Een podcast voor vaders! Inzichten, inspiratie en praktische tips om de vader te worden die jij wilt zijn. Inspirerend interviews met bekende en boeiende gasten. Stay tuned & pass it on!
PP076 Leven is lef hebben. Joris Vincken over vaderschap en je donkere kanten ontmoeten
Joris Vincken schrijft teksten en boeken over menselijke filosofie en alledaagse spiritualiteit, maakt muziek, geeft trainingsdagen en retreats en is boven alles nieuwsgierig naar waar het leven hemzelf en ons allemaal brengt
Onlangs verscheen zijn boek ‘Donker - de ongezien helft van heel zijn’. Het is zijn vijfde boek en het is een bijzonder intrigerend boek. Waar we in de wereld van persoonlijke groei en bewustzijnsontwikkeling meestal op zoek zijn naar de lichtere kant van het leven en de pijn willen helen, verwerken of oplossen, houdt Joris juist een pleidooi voor het omarmen van onze donkere kanten: de schaamte, de pijn, de oordelen en de donkere verlangens. Datgene wat we vaak juist niet willen zien of erkennen.
Joris was in een vorig leven succesvol als muziekschrijver en producent voor platenmaatschappijen en artiesten. Maar de gouden platen brachten niet de werkelijke rijkdom en verbinding waar hij zo naar verlangde en hij ruilde de studio in voor een innerlijke zoektocht. Wat volgde was periode van tien jaar waarin gebed en meditatie centraal stond. Hij reisde de wereld over op zoek naar werkelijke vrijheid. Maar ook dat bracht hem niet waar hij wilde zijn. Joris belandde in een depressie en juist in dat donker kwamen de inzichten die hem rust brachten.
Joris maakt nog steeds muziek, maar nu helemaal uit zijn hart. Hij begeleidt mensen die zich willen verdiepen in hun eigen spiritualiteit individueel en in groepen en samen met zijn partner Klara verzorgt hij meerdaagse retreats waarin je - al dan niet met plantmedicijnen - dichter komt bij wie je werkelijk bent. En Joris is vader van vier kinderen en heeft dus volop ervaring in het vaderschap.
In dit gesprek gaan we het hebben over de donkere kant in onszelf. Wat is die kant? Waarom verstoppen we die kant zo vaak? En waarom zouden we hem beter mogen leren kennen? We gaan het hebben over seksualiteit, onze verlangens en waarom die zich ook vaak in het donker verstoppen. Ziet de donkere kant er anders uit bij mannen, dan bij vrouwen? We gaan het hebben over hoe je een ritueel inzet of vormgeeft voor jezelf of in een bijeenkomst. En natuurlijk hebben we over het vaderschap en waarom je kinderen vaak zulke scherpzinnige spirituele leraren zijn.
3/6/2024 • 1 hour, 18 minutes, 4 seconds
PP075 Verslaving als kans. Arold Langeveld over je eigen verslavingen en die van je kind
Arold Langeveld begeleidt ondernemers, bekende Nederlanders en andere toppresteerders op het gebied van zichtbaarheid en verslaving. Hij groeide op met twee broers met een drugsverslaving en dat bracht hem - uiteraard - in contact met de hulpverlening rond verslaving. Hij werkte in verschillende verslavingsklinieken en ontwikkelde met behulp van de inzichten uit de non-dualiteit zijn eigen visie op wat verslaving is en hoe je er mee om kunt gaan.
In zijn ontzettend heldere boek 'Verslaving als kans' laat Arold zien dat we allemaal wel ergens aan verslaafd zijn. Verdovende of opwekkende middelen, succes, controle, onze telefoon, seks, eten. Onder al die vormen van verslaving ligt bij de meeste mensen een gevoel van zelf-afwijzing. Arold maakt in het boek duidelijk dat juist die zelf-afwijzing het probleem is en niet zo zeer het middel waaraan we verslaafd zijn.
Zelf zegt hij daarover: ‘Ik heb mogen ontdekken dat de grootste (gedrags)veranderingen vanzelf plaatsvinden wanneer de gedachte ‘ik-ben-niet goed-genoeg’, wordt doorzien. Zelfacceptatie is de verandering.’
'Verslaving als kans' is tegelijkertijd een hoopvol en confronterend boek. Het is hoopvol omdat het boek echt een serieuze en haalbare uitweg biedt uit grote en kleine verslavingen. Het is confronterend omdat het laat zien dat we echt bijna allemaal wel een verslaving hebben die er voor zorgt dat we vervelende gevoelens, onrust en ander ongemak niet te hoeven voelen. En dat hoeft dan niet over drank of drugs te gaan, maar werken en sporten kunnen net zo goed verslavingen zijn. En dat ligt vaak veel subtieler dan je misschien denkt.
In dit gesprek gaan we het hebben over Arolds visie op verslaving, hoe het was om op te groeien met twee verslaafde broers en wat voor invloed zijn ervaring met verslavingen in zijn directe omgeving op zijn vaderschap heeft gehad. Maar we staan ook stil bij hoe jij meer zicht krijgt op je eigen verslavingen, wat je daaraan kunt doen en hoe je met je kinderen over alcohol en drugs praat. En er komt nog veel meer aan bod.
12/6/2023 • 1 hour, 19 minutes, 14 seconds
PP074 Doe het niet alleen. Jaap Duin over avonturen dichtbij huis en leren van je kind
Jaap Duin begeleidt topsporters, sprekers, leiders en ondernemers. Mensen - meestal mannen - die vaak onder druk moeten presteren en desondanks creatief, authentiek en energiek willen blijven. Als mental coach was hij betrokken bij het eerste team van hockeyclub Bloemendaal. Maar inmiddels is hij al weer een hele tijd afgestapt van het mentale aspect. Het gaat niet meer om weten, maar meer om intuïtie en spontaniteit. En het experiment en de improvisatie.
Sinds tien jaar gaat Jaap een aantal keer per jaar met een groep mannen de bergen in - Georgie, Albanië, Noorwegen - onder de noemer Elements Expeditons. Hij was zo’n beetje de eerst die vanuit NL dit soort reizen organiseerde. In de meest afgelegen gebieden van Europa laat hij mannen zich loskoppelen van de drukte van de dagelijkse ratrace en zo helemaal bij zichzelf komen. Geen telefoon, geen camera, geen afleiding. Uit je kop en in je gevoel.<
In 2016 interviewde ik Jaap ook voor de Praktijkvader Podcast en inmiddels is er veel veranderd. En het meest relevante voor deze podcast: Jaap is nu vader van een dochter van twee jaar oud. In het vorige gesprek ging het over waarom mannen meer zouden moeten spelen, vuurwerk maken, waarom fysieke uitdagingen niet per se interessant zijn en het zoeken naar de oempf.
In dit gesprek gaan we verder waar we vorige keer zijn opgehouden. We gaan het hebben over het vaderschap en wat het verschil is als je op je 28e of 38e vader wordt. Natuurlijk staan we ook stil bij mannenexpedities, wat we als mannen nodig hebben of zouden moeten doen om gelukkiger te leven en nog veel meer.
Check alle info over deze aflevering en alle andere afleveringen van de Praktijkvader Podcast op www.praktijkvader.nl/podcast
Meer tips om de vader de worden die je je kinderen gunt? Check de Vurige Vrijdag-mail. Elke week 5 tips voor boeken, artikel, activiteiten, films of muziek die jou goed het weekend in laten gaan: www.praktijkvader.nl/vurige-vrijdag
En als je je echt wilt verdiepen in je vaderschap, lees dan mijn boek Vadervuur - volg je eigen opvoedkoers en word de vader die je je kind gunt. Ton van der Kroon - schrijver van de Terugkeer van de Koning - zegt dat het boek een aanrader voor alle vaders is en Jurgen Peeters - schijver van Kinderen zijn geen puppy’s vindt het een hartverwarmende inspiratie voor zijn eigen vaderschap. Zelf vind ik het fijn dat er nu een boek is dat mannen en het vaderschap echt serieus neemt. Ruimte maken voor je kind, de plek van je eigen ouders, de relatie met je partner - alle belangrijke thema’s komen voorbij. Inclusief veel situaties uit mijn eigen vaderschap en de vadertrainingen. Bestel je gesigneerde exemplaar op www.praktijkvader.nl/vadervuur-boek
Heb het goed en tot snel!
11/8/2023 • 1 hour, 23 minutes, 5 seconds
PP073 Laat je leiden door liefde. Geert Kimpen over vaderschap, seksualiteit en broederschap
Geert Kimpen combineert in zijn vele boeken levenslessen, wijsheden uit andere culturen, inzichten over liefde en seksualiteit. Hij doet dat op zo’n manier dat je - als je eenmaal een van zijn boeken heb opgepakt - je het niet meer weg kunt leggen. Zijn debuut De Kabbalist werd meer dan 100.000 keer verkocht en zal nog veel vaker gelezen zijn. Zijn laatste roman Het Meisje Dat Aan De Oever Verscheen is een prachtig en spannend verhaal over hoe een jongen door het leven en vele ontmoetingen met anderen wordt ingewijd tot volwassen man.
Geert werkte jarenlang als theaterregisseur, maar de komst van zijn dochter bracht daar verandering in aan. Hij besefte dat als hij wilde dat zij haar dromen zou gaan volgen in haar leven, dat hij dat zelf ook moest doen. Vanaf dat moment volgt Geert zijn eigen droom en is hij fulltime schrijver. Het thema van je eigen leven creëren en de liefde volgen is verweven in zijn werk en leven. Boeken schrijven is voor Geert het delen van inspiratie, troost en bezieling. En in die zin - en ik zal niet de eerste zijn die dit zegt - lijken zijn boeken wel wat op die van Paulo Coelho.
De liefde en seksualiteit komen steeds terug in het werk van Geert. In de ogen van Geert hebben we een veel te beperkt beeld van wat seksualiteit is. Seksualiteit en erotiek zijn manieren om jezelf en je partner ten diepste te leren kennen. Die diepe en zelfs heilige seksualiteit vind je terug in de tradities van oude culturen van over de hele wereld. Met zijn boeken laat Geert ons daar kennis mee maken. En hij beschrijft dat zo, dat je ook absoluut zin krijgt om zelf met die vervullende seksualiteit aan de slag te gaan.
In dit gesprek zullen we uiteraard stilstaan bij de liefde, seksualiteit en waarom Geert zo gefascineerd is door andere culturen. We gaan het hebben over de ontwikkelingsreis van jongen naar volwassen man en welke stappen daarin nodig zijn. En natuurlijk hebben we het over Geerts vaderschap, wat voor zo’n belangrijk keerpunt in zijn leven zorgde. En er komt er nog veel meer ter sprake. Veel luisterplezier!
6/13/2022 • 1 hour, 15 minutes, 25 seconds
PP072 Leven vol verwachting. Jan Roelofs over de rol van elders en 30 jaar mannenworkshops
Jan Roelofs is één van de pioniers in het mannenwerk in Nederland. Geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse schrijver-filosoof-therapeut Robert Bly, begon hij dertig jaar geleden samen met Ton van der Kroon met het organiseren van mannentrainingen en mannenworkshops.
Inmiddels zijn we honderden workshops verder waarin Jan duizenden mannen heeft begeleid, aangespoord en aangemoedigd om hun eigen man-zijn te onderzoeken en te omarmen. Ik heb die workshops zelf meegemaakt, als deelnemer en als assistent-begeleider, en ik heb Jans aanwezigheid altijd ervaren als een grote rots in de branding. Jan is lang, heeft een zware stem en straalt een kalme, oordeel-loze rust uit. Terwijl hij tegelijkertijd ontzettend toegankelijk is en met beide benen stevig op de grond staat.
Jan schreef het boek Koopman, dominee, kunstenaar, waarin hij de Nederlandse, mannelijke identiteit beschrijft en een pleidooi houdt voor het wakkerschudden van de kunstenaar in ons: de creativiteit, de intuïtie en de spiritualiteit. Ook schreef hij de PAD-werk-reisgids, dat gaat over het ontwikkelen van je zelfbewustzijn. Mijn wens om Jan te interviewen kwam direct voor uit een serie posts die Jan sinds begin dit jaar op Facebook schrijft. De serie begon met een verkenning van het begrip ‘elder’ - de plek van de wijze oudere man of vrouw in onze maatschappij. Inmiddels zijn we meer dan 20 posts verder en is de serie uitgegroeid tot een persoonlijke en maatschappelijke beschouwing op de huidige tijd. Waarbij Jan zichzelf niet buiten schot laat.
In dit gesprek staan we stil bij die rol van elder en hoe we die in zouden kunnen vullen, Jans ervaring in 30 jaar mannenwerk en wat volwassen mannelijkheid nou precies is. Maar we staan ook bij Jans vaderschap en hoe dat zich heeft ontwikkeld, want Jan is ook vader van een dochter van 17 jaar oud.
Veel luisterplezier!
4/6/2022 • 1 hour, 46 minutes, 19 seconds
PP071 Zijn wie je werkelijk bent. Erica Rijnsburger over ademwerk, je kind begrenzen en seksualiteit
Erica Rijnsburger heeft een ontzettend breed werkterrein dat zich al meer dan 30 jaar uitstrekt van persoonlijke begeleiding en coaching tot bewustzijnstrajecten bij bedrijven en organisaties in binnen- en buitenland. Ze schreef de boeken Verborgen Wijsheid, Non-duale Wijsheid - jezelf en anderen coachen voorbij de grenzen van de psychologie. En binnenkort verschijnt haar nieuwe boek Vijftig Tinten Gewaarzijn. Ook verzorgt Erica meerdaagse retraites - in Nederland en daarbuiten. En dan zijn er ook nog de ademsessies en ademdagen, waar ik Erica heb leren kennen.
De kern van haar werk is de bewustzijnsleer waarin je de werkelijkheid om je heen onderzoekt. Wie ben ik? Wat gebeurt er om me heen? Wat zijn mijn gedachten en overtuigingen? Wat is mijn werkelijke of ware zelf? Zoals Erica het zelf zegt: het doel van een begeleidingstraject is niet jezelf verbeteren, maar juist het ontdekken van wie je werkelijk bent.
In haar werk combineert Erica tal van leerscholen, invloeden, filosofieën, wijsheden uit verschillende culturen. Dat varieert van non-dualiteit, tantra tot psychologie en spiritualiteit. Al die kennis en ervaring staat vervolgens ten dienste aan een bijzonder heldere blik - en zoals ik het zelf heb ervaren - een groot gevoel voor humor en zoeken naar het plezier in het contact tussen mensen.
In dit gesprek, waar ik ontzettend naar uit heb gekeken, staan we stil bij hoe wij als mensen dichter bij ons ware zelf kunnen komen en wat dat ware zelf dan precies is. We gaan het hebben over het herkennen van gedachten en overtuigingen en wat je daaraan hebt. Niet alleen voor jezelf, maar ook richting je kinderen. We het hebben over de kracht van ademwerk - waar ik zelf sinds vorig jaar ook helemaal ingedoken ben. Natuurlijk staan we stil bij kinderen opvoeden. En we hebben zelfs nog tijd om het uitgebreid te hebben over seksualiteit en relaties.
3/7/2022 • 1 hour, 37 minutes, 59 seconds
PP070 Stop met straffen en belonen. Jürgen Peeters over afgestemd opvoeden
Jürgen Peeters schreef het boek met de opvallende titel ‘Kinderen zijn geen puppy’s’.
Vanaf zijn eerste baan als docent op een basisschool is Jürgen gefascineerd door kinderen aan te zetten tot gewenst gedrag zonder ze te manipuleren. Hoe maak je jezelf en wat je vertelt zo interessant dat kinderen je volgen, niet omdat ze moeten, maar omdat ze dat willen?
Jürgen stapte van het onderwijs over naar de jeugdzorg en werd uiteindelijk psychotherapeut. Jürgen introduceerde de ‘Aware Parenting’-methode van de beroemde Amerikaanse psychologe Aletha Solter in België. Ook geeft hij stress/burnout- en leiderschapstrainingen bedrijven.
Al die ervaring van die Jürgen de afgelopen 25 jaar in het contact met ouders en kinderen heeft opgedaan, inclusief wat hij zelf als vader heeft meegemaakt sinds zijn oudste 20 jaar geleden werd geboren, heeft Jürgen gebundeld in een overzichtelijk boek: 'Kinderen zijn geen puppy's' De ondertitel van het boek is ‘de kracht van zelfsturing in opvoeding’. De kern van het boek is hoe je als ouder voorbij de korte-termijn-gedragscontrole gaat en je gaat focussen op de ontwikkeling van je kind op de langere termijn.
In het vorige interview met Jürgen - een van de best beluisterde afleveringen van de Praktijkvader Podcast - hebben het uitgebreid gehad over dat boek en hoe je opvoedt zonder straffen of belonen. Drie jaar later gaan we in deze aflevering verder met dat belangrijke gesprek en beantwoorden we ook vragen van lezers. We hebben het opnieuw over opvoedthema’s als afgestemd ouderschap, democratisch opvoeden, straffen/belonen en we gaan verder in op wat wij als ouders te doen hebben omdat mogelijk te maken.
Veel luisterplezier!
1/28/2022 • 1 hour, 25 minutes, 34 seconds
PP069 Wat heeft je kind écht nodig? Marianne Vanderveen-Kolkena over hechting en samen slapen
Marianne Vanderveen-Kolkena is al bijna 30 jaar een stille, maar aanwezige kracht in de wereld van bewust en betrokken ouderschap. Ze begeleidt vanuit haar eigen praktijk en diverse organisaties al jarenlang gezinnen op het gebied van borstvoeding en hechting van baby’s en kinderen. Tegelijkertijd levert ze met blogs, artikelen en lezingen een belangrijke bijdrage aan bevorderen van de kennis van professionals in de zorg over het belang van borstvoeding en een veilige hechting. Haar inzet voor het verbeteren van de landelijke huilrichtlijn en de landelijke slaaprichtlijn die onder andere door consultatiebureaus worden gebruikt, heeft er mede toe geleid dat gangbare adviezen als ‘laat je baby gewoon een tijdje huilen’ op basis van wetenschap ontkracht zijn.
Marianne vertaalde een aantal opvoedboeken, waaronder één van mijn lievelingsboeken over omgaan met baby’s: Veilig samen slapen met je baby van James McKenna, dat onlangs in een geheel vernieuwde en uitgebreide editie verschenen is bij uitgeverij Samsara.
