Lyst til å lære deg noen kule fun facts? Eller fakta du aldri trodde du kom til å trenge? Uillustrert Vitenskap tar opp populærvitenskaplige temaer for å presentere de for deg på en underholdende og spennende måte!
Lobotomi, lørdagsgodt og babyer på krukke [352]
I semesterets siste episode av Uillustrert snakker Sara, Erlend, Lars, Thale og Oksana fra Nerdeprat om uetisk forskning og vitenskap! Hva er forskjellen på disseksjon og viviseksjon? Kan man gå for langt på vitenskapens vegne? Og når sluttet man å lobotomere i Norge? Dette får du kanskje svaret på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap! Vårt eksisterende lokale rigges ned, neste gang hører du oss i nytt studio, SMIA!
10/22/2024 • 35 minutes, 6 seconds
Patter, parasitt og påfuglknelekreps [351]
I dagens episode av Uillustrert snakker vi om kule, rare og ekle dyr! Dyr som kanskje ikke burde eksistere? Hvor mange hjerner har en blekksprut? Har Nemo øyne i munnen? Og hvordan dier nebbdyrbabyer? Dette får du kanskje svaret på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap!
10/15/2024 • 34 minutes, 3 seconds
Rammer, krise og embryo [350]
I dagens episode av Uillustrert snakker vi om "framing"! I studio har vi Lars, Thale og Håkon. Hva er framing? Hvor mye kontroll har du egentlig over din egen hjerne? Og bruker læreren din hersketeknikker eller framing? Dette får du kanskje svaret på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap!
10/8/2024 • 34 minutes, 59 seconds
Vin, tanin og tatata [349]
I dagens episode av Uillustrert snakker Erlend, Sara, Lars og Thale om vin! Hvordan lager man rosévin? Blir vin bedre av å lagre den? Og hvordan lage vin på budsjett? Dette får du kanskje svaret på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap!
10/1/2024 • 34 minutes, 44 seconds
Homsebombe, mjauing og rumpepusting [348]
I dagens episode av Uillustrert snakker vi om Ig-Nobel! Kan mennesker puste gjennom rumpa? Hjelper det å klø seg på feil arm? Og kan nyrestein kureres ved å kjøre berg-og-dalbane? Dette får du kanskje svaret på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap!
9/24/2024 • 33 minutes, 45 seconds
Rombleie, operasjon og svevende bæsj [347]
I dagens episode av Uillustrert snakker vi om astronauter! Hvordan går man på do i romdrakt? Blir man høyere av å være i rommet? Og hvordan blir man egentlig astronaut? Dette får du kanskje svaret på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap!
9/17/2024 • 32 minutes, 59 seconds
Vaniljekrem, seilfly og kjempesøte trær [346]
I dagens episode av Uillustrert snakker vi om trær! Vi har også hatt introduksjon av våre nye medlemmer, Thale og Erlend! Hvorfor spiser Thale vaniljekrem i studio? Kan man lage seilfly av tre? Og hvilket tre i Norge vokser raskest? Dette får du kanskje svaret på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap!
9/3/2024 • 35 minutes, 30 seconds
Glitter conspiracy, titandioksid og hade på badet [345]
I dagens episode av Uillustrert snakker vi om glitter! Det er dessverre Emilie sin siste sending og derfor må vi ta opp hennes favoritt tema. Hva er glitter laget av? Hvilke diamanter har høyest kvalitet? Og hvorfor liker mennesker egentlig glitter? Dette får du kanskje svaret på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap!
4/30/2024 • 34 minutes, 54 seconds
Ant-Man, graviditet og umotivert varmeskap [341]
I dagens episode av Uillustrert Vitenskap har vi snakket om gravitasjon! I studio hører du dine faste ledsagere Lars, Emilie, Sara og Georg! I dette programmet skal vi både trekke, dra, skyve og mer om fysikkens lover. Når var de gylne åra? Kan vi lære om fysikk på Tinder? Og heter det gravitasjon eller graviditet egentlig? Dette får du kanskje svaret på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
4/23/2024 • 32 minutes, 50 seconds
Nordpolet, sportsbutikker og Wilhelm Barentsz [343]
I dagens episode av Uillustrert Vitenskap har vi snakket om Svalbard! I studio hører du Lars, Emilie, Georg og Sara med tidenes comeback! I sendingen drive(is)r vi oss gjennom det meste du vil vite om Svalbard. Hvor mye torv er nok? Hvor mange lektorstudier har UNIS? Og hva gjør thailendere en tirsdag formiddag?
4/16/2024 • 32 minutes, 38 seconds
NEO-PI, Kennair og nevrotisisme [342]
Denne uken snakker vi om personlighetstester! I panelet finner du Georg, Lars, Emilie og psykologistudenten Lars-Martin. Hva slags data baserer personlighetstester seg på? Har Georg empati? Hvordan brukes testene? Og hva synes egentlig psykologen om tematikken? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
4/9/2024 • 32 minutes, 21 seconds
BeezyBaby, Fantasia og SodaGate [341]
I denne episoden av Uillustrert Vitenskap snakker vi om brus! I dagens episode er det Lars, Emilie og Georg som serverer deg iskald kunnskap, og også norges største brusfan Mr.OralBee! Hvor mye koster et jagerfly? Overlevde danmarks befolkning? Og hvordan fungerer egentlig tall? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap
3/12/2024 • 38 minutes, 29 seconds
Ammekyr, gifteklare kviger og Tinder for kuer [340]
I denne episoden av Uillustrert Vitenskap snakker vi om kyr og melkeproduksjon! Denne gangen er det Emilie, comeback-Mari og kuekspert-Pernille som loser deg gjennom kuenes verden. Hva betyr drøvtygger? Hvordan sveiper kuer på Tinder? Og er det egentlig lov å si "kuer"? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
3/5/2024 • 36 minutes, 3 seconds
Nederland, Korttidshukommelse, og røde øynder [339]
I denne episoden av Uillustrert Vitenskap snakker vi om cannabis! I dagens episode er det Lars, Emilie og Georg som finner veien gjennom tåken. Er cannabis lovlig? Blir man glemsk av weed? Og hvor farlig er det egentlig å røyke en rev? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
2/20/2024 • 32 minutes, 3 seconds
Slurry, Rogfast og kombinasjonsbolt [338]
I denne episoden av Uillustrert Vitenskap snakker vi om tunneler! I dagens episode er det Lars, Sara og Georg som styrer toget gjennnom tunnelen. Når ble den første tunnelen bygget? Hvor dypt ligger det dypeste veikrysset? Og er dynamitt bra for hjertet? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
2/13/2024 • 30 minutes, 56 seconds
Runebomme, reindrift og lihkku beivviin [337]
I denne episoden av Uillustrert Vitenskap snakker vi om samer! I studio får du høre fra vårt faste panel, nemlig Emilie, Sara, Lars og Georg. Hvor ligger sametinget? Hvordan moderniserer vi reindrift? Og hva betyr fornorsking? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
2/6/2024 • 32 minutes, 17 seconds
Byplanleggingsperspektiv, mekanismer og sexy romvesener [336 ]
I denne episoden av Uillustrert Vitenskap snakker vi om utdanning og studier! Vi har med oss Ludvik og Julianne som teknisk hjelp og vårt ferske tilskudd i programmet, nykommeren Lars, har sin radiodebut! Hvor mange studenter er det i Norge? Hva er egentlig en ingeniør? Hvorfor burde noen studere estetikken i tegneserier? Og hva er egentlig greia med regjeringen om dagen? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
1/30/2024 • 34 minutes, 56 seconds
Plommesekkyngel,Karpe og lakselus [329]
I denne episoden av Uillustrert Vitenskap snakker vi om fiskeoppdrett! Vi har med oss Ludvik på teknikk og eksperten Conor Foster ringer inn og deler sin kunnskap med oss. Er fiskeoppdrett i Norge annerledes enn i resten av verden? Hva skjer med fisken fra start til slutt? Hvor mye villaks finnes det i Norge? Og hvordan vaksineres egentlig oppdrettsfisk? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
1/24/2024 • 34 minutes, 1 second
Plommesekkyngel, Karpe og lakselus [329]
I denne episoden av Uillustrert Vitenskap snakker vi om fiskeoppdrett! Vi har med oss Ludvik på teknikk og eksperten Conor Foster ringer inn og deler sin kunnskap med oss. Er fiskeoppdrett i Norge annerledes enn i resten av verden? Hva skjer med fisken fra start til slutt? Hvor mye villaks finnes det i Norge? Og hvordan vaksineres egentlig oppdrettsfisk? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
1/23/2024 • 30 minutes, 30 seconds
Stratosfærisk oppvarming, hypotermi og snø-ick [328]
Velkommen til årets første episode av Uillustrert Vitenskap! I denne episoden snakker vi om snø og kulde sammen med gjestene våre Pernille og Trym Håkon. Hva er egentlig temperatur? Hvorfor er snøfnugg sekskantede? Hva skjer med kroppen når man blir skikkelig kald? Og hva er den beste typen snø? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
1/16/2024 • 31 minutes, 14 seconds
Nordmannsgran, livets vann og slitenEliten [327]
Semesterets siste episode av Uillustrert Vitenskap har tatt for seg kanskje koseligste høytid, nemlig jula! Vi har tatt ett dypdykk i akevitt, samt diskutert julestemningens noe tynne, men interessante forskning. I tillegg presenterer vi Saras juletreguide! Kan man måle julestemning? Hvor mange liter akevitt sluker nordmenn i jula, og hvilket juletre er det fyldigste, based on FACTS. Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
11/21/2023 • 35 minutes, 38 seconds
Oksegalle, osmose og science fusion! [326]
I dagens episode av Uillustrert Vitenskap har vi diskutert og lært om energi i mange former!
11/14/2023 • 32 minutes, 56 seconds
Crunch rolls, kråkegossip og shy-girl hjortedyr [332]
I dagens episode av Uillustrert Vitenskap har vi hatt dyrebonanza! Vi har hatt besøk av både Håkon og Oksana fra Nerdeprat som har pratet om sine favorittdyr i tillegg til andre facinerende skapninger. Hvor raskt kan en bjørn løpe? Hvor liten kan en hjort bli? Og hvorfor danser edderkopper for livet? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
11/14/2023 • 31 minutes, 35 seconds
Maladaptiv, Amygdala og Rest & digest [331]
I denne episoden har vi hatt besøk av Marie fra Nesten Helg for å snakke om det interessante, men også noe stressende temaet; STRESS. Marie tar oss gjennom hva stress er, hva som skjer i kroppen vår når stress inntreffer, og Mari og Georg stiller de dumme men nødvendige spørsmålene! Hva er stress? Når kommer kortisol inn i bildet, og hvor er egentlig binyrebarken? Dette får du kanskje svar på i dagens epsiode av Uillustrert Vitenskap!
11/7/2023 • 37 minutes, 43 seconds
Parmesan, nippflo og kram snø [330]
I dagens episode av Uillustrert Vitenskap har vi snakket om månen! Vi har tatt for oss dette roterende himmellegemet og snakket om hva det er og hva det gjør med jorda. Hva kjennest månesand ut som? Er det aliens på baksiden av månen? Og hvorfor får vi måneformørkelser? Dette får du kanskje svaret på i dagens episode av Uillustrert!
10/31/2023 • 35 minutes, 54 seconds
Osteoblaster, kalsiumsalter og pølsevev [329]
Det er spooky-season, og vi i Uillustrert Vitenskap trekker frem skjelettene fra skapet! Vi har fordypet oss i beinets ligamenter, men hva består egentlig skjelettbein av? Hjelper det faktisk å drikke masse melk, og hvordan utdanner man bein? Dette får du kanskje svaret på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
10/23/2023 • 32 minutes, 7 seconds
Jorb, physalis og sexy epler [328]
I denne episoden av Uillustrert Vitenskap snakker vi om frukt! Vi har ringt Eplepappa fra Hardanger og har blitt litt klokere på hvordan man definerer frukt. Hvor mange sorter epler finnest det? Er det mye proteiner i dessertfrukten physalis? Og er konferansepære en lyspære eller en frukt? Dette får du kanskje svaret på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
10/16/2023 • 33 minutes, 56 seconds
Konsonans, gåsehud og Pirates of the Caribbean [327]
I dagens episode av Uillustrert Vitenskap har vi snakket om musikk. Vi har hatt besøk av en gjest, Markus, som har studert musikkvitenskap, og sammen har vi snakket oss gjennom melodi, rytme og harmoni. Burde man høre på musikk når man trener? Hva er fin musikk, og hvorfor får man egentlig gåsehud av det? Det får du kanskje svaret på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
10/3/2023 • 35 minutes, 21 seconds
Oksegalle, osmose og science fusion [326]
I dagens episode av Uillustrert Vitenskap har vi diskutert og lært om energi i mange former! Med hjelp av Bård fra Nerdeprat, har vi prøvd å bli litt klokere på hvilke energiformer som finnes der ute. Er det energi i saltvann? Hva er fusjon på engelsk? Og er energi verdt måkedrap? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
9/26/2023 • 33 minutes, 7 seconds
Rigor Mortis, crowdsurfing og mors(pit) [325]
I dagens episode av Uillustrert Vitenskap har vi snakket om døden! Vi har hatt besøk av Oksana fra Nerdeprat, og lært masse om hva døden er fra en super-sykepleier. Er negler i live? Hva spiser man når man skal dø? Og burde vi begraves med en gullmynt i munnen og sølvmynt på øyet? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
9/19/2023 • 36 minutes, 57 seconds
Sekvensiell hermafrodittisme, hummer og pseudopenis [324]
I dagens episode av Uillustrert Vitenskap har vi diskutert kjønn og kjærlighet i dyreriket! Vi har hatt besøk av Bård fra Nerdeprat, og prøvd å nøste opp i dyrerikets komplekse samlivssystemer. Kan reker bytte kjønn? Er firfisler lesbiske? Og er fugler så trofaste som vi skal ha det til? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
9/12/2023 • 32 minutes, 3 seconds
Stappmørkt, Hallgrim og undersjøiske ras [323]
Velkommen tilbake til Uillustrert Vitenskap! Mari, Georg, Sara og Emilie er overlykkelige over å endelig være tilbake på lufta. I dagens sending prater vi om naturfenomener. Hvorfor får amerikanske ekstremvær kvinnelige navn? Hva er det første man merker når et jordskjelv er i gang? Og hvordan kan mose fortelle oss om fortiden? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
9/5/2023 • 37 minutes, 19 seconds
Deep sea, Hyperloop og mensentruse [322]
I dagens sending av Uillustrert Vitenskap har vi tatt for oss fremtiden! Hvilke teknologiske gjennombrudd kan vi forvente å se i nær fremtid? Dette har vi forsøkt å svare på innenfor helse, transport, hav og litt spe andre ting. Hvor fort går toget egentlig? Kan lyset fortelle noe om helsa di? Og skal vi endelig bli kvitt p-pilla? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
5/3/2023 • 35 minutes, 53 seconds
Flus, bananer og reinsdyr [321]
Tro det eller ei, men alle ordene over er synonymer med PENGER! For det er det oss i Uillustrert har tatt for oss i dagens sending. Vi har snakket om hvordan bankene passer på lakenene våre og om man blir lykkeligere av å ha masse lægs. Hvorfor kan vi ikke bare lage flere sedler? Er reinsdyr en legit valuta? Og hva har egentlig laks med penger å gjøre? Dette får du kanskje svaret på i dagens episode.
