Winamp Logo
P4 specialprogram Cover
P4 specialprogram Profile

P4 specialprogram

Swedish, News magazine, 1 season, 80 episodes, 2 days, 7 hours, 39 minutes
About
Program som sänds vid enstaka tillfällen, med få avsnitt eller med längre uppehåll. Ansvarig utgivare: Dan Granlund
Episode Artwork

Alice Babs: Livsdrömmen blev sann 2024-05-01 kl. 20.03

Program som sänds vid enstaka tillfällen, med få avsnitt eller med längre uppehåll. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
5/1/202456 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Är det sant - kan jag få skakiga händer av att knäcka fingrarna?

Att knaka eller knäcka med dina fingrar kan ge dig skakiga händer, reumatism eller någon annan sjukdom - eller är det verkligen sant? Programledarna Midia Saleh och Mattias Persson tar reda på sanningen bakom den gamla myten.
7/10/20228 minutes
Episode Artwork

Är det sant att om vi tar bort ett sinne - blir andra starkare då?

Progamledarna Midia Saleh och Mattias Persson reder ut om det du en gång hört är sant eller falskt. I det här avsnitten tar de reda på om man som till exempel blind hör bättre än andra människor.
7/3/20227 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Är det sant att man kan äta för två som gravid?

Programledarna Midia Saleh och Mattias Persson reder ut om det du en gång hört är sant eller falskt? I det här avsnittet tar duon reda på om man kan äta för två när man är gravid? Och vad bör man och bör man inte stoppa i sig? Och varför?
6/26/20228 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Midsommarafton med Stina Wollter

När de sju blomstren har lagts under kudden och musikanterna från Skaraborg och de små grodorna har slagit sig till ro, vill Stina Wollter bjuda in till ett samtalsrum som ger en annan sorts mättnad än den som sill och potatis ger. Vad händer om fyra personer samlas för att prata vidare utifrån några korta fragment ur ett tidigare radioprogram? Jo, vi får levande, spännande, hisnande och sökande dialoger i midsommaraftonens skymningsljus och skuggor. Med avstamp från ord sagda av Björn Natthiko Lindeblad, hamnar vi i resonemang kring snällhet och skuld, personlighet och gärningar, dödens frånvaro och närvaro, Gud i människan och människans skapande.GästerTomas Andersson Wij - låtskrivare, sångare och poddareAmi Dahlblom - präst i Svenska kyrkan i GävleMustafa Can - journalist och författareOrd med vingar - Björn Natthiko Lindeblad
6/24/20221 hour, 19 minutes, 1 second
Episode Artwork

Är det sant att man kan snurra "åt andra hållet" för att slippa bli yr?

Kan man neutralisera yrsel genom att snurra åt andra hållet? I avsnitt sex av programmet grottar programledarna Midia Saleh och Mattias Persson ner sig i vårat balanssinne.
6/20/20227 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

”Varje ögonblick känns som ett farväl nu”

På julafton bjuder Stina Wollter in några röster som utifrån sina platser i livet och sitt mörker på olika sätt har bidragit med ljus under året som har gått. Medverkar gör den före detta skogsmunken, numera författaren och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad. Han berättar om ovanliga jular och om hur han ser på ensamhet och det mörka som något han famnar. Du hör också träningsledaren Fredrik Åsberg berätta om att skapa trygga rum kring våra kroppar och doulan Opokua Britton Cavaco bidrar med ett brev till sitt ofödda barn. Artisten och aktivisten Maxida Märak pratar om allt som blir sagt utan ord och vad moder natur betyder för henne.Tillsammans med sina gäster sitter Stina runt ett imaginärt julbord där samvarons ljus tänds i mitten – och du är bjuden att delta på julaftons två sista timmar i Sveriges Radio P4. ”Just att samlas kring en värmekälla och utbyta tankar är ju något som vi gjort i urminnes tider. I en obruten kedja har människovalparna gjort just så över hela vår jord. Jag hoppas känslo- och tankefrön från denna julaftons innehåll landar hos dig och slår rot någonstans där det passar. Låt det spira! Du har myllan”, säger Stina.Björn Natthiko Lindeblad gick bort den 17 januari 2022. Han blev 60 år.
12/24/20211 hour, 22 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

En jul i Småland för länge sen – av och med Astrid Lindgren

Följ med Astrid Lindgren till julen 1913, när Astrid var 6 år och hemmet som i ett trolleri kläddes i julpynt över natten. En saga om magisk julstämning, stora förväntningar och en väldigt speciell present. "En jul i Småland för länge sen" gavs ut 1992, som en del i novellsamlingen "En jul när jag var liten", och sändes i Sveriges Radio P3 samma år. Det blev den sista berättelsen som Astrid Lindgren skrev och den är inläst av henne själv. Liv Grape, 6 år, läser inledningen.Producenter: Inga Ramsten och Klara Grape. 
12/23/202116 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Är det sant? Del 5

Hårstråna blir tjockare ju mer vi rakar det? Eller är det verkligen sant? I avsnitt fem reder programledarna Midia Saleh och Mattias Persson ut sanningen bakom ett hårresande mysterium.
3/7/20218 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Är det sant? Del 4

Programledarna Midia Saleh och Mattias Persson reder om det du en gång hört är sant. I det fjärde avsnittet tar de reda på om Coca-Cola någonsin innehållit kokain.
1/1/20218 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Rymdprogrammet i P4 Del 4. Färdkost

En populärvetenskaplig serie om rymden, vetenskap och teknik. Med utgångspunkt i hur forskning om rymden berikar livet på jorden tar vi dig med på en resa ut i universum och tillbaka. Ska mänskligheten bege sig ut på längre rymdfärder och bygga baser på Mars eller skicka generationsskepp till Alpha Centauri så behöver vi lösa hela eller delar av matförsörjningen på plats. I det fjärde avsnittet tittar vi på tre olika sätt att odla mat i rymden. Växter, insekter och kött! Trent Smith på NASA leder markarbetet för Veggie, ett projekt för odling av grönsaker på internationella rymdstationen ISS. Vi träffar Åsa Berggren, professor i ekologi som forskar om insekter som föda på Sveriges Lantbruksuniversitet och vi åkte till Chalmers och pratade med Julie Gold, professor i biomaterial om möjligheter att odla kött i laboratorium, både som föda och fungerande organ. Programmet leds av rymdentusiasterna Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson. Rymdprogrammet i P4 produceras av Rundfunk Media AB, www.rundfunkmedia.se för Sveriges Radio.
1/1/202135 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Rymdprogrammet i P4 Del 3. Jakten på jordens tvilling

En populärvetenskaplig serie om rymden, vetenskap och teknik. Med utgångspunkt i hur forskning om rymden berikar livet på jorden tar vi dig med på en resa ut i universum och tillbaka. I tredje avsnittet av Rymdprogrammet i P4 letar vi efter exoplaneter och liv i rymden. En av förutsättningarna för liv i rymden är rimligtvis att det har någonstans att bo. I alla fall liv så som vi känner det. En exoplanet är en planet som går runt en stjärna som inte är vår, alltså i ett annat solsystem. Vilket betyder att de ligger väldigt långt bort. Hur ser man om den är bebolig? Och hur hittar man ens planeter kring stjärnor flera ljusår bort? Vi besöker Onsala Rymdobservatorium och Carina Persson, docent i astrofysik vid Chalmers, och en av dem som spanar efter planeter utanför vårt solsystem. Vi träffar också Clas Svahn från UFO-Sverige och Archives for the unexplained. Programmet leds av rymdentusiasterna Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson. Rymdprogrammet i P4 produceras av Rundfunk Media AB, www.rundfunkmedia.se för Sveriges Radio.
1/1/202138 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Solklart – meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

