets Efterretningstjeneste samt Kammeradvokatens netop udgivne undersøgelse af skandalen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/13/2020 • 56 minutes, 5 seconds
Muselort på kasernerne
De danske soldater spises af med elendig mad ude på tjenestestederne, rengøringen er mangelfuld, og vedligeholdelsen halter. Sådan lyder det fra både soldater og fagforeninger, der har taget kampen op imod Forsvarets Ejendomsstyrelse og deres partner ISS. Spørgsmålet er, om Forsvaret kan være forholdene bekendt? Frontlinjen tager debatten. Også forsvarschef Bjørn Bisserups overraskende pensionering rundes, og så kan du komme med en tur ud til frontlinjen, når 1. Brigade træner krig i stor skala.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/6/2020 • 55 minutes, 1 second
Send regningen til USA!
Siden 1945 har Danmark søgt at bruge så få penge som muligt på Forsvaret. Og den taktik er lykkedes, fordi vi har fået amerikanerne til at betale. I hvert fald for en tid. For de seneste fire år har USA anført af Donald Trump banket i bordet og krævet, at NATO-medlemmerne betaler, hvad de havde forpligtet sig til – 2 pct. af deres BNP. I 2023 forventes Danmarks forsvarsbudget at udgør 1,5 pct. af BNP. Men hvorfor er vi lykkedes med at betale så lidt? Og påvirker det overhovedet vores forhold til amerikanerne? I denne udgave gæstes Frontlinjen af professor Jens Ringsmose, der har skrevet bogen ’Frihedens pris’, den mangeårige topdiplomat Ulrik Federspiel og tidl. udenrigsminister Kristian Jensen (V).See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/29/2020 • 55 minutes, 25 seconds
Værnepligtige til bevogtning af grænsen?
Forsvaret har de seneste fire år løst et stigende antal opgaver for Politiet. Aktuelt kræver opgaven 280 soldater hver dag, og opgaven kostede sidste år Forsvaret tæt på 200 mio. kr.. Hvorfor har vi accepteret, at professionelle soldater skal tjekke pas ved grænsen? Og kunne opgaven i virkeligheden ikke løses langt billige af værnepligtige? Det spørgsmål stiller Frontlinjen i dag til hærchef Michael Lollesgaard, Anne Valentina Berthelsen (SF) og Bent Bøgsted (DF). Undervejs skal du også på vagt med Ingeniørregimentet ved grænsen i Rødby, og så indleder vi programmet med at tale sidste ny i FE-sagen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/22/2020 • 55 minutes, 30 seconds
’Det er en pænt dum ide, at vi bidrager til at provokere russerne’
I slutningen af august krænkede et russisk jagerfly dansk territorie ud for Bornholm. Vores afvisningsberedskab gik på vingerne, og det diplomatisk efterspil imellem København og Moskva kører fortsat. Nærmest samtidig deltog et dansk Challenger-fly dog også i en øvelse i Barentshavet ganske tæt på russisk territorie – i Rusland tolket som en dansk konfliktoptrapning. Spørgsmålet er, hvem der provokerer hvem – og ikke mindst med hvilket formål? I studiet et Michael Aastrup Jensen (V), næstformand i Det Udenrigspolitiske Nævn, Torben Ørting Jørgensen, militæranalytiker og pensionere kontreadmiral, og Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet. Undervejs kommer der inputs fra både Rusland og Sverige.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/15/2020 • 54 minutes, 59 seconds
Veteran på Strynø
I august offentliggjorde Veterancentret en større evaluering af veteranområdet. Evalueringen fik flere partierne bag forsvarsforliget til at afsætte yderligere 50 mio. kr. til området over de næste tre år. Og den peger da også på flere problemer. De hårdeste ramte veteraner savner støtte, og manglende koordinering imellem de mange udbydere af kurser, bosteder, events, mentorordninger og meget andet betyder, at pengene ikke altid bruges optimalt. Derfor er Peter Ernstved Rasmussen taget til Natur Retreat for Veteraner på Strynø med forsvarsordfører Lars Christian Lilholt (V) for at diskuttere fremtiden for veteranområdet. Undervejs møder de Balkan-veteranen Thomas Walter og Anne-Line Ussing, en af personeren bag botilbuddet, og så ringes Claus Bretton-Meyer, reserveofficer og medl. af bestyrelsen i Soldaterlegatet, op.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/8/2020 • 55 minutes, 36 seconds
Skal vores soldater skyde mod migranter?
Grækenlands kystvagt affyrede tidligere på måneden igen varselsskud mod migrantbåde med kurs fra Tyrkiet mod EU. Den spændte situation i det Ægæiske hav sætter danske politikere og vores soldater i FRONTEX i et ubehageligt dilemma: Hvor langt er vi villige til at gå? Frontlinjen rykker til Christiansborg for at møde Sørens Espersen (DF), Anne Sophie Callesen (RV) og orlogskaptajn Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet for at tage debatten. Undervejs kommer der inputs fra tidl. forsvarschef Knud Bartels, fra Grækenland og fra Danske Rederier.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/1/2020 • 54 minutes, 15 seconds
Skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har aktivt modarbejdet den demokratiske kontrol med tjenesten, og de har igangsat aktiviteter i strid med den danske lovgivning. Tilsynet med Efterretningstjenesterne rettede i går en voldsom kritik af FE. Chefen for tjenesten, hans forgænger og to højtstående medlemmer er fritaget for tjeneste. Peter Ernstved Rasmussen samler op på sagen med en tidl. medarbejder i FE, en sikkerhedspolitiske iagttager med tre årtier i Forsvaret, to politikere og en ekspert i demokratiske kontrol af efterretningsvæsnet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/25/2020 • 54 minutes, 59 seconds
Tillid til Forsvaret?
Ankesagen mod hærchef H. C. Mathiesen begyndte i dag ved landsretten i Viborg. I byretten blev han idømt 60 dages fængsel fro bl.a. tjenestemisbrug og pligtforsømmelse af særlig grov karakter. Men hvad betyder sagen for den politiske tillid til Forsvaret? Og er den et tegn på en uheldig tavshedskultur? I studiet kommer to forsvarsordførere, en psykolog, en tidl. jægersoldat og en talsmand fra Forsvarskommandoen – og så skal vi også ud i det øvelsesterræn i Oksbøl med Militærpolitiet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/18/2020 • 55 minutes, 16 seconds
Fregatten
Mandag d. 10. august sagde forsvarsminister Trine Bramsen farvel til knap 200 soldater fra Søværnet. Ombord på fregatten "Iver Huitfeldt” er de lige nu på vej mod Iran for at deltage i en franskledet mission som beskyttelse for den internationale handelstrafik i Hormuzstrædet. I denne første udgave af Frontlinjen spørger vi: Hvorfor? Undervejs i programmet tager vi dig med hele vejen fra soldaternes sidste forberedelse i Korsør og op til de øverste beslutningsled – udenrigsministeren.See omnystudio.com/listener for privacy information.