4/26/2023 • 34 minutes, 41 seconds
Våryr, sprøytekjør og pollenhelvete [320]
I dag har Uillustrert Vitenskap skravla om våren! I studio fikk Uillustrert besøk av Håkon og Morten, videre var dine kjære venner: Sara, Mari og Georg tilstede. Praten besto i hvor trekkfuglene drar, hvor kjipt pollenallergi er og hvor grei pollenmedisin er. Når begynner egentlig våren? Blir vi gærne av dårlig vær? På hvilken tid av døgnet er pollen verst? Og hvor langt drar egentlig Rødnebbterna? Det får du kanskje svar på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap!
4/19/2023 • 35 minutes, 13 seconds
Hailever, dilemma og den hellige bikken [319]
I dag har Uillustrert Vitenskap snakket om det aller meste! I studio har ditt ikke-så-nye bekjentskap vært fulltallig og gira. Skravla gikk om alt fra påske, til hai og litt om forhud. Hvor har det blitt av haileverne? Er det nice med sjokomelk-regn? Hva er greia med omskjæring og kreft? Og produserer vi i det hele tatt egne tanker? Det får du kanskje svar på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap!
4/12/2023 • 40 minutes, 52 seconds
Pulsdokke, Python og kamskjellklo [318]
I dagens Uillustrert Vitenskap har vi snakket om algoritmer! Med Håkon på besøk og det ellers vanvittig intelligente panelet du allerede kjenner til, har vi funnet ut av hva det er. Videre har vi latt skravla gå om et besøk på Trondheim Tech Port og ChatGPT. Ser krigen i Ukraina lik ut overalt? Hvilken farge er best i sosiale medier? Og hva er science, men ikke fiction? Dette får du kanskje svar på i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
3/22/2023 • 38 minutes, 7 seconds
Smeiking, 100 meter verb og nordnorsk banning [317]
I dag har Uillustrert Vitenskap snakket om dialekter! Vi har med oss gjestene Håkon og Håkon og jazzer på om lekter; både dia-, geo- og sosio-. Men hva er egentlig en dialekt? Hvor kommer de fra? Hva betyr ordet smeike? Og hva er egentlig greia med nordlendinger og banning? Det får du kanskje svar på i dagens episode!
3/15/2023 • 38 minutes, 36 seconds
Nettverk, zombier og reproduktive organer [316]
I dag har Uillustrert Vitenskap snakket om sopp! På selve kvinnedagen føles det som en selvfølgelighet å la skravla gå om så intelligente og motstandsdyktige skapninger. Men hva er sopp? Hva er greia med antibiotikaresistens? Kan vi få en zombieapokalypse? Og hva er egentlig sunnest - vann eller øl? Du får kanskje svaret i dagens episode!
3/8/2023 • 33 minutes, 41 seconds
REM, sjokolade og plakk på hjernen [315]
I dagens episode av Uillustrert Vitenskap har temaet vært søvn. Vi har blant annet snakket om hva det er, hvordan klokka til Emilie sover og hvor mye koffein det er i en sjokkis. Burde du begynne med hjernetråd? Og er slumring sunt? Det får du kanskje svar på i ukas episode av Uillustrert Vitenskap!
3/1/2023 • 39 minutes, 21 seconds
Paprika, Antikkens blå og Shrek nummer to [314]
I dagens episode av Uillustrert har vi snakket om lys, farger og synet vårt. Vi har diskutert om paprika smaker gress, at fargen blå er løgn og om den egentlig heter Shrek nummer to. Kan vi se lysbølger? Dette får du kanskje svar på i dagens episode!
2/22/2023 • 36 minutes, 17 seconds
Elektrodekrem, hodehud og brun smoothie [313]
I dagens episode av Uillustrert har vi tatt for oss tanker, visualisering og den fantastiske hjernen vår. Forøvrig har vi besøk av Morten og hans brune smoothie hjerne, men hva foregår oppi hodene til oss Uillustrerte? Hvordan måler man tanker? Og hva brukes elektrodekrem til? Dette får du kanskje svar på i dagens episode!
2/15/2023 • 35 minutes, 42 seconds
Månen Aries og Sjaman Zyrtec [312]
I dag har Uillustrert beveget seg inn i astrologiens verden! Er astrologi en vitenskap? Hvordan blir mennesker påvirket av himmellegemer? Hvem er Sjaman Zyrtec? Og hva kan egentlig en quiz fra Buzzfeed fortelle oss om hvilket stjernetegn vi er? Du får kanskje svaret i dagens episode!
2/11/2023 • 36 minutes, 25 seconds
Cravings kjempeblekksprut og analog klokke [311]
Dette er de nye Uillustrerte! Vi har vært innom det aller meste: hva er greia med spinat? Hvor stor kan egentlig en kjempeblekksprut bli? Og hvordan ser egentlig et hvalskjellett ut? Du får kanskje svaret i dagens episode!
2/11/2023 • 31 minutes, 42 seconds
Hvordan å nå klimamålene [310]
Har du klimaangst eller er du bare nysgjerrig på hvordan vi kan nå klimamålene? I dagens episode intervjuer vi doktorgradstudent Marte Fandrem og postdoktor Vanja Buvik for å snakke om karbonfangst og karbonlagring i myr.
5/3/2022 • 34 minutes, 7 seconds
Det er dypt ass [309]
Vi har en brennende (våt) lidenskap for havet! Hva har korallrev og Empire State building til felles? Er dyphavet både fremtiden og fortiden? Kan du finne bestefar i havet? Hør dagens episode da vel for å finne ut.
5/3/2022 • 38 minutes, 52 seconds
Medisinske funn i dovndyrets pelsgrunn [308]
Lurer du på hvordan dovendyr kan redde verden? Eller hvorfor vi blir stadig eldre? Dette er noen av spørmålene vi svarer på i dagens episode av Uillustrert Vitemskap.
4/26/2022 • 37 minutes, 47 seconds
Hvordan nå klimamålene [308]
Har du klimaangst, eller er du bare nysgjerrig på hvordan vi kan nå klimamålene? I dagens episodeintervjuer vi doktorgradstudent Marte Fandrem og postdoktor Vanja Buvik for å snakke om karbonfangst og karbonlagring i myr.
4/4/2022 • 34 minutes, 57 seconds
Verden i fyr og flamme - naturkatastrofer er ikke tamme
Er du bekymra for å rase ut i Nidelva? Frykt ikke, Uillustrert er på saken! I dagens sending dekker vi kvikkleireproblemer, flom i nå og fortid, og konsekvenser av naturkatastrofer. Lytt på våre radiostrofer!
3/22/2022 • 34 minutes, 46 seconds
Kick av musikk [306]
Copyright er no bullshitt og musikk er kult. Vi har mange hot takes med vår fete og musikkvitenskapsrike gjest Anders Kruse!
3/15/2022 • 27 minutes, 42 seconds
Hallusinasjoner og lyden av stillhet [305]
I denne episoden tar vi for oss sansene syn og hørsel. Hvordan høres -25 desibel ut, og hva er absolutt gehør? I tillegg snakker vi om hvordan vi i det hele tatt kan se, både ting som er ekte og ikke ekte.
3/1/2022 • 34 minutes, 32 seconds
Her lukter det spennende radio. [304]
Idag snakker vi om den neglisjerte sansen - luktesansen. Vi har med oss en gjest i studio, nemlig ingen ringere enn Øyvind fra Under Dusken. Har du noensinne lurt på hva som skjer når du har gått et helt liv uten å vite hvordan prompen din lukter eller hvorfor bestemødre lukter distinkt? Da er dette sendingen for deg!
2/22/2022 • 35 minutes, 41 seconds
E-sport er faktisk toppidrett [303]
Ja, du så riktig; E-sport er FAKTISK en toppidrett. Dette er kun noe av de mange tingene vi snakker om i dagens episode. Kan man fortsatt bli best, selv om man sugde som barneutøver? Bli med oss inn i den svette toppidrettsverdenen for å få svaret.
2/15/2022 • 41 minutes, 21 seconds
Kryptovaluta- digitale penger eller tull [302]
Hva er kryptovaluta, og blir du forvirra når alle snakker om blokkjeder? Vi prøver å forklare hva som er greia med dgitale valuta, og hvordan det påvirker samfunnet vi lever i.
2/1/2022 • 39 minutes, 57 seconds
Forskningsåret 2021 [300]
Uillustrert Vitenskap er tilbake til et nytt år og nye sendinger. Vi tar et tilbakeblikk på forskningsåret som var og oppsummerer fjorårets sendinger.
1/25/2022 • 41 minutes, 21 seconds
Hvordan lage barn [301]
I denne ukas sending handler det om vanlige og uvanlige måter å lage barn på. Kan hud bli til sædceller, hvordan funker assistert befruktning og hvorfor er Erna så opptatt av at vi skal få flere barn?
1/18/2022 • 40 minutes, 5 seconds
Mannehelse [299]
Kommer menn i overgangsalderen og hvor lang kan peniser bli? Det er movember og vi snakker om alt fra psykisk helse til pung og penis.
11/23/2021 • 38 minutes, 55 seconds
Kvinnehelse [298]
Hva har PCOS, mensen og migrene til felles? De rammer stort sett ikke menn. Vi setter fokus på kvinners helse i denne episoden av Uillustrert Vitenskap.
11/16/2021 • 41 minutes, 15 seconds
Den dyrebare søvnen [297]
Hva har pysj og torpor til felles? Jo, de har begge noe med søvn å gjøre. Hør vår nyeste episode for å finne ut hvordan!
11/9/2021 • 35 minutes, 13 seconds
Helse, skatt og sosial ulikhet [296]
Det er vanskeligst å tjene den første millionen. Hvordan påvirker det helsa vår og skattenivåene? Vi diskuterer fenomenet sosial ulikhet, og hva det har å si for samfunnet vårt!
10/26/2021 • 33 minutes, 54 seconds
Sosial ulikhet i skolen
Denne episoden er dedikert til deg som var god på skolen, men også deg som ikke var det. Vi ser nærmere på hvordan sosial ulikhet gjenspeiles i skolen, og vår gjest Elise Djupedal loser gjennom læreplanens historie.
10/19/2021 • 41 minutes, 4 seconds
Havets mysterier [294]
Vi tar deg med på en reise under vann, og snakker om dyphavet, om havfruer finnes og hvilke ekstra sanser fisker har som ikke vi mennesker har.
10/12/2021 • 34 minutes, 50 seconds
Følelser del 2 [293]
Vi tar opp tråden fra forrige sending; nemlig følelser. Hva er greia med sjalusi,finnes det gode løgnere, og er man egentlig sint når man er furt? Dette er kun et knippe av det vi snakker om i dagens episode.
10/5/2021 • 40 minutes, 8 seconds
Følelser del 1 [292]
Forelskelse, FOMO og gråting! Vi dypdykker inn i følelser, lurer på hvorfor vi har følelser og hvordan det påvirker helsa vår i denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap!
10/3/2021 • 39 minutes, 5 seconds
Ig Nobel 2021 [291]
Hva har orgasmer, skjegg, klamydia i gata og katter til felles? Jo, at de alle har vunnet en pris i årets Ig Nobel! Vi forklarer hva Ig Nobel er og tar dere gjennom alle prisene for morsom forskning
9/21/2021 • 42 minutes, 39 seconds
Immunforsvaret, kroppens superkraft [290]
Immunforsvaret, kroppens superkraft. Lurer du på hva immunforsvaret gjør, hva som skjer om du drikker for mye tran eller hvordan immunforsvaret husker hvor du har vært? Og hva har Pavlov med alt dette å gjøre. Du får svar på alt dette og mye mer i vår nyeste sending!
9/14/2021 • 40 minutes, 38 seconds
Burde du egentlig stemme [289]
8/31/2021 • 39 minutes, 42 seconds
Det annet kjønn [288]
I Uillustrert Vitenskap er hver dag kvinnens dag! I dag skal vi derfor snakke om både ulemper og fordeler med å være av det kvinnelige kjønn. Hvorfor er egentlig kvinner så glad i sjokolade? Og er alle kvinner egentlig bifile?
4/27/2021 • 40 minutes, 18 seconds
Menneskets evolusjon og gamle sivilisasjoner [287]
Har du noen gang sett deg selv i speilet og tenkt; ser jeg ut som en ape? I dag skal vi i uillustrert vitenskap snakke om det som skjedde innimellom der, hvordan mennesket har utviklet seg fra aper og til her vi er i dag. Kanskje finner vi ut at noen av oss er litt foran andre i utviklingen?
4/13/2021 • 39 minutes, 21 seconds
Hvordan ser vi farger [286]
Uillustrert vitenskap skal gjøre din grå hverdag mer fargerik! I dagens sending beskriver vi hvordan man ser farger, hva skiller vårt fargesyn fra dyrene og hvorfor fargen blå kun er en konspirasjonsteori.
4/6/2021 • 41 minutes, 38 seconds
Er built this city [285]
Kjære dagbok, hvorfor skal jeg bry meg om byplanlegging? Vel, byplanlegging er en sport, og vi i Uillustrert Vitenskap er her for å fortelle deg hvordan vinne konkurransen. Hva har vi videreført fra oldtidens byer, og hvilke land er best på byplanlegging?
3/23/2021 • 38 minutes, 42 seconds
Hvorfor biologisk mangfold [284]
Hvorfor trenger vi egentlig biene, og kenguru? Kan vi kvitte oss med edderkopper uten at det får konsekvenser? I denne ukas sending skal vi snakke om biologisk mangfold. Hva er biologisk mangfold, og hvorfor er folk så opptatt av at det skal opprettholdes?
3/17/2021 • 38 minutes, 7 seconds
Vitenskap i utvikling [283]
Hele vårt moderne samfunn (og dette radioprogrammet) er basert på vitenskap. Men hva når forskningen viser seg å ikke stemme? Vitenskapen er drevet frem ved å teste og avkrefte hypoteser, og i dagens sending skal vi gå igjennom ulike vitenskapelige fakta – som ikke lenger regnes som fakta.
3/2/2021 • 37 minutes, 1 second
La oss utforske Mars [282]
Mars – kjent for så mangt: den røde planet, vår naboplanet, og endestoppet for vår kjære rover «Oppurtunity». I anledning av at NASAs nyeste rover «Perseverance» har ankommet Mars, skal vi i dagens sending av Uillustrert Vitenskap utforske Mars. Vi skal se på teknologien som brukes til å utforske Mars, hva vet om hvorvidt det finnes liv der, og tilslutt hva som trengs for at vi skal kunne bo der.
