Winamp Logo
Fra Mistanke Til Handling Cover
Fra Mistanke Til Handling Profile

Fra Mistanke Til Handling

Danish, Education, 2 seasons, 16 episodes, 15 hours, 37 minutes
About
Fra Mistanke til Handling har til formål at udbrede viden om børn som har været udsat for seksuelle overgreb. Vært: Steffie Syrild
Episode Artwork

Sofie Henze-Pedersen. Børn og unges erfaringer med at fortælle om vold og seksuelle overgreb.

Sofie Henze-Pedersen er gæst i podcasten. Til dagligt arbejder hun som seniorforsker i VIVE - Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd.  Sofie deler sit arbejde og indsigt ud fra rapporten, Børn og unges erfaringer med at fortælle om vold og seksuelle overgreb, som hun har skrevet sammen med sin kollega Michella Ida Mikuta. I undersøgelsen har de afdækket, hvordan børn og unge oplever at dele deres erfaringer om vold og seksuelle overgreb. Rapporten fremhæver børnenes perspektiv og de udfordringer, de møder.  Børnene og de unges proces med at fortælle om deres oplevelser inddeles i tre faser erkendelsesfasen, opsporingsfasen og håndteringsfasen. I de tre faser spiller tillidsfulde relationer en vigtig rolle. Børn og unge fortæller ofte om vold og seksuelle overgreb til voksne eller andre børn og unge, som de har tæt på sig. Fagpersoners rolle er afgørende for at sikre, at vold og seksuelle overgreb opdages og håndteres i tide.  Ud fra undersøgelsen kommer børnene og de unge med gode og kvalificerede råd til, hvordan vi fagpersoner kan støtte dem, skabe trygge rammer og være en god dialogpartner undervejs i de tre faser. Link til rapporten.   Sofie Henze-Pedersen: Seniorforsker i VIVE med ekspertise i barndom, familier, udsathed, vold og seksuelle overgreb.  Steffie Syrild: Cand.pæd.pæd.psyk., pædagog, tilrettelægger, vært og producerer podcasten.  Alberte Mikkelsen: Cand.mag. i film og medievidenskab. Klipper af podcasten.
9/11/20241 hour, 2 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Kirsten Trans. Senfølger af seksuelle overgreb bør forebygges bedre.

Kirsten Trans arbejder til dagligt i Foreningen Fefeo, hvis formål er at forbedre vilkårene for børn udsat for seksuelle overgreb. Det gør de ved at arbejde for: at studerende på professionsbacheloruddannelserne: pædagog, socialrådgiver, lærer og sygeplejerske får en nødvendig grundviden om seksuelle overgreb mod børn - hvad angår opsporing og handling.  at daginstitutioner, skoler og efterskoler hver gang vil være i stand til at håndtere en sag om overgreb mod et barn.  at Danmark får nationale retningslinjer for indsats og behandling til barnet og familien i forlængelse af opsporingen af seksuelle overgreb.  Kirsten Trans har skrevet rapporten, Børn udsat for seksuelle overgreb - Hvordan senfølger forebygges. Formålet med rapporten var at afdække den nuværende indsats i Danmark og skabe debat om, hvordan vi som samfund kan hjælpe børn udsat for seksuelle overgreb. Rapporten afdækker og giver indsigt i konsekvenser af seksuelle overgreb mod børn, og hvordan vi bedre kan forebygge inden for området. Ud fra rapporten taler vi bl.a. om: Hvilke konsekvenser det har for børn at være udsat for seksuelle overgreb både på kort og lang sigt. Hvilken betydning omsorgspersoner har for børn udsat for seksuelle overgreb.  Manglende politisk fokus og debat. Rapportens anbefalinger til fremadrettet arbejde.   Kirsten Trans: Cand.scient.soc., socialrådgiver, psykoterapeut og daglig leder af Foreningen Fefeo. Forfatter til bl.a. Børn udsat for seksuelle overgreb - Hvordan senfølger forebygges samt Senfølger efter overgreb.  Steffie Syrild: Cand.pæd.pæd.psyk., pædagog. Tilrettelægger, vært og producerer podcasten, Fra Mistanke Til Handling.
7/3/20241 hour, 7 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Red Barnet. Stærke Sammen.

Kathrine Munch er gæst i podcasten. Hun arbejder til dagligt i Red Barnet, som projektleder i Bekæmpelse og Mistrivsel. I episoden giver hun indsigt i Red Barnets materiale, Stærke Sammen, hvis formål er at forebygge med viden om fysisk og psykisk vold samt seksuelle overgreb mod børn og unge i daginstitutioner og skoler. Materialet er tilpasset forskellige aldersgrupper herunder dagtilbud, indskoling, mellemtrin og udskoling. Det består af en række videoer, lege, sange og podcasts med viden til fagprofessionelle om, hvordan de kan arbejde med at lære børn og unge om deres egne grænser og rettigheder. Fagprofessionelle tilføres også nødvendig viden og værktøjer til at håndtere en mistanke om både fysiske, psykiske og seksuelle overgreb mod børn og unge samt digital krænkelse.  Red Barnet arbejder bredt med indsatser om vold og seksuelle overgreb samt digital krænkelse herunder: Stærke Sammen SletDet Rådgivning AnmeldDet   Kathrine Munck: Projektleder i Red Barnet; Bekæmpelse og Mistrivsel. Steffie Syrild: Udannet pædagog og cand.pæd.pæd.psyk. Tilrettelægger, vært og producerer podcasten, Fra Mistanke Til Handling. 
4/24/20241 hour, 7 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Mona Kjærulff Hansen. Øget viden om overgreb i daginstitutioner.

Mona Kjærulff Hansen deler sin opfattende erfaring og viden som pædagog, familiebehandler og socialkonsulent. Hun påpeger vigtigheden af at åbne op for samtaler om vanskelige emner og identificere tegn på seksuelle overgreb i institutioner. Mona diskuterer også udfordringerne med berøringsangst i daginstitutioner og behovet for mere viden om børns emotionelle udvikling blandt forældre. Hun beskriver desuden, hvordan egne erfaringer som udsat har givet hende en særlig sensitivitet over for problematikken og evnen til at hjælpe andre.  I samtalen deler Mona også hendes perspektiv på, hvordan senfølger af seksuelle overgrab kan påvirke forældres adfærd og deres evne til at etablere sunde grænser for deres børn. Mona illustrerer dette gennem et eksempel, hvor en mor, grundet egne oplevelser, overskred hendes barns egne grænser under intim pleje.  Mona understreger vigtigheden af at skabe en åben dialog, hvor man respekterer børns grænser, og hvor professionelle støtter forældre med viden og forståelse. Samtalen peger på behovet for at håndtere tabuer og berøringsangst for at skabe et trygt miljø for børn og familier.  Mona har skrevet en trilogi om sine egne oplevelser med seksuelle overgreb og emotionelle omsorgssvigt. I trilogien beskriver Mona, hvordan det er at leve med svære traumaer og helingsprocessen ved at finde sig selv.  Mona Kjærulff Hansen: Uddannet pædagog og psykoterapeut, tidligere leder af et familiehus og forfatter. Link til Monas hjemmeside Steffie Syrild: Uddannet pædagog og kandidat i pædagogisk psykologi, tilrettelægger, vært og producerer podcasten, Fra Mistanke Til Handling. 
2/7/202458 minutes, 7 seconds