Den er over alt. I de film vi ser, i de bøger vi læser, i musikken vi hører og de SoMe-posts vi scroller forbi: Udlængslen. Vi længes ud. Det har vi altid gjort, og det vil vi blive ved med. Men hvad er det, vi længes efter? I denne podcastserie rejser vi ud med alle dem, der har rejst før os, for at forstå hvad der drev dem. Fra 1590’ernes dannelsesrejsende til 1980’ernes interrailere. Drøm dig ud med Vores Tids podcast Udlængsel. Tilrettelægger og vært: Nikolai Sørensen. Lyddesign klip og mix: Raehan Sarjou. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.
10:10. Auberon på krigsrejse i 1864: Til fronten i Dybbøl med den nysgerrige Hr. Handskeskind
Krigsturisme er en mørk afkrog af rejsehistorien. Det er en gren af fænomenet ’Dark Tourism’, som går ud på at rejse til steder forbundet med død. For krigsturisterne er ’krig’ omdrejningspunktet. I nyere tid har turister rejst til krigszoner i Afghanistan, Syrien, Gaza og senest Ukraine, men fænomenet er meget ældre end som så. I 1864 rejser krigsturisten, Auberon Herbert til fronten under Anden Slesvigske Krig.Herbert har i årevis forsøgt at se krig med egne øjne, og nu håber han, at hans ønske bliver til virkelighed. Han indlogerer sig på et hotel i Sønderborg og går dagligt til og fra skanserne ved Dybbøl Mølle.Hør hvordan Herbert bliver modtaget ved fronten, og hvordan det går krigsturisten, når preusserne rykker ind.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Historiker ved Historiecenter Dybbøl Banke, Ditte Kock. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.Produceret med støtte fra William Demant-fonden
6/27/2023 • 28 minutes, 58 seconds
9:10. Charlotte på kurrejse i 1792: Vitaminer, damp og spionage
Hvis du har været på spa-ophold, så har du sikkert svedt i saunaen for derefter at blive overhældt med iskold vand. I 1700-tallet dyrkede man vandets helende kvaliteter. Her stimlede den europæiske elite sammen på eksklusive kuranstalter, og i 1792 rejser adelsdamerne Charlotte og Sybille til kurbyen Bad Pyrmont. De rejser begge af sted for at blive kureret for deres skavanker, men i løbet af opholdet i den populære kurby bliver det tydeligt, at der er mere på spil end som så.Der bliver hvisket langs byens alléer, og igennem kurdampen bliver de unge kvinders aktiviteter fulgt med stor opmærksomhed. Hør hvad der foregår på adelsdamernes kurrejse i niende episode af Udlængsel. En rejse, der byder på alt fra sneglesuppe til spionage.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Postdoc i historie ved Oxford Universitet, Kristine Dyrmann. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.Produceret med støtte fra William Demant-fonden
6/20/2023 • 28 minutes, 25 seconds
8:10. Herdis på campingferie i 1934: Ikke alle var lige glade for de nye naturelskere
I dag findes der over 400 campingpladser i Danmark, for vi danskere elsker camping, men det har vi ikke altid gjort. Da de første campister rykkede ud i naturen for 100 år siden, skulle samfundet lige vænne sig til de nye naturelskere.I 1934 cyklede den i dag 102-årige Herdis af sted med teltet på cyklen. Herdis forældre var forgangsmennesker. De troede på, at frisk luft var godt for kroppen og sjælen. Ulig sine klassekammerater voksede Herdis derfor op med campingferier til det lokale Saksild Strand.Hør i ottende episode af Udlængsel om Herdis og familiens campingferie i 1934. En ferie med unikke naturoplevelser, primitivt lejrliv, og en smule forargelse hos det pænere borgerskab.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Campist, Herdis Nørgaard Sørensen og Museumsinspektør på Arbejdermuseet, Margit Bech Vilstrup. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.Produceret med støtte fra William Demant-fonden.