2/23/2021 • 39 minutes, 54 seconds
Verdens mest allsidige materiale [281]
I Uillustrert Vitenskap i dag handler det om verdens mest allsidige materiale, nemlig glass! Finnes det grenser for hva glass kan få til, er det overvurdert, og burde vi bytte ut glass med plast? VI kan love at i denne sendingen lærer du noe du ikke visste før om dette spennende materialet!
2/16/2021 • 37 minutes, 28 seconds
Hvor bærekraftig er det egentlig - del 2 [280]
I denne ukas sending fortsetter vi på det bærekraftige eventyret. Hvor miljøvennlig er det egentlig å kjøre elbil og hvordan påvirker våre forbruksvaner miljøet?
2/9/2021 • 40 minutes, 47 seconds
Hvor bærekraftig er det egentlig del 1 [278]
Vi har alle fått med oss at tiden er inne for å ta i et tak for å bremse klimaendringene. Vi oppfordres til å resirkulere, bruke gjenbrukbare handleposer og spise mindre kjøtt. Men hvor miljøvennlig er egentlig alle disse tiltakene? La uillustrert vitenskap være din guide til en levelig klode.
2/2/2021 • 38 minutes, 35 seconds
Dietter [278]
Etter denne sendingen kan du bli både slank og sterk, i dag skal vi nemlig snakke om dietter. Det stemmer, vi skal gi deg tips og debunking til kanskje det mest populære nyttårsforsettet. Vet du hva metabolisme er og har du noen gang prøvd deg på en sukkerfri diett? Kanskje du heller vil teste ut fasting eller detoxing?
1/26/2021 • 43 minutes, 13 seconds
Tiden som kommer og tiden som går [277]
Tik tok, tik tok - årets første sending av uillustrert vitenskap tar for seg tiden som kommer og tiden som går. Hva er tid, hvorfor har vi kalendere og hvorfor trodde vi at verden skulle gå under i 2012?
1/19/2021 • 39 minutes, 46 seconds
Eksamensstress [275]
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap skal vi stresse litt ned. Hva er stress? Hvordan kan det påvirke livene våre, og hvordan blir man kvitt eksamensstresset?!
11/11/2020 • 38 minutes, 8 seconds
Vitenskapen bak mat [275]
Vi fortsetter med vår smakfulle serie om mat. I dag skal du høre hvilke smaker som er viktig for din opplevelse, vet du egentlig hva fermentering er? Og skal vi kanskje ta en burger på Mc`ern?
11/4/2020 • 38 minutes, 17 seconds
Mmm... smak [274]
I denne ukens sending bruker vi sansene våre. Spesielt smak og lukt. Hva gjør at man smaker noe? Hvordan smakssanser har dyr? Og er vinsmaking bare en konspirasjon? Dette blir en deilig sending mmmh ...
10/28/2020 • 38 minutes, 25 seconds
Norske Bragder [273]
Hva er det Thor Heyerdahl, håndgranaten, utforsknig og one-night stands har til felles? De er alle ganske norske! I denne sendinga skal vi snakke om noen av de største norske bragdene igjennom tidene.
10/21/2020 • 33 minutes, 23 seconds
Brus, ikke rus [272]
I dag har uillustrert vitenskap testet narkotika, neida men du skal få et innblikk i hvordan det er å prøve rusmidler. Hva er egentlig en rus, hvordan er rusmidlene kategorisert og burde man heller blande rusmidler.
10/14/2020 • 42 minutes, 56 seconds
Personlighetstyper [271]
Personlighet er noe omtrent alle har, men hva er det egentlig? Hva er det som utgjør personlighetene våre, og kan denne informasjonen egentlig brukes til noe? Vi skal også se på avvik fra det som anses som "normalt".
10/7/2020 • 38 minutes, 42 seconds
Rent vann til folket [270]
I Norge er vi så stolt av drikkevannet vårt at vi tar det på flaske og selger det dyrt i utlandet. Men er det så rent som vi tror, og tar det for gitt? I denne ukas sending tar vi for oss drikkevann, hele veien fra kilden til krana di hjemme.
9/30/2020 • 39 minutes, 52 seconds
Ig Nobel 2020 [269]
Vi fortsetter tradisjonen med å presentere årets Ig Nobel priser. I år byr de på mye tulleforskning, dårlig forskning, kniv laget av bæsj og mye mye mer.
9/23/2020 • 39 minutes, 55 seconds
Autonome kjøretøy [268]
Uillustrert Vitenskap har testet ut selvkjørende buss og kikket på en autonom båt. Når kan dette bli vanlig og er det egentlig den riktige retningen å ta? Hvordan kan dette påvirke infrastrukturen slik vi kjenner den i dag og PASS OPP det var nesten en føreløs bil kjørte på deg!
9/16/2020 • 30 minutes, 54 seconds
Overlat byråkratiet til robotene [267]
I denne ukas sending skal vi snakke om kunstig intelligens! For hva er det egentlig? Hvordan påvirker det oss og samfunnet rundt oss? Og ikke minst, hva kan gå galt?
9/9/2020 • 41 minutes, 30 seconds
Den nye bioteknologiloven [266]
Bioteknologiloven har fått store endringer! Hva er det egentlig loven forteller om? Hva er det som har blitt forandret? Og kan vi lage kloner nå?
9/2/2020 • 41 minutes, 44 seconds
Kjerringråd [265]
Hva har saltvann, sitron og en sukkerbit til felles? Jo, disse er alle typiske ingredienser i det vi kaller kjerringråd. Men hvor stammer egentlig kjerringråd fra? Er alle ren og skjær flaks, eller kan noen vitenskapelig bevises?
8/26/2020 • 40 minutes, 5 seconds
Sterke meninger [264]
Eg har ingen sterke meninger om ananas på pizza. Men hvorfor blir noen så sint når jeg sier det? I dag utforsker vi hvorfor folk har meninger, og hvorfor de er så vanskelige å endre, og hvorfor det er et problem for vitenskapen. I tillegg sier vi farvel til Andreas, Andreas og Martin og ønsker oss et nytt medlem!
8/18/2020 • 40 minutes, 57 seconds
Uillustrert Vitenskap - Oppvekst [263]
Karantenedagene får oss i Uillustrert Vitenskap til å mimre tilbake til barndommen! I hvor stor grad påvirket foreldrene barndommen og hva er nytt for barn som vokser opp idag? Hva hadde skjedd om du gikk på hjemmeskole og selvfølgelig universets største spørsmål, hvorfor er puberteten så sykt klein?!
4/28/2020 • 45 minutes, 39 seconds
Reproduksjon [261]
Bli med oss å utforske menneskelig reproduksjon i denne ukas sending! Vi snakker blant annet om tvillinger, at mennesker egentlig suger til å få barn, sædkvalitet og kunstig befruktning!
3/30/2020 • 50 minutes, 3 seconds
Sanser [260]
I dag skal vi prate om sansene våre. Vi vet alle om de fem sansene; lukt, smak, syn, hørsel og følesans, kanskje har du til og med en 6.sans? Selv om vi har hovedgrupper av sansene finnes det mange undergrupper som stedsans og bevegelsanser. Noen av oss har til og med sterkere sanser enn andre, hva er det som skiller de fra andre?
3/10/2020 • 42 minutes
Skjønnhet [259]
I denne ukas sending av uillustrert vitenskap skal vi snakke om skjønnhet. Hvorfor er det så viktig å se bra ut? Hvordan har skjønnhetsidealer endret seg i historien? Og hva er det som avgjør om en låt, et bilde eller en valp er fint? Og du, så bra du ser ut i dag.
3/3/2020 • 42 minutes, 57 seconds
[Fobier] 258
I denne ukas sending skal vi snakke om fobier. Vi vil blant annet diskutere hva en fobi er for noe, hva som er forskjellen mellom fobi og redsel? Kan man arve fobier? Og hva er egentlig basifobi?
2/25/2020 • 33 minutes, 28 seconds
Gaming [257]
I denne episoden skal vi snakke om gaming. Hvorfor assosierer vi gaming med tenåringsgutter? Hva gjør egentlig gaming med hjernen vår? Og kan man game selv om man er blind? Eller vil kanskje bare overbevise din mor om at gaming faktisk er sosialt.
2/18/2020 • 40 minutes, 5 seconds
Varme [256]
I denne ukas sending skal vi diskutere tema varme. Bruker du egentlig ordet varme riktig, hva gjorde ilden for menneskeheten og har du noe gang tenkt på hvor varmen til jordens kjerne kommer fra? Her er det bare å hive av seg klærne for nå blir det varmt.
2/11/2020 • 35 minutes, 50 seconds
Alle veger leder til... - [255]
I denne ukens sending hiver vi oss ut på veien og snakker om historie om vei! Vi ser nærmere på veiens betydning for samfunnet, hvordan kommunikasjon er avhengig av vei og hvordan dette påvirker hvor makt kan ligge!
2/4/2020 • 36 minutes, 29 seconds
Menneskelige Grenser [254]
I denne ukens sending av Uillustrert Vitenskap skal vi snakke om menneskelige begrensinger! Vi skal se nærmere på våre fysiske og psykiske begrensinger som hvor mye og eventuelt lite vi tåler av ting som søvn, oksygen, løfting, vekt og meir. I tillegg har vi fått med oss nye medlemmer av Uillustrert Vitenskap og i dag har vi med oss!..
1/28/2020 • 41 minutes, 1 second
La oss leve lenge [253]
I Uillustrert Vitenskap har vi lyst til å leve til evig tid.. Eller har vi det? Vi skal derfor utforske konseptet evig liv, kva vil de sei å være biologisk udødelig, kan man leve lenger ved å gjøre grep i kvardagen og har det noe å si for samfunnet dersom vi får evig liv?
1/21/2020 • 45 minutes, 26 seconds
Et Vitenskapelig Tiår [252]
I denne ukens sending av uillustrert vitenskap skal vi ta en reise gjennom det siste tiåret innenfor vitenskapen. Vi skal blant annet utforske verdensrommet, snakke om CRISPR og kanskje vi får på plass en liten konkurranse også.
1/14/2020 • 42 minutes, 33 seconds
Julestemning - [251]
Det er eksamensperiode, men frykt ikkje! Julillustrert Vitenskap er her for å skape julestemning! Vi skal snakke om julenissen, julemat, juletrær og andre julerelaterte saker!
12/3/2019 • 43 minutes, 14 seconds
Medisinske myter og jubileum - [250]
I semesterets siste sending skal vi i Uillustrert Vitenskap ta for oss medisinske og kvardagslige myter! Vi skal snakke om helsesjekk, glutenallergi, kobling mellom vaksiner og narkolepsi, vitaminsupplement og i tillegg har vi et jubileum i dag, vi feirer nemlig 250 episoder i dag!
11/19/2019 • 46 minutes, 23 seconds
Kriminalitet og Fengsling - [249]
Uillustrert Vitenskap tar for seg kriminalitet og straff, og vi har testet ut følgende.. nei. Vi skal snakke om blant annet om det finnes noe som kanskje kan avgjøre om man kommer til å utføre kriminelle handlinger eller ikkje, hvilke psykiske påkjenninger kan man oppleve under isolasjon, hvordan kriminalomsorgen i norge er og forskjell mellom fengsler her i Norge og andre steder.
11/12/2019 • 46 minutes, 38 seconds
Framtiden - [248]
11/5/2019 • 40 minutes, 54 seconds
Trussel mot demokratiet - [247]
Vi i Uillustrert Vitenskap med oss Andreas Wahl i fra Folkeopplysningen i studio og vi snakker om nettopp folkeopplysning! Vi tar for oss valgpåvirkning, spredning av nyheter og vitenskap og noen kommer med noen tips til hvordan man bør gå frem når man ser en overskrift!
10/28/2019 • 53 minutes, 10 seconds
Materialteknologi - [246]
Jeg håper du har beina trygt plantet i bakken og at bygningen står støtt rundt deg, for i denne ukens sending av Uillustrert Vitenskap tar vi en nærmere kikk på materialer og deres egenskaper! Vi skal se nærmere på betong og miljø, og vi tar oss en tur ut i verdensrommet for å snakke om rustfritt stål og hvordan vi kan bygge ting på andre planeter!
10/15/2019 • 38 minutes, 45 seconds
Jordbruk - [245]
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap skal vi snakke om jordbruk og gårdsdrift. Vi skal blant annet preike som ting som jordbrukets historie, bondens rolle, viktige teknologiske gjennombrudd og hvordan ser fremtidens gårder ut?
10/8/2019 • 40 minutes, 56 seconds
Språk og språklæring - [244]
I denne ukens sending av Uillustrert Vitenskap fortsetter vi å snakke om språk, men denne gangen skal vi fokusere mer på det kognitive og hva som skjer i hjernen. Vi skal derfor snakke om språklæring og hvordan førstespråket påvirker andrespråket, og vi skal snakke om kroppsspråk. Vi har også intervjuet folk som har peiling på nettopp disse tingene.
10/1/2019 • 45 minutes, 40 seconds
Språk - [243]
I denne ukens sending av Uillustrert Vitenskap skal vi begynne på ei språkreise på to episoder! Vi skal i denne første episoden snakke om kva det er som gjør et språk til et språk. Korleis eit språk blir til, om det finnes gode og dårlige språk, og vi skal snakke om dialekter, varianter lingua franca og mye mer!
9/24/2019 • 38 minutes, 30 seconds
Ig Nobel 2019 - [242]
I denne ukens sending av Uillustrert Vitenskap tar vi for oss årets Ig Nobel-vinnere, altså en premie for morsomste tulleforskning. Vi forklarer hva som ble forsket på og kanskje finner vi ut om det bare var tull eller om det faktisk er brukbart til noe likevel.
9/17/2019 • 42 minutes, 39 seconds
Live fra Passion for Ocean i Trondheim - [240]
Vi holdt sending på Passion for Ocean-frestivalen i Trondheim! Vi snakker om sjøgress, hvordan løse alle klimaproblemene og hvordan undervannsdyr har sex.Vi hadde mange spennende gjester med kompetanse i alt fra matlaging og dykking til marinbiologer.
9/10/2019 • 1 hour, 16 minutes, 46 seconds
Fysisk og mental trening - [241]
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap skal vi se nærmere på trening i fysisk forstand og psykisk forstand. Hva er effektene av trening? Finnes det noen treningsformer som er bedre enn andre, og kan vi trene oss til å bli smartere?
9/10/2019 • 42 minutes, 55 seconds
Vitenskapsformidling - [239]
I denne ukens sending av Uillustrert Vitenskap skal vi se nærmere på vitenskapsformidling! Under dette metatemaet ønsker vi å se nærmere på viktigheten av kildekritikk og ansvarsfølelse når ein både forbruker og formidler vitenskap i mediene, og kanskje attpåtil bidra til å gi et større fundament for å navigere informasjonsjungelen som finnes der ute.