Hur räknar man ut köldeffekten och vad är skillnaden på nysnö och vanlig snö? Det är frågor som meteorolog Mats Andersson på SMHI svarar på i ett direktsänt telefonväkteri på nyårsdagen. Programmet sänds från P4 Blekinge och programledare är Rebecka Gyllin.
1/1/202136 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Är det sant? Del 3

Programledarna Midia Saleh och Mattias Persson reder om det du en gång hört är sant. I det tredje avsnittet tar de reda om snus innehåller, eller har innehållit glasfiber.
12/31/20208 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Rymdprogrammet i P4 Del 2. Kroppen som bromskloss

En populärvetenskaplig serie om rymden, vetenskap och teknik. Med utgångspunkt i hur forskning om rymden berikar livet på jorden tar vi dig med på en resa ut i universum och tillbaka. I andra avsnittet av Rymdprogrammet i P4 tittar vi på hur kroppen klarar sig i rymden. Ledtråd: Inte så bra, och även i rymddräkt, rymdskepp eller på rymdstationer finns det en hel del saker som är både påfrestande och direkt dödliga för kroppen om man inte skyddar den. Men skulle vi kunna anpassa kroppen för ett liv i rymden? Vi träffar Dag Linnarsson, professor i baromedicin vid KI och pratar om hur kroppen klarar sig i rymden. Stefania Giacomello, forskare i genteknologi på SciLifeLab, berättar om sitt samarbete med NASA där hon studerar hjärtan från möss som varit på ISS. Vi träffar också Joakim Lundeberg, professor i molekylär bioteknik på KTH och pratat arvsmassa, genteknik, gensaxen CRISPR och om vi i framtiden kan använda den för att bygga den perfekta astronauten. Programmet leds av rymdentusiasterna Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson. Rymdprogrammet i P4 produceras av Rundfunk Media AB, www.rundfunkmedia.se för Sveriges Radio.
12/31/202037 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Är det sant? Del 2

Programledarna Midia Saleh och Mattias Persson reder om det du en gång hört är sant. I det andra avsnitt reder de ut i hur mycket strålning från bland annat mikrovågsugnar och mobiltelefoner påverkar oss.
12/25/20208 minutes
Episode Artwork

Rymdprogrammet i P4 Del 1. Lift off

En populärvetenskaplig serie om rymden, vetenskap och teknik. Med utgångspunkt i hur forskning om rymden berikar livet på jorden tar vi dig med på en resa ut i universum och tillbaka. Programmet leds av rymdentusiasterna Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson. De träffar forskare, astronauter och personer från rymdindustrin, både svenska och internationella, för att stilla sin kunskapstörst med frågor som Kan vi odla mat i rymden? Finns det lagar i rymden? Hur klarar sig kroppen i rymden? eller Hur långt kan vi åka och hur tar vi oss dit?I första avsnittet pratar vi om vad som krävs för att vi ska kunna lämna jorden och kunna ta oss till våra närmsta grannar i solsystemet, den internationella rymdstationen, månen och Mars. Vi försöker också reda ut vem det är som bestämmer när man väl tagit sig dit. En fråga som blir mer och mer aktuell i och med att fler aktörer tar sig ut i rymden, både länder och privata initiativ. Johan Köhler, chef för forskning och utveckling på Rymdstyrelsen berättar om förutsättningarna för att kunna resa till Mars. Vi besöker Li Forsberg, chefsingenjör på raketmotortillverkaren GKN i Trollhättan och pratar om framdrivning. Katrin Nyman Metcalf, professor i rymdjuridik på Tallins Tekniska universitet berättar om vilka lagar som gäller i rymden, och den privata astronauten Richard Garriott berättar om sin inte helt enkla väg till den internationella rymdstationen. Rymdprogrammet i P4 produceras av Rundfunk Media AB, www.rundfunkmedia.se för Sveriges Radio.
12/25/202034 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Julafton med Stina Wollter

Julaftons två sista timmar i Sveriges Radio P4 heter tomten Stina Wollter. Det blir ett program med några olika röster som berättar vad de vill lägga under granen som inte går att ta på vad vi kan, förmår och vill ge varandra. Stina samtalar med några människor som vill lägga immateriella julklappar; en präst, en doula, en dödsdoula, en kroppsaktivist och en nykter alkoholist. ”Från den stora sorgens famn vill jag ändå våga göra ett radioprogram eftersom jag tänker att vi är många just nu som på olika sätt och i olika faser befinner oss här,” berättar Stina.
12/24/20201 hour, 20 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Är det sant? Del 1

Programledarna Midia Saleh och Mattias Persson reder ut om det du en gång hört är sant. I det första programmet tar de reda på sanningen om mjölk verkligen ger starka ben.
12/24/20208 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Uppesittarkväll med Farah Abadi och Anders Liljekvist

En julvaka med fullspäckat program där Farah och Anders undrar; hur löser du julen i år? Vad finns det för kreativa lösningar för att farmor ska känna att hon är med barnbarnen även fast hon inte kan vara med fysiskt? Tillsammans med dig som lyssnar och gäster som artisten Paul Rey – som är med oss med livemusik från hans vardagsrum – kommer vi se till att denna uppesittarkväll underhåller och får dig att känna dig förberedd för julen. Låt oss få hålla dig sällskap från 21.00 på P4!
12/23/20201 hour, 34 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Solklart - meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

Meteorolog Mats Andersson på SMHI svarar på lyssnarnas frågor om väder och klimat i direktsänt telefonväkteri på nationaldagen. Programledare är Rebecka Gyllin. Mail skickas till [email protected]
6/6/202046 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Återhämtning med Stina Wollter

Förändringens vindar yr kring våra knutar, det är som om en stor tornardo möblerat om bland stort och smått och vi tittar tilltufsade ut på vår tillvaro, varandra och världen. Låt oss prata om återhämtning på Kristi himmelsfärds dag i ett program som kanske kan visa på en riktning. Efter att ha befunnit sig mitt i stormens öga, är tiden inne för att samla ihop skärvorna och se vad som ska lagas, vad som måste byggas om och vad krafterna skall räcka till och var de skall hämtas. Även om mycket ännu är i kris och många känner sorg, osäkerhet och svaghet kan det vara läge att prata om strategier för återhämtning. Vad är det som ska hämtas åter? Har saker helt förändrats vad det gäller värderingar och viktigheter? Hur återhämtar man sig efter att ha varit nära döden eller förlorat någon eller något? Hur gör du nu och hur har du gjort tidigare när du har behövt återhämta dig? Delta genom att skriva en kommentar på Instagram på Sveriges Radio P4 eller P4Stina.Eller lyssna på Stina Wollter torsdag 21 maj kl 19.15-21.00 i samtal med olika röster som hämtar åter.
5/21/20201 hour, 19 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Solklart – meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

I det direktsända telefonväkteriet på Kristi himmelsfärds dag svarar meteorolog Mats Andersson på SMHI på lyssnarnas frågor, tillsammans med programledare Rebecka Gyllin. Programledare är Rebecka Gyllin. Mail skickas till [email protected]
5/21/202045 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Låt oss hoppas - med Stina Wollter