Maar Mariannes blikveld is veel breder dan alleen de babyfase van kinderen. De afgelopen jaren heeft Marianne veel onderzoek gedaan naar hoe trauma’s bij kinderen ontstaan en hoe wij dat als ouders kunnen voorkomen. Een belangrijke termen die ze introduceert is: adult supremacy: het domineren van kinderen door volwassen op een schadelijke manier. Ook de term adverse childhood experiences (ingrijpende, ongunstige ervaringen in de kindertijd) zal voorbij komen in het interview.
Kortom, Marianne weet zowel uit de praktijk als begeleider als vanuit de wetenschap wat een veilige omgeving voor baby’s en kinderen is. Maar Marianne is ook moeder van vier volwassen dochters en oma van vier kleinkinderen. Dus ook die praktijk kent ze van binnen en buiten. We gaan het in dit gesprek hebben over hoe je als ouder een optimale, veilige plek creëert voor je kind. Het gaat over hechting, borstvoeding, samen slapen, verslavingen en je eigen kindertijd onder de loupe nemen. En dat is allemaal ook interessant als je inmiddels geen baby's of peuters meer in huis hebt.
11/23/2021 • 1 hour, 37 minutes, 57 seconds
PP068 Buiten gebeurt het! Daan Kloeg over avontuurlijke reizen met kinderen en de Yukon Vuurman
Daan Kloeg maakte het prachtige survivalboek voor jong en oud De Yukon Vuurman. Ik las het deze zomer in één ruk uit en vond het ontzettend jammer toen het uit was. In dit boek vertelt Daan het verhaal vertelt van een jongen van 15 die na een kano-ongeluk wekenlang moet zien te overleven in de wildernis van Noord Canada. Het is een spannend boek én een survivalgids ineen, want alle technieken die hoofdpersoon Erik toepast om te overleven - van vuur maken en een onderbak bouwen, tot vissen vangen en herten schieten - worden stap voor stap uitgelegd in het boek. En de prachtige tekeningen van Paul Oole maken het helemaal af. Het is een tijd geleden dat ik zo enthousiast was over een jeugdboek.
Maar Daan is in de eerste plaats helemaal geen boekenschrijver. Hij is bioloog, fotograaf, journalist en wereldreiziger. Zijn fascinaties brachten hem op vele plekken van de wereld. Natuurlijk bezocht hij zelf Noord Canada met de kano. Maar hij peddelde ook in Siberië. En wat hem fascineert legt hij vast met de camera. Twee jaar terug reed hij met een 4x4 naar Mongolië om daar de mensen en de omgeving waarin ze leven vast te leggen. Zoals hij zelf zegt: 'ik wil de mensen laten zien hoe mooi de wereld is, maar ook hoe verschrikkelijk de wereld soms kan zijn…' Die verschrikking is terug te zien in het prijswinnende boek ‘Silent Witnesses’. In dit boek laat Daan de bewoners van het gebied zien waar eind jaren tachtig de ramp met de Chernobyl kerncentrale plaatsvond.
En Daan is vader van twee - inmiddels volwassenen - zonen. Met zijn zonen ging hij ook op reis onder andere op kanotocht in Alaska. En op de 35.000 kilometer reis naar Mongolië reisden zijn zonen ook een deel mee. De Yukon Vuurman schreef hij ook om kinderen te stimuleren meer naar buiten te gaan en de natuur en het avontuur weer op te zoeken. Kinderen zitten te veel binnen terwijl contact met de natuur goed is voor je motoriek, creativiteit en denkvermogen. Ga mee naar buiten, schrijft hij op zijn website, er is niets mooier dan dat.
In dit gesprek hebben gaan we het natuurlijk hebben over Daans reizen, het boek de Yukon Vuurman en zijn fascinatie voor de natuur. Maar ook staan we stil bij het vaderschap en hoe Daan zijn eigen kinderen heeft meegenomen in die fascinatie voor reizen en natuur. En natuurlijk gaan we het hebben over hoe je kinderen - en jezelf - stimuleert om er meer op uit te trekken. Veel luisterplezier!
11/2/2021 • 1 hour, 9 minutes, 40 seconds
PP067 Stel jezelf betere vragen. Jeroen over gebrekkige rolmodellen en moedig vaderschap
Deze aflevering is een beetje anders dan anders, want de rollen worden omgedraaid. In plaats van dat ik een inspirerende gast interview, werd ik zelf geïnterviewd. Lars Limburg en Thyme van Beuken zijn twee jonge pedagogen die in hun podcast Pedagogisch Verantwoord op zoek gaan de juiste manier van opvoeden. Elke aflevering staat in het teken van een opvoedingsthema dat in de maatschappij leeft. De podcast is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in opvoeden, bekeken vanuit de theorie, vertaald naar de praktijk.
In het voorjaar van 2020 kwamen Lars en Thyme langs in de Pelmolen in Beek om mij te interviewen over vaderschap, de vadertrainingen, kinderen opvoeden en wanneer je nu een goede vader bent. Een fijn gesprek van ruim een half uur, dat ik ook zeker de moeite waard vind om hier te delen. Ik hoop van harte dat dit korte interview jou gaat helpen bij het stellen van betere vragen over wie je bent, wat je wilt in je vaderschap en hoe je dat gaat doen.
Check ook vooral de andere afleveringen van de Pedagogisch Verantwoord Podcast op www.pedagogischverantwoord.nl en onder Pedagogisch Verantwoord op alle podcast-apps. Ik wens je veel luisterplezier.
9/15/2021 • 41 minutes, 36 seconds
PP066 De terugkeer van de koning. Ton van der Kroon over de 7 archetypes van volwassen mannelijkheid
Ton van der Kroon is de grondlegger van het mannenwerk in Nederland. Hij schreef de bestseller ‘De terugkeer van de koning. Het boek voor mannen over liefde, lust en leiderschap.’ Dit boek verscheen in 1996 en beleeft dit jaar zijn 25 jarige jubileum. En dat is dan ook de directe aanleiding voor dit interview. Want het is uitzonderlijk dat een boek over dit onderwerp al meer dan 25 jaar in druk is, vele oplages heeft gehad en nog steeds actueel is. En dat viert Ton met een nieuwe, bijgewerkte editie.
Het boek inspireerde duizenden mannen om te gaan kijken naar wat voor man ze willen zijn en hoe ze die meer kunnen worden. Inmiddels is het boek in zes talen vertaald, waaronder Hebreeuws en Arabisch. In dezelfde tijd startte Ton, geïnspireerd door het werk van zijn mentor Robert Bly, met workshops en trainingen voor mannen. En daarmee legde hij de basis voor alle mannengroepen, -festivals en -trainingen, die er nu in Nederland zijn. En daar horen de Praktijkvader-trainingen ook zeker bij.
Ton organiseert reizen in Afrika, Azië en Europa waarin hij met deelnemers op zoek naar oude spirituele tradities van de wereld. Hij schrijft daar prachtige boeken en reisblogs over en waarin hij moeiteloos verbanden legt tussen de oude tradities, onze tijd en wat we van elkaar kunnen leren. Naast de bestseller ‘De Terugkeer van de Koning’ schreef Ton meer dan tien boeken. Over relaties, seksualiteit, Maria Magdalena, de graal en zijn reizen. En Ton is vader van een volwassen dochter, Raya.
Tons motto is ‘heal yourself, heal the world’. En er is veel aan de hand in de wereld. Het stormt in de wereld en wat kunnen wij – vooral wij mannen – daaraan doen? In dit interview hebben we het uitgebreid hebben over het boek de ‘Terugkeer van de Koning’. En waarom dat boek na 25 jaar nog steeds actueel is. We hebben het over de 7 soorten mannelijkheid die Ton beschrijft in het boek en die elke man zal herkennen. Wat is volwassen mannelijkheid en geef je dat vorm in je relatie, je seksualiteit, je werk en je vaderschap?
4/19/2021 • 1 hour, 32 minutes, 17 seconds
PP065 Het is aan ons! Merlijn Twaalfhoven over de kunstenaar in ons wakker schudden en vader zijn
Merlijn Twaalfhoven is wereldverbeteraar en kunstenaar met een bijzondere staat van dienst. Sinds zijn opleiding als componist aan het Conservatorium van Amsterdam zoekt hij naar bijzondere plekken om zijn muziek uit te voeren. En dan voor plekken waar iets aan de hand is. Want naast de grote podia van de wereld - van de Carnegie Hall in New York tot het Concertgebouw in Amsterdam - bracht zijn missie hem onder andere naar vluchtelingenkampen en conflictgebieden over de hele wereld, waar hij met de mensen ter plekke bijzondere uitvoeringen maakte.
Inmiddels ziet hij zichzelf vooral als creatief onderzoeker van complexe en maatschappelijke problemen. Met de Turn Club - een samenwerkingsverband van kunstprofessionals, veranderaars en andere bruggenbouwers - richt hij zich op het aanpakken van urgente vraagstukken met wat Merlijn zelf - de kunstenaarsmindset - noemt. Wat die kunstenaarsmindset precies is waarom iedereen die meer zou moeten ontwikkelen, beschrijft hij in zijn boek ‘Het is aan ons. Waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden.’ Ik kreeg dit boek getipt van een goede vriend en ik was meteen verkocht. Het boek is helder, inspirerend en praktisch. Merlijn schetst een helder beeld van wat wij kunnen doen om deze wereld voor onszelf en de generaties die na ons komen beter te maken. En hij weet waar hij het over heeft. Alle inzichten en tips die Merlijn geeft komen rechtstreeks uit zijn eigen ervaringen met ontmoetingen, uitvoeringen op plekken als Bosnië, Cyprus, Palestina en Syrië.
In dit interview gaan hebben we het natuurlijk over het boek, wat de kunstenaarsmindset is en Merlijns ervaringen tijdens zijn reizen. Het gesprek gaat over de wereld verbeteren - in het klein en in het groot - en hoe je dat doet. En we kijken naar hoe Merlijn de kunstenaarsmindset toepast in het grootbrengen van zijn kinderen, want hij is ook vader van twee kinderen. En zelfs dat klinkt als een avontuur, want het gezin Twaalfhoven woont op een woonboot in de grachten van Amsterdam. Veel luisterplezier!
3/22/2021 • 1 hour, 19 minutes, 48 seconds
PP064 De jungle oordeelt niet. Wiggert Meerman over ayahuasca, persoonlijk leiderschap en vader zijn
Wiggert Meerman is host van Eindbazen - één van de populairste podcasts van Nederland. En sowieso de meest populaire podcast in de categorie zelfhulp. Samen met Michel Vos maakte hij al meer 200 interviews met sporters, schrijvers, coaches, ondernemers en vaak zijn dit bekende namen zoals André Kuipers, Giel Beelen, Jan Geurtz en Arjan Vergeer. En die interviews worden veel beluisterd - in totaal meer dan 1 miljoen keer. Lange, diepgaande interviews waarin de gasten echt veel van hun kennis en ervaring delen.
Maar Wiggert doet veel meer: hij is serie-ondernemer, coach en spreker. Ook deed hij diverse vechtsporten op internationaal niveau. En in alles wat hij doet staat zelfkennis, voortbouwen op oude wijsheden en het beste uit jezelf halen centraal. Je eigen weg gaan, persoonlijk leiderschap en de wereld beter maken. Wat mij daarin opvalt is Wiggerts brede blik en fascinatie om steeds meer te leren en te ontdekken. Vechtsport, psychologie, filosofie, wetenschap, spiritualiteit en psychedelische middelen. Wiggert brengt alles bij elkaar en geeft die kennis door, want dat is zijn levensdoel.
En nu heeft Wiggert een boek geschreven: ‘Op zoek naar antwoorden - een verhaal over innerlijke vrede.’ In dit boek - dat leest als een avonturenroman - beschrijft Wiggert zijn reis naar een een inheemse stam in de Amazone. Hij woont een aantal maanden bij de stam en neemt deel aan een reinigingsritueel van veertig dagen dat bestaat uit onder andere een streng dieet én plantmedicijnen zoals ayahuasca. Het ritueel is bedoeld om los te komen van alles wat wij denken dat belangrijk is om in contact te komen met wie we werkelijk zijn en wat we te doen hebben. Een indrukwekkend boek, waar we het natuurlijk over gaan hebben.
En natuurlijk gaan we het ook ook over vaderschap hebben. Want Wiggert is een trotse vader. Zijn dochter Leah is 2 jaar oud. En ik ben benieuwd hoe hij alles wat hij geleerd en ervaren heeft nu toepast in zijn vaderschap. In dit interview komt veel voorbij. Natuurlijk staan we stil bij Wiggerts reis naar de Amazone en over wat plantmedicijnen als ayahuasca voor je kunnen betekenen. We gaan het hebben over het vaderschap, man-zijn, persoonlijk leiderschap en wat dat betekent in 2021. Veel luisterplezier!
2/22/2021 • 1 hour, 34 minutes, 54 seconds
PP063 Vaccineren is niet zonder risico. Frank Ruesink over vaccinatieschade en moedig vaderschap
Frank Ruesink is een man met een missie. Met zijn boek ‘Hugo, ik ben ook jouw soldaat niet’ trekt Frank ten strijde tegen – zoals hij het noemt – de liefdeloosheid in de politiek. Sinds 5 mei 2019 is Frank politici vragen gaan stellen – zowel persoonlijk als in briefvorm – over een bijzonder gevoelig onderwerp: vaccinaties. In al zijn uitingen probeert Frank duidelijkheid te krijgen en vooral eerlijke antwoorden over zowel de medische veiligheid van vaccins als de belangenverstrengeling tussen politiek en de farmaceutische industrie. En dat is niet eenvoudig, want Frank kwam erachter dat er een groot taboe ligt op het gesprek aangaan over de mogelijke schadelijke gevolgen van vaccinaties.
Frank is een vriendelijke en krachtige man die zonder radicaal te zijn, de vinger op zere plekken weet te leggen. Na anderhalf jaar van ontmoetingen en brieven weet iedereen op het Binnenhof wie hij is. Hij sprak met ministers, Tweede Kamerleden, maar ook met journalisten en tv-presentatoren als Arjen Lubach. Hij was te gast bij De Wereld Draait Door. Zijn videos en Facebook-berichten worden tienduizenden keren gedeeld. En in al zijn acties klinkt de liefde voor mensen en de waarheid door.
Frank is vader van vier kinderen. Zijn interesse in vaccinatie-schade ontstond toen zijn oudste zoon twee dagen na de BMR-vaccinatie in het ziekenhuis terecht kwam. In de vijftien jaar daarna heeft hij een groot deel van tijd besteed aan het lezen van wetenschappelijke onderzoeken, juridische verslagen, boeken, artikelen en voerde hij talloze gesprekken met artsen, onderzoekers en ouders met gelijke ervaringen om erachter te komen waarom zijn kerngezonde zoon opeens doodziek werd.
Natuurlijk is de missie van Frank in de huidige corona-situatie actueler dan ooit. Ik raad je dan ook aan dit interview met een open mind te beluisteren. Natuurlijk hebben we het over vaccinaties en alles wat daarbij komt kijken en Franks boek met tientallen brieven aan politici en mensen uit de media. Maar we hebben het ook over Franks eigen vaderschap, hoe het is om voor je eigen waarheid op te komen en hoe we voorkomen dat we in deze heftige tijden nog meer van elkaar verwijderd raken. Veel inspiratie en luisterplezier!
12/1/2020 • 1 hour, 14 minutes, 10 seconds
PP062 Kickstart je vaderschap. Robin van Tilburg over vaderschapsverlof en de joy of missing out
Robin van Tilburg schreef het boek ‘Kickstart je vaderschap - over vader worden en de beste start creëren als gezin.’
‘Kickstart je vaderschap’ is een bijzonder praktisch en eerlijk boek dat mannen voorbereidt op het vaderschap. Wat mij meteen opviel toen ik het de eerste keer in mijn handen had, is dat het geen grappig bedoeld of anekdotisch boek is. En het gaat godzijdank ook niet over hoe je een luier moet verschonen. Tegelijkertijd is het ook geen voorbereiding op de zwangerschap en de bevalling. Maar wat is het dan wel? In mijn ogen is het een essentieel boek dat je stap voor stap meeneemt in het oppakken van je vaderrol. Wat voor vader wil je zijn? Hoe wil je leven met partner en kinderen invullen? Hoe regel je je vaderschapsverlof? Hoe zorg je voor een fijne start als de baby geboren is? Wat verandert er in de relatie met je partner? En hoe combineer je werk en gezin? Robin heeft alles onderzocht, sprak met experts en schreef het bijzonder helder op. En hij interviewde heel veel vaders die vanuit hun eigen ervaring iets vertellen over het vaderschap en alles wat ze onderweg tegen zijn gekomen.
En één van de dingen die die vaders veel zeggen is: ‘Wat had ik het fijn gevonden als ik meer met ervaringen en verhalen van andere mannen over het vaderschap had gehoord.’
Naast het boek is hij ook de drijvende kracht achter de website Vader Magazine. Deze website is een platform met informatie, artikelen, interviews en tips voor vaders en aanstaande vaders. Kortom, Robin is op een missie om mannen meer - en vooral zinvolle - informatie te geven over het vaderschap. Zodat die vaders, zoals hij zelf zegt, vanaf dag 1 met zelfvertrouwen in het vaderschap staan en keuzes durft te maken die het beste zijn voor jullie als gezin. Want dat blijkt ook wel uit alle ervaringsverhalen in het boek: er is niet één weg of één manier om het vaderschap goed te doen.
Robin is natuurlijk zelf ook vader - van twee dochters. En in dit interview gaan we het uiteraard hebben over hoe je je als aanstaande vader kunt voorbereiden op je vaderschap. We stippen een aantal belangrijke onderwerpen uit boek aan, waaronder vaderschapsverlof en het combineren van werk en gezin. Maar ook kijken we naar hoe je samen met je partner zorgt dat je gezin draait en je relatie leuk blijft. En natuurlijk hebben we het over waarom het vaak zo lastig is voor mannen om het met andere mannen over hun vaderschap te hebben.
11/18/2020 • 1 hour, 14 minutes, 39 seconds
PP061 Wel zelf doen, maar niet alleen. Jeroen geïnterviewd door Eindbazen over betrokken vaderschap
Deze aflevering is een beetje anders dan anders, want de rollen worden omgedraaid. In plaats van dat ik een inspirerende gast interview, werd ik zelf geïnterviewd. En door niemand minder dan Wiggert Meerman van de Eindbazen Podcast. Eindbazen is één van de grootste podcasts in NL op het gebied van persoonlijke groei en zelfhulp. De podcast bevat inmiddels bijna 200 lange afleveringen met allerlei grote namen op het gebied van persoonlijk leiderschap, politiek, sport, gezondheid en nog veel meer. Als je de podcast nog niet kent zou ik hem zeker even checken op www.eindbazen.nl of op Spotify of een andere podcast-app.
