Her kesimden hemen herkesin kafasını meşgul eden ve üzerinde düşünmek durumunda kaldığı güncel konular üstüne, filozofların açtığı perspektiften, disiplinlerarası bir bakış ve tonlamayla konuşmalar. (Hazırlayan ve sunanlar: Yılmaz Murat Bilican ve Ahmet Rifat Öğdül)
Ölüme karşı insan: Modernizm ve ölümsüzlük arayışları
Bilimsel gelişmelerle ivme kazanan insanın kendi doğasını aşma ve ölümsüzlüğü yakalama çabaları üzerinde konuşacağız.
28.10.2022 • 26 Protokoll, 58 Sekunden
Raphael Lemkin ve soykırım kavramı
Konuğumuz Doç. Dr. Devrim Sezer ile soykırım kavramını, bu kavramın yaratıcısı Raphael Lemkin’in görüşleriyle birlikte büyüteç altına alıyoruz.
21.10.2022 • 27 Protokoll, 11 Sekunden
Suçluluk ve Sorumluluk: Karl Jaspers / Hannah Arendt
Holokost sonrası felsefe dünyasında tartışılan "suçluluk ve sorumluluk" kavramlarını Doç. Dr. Devrim Sezer'le konuşuyoruz.
14.10.2022 • 26 Protokoll, 25 Sekunden
Felsefe bizi teselli eder mi?
Konuğumuz Prof. Dr. Solmaz Zelyüt ile Boethius’un Felsefenin Tesellisi adlı eserinden hareketle felsefenin hayatın getirdikleri konusunda bir teselli sunup sunmayacağı üzerine konuşuyoruz.
8.10.2022 • 26 Protokoll, 20 Sekunden
Tayfun Pirselimoğlu’ndan Kerr
Tayfun Pirselimoğlu’nun son filmi Kerr üzerine tekrarlayan günler, anlar, anlamlar, siyasi ve sosyal abluka, korku ve teslimiyet kavramlarıyla ve Gilles Deleuze referanslarıyla konuşuyoruz.
30.9.2022 • 25 Protokoll, 47 Sekunden
"Sanat bunun neresinde?"
Sanatın geçmişten günümüze değişen anlamı, sanat dünyasında yeni teknolojiler, NFT, güncel sanat ve sanat piyasaları üzerine konuşuyoruz.
23.9.2022 • 26 Protokoll, 27 Sekunden
Komplo teorileri hep var mıydı?
Giderek yaygınlık kazanan komplo teorileri üzerine konuşuyoruz. Komplo teorileri hep var mıydı, neden ihtiyaç duyulur ve nasıl sonuçlar doğuruyor?
16.9.2022 • 25 Protokoll, 11 Sekunden
"Saklı" bırakılan İzmir tarihi üzerine
Konuğumuz Talat Ulusoy'la geçen hafta üzerine konuştuğumuz Walter Benjamin’in tarih tezlerinden ilhamla “saklı” bırakılan İzmir tarihi üzerine konuştuk.
9.9.2022 • 26 Protokoll, 5 Sekunden
Bir resim, bir filozof: Walter Benjamin
Program konuğumuz Prof. Dr. Hakan Çörekçioğlu ile Paul Klee’nin Angelus Novus adlı resminden yola çıkarak, Walter Benjamin’in tarih tezleri üzerinde konuşuyoruz.
2.9.2022 • 26 Protokoll, 9 Sekunden
Post-truth çağda gerçekliğin yeniden inşası (II)
Konuğumuz Prof. Dr. Çetin Balanuye ile “Naturans” kitapları üzerinden kaybolan gerçekliğin yeniden inşası üzerine konuşmaya devam ediyoruz.
26.8.2022 • 25 Protokoll, 48 Sekunden
Post-truth çağda gerçekliğin yeniden inşası (I)
Konuğumuz Prof. Dr. Çetin Balanuye ile “Naturans” kitapları üzerinden kaybolan gerçekliğin yeniden inşası üzerine iki hafta boyunca konuşacağımız programların ilki.
19.8.2022 • 25 Protokoll, 54 Sekunden
Bir resim, iki kavram: Kayıtsızlık ve tutku
Bu hafta Pieter Brueghel’in “İkarus’un Düşüşü” adlı tablosuna bakarak, kayıtsızlık ve tutku kavramları üzerine konuşuyoruz.
12.8.2022 • 26 Protokoll, 9 Sekunden
Çocuklar İçin Felsefe (P4C), Boğaziçi Üniversitesi Sophia Network buluşması
Konuğumuz felsefeci ve P4C eğitmeni Dr. Onur Bakır ile Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleşen Sophia Network toplantısı ve Çocuklar İçin Felsefe alanında yapılan çalışmalar hakkında konuşuyoruz.