Oro och ovisshet, sorg och saknad präglar vardagen i Sverige nu. I det läget vill Stina Wollter på Annandag påsk bidra med välbehövligt hopp. I sällskap av olika röster, låt oss hoppas tillsammans. När så mycket är så annorlunda, dystert och oklart kan vi behöva skapa och odla hopp ihop. I det här direktsända programmet hör du röster som på olika sätt gör, känner, tänker och lever hopp. Du som lyssnar, vad är det mest hoppfulla du har gjort eller varit med om på sistone? Vad behöver du för att kunna känna hopp just nu? Vad hoppas du på?  Skriv en kommentar på Instagram på Sveriges Radio P4 eller P4Stina. Alternativt luta dig tillbaka och dela ett stycke tid tillsammans i hoppets tecken, på måndag 13 april kl 19.15-21 . Lyssna i efterhand via sverigesradio.se eller i appen Sveriges Radio play. Sök på ”P4 specialprogram”.
4/13/20201 hour, 20 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Laddat i P4 – ett program om el och bilar

Elbilarna är inte framtiden längre, de är här för att stanna. Men kommer laddplatserna att räcka när allt fler skaffar bil med sladd? Laddat i P4 kollar läget på elvägsprojektet i Lund. Och hur går det med laddplatser nu när elbilarna blir allt fler, kommer de att räcka? Dessutom får vi möta stadsplaneraren som berättar om hur gatubilden kan förändras när sladdbilarna rullar fram.Programledare är Agneta Nordin och Håkan Svensson.
1/6/202033 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Solklart – telefonväkteri på nyårsdagen

Hur uppstår pärlemomoln? Det är en av frågorna som besvaras i telefonväkteriet Solklart med meteorolog Mats Andersson på SMHI. Programmet direktsänds den 1 januari 2019 klockan 14.03–15.00.Programledare är Rebecka Gyllin på P4 Blekinge.
1/1/202044 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Laddat i P4 – ett program om el och bilar

Elbilarna är inte framtiden längre, de är här för att stanna. Men hur gör man när man övningskör med elbil? Och kommer vi att se eldrivna räddningsfordon snart? Laddat i P4 tar en tur med trafikläraren som reder ut hur det är att övningsköra med och utan sladd, vi hör motorjournalisten om andrahandsvärdet på elbilar och ställer oss frågan hur motorjournalistiken hänger med i utvecklingen.Programledare är Agneta Nordin och Håkan Svensson.
1/1/202033 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Uppesittarkväll med Katrin Sundberg och Denise Rudberg - Rätt in i julen

Uppesittarkväll med Katrin Sundberg och Denise Rudberg. En älskar och en hatar allt som har med jul att göra. Oavsett vem som gillar vad så kör vi en härlig uppesittarkväll - rakt in i kaklet. Vad gör ni dagen före dopparedagen? Panikrimmar  ni samtidigt som knäcken kokar fast på spisen? Har ni glömt att köpa skinka? Är stressen på sin absoluta peak? Eller vilar redan lugnet och julefriden över er? Oavsett om ni älskar eller avskyr julen som står för dörren, så kommer vi att hålla er sällskap och ge er goda råd för att överleva eller njuta av julen. Under tre timmar kommer dom att hålla er i handen och ta del av vad ni som lyssnar gör och tänker kring den stundande julhelgen. Och vi kommer att bjuda på härlig julmusik och en och annan överraskning.
12/23/20191 hour, 51 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Solklart – meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

SMHI:s meteorolog Mats Andersson svarar på lyssnarfrågor på nationaldagen i ett direktsänt telefonväkteri med lite extra fokus på barn. En av väderfrågorna som ställdes var varför vissa träd har dubbla stammar. I ett mail skriver lyssnaren Hansi Engström: Dubbelträd är mycket vanligt för oss skogsarbetare. Beror på toppskottsskador i ung ålder. Till exempel älgskador eller råttor. Eller dagens moderna skador från snöskotrar på planteringen.  Programledare är Rebecka Gyllin, till vardags programledare på P4 Blekinge.
6/6/201948 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Solklart – försöker reda ut sommaren mc-väder

Blir det ett bra mc-väder i sommar och när kommer det efterlängtade regnet? SMHI:s meteorolog Mats Andersson försökte sig på en sommarprognos i Solklart som sändes från Stumholmen i Karlskrona. Mats Andersson och programledaren Rebecka Gyllin fick prata med lyssnare den 1 maj som ringde från både Kiruna i norr och Lund i söder.  Frågor om varför det heter att isen ruttnar och om sommartiden leder till mer utsläpp besvarades.
5/1/201945 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Laddat i P4 - om el och bilar

Allt fler skaffar bil med sladd, men hur funkar det egentligen? I Laddat i P4 reder vi ut för- och nackdelar med att köra elbil. Nu när elbilarna ska ersätta våra bensin- och dieselbilar dyker det upp många frågor om den nya tekniken och vad den innebär för vårt sätt att leva och för våra bilvanor. I Laddat i P4 kommer det under några påskdagar att handla om laddstolpar, klimatnytta och om hur man bygger om en klassisk P1800 till elbil. Programledare är Malin Avenius och Håkan Svensson.
4/22/201934 minutes, 1 second
Episode Artwork

Solklart på långfredagen

I det direktsända telefonväkteriet svarar meteorolog Mats Andersson på SMHI på lyssnarnas frågor, tillsammans med programledare Rebecka Gyllin.
4/19/201944 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Laddat i P4 - om el och bilar

Allt fler skaffar bil med sladd, men hur funkar det egentligen? I Laddat i P4 reder vi ut för- och nackdelar med att köra elbil. Nu när elbilarna ska ersätta våra bensin- och dieselbilar dyker det upp många frågor om den nya tekniken och vad den innebär för vårt sätt att leva och för våra bilvanor. I Laddat i P4 kommer det under några påskdagar att handla om laddstolpar, klimatnytta och om hur man bygger om en klassisk P1800 till elbil. Programledare är Malin Avenius och Håkan Svensson.
4/19/201935 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Dokumentären om Trängsletbranden

I juli 2018 brinner det på ett 50-tal platser i Sverige. Det brinner på ett skjutfält med odetonerade granater i norra Dalarna. Brandpersonal och frivilliga sliter i hettan för att stoppa branden som rasar norr om Trängslet.
1/22/201920 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Laddat i P4 - ett program om el och bilar

Allt fler skaffar bil med sladd, men hur funkar det egentligen? I Laddat i P4 reder vi ut för- och nackdelar med att köra elbil. Del 3 av 3. Hur långt kommer man på en laddning? Går det att dra familjens husvagn? Hur funkar batterierna när den smällkalla vintern slår till? Nu när elbilarna ska ersätta våra bensin- och dieselbilar dyker det upp många frågor om den nya tekniken och vad den innebär för vårt sätt att leva och för våra bilvanor. I Laddat i P4 kommer det under några helgdagar att handla om räckvidd, laddstolpar, vinterkyla, klimatnytta, dåtid och framtid. Programledare är Malin Avenius och Håkan Svensson.
1/1/201937 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Solklart på Nyårsdagen

Varför sjunker temperaturen när solen stiger upp och hur blir sommaren 2019? Det är frågor som meteorolog Mats Andersson på SMHI och programledare Rebecka Gyllin försöker ge svar på i ett direktsänt telefonväkteri. Programmet sänds från P4 Blekinge.
1/1/201946 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Laddat i P4 - ett program om el och bilar