8/27/2019 • 42 minutes, 22 seconds
Tilbake fra Ferie - [238]
Uillustrert Vitenskap har omsider kommet tilbake etter en lang og i overkant varm sommerferie. Derfor er det kanskje passende at vi snakker om noen av de tingene som vi ikke har fått snakket om denne sommeren, fordi vi har hatt sommerferie.
8/20/2019 • 41 minutes, 19 seconds
Hvorfor velge realfag - [237]
Her på NTNU ser vi det som en selvfølge at alle digger realfag. Utenom de freaksene vi sender bort på dragvoll da selvfølgelig. Men er det egentlig stor forskjell på oss, og er det noen spesielle ting som gjør at noen liker eller får til realfag bedre enn andre? Det skal vi prøve å finne ut mer om i denne ukas episode av Uillustrert Vitenskap
4/30/2019 • 51 minutes, 48 seconds
Intervju med Donna Nelson
4/30/2019 • 19 minutes, 25 seconds
Intervju med Grant Sanderson
4/30/2019 • 16 minutes, 10 seconds
Live fra Feelgood-festivalen, Miljøspesial - [236]
Vi sender live fra Feelgood-festivalen 2019 og snakker om ulike tema innen klima og miljø, som blant annet energiproduksjon, klesindustri, mat, og hva du kan gjøre for å leve mer miljøvennlig!
4/28/2019 • 1 hour, 36 minutes
Sci-fi-dingser [235]
Uillustrert Vitenskap har igjen tatt turen innom filmens verden, hvor vi skal se på teknologi i science fiction. Vi skal blant annet se på lasere, svevende kjøretøy og Iron Man-drakten.
4/23/2019 • 43 minutes, 31 seconds
Minner - [234]
I denne ukens sending snakker vi om minner og stedsans! Hvordan fungerer de, hva er de, hvorfor glemmer vi og falske minner.
4/9/2019 • 40 minutes, 42 seconds
Din Data - [233]
Lagring av informasjon blir en stadig større del av vår hverdag, og med det følger en økende mengde overvåking og fare for datamanipulering. Vi skal derfor i dagens sending snakke om dette!
4/2/2019 • 43 minutes, 13 seconds
Dommedag og Astrobiologi - [232]
Veit du kva? Uillustrert Vitenskap setter i gang med sin første to-timers sending og leker oss litt med tanken på å utvide sendetiden. Kven veit, kanskje gir det meirsmak? Vi skal i denne første episoden snakke om hvilke utfordringer vi som mennesker står over med tanke på overlevelse på jorden og hvorfor vi ikke har oppdaget liv andre steder enda! Etter det så skal vi i gang med astrobiologi, og se på hvordan vi kan finne liv i verdensrommet og vi skal se på hvilke kriterier som kreves for å oppdage liv og reise mellom stjernene.
3/26/2019 • 1 hour, 27 minutes, 5 seconds
Uillustrert Vitenskap - Konspirasjoner og skepsis [231]
Det er duket for at vi i Uillustrert Vitenskap skal ta ein kikk på noen av de mest dagsaktuelle problemstillingene vi står ovenfor, nemlig klimaskepsis og vaksinemotstand. Med fokus på noen lytterinnsendte spørsmål, nypubliserte medisinske studier og responsen på sagt studier setter vi som mål å guide dere gjennom dette havet av tall, studier og argumenter og gi dere et svar på om det ligger noe i kommentarene, eller om de bunner ut som konspirasjonsteorier.
3/12/2019 • 45 minutes, 30 seconds
Uillustrert Vitenskap - Bioteknologi - [230]
Med dagens bioteknologi kan du potensielt endre helt på deg selv eller barna dine. Så i denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap skal vi snakke om måter å gjøre det på, enten om det er mitokondriedonasjon, genredigering eller kloning du vil bruke denne gangen.
3/5/2019 • 38 minutes, 14 seconds
Uillustrert Vitenskap - Seksualitet Del 2 - [229]
I denne ukas sending får vi besøk av medisinernes seksualopplysning. De skal, sammen med oss, prøve å forklare litt hva sex er for noe, hvordan det fungerer, og vi skal svare på så mange spørsmål vi kan fra dere der hjemme.
2/26/2019 • 55 minutes, 21 seconds
Uillustrert Vitenskap - Seksualitet Del 1 - [228]
I denne ukens sending av Uillustrert Vitenskap, skal vi ta et dykk i sex og seksualitet. Vi skal snakke om forelskelse, lyst, forskjellige type seksualiteter, partnerstrategi, og hva er egentlig forskjellen på monogami og polygami?
2/19/2019 • 45 minutes, 17 seconds
Uillustrert Vitenskap - Personlighet - [227]
I denne uken skal Uillustrert Vitenskap ta et dypdykk i hva som gjør oss til vel.. oss. Vi skal se på de forskjellige aspektene ved personlighet, personlighetstester og finne ut hvilke anatomiske prosesser som gjør at vi utvikler personligheten vår.
I to hele sendinger har Uillustrert Vitenskap sett tilbake på tidligere vitenskapelige fremskritt og revolusjoner, men denne gangen prøver vi oss som spåkoner og diskuterer litt om fremtiden til vitenskap og hva de neste revolusjonene vil bringe. Er det AI? Er det relatitivitet og kvanteteori? Eller noe helt annet?
Denne uken i Uillustrert Vitenskap fortsetter vi vår reise gjennom historien, hvor vi i dag skal snakke om den vitenskapelige revolusjon. Der skal vi gå inn på astronomi, fysikk og hvordan man den gang prøvde å finne ut av hvordan verden fungerer.
Uillustrert Vitenskap setter i gang med nok en temaserie, og serien dette semesteret skal handle om “Historiske Høgdepunkt” sentrert rundt mennesket og vår påvirkning på omgivelsene og teknologisk fremdrift. Vi skal i denne første episoden ta for oss den kognitive revolusjonen, jordbruksrevolusjonen, diverse medisinske høydepunkter og den industrielle revolusjonen, før vi også tar et oppgjør med hvor vidt dette kan kalles for “revolusjoner”!
1/15/2019 • 42 minutes, 43 seconds
Uillustrert Vitenskap - Back on the Air - [223]
Vi i Uillustrert Vitenskap er tilbake i Trondheim etter tre uker med julestemning, og vi skal snakke om hva som har skjedd siden sist. Eller, hva har Kina drevet med mens vi har hatt juleferie? Tydeligvis litt av hvert, så vi må nesten oppdatere oss litt.
1/8/2019 • 38 minutes, 22 seconds
Uillustrert Vitenskap - Tid - [222]
Tiden flyr, og vi er kommet helt til slutten av semesteret. Derfor skal vi i dag prøve å finne ut av hvorfor tiden plutselig fikk så hastverk når vi hadde masse ting vi skulle gjort, vi tar opp diskusjonen om sommertid, og vi lurer på hva tid egentlig er og hvor det kommer fra.
11/20/2018 • 42 minutes, 26 seconds
Uillustrert Vitenskap - God forskning - [220] [NY]
For kvart år som går, blir det enklere og enklere å få tak i informasjon. Vi bombarderes av nyheter og artikler om teknologiske og vitenskaplige artikler som lover gull og grønne skoger, samt “fake news”. Så for å hjelpe dere og oss selv med å navigere i informasjonshavet, skal vi i Uillustrert Vitenskap prate om viktigheten av å være kildekritisk når ein søker ny informasjon. Vi skal også skape et bilde om vitenskaplig metode, kva som kjennetegner god forskning og retorikk rundt forskning.
11/13/2018 • 41 minutes, 5 seconds
Uillustrert Vitenskap - Mediepsykologi - [221]
Du vil ikke tro hva ni av ti studenter ikke klarte å gjette om dagens sending. Derfor er det sikkert lettest at jeg bare sier det. Vi skal snakke om media påvirker oss, enten det er gjennom frykt og propaganda, appellere til identitet, og vi skal snakke om hvordan medier påvirker hjernene våre.
11/13/2018 • 43 minutes, 10 seconds
Uillustrert Vitenskap - God forskning - [220]
For kvart år som går, blir det enklere og enklere å få tak i informasjon. Vi bombarderes av nyheter og artikler om teknologiske og vitenskaplige artikler som lover gull og grønne skoger, samt “fake news”. Så for å hjelpe dere og oss selv med å navigere i informasjonshavet, skal vi i Uillustrert Vitenskap prate om viktigheten av å være kildekritisk når ein søker ny informasjon. Vi skal også skape et bilde om vitenskaplig metode, kva som kjennetegner god forskning og retorikk rundt forskning.
11/5/2018 • 41 minutes, 39 seconds
Uillustrert Vitenskap - Ei Bærekraftig Framtid, Forbruk - [219]
Så var vi her omsider, i vår tredje og siste episode i serien om en bærekraftig framtid. Dagens tema handler om forbruk og hvordan vi kan bidra til en mer bærekraftig framtid. Derfor skal vi se på kjøtt, grønnsaker, økologisk mat, syntetisk mat, vegansk mat, og annet forbruk.
10/23/2018 • 45 minutes, 24 seconds
Uillustrert Vitenskap - Ei Bærekraftig Framtid, Kjernekraft - [218]
I forrige episode av Uillustrert Vitenskap diskuterte vi langt om lenge om fleire forskjellige måter å produsere, transportere og lagre elektrisk energi på. I denne uken sitter vi igjen med den siste av de store. Den mest omdiskuterte, nemlig kjernekraft. Vi skal derfor ta ein nærmere kikk på korleis kjernekraft fungerer, kvifor det er så omdiskutert, og diskutere litt om norge som kjernekraftsnasjon.
10/16/2018 • 45 minutes, 20 seconds
Uillustrert Vitenskap - Ei bærekraftig framtid, Energiproduksjon - [217]
Uillustrert Vitenskap skal redde verden! Neida, men de tre neste episodene våre skal handle om kloden vår- ei bærekraftig framtid, og først ut er spørsmålet om hvordan vi kan produsere, transportere og lagre energi på en bærekraftig måte.
10/9/2018 • 50 minutes, 25 seconds
Uillustrert Vitenskap - Ig Nobel 2018 - [216]
I denne ukens sending av uillustrert vitenskap skal vi returnere til en av våre gode gamle klassikere. Vi skal gå gjennomgå de forskjellige prisene på årets ig-nobel og se hvilke fantastiske absurde gjennombrudd som har slått gjennom denne gangen.
9/25/2018 • 42 minutes, 54 seconds
Uillustrert Vitenskap - Instinkter - [215]
I dag på Uillustrert Vitenskap. Sjekk refleksene dine og kjør på med litt innlæring, fordi vi skal snakke om noe som kanskje er eller kanskje ikke er helt urelatert. Nemlig instinkt. I den anledning skal vi innom psykologi og dyreriket, og hvem vet? Kanskje vi blir enige.
9/18/2018 • 37 minutes, 59 seconds
Uillustrert Vitenskap - Matvitenskap - [214]
Jeg kan ikke helt skjønne hvorfor de matglade menneskene i Uillustrert Vitenskap har pratet om mat enda. Vi skal prate om brød, flytende brød, og om hvorfor vi egentlig ikke burde varmebehandle maten vår, eller hvorfor vi burde varmebehandle maten vår.
9/11/2018 • 41 minutes, 10 seconds
Uillustrert Vitenskap - Vanlige sykdommer - [213]
Fadderperioden er over, høsten nærmer seg med stormskritt, og i forelesningssaler rundt om kring i Trondheim økes mengden snufs eksponensielt. Det er med andre ord forkjølelsessesong, og Uillustrert Vitenskap tar derfor for seg de aller vanligste sykdommene som vi opplever i denne ukens sending!
8/26/2018 • 39 minutes, 54 seconds
Uillustrert Vitenskap - Back on the Air - [212]
Uillustrert Vitenskap er tilbake med nyoppladede batterier og godt humør etter en nok en lang sommer. Etter så mye tid uten uillustrert Vitenskap er det kanskje naturlig at vi snakker litt om siste nytt i vitenskapens verden, og etter en så varm sommer er det passende at vi også snakker litt om solkrem og soling.
Nå som vi ikke nærmer oss eksamenstider, men er i eksamenstider, så gjør vi her i Uillustrert Vitenskap det vi kan for å få tid til en siste sending før ferie. I dette tilfellet er det å kutte ned på arbeidsmengden til dagens sending ved å snakke om tidligere arbeid, pluss litt til. Så gjør deg klar for en sending der vi mimrer litt om V18-semesteret.
5/10/2018 • 35 minutes, 58 seconds
Uillustrert Vitenskap - Havet - [210]
Med dagens boligpriser tenkte vi i Uillustrert Vitenskap at det kan være en idé å bosette seg i havet. Men før vi tar vann over hodet med et lån fra Doggerbanken, tenkte vi at det kunne være lurt å først lære litt om havet. Vi skal derfor snakke om hva som bor på bunnen, plast og om Bermudatriangelet bør unngås.
4/26/2018 • 36 minutes, 24 seconds
Uillustrert Vitenskap - Psykisk Helse - [210]
Det nærmer seg kanskje eksamenstider, og kanskje dere allerede føler presset. Men da er det ekstra viktig å ta pauser, og da er det kanskje passende å koble av med en episode av Uillustrert Vitenskap, hvor vi i dag skal snakke om psykisk helse. Vi skal derfor snakke om generasjon prestasjon, hva det vil si å være normal, ensomhet, studentlivet og mer. I tillegg har vi intervjuet en psykolog om akkurat disse temaene.
4/19/2018 • 49 minutes, 29 seconds
Uillustrert Vitenskap - Sanser - [209]
Denne ukens sending i Uillustrert vitenskap er til å ta og føle på, for vi skal snakke om sanser! Vi skal derfor blant annet svare på spørsmål om vi bare har fem sanser? Hva er propriosepsjon? Og er egentlig verden slik den ser ut til å være?
4/12/2018 • 37 minutes, 47 seconds
Uillustrert Vitenskap - Liv i verdensrommet - [208]
Vi i Uillustrert Vitenskap har tenkt å finne et nytt hjem til Riple. I den anledning skal vi snakke om muligheten for liv i verdensrommet og om det kanskje allerede er der. Vi svever derfor innom tema som det å bli født og vokse opp i verdensrommet, det å bosette seg i verdensrommet og hva SETI står for.
4/4/2018 • 39 minutes, 20 seconds
Uillustrert Vitenskap - Påskechill - [207]
Det er påskeferie, men frykt ikke! Uillustrert Vitenskap er likevel på lufta, klar for å spre opplysning over en lav terskel. I tillegg finner vi ut om vi har en ny quiz-mester i programmet!
3/29/2018 • 32 minutes, 2 seconds
Uillustrert Vitenskap - Avhengighet - [206]
Har du abstinenser etter forrige sending? Er du avhengig av mer? Da skal vi prøve å tilfredsstille dette behovet med ukens sending av Uillustrert Vitenskap hvor vi skal snakke om avhengighet. Der skal vi snakke om hva som skjer i hjernen, abstinenser og forskjellige typer og årsaker til avhengighet.