En dit keer mocht ik dus aanschuiven in de Eindbazenstudio voor een mooi gesprek waar we echt de diepte in gaan. Ik vertel veel over mijn eigen vader en hoe hij mijn vaderschap heeft beïnvloed. Maar ook over hoe het was toen hij overleed en hoe we afscheid hebben genomen. Natuurlijk hebben we het over nog veel meer: het vaderschap, opvoeden, de kracht van mannengroepen, zweethutten. De relatie met je partner komt ook nog aan bod. Een bomvol interview waar ik veel dingen vertel over het vaderschap en persoonlijke ontwikkeling die ik nog niet eerder vertelde.
Goed om te weten: deze aflevering is ook op video. Die vind je op YouTube, op de Eindbazen-site en ook op www.praktijkvader.nl/media Op die laatste pagina vind je meer video’s zoals de reportage over de Vadervuur-training die Jan Versteegh maakte voor zijn tv-programma ‘Jan wordt vader’ en het interview dat Patrick Kicken met me maakte voor zijn podcast Leven zonder Stress.
Maar nu is het hoogtijd voor het Eindbazen-interview over vaderschap. Host Wiggert Meerman is zelf vader van een dochter van drie, hij introduceert het interview en dan gaan we los. Veel luisterplezier!
6/29/2020 • 1 hour, 33 minutes, 15 seconds
PP060 Vertragen in de bergen. Raymond Landgraaf over mannenexpedities, tv-opnames en vaderschap
Raymond Landgraaf is arts, trainer, acupuncturist en leider van back-to-basics-expedities. Sinds 2013 neemt hij vanuit zijn onderneming Otro Elements groepen mensen – vooral mannen – mee op avontuur in de Italiaanse Alpen. Weg uit de stress van alle dag en de helende kracht van buiten ervaren. Geen telefoon, geen internet, geen luxe. Wel oneindige natuur, ruimte voor goede gesprekken en samen sjouwen door de bergen, hout hakken, in het vuur staren en de zweethut in.
Raymonds werkwijze was afgelopen najaar uitgebreid te zien in het zesdelige tv-programma ‘Mannen in het wild’ waarin Raymond met zijn team een groep mannen met midlife-problemen begeleidde. De openheid van de mannen, het proces wat zichtbaar was op televisie, nooit eerder kreeg mannenwerk zoveel aandacht op de reguliere televisie.
Inmiddels woont en werkt hij zo’n 7 jaar in Italië. Naast de expedities werkt hij als huisarts en als arts voor het regionale bergreddingsteam. Maar dat was niet altijd zo. Raymond zat zo’n tien jaar geleden ook redelijk vast in de ratrace van drukke banen en maatschappelijke verwachtingen. Totdat hij met zijn vrouw – relatietherapeute Blanca van der Brand – en kinderen op vakantie ging naar Italië en daar bleef hangen. En dat beviel goed. Raymond ging er aan het werk als huisarts en is nooit meer weggegaan. Inmiddels is hij vader van vier kinderen – de jongste is twee maanden oud – en heeft hij een heuse berg gekocht om in de toekomst nog meer mooie trainingen aan te kunnen bieden.
Een mooi gesprek over opladen in de natuur, je eigen leven creëren, vader zijn van vier, werken met televisie, zweethutten en nog veel meer.
3/2/2020 • 1 hour, 15 minutes, 57 seconds
PP059 Omarm de onmacht. Wim van Lent over verlies, verdriet en rouw bij mannen
Wim van Lent is therapeut, trainer en schrijver met een staat van dienst die meer dan 30 jaar bestrijkt. Twee thema’s komen in al zijn werk terug: mannen én verlies. In zijn praktijk de Mannenboom werkt hij met mannen die vastlopen of het anders willen in het leven. Hun persoonlijke verhaal is daarbij het vertrekpunt. Samen met Tim Overdiek schreef Wim het boek ‘Als de man verliest - omgaan met tegenslag, verdriet en rouw’. In dit belangrijke boek wordt uitgelegd hoe mannen omgaan met verdriet en waarom een groot verlies bij mannen zo vaak tot destructief gedrag en isolement leidt.
En verlies komt in veel gedaantes voor. Verlies van je partner, je kind, maar ook het verlies van je bedrijf, je moederland, of misschien wel iets veel minder grijpbaars als je onschuld of je plek in je familie. ‘Als de man verliest’ is een fascinerend, verhelderend, maar ook hoopvol boek, dat niet alleen de expertise en ervaringen van de schrijvers over rouw en verlies bij mannen bevat, maar ook mooie, persoonlijke interviews met bekende mannen als Humberto Tan, A.F.Th. van der Heijden en Falko Zandstra over hun verlieservaringen.
Naast zijn praktijk voor mannenwerk is Wim ook mede-eigenaar van Opleidingen Land van Rouw, waar hij professionals opleidt die zich willen specialiseren in het begeleiden van rouwprocessen. Familielijn en systemisch werk nemen daar een belangrijke plek bij in. In de opleiding werkt hij nauw samen met zijn partner Sabine Noten die oprichter en directeur van Land van Rouw. Samen hebben ze een samengesteld gezin van drie kinderen en daar is inmiddels ook een kleinkind bij gekomen. Naast dit alles ken Wim ook als een gepassioneerde natuurliefhebber, die ook die kennis graag overdraagt aan zijn omgeving. In dit gesprek gaan we het uiteraard hebben over mannen, verlies, verdriet en rouw.Maar ook over grenzen stellen, de stap van jongen naar man, samengestelde gezinnen, opa zijn en nog veel meer. Veel luisterplezier!
1/26/2020 • 1 hour, 19 minutes, 8 seconds
PP058 Beschikbaar zijn en grenzen stellen. Martine Delfos over opvoeden, relaties en seksualiteit
Martine Delfos is sinds de jaren zeventig werkzaam op het snijvlak van psychologie, geneeskunde en neurowetenschappen. Als klinisch psycholoog diagnosticeert en behandelt ze al veertig jaar kinderen, jeugdigen en volwassenen. Onder andere op het gebied van van relatietherapie, autisme, seksueel misbruik, traumaverwerking en eetstoornissen. En hoewel zo’n palet voor de meeste mensen al breed genoeg zou zijn, is Martines interesse in ons als mensen is nog veel breder. En die draagt ze op vele manieren uit.
Martine schreef tientallen boeken. Van wetenschappelijke standaardwerken over ontwikkelingspsychologie tot een serie therapeutische kinderboeken die onderwerpen als doodgaan, scheiding en adhd inzichtelijk maken voor kinderen. Maar ook over seksuele voorlichting en het bekende ‘De schoonheid van het verschil’ dat gaat over de sekseverschillen en -overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Daarnaast schreef ze columns, onder andere voor het dagblad Trouw en is ze met enige regelmaat te zien in de landelijke media. Ze richtte eind jaren negentig haar eigen wetenschappelijke instituut op en geeft les over de hele wereld. De overvloedige website van Martine Delfos - www.mdelfos.nl - is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans en het Tsjechisch en Roemeens. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele hooggewaardeerde optredens die ze als spreker verzorgt.
Kortom, Martine Delfos is een ervaren therapeut en wetenschapper met een grote passie om mensen te begrijpen en ze te helpen. Of zoals ze zelf zegt: ‘Mensen helpen. Dat zit in mijn botten.’ En daar vertelt ze graag over. Hoog tijd dus voor interview hier in de Praktijkvader Podcast. Ook omdat een van Martines vele publicaties het fijne en uiterst leesbare boek ‘Vaders - hoe doen ze het toch?’ is, waarin het leven van een vader tot de conceptie van zijn kind tot zijn eigen sterven in korte, prikkelende hoofdstukken wordt beschreven. In het interview hebben we het over vaders en kinderen opvoeden, maar ook over hoe het nou echt zit met de verschillen tussen jongens en meisjes en mannen en vrouwen, relaties, seksualiteit en nog veel meer.
12/19/2019 • 1 hour, 37 minutes, 5 seconds
PP057 Een kind moeten soms op zijn bek gaan. Bart Wiegers over vision quests en helende seks
Bart Wiegers is een buitenmens met een passie voor het begeleiden van mensen. Vanuit zijn onderneming Soulquest organiseert hij zweethutten, retraites, vision quests en nog veel meer. Buiten zijn, de natuur beleven en de elementen ervaren is in al zijn werk een belangrijk onderdeel. Of sterker nog, het is een voorwaarde. Bart geeft zelf aan dat de natuur van jongs af aan een belangrijke leraar is geweest.
In 2001 deed Bart een vision quest - een ritueel waarbij je een aantal dagen zonder eten in afzondering in de natuur doorbrengt en zo tot inzichten over jezelf komt - en vanaf dat moment was duidelijk dat hij zelf mensen wilde begeleiden. Naar zichzelf. In de natuur. En vele honderden mensen vonden in middels hun weg naar Bart, de natuur en zichzelf. In zijn werk brengt Bart kennis en rituelen uit diverse stromingen bij elkaar. De zweethut en vision quest van de native americans, maar ook het sjamanisme, taoïsme, meditatie vinden zijn weg in Barts werk. Net als inzichten en methodes uit diverse coaching- en mediationopleidingen. Zijn trainingen geeft hij in Nederland, maar ook ver daar buiten. In Frankrijk en Spanje vinden jaarlijks meerdaagse vision quests plaats en Bart gaat ook regelmatig naar Tanzania voor een mannensafari waar ook nauw contact is met de plaatselijke Masai-bevolking.
Ik ken Bart nu een aantal maanden, omdat ik zijn training tot zweethutleider volgde. In die maanden heb ik hem leren kennen als een gedreven, eerlijke, gepassioneerde man die altijd op zoek is naar meer. Meer waarheid, meer liefde, meer verdieping, meer plezier. In deze aflevering gaan we het hebben over de natuur als leraar, vision quests en zweethutten, je eigen weg volgen. Maar ook over vaderschap - Bart is vader van drie kinderen - en over relaties, want Bart werkt ook veel samen met de liefde van zijn leven, Hermine. Ze geven samen onder andere relatietrainingen. En in het gesprek is ook veel ruimte voor wat zich spontaan aandient. Want als er iets is wat ik van Bart heb geleerd is wel open staan voor dat wat er in het moment wil gebeuren. Veel luisterplezier!
11/27/2019 • 1 hour, 18 minutes, 56 seconds
PP056 Zoek andere mannen op! Ton van der Kroon over 25 jaar mannenwerk en je schaamte aankijken
Ton van der Kroon is de grondlegger van het 'mannenwerk' in Nederland. Hij schreef de bestseller ‘De Terugkeer van de Koning. Het boek voor mannen over liefde, lust en leiderschap.’ Dit boek verscheen in 1996 - meer dan 20 jaar geleden - en inspireerde duizenden mannen om te gaan kijken naar wat voor man ze willen zijn en hoe ze die meer kunnen worden. Inmiddels is het boek in 6 talen vertaald, waaronder Hebreeuws en Arabisch. In dezelfde tijd startte Ton, geïnspireerd door het werk van zijn mentor Robert Bly, met workshops en trainingen voor mannen. En daarmee legde hij de basis voor alle mannengroepen, -festivals en -trainingen, die er nu in Nederland zijn. En daar horen de Praktijkvader-trainingen ook zeker bij.
Ton organiseert reizen in Afrika, Azië en Europa waarin hij met deelnemers op zoek naar oude spirituele tradities van de wereld. Hij schrijft daar prachtige boeken en reisblogs over en waarin hij moeiteloos verbanden legt tussen de oude tradities, onze tijd en wat we van elkaar kunnen leren. Ton schreef meer dan tien boeken. Over relaties, seksualiteit, Maria Magdalena, de graal en zijn reizen. En Ton is vader van een volwassen dochter, Raya.
Tons motto is ‘heal yourself, heal the world’. En er is veel aan de hand in de wereld. Ton komt net terug van een reis door Israel en de Palestijnse gebieden, als voorbereiding op een grote conferentie in 2020. En als aanloop naar Internationale Mannendag in november is hij een platform ‘Heart of Men’ gestart, waarin hij het makkelijk voor mannen wil maken om aan te sluiten bij een mannengroep en het echte gesprek over mannelijk leiderschap in deze tijd aan te gaan. Want Ton is heeft ook zeker een activistische kant. Het stormt in de wereld en wat kunnen wij - vooral wij mannen - daaraan doen?
En we doen een oproep in deze podcast!. Zondag 17 november, schrijf het vast op. Dat wordt een belangrijke dag. Maar daar hoor je in het interview meer over. Veel luisterplezier!
10/15/2019 • 59 minutes, 22 seconds
PP055 Kom uit je kramp. Rob Sparreboom over werken en leven op Tenerife en authentiek vaderschap
Rob Sparreboom werkte jaren als bankier en financieel specialist op de Amsterdamse Zuidas, maar tegenwoordig runt hij samen met zijn vrouw Kim een trainings- en coachingspraktijk op Tenerife. Onder de toepasselijke naam Zenerife helpen zij anderen - particulieren en ondernemers - om meer rust, balans, focus en plezier in hun leven te creëren. Centrale waarden daarin zijn betekenisvol werk, gezin, gezondheid, reizen, natuur en persoonlijke ontwikkeling.
Op hun eigen site zeggen Rob en Kim daarover: ‘We inspireren anderen om de controle over hun leven te nemen. Om hun angsten los te laten en in het onbekende te durven stappen.’
Robs eigen coachingspraktijk heet heel toepasselijk ‘walk the talk’. Alles wat hij anderen leert, heeft hij zelf ervaren. Naast zijn goedbetaalde werk in de financiële sector, creëerde hij een online onderneming waardoor hij zijn baan op kon zeggen en talloze trainingen in persoonlijk leiderschap brachten hem bij de keuze om de ideale-werk-leven-balans te realiseren op Tenerife.
De komst van zijn zoon Tom, ruim twee jaar geleden, heeft dat ongetwijfeld nog verder beïnvloed. Rob, Kim en Tom wonen op Tenerife, maar reizen ook de hele wereld rond. Op zijn jonge leeftijd is Tom al in Nieuw Zeeland en Zuid-Amerika geweest. De manier van leven is voor veel anderen een inspiratiebron en er verschijnen dan ook regelmatig interviews met Rob en Kim, onder andere in Ouders van Nu en Intermediair.
Meestal ga ik zelf op zoek naar interessante podcast-gasten, maar Rob stuurde mij zo’n mooie mail - daarover later meer - dat ik besloot hem uit te nodigen voor een interview. En gaandeweg kwam ik er ook achter dat hij net als ik een grote Tim Ferriss-fan is. Hoog tijd dus voor een gesprek over hoe je je eigen leven creëert, buiten-de-kaders vaderschap, leven in het buitenland, voorleven, de relatie met je partner, inspiratiebronnen en nog veel meer.
7/12/2019 • 1 hour, 17 minutes, 52 seconds
PP054 Grenzen stellen is noodzakelijk. Rob van Drunen over de man-code, leiderschap en vrouwen
Rob van Drunen is onmogelijk in één hokje te plaatsen. Hij richtte Mannenkracht op, een platform dat events organiseert voor mannen die vanuit hun eigen kracht willen leven. Hij geeft leiderschaps- en vitaliteitstrainingen, schrijft voor Pioniers Magazine en Happy Kids, het ouderschapstijdschrift van Happinez. En hij is een een onvervalste en praktische wereldverbeteraar.
Zelf vat hij het zo samen: 'Ik geloof dat ieder mens zich diep van binnen herinnert dat we allemaal (in eenheid) met elkaar verbonden zijn, verlangen naar liefde, en er paradoxaal genoeg een overvloed is aan datgene wat we -als individu en samenleving- nodig hebben om écht gelukkig te zijn. Vanuit deze overtuiging heb ik mezelf een helder doel gesteld bij alles wat ik doe: faciliteren van persoonlijke en collectieve bewustwording.'
Robs eigen weg is een interessante. Met een grote passie voor hoe we de wereld beter kunnen maken reisde hij de wereld rond voor zijn studie Internationale Bedrijfskunde en later voor sociale projecten. Hij werkte als consultant en interim verandermanager voor verschillende grote organisaties. En dat allemaal ruim voordat hij 30 was. In 2014 begon hij aan een lang en intensief traject van persoonlijke ontwikkeling wat leidde tot een erkenning van vermoeidheidsklachten en een burn-out. Hij besloot om uit het bedrijfsleven te stappen en voor zichzelf te beginnen.
En dat levert heel veel moois op. Vanuit Mannenkracht organiseert hij onder andere samen met Pieter Schop het mannenfestival ‘Water en Vuur’ en diverse andere events waarbij mannen samen komen en samen ontdekken wat dat man zijn voor hen betekent en hoe ze zelf en met elkaar in de wereld zetten. Rob en Pieter zeggen daarover: ‘We creëren een ruimte waarin jij kan ontdekken wat voor man jij wil zijn en je doet inzichten op om daar invulling aan te geven. Samen op weg.’
En Rob is vader van een zoontje van één jaar oud. Genoeg stof om over in gesprek te gaan over de kracht van mannen, relaties en verschillen tussen mannen en vrouwen, het vaderschap, rolmodellen, leiderschap, de zorg rondom zwangerschap en bevalling en nog veel meer. Veel luisterplezier
6/20/2019 • 1 hour, 21 minutes, 33 seconds
PP053 Zoek je stam! Sandii Zachte over natuurlijk ouderschap en 10 jaar Kiind Magazine
Sandii Zachte is de oprichter, hoofdredacteur en drijvende kracht achter Kiind Magazine. Kiind Magazine bestaat sinds 2009 als online informatiebron over natuurlijk ouderschap en sinds 2016 is er ook het papieren tijdschrift Kiind. Kiind bestaat dus 10 jaar en is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een gigantische verzameling van veelgelezen artikelen en verhalen over thema’s als straffen en belonen, samen slapen, borstvoeding, schoolkeuze, empathie in de opvoeding en nog veel meer.
Op de sociale media heeft Kiind een trouwe fanschare van vele tienduizenden ouders en naast de website en het tijdschrift organiseert Kiind verschillende festivals, kampeerweekenden en worden en boeken uitgeven. Het eerste Kiind-boek ‘Opvoeden en huttenbouwers’ is een mooie kennismaking met buiten-de-kaders-opvoeden en nu is er het gloednieuwe boek ‘Wat baby’s nodig hebben’ wat Kiind samen met Melanie Visser maakte.
Over het starten met Kiind zegt Sandii zelf: ‘Waarom we Kiind maken? Omdat we het zelf wilden lezen. Als stelletje eigenwijze moeders gingen we op zoek naar antwoorden op onze vragen en deze delen we nu met jullie.’