Allt fler skaffar bil med sladd, men hur funkar det egentligen? I Laddat i P4 reder vi ut för- och nackdelar med att köra elbil. Del 2 av 3. Hur långt kommer man på en laddning? Går det att dra familjens husvagn? Hur funkar batterierna när den smällkalla vintern slår till? Nu när elbilarna ska ersätta våra bensin- och dieselbilar dyker det upp många frågor om den nya tekniken och vad den innebär för vårt sätt att leva och för våra bilvanor. I Laddat i P4 kommer det under några helgdagar att handla om räckvidd, laddstolpar, vinterkyla, klimatnytta, dåtid och framtid. Programledare är Malin Avenius och Håkan Svensson.
12/31/201823 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Laddat i P4 - ett program om el och bilar

Allt fler skaffar bil med sladd, men hur funkar det egentligen? I Laddat i P4 reder vi ut för- och nackdelar med att köra elbil. Del 1 av 3. Hur långt kommer man på en laddning? Går det att dra familjens husvagn? Hur funkar batterierna när den smällkalla vintern slår till? Nu när elbilarna ska ersätta våra bensin- och dieselbilar dyker det upp många frågor om den nya tekniken och vad den innebär för vårt sätt att leva och för våra bilvanor. I Laddat i P4 kommer det under några helgdagar att handla om räckvidd, laddstolpar, vinterkyla, klimatnytta, dåtid och framtid. Programledare är Malin Avenius och Håkan Svensson.
12/25/201824 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Revoltåret 1968 med Jan Guillou - Del 2

1968 var året då allt tycktes hända. I det här programmet tar Jan Guillou oss med till en tid då uppror och protester avlöste varandra, både i Sverige och ute i världen. Detta är den andra och avslutande delen.   Få årtal är så mytomspunna som just 1968, men så var det också ett ovanligt händelserikt år.  Det demonstrerades mot USA:s krig i Vietnam och Sovjetunionens ockupation av Tjeckoslovakien, kårhuset i Stockholm ockuperades, kvinnokampen tog sig nya former och det manifesterades mot rasism, både i Sverige och ute i världen. Samtidigt inträffade flera politiska mord i USA som fick stora konsekvenser.   I "Revoltåret 1968" berättar Jan Guillou om sina egna upplevelser från den tiden och han samtalar med flera andra som var med under de dramatiska händelser som kommit att bli historiska.  – Berättelsen om 1968 under detta jubileumsår har hittills framförts av alldeles för många som inte var där och som vet för lite, säger han. ”Revoltåret 1968” del 1 sänds på juldagen 25 december kl. 12.03 och del 2 sänds på nyårsafton 31 december kl. 15.03. Programmen kan också i höras i Sveriges Radio Play. Innan sändningsdatum går det enbart att lyssna på programmet med förkortad musik, av upphovsrättsliga skäl.
12/25/201838 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Revoltåret 1968 med Jan Guillou - Del 1

1968 var året då allt tycktes hända. I det här programmet tar Jan Guillou oss med till en tid då uppror och protester avlöste varandra, både i Sverige och ute i världen.   Få årtal är så mytomspunna som just 1968, men så var det också ett ovanligt händelserikt år.  Det demonstrerades mot USA:s krig i Vietnam och Sovjetunionens ockupation av Tjeckoslovakien, kårhuset i Stockholm ockuperades, kvinnokampen tog sig nya former och det manifesterades mot rasism, både i Sverige och ute i världen. Samtidigt inträffade flera politiska mord i USA som fick stora konsekvenser.   I "Revoltåret 1968" berättar Jan Guillou om sina egna upplevelser från den tiden och han samtalar med flera andra som var med under de dramatiska händelser som kommit att bli historiska.  – Berättelsen om 1968 under detta jubileumsår har hittills framförts av alldeles för många som inte var där och som vet för lite, säger han. ”Revoltåret 1968” del 1 sänds på juldagen 25 december kl. 12.03 och del 2 sänds på nyårsafton 31 december kl. 15.03. Programmen kan också i höras i Sveriges Radio Play.  Innan sändningsdatum går det enbart att lyssna på programmet med förkortad musik, av upphovsrättsliga skäl.
12/25/201835 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Livet enligt Jerry Williams

Uppväxten, publiken, branschen och barnuppfostran. I en hittills opublicerad intervju från 2017 pratar Jerry Williams om högt och lågt i ett samtal som präglas av hans karaktäristiska humor. ”Man behöver inte tävla hela tiden, varför ska man göra det?” undrar den då nyblivne 75-åringen retoriskt, för att i nästa stund tillägga: ”Det är som när man var liten, man ska aldrig tävla när man äter”. Jerry Williams gick bort den 25 mars i år och sörjs av en fanskara som i stor utsträckning varit honom trogen ända sedan 60-talet, när han slog igenom. ”Livet enligt Jerry” sänds i P4 den 24/12 kl. 12.03 och innehåller delar av en intervju som gjordes i samband med P4-programmet ”Svenska ikoner”. All musik i programmet är inspelningar gjorda av Jerry Williams själv.
12/24/201840 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Solklart - meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

Meteorolog Mats Andersson på SMHI och programledare Rebecka Gyllin reder ut olika väderfenomen. I ring in-programmet Solklart bestämmer lyssnarna innehållet. Programmet sänds från P4 Blekinge.
6/6/201846 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Solklart – meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

På Kristihimmelsfärdsdagen svara meteorolog Mats Andersson på frågor om väder och vind och mycket annat i ett direktsänt telefonväkteri. Programledare är Rebcka Gyllin, P4 Blekinge.
5/10/201846 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Solklart – meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

På långfredagen svarar meteorolog Mats Andersson på frågor om bland annat sjukvården rättar sig efter vädret när de bestämmer sig för att operera. Programledare Rebecka Gyllin.
3/30/201846 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Unggubbarna Deluxe

Är du en sån som tyckte det var mycket roligare att åka buss på den tiden då biljetten var av papper och chauffören klippte den när passagerarna gick på? Eller längtar du jämt och ständigt tillbaka till bilsemestrarna med din farmors gamla Bubbla? Unggubbarna Bosse och Bengt hörs med jämna mellanrum i SöndagsMorgan i P4. Nu har de fått sitt alldeles egna program - Unggubbarna Deluxe. Eftersom de alltid har haft en förkärlek för gamla grejer, så snackar de idag minnen som har med resminnen och gamla fordon att göra. Och de tar hemskt gärna emot lyssnarnas egna historier. Hör gärna av dig till Unggubbarna Deluxe! Ring 031-13 26 00 eller skicka ett mejl till [email protected] Sms skickas till 722 50: skriv P4, gör ett mellanslag och skriv sedan din text. Programledare är Bo Sjökvist och Bengt Löfgren.
12/25/201744 minutes, 1 second
Episode Artwork

Solklart - meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

I Solklart får du svar på frågor som handlar om väder. Meteorologen Mats Andersson på SMHI har lång erfarenhet och har svar på de flesta frågor han får.
4/14/201743 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Solklart - meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

I Solklart får du bland annat veta vad underkylt regn egentligen är och varför vattnet stiger i toalettstolen när det blåser. Ring-in programmet Solklart sändes annandag jul. Meteorolog Mats Andersson på SMHI är väderexpert och Rebecka Gyllin är programledare.
12/26/201645 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Uppesittarkväll med Morgan Larsson