3/22/2018 • 41 minutes, 2 seconds
Uillustrert Vitenskap - Dataspill - [205 ]
Hvor mye dataspill kan du spille? Og kan man lære noe av det? Vi erfarne gamere i Uillustrert Vitenskap ser på nettopp disse spørsmålene.
3/15/2018 • 40 minutes, 29 seconds
Uillustrert Vitenskap - Vitenskap i film - [204]
I Uillustrert Vitenskap er vi veldig glade i kule filmtriks, så i denne ukas sending prøver vi å finne ut om noe av det også kunne skjedd i virkeligheten. Vi snakker blant annet om bevisstløshet i film og om scener fra The Martian, Passengers og Indiana Jones.
3/8/2018 • 42 minutes, 26 seconds
Uillustrert Vitenskap - Paradokser [203]
I denne ukens sending av Uillustrert Vitenskap snakker vi om paradokser. Vi skal derfor snakke om flere former for paradoks, både antikke og moderne og innenfor fagfelt som logikk, biologi og litteratur.
3/1/2018 • 38 minutes, 34 seconds
Uillustrert Vitenskap - Vitenskapsmenn og -kvinner - [202]
Vi i Uillustrert Vitenskap var litt nysgjerrig på hva som ligger bak den vitenskapen vi alle er så glad i, så derfor skal vi snakke om vitenskapsmenn og -kvinner
I den fjerde og siste episoden av serien vår om jordas historie, skal Uillustrert Vitenskap snakke om oss selv, nemlig mennesket. Vi snakker om tiden helt ifra før Homo sapiens oppsto som art fram til vi ble slik vi er i dag!
2/15/2018 • 39 minutes, 22 seconds
Uillustrert Vitenskap - Jordas Historie, Liv på jorda - [200]
I denne ukens sending av Uillustrert Vitenskap fortsetter vi på vårt prosjekt om jordas historie! Vi skal blant annet snakket om liv på jorda, i havet, insekter og dinosaurer!
2/8/2018 • 41 minutes, 26 seconds
Uillustrert Vitenskap - Jordas Historie. Apokalypser - [199]
Vi tar for oss del to av vår "Jordas historie" - sending. Denne gangen har vi snakket om apokalypser og masseutryddelser, og vi finner blant annet ut hvordan dinosaurene døde, hva "snowball earth" er og går det an å få for mye oksygen?
Vi i Uillustrert Vitenskap skal starte vår første episode i vår firedelte serie om jordas historie. Denne gangen skal vi gi en grunnleggende innføring i de forskjellige eonene, æraene, periodene frem til vår tid. Og uttale ord som paleoproterozoikum, neoproterozoikum, og kritt.
1/25/2018 • 41 minutes, 27 seconds
Uillustrert Vitenskap - Studieteknikk - [197]
Uillustrert Vitenskap skal ha sin første sending i 2018. I anledning nytt år og semester skal vi snakke litt om hvordan året ser ut samt litt studierelaterte ting som nok søvn og om vi kan finne et kreativt svar på kreativitet.
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap gir vi deg et lite kurs i å vinne diskusjoner, for vi skal snakke om argumentasjonsfeil. Vi snakker om logiske feil man gjør når man argumenterer og kommer med eksempler på hvordan det ikke skal gjøres.
Inspirert av høstværet i Trondheim skal Uillustrert Vitenskap i dag snakke om naturfenomener, men i motsetning til regn og hagl tar vi for oss litt mer sjeldne ting som bla tidevannsstrømmer, kulelyn og andre fysiske fenomener der naturen spiller oss et puss.
11/16/2017 • 33 minutes, 50 seconds
Uillustrert Vitenskap - Himmellegemer i vårt solsystem - [194]
Uillustrert Vitenskap skal atter en gang ut i verdensrommet, men denne gangen skal vi se på de planetene i solsystemet vårt som vi ikke har snakket så mye om før. Det betyr at vi skal snakke om Merkur, Venus, Jupiter, Neptun og dvergplaneten Ceres.
11/12/2017 • 34 minutes, 9 seconds
Uillustrert Vitenskap - Følelser - [193]
Det er bare å finne seg noen man kan holde i hånda, for i denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap skal vi snakke om følelser. Vi ser blant annet på fobier, pinlige situasjoner, hva dopamin er og hvordan man kan måle følelser.
11/2/2017 • 32 minutes, 55 seconds
Uilllustrert Vitenskap - Syntetisk - [192]
10/26/2017 • 41 minutes, 28 seconds
Uillustrert Vitenskap - Ig Nobel 2017 - [191]
Det er igjen klart for Uillustrert Vitenskap sin Ig Nobel- spesial! I denne sendingen skal vi ta for oss alle de ti prisvinnere i original og morsom forskning.
10/19/2017 • 37 minutes, 50 seconds
Uillustrert Vitenskap - Elon Musk, Tesla og BFR - [190]
Er det lenge siden du har hørt noe om Elon Musk, Space X og Tesla i fra oss i Uillustrert? Frykt ei! Dagen er her! Vi tar for oss flere av de store, mangfoldige og essensielt crazy nyhetene og prosjekterte planene som har kommet hittil i 2017!
10/12/2017 • 39 minutes, 50 seconds
Uillustrert Vitenskap - Debunking og konspirasjonsteorier - [189]
Tull eller fakta? Placebo eller faktisk effekt? Konspirasjonsteorier eller naturlov? Vi tar i denne ukas sending ein kikk på forskjellige omstridende temaer for å se om vi finner et svar på de!
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap skal vi snakke om vitenskap som er utdatert. Vi skal blandt annet snakke om lobotomi, alkymi og hvordan medisinerte folk seg egentlig før i tiden?
9/28/2017 • 35 minutes, 43 seconds
Uillustrert Vitenskap - Søvn - [187]
Denne uken på Uillustrert Vitenskap snakker vi om søvn. Vi ser på drømmer, hvorfor man sover, hvor lenge man bør sove og andre ting vi er for trøtte til å oppsummere nå.
9/21/2017 • 28 minutes, 34 seconds
Uillustrert Vitenskap - Fylla - [186]
Med en ny addisjon til programmet, tar vi i Uillustrert Vitenskap turen innom temaet fylla og alkoholens påvirkning på menneskekroppen! Finnes det egentlig en promillegrense for en ideell kveld på byen? Eller kan man unngå å bli bakfull?
9/9/2017 • 37 minutes, 5 seconds
Uillustrert Vitenskap - Vi er tilbake [185]
8/31/2017 • 47 minutes
Uillustrert Vitenskap - Stress og Stimuli [184]
Vi snakker om hvordan stress, koffein, taurin og paracet påvirker kroppen.
Vi i Uillustrert har denne uka fått muligheten til å intervjue Solveig Hareide fra NRK sitt nye program “Evig Ung”, og tar i denne sammenhengen opp rundtliggende temaer som Cryonics, tips og triks for å overleve lengre og litt moral og etikk!
3/25/2017 • 36 minutes, 25 seconds
Uillustrert Vitenskap 2017-03-18 [181]
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap har Martin og Andreas invitert to gjester med i studio for å snakke om automatikk og robotikk. De snakker blandt annet om selvstyrte busser, autopilot, juridiske og moralske situasjoner , og kan egentlig roboter lage god musikk?
3/18/2017 • 31 minutes, 34 seconds
Uillustrert Vitenskap 2017-03-11 [180]
I denne ukas sending av Uillustrert skal vi ta ein nærmere kikk på de nye Exoplanetene i Trapist 1-systemet, hvordan oppdage beboelige planeter og litt om hvordan romutforsking vil bli den neste tida. I tillegg ser vi på hva som skjer av utvikling og ideer fra oss på jorda for å nå målene
3/11/2017 • 30 minutes, 15 seconds
Uillustrert Vitenskap 2017-02-18 [179]
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap har vi snakket om "primitiv" teknologi. Vi har blant annet sett på strekkoder, faksmaskin og stereoskoper.
2/18/2017 • 28 minutes, 31 seconds
Uillustrert Vitenskap 2017-02-04 [178]
Denne uka tar vi for oss konseptet om militærteknologi. Vi skal blandt annet snakke om EMP, Rail - og coilgun, Laservåpensystemer og vi skal se på historisk viktige hendelser som Manhattanprosjektet.
2/4/2017 • 32 minutes, 31 seconds
Uillustrert Vitenskap - Materialteknologi [177]
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap snakker vi om materialteknologi. Vi skal fortelle litt om stål, kevlar og hva som egentlig befinner seg inne i mobiltelefonen din!
1/28/2017 • 32 minutes, 27 seconds
Uillustrert Vitenskap - Vitenskapsåret 2016 [176]
1/21/2017 • 31 minutes, 44 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-11-12 [175]
I denne ukas sending av Uillustrert, skal vi snakke om fleire av de mange, spennende romprosjektene som er sendt opp fra jorda for å studere andre planeters overflate og atmosfære, nemlig Mars Rovere!
11/12/2016 • 36 minutes, 2 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-11-05 [174]
Uillustrert tar denne uka fatt på temaet genmodifisering der vi skal se nærmere på genmodifisert mat, CRISPR og i tillegg skal vi svare på noen av våre lytteres spørsmål!
11/5/2016 • 35 minutes, 4 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-10-22 [173]
Denne uken er det Ig Nobel-spesial i Uillustrert Vitenskap, og i den anledning skal vi gå gjennom alle ti prisene og vinnerne for dette året.
10/22/2016 • 35 minutes, 31 seconds
Uillustrert vitenskap 2016-10-08 [172]
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap snakker vi om vær og klima. Da skal du få vite mer om å motvirke global oppvarming, hypotermi, og kan du kjenne det på gikta?
10/8/2016 • 34 minutes, 31 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-10-02 [171]
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap skal vi sjå nærmere på kriminalteknikk og hvordan det fungerer. Vi skal snakke om Løgndetektorer, fingeravtrykk og kule oppfinnelser.
10/1/2016 • 27 minutes, 59 seconds
Uillustrert Vitenskap - Tidsreiser og kalendere [170]
I denne ukas sending av Uillustrert Vitenskap skal vi sjå nærmere på måling og observasjon av tid, og vi skal snakke om klokker, kalendere og tidsreiser!
9/17/2016 • 30 minutes, 8 seconds
Uillustrert Vitenskap - Nytt Semester [169]
Vi er tilbake! I denne episoden snakker vi om romsonden JUNO, lyn som dreper rein og prokastinering!
9/2/2016 • 33 minutes, 1 second
Uillustrert Vitenskap - Filmspesial [168]
Denne uken snakket Uillustrert Vitenskap om vitenskap i film
4/30/2016 • 39 minutes, 30 seconds
Uillustrert Vitenskap - Lydspesial [167]
Lyd, interferens, resonans og desibel! Hør mer i denne ukas sending!
4/23/2016 • 34 minutes, 31 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-04-16 [166]
SpaceX og radioteleskop! Gutta i Uillustrert er tilbake med nok ei sending, og snakker konsepter for reise i verdensrommet!
4/16/2016 • 30 minutes, 57 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-04-9 [165]
Maglev-tog, maur, AI og sorte hull! Alt dette og mer får du i denne ukas sending!
4/9/2016 • 30 minutes, 52 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-03-19 [164]
Andreas og Andreas feirer pi-dagen og snakker om bier, drømmer og luftskip!
3/19/2016 • 34 minutes, 51 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-03-12 [163]
To er i Japan, én har steppet inn! Kinetisk energi, stellerator, bronse og verdensrommet står på menyen.
3/12/2016 • 31 minutes
Uillustrert Vitenskap 2016-02-29 [162]
Kunstig Intelligens! Hva er det, hvordan fungerer det og kan man skille en datamaskin fra et menneske? Dette får du svar i denne ukas Uillustrert Vitenskap
3/5/2016 • 39 minutes, 38 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-02-15 [161]
Surf deg gjennom verdensrommet på de heilt nyoppdagede gravitasjonsbølgene!
2/20/2016 • 44 minutes, 5 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-02-13 [160]
Spionfly! Space-elevator! Dårlige vitser! Her er ukas Uillustrert Vitenskap!
2/13/2016 • 34 minutes, 18 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-01-30 [159]
I denne ukens Uillustrert skal du få høre mer om Marianergropen, havbruksteknologi, og Stephen Hawking!
1/30/2016 • 37 minutes, 44 seconds
Uillustrert Vitenskap 2016-01-16 [158]
SpaceX, datamaskiner og nye grunnstoff! Ække det kult 'a?
1/15/2016 • 34 minutes, 29 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-11-12 [157]
Denne gangen snakket Uillustrert Vitenskap om hva som skjedde med Mars sin atmosfære, ionemotorer og ribbemaneter
11/12/2015 • 24 minutes, 12 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-11-05 [156]
Denne gangen tok Uillustrert Vitenskap opp saker om litiumhydroksidbatteri, bjørnedyr og spiongadgets
11/5/2015 • 28 minutes, 59 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-10-15 [155]
Det er nordlyssesong, og i Uillustrert Vitenskap snakker vi i dag om blant annet nordlys
10/15/2015 • 29 minutes, 45 seconds
Uillustrert vitenskap 2015-10-08 [154]
Uillustrert Vitenskap sender denne uka Ig Nobel-spesial!
10/8/2015 • 38 minutes, 41 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-09-17 [153]
I denne vekas Uillustrert Vitenskap skal du få hørre om terraforming av andre planeter, batterier, fortsettelse om atomkraft, og vi diskuterer om vi er aleine i universet! I tillegg snakker vi kort om Ole Brumm og Hundremeterskogen.
9/17/2015 • 35 minutes, 19 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-09-03 [152]
Vi har tatt opp fleire folk! I Andreas og Martins første sending får du høyre om blant anna New Horizon, en kort innføring i atomkraft som alternativ til energiproduksjon, og dagens kontrolloppsett i biler.
9/3/2015 • 31 minutes, 12 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-08-20 [151]
I denne episoden av Uillustrert Vitenskap loser vi deg igjennom sommerens vitenskapelige nyheter; du får en innføring i nobelprisparets nyeste funn, hvordan du kan lage en hjerne på størrelse med et lite viskelær, og ikke minst oppdagelsen av pentakvarken!
8/20/2015 • 32 minutes, 40 seconds
Uillustrert Vitenskap 20015-04-16 [150]
Det er tid for en allergispesial! Vi snakker om hvorfor vi får allergier, hvorfor mennesker i i-land i forhold til u-land har flere allergier, og vi får besøk av en allergiker litt over det gjennomsnittlige. I tillegg får du vite hvorfor vi liker katter så godt, og selvfølgelig litt forskningsnytt fra den siste uka.
4/16/2015 • 38 minutes, 7 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-03-23 [149]
I dagens sending snakka me om dyrerikets ulike blodfarger, fenometet eteren, teknologisk telepati og forskningsnytt!
3/23/2015 • 29 minutes, 2 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-03-16 [148]
Solformørkelser, kunstige bukspytkjertler og søvnteknikker er noen av temaene for ukas sending.