6/13/2023 • 30 minutes, 57 seconds
7:10. Nikoline på festrejse i 2011: Et overgangsritual af Blå Bols, uv-lys og pole dance
Lige siden antikken har vi kombineret rejser og fest, men fra 1980’erne slår festrejsen for alvor igennem som turismefænomen. Sidenhen har rejseselskaber sendt horder af unge til festdestinationer som Ibiza, Sunny Beach og Lloret de mar. Og i sommeren 2011 rejser Nikoline og hendes veninder af sted for at feste.De tre veninder er lige blevet 18 år, og de glæder sig til en uge med fest og farver. I folkeskolen var de kendt for at være fornuftige og pligtopfyldende, men nu er det på tide at løsrive sig og gøre noget ufornuftigt. Hverken venner eller familie synes, at de tre veninders festrejse er en god ide, men nu gør de det!Hør om det lykkes Nikoline at løsrive sig på sin festrejse til Lloret de mar i 2011 i syvende episode af Udlængsel. Følg festen lige fra opvarmningen på altanen til hjemturen forbi Burger King.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Festrejsende, Nikoline, og Docent i sociologi og antropologi ved Lunds Universitet, Sébastien Tutenges. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.Produceret med støtte fra William Demant-fonden.
6/6/2023 • 31 minutes, 44 seconds
6:10. Sivert på dannelsesrejse i 1580: Tre forsøg, to dødsfald og ét løfte til den danske konge
Måske du har hørt om dannelsesrejsen som den fjumretur, danske konger og adelige tog på for at løbe hornene af i Europas pulserende hovedstæder. Men gad vide, om der ikke er mere til det her fænomen, end hvad man lige skulle tro?I 1580 sætter den 15-årige adelsdreng Sivert sig i kareten, og rejser ud i Europa. På vegne af Sivert afgiver hans far et løfte til den danske konge om, at så snart Sivert har gennemført sin dannelsesrejse, og er blevet udlært og dannet, så skal han komme hjem og arbejde for ham.Hør hvordan det går den unge Sivert på sin dannelsesrejse i ottende episode af vores Udlængsel. En rejse, der får afgørende betydning for Siverts overgang fra barndommen til voksenlivet.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Museumsinspektør og Afdelingsleder på Museum Silkeborg Blicheregnen, Marianne Gjørtz Hougaard. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.Produceret med støtte fra William Demant-fonden.
5/30/2023 • 32 minutes, 20 seconds
5:10. Albert på sommerhusferie i 1912: Sø-kongen, havets helte og lidt forbudt kærlighed
Sommerhuset er indbegrebet af dansk sommer. Der findes omkring 230.000 sommerhuse i Danmark, og det vurderes, at over halvdelen af danskerne har tilknytning til mindst ét sommerhus.Sådan har det ikke altid været. I starten var sommerhuset en luksus kun forbeholdt borgerskabet, og som en af de første bygger forretningsmanden Albert Abel et enormt sommerhus i Gl. Skagen i 1911.Abel er draget af Skagens maleriske kyststrækninger og fiskerbefolkningen. Men i Gl. Skagen morede man sig over forretningsmanden, der byggede hus på toppen af den forreste klitrække, hvor det stod ubeskyttet mod vind og vejr.Hør om det lykkes sommerhusejeren Albert Abel at falde til i Gl. Skagen.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Lektor i kulturarvsformidling på Aalborg Universitet og forfatter af bogen De Første Sommerhuse, Line Vestergaard Knudsen. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.Produceret med støtte fra William Demant-fonden.
5/23/2023 • 30 minutes, 12 seconds
4:10. Peter backpacker i 1971: Skynd dig langsomt og lær te-manden at kende
Backpacking er i dag blevet en populær rejseform. Men backpackerrejsen, som vi kender den, blev oprindeligt udviklet af hippiebevægelsen, som et alternativ til den konventionelle turisme. I løbet af 60’erne og 70’erne begav alternative unge sig ud på The Hippie Trail: En legendarisk backpackerrute, der gik igennem Afghanistan, Pakistan, Indien og Nepal, og i 1971 pakker den unge flipper Peter sin taske.Sammen med sin kæreste har Peter en længsel efter at komme ud og se verden. De er trætte af den politiske situation, den evige Kolde krig og den vestlige materialisme. De vil ud og finde det ukendte.Hør fjerde episode af Udlængsel om Peters rejse langs The Hippie Trail. En rejse der forandrer Peter for altid.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Backpacker, Peter Hørve og Leder af Center for Turismeforskning, Mathias Thuen Jørgensen. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.Produceret med støtte fra William Demant-fonden.