Morgan Larsson och författaren Viveca Lärn leder årets Uppesittarkväll i P4. De ringer och kollar vad Sveriges kändisar gör såhär dan före dan, det blir jultävling och så får de besök av en tomtenisse som bjuder på något...gott. Dessutom vill de veta vad lyssnarna har för berättelser på ämnet "Det hände sig i juletid..." Morgan Larsson och författaren Viveca Lärn leder årets Uppesittarkväll i P4. De ringer och kollar vad Sveriges kändisar gör såhär dan före dan, det blir jultävling och så får de besök av en tomtenisse som bjuder på något...gott. Dessutom vill de veta vad lyssnarna har för berättelser på ämnet "Det hände sig i juletid..." Maila till [email protected] eller skicka ett sms till 722 50 under sändningen. Skriv P4, gör ett mellanslag och skriv sedan din text. GOD JUL!
12/25/20161 hour, 27 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Solklart - meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

Ring-in programmet sänds på nationaldagen direkt från Fisktorget i Karlskrona. Lyssnare ställer frågor till meteorolog Mats Andersson på SMHI, bland annat om och när Sverige får Medelhavsklimat.
6/6/201646 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Läsa med Martina - ett program om hur du får dina barn att läsa

Hur peppar man sina barn att börja läsa? Fråga Martina Haag. Hon vet. I programmet Läsa med Martina bjuder hon på sina bästa tips på hur du förvandlar ditt barn till en passionerad bokmal. – Vi läser allt mindre för våra barn och det är så fruktansvärt sorgligt! Barn som blir lästa för får inte bara ett procentuellt sett mycket större ordförråd, utan har även lättare att sätta sig in i andras situation. Dessutom är det en mysig stund på dagen, säger författaren och fyrbarnsmamman Martina Haag som även går till botten med samvetsfrågan: Är det okej att muta sina barn, bara de läser? I programmet gästas hon av hjärnforskaren Martin Ingvar som berättar hur sagor kan förändra barns hjärnor på samma varaktiga sätt som verkliga upplevelser. Dessutom får programledaren sällskap av Diana, 7 år, som bjuder på en kurs i hur du blir den ultimata högläsaren. Ett initiativ som inte betalar sig bara nu, utan även i framtiden, menar Martina Haag: – Läs högt för dina barn nu, så kanske de läser högt för dig när du sitter på hemmet. En ganska bra investering. Ett program producerat av Tara Moshizi på produktionsbolaget Tara Moshizi Media. [email protected] Boktitlar som nämns i programmet:Tintins äventyr: Den svarta ön, HergéDet blåser på månen, Eric LinklaterMary, Lou och mannen utan namn, Carolyn KeeneFem-böckerna, Enid Blyton Kulla-Gulla-böckerna, Martha Sandwall-Bergström Karlsson på taket, Astrid Lindgren Nalle hej, Anna-Clara TidholmKnacka på, Anna-Clara TidholmHarry Potter, J K RowlingJättehemligtVärldshemligtSparvelVems lilla mössa flyger (samtliga av Barbro Lindgren)Dianas boktips: Frankensteinaren (i serien om monsteragenten Nelly Rapp) Martin WidmarkSnömannens hemlighet (i serien om monsteragenten Nelly Rapp), Martin Widmark Mysteriet på Hester Hill, Kristina OhlssonVill du lyssna på mer radio som handlar om barn och läsning? Missa inte Läsa med Farzad.
4/21/201634 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Solklart - meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

Hur uppstår väderfenomenet snökanon? Det är en av frågorna som får svar i Solklart annandag påsk. Meteorolog Mats Andersson svarar på lyssnarfrågor i direktsänt telefonväkteri. Programmet återkommer den 6 juni kl 12.00-13.00.
3/28/201643 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Livets hårda skola med Emma Hamberg

I Livets hårda skola behandlas ämnen du aldrig fick lära dig om i plugget, den här gången följer vi med Emma Hamberg in i otrohetens hemliga värld. Emma Hamberg är er gränslösa lärarinna som drar er med i antika orgier, fastnar i gynekologstolen på det japanska kärlekshotellet, åker på sexkryssning och får svar på vem som faktiskt går vinnande ut ur en otrohet. Det är inte den ni tror.Medverkar i programmet gör även parterapeuten Daniella Gordon som bland annat förklarar varför så många är otrogna trots att de innebär att de riskerar att förlora allt. 
3/25/201656 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Läsa med Farzad - ett program om hur du får dina barn att läsa

Ständigt får vi höra att det är viktigt att läsa och att vi bör läsa mer för våra barn. Men varför är det egentligen viktigt? Och hur läser man för sina barn? Det får du svar på i Läsa med Farzad. I programmet Läsa med Farzad leder programledaren Farzad Farzaneh dig genom läsdjungel. Du får tips på var, hur och när du kan läsa för dina barn. Dessutom får du svar på varför det är viktigt.Till sin hjälp har Farzad den populära barnboksförfattaren Martin Widmark som bland annat står bakom böckerna om Lassemajas detektivbyrå. Tillsammans reder de ut ifall böcker är tråkigare än skärmen och vad läsning egentligen bidrar till. - Det är så viktigt att läsa böcker så läsformeln kommer på andra plats. Alltså hur eller var vi läser. Faktum är att det spelar inte ens någon roll på vilket språk vi läser, berättar Farzad i programmet.Läsning ska inte behöva vara krångligt eller göras på ett visst sätt. Farzad möter mamman som läser på restaurang och pappan som läser på flera språk.Ett program producerat av Madeleine Nilsson på Produktionsbolaget [email protected] du lyssna på mer radio som handlar om barn och läsning? Missa inte Läsa med Martina.
2/26/201635 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Solklart meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

Mats Andersson, meteorolog på SMHI, svarar på lyssnarnas frågor om väder i Solklart som direktsänds den 6 januari kl 12.03. Programledare: Rebecka Gyllin Kontakt: [email protected]
1/6/201644 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Brottet i P4: Kerstin, 94 år, blev bestulen i sitt hem av Brevligan

Varje år anmäls över 10 000 systematiska seriestölder från äldre personer. I Brottet i P4 följer vi Kerstin Persson i Trollhättan, en av dem som drabbats. Kerstin blev av med både pengar och smycken till ett värde av över 50 000 kronor. Det var strax före jul 2014. 94-åriga Kerstin Persson i Trollhättan hade städat och gjort klart inför högtiderna när det plötsligt ringde på dörren. Utanför stod en välklädd och artig kvinna, som sa att hon kom från hemtjänsten.– Hon frågade hur jag mådde och vilka mediciner jag hade, säger Kerstin Persson som släppte in kvinnan.De satte sig i köket och kvinnan fortsatte att ställa frågor om Kerstin Persson hälsa, efter en kvart så tackade kvinnan för sig och gick.Några dagar senare när Kerstin Persson skulle packa för julfirandet med släkten på Gotland stod det klart att kvinnan som besökt henne inte haft ärliga avsikter. Smyckeskrinet var länsat på alla Kerstins smycken.– Jag blev alldeles förstenad, jag kunde inte tänka, jag blev precis tom. Och jag tänkte, har jag gått på detta, fast jag har blivit varnad så många gånger, säger Kerstin Persson.Brottet i P4 är ett program om vardagsbrott, där den som drabbats är i fokus. I programmet följer vi Kerstins historia och hur hon har påverkats av det som hände. Du hör också hur polisens specialgrupp mot äldrebrott har jobbat med att lösa fallet med den så kallade Brevligan, som stal från Kerstin.Reportrar: Caroline Aronsson och Jenny Hellström Kontakt: [email protected]
1/1/201629 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Uppesittarkväll och rimstuga med Magnus Uggla