Delen en samen doen zijn belangrijke waarden in het tijdschrift. Sandii schreef een mooi artikel over de druk die we onszelf opleggen in ons dagelijks leven, in de opvoeding en dat we als gezin zo geïsoleerd leven dat het eigenlijk niet anders kan dan dat we het altijd net iets te druk hebben. En dat meer samen delen, samen doen en samen leven, ook met andere ouders, dat zou kunnen verlichten. Het Kiind-kampeerweekend waar je met tientallen ouders een beetje aanrommelt is daar een mooi voorbeeld van.
In dit interview zullen we over dat ‘samen doen’-gevoel gaan hebben, over wat natuurlijk ouderschap nou precies is, samen slapen, de wereld verbeteren en natuurlijk ook over Sandii’s eigen ervaringen als moeder van 3 kinderen. Boeiend voor vaders en moeders! Ik wens je veel luisterplezier!
6/4/2019 • 1 hour, 4 minutes, 56 seconds
PP052 Liever de Liefde. Jeroen en Wendy over relaties, liefde en ouderschap
Sinds 2015 geven Wendy en Jeroen relatietrainingen onder de noemer ‘Liever de Liefde!’ Veel relaties staan onder druk, zeker als er kinderen komen en het is niet altijd eenvoudig om in de drukte van alledag de liefde blijvend te laten stromen. Het is onze ervaring - in onze eigen relatie en bij alle stellen die we meemaken in de trainingen - dat bijna elke relatie mooier, fijner, leuker en beter kan. De liefde vraagt tijd, rust, aandacht en inzicht in je eigen wensen, verlangens, behoeftes, valkuilen en patronen. En daar werken we mee in de trainingen die we aanbieden. En we passen het elke dag toe in onze eigen relatie.
In dit interview vraagt Elise Verheul van Vreugdevol Ouderschap ons het hemd van het lijf over alles wat zich afspeelt op het snijvlak van van liefde, relaties en ouderschap. We vertellen veel over onze eigen relatie, maar ook over wat er in de trainingen gebeurt. En ondertussen krijg je veel waardevolle tips om het verschil te maken in je eigen relatie. Veel luisterplezier!
3/22/2019 • 1 hour, 15 minutes, 38 seconds
PP051 Seks is mooi spul. Gertjan van Zessen over internetporno en seksuele voorlichting
Gertjan van Zessen is in Nederland dé expert als het gaat om seksverslaving. Al meer dan 30 jaar heeft hij een praktijk als seksuologisch therapeut. In zijn praktijk behandelt hij voornamelijk mannen die niet per se overmatig veel aan seks doen, maar over hun seksuele gedrag weinig controle meer hebben. Tachtig procent van de mannen die hij behandelt heeft een pornoverslaving. Hij zegt daar zelf over:
‘Een deel van de vele mensen die bij me op bezoek komen, lijkt echt op verslaafden. Ze móeten scoren, anders worden ze gek. Maar de meesten zijn niet zo. Ze kijken helemaal niet zoveel porno, maar lopen er toch in vast. Sommigen hebben gewetensbezwaren of merken een negatief effect op hun seksleven. Sommige mensen ervaren het porno kijken van hun partner als overspel. Kortom, mensen voelen zich niet meer de baas over hun eigen seksleven. Dat controleverlies, daar gaat het bij mij om.’
Nu is niet iedereen die porno kijkt verslaafd, maar vaak heeft porno wel invloed op de relatie. Zeker als er stiekem over gedaan wordt. Schaamte, schuldgevoel, spijt. Je voornemen om er mee te stoppen, maar dat toch niet doen. Daar wordt je relatie niet leuker van. En het heeft een groot effect op de manier waarop je over je zelf denkt. Gebrek aan zelfwaardering is een belangrijk thema in het werk van Gertjan.
Gertjan schreef meerdere boeken over seks en seksverslaving, wordt in tientallen artikelen in De Volkskrant, Trouw en de Groene Amsterdammer geraadpleegd als expert en is vaste medewerker van Psychologie Magazine op het gebied van relaties en seksualiteit. Ook is hij vader van een volwassen dochter.
In dit gesprek hebben we het over seksverslaving, wat het is en wat het niet is, internetporno en hoe het onze relaties en ons dagelijks leven beïnvloedt, maar ook hoe we überhaupt met seksualiteit omgaan in onze relaties en hoe we met onze kinderen over seks en intimiteit zouden moeten praten. Veel inspiratie en luisterplezier!
1/11/2019 • 1 hour, 21 minutes, 17 seconds
PP050 Feestje! Jeroen beantwoordt vragen van Berthold Gunster, Vera Helleman en veel anderen
De 50e aflevering van de Praktijkvader Podcast! Tijd voor een feestje! Deze aflevering is een beetje anders dan je gewend bent. Meestal interviewt Jeroen in de Praktijkvader Podcast een inspirerende gast die jou verder gaat helpen bij de volgende stap in je vaderschap. Maar deze keer dus niet. Dit is de 50e aflevering van de Praktijkvader Podcast en dat vieren we met een bijzondere aflevering. Dit keer beantwoordt Jeroen zelf vragen van gasten uit de Praktijkvader Podcast én van trouwe luisteraars.
Berthold Gunster, Vera Helleman, Ton van der Kroon en nog veel meer podcastgasten hebben mooie vragen ingesproken. Net als een aantal trouwe luisteraars. We gaan het hebben over betrokken vaderschap, emoties bij kinderen, persoonlijk leiderschap, naar Jeroens eigen ervaringen in het vaderschap, hoe Jeroen zelf ‘nou echt’ om gaat met zijn kinderen, Jeroens vader en het hoe, wat en waarom van de Praktijkvader. Grappige vragen, persoonlijke vragen, filosofische vragen, maar ook heel praktische vragen. En hopelijk ook net zulke boeiende antwoorden.
En omdat we een feestje vieren, staat er een cadeautje voor je klaar. Op www.praktijkvader.nl/podcast50 kun het gloednieuwe Praktijkvader Podcast Werkboek downloaden, waarmee je nog meer uit de podcast gaat halen. Veel luisterplezier!
12/13/2018 • 1 hour, 41 minutes, 52 seconds
PP049 Vertrouw op het proces. Mark Mieras over het kinderbrein, het puberbrein en de liefde
Mark Mieras is één van Nederlands bekendste wetenschapsjournalisten. Meer dan 15 jaar geleden begon zijn fascinatie voor hersenonderzoek en dat heeft hem nooit meer losgelaten. Hij wilde weten hoe het ‘daarboven werkt’, zoals hij zelf zegt. En die kennis moest gedeeld worden. Zodat we onszelf en onze kinderen, partners, collega’s en al die andere mensen om ons heen wat beter begrijpen.
Mark schreef de bestseller ‘Ben ik dat?’ waarin hij laat zien wat hersenonderzoek ons kan vertellen over verliefdheid, ambitie, bewustzijn, vriendschap, verslaving en nog veel meer. Maar ook hoe onze hersenen anders functioneren in onze kindertijd, puberteit, volwassenheid en ouderdom. In zijn andere boek ‘Liefde’ laat Mark zien hoe onze hersenen bepalen hoe we liefde ervaren en hoe ze ons gedrag sturen. Ook maakte hij speciaal voor jongeren de graphic novel ‘Heftige hersens’ waarin hij uitlegt hoe de hersens van pubers werken.
Want, zegt Mark, ‘de wetenschap heeft het idee verlaten dat tieners volwassenen zijn met gemankeerde hersenen, tieners hebben andere herenen. En daar moeten we daar samen met hen over hebben, in plaats van alleen maar over ze te praten.’
Mark is een veelgevraagd spreker, verschijnt regelmatig in de televisie- en radioprogramma’s en publiceerde in de Volkskrant, NRC Handelsblad, Psychologie Magazine. En Mark is vader van drie volwassen kinderen, dus hij heeft de hele ontwikkeling van het kinder- en puberbrein ook aan den lijve ondervonden. Genoeg reden dus voor een gesprek over kinderen, pubers, ouderschap en wat hersenonderzoek ons daarover kan leren. Veel luisterplezier!
11/22/2018 • 1 hour, 27 minutes, 40 seconds
PP048 Mannen klooien te vaak maar wat aan. Nathan Vos over zelfmoord en betere vragen stellen
Nathan Vos verloor in 2015 zijn jongere broer David. David was getrouwd en vader van 2 kinderen en pleegde zelfmoord. En dat had niemand aan zien komen. Over dit verlies, maar vooral ook over waarom zoveel mannen in Nederland zelfmoord plegen schreef Nathan het veelbesproken en belangrijke boek ‘Man O Man’.
Voor het boek interviewde Nathan 11 vrouwen wiens man zelfmoord pleegde. Zij vertellen open en eerlijk over hun man, hun relatie, het moment van de suïcide. Maar ook over hoe het echt met hun man ging en waarom veruit de meeste vrouwen het echt niet aan zagen komen. Een aantal van deze vrouwen komen terug in de documentaire ‘Man in de knoop’ die Nathan samen met Frans Bromet maakte.
In het boek en de documentaire maken duidelijk dat mannen ook in deze tijd nog steeds heel veel alleen doen, juist als het minder goed gaat. Nathan koppelt dat in zijn boek aan het feit dat veel mannen maar wat aanklooien in plaats van een echt leven leiden. ‘We weten niet waar we voor staan, hoe we het met onszelf en anderen moeten omgaan en wat we nou eigenlijk echt willen.’
Met veel zelfreflectie en zelfspot - want hij spaart zichzelf niet - geeft Nathan inzicht in hoe mannen beter voor zichzelf en hun geliefden kunnen zorgen en zo minder snel in een burn-out, depressie terecht kunnen komen. Of erger. Nathan is journalist en werkte voor De Telegraaf, Het Parool en De Wereld Draait Door. Op dit moment is hoofdredacteur van tijdschrift Zin! Zijn schrijf- en onderzoekskills maakten van ‘Man o Man’ het meest intrigerende en verrassende mannenboek dat ik in tijden heb gelezen.
En Nathan is ook vader van 2 opgroeiende kinderen. Genoeg stof voor een gesprek over mannen in de koop, hoe je er uit komt en wat het vaderschap daar mee te maken heeft.
10/8/2018 • 1 hour, 18 minutes, 1 second
PP047 Doe maar even niets. Marnix Pauwels over verslavingen en het voorbeeld zijn voor je kind
Marnix Pauwels is schrijver, geluksfilosoof, spreker, coach, simpelmaker en helpt mensen een briljant leven voor zichzelf te bouwen. Tot voor kort runde hij zijn eigen reclamebureau Woedend waarmee hij voor grote bedrijven en instellingen werkte.
Marnix schreef een aantal boeken waaronder het indrukwekkende boek ‘Vrij’. In dit boek is Marnix open en eerlijk over zijn verschillende verslavingen, zijn depressies en angststoornissen en vertelt hij hoe hij hier vanaf is gekomen. Marnix las kasten vol zelfhulpboeken, volgde honderden uren therapie en probeerde allerlei cursussen uit. Hij was - zo zegt hij zelf - een echte zoeker. Tot dat hij inzag dat hij niet dezelfde persoon was als de Marnix is alle verhalen die hij over zichzelf of anderen vertelde. En dat werd ook de kern van het boek Vrij: je bent niet je gedachten. We zitten vast in een heilig maar destructief geloof in alles wat we denken. Terwijl het maar de vraag is of al die gedachten ook echt waar zijn. Als je daar inzicht in krijgt verandert je leven.
Marnix schreef nog andere boeken waaronder ‘Leg dat #@!ding nou eens weg’ over onze smartphone-verslaving en wat we daar wel of juist niet mee kunnen doen. En hij is vader van een dochter van 17 jaar. In dit gesprek gaan we het natuurlijk hebben over verslavingen en wat de manier is om daar mee om te gaan, hoe je een vrij leven creëert met rust in je hoofd, de belangrijkste aspecten van kinderen opvoeden en Marnix' eigen vaderschap. Veel luisterplezier!
8/28/2018 • 1 hour, 9 minutes, 38 seconds
PP046 Kinderen zijn geen puppy's. Jurgen Peeters over opvoeden zonder belonen en straffen
Jürgen Peeters - trainer, therapeut, docent, spreker- schreef vorig jaar het boek met de opvallende titel ‘Kinderen zijn geen puppy’s’. Vanaf zijn eerste baan als docent op een basisschool is Jürgen gefascineerd door kinderen aan te zetten tot gewenst gedrag zonder ze te manipuleren. Hoe maak je jezelf en wat je vertelt zo interessant dat kinderen je volgen, niet omdat ze moeten, maar omdat ze dat willen? Jürgen stapte van het onderwijs over naar de jeugdzorg en werd uiteindelijk psychotherapeut. Hij introduceerde de ‘Aware Parenting’-methode van de beroemde Amerikaanse psychologe Aletha Solter in België. Ook geeft hij stress/burnout- en leiderschapstrainingen in bedrijven.
Alle ervaring die Jürgen de afgelopen 25 jaar in het contact met ouders en kinderen heeft opgedaan, inclusief wat hij zelf als vader heeft meegemaakt sinds zijn oudste 18 jaar geleden werd geboren, heeft hij gebundeld in het overzichtelijk boek 'Kinderen zijn geen puppy's'. De ondertitel is ‘de kracht van zelfsturing in opvoeding’. De kern van het boek is hoe je als ouder voorbij de korte-termijn-gedragscontrole gaat en je gaat focussen op de ontwikkeling van je kind op de langere termijn. Dus niet het ‘zit-lig-pootje-koekje’ van de puppycursus zoals Jürgen zegt. Maar veel meer met plezier samen met je kind onderweg zijn. Grenzen stellen én een goede relatie. En dat doe je niet alleen voor je kinderen of voor jezelf, want Jürgen legt ook de link van de opvoeding naar het creëeren van de samenleving van morgen die vraagt om andere normen en waarden dan waar wij zelf mee zijn grootgebracht.
'Door te straffen en te belonen belast je de relatie met je kind. Jullie relatie wordt gebaseerd op macht en manipulatie. Je leeft voor dat het oké is om te manipuleren.'
In dit gesprek gaan we het natuurlijk hebben over het grootbrengen van je kinderen en alles wat daarbij komt kijken. Alle bekende, dagelijkse en klassieke opvoedonderwerpen komen voorbij. Hoe ga je voorbij het straffen en belonen, wat is grenzen stellen, wat is jouw rol als ouder en nog veel meer. Super waardevol, dus luister meteen!
7/6/2018 • 1 hour, 16 minutes, 16 seconds
PP045 Je kind houdt onvoorwaardelijk van je. Janita Venema over hoe je écht luistert naar je kind
Janita Venema werkt al 25 jaar met kinderen en hun ouders en schreef daarover het bekende en uitdagende boek ‘Het Fluisterkind’. In dit boek legt Janita uit wat het gedrag of de ontwikkeling van je kind over jou zeggen. Want lastig gedrag bij je kind gaat eigenlijk bijna nooit over je kind. En dat is een belangrijke mindshift voor ouders. Je kind laat zien wat er met jou aan de hand is en zet zich, volgens Janita, net zo zeer in voor jouw levensgeluk als jij dat doet voor je kind.
Janita zelf zegt daarover: ‘Het leven heeft het zo geregeld dat we - via onze kinderen - kunnen worden wie we bedoeld waren te zijn en datgene leren te doen waarvoor we geboren werden. Dat is het geschenk van kinderen. Wij geven hen het leven, en zij geven ons ons leven terug!’
Het mooie van het boek ‘Het Fluisterkind’ is niet alleen dat het een bijzonder helder en praktisch boek is, maar dat Janita ook heel eerlijk en open haar eigen zoektocht beschrijft in het grootbrengen van haar kinderen. Want juist vanuit haar eigen ervaringen zijn haar inzichten ontstaan. En dat combineert ze met talloze gedachten, inzichten, wijsheid uit psychologie, moderne wetenschap en spirituele tradities, waardoor het een bijzonder compleet boek is geworden.
Sinds 1994 geeft Janita trainingen in wat zij de ‘PresentChild’-methode - of zoals het eerst heette ‘Het Fluisterkind' - aan zowel ouders die problemen ervaren in het grootbrengen van hun kinderen als aan professionals die de methode in willen zetten in hun werk met ouders en kinderen. Deze opleiding tot ‘kindertolk’ heeft er toe geleid dat je nu op talloze plekken in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Spanje, Zuid-Afrika en Canada terecht kunt voor een open en eerlijk gesprek over het lastige gedrag of de problemen van je kind en wat jij als ouder daar van kunt leren.
In dit gesprek hebben we het over wat je kinderen komen vertellen, hoe je om kunt gaan met lastig gedrag, ziektes of vervelende situaties met je kinderen, jouw rol en taak als ouder en Janita’s eigen verhaal als moeder van twee kinderen en nog veel meer…
6/4/2018 • 1 hour, 7 minutes, 40 seconds
PP044 Neem het allemaal niet zo serieus. Paul Smit over het kinderbrein, non-dualiteit en ouderschap
Paul Smit is één van Nederlands meest gevraagde sprekers voor het bedrijfsleven. Elke maand geeft hij meer dan 20 lezingen, workshops, presentaties voor bedrijven in binnen- en buitenland als ABN AMRO, Google en de Nederlandse Spoorwegen. Die lezingen gaan over thema’s samenwerking, beïnvloeding en verandering. Paul schreef 9 boeken waaronder Verlichting voor Luie Mensen, Non-Dualiteit voor Managers en Alles over Niets.
Maar Paul is meer dan spreker en schrijver. Paul diende hij twee jaar bij de Luchtmobiele Brigade, werkte als festivalmanager en bezat een IT-bedrijf. Maar zijn goede vriend Guido Weijers liet hem inzien dat op een podium staan eigenlijk het leukste is wat er is. Dus werd hij cabaretier won diverse prijzen en toerde 5 jaar langs alle podia van het land. Pauls trademark is ‘humor en diepgang’. En dat bracht Paul vanuit de theaters naar de podia waar hij voor grote bedrijven spreekt.
In zijn presentaties en boeken combineert Paul inzichten uit neurowetenschap met de eeuwenoude zienswijze van de non-dualiteit. Zelf zegt hij daarover: “Ik probeer mijn publiek wakker te schudden. Ik laat ze zien hoe onbewust bijna alles in ons leven plaatsgrijpt, terwijl we voortdurend maar controle willen houden.” Dat idee verkent hij ook al jaren in de vermakelijke en leerzame podcast ‘Praten over Bewustzijn’ die hij samen met andere Praktijkvader-podcast-gast Patrick Kicken maakt en waarvan inmiddels 350 afleveringen bestaan!