3/16/2015 • 29 minutes, 22 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-03-05 [147]
I ukas sending diskuterer vi hvordan sultkrisen i verden kan fikses ved å spise insekter, hvorfor døgnet er delt inn i 24 timer og hvordan genmodifiserte mygg kan utrydde dengufeber.
3/5/2015 • 29 minutes, 27 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-02-23 [146]
Sjøkneleren, gjenåpningen av CERN og linser som kan zoome blir det flust med i ukas sending! Det blir også noe for de som er lidenskapelig opptatt av fatale uhell fra regnefeil.
2/23/2015 • 31 minutes, 21 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-02-16 [145]
Andreas si første sending i UI, og me har snakka med Knut Jørgen Røed Ødegaard. I tillegg blir det noe om snegletjuvar og menneskeheten med og uten verktøy!
2/16/2015 • 30 minutes, 23 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-01-26 [144]
Superhydrofobe materialer, karbonbasert liv, slumring og alle de åpenbare faktaene du allerede var klar over er å høre om i ukas sending av Uillustrert Vitenskap.
1/26/2015 • 31 minutes, 54 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-01-20 [143]
I denne sendingen av Uillustrert Vitenskap er duket for en liten årskavalkade - og ikke minst en sniktitt inn i krystallkula for 2015.
1/20/2015 • 36 minutes, 2 seconds
Uillustrert Vitenskap 2015-01-13 [142]
Er de blåøydes dager talte? Er B-mennesker late? Og lurer du på hva som har skjedd på forskningsfronten i jula? Da er denne sendingen mer eller mindre skreddersydd for deg.
1/13/2015 • 34 minutes, 3 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-11-20 [141]
Det er duket for karateroboter og vitenskapsmyter du kanskje trodde var sanne, men som egentlig viser seg å være feil! For ikke å snakke om grunner til at man aldri blir kald på øynene.
11/20/2014 • 32 minutes, 50 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-11-06 [140]
Det menneskelige genom, CD-er med 1000 terabyte lagringsplass og tingenes internett! Dette er bare noe av det du får høre om i ukas sending av Uillustrert Vitenskap.
11/6/2014 • 28 minutes, 26 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-10-30 [139]
Hvordan virker egentlig en løgndetektor? Kan man se med ryggen, eller for den saks skyld, tunga? Og hva er egentlig antimaterie? Dette, og mye annet, vil bli diskutert, evaluert og presentert i ukens Uillustrert Vitenskap. Følg med!
10/30/2014 • 33 minutes, 30 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-10-17 [138]
I ukens Uillustrert Vitenskap lærer Oddbjørn By deg å huske bedre, og det blir snakk om de norske nobelprisvinnerne og hva de vant for. For deg som vil slette minner, har vi noe for deg også.
10/17/2014 • 33 minutes, 28 seconds
Uillustrert vitenskap 2014-10-02 [137]
Har du noen gang lurt på hvorfor vi har to nesebor? Eller om rotter kan angre på sine valg? Eller hvordan det er å leve uten lillehjernen? Da må du bare høre på denne sendingen.
10/2/2014 • 32 minutes, 1 second
Uillustrert vitenskap 2014-09-25 [136]
Årets Ig-nobelsending er her og i år er det til og med noen nordmenn som har vunnet. Ig-nobelprisvinnerne har i år forsket på blant annet bananskall, smertefulle malerier og Jesusansikter i toast.
9/25/2014 • 34 minutes, 18 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-09-11 [135]
Neglelakk som kan forhindre at du blir voldtektsdopet og supercomputere som browser etter katter er tema for dagens sending. I tillegg har forskere kastet et nytt lys over Schrödingers katt, bokstavelig talt.
9/11/2014 • 32 minutes, 12 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-09-04 [134]
Lurer du på hvordan du kan få kreftene til Spider-Man? Visste du at opptil 50% av all forskning som gjøres, kan være feil? Dette, og mye mer, tar vi opp i dagens episode av Uillustrert Vitenskap!
9/4/2014 • 33 minutes, 8 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-08-28 [133]
I semesterets første sending får du høre om planter kan drepe deg, hvorfor folk går fortere i storbyer enn andre steder og hvordan algoritmer kan finne din nye favorittlåt.
8/28/2014 • 32 minutes, 19 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-04-10 [132]
Hvorfor gjesper vi? Går det an å regenerere organer? Hvordan skal vi få oss til å stompe røyken? Dette med mer får du svar på i denne sendingen.
4/10/2014 • 33 minutes, 21 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-04-03 [131]
Du trodde kanskje eventyret om higgsbosonet, eller skal vi kanskje si higgsbosonene, var over? Dette, i tillegg til Pavlovs hunder, intelligente jøder og en spesiell type kjemisk krigføring er tema for dagens sending.
4/3/2014 • 28 minutes, 46 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-03-27 [130]
Med stolthet presenterer vi årtusenets (foreløpig) største oppdagelse innen kosmologi! I tillegg knuses myter om hjernen før det blir en liten innføring i polyfasisk søvn.
3/27/2014 • 34 minutes, 49 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-03-06 [129]
Klimaspesial! I dag snakker vi om plusshus, kjøttindustrien og global oppvarming. I tillegg gir vi deg et eksperiment som viser hvorfor det ikke blir gjort noe for å stanse klimautviklingen.
3/6/2014 • 31 minutes, 48 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-02-27 [128]
Roterende kunstige verdener, dovendyr og avføringstransplantasjoner står på agendaen for dagens sending av Uillustrert Vitenskap. Om du i tillegg vil vite hvorfor kriminelle tenker så godt om seg selv så er denne sendingen perfekt for deg.
2/27/2014 • 33 minutes, 19 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-02-20 [127]
I dagens Uillustrert Vitenskap skal vi gi deg en innføring i kunstig intelligens, hvordan du kan stoppe blødning med svamper, og enda mer om gående svamper.
2/20/2014 • 30 minutes, 8 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-02-13 [126]
Kjærlighetens vanvidd er blant annet temaet for dagens sending i Uillustrert Vitenskap. Du får en innføring i forelskelsens kjemi, hvorfor aper verdsetter kos mer enn mat, og vi har i tillegg en andrehåndsekspert innen kjærlighet og evolusjon!
2/13/2014 • 32 minutes, 10 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-02-06 [125]
Sorte hull, roboter og Bill Nye er bare noe av det du får høre om i ukas sending av uillustrert vitenskap, og blir man egentlig smartere av å spille et instrument?
2/6/2014 • 33 minutes, 12 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-01-30 [124]
I ukas Uillustrert Vitenskap kan vi by på en liten kometsession, peanøttspisende maneter og noe for deg som klør, i ordets rette betydning, etter kunnskap.
1/30/2014 • 35 minutes, 55 seconds
Uillustrert Vitenskap 2014-01-23 [123]
Aerosol, tid, aerosol over lengre tid. Denne sendingen har alt! Det blir til og med snakk om kryptering gjennom guitar hero, før det hele bindes sammen med duct tape.
1/23/2014 • 32 minutes, 58 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-11-14 [122]
I ukens Uillustrert Vitenskap er det kjemi som er temaet, og det diskuteres hva island of stability er, hva som finnes i kroppspleieprodukter, og hva som egentlig er i sjampoen din.
11/14/2013 • 38 minutes, 18 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-11-07 [121]
Ikke bare byr ukas sending på et eksklusivt intervju med James Grime, men i tillegg har vi fått klemt inn litt obligatorisk pjatt om dinosaurer. Hvis du noen gang har lurt på hva som skjer hvis du putter hodet i en partikkelakselerator svarer vi så klart på det også!
11/7/2013 • 35 minutes, 20 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-10-31 [120]
I dagens Uillustrert Vitenskap har vi intervjuet Ole André Sivertsen som er aktuell med serien "fylla" på NRK3, du får vite hva fylla EGENTLIG gjør med deg og hvordan en type sopp forvandler maur til zoombier!
10/31/2013 • 36 minutes, 7 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-10-24 [119]
Ukas sending avkrefter noen av mytene om hvordan fly holder seg i lufta, og i tillegg prates det litt om jordskjelvforuteseende padder.
10/24/2013 • 35 minutes, 37 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-10-17 [118]
Molekyler og kreftene mellom dem er et tema som går beint igjennom ukas sending. Det blir også en ordentlig koselig vitenskapsquiz!
10/17/2013 • 31 minutes, 46 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-10-03 [117]
I dagens Uillustrert Vitenskap vil du få vite hvorfor trær blir fargerike om høsten, hvordan dataspill kan hjelpe deg med å få en bedre smerteopplevelse og hva som ville skjedd dersom månen ble borte!
10/3/2013 • 32 minutes, 29 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-09-26 [116]
Velkommen til Uillustrert Vitenskaps 4. Ig Nobel-spesial! Det blir snakk om operalyttende hjertetransplanterte mus, klappende enarmende menn, tordiveler med hatter og et søtt lite eventyr om Hviterusslands president.
9/26/2013 • 35 minutes, 45 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-09-19 [115]
I dag prater vi om verdens eneste organisme som kan overleve i det ytre verdensrommet. I tillegg prater vi om enda flere organismer som f.eks de med innebygd tannhjul.
9/19/2013 • 35 minutes, 20 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-09-12 [114]
Lurer du på hvorfor hvorfor noen slafser i seg, mens andre ikke tåler smaken av fett? Og hvordan er det mulig å printe ut organer ved hjelp av 3D printing? Dette, og mye mer spennende vitenskap vil bli oppklart i ukas sending av Uillustrert vitenskap!
9/12/2013 • 35 minutes, 50 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-09-05 [113]
I ukas sending presenterer vi stolt Uillustrerts første hørespill! Men hvis du lurer på hvordan det er å være plante, eller hvor mange type virus det finnes i verden, så svarer vi jo så klart på det også!
9/5/2013 • 36 minutes, 28 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-08-29 [112]
Hvis du kunne overføre tankeimpulser fra din hjerne til en annen, hva ville du gjøre? Jo, spille dataspill selvfølgelig. Det får du høre om i dagens sending av Uillustrert vitenskap, sammen med blandt annet fugler som tydeligvis kan følge fartsgrenser bedre enn mennesker.
8/29/2013 • 33 minutes, 26 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-08-22 [111]
I dagens Uillustrert Vitenskap kan du få høre mer om hvordan kaffe forhindrer blodet ditt i å hente oksygen til celleåndingen, hvorfor man beveger seg i søvne, og om vi kommer til å leve evig?
8/22/2013 • 36 minutes, 19 seconds
Uillustert Vitenskap 2013-05-02 [110]
I dagens sending av Uillustrert Vitenskap får du vite hvorfor kvantefysikk og relativitetsteorien er feil. I tillegg får du vite hva som er verdens minste film og hvorfor antimaterie kanskje er enda kulere enn du trodde.
5/2/2013 • 33 minutes, 15 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-04-25 [109]
Ny og bedre superdatamaskin, nye planetbyggematerialer og en nøkkel til kunnskap om antimaterie er ikke så spennende som det høres ut. Det er derimot historien til Sanal Edamarukus om fanatiske katolikker og blasfemianklager.
5/1/2013 • 36 minutes, 59 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-04-18 [108]
Hvis du alltid har hatt lyst til å være med på et realityprogram på Mars, får du vite hvordan du kan melde deg på i ukens sending av Uillustrert Vitenskap. I tillegg får du vite hvorfor det ikke bare er positive sider ved å være berømt, og hvorfor dyre joggesko ikke alltid er best.
4/18/2013 • 37 minutes, 26 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-04-11 [107]
I ukens sending for teller vi deg hvorfor kvinner ville hatt det bedre uten BH, hvem som er tidenes mest produktive matematiker og hvordan selvlysende materialer fungerer.
4/11/2013 • 37 minutes, 48 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-04-04 [106]
I dagens sending forteller vi deg hvorfor usunn mat smaker så godt, hvorfor du ikke bør stole på doktoren din, hvorfor en zombie apokalypse er nær og hvorfor du snart kommer til å se Spiderman klatrende på bygninger.
4/4/2013 • 36 minutes, 48 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-03-14 [105]
Gledelig 3.14159265-dag. Vi i Uillustert Vitenskap feirer selvfølgelig pi-dagen med enda en sending. Utenom pi snakker vi i om dumme neandertalere, flerforeldrede aper og flotte ferieforhold på Mars.
3/14/2013 • 37 minutes, 36 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-03-07 [104]
I dagens episode får vi besøk av Sondre Munthe-Kaas som skal prate om crowdfunding av ME-studie i Norge. Og trodde du at kamelonen byttet farge for å kamuflere seg, eller at Gauss ikke var en stor stjerne i Tyskland? Hør på dagens sending og bli kraftig motbevist.
3/8/2013 • 39 minutes, 43 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-02-28 [103]
Er verden et steg nærmere å lage en biologisk superdatamaskin? Vi tror ikke det, men noen forskere er inne på tanken. Vi har gått rundt på campus med mikrofon og kartlagt Gløs-studentenes kjemikunnskaper.
2/28/2013 • 38 minutes, 50 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-02-14 [102]
Både nye og gamle dyr gjør sin entré i ukens sending av Uillustrert Vitenskap. Hogne slår et slag for de venstrehendte, mens amorøse snegler markerer at vi lar oss påvirke litt av Valentine's Day.
2/14/2013 • 38 minutes, 2 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-02-07 [101]
Det er Hognes første sending i Uillustrert Vitenskap, og vi tar vi for oss morderiske kjøttmeis, blinde som kan se og muldvarper som ikke kan se (men lukte veldig godt).
2/7/2013 • 37 minutes, 20 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-01-31 [100]
Jeanettes siste sending, med dobbel dose forskningsnytt! Det blir også litt generell synsing om ymse. Og du trodde kanskje Marianergropen var verdens dypeste punkt? Tro om igjen!
1/31/2013 • 39 minutes, 18 seconds
Uillustrert Vitenskap 2013-01-17 [99]
Uillustrert reagerer på at en kreasjonistbok får hedersplassen i populærvitenskapseksjonen på Akademika på Gløshaugen, Rune snakker om glassmetall, Jeanette snakker om facebook og gigantgalakser, og Ole Eivind gir deg noen evidensbaserte studietips.
1/17/2013 • 37 minutes, 59 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-11-21 [98]
Store, rystende nyheter fra Mars, som vil ende opp i historiebøkene! En viktig oppdatering om mirakelvannet Asea. Og noen gode grunner til å skaffe seg hund. Siden dette antakelig blir 2012s siste sending av Uillustrert Vitenskap, tar vi også et gjenhør med Egil Asprem om nettopp 2012 og dommedag.
11/21/2012 • 36 minutes, 54 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-11-14 [97]
Navlen er som en regnskog, i følge biologen Rob Dunn. På hvilken måte den er det får du høre i dagens sending, der vi også vil ta for oss hvorvidt menneskeheten blir dummere og gir deg noen nyttige tips for en tynn studentlommebok.