För tredje gången leder Magnus Uggla uppesittarkvällen i P4 med  Emma Wiklund. Här kan du lyssna på hela programmet igen! GOD JUL! – Det här är det som gör julen komplett, säger Magnus Uggla men erkänner att han själv inte är någon julfantast.Det kommer bland annat tas hål på träningsmyter, spelas dragspel, men framför allt – rimmas. ”Uppesittarkväll med Uggla” sänds i P4 onsdag 23 december med start kl. 21.03.Bisittare är företagsledaren Emma Wiklund. Under kvällen hjälper en expertpanel bestående av ordkonstnärer till med att specialdesigna rim till dig som lyssnar och vill ha hjälp med att hitta bäst sätt att i ord pimpa just dina klappar. Rimpanelen består bland annat av Dregen från rockgruppen Backyard Babies och kulturjournalisten Tara Moshizi.Men inte nog med det - självaste programledaren för Svensktoppen - Carolina Norén sitter också med hela kvällen - så tveka inte en sekund med att höra av dig!Mejla till oss på [email protected] och berätta om den julklapp du vill att vi ska hjälpa dig att rimma på. Skicka dessutom hemskt gärna med en bild också. Pssst .... Vill du att vi ringer upp dig så skriv ditt telefonnummer.Dessutom blir det så klart massor med musikPrisbelönta accordeonisten Lisa Långbacka har satt ihop sin egen stjärntrio bestående av hyllade sångerskan Maja Långbacka och världsmästaren i nyckelharpa Emilia Amper.Uppesittarkväll med Uggla går att lyssna på i sin helhet i 30 dagar på webben eller ladda ner som podd.Under kvällen mejlade och ringde lyssnarna in till programmet - läs alla godbitar i chatten! 
12/24/20152 hours, 7 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Solklart - meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

Meteorolog Mats Andersson från SMHI svarar på lyssnarnas frågor om väder i Solklart den 1 maj. Bland annat om varför vi aldrig finner slutet på regnbågen. Han fick också frågan om hur väderpinnar fungerar. Programledare: Ingrid Elfstråhle. Solklart återkommer under julhelgen. Angående väderpinnar så hörde Peter Nihlzon av sig på mail och berättar att han tillverkar sådana och berättar hur de fungerar: Pinnen kommer från granen, helst en gammal torr. Om du tittar på granen när det är vackert och varm ute så sträcker den ut och lyfter upp sina grenar och när det är blött och regnigt så håller den ner sina grenar, allt har med luftfuktigheten att göra. När man gör väderpinnar, så sätter man pinnen uppochner  och då lyfter sig pinnen när det är vackert, istället för att som när den sitter på granen sänka sig. 
5/1/201541 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Svenska ikoner: Svante Löfgren

Svante Löfgren har levt ett liv som närmast kan jämföras med filmen Forrest Gump där huvudpersonen hamnar i världshändelsernas centrum och till och med är med om att forma historien. Svante Löfgren debuterade som journalist redan på 30-talet och var som 18-åring på plats i Berlin för att bevaka de Olympiska spelen, arrangerade av Hitler och Nazityskland. Det blev startskottet för hans långa karriär som utrikeskorrespondent och världsreporter. 1953 får han sitt stora scoop i form av en okonventionell och historisk intervju med kommunistledaren Ho Chi Minh. Den ger eko i hela världen och sägs ha bidragit till fredsuppgörelsen kring Franska Indokina, det som vi idag känner som Vietnam. – Intervjun med kommunistledaren Ho Chi Minh blev ju världshistoria, det begrep jag genast, säger Svante Löfgren. Den uppmärksammade intervjun skedde under Svantes tid som utrikeskorrespondent för tidningen Expressen i Paris, en vistelse som innebar flera intressanta möten och även oförglömliga fester. Det är bara några dagar kvar till Svante Löfgrens 97-årsdag när Fredrik Johnsson träffar honom. Av de 97 åren har han ägnat närmare 80 åt press och radio. Han tar emot hemma i lägenheten vid Kungsholmstorg i Stockholm. Där bor han tillsammans med hustrun Marie-Louise som han varit gift med sedan början på 50-talet. Ett program av Fredrik Johnsson.
4/29/201539 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Svenska ikoner: Bosse Larsson

Trots att Bosse och Lisbeth har varit gifta i snart 50 år har Bosse ännu inte lyckats överföra sin stora entusiasm för hambo och dragspel till Lisbeth. Hon brukade mest titta på programmen för Bosses skull. I Svenska ikoner berättar de om kändisskapet, kärleken och den svåra sjukdom som nu har drabbat dem båda. I nästan tre decennier ledde Bosse Larsson lördagsunderhållningen i Sverige. Flera år i rad blev han utsedd till Sveriges populäraste t-personlighet av tittarna, i konkurrens med bland andra Hasse & Tage. När Nygammalt drog igång på lördagskvällarna kunde så många som 4,5 miljoner sitta bänkade i tv-sofforna och när kamerorna hade slocknat fick Bosse skriva autografer.   Bosse Larsson hade en stor och trogen tittarskara, men en del tyckte också att han var alldeles för klämkäck. In i finrummen kom Nygammalt aldrig, men många av Sveriges finaste kulturpersonligheter gästade gärna programmet. Som Jarl Kulle, Margareta Krook och Ernst- Hugo Järegård. Många av dagens stora artister tog också sina första stapplande steg på Nygammalts scen, Peter Jöback, Carola och Lisa Nilsson.  Bosse Larsson som nyss fyllde 81 minns dem alla. De flesta minnena är glada, motgångarna i livet har varit få fram till nu när både Bosse och Lisbeth har drabbats av cancer. I Svenska ikoner berättar de hur de gör för att försöka hantera vetskapen om att livet håller på att ta slut.   Vill du dela med dig av dina minnen av Bosse Larsson? Maila oss! [email protected]
4/6/201552 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Solklart - meteorologen svarar på dina frågor om väder

Meteorologen Mats Andersson på SMHI svarar på lyssnarnas frågor i ett ring-in-program. I Solklart på annandag påsk fick lyssnare svar på allt från tropisk åska till tillförlitligheten i väderprognoser för fjällen. OBS! Solklart hör du igen den 1 maj 2015. Telefonnumret är 099-110 80.
4/6/201541 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Svenska ikoner: Birgitta Stenberg

Amanda Ooms samtalar med författaren Birgitta Stenberg om bland annat livets och författarskapets labyrinter, om att välja vilken historia man ska berätta och vilken man ska lämna till glömskan. – Nu kan man ju inte veta, en sanning är alltid subjektiv, vad som är sanning för mig kanske inte är det för någon annan, men jag har beskrivit den sanning jag har upplevt som jag ser den, och som jag inte kan se på något annat sätt, berättar Birgitta Stenberg. Förutom sitt författarskap verkade Birgitta Stenberg under sitt rika liv som illustratör, tolk, jobbade på UD, spelade teater och körde racerbil på Sicilien. Hon avled i slutet av sommaren 2014. Birgittas böcker har sin utgångspunkt och kärna i historier som hänt i och kring hennes liv, och sättet hon skrev på träffade Amanda Ooms rakt i hjärtat som ung kvinna. – Hennes varma och skarpa åsikter om kärleken, kvinnans perspektiv och Europas poetiska jaktmarker fick mig att resa ner till den lilla ön Åstol, i Bohuslän och besöka den då 78-åriga författaren i hennes hus, säger Amanda Ooms.  Programmet är gjort av Amanda Ooms genom produktionsbolaget Filt.
1/6/201531 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Solklart – meteorologens svar på allt mellan himmel och jord