Ortaçağ’da kurulan ilk üniversitelerden, modern dünyanın özgür ve özerk üniversitelerine giden yolculuğu, Boğaziçi Üniversitesi Direnişini merkeze alarak konuşuyoruz.
Konuğumuz, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Köroğlu
29.7.2022 • 27 Protokoll
İslam Aydınlanması ve Gazali-İbn Rüşd çatışması
Geniş çevrelerde İslam dünyasında "felsefeyi bitiren filozof" olarak anılan Gazali ve ona Aristotelesçi tezlerle bir karşı duruş sergileyen İbn Rüşd üzerine konuşuyoruz.
22.7.2022 • 25 Protokoll, 39 Sekunden
Başka bir âlem mümkün mü?
Bu programda, konuğumuz Prof. Dr. Bekir Zakir Çoban ile James Webb uzay teleskobunun gönderdiği uzay fotoğraflarından yola çıkarak, 11. yüzyılda gerçekleşen Biruni-İbn Sina mektuplaşmalarına uzanıyoruz.
15.7.2022 • 25 Protokoll, 12 Sekunden
Bir bedende olmanın sıkıntıları
Konuğumuz Rahmi Öğdül ile Plotinos'tan hareketle beden ve bir bedende olmak üzerine konuşuyoruz.
8.7.2022 • 26 Protokoll, 6 Sekunden
Postmodernizm ve derin kuşku
Antikçağ sofistleri ve Septikler’inin düşünce evreninden yola çıkarak postmodernizmin tarihsel ve kültürel altyapısı üzerine konuşuyoruz.
1.7.2022 • 24 Protokoll, 53 Sekunden
"Hiçten hiçbir şey çıkmaz" düşüncesi ve yaratıcı Tanrı
Doğa Filozoflarıyla başlayan s üreçte Yunan felsefesi ve sonraki dönemlerde gelişen dinsel eğilimli öğretilerin temel varlık anlayışları üzerinde konuşuyoruz.
24.6.2022 • 26 Protokoll, 10 Sekunden
Haklı ile haklının çatışması: Klasik tragedyalarda etik ve siyaset sorunları
Konuğumuz, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazile Kalaycı ile klasik tragedyaların güncel etik ve politik sorunlara uzanan yapısı hakkında konuşuyoruz.
17.6.2022 • 25 Protokoll, 11 Sekunden
Bilmeyen çoğunluk, bilen azınlık: Yönetme sanatında hepimiz eşit miyiz?
Herakleitos ve Protagoras’ın görüşleri eşliğinde, demokrasilerde yurttaşların siyasete katılma, siyaset yapma ve karar alma süreçlerindeki rolleri üzerine konuşuyoruz.
10.6.2022 • 25 Protokoll, 37 Sekunden
Bizim "iyi olma" hâlimiz: Stoacılıkla teselli arayışları
Bu hafta, dünyayla birlikte içine düştüğümüz hallerin bizi neden sıkça stoacı görüşlere taşıdığı üzerine konuşacağız. Stoacılık nedir? Kadere karşı bir teslimiyet mi yoksa iyi ve mutlu bir yaşam için kılavuz mu?
3.6.2022 • 25 Protokoll, 56 Sekunden
Epikuros ve Dünyevi Zevkler Bahçesi
Bu hafta bir bahçenin önünde konuşuyoruz. Bu bahçe, Epikuros’un yüzyıllarca etkisini sürdüren okulu aynı zamanda.
Burası bir dünyevi zevkler bahçesi mi? Bahçeden yükselen sesler bize de bir şeyler söylüyor mu?
27.5.2022 • 25 Protokoll, 49 Sekunden
Ölçülü olmak, ölçüyü kaçırmak: Aristoteles'te Erdemler
Bu hafta, Thomas Vinterberg’in "Körkütük" filminden yola çıkarak, Aristoteles’in ahlak felsefesi üzerinde konuşuyoruz. Ölçülü olmak nedir, gerekli midir? İnsan neden ölçüyü kaçırma eğilimindedir?
20.5.2022 • 24 Protokoll, 53 Sekunden
Aşkın türlü hâlleri: Platon ve Plotinos'ta bedensel aşk ve ötesi
Bu programda Platon’un “tanrıların da insanın da aklını başından alan azgın ve bu uğurda her şeyi göze alan bir Tiran” olarak tanımladığı aşk hakkında, Platon ve Plotinos’un görüşleri çerçevesinde konuşuyoruz.
13.5.2022 • 25 Protokoll, 49 Sekunden
Sokrates bir kahraman mıydı?
"Sokrates bir kahraman mıydı?" sorusundan hareketle Sokrates’in yaşamı ve düşüncesi, “kahramanlık” kavramından hareketle ele alınıyor.