De illusie dat we controle hebben, vastlopen in gedachtes, onszelf gek laten maken door de ‘muppets in ons hoofd’, zoals Paul ze noemt. En natuurlijk hoe we daar anders en beter mee om kunnen gaan, daar gaan we het in dit interview over hebben. Maar we staan ook uitgebreid stil bij het kinder- en puberbrein en hoe je daar als ouder rekening mee kunt houden. En nog veel meer over het vaderschap, want Paul is ook vader van een puberzoon.
5/16/2018 • 1 hour, 30 minutes, 42 seconds
PP043 Je kind komt jou iets leren. Frank Heckman over flow, vaderschap en leven met native americans
Frank Heckman is een man die onmogelijk in een hokje kunt plaatsen. Zijn leven bevindt zich daar waar sport, cultuur, business en spiritualiteit elkaar raken. Frank was degene die in de jaren 90 het begrip flow in Nederland introduceerde en dat naar het bedrijfsleven de sport bracht. In 2014 begeleidde hij de Nederlandse equipe op weg naar de Olympische Spelen in Athene met een serie workshops over flow en mindset. Over dat traject schreef hij het boek ‘De reis van de held’ waarmee hij de clinics voor topsporters toegankelijk maakte voor iedereen die een serieuze stap vooruit wil zetten in zijn werk of leven.
Frank coachte in zijn leven vele sporters, managers en musici en hij werkte jarenlang in de Verenigde Staten waar hij organisatieadviseur was voor grote bedrijven als Motorola en AT&T. Hij leidde grote organisatieprojecten in binnen- en buitenland bij ministeries en grote steden als Chicago. Op dit moment werkt hij samen met de lokale bevolking aan diverse gemeenschapsprojecten in Afrika en India. Daarbij staat Frank in nauw contact met de wijsheid en spirituele tradities van de inheemse culturen. Frank werkte lange tijd met de Native Americans en leerde van binnenuit hun gebruiken en rituelen.
Frank is een wandelende wijze, een man die het leven leeft, de wijsheid van de wereld leert en die op zijn beurt als een scherpe, prikkelende mentor het weer teruggeeft. En hij is vader van een volwassen zoon. Een divers gesprek over leiderschap en mentorschap, Franks lessen van de Native Americans, zijn eigen vaderschap, wat flow is en hoe je het creëert.
4/24/2018 • 1 hour, 12 minutes, 24 seconds
PP042 Vaderschap gaat niet over opvoeden. Jeroen de Jong over grenzen, agressie en meer
Deze keer een andere aflevering van de Praktijkvader Podcast dan je gewend bent. In plaats van dat ik een inspirerende gast interview over het vaderschap, persoonlijke groei en alles wat daarbij komt kijken, word ik dit keer zélf geïnterviewd.
Radio-, podcast- en non-dualiteits-fenomeen Patrick Kicken interviewde mij voor één van de meest beluisterde podcasts van Nederland: 'Leven zonder stress.' Dat leverde een bijzonder prettig en leuk gesprek op, wat ik ook graag via de Praktijkvader Podcast met je wil delen. Patrick is met zijn tientallen jaren ervaring een fijne, geïnteresseerde interviewer die me vragen stelde waar ik echt over na moest denken. Zeker in de tweede helft van het interview gaan wordt het persoonlijk en gaan we echt de diepte in.
In het gesprek komen alle 'klassieke' onderwerpen aan bod: grenzen stellen, belonen en straffen, agressie naar je kinderen, de rol van je eigen ouders als je kinderen hebt, de relatie met je partner en hoe kinderen je seksleven beïnvloeden. Maar we hebben het ook over wat er in de Vadervuur-training gebeurt, welke mannen daar naar toe komen en wat ze er halen. Veel luisterplezier!
2/28/2018 • 1 hour, 1 minute, 15 seconds
PP041 Dankbaar zijn is het antwoord. Ernst-Jan Pfauth over de burn-out samenleving en dankbaarheid
Ernst-Jan Pfauth is een ware alleskunner. Hij is mede-oprichter van De Correspondent, het hooggewaardeerde, onafhankelijke en kwalitatief hoogwaardige journalistieke platform dat bijna 60.000 betalende leden en 45 medewerkers telt. Hij is gefascineerd door innovatie in de media. En het succes van De Correspondent laat zien dat Ernst-Jan niet alleen schrijft maar ook doet.
Het Amerikaanse tijdschrift Forbes nam Ernst-Jan in 2016 in de lijst van 30 meest interessante Europeanen onder de 30 op. De andere fascinatie van Ernst-Jan is persoonlijke groei en zijn zoektocht naar hoe je een gelukkig leven kunt leiden. Dat avontuur leidde tot het onlangs verschenen ‘Dankboek - dagboek voor een tevredener leven’. In dit boek beschrijft Ernst-Jan op een bijzonder heldere manier waarom we in een burn-out-samenleving leven en hoe we hier op een eenvoudige manier een draai aan kunnen geven. Over dit onderwerp vind je een mooie Ted-talk van hem op internet. Inmiddels woont Ernst-Jan met zijn vrouw en zoontje in New York.
Kortom, Ernst-Jan is een jonge vent met een missie, een drive en de energie om die waar te maken. In dit interview gaan we het hebben over de prestatiemaatschappij en de burn-out-samenleving, wat dankbaarheid is en hoe je het toepast, Ernst-Jans fascinatie voor persoonlijke groei, zijn vaderschap, New York en nog veel meer.
2/5/2018 • 1 hour, 10 minutes, 54 seconds
PP040 Een echte man is de baas over zijn seksualiteit. Reinoud Eleveld over vaderschap, seks en tao
Reinoud Eleveld is - op veler verzoek - terug in de Praktijkvader Podcast! De aflevering over mannelijke seksualiteit die ik eerder met Reinoud opnam leverde talloze dankbare reacties op. Daarom nu meer over seksualiteit, energie en Tao.
Reinoud is een zeer ervaren Tao-trainer die door jarenlange studie over de hele wereld - en dan vooral in China en Thailand - de geheimen van seksualiteit en vitaliteit bestudeerde. En één van die geheimen is het meervoudig orgasme voor mannen - iets wat hij schaart onder de veelbelovende noemer ‘seksuele kung fu.’ Zijn motto: ‘Wil je een succesvolle man worden? Begin dan bij je testikels.’
Reinoud ontdekte dat je je seksuele energie kunt inzetten om je interne energiecentrale een flinke en blijvende boost te geven. In zijn trainingen leert hij mannen hoe ze dit kunnen bereiken: intensere orgasmes, meer orgasmes, meer plezier in bed dus, maar boven alles: veel meer energie, focus en helderheid om te doen wat je wilt doen in je leven: je gezinsleven, je relatie, je werk en al die andere dingen. Ook schreef hij er samen met Jos Goossens het boek ‘Alleen voor mannen. Meervoudig orgasme de handleiding.’ En hij is de man achter het boek ‘het valleiorgasme’ voor vrouwen. Maar eigenlijk is de seksuele kung fu maar een deel waarvan Reinoud mee bezig is. Hij werkte samen met topsporters aan focus en vitaliteit. En hij geeft een intensieve meerjarige Tao-training, waarin de seksualiteit maar een onderdeel is. En Reinoud is bedreven in diverse Chinese krijgskunsten. Reinoud is een zeldzaam voorbeeld van ‘walk your talk.’ Hij is inmiddels de 60 gepasseerd, maar is een stralende bonk vitaliteit.
In deze aflevering gaan we verder waar we in de vorige aflevering zijn op gehouden. We gaan het hebben over seksualiteit en waarom we daar zo geobsedeerd door zijn, hoe je seksualiteit kunt transformeren tot een oneindige bron van energie, hoe je met je kinderen over seks praat en waarom je seksualiteit van zoveel invloed is op je vaderschap.
1/16/2018 • 1 hour, 5 minutes, 39 seconds
PP039 De lat voor onze kinderen ligt veel te hoog. Bram Bakker over adhd, burn-out en verslavingen.
Bram Bakker is misschien wel Nederlands bekendste psychiater. Hij heeft de afgelopen 20 jaar als psychiater op diverse plekken duizenden mensen behandeld en begeleid. Bram is meer dan regelmatig te gast op televisie en radio, hij schreef meer dan tien boeken, schrijft columns voor diverse tijdschriften, staat op de landelijke podia met 2 verschillende theatershows én hij is fervent hardloper.
In zijn laatste boek ‘Geluk uit een potje: waarom we te veel slikken’ stelt hij ons medicijngebruik - en in het bijzonder van antidepressiva aan de kaak. Want volgens Bram wordt er in Nederland te veel voorgeschreven door artsen en te veel geslikt door patiënten. En dat kan anders. Die kritische houding ten opzichte van de reguliere geneeskunde wordt door niet al zijn collega’s gewaardeerd en heeft hem onder meer de geuzennaam ‘Cowboy in de psychiatrie’ opgeleverd. Zijn onconventionele gedrag bracht hem voor het tuchtcollege, maar zorgde er ook voor dat de psychiatrie voor een veel breder publiek toegankelijk werd. Zelf zegt hij daarover: ‘Elk vak heeft zijn hofnar nodig, voor de psychiatrie ben ik dat.’
Bram Bakker ziet stress als een van de grootste problemen van deze tijd en vindt dat we dat niet alleen individueel, maar ook collectief aan moeten pakken. En dus niet met pillen, maar met bewezen effectieve methodes als mindfulness-programma’s en natuurlijk hardlopen. Want dat is Brams andere grote passie. Hij loopt veel en schreef daar ook verschillende boeken over. Van zijn persoonlijke ervaringen met het trainen voor marathons tot het inzetten van hardlopen in running-therapie.
En Bram is vader van een zoon en twee dochters. In dit interview gaan we het hebben over mannen en burn-out, hoe je erin terecht komt en hoe je er weer vanaf komt, het vaderschap, hardlopen om je goed te voelen en nog veel meer…
12/20/2017 • 1 hour, 12 minutes, 35 seconds
PP038 Je kind heeft je volledige aanwezigheid nodig. Elise Verheul over kinderen en emoties
Elise Verheul heeft al meer dan tien jaar een bijzonder bloeiende praktijk voor kindertherapie en ouderbegeleiding. Ze zag en hielp honderden kinderen en ouders met uiteenlopende problemen. Van dagelijkse situaties met drukke of verdrietige kinderen tot complexere problemen waarin niet alleen de kinderen, maar ook de ouders begeleid worden.
Maar Elise is op een missie. Ze wil de kindertherapie overbodig maken. Want, zoals ze zelf zegt, veel problemen met de kinderen hadden voorkomen kunnen worden als ouders eerder aan de bel hadden getrokken en eerder naar zichzelf hadden gekeken. Elise is haar focus aan het verschuiven naar het begeleiden van ouders. En dat doet ze op een bijzonder uitdagende en energieke manier. Elise heeft een YouTube kanaal waarin ze alledaagse kwesties als ‘help mijn kind scheldt iemands anders uit’ behandelt, maar ook eigenzinnige peptalks geeft voor bij voorbeeld drukke en werkende ouders.
En Elise gaat het theater in! Ze werkt hard aan haar theatervoorstelling ‘Help je boze kind blij te zijn’. En daarin zal ze ongetwijfeld haar inspiratie, ervaring en humor samenbrengen tot een mooie avond. En die voorstelling is weer de opmaat naar een online training. Kortom, Elise weet veel en doet veel. En dat alles onder haar nieuwe noemer Vreugdevol Ouderschap. In dit interview gaan we het hebben over wat dat precies is, Vreugdevol Ouderschap, hoe je dat in de praktijk brengt en nog veel meer.
12/4/2017 • 1 hour, 16 minutes, 9 seconds
PP037 Stop met het saboteren van je kind. Vera Helleman over omgaan met emoties en je taak als ouder
Vera Helleman is één van de populairste spirituele leraren van Nederland. En ook een van de eigenzinnigste. Vera is het tegenovergestelde van zweverig en weet complexe materie en situaties in no time helder te maken.
Ze schreef het inspirerende en confronterende boek ‘Moeiteloos Jezelf Zijn’ wat gaat over hoe je kunt ontspannen in wie je werkelijk bent en je volledige potentieel kunt leven. Vera maakt online trainingen, geeft lezingen en trainingen door heel Nederland en België en heeft haar eigen YouTube kanaal 'Vera Verheldert.' Binnenkort verschijnt haar nieuwe boek ‘De Emotie Encyclopedie’ waarin Vera 350 emoties bekijkt op wat ze betekenen en hoe we ze constructief in kunnen zetten. Want, zoals Vera zelf zegt ‘Emoties geven ons feedback op hoe we van binnen omgaan met wat er buiten ons gebeurt.’ Richtingaanwijzers dus. Naast het boek komt is ook een online training over emoties en is er zelfs een app onderweg.
Tegelijkertijd is Vera ook echtgenote, moeder van vier kinderen en heeft ze iets met paarden. Luister snel het gesprek dat gaat over je kinderen groot brengen, emoties leren kennen, uit het drama stappen en kiezen voor blijdschap.
11/6/2017 • 1 hour, 13 minutes, 48 seconds
PP036 Je kind maakt je niet gelukkig. Patrick Kicken over leven zonder stress en anoniem vader zijn
Patrick Kicken ken je natuurlijk als een van Nederlands bekendste deejays. Vanaf 1995 tot 2016 was hij onafgebroken te horen bij 3FM en later bij Radio Veronica. Humor met een scherp randje, gaan in de hoogste versnelling, veel energie.
Maar Patrick heeft ook een heel andere kant. Sinds 2008 maakte hij honderden podcasts over bewustzijn, zingeving en hoe wat we nu precies met onszelf aan moeten. Zijn podcast ‘Leven zonder stress’ is een van de beste beluisterde podcasts van Nederland en telt inmiddels meer dan 130 afleveringen. Zijn eerste podcast over non-dualiteit heeft zelfs meer dan 300 afleveringen.
Hij interviewde mensen als Eckhart Tolle, Jorgen Rayman, Michael Pilarczyk, Vera Helleman, Jeroen van Inkel. Zowel bekende als minder bekende mensen, mensen uit de wereld van radio en televisie, maar ook mensen uit de meer spirituele wereld. De altijd inspirerende gesprekken gaan over zingeving, bewustzijn, stress, werk, leven, liefde, status, seksualiteit. En Patrick is zelf ook een vriendelijke, wijze en benaderbare leraar-filosoof geworden.
Het gesprek met Patrick gaat vele kanten uit, maar voorop staan Patricks omschakeling tussen de snelle wereld van de radio en de veel stillere wereld van bewustzijn, de prijs van de roem, energie, de burn-out waar Patrick twee keer in terecht kwam, non-dualiteit, de mensen die hij geïnterviewd heeft en wat hij van ze leerde. En we gaan het ook over het vaderschap hebben. Want Patrick is anoniem vader. Wat dat voor hem betekent vertelt hij in dit interview. Luister hem meteen!
10/24/2017 • 54 minutes, 40 seconds
PP035 Heb je een droom? Begin gewoon! Robert Tannemaat over een jaar lang reizen met je gezin
Robert Tannemaat is - samen met zijn vrouw Pieternel - de drijvende kracht achter Gezinsgeluk.nu. Samen geven ze trainingen en coaching over hoe je als ouders vanuit liefde, verbinding en kracht het leven met je kinderen invult. Communicatie is daarbij een sleutelwoord. Robert is expert op het gebied van de consent-besluitvormingsmethode waarbij hij gezinnen - maar ook teams in bedrijven - op een bijzonder constructieve manier laat overleggen. Het lukt hem om iedereen zich gehoord te laten voelen in een gesprek, maar ook om met iedereen tot een besluit, uitkomst of oplossing te komen waar iedereen achter staat. Robert is eerder te gast geweest in deze podcast en in die aflevering - PP012 - hebben we uitgebreid stilgestaan bij die methode.
Maar nu is Robert klaar voor een nieuw avontuur. Samen met Pieternel en hun twee kinderen Sofie en Simon iets doen waar veel gezinnen van dromen, maar nooit aan toe komen. Ze gaan met hun authentieke camper Betty een jaar lang op reis. Eén van Roberts motto’s is dat als je doet waar je blij van wordt en waar je van voelt dat het écht bij jou hoort, dat je dan helemaal jezelf bent en dat je dan gaat stralen. En dat is de bedoeling.
Hij zegt daar zelf over: ‘Al van kinds af aan loopt er een rode draad door mijn leven: namelijk het verwezenlijken van mijn geloof in dat we allemaal kunnen doen wat we het allerliefste doen én tegelijkertijd in harmonie met elkaar kunnen samenleven.’
En Robert is niet alleen man van mooie woorden, maar ook van gewoon doen. Dus kocht hij een grote, oude camper, haalde zijn vrachtwagenrijbewijs, zegde zijn baan op en sprong in het het diepe. De reis gaat voor Robert over samen zijn met zijn gezin, werken en leven dicht bij elkaar houden, je verbinden met anderen en zo er achter komen hoe je nou echt wil leven. Op het moment van dit gesprek zijn er nog 4 weken te gaan tot het grote vertrekmoment. Hoog tijd dus voor een nieuw gesprek met Robert, waarin we het gaan hebben over de regie nemen over je eigen leven, experimenteren en hoe je de vaste structuren van het dagelijks leven stapt. En natuurlijk gaan we het hebben over de reis, hoe Robert die heeft voorbereid, hoe hij dat gaat doen met zijn kinderen en nog veel meer…
10/2/2017 • 1 hour, 3 minutes, 59 seconds
PP034 Kinderen luisteren wél! Eric Borrias over verhalen vertellen en bange ouders
Eric Borrias is één van Nederlands bekendste en meestgevraagde verhalenvertellers. Al meer dan 20 jaar lang maakt hij prachtige, professionele voorstellingen waarin hij vaak klassieke verhalen op zijn geheel eigenwijze opnieuw vertelt.
In 2016 werd hij onderscheiden als ‘Verteller van het jaar’. Tijdens zijn meer dan 200 optredens per jaar laat Eric zijn publiek kennis maken met ‘De koning van Katoren’ en ‘De brief van de koning.’ Maar ook de recente bestseller ‘De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween’ – over een oude man die op zijn honderdste verjaardag uit het bejaardentehuis ontsnapt en opeens een koffer vol crimineel geld in zijn bezit krijgt – wordt door Eric vol enthousiasme door het hele land gespeeld.