Hur kan det gå en knivskarp gräns mellan regn och uppehåll, varför åskar det mer på sommaren än på vintern och hur uppstår en tyfon? Det är frågor man kan få svar på i programmet där den erfarne meteorologen Mats Andersson på SMHI svarar på lyssnarnas frågor i ett Ring-in-program som direktsänds torsdagen den 1 januari 2015 klockan 12.03 och 13.00. Telefonnumret är 099-11080. Programmet återkommer under året, bland annat till påsk.
1/1/201544 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Sveriges Radio 90 år

Under hela året 2015 firar Sveriges Radio, eller som företaget hette för nittio år sedan, Radiotjänst stort. Med start den första januari, klockan 10.55 i P4, sänds program ett av tre. Det blir mingel med de största radiostjärnorna och man får höra den allra första inspelningen som finns bevarad samt träffa Farbror Sven Jerring som var den första och största radiostjärnan av sin tid. Jubileumsprogrammet leds av Henrik Olsson, medverkar i det första gör bland andra Kaj Kindvall, Lotta Bromé, Tomas Tengby, Susanne Rhodiner, Roger Burman, Ulf Elfving, Lisa Syrén och Henrik Torehammar. Del 2 och 3 sänds senare under våren.
1/1/201546 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Svenska ikoner Lena Nyman 2014-12-25 kl. 11.03

- Hon kom ju jämt försent till lektionerna och så hade hon alltid med sig ett stort glas vatten, ett rör med treocomp, en stor kopp kaffe med mjölk och två paket röda Prince som hon rökte av oavbrutet, berättar kollegan Börje Ahlstedt. - När man spelar med en briljant skådespelare behöver man inte jobba, det faller av sig själv. Hon var ett geni och otroligt fräck och rolig att vara med. Men hon var också en ensam människa som hela tiden jagade efter något, det fanns ett hål som skulle fyllas, fortsätter Börje Ahlstedt. Pia Johansson var en av Lena Nymans första elever på scenskolan. - Det heter huvve!, gastade hon till oss när vi uttalade `huvud` i en pjäs som handlade om arbetarklassen. Hennes känsla för text var otrolig. Hon var oerhört noggrann och kunnig. Inte alls nån tramsig hoppetossa som en del har framställt henne som, säger Pia Johansson. I programmet medverkar också Kristina Lugn som känt Lena Nyman ända sen de gick i flickskola tillsammans på 60-talet. Hon specials
12/25/201445 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Marika om demokrati, del 3 av 3

I den tredje och sista delen av Marika om demokrati där komikern Marika Carlsson undersöker hur det är ställt med demokratin i Sverige, ger man sig in i det andra kapitlet i grundlagen som handlar om våra grundläggande fri- och rättigheter. Marika träffar människor som på ett eller annat sätt funderat kring att ha eller att sakna dem. Experten på yttrandefrihet Nils Funcke reder ut begreppen kring våra fri- och rättigheter samt ger ett historiskt perspektiv på hur de tillkommit och vilket som är det största hotet mot dem.
6/13/201446 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Marika om demokrati, del 2 av 3

Komikern Marika Carlsson fortsätter att undersöka hur det är ställt med demokratin i Sverige och besöker människor runt om i landet som har tankar och funderingar om vårt demokratiska statsskick. I den andra delen av Marika om demokrati vrider och vänder man på den andra paragrafen i grundlagen som handlar om alla människors lika värde. I programmet får vi bland andra möta personer som på ett eller annat sätt utsatts på grund av sin sexuella läggning, religiösa tillhörighet eller funktionsnedsättning. Folkrättsexperten Ove Bring ger ett historiskt perspektiv på synen om människors lika värde, om hur principen har och fortfarande kränks samt vilka konsekvenser det får.
6/13/201445 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Svenska ikoner Staffan Westerberg 2014-06-06 kl. 12.03

- Det är som spermierna kommer fram till ägget, som liksom till varje pris måste komma fram till teaterns kärna. Öppna på vilken dörr som helst, till vilket pris som helst för att komma in i teaterns underbara värld. Få har gjort så starkt intryck som Staffan Westerberg. Med sina dockor och sin norrländska, suggestiva röst har han trollbundit, roat och skrämt under nästan 60 års tid. Få har gjort så starkt intryck som Staffan Westerberg. Mest känd är han för tv-programmen Vilse i pannkakan, men han har också skrivit, spelat och regisserat teater för vuxna under alla år. Han har fått medalj av kungen och hyllats at kritikerna för nästan allt han har gjort, men under en period anklagades han för att ha förstört en hel generations barndom. I Svenska Ikoner berättar Staffan Westerberg om sitt passionerade förhållande till teatern, framgångarna och förföljelserna och om varför han packade ner sina dockor i en väska och åkte hem till författaren Lars Forssell. Reporter Micha Arlt genom pr
6/6/201437 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Svenska ikoner Elsie Johansson 2014-05-01 kl. 12.03

Elsie Johansson hade hunnit fylla 48 innan hon debuterade som författare. I programmet berättar hon om det fattigsverige hon själv har upplevt, om ordens förmåga att befria och om ett äktenskap som närapå kostade henne livet. Idag fyller hon 83 år. Elsie Johansson är statardottern som blivit en av Sveriges mest lästa och älskade författarinnor. Med trilogin om tonårsflickan Nancy i den fattiga familjen TåPelles skrev hon sig rakt in i folkets hjärtan. Men vägen till framgång har varit lång, både yrkesmässigt och privat. Böcker, både andras som jag har fått begrava mig i och de böcker jag själv har fått skriva, det har räddat mig. Annars hade jag inte levt idag, säger Elsie Johansson. Samma dag som programmet sänds fyller Elsie Johansson 83 år, hon kommer snart med en ny bok och livet har aldrig varit ljusare än nu. Reporter: Micha Arlt/Produktionsbolaget Munk AB
5/1/201436 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Marika om demokrati, del 1 av 3

I tre program undersöker komikern Marika Carlsson hur det är ställt med demokratin i Sverige. Serien Marika om demokrati utgår från den svenska grundlagen där Marika Carlsson besöker människor runt om i landet som har tankar och funderingar om vårt demokratiska statsskick. – Det är både roligt och utmanande. Men framförallt så ska det bli otroligt kul att prata om något så viktigt med främmande människor, säger Marika Carlsson. I del ett av Marika om demokrati, vrider och vänder man på den första paragrafen i grundlagen, nämligen att ”All makt utgår från folket” och vår allmänna fria rösträtt. Då träffar Marika bland andra förstagångsväljare i Stockholm, Frederick i Malmö som väljer att inte rösta, Mileydi som kommer från en enpartistat, Torsten i Karlskrona som varit valförrättare i 50 år samt valexperten Sören Holmberg i Göteborg.
5/1/201443 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Svenska ikoner Ernst-Hugo Järegård 2014-04-18 kl. 10.03