11/14/2012 • 37 minutes, 27 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-11-07 [96]
En panda er jo søt, men hva med en muldvarprotte? For når det handler om å bevare arter så er det lett å glemme de mindre sjarmerende dyrene. Men er det så viktig å bevare alle arter? Det skal vi ta for oss i dagens sending, der du også vil få bryne deg på en psykologi-quiz!
11/7/2012 • 39 minutes, 26 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-10-31 [95]
Vi kjenner ham som eventyrsamler, men Peter Chr. Asbjørnsen var egentlig biolog, og var den første til å introdusere evolusjonsteorien til Norge. Denne uken får du også høre om high-tech drømmetolkning, Dungeons & Dragons-psykologi og hvordan man kan kurere aggressive drittunger med dataspill.
10/31/2012 • 37 minutes, 26 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-10-24 [94]
I denna veckas sändning får ni bland annat höra om mirakelvatten och multi level marketing, att män och kvinnor egentligen inte kan vara "enbart vänner", och att sammanhang är bevisat mellan kreativitet och psykisk sjukdom.
10/24/2012 • 38 minutes, 17 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-10-10 [93]
Ukas sending tar for seg årets tre viktigste nobelpriser (medisin, fysikk og kjemi). I tillegg har vi viktige nyheter angående smarte roboter og vår yndlingsorganisme, slimmuggen. Sofia forteller deg også interessante fakta om epilepsi.
10/10/2012 • 39 minutes, 20 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-10-03 [92]
I ukas sending tar vi, på vegne av lytterne, for oss supermat og hvor vidt det er godt for noe. Kosttilskudd får samme behandlig. I tillegg kan du få høre om bakteriofager og at kattebildene du ser daglig kanskje er godt for noe!
10/3/2012 • 40 minutes, 45 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-09-26 [91]
Vår tredje årlige Ig Nobel-spesial, der vi går gjennom alle de 10 vinnerne av årets pris!
9/26/2012 • 37 minutes, 10 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-09-19 [90]
I denne uken tar vi for oss the Golden Goose Awards og viktigheten av forskning på emner som virker noe snevert og rart (hundetiss og bananfluer). Vi får også høre om Mona Lisa-maleriets noe ville liv, unyttige slangemenn og nyheter om WARP DRIVE.
9/19/2012 • 34 minutes, 24 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-09-12 [89]
Vi introduserer vårt nye medlem, Sofia som starter sin karriere i Uillustrert med superhelt-kakerlakker og kvinners fargeoppfattelse. Hypertymesi og hukommelse er hovedtema og forskningsnytt sår tvil i håpet om liv på Mars.
9/12/2012 • 35 minutes, 1 second
Uillustrert Vitenskap 2012-09-05 [88]
Evolusjonsspesial! Uillustrert gjennomgår denne uken den nye kreasjonistboken "Livet - Skapelse eller tilfeldighet?", og har snakket med professor i evolusjonsbiologi Christophe Pelabon. Vi byr også på forskningsnyheter, og litt Higgsprat!
9/5/2012 • 36 minutes, 41 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-08-29 [87]
I semesterets første sending forteller vi at mayaene ikke levde så i pakt med naturen som mange tror og at jo flere døråpninger vi passerer, jo dårligere husker vi. Sunny hjemsøker oss og spør om PhD er kjedelig(?)
Gruvedrift på asteorider og det faktum at fredsforskningens far, Johan Galtung, har blitt gæærn er to av temaene for denne sendingen. I tillegg gir vi deg dårlige nyheter om du liker kokain og gode nyheter om du ikke liker migrene.
4/26/2012 • 36 minutes, 17 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-04-12 [84]
Kan vi forandre uønsket atferd med kjemi? Hvorfor anser vi røde klær som sexy? Og er det noen sammenheng mellom store kjeder som Wal-Mart og hatgrupper?
4/12/2012 • 31 minutes, 44 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-03-29 [83]
Uillustrert serverer deg denne uken et flust med forskningsnytt, hvor konservative amerikanere og deres tiltro til vitenskap over tidene står i spissen. Du får og høre litt om hvordan du kan forenkle pi på verste vis og hvorfor reklame i verdensrommet ikke er så lurt.
3/29/2012 • 31 minutes, 21 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-03-22 [82]
Gutta i Uillustrert har denne uken intervjuet arkitekt hos Snøhetta, Tine Hegli, i forbindelse med plusshus på Brattøra i Trondheim. I tillegg til dette får du og høre litt om kuldedøden, svensk museforskning, hvordan man skal få bukt med den hersens malariamyggen og hvorfor du ikke bør spise menneskehjerner.
3/22/2012 • 37 minutes, 57 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-03-15 [81]
Semesterets mest energiske sending! Partikkelakselererte solceller og thoriumkraft, heite japanske honningbier, gjenoppstående mammuter og energipositive lysdioder.
3/15/2012 • 34 minutes, 10 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-03-08 [80]
Blir vi lurt av matvareprodusentene? Er maten vi spiser unaturlig, og tar vi skade av E-stoffer? Det blir også forskningsnyheter om bl.a. robotfisk og ny teknologi som får folk til å holde kjeft!
3/8/2012 • 38 minutes, 51 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-03-01 [79]
Hva er egentlig el-overfølsomhet? Kan mobilen din gi deg kreft? Er det mulig å vaksinere seg mot rusavhengighet og hvorfor koker forskere frosker til døde? Det og mer i ukens sending av Uillustrert Vitenskap.
3/1/2012 • 36 minutes, 55 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-02-23 [78]
Intervju med Richard Wiseman, bittersøte frosker, konspirerende forskere synske hunder og foliehatter! Du får også høre om Zanzibarleoparden som nå er erklært utryddet etter de ble systematisk drept fordi de visstnok tilhørte heksene.
2/23/2012 • 37 minutes, 46 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-02-16 [77]
Geiter, kyr og bever; ukens sending av Uillustrert er helt dyrisk! I tillegg til dette får du høre om svensker i hydrogenballonger, merkelige enheter og blødere.
2/16/2012 • 27 minutes, 59 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-02-09 [76]
Vi har igjen irritert oss over Svein-Magne Pedersen og Sunny har sett nærmere på borring i Lake Vostok. Du får også høre at du fint kan bytte den kjipe frokosten med noe annet.
2/9/2012 • 35 minutes, 48 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-02-02 [75]
Massehysteri og dop er våre hovedtemaer denne uken. Og i forskningsnytt vil du få høre fiffige løsninger på problemet ved å ha for mye av en art samt fremskritt i bruk av hjernebølger.
2/2/2012 • 35 minutes, 9 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-01-26 [74]
I ukas sending har Sunny opptatt seg av grafén og pandaporno, mens Jeanette har sett nærmere på kunstige hjerner, kunstig liv og sympatiske rotter. I tillegg får du også vite hva nanostudentene egentlig driver med.
1/26/2012 • 33 minutes, 15 seconds
Uillustrert Vitenskap 2012-01-19 [73]
Bør man stole på ateister? Hva gjør man når man finner eldgammel whiskey i Antarktis? Er sladder positivt? Og hvorfor blir iranske forskere myrdet? Det og mer i dagens Uillustrert.
1/19/2012 • 38 minutes, 41 seconds
Uillustrert vitenskap 2012-01-12 [72]
I årets første sending av Uillustrert Vitenskap har vi selvfølgelig tatt for oss temaet 2012 og dommedag. I tillegg får du studietips som ikke innebærer jevn lesing utover semesteret samt info om en spennende nyoppdaget frosk.
1/12/2012 • 32 minutes, 39 seconds
Uillustrert vitenskap 2011-11-24 [71]
Intervju med Lone Frank om forbrukergenetikk! Hva forteller genene om oss, og vil vi vite alt? Vi tar også for oss nyheter innen stamceller, hukommelse, Fobos-Grunt og dietter!
11/24/2011 • 33 minutes, 45 seconds
Uillustrert Vitenskap - 17.11.2011 [70]
I ukas sending tar vi for oss delfiner som tar selvmord og romheiser! I tillegg får du forskningsnytt om roboter med menneskefjes og hvor dårlig/godt vi takler det.
11/17/2011 • 30 minutes, 39 seconds
Uillustrert Vitenskap - 10.11.2011 [69]
Intervju med Ben Goldacre om legemiddelindustrien og vitenskapens tvilsomme sider, ikke-klebrig tyggegummi, hortons hodepine og Fobos-Grunt!
11/10/2011 • 28 minutes, 45 seconds
Uillustrert Vitenskap - 27.10.2011 [68]
Uillustrert Vitenskap har snakket med filmskaperne bak en kommende dokumentar om Eksorsisme! Vi tar også for oss klimaskepsis, alkymi, og Sunny har litt å si om Illustrert Vitenskap.
10/27/2011 • 36 minutes, 59 seconds
Uillustrert Vitenskap - 20.10.2011 [67]
Hva formidles av kroppspråk? Ole Eivind har vært på The Body Language Show på UKA, og pratet med Daneel Foyer. Det blir også snakk om twitter, månen, sort materie og kjernekraft!
10/20/2011 • 33 minutes, 7 seconds
Uillustrert Vitenskap - 13.10.2011 [66]
Rundormer er vårt nye yndlingsdyr og syn er Sunnys yndlingssans. Vi tar også opp temaer som tyngdekraft og svartedauden, i tillegg til nyheter om Kraken og toraen.
10/13/2011 • 31 minutes, 21 seconds
Uillustrert Vitenskap - 06.10.2011 [65]
Wasabialarm, dommedagsprofetier og pissetrengthet. Gjengen fra Schengen gir deg i denne ukens Uillustrert Vitenskap alle vinnerne fra Ig Nobelprisen 2011!
10/6/2011 • 35 minutes, 11 seconds
Uillustrert Vitenskap - 29.09.2011 [64]
Hva har Lisa Williams og nøytrinoer til felles? De er begge temaer i denne ukens Uillustrert Vitenskap. Du får også høre mer om kunstig dvale, klimaforandring og dyr og hvorfor fisken din er så utrolig sinna.
9/29/2011 • 36 minutes, 3 seconds
Uillustrert Vitenskap - 22.09.2011 [63]
Intuisjon og gudstro, nerder som planetjegere og fartsformlene er noen av temaene vi tar for oss denne uken. I tillegg nevner vi en kjent synsk dame som du muligens kan få høre mer om neste uke.
9/22/2011 • 36 minutes, 39 seconds
Uillustrert Vitenskap - 15.09.2011 [62]
Partnervalg er igjen et tema, men sammen med flyvende snegler, krøllete tær og Heisenberg
9/15/2011 • 29 minutes, 13 seconds
Uillustrert Vitenskap - 08.09.2011 [61]
I denne sendingen introduserer vi vårt nye medlem, Sunny! I tilleg får du høre om å reise til Mars, omskjæring av menn og Jordens beholdning av BLING.
9/8/2011 • 35 minutes, 40 seconds
Uillustrert Vitenskap - 15.09.2011 [60]
Forskningsnytt: Gjennomsiktige fostre, skinny-genes og en fysiker som forsker på flyplasseffektivitet. Vi ser også nærmere på hvorfor kreative idéer ofte blir forkastet, samt andre biaser.
9/1/2011 • 32 minutes, 12 seconds
Uillustrert Vitenskap - 25.08.2011 [59]
I denne sendingen har vi hatt besøk av Haakon Berg Mathisen fra den nye podcasten "Exphil-losen". Vi har også presentert forskningsnytt med bl.a. nanoterror og rangert de beste skolelaboratoriene i USA.
8/25/2011 • 36 minutes, 49 seconds
Uillustrert Vitenskap - 05.05.2011 [58]
Ulv, atomklokker, morgendagens smarttelefon og antimaterie! Det har også dukket opp noen nye konspirasjonsteorier siden forrige uke, samt litt forskning om de som tror på disse.
5/5/2011 • 34 minutes, 36 seconds
Uillustrert Vitenskap - 28.04.2011 [57]
Superlasere, plaging av maur, gjesping og ekteskap blant filmstjerner er noe du trenger mer kunnskap om. Og det vil du få i denne utgaven av Uillustrert Vitenskap!
4/28/2011 • 35 minutes, 37 seconds
Uillustrert Vitenskap - 21.04.2011 [56]
Påskespesial med intervju med Martin Rundkvist om bibelsk pseudoarkeologi, forskningsnytt, samt snakk om en skjermfri påske.
4/20/2011 • 28 minutes, 50 seconds
Uillustrert Vitenskap - 14.04.2011 [55]
Ole Eivind er klarsynt! ...I følge "verdens beste spåmann". Hør Ole Eivinds spådom samt effekten av å stå opp på feil ben, i denne ukas sending.
4/14/2011 • 35 minutes, 54 seconds
Uillustrert Vitenskap - 07.04.2011 [54]
Alternativmesse-spesial! Hør hvordan Ole Eivinds møte med troshelbredning gikk, samt nyttig info om sylta hjerner, snegler på romtur og nye elementærpartikler.
4/7/2011 • 33 minutes, 42 seconds
Uillustrert Vitenskap - 24.03.2011 [53]
Intervju med James Randi! Pluss intervju med Moto-yasu Kinoshita om thoriumkraft, og fokus på truede norske insekter.
3/24/2011 • 38 minutes, 46 seconds
Uillustrert Vitenskap - 17.03.2011 [52]
Atomkraftulykken i Fukushima har ført til noen heftige overskrifter i norske aviser. Er det noen grunn til å bli skremt? Martin Ystenes, professor i kjemi ved NTNU gir et vitenskapelig og virkelighetsbasert bilde av ulykken.
3/17/2011 • 29 minutes, 48 seconds
Uillustrert Vitenskap - 10.03.2011 [51]
Intervju med Even Gran om Human-etisk Forbunds aksjon "Ingen liker å bli lurt", samt Uillustrert Filmvitenskap!
3/10/2011 • 26 minutes, 29 seconds
Uillustrert Vitenskap - 03.03.2011 [50]
Denne jubileumssendingen er fylt med store og små katter og ikke minst syntetisk biologi!
3/3/2011 • 29 minutes, 33 seconds
Uillustrert Vitenskap - 24.02.2011 [49]
Denne uken er det som alltid forskningsnytt og funfacts. Samtidig intervjues forskere fra SINTEF IKT og Material og Kjemi om vitenskapelige tekstiler hvorav blant annet inngår den nye langrennsdrakten til Swix.
2/24/2011 • 30 minutes, 18 seconds
Uillustrert Vitenskap - 17.02.2011 [48]
Maskinene er kommet! Intet quiz-lag er trygt! Med andre ord skal vi snakke om Watson i denne ukens episode. Det blir også snakk om nanoteknologi, en mulig kur for skallethet, samt Turis løsning på piratproblemet.
2/18/2011 • 29 minutes, 39 seconds
Uillustrert Vitenskap - 10.02.2011 [47]
Mageplask, tilgivelse, overdose og headbanging er noen av stikkordene for ukas sending av Uillustrert Vitenskap.