Eric maakt voorstellingen voor volwassenen én voor kinderen. En waar hij ook speelt – in Nederland of daarbuiten – hij laat iedereen met open mond en een warm hart achter. Het vertellen van verhalen is iets dat nauwelijks meer in deze tijd blijkt te passen, waarin alles digitaal en snel moet en de aandachtspannes van zowel kinderen als volwassenen steeds korter worden. Maar Eric bewijst met zijn vele uitverkochte voorstellingen het tegendeel. Ook in deze tijd, of misschien wel juist in deze tijd, kunnen mensen nog steeds genieten van een goed verteld verhaal. Eric is vader van twee volwassen dochters en een volwassen zoon, die met hem meewerkt in zijn theaterbedrijf.
In dit bijzonder prettige gesprek hebben we het over hoe je verwondering kunt oproepen en stimuleren bij kinderen en jezelf, het plezier van mooie verhalen, de kunst van het vertellen, Erics eigen vaderschap, hoe Eric zijn publiek en de maatschappij de afgelopen decennia heeft zien veranderen en hoe je zelf kunt beginnen met het vertellen van verhalen aan je kinderen. En Eric vertelt aan het eind een mooi verhaal over de liefde! Veel luisterplezier!
9/12/2017 • 1 hour, 30 minutes, 42 seconds
PP033 Meer omdenken in de opvoedlng. Berthold Gunster beantwoordt jouw vragen
Berthold Gunster is terug in de Praktijkvader Podcast! En op veler verzoek beantwoordt hij nu vragen van luisteraars. Berthold mag eigenlijk geen onbekende van je zijn. Hij is de grondlegger van het immens populaire ‘Omdenken’. Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. Creatieve jiu-jitsu, zoals Berthold zelf zegt. Het omdenken-gedachtegoed is ontzettend populair. Ook online. Omdenken heeft bijna 300.000 volgers op Twitter en meer dan 300.000 volgers op FB. Dagelijks komen er prikkelende ‘omdenk’-gedachten voorbij. Zoals een van mijn favorieten: ‘Alles wat je niet probeert, mislukt.’ Met zijn organisatie Ja-maar® geeft hij trainingen, seminars en workshops aan bedrijven en particulieren. Berthold Gunster schreef de afgelopen 10 jaar een flink aantal bestsellers waaronder “Ja maar, wat als alles lukt’, ‘Huh - de techniek van het omdenken’, ’Ik ben oké maar jij bent een sukkel’ en ‘Lastige kinderen heb jij even geluk’. Dat laatste ook zeer populaire boek gaat over op een radicaal andere manier kijken opvoeden en onderwijs. En van dat boek verscheen ook een beknopte versie onder de titel ‘Lastige kinderen, heb jij even haast.’ Berthold gaat met zijn filosofie ook het theater in. Na een aantal seizoenen van de ‘Ja, maar omdenk show’ trekt hij nu volle zalen met de ‘Lastige kinderen heb jij even geluk omdenkshow’. En die gaat uiteraard over kinderen opvoeden.
Ik heb Berthold al eerder geïnterviewd voor de Praktijkvader Podcast en die aflevering is één van de best beluisterde afleveringen. In dat gesprek vertelt Berthold uitgebreid over kinderen grootbrengen in deze tijd, wat je als ouders te doen hebt en hoe je de omdenken-filosofie toepast in het leven met je kinderen. Ik zou dat interview later zeker beluisteren via www.praktijkvader.nl/berthold. Maar veel van jullie vroegen om een vervolg, dus daarom is Berthold terug in de podcast. Ik heb hem jullie vragen voorgelegd. Concrete situaties over kinderen opvoeden en van alles wat jullie tegen komen in je vaderschap. Superpraktisch, dus lekker luisteren!
6/20/2017 • 1 hour, 7 minutes, 42 seconds
PP032 Het is oké om te leren. Jeroen de Jong over hoe je vaderschap leuk en inspirerend maakt
In deze aflevering vertelt Jeroen de Jong zelf over wat hij belangrijk vindt in het vaderschap, wat voor vader hij wil zijn en waarom hij vaders wil inspireren en uitdagen de vader te worden die hij zijn kinderen gunt. Mirjam Hegger van Mindful Parents interviewt Jeroen en vraagt hem naar zijn inspiratiebronnen en zijn uitdagingen in het vaderschap. Maar het interview gaat ook over de verschillen in opvoeden tussen mannen en vrouwen, hoe je investeert in de relatie met je partner én je kinderen en de relatie tussen Jeroen en zijn eigen vader. Ook hebben we het over een 'leven lang leren' en het creëren van een omgeving waar niet groeien en verder komen onmogelijk wordt. Je krijgt zo een inkijk in Jeroens eigen vaderschap. En je krijgt een inkijkje in het Praktijkvader-werk, zodat je nu echt goed weet wat Jeroens trainingen inhouden. En natuurlijk zitten er veel praktische tips in over hoe je het nu meteen beter kunt hebben in het leven met je kinderen. Veel luisterplezier!
5/16/2017 • 1 hour, 4 minutes, 2 seconds
PP031 Alles is familie! Else Marie vd Eerenbeemt over de band tussen jou, je kinderen en je ouders
Else Marie van den Eerenbeemt houdt zich al 40 jaar professioneel bezig met ouder-kind-relatie. Ze is familietherapeut, specialist familieverhoudingen en wetenschappelijk onderzoeker. Ze schreef de boeken ‘De liefdesladder, over familie en relaties’ en ‘Door het oog van familie, liefde, leed en loyaliteit’. Daarnaast schrijft Else Maire columns voor Omroep Max, geeft ze lezingen door het hele land en is ze meer dan regelmatig op televisie te zien als deskundige over familiekwesties.
Ook leidde ze meer dan 30 jaar studenten op van de Post HBO Opleiding Jeugd, Gezin en Contact, mensen werkzaam waren in de Kinderbescherming, TBS Klinieken, jeugdzorg etc. En Else Marie heeft een bloeiende praktijk in Amsterdam waar ze als familietherapeut ook veel vaders spreekt en begeleidt.
Kortom, Else Marie heeft een brede ervaring en een uniek inzicht als het gaat om de relatie tussen ouders en kinderen en grootouders. Als ik de afgelopen maanden aan interview-gasten vroeg naar tips voor nieuwe podcast-gasten, kwam de naam van Else Marie regelmatig. Vanwege haar heldere kijk op de verhoudingen binnen gezinnen en families. In het werk staat de familiedynamiek centraal. In de inleiding van het boek ‘Door het oog van familie’ schrijft Else Marie: ‘Familie gaat een levenslang mee. Het is de krachtigste tegelijk de meest kwetsbare band. We maken er deel van uit, tegen iedere prijs.’ De dynamiek binnen een gezin en een familie staat centraal in deze energieke podcast. Hoe werkt die dynamiek en hoe krijg je er inzicht op? Wat voor invloed heeft jouw gezin van herkomst op het leven met je eigen partner en kinderen? Welke positie kun je als vader het beste innemen in je gezin nu? En hoe ga je het beste om met je ouders om nu ze de opa en oma van je kinderen zijn? Maar we hebben het ook over hoe je bij een scheiding zoveel mogelijk leed voorkomt. En nog veel meer. Veel luisterplezier!
4/11/2017 • 1 hour, 4 minutes, 2 seconds
PP030 Pak je ballen vast! Ralph Nelissen over je potentieel ontwikkelen en dansen met Masai-mannen.
Ralph Nelissen is de bevlogen en enthousiaste man achter ‘The Potential School’. Hij geeft workshops en trainingen - bijna altijd voor mannen - over erachter komen wat je in je hebt en dat vervolgens de wereld inzetten. De kern van zijn werk: ‘open hart, open mind, resultaat.’ Die workshops organiseert hij op mooie locaties in Nederland, maar hij organiseerde ook een wandel-safari-intiatie-reis voor mannen in Tanzania, wat hem in nauw contact bracht met het Masai-volk. En voor wie hij met de deelnemers van de reis een heuse haak - zo’n Maori-dans uit Nieuw-Zeeland - opvoerde. Die zullen raar hebben staan te kijken. Ralph werkte tot voor kort in het bedrijfsleven waarin hij zich bezighield met het vormgeven van veranderprocessen. Daarin ontdekte hij dat het vrijmaken van je volledige potentieel ontzettend belangrijk als je echt een verschil wilt maken. Of dat nu in je werk, de relatie met je partner of in het vinden van je eigen missie is. Maar hoe meer Ralph daarmee bezig was, hoe meer hij erachter kwam dat hij zelf zijn eigen potentieel niet leefde. Dat besef vraag heeft hem op een lange reis gestuurd van workshops, opleidingen, lezingen, therapie, coaching en uiteindelijk ook naar Bali en India. Uiteindelijk kwam hij erachter dat alles wat hij van zijn omgeving van anderen had geleerd, niet klopte met zijn hartsverlangen. En die frustratie leidde - net als bij heel veel andere podcast-gasten - tot de volgende stap. Ralph stapte uit het kantoorleven, liet zijn haar groeien en begon met ‘The Potential School’. Gelukkig maar. Eén van zijn motto’s is: ‘Je hart is je kompas, daar huist je potentieel en de missies en de verlangens die je in je draagt.’ Ralph is bijzonder actief op de sociale media en ik zag zo vaak mooie filmpjes van hem voorbij komen waarin hij al wandelend door het bos, met zijn ruige baard, wapperende lang haar en aanstekende Limburgse tongval, vertelt over leiderschap, keuzes maken, de dynamiek tussen vrouwen en mannen, dat ik besloot om bij Ralph op bezoek te gaan voor een goed gesprek. Veel luisterplezier!
3/28/2017 • 1 hour, 14 minutes, 30 seconds
PP029 Hulp vragen vereist ballen. Eelco Smit over lef, keuzes maken en vaderschap
Eelco Smit coacht succesvolle ondernemers, artiesten en andere gedreven professionals op wat ze willen in het leven en hoe ze dat gaan bereiken. Hij schreef de boeken ‘De regels van het spelletje - voor mensen met lef’ en het ‘Boek voor Mannen, heb het lef om echte keuzes te maken.’ Veruit het grootste deel van zijn klanten is man en dat was ook de aanleiding om dat laatste boek te schrijven.
Eelco zag in zijn praktijk mannen worstelen met hun eigen wensen en verlangens, de verwachtingen van de mensen om hen heen en de combinatie van werk en privé. En daar besloot hij een boek over te schrijven. ‘Boek voor Mannen’ is een concreet boek waarin Eelco laat zien hoe je jezelf kunt zijn en je vanuit die autonomie verbindt met de mensen om je heen. En dat doet hij op een buitengewoon concrete manier. Werk, geld, vrouwen, gezin, relaties, je ouders, je ambities, alles wordt genadeloos tegen het licht gehouden, zodat jij als man echt wordt uitgedaagd de man te worden die je in je hebt. En die weg kent Eelco zelf goed. Voordat hij coach was werkte hij onder andere bij KPMG als fusie- en overnameadviseur en als commodity broker in Londen. Maar sinds 2004 heeft hij zijn eigen coachingspraktijk. Eelco heeft inmiddels honderden mensen geholpen hun doelen te stellen, keuzes te maken en hun ambities te verwezenlijken.
Eelco is een scherpe man met een helder, aansprekend en regelmatig confronterend verhaal. En je kunt hem de afgelopen jaren zijn tegengekomen op BNR Nieuwsradio, in Quote, NRC Next, Elsevier en op televisie bij Canvas en de VPRO. In deze podcast gaan we het hebben over van alles wat mannen in hun leven tegenkomen en hoe je weer de regie op pakt over je eigen leven. Eelco is zelf vader van een dochter van 3 jaar oud en veel van de mannen die Eelco ziet in zijn praktijk zijn natuurlijk ook vader. Dus we hebben het ook over hoe je je rol als vader op je neemt, in combinatie met alle andere zaken met je leven. En daarbij krijg je een hoop praktische tips die je meteen in jouw leven toe kunt passen. Luisteren dus!
Bij elke verandering die gaat maken ga je iemand teleurstellen. De vraag is alleen: ga je de ander teleurstellen of ga je jezelf teleurstellen? - Eelco Smit
3/7/2017 • 1 hour, 15 minutes, 15 seconds
PP028 Wat voor vader wil je zijn? Patrick Timmermans over visie en vaderschap.
Patrick Timmermans is een van de weinige directe collega’s van mij. Patrick runt zijn eigen onderneming Vadervisie waarbij hij mannen coacht - individueel en in groepen - om vanuit hun eigen kracht in het vaderschap te staan. Een van die activiteiten is het Vadercafé dat hij in Amsterdam en Amersfoort organiseert. Krachtig vaderschap, daar draait het bij Patrick om. En dat betekent volgens hem dat jij als vader op jouw unieke wijze aanwezig, betrokken, helder, liefdevol en met ruggengraat in relatie tot jouw kind of kinderen en jouw partner of ex-partner staat. Patrick organiseert coaching en trainingen of ontmoetingen met andere vaders. En daarbij ga je onderzoeken wat er voor nodig is om vanuit jouw eigen kracht tot die stap te komen en daardoor met volle aanwezigheid en plezier in jouw vaderschap te staan. Patrick is zelf vader van een zoon van 6 en heeft een dochter van 1 jaar oud. Hij is niet meer samen met de moeder van zijn zoon en dat betekent dat hij ook ervaring heeft met de complexe relatie van een kind opvoeden samen met je ex-partner. De kennis en ervaring die hij daarover heeft zet hij ook in in zijn trainingen. Patrick woont met zijn vrouw Cindy en hun dochter midden in de natuur van Soest en ook dat is - als Amsterdamse stadsjongen - belangrijk voor hem. In dit interview gaan het hebben over de uitdagingen van het vaderschap, hoe Patrick te werk gaat in zijn eigen trainingen en wat hij daar tegenkomt, hoe het is om een kind op te voeden met je ex-partner, waar hij zijn eigen inspiratie vandaan haalt en natuurlijk komen er praktische tips voorbij die jij meteen in kunt zetten. Patrick is een relaxte, leuke vent die erg thuis is in lichaamsgericht werk, ademhalingswerk en mannentrainingen. En hij heeft lange tijd een mannenfilmavond georganiseerd in Amsterdam, dus we gaan het ook weer een keer over inspirerend films hebben mooi!
2/15/2017 • 1 hour, 16 minutes, 45 seconds
PP027 Wees aanspreekbaar op je gedrag! Gideon de Haan over de uitdagingen van samengestelde gezinnen
Gideon de Haan begeleidt gezinnen, kinderen én ouders, tijdens een scheiding, na een scheiding, maar ook in de fase van nieuwe samengestelde gezinnen.
Samen met Violet Falkenburg schreef hij het boek ‘Het Stiefparadijs - voor ouders van een fusiegezin.’ Dat boek is een bijzonder fijne handleiding voor mensen met kinderen die na een scheiding met een andere partner aan een samengesteld gezin beginnen. Want waar een ‘gewone’ relatie al de nodige aandacht vraagt, is dat bij een samengesteld gezin nog veel belangrijker. Volgens de statistieken is slechts 1 op 3 samengestelde gezinnen na 5 jaar nog bij elkaar. Wat is het geheim van een succesvol samengesteld gezin? Hoe zorg je dat de kinderen bovenaan de prioriteitenlijst staan. En hoe zorg je dat de dingen een beetje lekker lopen tussen de kinderen en je nieuwe partner?
Gideon is daar iedere dag mee bezig, zowel in zijn praktijk, als in zijn dagelijks leven met zijn partner en haar twee - inmiddels volwassen - zoons. Wat zijn zijn eigen ervaringen in een samengesteld gezin? Wat voor situaties komt hij in zijn praktijk tegen? En hoe maakt hij contact met de pubers van gescheiden ouders die hij begeleidt?
Gideon heeft meer dan 25 jaar ervaring met het begeleiden van mensen en schrijft daar een wekelijkse blog over. Ook is hij regelmatig op televisie te zien als het om stiefgezinnen gaat. Maar ook als je je niet in een samengesteld gezin bevindt, zal dit interview genoeg waardevolle informatie voor je bevatten. De liefde in een relatie laten bloeien is voor iedereen wel eens lastig en Gideon heeft een bijzonder frisse en praktische kijk op relaties.
12/20/2016 • 1 hour, 23 minutes, 55 seconds
PP026 Mannen mogen meer spelen! Jaap Duin over jezelf opladen in de natuur en vuurwerk maken
Jaap Duin begeleidt topsporters, sprekers, leiders en ondernemers. Mensen die vaak onder druk moeten presteren en desondanks creatief, authentiek en energiek willen blijven. Als mental coach was hij betrokken bij het eerste team van hockeyclub Bloemendaal. Maar inmiddels is hij afgestapt van het mentale aspect. Het gaat niet meer om weten, maar meer om intuïtie en spontaniteit. En het experiment en de improvisatie. Een paar keer per jaar gaat hij met een groep mannen de bergen in - Albanië, Italië, Noorwegen - onder de noemer Elements Expeditons. In die pure omgeving laat hij mannen zich loskoppelen van de drukte van de dagelijkse ratrace en zo helemaal bij zichzelf komen. Uit je kop en in je gevoel. En die trainingen zijn intensief en confronterend. Het Parool, de Volkskrant en Esquire magazine stuurden een verslaggever mee en dat leverde mooie artikelen op die je op de site van Jaap - www.jaapduin.nl - terug kunt lezen. Jaap zelf zegt over die reizen: ‘Mannen zijn gewoon niet zo goed in het organiseren van momenten waar het gesprek verder gaat dan vrouwen en voetbal. Maar deze reizen zijn wel zo’n moment. Je kunt er heel open kwetsbare gesprekken voeren, zonder dat het meteen therapeutisch wordt. Maar dat kan wel.’ Jaap is 32 jaar, ontzettend gedreven en een man met een ongezouten mening. Ooit een meer dan verdienstelijk golfer en nu een succesvolle coach ondernemer met een grote hang naar avontuur. Een mooi gesprek over waarom je je in de natuur zoveel eerder tot de kern komt, om hulp vragen als een man, de relatie met je vader en hoe die van invloed is op je contacten met andere mannen en nog veel meer...
11/29/2016 • 1 hour, 12 minutes, 1 second
PP025 Betere seks = betere vader. Reinoud Eleveld over superieure vitaliteit en internetporno.