5/16/2023 • 32 minutes, 54 seconds
3:10. Otto på pilgrimsrejse i 1591: Oplevelsen i Det Hellige Land udløste livskrise
Helt frem til i dag har mennesker rejst af pilgrimsruter til alverdens helligdomme. I den danske middelalder og renæssance var pilgrimsfærden til Jerusalem og Det Hellige Land den største religiøse rejse, man kunne foretage. I 1591 er det blevet den unge Otto Skrams tur. Hele sit liv har Otto hørt fortællinger om ”Landet der flyder med mælk og honning”. Han har læst om det i biblen og set det afbilledet på kalkmalerier i de danske kirker, og nu er han endelig på vej for at se det med egne øjne.Hør om Ottos rejse til Det Hellige Land i tredje episode af vores nye podcastserie, Udlængsel. En rejse, der for alvor sætter Ottos tro på prøve.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Martin Wangsgaard Jürgensen, redaktør ved oversigtsværket Danmarks Kirker.. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen. Produceret med støtte fra William Demant-fonden.
5/9/2023 • 29 minutes, 57 seconds
2:10. Flemming på charter: Sneklædte bjerge, hvide sandstrande og en smule luksus
Danskerne har været vilde med charterrejsen siden 60’erne og 70’erne, og i sommeren 1967 går Flemming Bryde og hans familie ombord i et chartret propelfly i Kastrup Lufthavn. De flyver sydpå for første gang. Flyveturen går til Rimini i Italien, og hele familien oser af spænding. De har aldrig været så langt væk hjemmefra.Flemming husker den gang, under krigen, hvor man ikke bare kunne rejse af sted som man havde lyst til. Udlængslen var stor, og nu skal han endelig ud og se noget.Hør anden episode af vores podcast, Udlængsel, om Flemming og hans families første charterrejse. En rejse fyldt med oplevelser, som Flemming aldrig vil glemme: Storslået natur, fremmede kulturer og en smule luksus.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Flemming Bryde, charterturist og Jakob Lauring, Professor ved institut for virksomhedsledelse på Århus Universitet. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.Produceret med støtte fra William Demant-fonden.
5/2/2023 • 30 minutes, 4 seconds
1:10. Palle på interrail: Tætpakkede togkupeer og duften af sure tæer, parfumer og eventyr
Lige siden 1972 har interrailbilletten sendt tusinder af eventyrlystne unge danskere rundt på Europas togskinner. I sommeren 1985 er det blevet 17-årige Palles tur. Udlængslen har siddet i ham ligeså længe han kan huske, og med en opsparing fra jobbet i SuperBrugsen kan han endelige komme af sted.Ud over at få en masse oplevelser og møde nye mennesker, har Palle kun ét mål for rejsen: Han har lovet sine bedsteforældre at hente et par sølvkander med hjem fra Marokko. Men det går ikke helt som planlagt.Hør første episode af vores nye podcast, Udlængsel, om Palles interrailrejse rundt i Europa. En rejse, der byder på alt fra sved-lugtende togkupeer, euforiske ungdomsfester til eventyr under fremmede himmelstrøg.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Palle Bøgelund Petterson, interrailer. Anna Back Larsen, formidlingschef på Danmarks Jernbanemuseum.Produceret med støtte fra William Demant-fonden.
4/25/2023 • 32 minutes, 59 seconds
Forsmag: Udlængsel
Udlængsel har premiere tirsdag 25.4. Lyt med i din podcast app eller på vorestid.dk.