2/10/2011 • 35 minutes, 7 seconds
Uillustrert Vitenskap - 03.02.2011 [46]
I dagens Uillustrert Vitenskap kan du få vite hva din musikksmak sier om deg, og hvordan det kan brukes til å bli likt bedre hos det motsatte skjønn. 2011 er Skillpaddens år i USA, hør mer om dette i dødsannonsen. Og som alltid er siste forskningsnytt på agendaen.
2/3/2011 • 33 minutes, 14 seconds
Uillustrert Vitenskap - 27.01.2011 [45]
I ukas sending får du høre om vitenskapsformidling i et intervju med Randy Olson, ubrukelige kroppsdeler, abort i Danmark og mye, mye mer.
1/27/2011 • 31 minutes, 21 seconds
Uillustrert Vitenskap - 20.01.2011 [44]
I denne sendingen har vi tatt for oss blandt annet tasmanske djevler, tidsteleportering, slim-mugg og slumring.
1/20/2011 • 35 minutes, 58 seconds
Uillustrert Vitenskap - 13.01.2011 [43]
I årets første sending oppsummerer vi noen av de viktigste vitenskapsnyhetene fra ferien. Vi snakker også om antimaterie, den kosmiske bakgrunnstrålingen og primtall!
1/13/2011 • 32 minutes, 1 second
Uillustrert Vitenskap - 25.11.2010 [42]
Denne uken har vi samlet sammen noen av våre beste reportasjer fra høstsemesteret. Warp drive, Sue Blackmore, kvantehackere, 2012, samt litt Ig Nobel!
11/27/2010 • 33 minutes, 32 seconds
Uillustrert Vitenskap - 18.11.2010 [41]
Kristian Gundersen utfordrer Snåsamannen med 100 000 kr! Vi har intervjuet Gundersen om temaet, men tror vi Snåsamannen kommer til å la seg teste denne gangen? Vi kan også by på 3d-printer IN SPACE! Antimaterie, lysende trær samt ukens dødsannonse.
11/18/2010 • 27 minutes, 5 seconds
Uillustrert Vitenskap - 11.11.2010 [40]
I dagens Uillustrert tok vi for oss Thor Heyerdal som pseudoarkeolog, vi tok for oss sjokoladen i dødsannonsen og Turi tok for seg Forsker Grand Prix på Studentersamfundet
11/11/2010 • 36 minutes, 10 seconds
Uillustrert Vitenskap - 04.11.2010 [39]
I denne sendingen tar vi for oss Universet bit for bit og utforsker mulighetene til å bo på mars og månen. Det er også en del skepsis og debatten om forskning på alternativ medisin fra skeptikerkonferansen i oslo blir omtalt.
11/4/2010 • 35 minutes, 3 seconds
Uillustrert Vitenskap - 28.10.2010 [38]
Hvorfor liker vi å bli skremt? I ukas sending vil du få greie på dette, i tillegg til å få en innføring i warp drive. Susan Blackmore forteller oss også om ut-av-deg-selv-opplevelser.
10/28/2010 • 34 minutes, 18 seconds
Uillustrert Vitenskap - 21.10.2010 [37]
Uillustrert Vitenskap var på skeptikerkonferansen TAM London! Hva det er, og hvorfor nærmere 1000 personer deltok på noe slikt, vil du få vite i denne ukens sending. Du vil også få høre intervju med Susan Blackmore om parapsykologi, og siste nytt om LED-tatoveringer!
10/21/2010 • 32 minutes, 3 seconds
Uillustrert Vitenskap - 07.10.2010 [36]
Ig Nobel-spesial! I ukas sending får du høre hvem som er årets vinnere av denne amerikanske parodien på nobelprisen. Ikke alt er unyttig forskning.
10/7/2010 • 29 minutes, 46 seconds
Uillustrert Vitenskap - 30.09.2010 [35]
DOMMEDAG! Denne uken får vi høre hva Phil Plait og Egil Asprem har å si om dette temaet. Dvs at du vil få høre litt av hvert om bl.a. mayakalenderen og polskifte.
9/30/2010 • 36 minutes, 2 seconds
Uillustrert Vitenskap - 23.09.2010 [34]
Spikermatter, dansende stipendiater, spray-on-klær og den første observerte saolaen på over ti år.
9/23/2010 • 31 minutes, 16 seconds
Uillustrert Vitenskap - 16.09.2010 [33]
Homofili i evolusjonen, kunstig hud, klarsynte i åkeren og snegler som finner deg igjen. Dette og mye mer i denne sendingen av Uillustrert Vitenskap.
9/16/2010 • 37 minutes, 23 seconds
Uillustrert Vitenskap - 09.09.2010 [32]
I dag i Uillustrert Vitenskap: Levende byggemateriale, selvkjørende biler og onde forskere!
9/9/2010 • 30 minutes, 49 seconds
Uillustrert Vitenskap - 02.09.2010 [31]
Zombier! Parasitter! Giftige nesehorn? Det og litt til diskuterer Turi og Ole Eivind denne uken.
9/2/2010 • 30 minutes, 56 seconds
Uillustrert Vitenskap - 26.08.2010 [30]
Superdatamaskiner som deltar på quizshows, en sexy ny dinosaur-art og en innføring i den vitenskapelige metoden er noen av temaene vi tar for oss i denne episoden av Uillustrert Vitenskap.
8/26/2010 • 32 minutes, 42 seconds
Uillustrert Vitenskap - 13.05.2010 [29]
Alternativmesse-spesial! Jeanette og Ole Eivind var på alternativmessen i Trondheim med skjult mikrofon, og ble fortalt at kreft kunne behandles med frekvensterapi og hailever-olje. Vi avslører også hvordan klarsynte kan vite så mange detaljer om personer de aldri har møtt tidligere.
5/13/2010 • 40 minutes, 9 seconds
Uillustrert Vitenskap - 06.05.2010 [28]
I dagens episode tar vi for oss søvnvaner, hva man bør og ikke. Vi prater også om EUs nye regelverk om produkters helsepåstander. I tillegg prater vi om kosttilskuddskampanjer og iPhone sin nye nightvision applikasjon
5/6/2010 • 33 minutes, 48 seconds
Uillustrert vitenskap - 29.04.2010 [27]
Har babysvømming noe for seg? Utarter sjalusi seg på forskjellig vis blant kvinner og menn, og når skal vi få flyvende biler og robot-tjenere?
4/29/2010 • 32 minutes, 36 seconds
Uillustrert vitenskap - 22.04.2010 [26]
Turi holder deg oppdatert på ny hjerneforskning, kiropraktorene har droppet rettssaken mot Simon Singh og en morderfisk er løs i det karibiske hav. Det blir også forskningsnytt, blant annet om Uillustrert Vitenskaps favorittdyr: Kråker.
4/29/2010 • 36 minutes, 19 seconds
Uillustrert Vitenskap - 15.04.2010 [25]
I ukas sending ser vi blant annet på de ti verste jobbene innen vitenskapen, hvorfor materialistiske folk er kjipe, liv på andre planeter og generering av tilfeldige tall.
4/15/2010 • 34 minutes, 43 seconds
Uillustrert Vitenskap - 08.04.2010
Hva finnes utenfor vårt univers og hva er det med hyener som er så kjipt? Det vil vi prøve å svare på i denne episoden. Vi snakker også om Ayurveda, Indisk naturmedisin, og hvordan det ikke er fullt så miljøvennlig som mange kanskje tror.
4/8/2010 • 31 minutes, 40 seconds
Uillustrert Vitenskap - 01.04.2010
Tar vi i Uillustrert Vitenskap oss påskeferie? Åneida. Midt i påsken troppet vi opp i studio for å gi deg en time med det beste av det vi har laget så langt i vår. Så da er det bare å lene seg tilbake, og kose seg med det ypperste av hva Uillustrert Vitenskap har å by på.
4/8/2010 • 31 minutes, 30 seconds
Uillustrert Vitenskap - 25.03.2010 [22]
Fisk som er dårlige fedre, mygg som vaksinerer deg mot malaria, fruktfluer med selvlysende sæd og fruktfluer med gigantisk sæd er noe av det du kan få med deg i denne episoden. Vi har også snakket med Charles L. Bennett om den kosmiske bakgrunnsstrålingen.
3/24/2010 • 32 minutes, 14 seconds
Uillustrert Vitenskap - 18.03.2010 [21]
Nobelprisvinner i Fysikk, Ivar Giaever, vakte oppsikt med hans forelesning på Studentersamfundet, i anledning Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs 250-års-jubileum. Hvorfor, får du vite i Uillustrert Vitenskap. Vi fikk også pratet med ham om hans tid som student ved NTH, og da spesielt hans aktivitet på Samfundet.
3/18/2010 • 36 minutes, 6 seconds
Uillustrert Vitenskap - 11.03.2010 [20]
I denne sendingen har vi slått et slag for det negative og pessimistiske mennesket, vi har også tatt for oss nyheter om utryddelsen av dinosaurene og om hva det er som tar livet om moskusen. Vi diskuterer også oppstyret rundt "The Missing Link", IDA.
3/11/2010 • 31 minutes, 25 seconds
Uillustrert Vitenskap - 04.03.2010 [19]
I denne ukens sending har vi snakket om genmodifisert mat sammen med professor i molekylærbiologi, Atle M. Bones. Vi har også sett nærmere på kjønnskifte hos frosker og oljeutvinningen i Lofoten.
3/4/2010 • 35 minutes, 46 seconds
Uillustrert Vitenskap - 25.02.2010 [18]
Denne uken har vi intervjuet Kjetill Østgaard om exobiologi. Vi diskuterer også UFO-er, og snakker om hvordan man blir påvirket av reklame.
2/25/2010 • 36 minutes, 44 seconds
Uillustrert Vitenskap - 18.02.2010 [17]
Denne uken har Uillustrert Vitenskap sett nærmere på varulver, hvorvidt fullmånen påvirker oss i noen særlig grad samt hvorfor du ikke bør kødde med kråkene.
2/18/2010 • 33 minutes, 39 seconds
Uillustrert Vitenskap - 11.02.2010
Dette er en sending dedikert helt og holdent til valentines day. Du får høre litt om den myteomspunnede bakgrunnen for hvorfor vi feirer valentines day, vi gir deg verdens beste sjekkereplikk, og vi prater om mat som afrodisiak.
2/11/2010 • 36 minutes, 16 seconds
Uillustrert Vitenskap - 04.02.2010 [15]
I forbindelse med kritikken FNs klimapanel har mottat, etter det ble oppdaget feil i deres rapport fra 2007, har vi stipendiat Tomas Moe Skjølsvold med i studio for å snakke om hvordan en skal forholde seg til slikt. Det blir også forskningsnytt, ukens molekyl med artig navn, samt et innslag om fulle menn og deres potens.
2/4/2010 • 28 minutes, 36 seconds
Uillustrert Vitenskap - 28.01.2010 [14]
I dagens sending snakker vi om fugler, evolusjon og dinosaurer, lærer noe nytt om Charles Darwin og hører om en kar som tror han har funnet antikrist. Vi ser også nærmere på antioksidanter, og om hvorvidt de er så helsebringende som folk sier.
1/28/2010 • 37 minutes, 2 seconds
Uillustrert Vitenskap - 21.01.2010 [13]
Dette er den første sendingen i vårsemesteret hvor vi har fått introdusert to av våre nye medarbeidere. I denne sendingen har vi tatt for oss bl.a. dyrenes sexvaner og dansende fedre.
1/22/2010 • 25 minutes
Uillustrert Vitenskap - 17.11.2009 [12]
I forbindelse med klimatoppmøtet i København har vi fått tak i Eirik Lindeberg, sjefsforsker ved SINTEF Petroleumsforskning. Han forteller oss om CO2-deponeringsteknologien utviklet i Norge i denne samsendingen med Globus om klima.
12/20/2009 • 34 minutes, 24 seconds
Uillustrert Vitenskap - 10.11.2009 [11]
Er det tilsatt brekningsmiddel i norsk alkohol? Vi Uillustrert-gutta har vært på studentfest og hørt skumle rykter, og bestemmer oss for å klare opp i denne saken.
12/20/2009 • 31 minutes, 44 seconds
Uillustrert Vitenskap - 03.11.09 [10]
Temaet for episoden er alternativ medisin og placebo-effekten. Med oss i studio har vi Stig A. Slørdahl, dekanus ved det medisinske fakultet ved NTNU. Vi har også intervjuet Simon Singh om kiropraktikk og engelske injurielover.
12/13/2009 • 34 minutes, 54 seconds
Uillustrert Vitenskap - 13.10.09 [8]
Vi koser oss med at LHC hos CERN skal opp og gå igjen og har fått besøk av stipendiat i teoretisk fysikk Lars Erlend Leganger som gir oss en skikkelig fysikklekjson. I tillegg har vi snakket med Jørgen Karlsen om hans egen enhetsteori for universet.
12/10/2009 • 33 minutes, 35 seconds
Uillustrert Vitenskap - 20.10.09 [9]
En ordentlig sci-fi-sending! Vi ser nærmere på vitenskapsformidling i film, og snakker om eksoplaneter.
12/10/2009 • 31 minutes, 1 second
Uillustrert Vitenskap - 29.09.09 [6]
I denne ukas sending tar vi opp den omstridte saken rundt behandlingssenteret for seksuelt misbrukte ved Betania Malvik. Asbjørn Dyrendal svarer oss om falske minner og omstridt psykiatisk behandling.
12/10/2009 • 34 minutes, 16 seconds
Uillustrert Vitenskap - 06.10.09 [7]
I denne sendingen diskuterer vi akademisk doping, hører med en rapper som lager evolusjonship-hop og ser nærmere på sopp.
12/10/2009 • 33 minutes, 38 seconds
Uillustrert Vitenskap - 22.09.09 [5]
Susanne har intervjuet kreasjonisten Peder Tyvand, og vi får stipendiat ved filosofisk institutt ved NTNU, Ronny Myhre, i studio for å snakke om vitenskapsteori.
12/9/2009 • 33 minutes, 30 seconds
Uillustrert Vitenskap - 15.09.09 [4]
I denne episoden undersøker vi forskjellige konspirasjonsteorier. Vi får også snakket litt om psykologien rundt vin.
12/4/2009 • 32 minutes, 50 seconds
Uillustrert Vitenskap - 25.08.09 [2]
I denne sendingen spør vi i Uillustrert Vitenskap oss spørsmålet: Hva ville skjedd om det oppstod et virus som gjorde alle infiserte om til zombier? Vitenskapen har svaret!
12/4/2009 • 30 minutes, 51 seconds
Uillustrert Vitenskap - 08.09.09 [3]
Er partienes skolepolitikk basert på forskning, hvilken form har universet og kan man slette uønskede minner? Det er noen av temaene vi tar opp i denne episoden av Uillustrert Vitenskap.
12/4/2009 • 30 minutes, 38 seconds
Uillustrert Vitenskap - 18.08.09 [1]
I høstens første sending av Uillustrert Vitenskap snakker vi om farene ved nanoteknologi, og evolusjonens største tabber i dyreriket.