Reinoud Eleveld wil minimaal 30.000 mannen in Nederland op een andere manier klaar laten komen. Ja, dat hoor je goed: 30.000 mannen op een andere manier klaar laten komen. Waarom? Reinoud is een zeer ervaren tao-trainer die door jarenlange studie over de hele wereld - en dan vooral in China en Thailand - de geheimen van seksualiteit en vitaliteit bestudeerde. En één van die geheimen is het meervoudig orgasme voor mannen - iets wat hij schaart onder de veelbelovende noemer ‘seksuele kung fu.’ Zijn motto: ‘Wil je een succesvolle man worden? Begin dan bij je testikels.’ Reinoud ontdekte dat je je seksuele energie kunt inzetten om je interne energiecentrale een flinke en blijvende boost te geven. In zijn trainingen leert hij mannen hoe ze dit kunnen bereiken: intensere orgasmes, meer orgasmes, meer plezier in bed dus, maar boven alles: veel meer energie, focus en helderheid om te doen wat je wilt doen in je leven: je gezinsleven, je relatie, je werk en al die andere dingen. Samen met Jos Goossens schreef hij het boek ‘Alleen voor mannen. Meervoudig orgasme de handleiding.’ En samen met Marleen Janssen schreef voor vrouwen over het ‘het valleiorgasme.’ Maar eigenlijk is de 'seksuele kung fu' maar een deel waarvan Reinoud mee bezig is. Hij werkte samen met topsporters aan focus en vitaliteit. En hij geeft een intensieve meerjarige Tao-training, waarin de seksualiteit maar een onderdeel is. En Reinoud is bedreven in diverse Chinese krijgskunsten. Reinoud is een zeldzaam voorbeeld van ‘walk your talk.’ Hij is inmiddels de 60 gepasseerd, maar is een stralende bonk vitaliteit. Ik volgde in september één van Reinouds dagtrainingen en ben inmiddels begonnen met het online programma. En ik ben erg enthousiast en ik kan me niet anders voorstellen dat jij inmiddels ook erg nieuwsgierig bent. Daarom hoog tijd over een openhartig en eerlijk gesprek over vitaliteit, seks en volwassen mannelijkheid. En hoe de manier waarop je seks beleeft bepaalt wat voor vader je bent. Maar ook over een groot probleem waar veel mannen in deze tijd mee worstelen: internetporno en waarom dat een desastreus effect heeft op je liefdesleven en je vitaliteit. Over waarom het vaak zo ingewikkeld is om het seksleven met je partner een blijvende impuls te geven en wat je daaraan wél kunt doen. En over hoe je over seksualiteit praat met je kinderen. Dit is een belangrijk interview dat hopelijk ook bij jou wat taboes gaat doorbreken. Veel luisterplezier!
11/14/2016 • 1 hour, 25 minutes, 28 seconds
PP024 Vaderschap = leiderschap. Manfred van Doorn over goed opvoeden en doen wat echt nodig is.
Manfred van Doorn is een echte ‘leiderschaps-filosoof’. Maar dan niet op een studeerkamer manier, maar meer als een bevlogen Yoda die over de hele wereld mensen confronteert met de vragen: wat is echt belangrijk in het leven, wat wil je met je leven doen en welke verandering is de komende jaren het hardste nodig? Manfred geeft trainingen aan grote bedrijven, ministeries en overheidsorganisaties in Europa en de Verenigde Staten, maar ook China, Zuid-Afrika en Kazachstan. Maar ook NGO’s als Greenpeace weten hem te vinden. Manfred begon als pyscholoog-psychotherapeut, maar verruilde dat vak voor de veel grotere impact die hij nu heeft door leiders en toekomstige leiders, maar ook ouders en opvoeders te inspireren in het centrum van hun kracht en talenten te komen. En dat vooral uit een drive om de wereld een betere plek te maken, zowel voor onszelf als voor de generaties die na ons komen. En dat doet hij met humor en passie en plezier. Zijn onderneming - wat hij typeert als een echt familiebedrijf - heet Double Healix en dat verwijst naar de basis voor al zijn werk: een metafoor voor de menselijke ontwikkeling in 8 fases van 12 jaar die schematisch vormgegeven wordt als een de dubbele spiraal zoals de DNA-structuur. Manfred schreef meerdere boeken met dit model als basis zoals ‘Het wiel opnieuw uitvinden. Cycli en niveaus van leiderschap’ en ‘This is the And. De toekomst voor beginners’ dat hij samen met zijn zoon Victor schreef. Maar in deze podcast zullen we het vooral hebben over zijn ideeën op en ervaring met het ouderschap. Daar schreef hij een intrigerend en uitdagend boek over: ‘Zin in opvoeden. Behoeften, deugden, duurzaamheid.’ Maar we hebben het ook over zijn eigen vaderschap, zijn vader en veel meer wat meto opvoeden en opvoeding te maken heeft. Manfred heeft zich laten inspireren door Joseph Campbells verhaalstructuur ‘De Reis van de Held’, wat een prachtig vertrekpunt is voor zo ongeveer alles. En Manfred is een erg grote filmkenner en gebruikt talloze filmfragmenten in zijn werk om dingen duidelijk te maken. Veel luisterplezier!
10/31/2016 • 1 hour, 32 minutes, 30 seconds
PP023 Kinderen opvoeden is een megalomane klus. Coen van Veenendaal over doen wat je echt wilt doen.
Coen van Veenendaal is een gedreven buiten-de-kaders-man en een buitengewoon inspirerend persoon. Zijn missie is ‘het leven van anderen geweldig maken.’ Hij werkt al jarenlang op hoog niveau als trainer op het gebied van leiderschap en is een graag geziene gast bij veel grote bedrijven. Ook heeft hij een grote passie voor gezondheid, of misschien beter: het bestrijden van in zijn ogen onnodige ziektes. Coen werd bekend bij een groter publiek als oprichter van het grote project Alpe D’Huzes waarin sinds 2006 ieder jaar duizenden fietsers niet 1 keer maar wel 6 keer een van de moeilijkste fietsbergen in de Alpen beklimmen. En dat allemaal om geld in te zamelen om kanker geneesbaar te maken. Over zijn ervaringen met dit gigantische evenement en de principes van succes schreef hij het boek ‘Grensverleggend Leven’. In 2010 is Coen gestart met Inspire2Live waarmee hij zijn drive om kanker geneesbaar te maken internationaal neerzet. Over de hele wereld probeert hij wetenschappers samen te laten werken en onderzoeksresultaten te laten delen zodat informatie over geneesmiddelen en behandelingen eerder en beter bij de patiënten terecht komt. Kortom, Coen doet veel en met een grote passie. En Coen is vader van 3 inmiddels volwassen kinderen. Genoeg reden dus voor een goed gesprek waarin we het gaan hebben over je eigen succes, je kinderen motiveren en hoe je je leven zo inricht dat niet alleen jij maar ook je omgeving er beter van wordt.
10/11/2016 • 1 hour, 8 minutes, 28 seconds
PP022 Vaders zijn leermeesters. Wibe Veenbaas over de juiste plek innemen als vader.
Wibe Veenbaas is mede-oprichter en geestelijk leider van het succesvolle Phoenix Opleidingen dat sinds 1989 duizenden trainers, coaches en therapeuten heeft opgeleid. Wibe is een Fries in hart en nieren en een fantastische verhalen vertellen. Hij begon zijn carrière als gymdocent, maar door zijn onstuitbare drang om te leren maakte hij zich de hypnotheraptie, NLP, transactionele analyse en het systemisch werken eigen. Wibe is gefascineerd door de werkelijke ontmoeting tussen mensen, de plek die zij innemen in verschillende situaties en het verhaal dat iedereen met zich mee draagt. Hij schreef een aantal prachtige boeken over deze thema's, zoals Vonken van verlangen, De maskermaker en Het helende verhaal. Wibe weet door zijn jarenlange ervaring als trainer en therapeut contact te maken met wat mensen doen en waarom ze het doen en hij blijft zich daarover verwonderen. Ook is hij vader van 2 kinderen en opa van 5 kinderen. In de podcast hebben we het uitgebreid over gezinnen, families en de plek die iedereen daar inneemt of zou moeten nemen. Wibe vertelt eerlijk en open over zijn eigen vader, die door de Tweede Wereldoorlog mentaal zwaar beschadigd raakte en zijn oom Ypke van wie hij veel leerde. En mede door Wibe's openheid vertel ik zelf ook over mijn eigen vader. Een mooi gesprek, luisteren dus. En delen!
7/19/2016 • 1 hour, 11 minutes, 25 seconds
PP021 Jongens hebben heel veel mannen nodig. Dubbelinterview met Loek van der Lans en Ard Luijmes
Loek van der Lans en Ard Luijmes zijn gedreven mannen met een grote wens om jongens op een mooie manier te begeleiden in het volwassen worden. En daar zijn veel mannen bij nodig. Loek besloot na een carriere van bijna 30 jaar als docent in het VMBO en begeider/coach in LeerWerkTraject, besloot hij zijn fascinatie voor de overgang van jongen naar man goed vorm te gaan geven. Onder de naam ‘De Wildeman’ ontwikkelde hij voor vaders en zonen een intensief vijfdaags initiatieprogramma, waarin de jongen wordt opgenomen in de wereld van de volwassen mannen. Vader en zoon leren samen obstakels overwinnen. Het is een praktisch programma, waarin ondermeer muziek maken, stokvechten, vuur maken, boogschieten en worstelen een plek hebben. Maar Loek wilde meer. En daarin vond hij Ard Luijmes. Ard werkt al jarenlang in het jongerenwerk met een zelfde fascinatie voor jongens- en mannenenergie als Loek. In zijn werk in de jeugdhulpverlening, het ervaringsleren en zijn werk als teamleider en coach deed hij veel ervaring op en die zet hij vol energie in bij Stichting Koningshart. Samenwerking is voor Loek en Ard belangrijk, want mannen doen al zoveel alleen. En zeker voor opgroeiende jongens geldt: hoe meer aanwezige en stevige mannen in hun omgeving hoe beter. Het doel van de stichting is jongens te steunen in hun ontwikkeling van jongen tot man. Dit doet ze door het bieden van veel activiteiten waaronder het programma ‘Making of Men’ waarin een groep jongens samen met hun vader en andere mannen een weekend optrekt om zo de stap te maken naar de wereld van de volwassen mannen. En Koningshart leidt volwassen mannen op tot mentor voor jongens die zelf geen vader in de buurt hebben. Maar de mannen doen nog veel meer en ze hebben elk 2 pubers in huis en zijn dus ook in het vaderschap door de wol geverfd. Veel plezier met dit interview over jongens- en mannenenergie, waarom jongens veel mannen nodig hebben in hun omgeving en wat we daar nu aan kunnen doen. En wat de rol van moeders is. Luisteren dus!
6/14/2016 • 1 hour, 32 seconds
PP020 Droom groot en begin gewoon! Hans Bruns over met je hele gezin opnieuw beginnen in Oostenrijk
Hans Bruns deed waar veel mensen alleen maar van dromen. In 2009 gaf hij zijn topbaan bij T-Mobile op en kocht hij samen met zijn vrouw Nel Griffioen een pension in de bergen van Oostenrijk . Wat dat was hun droom: leven, wonen, werken en zijn in de bergen. Met veel liefde en hard werken toverden Hans en Nel dat om tot De Berghut. Een uniek concept met een grote schare enthousiaste fans. In een aantal jaar werd De Berghut een begrip. Niet alleen vanwege de heerlijke zomer- en wintervakanties in een schitterende omgeving met gelijkgestemden, maar ook omdat De Berghut een plek is waar je met volle kracht aan je dromen kunt werken. Hans en Nel wilden naast hun eigen droom ook die van anderen waarmaken. Dus kun je in De Berghut ook terecht voor verschillende weken waarin je werkt aan het vinden van die droom, het schrijven van je boek, in je kracht komen en nog veel meer anders moois. 'In en om De Berghut willen we mensen elkaar laten ontmoeten, inspireren en de bergen laten beleven in een authentieke en comfortabele setting.' Over het realiseren van hun eigen droom en die van anderen, schreven Hans en Nel een prachtig boek: 'Het geheim van de Berghut.' In dat boek nemen ze je - ieder op hun eigen manier - mee in hoe dat gaat: van een droom die ontstond tijdens een bergwandeling tot een bloeiend bedrijf met meer dan enthousiaste gasten. En wat je daarin allemaal tegenkomt. Met als focus nu niet het praktische deel, maar meer wat je in jezelf tegenkomt. Het boek is een eerlijke en inspirerende inkijk het leven Hans en Nel. En tegelijkertijd geeft het je een flinke boost om met je eigen plannen aan de slag te gaan. Wat die ook zijn. Hans is vader van 2 zoons, van 9 en 7, die opgroeien in en om De Berghut. En dat is nog een extra uitdaging. Wat hoe zet je een droombedrijf neer en breng je tegelijkertijd je kinderen groot in een vreemde omgeving? Wat vraagt dat van je vaderschap? Over dit alles en nog meer gaan we het over hebben en over de nieuwe plannen van Hans, want op dit moment gaat De Berghut een nieuwe fase in. Eentje waarin Hans, Nel en hun gezin nog meer gaan doen wat ze graag willen. Want dromen zijn nooit af.
5/30/2016 • 1 hour, 1 minute, 34 seconds
PP019 Spelen mag, elke dag! Jules Oosterwegel filmt over de hele wereld hoe kinderen spelen.
Jules Oosterwegel is een wereldreiziger met een missie. En hij houdt van spelen. Jules is ontzettend gefascineerd door de spelletjes die kinderen buiten doen. En die legt hij vast met zijn filmcamera. In meer dan 30 landen - van België tot Botswana en van Indonesië tot Nieuw Zeeland - filmde hij kinderen die met ballen spelen, dansen, aan het stoeien zijn en nog veel meer. Inmiddels staan er meer dan 400 filmpjes op de site Kidsplaybook, waren ze bij Villa Achterwerk van de VPRO te zien en is er een app waarmee ze allemaal makkelijk kunt bekijken. En er komen er steeds meer want Jules is net terug van een nieuwe reis uit Sri Lanka. Kidsplaybook heeft als doel om al die spelletjes vast te leggen, te bewaren en ze te laten zien zodat kinderen nog meer gaan spelen. Want dat is nodig, omdat Jules overal ter wereld ziet dat kinderen steeds meer gaan zitten en minder fysiek contact met elkaar hebben. Terwijl dat juist zo belangrijk is voor hun ontwikkeling. En ouders spelen daarbij een belangrijke rol. Jules vertelt aanstekelijk over zijn jarenlange fascinatie voor spelen, zijn motivatie om de wereld over te reizen met zijn camera, zijn eigen ervaringen met spelen als vader en docent in het basisonderwijs vertelt Jules aanstekelijk en hij geeft heel veel voorbeelden van leuke spelletjes.
5/22/2016 • 1 hour, 10 minutes, 43 seconds
PP018 Je bent niet verantwoordelijk voor je kind. Jan Geurtz over het einde van de opvoeding.
Jan Geurtz is een fenomeen. Hij schreef de bestsellers 'Verslaafd aan liefde' en 'Verslaafd aan denken'. Vanuit zijn kennis over verslavingsmechanismes en meditatie legt hij uit hoe we onszelf in ons leven en ons liefdesrelaties veel ellende op de hals halen. De kern daarvan is dat we allemaal in onze jeugd een gevoel van fundamentele zelfafwijzing ontwikkelen. En om niet te voelen dat we helemaal niet gelukkig zijn met onszelf zoeken we naar een goed gevoel die ons afleiden. Dat kunnen drank en drugs zijn, maar ook andere liefde en waardering van anderen werken als verdoving. Jan Geurtz geeft uitverkochte trainingen en workshops over o.a. liefdesrelaties waarin meditatie centraal staat. Want alleen als je echt leert kijken, kun je zien wie je echt bent en stappen zetten om wel gelukkig te worden. Voor dat Jan doorbrak met 'Verslaafd aan liefde' schreef hij één van mijn favoriete opvoedboeken: 'Het einde van de opvoeding'. In dit heldere, praktische en beknopte boek legt hij uit waarom opvoeden niet de manier is om je kind gelukkig te maken. In tegendeel zelfs! Volgens Jan ben je door op te voeden juist bezig het geluk van je kind te dwarsbomen. Maar wat moeten we als ouders dan wel doen? Hoe ga je om met pijn en verdriet van je kind? Hoe stel je grenzen? Waarom is consequent zijn naar je kinderen niet nodig? Daar - en over nog veel meer - gaat dit interview. Veel luisterplezier!
5/9/2016 • 1 hour, 2 minutes, 3 seconds
PP017 Omdenken in de opvoeding. Berthold Gunster over jouw geluk met je lastige kind.
Berthold Gunster is de grondlegger van het immens populaire ‘Omdenken’. Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. Creatieve jiu-jitsu, zoals Berthold zelf zegt. Met zijn organisatie Ja-maar® geeft hij trainingen, seminars en workshops aan bedrijven en particulieren. Berthold Gunster schreef de afgelopen 10 jaar een flink aantal bestsellers waaronder “Ja maar, wat als alles lukt’, ‘Huh - de techniek van het omdenken’, ’Ik ben oké maar jij bent een sukkel’ en ‘Lastige kinderen heb jij even geluk’. Dat laatste ook zeer populaire boek gaat over op een radicaal andere manier kijken opvoeden en onderwijs. En van dat boek verscheen ook een beknopte versie onder de titel ‘Lastige kinderen, heb jij even haast.’ Het omdenken-gedachtegoed is ontzettend populair. Ook online. Omdenken heeft bijna 300.000 volgers op Twitter en meer dan 300.000 volgers op FB. Dagelijks komen er prikkelende ‘omdenk’-gedachten voorbij. Zoals een van mijn favorieten: ‘Alles wat je niet probeert, mislukt.’ Maar er is nog meer. Berthold gaat met zijn filosofie ook het theater in. Na een aantal seizoenen van de ‘Ja, maar omdenk show’ trekt hij nu volle zalen met de ‘Lastige kinderen heb jij even geluk omdenkshow’. En die gaat uiteraard over kinderen opvoeden. Berthold is vader van 3 volwassen zonen, waarvan er 1 meewerkt in zijn organisatie. Redenen genoeg dus om hem te interviewen over zijn eigen vaderschap, het toepassen van het omdenken in de opvoeding, waarom kinderen streven naar autonomie en waarom je blij moet zijn als je kind lastig is. Luisteren dus!
4/25/2016 • 1 hour, 10 minutes, 21 seconds
PP016 Hell yeah! Derek Sivers over radicaal ruimte maken voor je kind.
Derek Sivers is de oprichter van het succesvolle online muziekplatform CD Baby, schrijver van boeken als 'Anything you want - 40 lessons for a new kind of entrepreneur', spreker voor o.a. de beroemde TedTalks en beschreef in een populaire blog zijn 'hell yes or no' filosofie. En hij beantwoord graag vragen - tenminste dat liet hij weten in zijn interview de Tim Ferriss Show. Dus ik vroeg hem via de mail naar zijn vaderschap. En Derek antwoordde. Dat antwoord is de aftrap voor deze korte, verkennende podcast over een sabbatical nemen als je een kind krijgt, ruimte maken voor je kind, helemaal aanwezig zijn in het moment en zien wat je kind echt nodig heeft. En wie weet komt Derek ooit nog een keer écht in de podcast.
4/18/2016 • 25 minutes, 13 seconds
PP015 Kinderen hoef je niet op te voeden. Arjan Vergeer - 365 dagen succesvol - over vader zijn.
Arjan Vergeer is - samen met David de Kock - de oprichter van en stuwende kracht achter het fenomeen '365 dagen succesvol'. De missie is helder: Nederland is in 2020 het gelukkigste land van de wereld. En dat moet iedereen weten. Het boek 365 dagen succesvol verkocht meer dan 50.000 exemplaren, tienduizenden mensen deden de gratis online training, honderden uitverkochte seminars en een hooggewaardeerd intenstief jaarprogramma. De kern van het werk van Arjan en David gaat over hoe je op een bijzonder praktische en effectieve manier de verantwoordelijkheid neem over alles wat je doet en zo het leven creëert waar jij blij van wordt. Ik ben zelf een grote van hoe Arjan en David op een tegelijkertijd luchtige en confronterende manier je uitdagen om ook echt aan de slag te gaan. Niet denken, maar doen! Arjan is vader van 2 kinderen en ook die ervaring zet hij samen met zijn expertise als ondernemer, manager, trainer, directeur in om erachter te komen waarom sommige mensen zo gelukkig en succesvol zijn en andere niet. In het gesprek hebben we het over de kern van de methode van '365 dagen succesvol', Arjans visie op kinderen opvoeden en het vaderschap en je krijg in een vlot tempo een heleboel tips en manieren om jouw leven nú beter te maken. Luisteren dus!
4/11/2016 • 42 minutes, 40 seconds
PP014 Een vader is geen moeder. Louis Tavecchio over betrokken vaderschap en mannen voor de klas.
Louis Tavecchio is misschien wel de grootste deskundige in Nederland als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar vaderschap en het belang van mannen in de kinderopvang en op school. Louis was tien jaar lang hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde meer dan 100 artikelen in (inter)nationale tijdschriften, hoofdstukken en boeken. Zijn voornaamste aandachtsgebied is de opvoeding en ontwikkeling van jongens en de betekenis van vaderschap. En hij schrijft veel op wat het betekent dat er nu nog maar zo weinig mannen te vinden zijn in de kinderopvang en op de basisschool. En wat voor effect dat heeft op onze kinderen. In het interview hebben we het uiteraard daar over. Maar ook hebben we het over de rol van de vader vanuit de wetenschap gezien, wat een vader nou anders maakt dan een moeder en wat hij zelf heeft meegekregen van zijn eigen vader en hoe dat zijn eigen vaderschap heeft beïnvloed. En we hebben het over de waarde van mannenvriendschappen en waarom Louis het gelukt is om sommige van die vriendschappen al meer dan 50 jaar te onderhouden. Louis vertelt mooie verhalen en neemt niet graag een blad voor de mond. Veel luisterplezier!
4/4/2016 • 1 hour, 47 minutes, 41 seconds
PP013 Goed overleggen met je kind doe je zo! Robert Tannemaat over een constructief gezinsoverleg.
Robert Tannemaat is de man achter De Groeierij. Hij is gefascineerd door hoe we met elkaar communiceren en hoe we dat veel beter zouden kunnen doen. Robert streeft in zijn trainingen voor organisaties en ouders naar manieren van overleggen en communiceren waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt. Alleen zo ontstaan communities waarin beslissingen door alle leden gedragen worden. Robert is een grote vent met een scherpe blik, leert elke dag bij en is gedreven om blokkades waar dan ook op te lossen. Hij is opgeleid in Theta-healing, geweldloze communicatie, consent-besluitvorming en de methode kindertolk. En hij is de enthousiaste buiten-de-kaders-vader van Sofie en Simon. In dit gesprek hebben we het over hoe je de communicatie tussen jou en je kind significant verbetert, waar gezinsoverleggen zo belangrijk zijn en hoe je ze leuk maakt en hoe je communiceert met andere ouders die het even zwaar hebben. Met tips voor kinderen voor alle leeftijden. En meer. Veel luisterplezier!
3/21/2016 • 1 hour, 7 minutes, 1 second
PP012 Laat zien wat je kunt! Marius van Regteren over meer betrokken vaders op school.
Marius van Regteren is de oprichter en stuwende kracht achter Vitaldaddy.nl - een online platform over betrokken vaderschap waarin veel vaders artikelen schrijven over alles wat er bij het vaderschap komt kijken. Het motto van Vitaldaddy: 'Wij vinden dat ieder kind een aanwezige en betrokken vader verdient.' Naast zijn werk voor Vitaldaddy is Marius trainer, coach en organisatieadviseur. Zijn drive om positieve veranderingen bij organisaties te realiseren zet hij ook in bij zichzelf. Want hij wil 'de beste vader van de wereld' zijn voor zijn 4 kinderen Lisa, Rosanne, Milo en Jorinde. Naast blogplatform wil Vitaldaddy ook direct iets betekenen in de maatschappij. En daarom startte Marius vanuit op 2 scholen in Arnhem het project 'Vaders op school.' Marius wil vaders meer betrekken bij de school van hun kinderen door hen te laten te vertellen of hun werk, hun passies, hun kennis. Kinderen worden er blij van, de school ziet meer ouderbetrokkenheid en de vaders laten zien wat ze kunnen. Een gesprek over dit nieuwe project, maar ook wat het betekent om 'de beste vader van de wereld' te willen zijn en hoe je dat vormgeeft. En nog veel meer.
3/14/2016 • 1 hour, 21 minutes, 15 seconds
PP011 Wakkere kinderen vragen wakkere ouders. Jan Nouwen over opvoeden in een gestoorde wereld.
Jan Nouwen schreef samen met zijn vrouw Eugenie van Ruitenbeek het meest confronterende opvoedboek dat ik ooit gelezen heb. 'Opvoeden in een gestoorde wereld - hoe haal je de negativiteit uit jezelf, je relatie en je kind?' daagt je uit alles wat je weet over jezelf, je partner, opvoeden en de wereld om je heen tegen het licht te houden en te bevragen. Alles komt in het boek voorbij. In het boek geeft Jan een boeiend en interessant model om naar de ontwikkeling van kinderen te kijken: spiral dynamics. Kern van dit model is dat wij mensen groeien in bewustszijnsniveau - afhankelijk van onze omgeving. Voor ouders is dit een fantastische tool: als je weet in welk bewustzijnsniveau je kind zit, hoe beter je hem snapt en weet wat hij nodig heeft. Jan kan dit fantastisch uitleggen en wel op zo'n manier dat je het meteen kunt toepassen. Ook op jezelf. En tussendoor komen er natuurlijk ook genoeg praktische tips voorbij. Veel luisterplezier!
3/8/2016 • 1 hour, 26 minutes, 28 seconds
PP010 Onvoorwaardelijk opvoeden met al die andere mensen. Jeroen beantwoordt vragen van luisteraars.
Jeroen beantwoordt vragen van luisteraars. Over onvoorwaardelijk opvoeden en hoe je je kinderen motiveert - of iets van ze gedaan krijgt - zonder een beloning in het vooruitzicht te stellen of met straf te dreigen. Maar ook over hoe je omgaat met je ouders - en anderen - die af en toe of vaker voor je kinderen zorgen en anders denken dan jij. En over ware vriendschap en hoe je andere ouders kunt laten weten wat jij van hun manier van opvoeden vindt - zonder dat ze zich aangevallen voelen. Uitgebreide antwoorden en praktische tips. Veel luisterplezier!
2/16/2016 • 45 minutes, 34 seconds
PP009 Ga voor de jackpot-relatie! Gerard Janson over écht kijken naar jezelf en je partner.
Gerard Janson heeft meer dan 40 jaar ervaring in het helpen van mensen met het vinden van hun eigen kracht vinden. Hij werkte als docent, trainer, adviseur, coach en therapeut. Hij heeft zijn eigen bureau OFPA en werkt samen met zijn vrouw Jeanneke Kempen onder de noemer 'Buitengewone Relaties' als relatietherapeut. Gerard en Jeanneke hebben een mooie en bijzondere manier van werken met stellen ontwikkeld waarin lichaamswerk, energetisch werk en familieopstellingen gecombineerd worden. Gerard is een boom van een vent en een fijne collega. In dit gesprek gaan we het hebben over wat een 'buitengewone relatie' is en hoe jij er ook eentje kunt hebben. Praktische tips dus. Maar Gerard vertelt ook over vader zijn en opa worden.
2/8/2016 • 1 hour, 2 minutes, 28 seconds
PP008 Opvoeden is een spel. Steven Pont over grenzen overschrijden en je kinderen loslaten.
Steven Pont is misschien wel Nederlands bekendste ontwikkelingspsycholoog. Hij heeft columns in het AD, het Parool, J/M en Mama. Hij verschijnt regelmatig op televisie en schreef veel boeken, waaronder ‘Alle liefde is economie’, ‘Mensenkinderen’ over de 17 ontwikkelinggebieden van jonge kinderen en ‘Sociaal vaardig!’ over waarom sociaal vaardige kinderen de gelukkigste zijn.
Steven is een no-nonsense pedagoog én vader van 2 jongens van 12 en 13. Hij heeft een duidelijke kijk op onze risico-mijdende maatschappij en de negatieve invloed die dat heeft op onze kinderen. Hij is voor het overschrijden van grenzen en het nemen van risico’s, want alleen zo leren kinderen wat het leven voor verrassingen in petto heeft en leren ze hun eigen kracht kennen.
Kortom, een man met een verhaal dat helemaal raakt aan de Praktijkvader-filosofie over stoppen met opvoeden vanuit angst en controle en beginnen met voorleven vanuit vertrouwen en liefde.
En Steven heeft een duidelijke kijk op wat jij als ouder nu moet doen om je kind een stevige basis te geven voor zijn of haar toekomst. Hoe ga je om met conflicten? Welke grenzen hanteer je wel en welke niet? En hoe zorg je er als ouder voor dat kinderen grootbrengen geen strijd, opgave of gedoe wordt, maar dat het een uitdagend en licht spel blijft. Dus: hoe hou je het plezier er in?
2/2/2016 • 1 hour, 12 minutes, 45 seconds
PP007 Hoe creëer je overvloed nu? Robbert Vesseur over leven zonder geld, mindshifts en vader worden
Robbert Vesseur had een goede baan bij Triodos Bank, maar was zo ontevreden met het huidige financiële systeem en de invloed van geld op de maatschappij dat hij in 2012 zijn baan en zijn huur opgezegde, zijn spullen weggaf en de deur uitstapte om zonder geld te gaan leven. Dit experiment waarin Robbert er achter wilde komen wat geld en bezit nu precies betekenen voor hem duurde 4 maanden en veranderde zijn kijk op de mensheid voorgoed. Hij ontmoette vrijgevigheid en waardering, maar ook onbegrip en woede. Maar boven alles versterkte het zijn vertrouwen in dat mensen wel het beste met elkaar voor hebben. En gedurende die 4 maanden ontmoette hij zijn grote liefde Petra en op dit moment verwachten ze hun eerste kind. Ik praat met Robbert over de verschillen tussen tekort en overvloed, de waarde van geld en hoe je daar op een totaal andere en inspirerende manier kunt kijken. We hebben het over het doorknippen van de navelstreng met je eigen ouders en de vader worden die je wilt zijn. En Robbert deelt zijn favoriete boeken én een voor mij schokkende tip over hoe je nu meteen meer overvloed kunt ervaren in je leven. Veel luisterplezier!
1/26/2016 • 1 hour, 9 minutes, 1 second
PP006 Opvoeden met risico's. Rogier Buurman over grenzen opzoeken, je kinderen écht zien en Wim Hof
Rogier Buurman is een intense en inspirerende man. Samen met Erik Spaans organiseert hij met veel energie en professionaliteit meerdere keren per jaar de unieke en intensieve training Vrij Man Zijn Nu. De insteek van die training: hoe pak ik mijn rol als volwassen man? En dat is ook de zoektocht van Rogier zelf: wanneer ben ik de man die ik wil zijn en de vader die ik wil zijn voor mijn kinderen? Rogier is een bevlogen trainer en coach die niet in 1 hokje te plaatsen is. Hij is bedreven in de Japanse vechtsport aikido en is een ervaren shiatsu masseur. En hij is gecertificeerd trainer van de Wim Hof methode. En dat betekent dat hij niet bang is voor een beetje kou. Een boeiend gesprek over grenzen op zoeken, risico's nemen - ook in het contact met je kinderen. En we hebben het ook over de belangrijke rol van je eigen ouders in je leven nu. Veel luisterplezier weer!
1/19/2016 • 1 hour, 15 minutes, 22 seconds
PP005 Waarom je kind zo opbloeit van onvoorwaardelijke liefde. Mark Verhees over échte positiviteit.
Mark Verhees is hard op weg om heel Nederland gelukkiger te maken. Met Voorpositiviteit.nl bereikt hij elke dag 500.000 (!!) mensen met berichten, spreuken en reminders over het creëren van meer positiviteit in je leven. Hij schreef een boek, maakte scheurkalenders, verzorgt live en online trainingen en geeft lezingen door het hele land. En die gaan allemaal over je eigen kracht, zelfvertrouwen, regie in eigen handen nemen en kiezen voor een positieve leefstijl. En Mark is een goede vriend van me. In dit interview legt Mark uit wat de kracht is van gemeende, échte positiviteit. Hij geeft heel veel praktische manieren waarop je je leven met jezelf, je partner en je gezin een 180-graden-shift kunt geven naar meer plezier en liefde. En we hebben het over Alfie Kohn, onvoorwaardelijk opvoeden en of complimenten nu echt waardevol zijn of niet. Ik wens je veel luisterplezier!
1/12/2016 • 1 hour, 4 minutes, 36 seconds
PP004 Lang leve de vrijheid! Rogier van Wagtendonk over ondernemen en opvoeden buiten de kaders.
Internet-ondernemer Rogier van Wagtendonk is mede-oprichter van The Next Trainer. Hij adviseert coaches, trainers en andere 'kennisondernemers' hoe ze het beste hun online business op kunnen zetten. En daarbij is vrijheid een heel belangrijk thema: wat voor leven wil je leiden, waar word je blij van en wanneer voel je je vrij? Dat streven naar vrijheid past hij toe in zijn eigen leven. Hij werkte onder andere lange tijd vanuit Spanje, terwijl zijn collega in Argentinië zat. En nu is zijn streven naar vrijheid op een nieuw level aangekomen. Zijn zoon Guus is nu bijna één jaar oud en daarmee komen nieuwe uitdagingen. Hoe richt je je leven van vrijheid in met een klein mannetje om je heen? Welke keuzes maak je in de opvoeding, eten, school etc. Rogier is nieuwsgierig en laat zich inspireren door veel onverwachte bronnen. Veel luisterplezier met dit eerlijke interview vol praktische tips voor meer vrijheid in je dagelijks leven!
1/5/2016 • 1 hour, 2 minutes, 55 seconds
PP003 Kinderen zijn niet van jou, maar van zichzelf. Ton van der Kroon over vaders en mannenwerk.
Ton van der Kroon is een fenomeen. Hij schreef met 'De terugkeer van de koning' het bekendste mannenboek van Nederland en geeft al meer dan 20 jaar mannenworkshops in Nederland en België. Maar ook in de Gaza-strook, in Rusland en op Ibiza. Die workshops gaan over wat is jouw kracht als man en hoe breng je die de wereld in. Maar Ton van der Kroon doet nog veel meer. Hij is een bijzonder spiritueel persoon, hij reist heilige plaatsen in de wereld af en schrijft daarover. En hij heeft een confronterende, maar vooral verfrissende kijk op de politieke situatie rondom de aanslagen in Parijs. In het interview hebben we het over het vaderschap, de kracht van mannen en waarom je kinderen niet van jou zijn, maar vooral van zichzelf. En Ton legt uit waarom de oost-west-crisis van nu vooral een mannenprobleem is. En wat we er aan zouden kunnen doen. Genoeg redenen om te luisteren dus!
12/28/2015 • 1 hour, 3 minutes, 13 seconds
PP002 Hou je armen open en blijf kijken. Florentijn Hofman over de kunst van het vaderschap.
Florentijn Hofman is de leukste kunstenaar van Nederland. Hij maakte fuore met zijn gigantische rubber eenden die o.a. te zien waren in de havens van Sidney en Shanghai. In Arnhem vind je zijn 'Feestaardvarken' - het grootste kunstwerk van Nederland dat uitnodigt om op te klimmen en te klauteren. En Florentijn is vader van 4 jonge kinderen. Ik wilde weten waar hij de inspiratie voor zijn toegankelijke kunstwerken vandaan haalt, hoe zijn vaderschap zijn kunstenaarschap beïnvloedt, maar ook of hij als kunstenaar anders naar het vaderschap kijkt. En hoe je tot werken komt als 4 kinderen constant je werkruimte in- en uitlopen. En natuurlijk inzichten, inspiratie en praktische tips die je meteen toekunt passen.
12/21/2015 • 1 hour, 2 minutes, 49 seconds
PP001 Creëer ervaringen en geniet! Jeroen Schaapveld over reizen met kinderen, spelen en ademhalen.
Jeroen Schaapveld maakte 3 keer een lange reis met zijn gezin naar Azië. Eerst in een sabbatical, maar later gaf hij zijn goede baan en lease-auto op om te reizen en helemaal aanwezig te zijn bij zijn gezin. In dit interview vertelt hij hoe hij dat aanpakte, wat hij beleefde met zijn kinderen en hoe het zijn leven veranderde. Zijn motto: creëer ervaringen nu!
12/8/2015 • 1 hour, 4 minutes, 14 seconds
PP000 Aftrappen en uit de comfort-zone. En wat is de Praktijkvader nou eigenlijk?
In deze aftrap-aflevering van de Praktijkvader Podcast legt Jeroen uit waarom hij met de Praktijkvader is begonnen. Jeroen beantwoord vragen van Praktijkvader-volgers over zijn eigen vader, of hij de ideale vader is en wat de Praktijkvader nou eigenlijk precies inhoudt. En hij vertelt waarom het luisteren van een podcast de meest moeiteloze manier is om geïnspireerd te raken en nieuwe dingen te leren.