- Han var som stora konstnärer ofta är, både barn och gubbe på samma gång. Författaren och vännen PC Jersild om sin vän Ernst-Hugo Järegård. - Det var ju så att på 70-80-talen så fanns det två genier på Dramaten, den ena var Ingemar Bergman och den andra var Ernst-Hugo, och de kom ju inte riktigt överens. De var så att säga för stora för att vara i samma korg. Ernst-Hugo Järegård är en av vår tids mest säregna och framgångsrika skådespelare. Hans intensiva, diaboliska utstrålning gjorde att han i många regissörers ögon lämpade sig för att spela skurkaktiga, galna och grymma roller. De stirrande ögonen, rösten som kunde mullra som berget, viska ömt, för att sen fara upp i en galen falsett, lämnar ingen oberörd. Hör ett porträtt av en stor aktör och mångfasetterad personlighet. Medverkar gör förutom PC Jersild även skådespelarna Jan-Olof Strandberg och Helena Bergström. Ett program av Karin Andersson och produktionsbolaget Munck.
4/18/201442 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Svenska ikoner: Gullan Bornemark

Gullan Bornemark är upphovskvinna till många av våra mest populära barnvisor som "Sudda sudda" och "Är du vaken Lars". Hon har beskyllts för att vara präktig ut i fingerspetsarna men säger själv att det var tidens melodi. – Förr blev jag alltid kallad "tant Gullan" av barnen när jag var ute och spelade. Nu när jag verkligen är en tant är det ingen som kallar mig för tant, och det är ju bra. Barn idag vågar ifrågasätta mer. – Herregud, idag skulle man ju aldrig låta barnen komma in marscherande på det där viset som vi gjorde i "Tut i rutan" till exempel. Och välrepeterade det var vi, men det var så barnen ville ha det, annars ville de inte vara med.  Med sina egna barn sjöng hon och lekte i både radio och tv. Vi träffar henne i hennes hem på Limhamn i Malmö. 
1/6/201440 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Look Sharp 25 år - Så tog Roxette över världen

Det är 25 år sedan den svenska duon Roxette släppte sitt succéalbum Look Sharp. I denna nyproducerade dokumentär hör du Per Gessle och Marie Fredriksson berätta om Billboard-ettorna som tog dem till världens största scener. En brokig framgångssaga där både musikalisk skicklighet och ren slump spelat stor roll. - Vi hade gett oss fan på att vi skulle lyckas i USA - och det gjorde vi. Det var en fantastisk tid och allting gick så otroligt snabbt, säger Marie Fredriksson. Trots att skivan omedelbart blev populär i Sverige, var det få som trodde att den skulle bli stor även utomlands. De flesta skrattade åt bandets kaxiga slogan “Today Sweden - tomorrow the world.” Look Sharp med singlarna The Look, Chances, Dressed for Success, Listen to Your Heart och Dangerous ledde till två Billboard-ettor i USA och över nio miljoner sålda album världen över. - Det är än idag vår bästa skiva, säger Per Gessle. En dokumentär av Tara Moshizi och Tove Meyer.
12/31/201337 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Svenska ikoner Rallydrottningen - Ewy von Korff 2013-12-26 kl. 11.03

Ewy von Korff är bondflickan från Ystad som blev en världsstjärna inom bilsporten på 50- och 60-talet. Hennes mest uppmärksammade bedrift är att som första och enda deltagande kvinna vinna det ökänt svåra Argentina grand premio. Hon tog hem segern i alla delsträckorna och det hade ingen gjort tidigare. - Det höll på att kosta mig livet och det var fruktansvärt jobbigt på många sätt, men vore jag 35 år igen skulle jag gärna göra om det! Det är mitt livs lopp. I programmet Svenska Ikoner som sänds under helgdagarna berättar Ewy om livet bakom ratten på de skånska grusvägarna och ut i världen. Reporter Karin Andersson, produktionsbolaget Munck
12/26/201338 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Ankan och hennes vänner önskar God Jul

Annika Jankell firar in julen tillsammans med de folkkära rösterna bakom älskade tecknade figurer. Vi möter Sveriges Kalle Anka Andreas Nilsson, Rikard Wolff som är rösten till Scar i Lejonkungen och Pontus Gustafsson alias Mowgli i Djungelboken. Walt Disneys absoluta Snövit-favorit var Tatiana Angelini, vi träffar hennes dotter Michaela Jolin. Vi tar oss också in bakom kulisserna när en ny tecknad film dubbas. Dessutom är vi hemma hos levande legenden, rösten vi förknippar med julafton, Bengt Feldreich. Medverkar i programmet gör även Aladdin (Peter Jöback) och Belle (Sofia Källgren).
12/24/201337 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Stina utforskar: Gränsland

Vad tusan ÄR ett gränsland egentligen? Vilka gränsland har jag befunnit mig i? Var tonårens exil mellan barn och vuxenvärld ett gränsland med egna lagar och undantagstillstånd? Var kanske de intensivt närvarande hudlösa dagarna tillbringade i närheten av död och sjukdom ett gränsland som inte påminde om något annat? Stina Wollter På Nationaldagen kl 10-11 utforskar Stina Wollter detta med gränsland. Samhällsdebattören och skribenten Kawa Zolfagary gästar programmet. Han har alltid befunnit sig i olika gränsland, säger han. Bloggaren Arlene Larsson berättar om gränslandet mellan sjukdom och friskhet. Och vad det innebär att bli av med en borderlinediagnos. Stina berättar också om ett frustande konstnärskap som ständigt prövar sina egna och åskådarnas gränser. Det handlar om Peter Johansson – dalmasen som inte drar sig för att brodera rånarluvor i traditionell folklorestil.En ”summering” kan ses här:
6/6/201337 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Stina utforskar: Att släppa taget

Att en människa som blir uttråkad av att äta samma frukost två dagar i sträck kan bli så förlamat rädd av att släppa taget om en relation även om den är lika givande som en bortglömd, möglig och stinkande soptunna. Stina Wollter Stina Wollter är tillbaka med ett nytt utforskande program. Gäster är sjuksköterskan Jon Gunnarsson-Ruthman som trivs bäst i rörelse, så pass att han är beredd att bära 40 kilos packning med tvål och is och sprutor i oländig terräng. Och sierskan Anna-Lena Vikström vittnar om hur hon lämnade sin kropp redan som fyraåring men det var först i tonåren hon började njuta av det på allvar. Paula Regos bildsvit ”Dogwomen” är utgångspunkt för dagens konstguidning. Se här:
5/9/201337 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

P4 Hela Sverige – nu även i din radio

Lite naket, lite illegalt, och lite skräpmat är något av det du hör om i P4 Hela Sverige på Annandag påsk. Det handlar också om ett friarbrevet som skickades till en av världens mest kända blondiner. För det här är programmet som gör nedslag i den flora som tillsammans bildar Sveriges Radio P4. Lyssna på Annandag påsk kl 14:03-15:00! Programledare är Bosse Pettersson. Han har tidigare bl a sänt Karlavagnen och Kombi i Sveriges Radio P4 och han förundras fortfarande över att världsartisten 50 Cent varit i Sandviken.
4/1/201341 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Joel Alme passar barn och skriver låtar 2012-06-29 2012-06-29 kl. 19.06

Liksom Håkan Hellström är han göteborgskille som lämnat basen i ett band (Hästpojken) för att ta klivet fram och köra solo. Joel Alme berör både sin publik, kritikerna och de göteborgska fotbollsfansen; då han skrivit IFK Göteborgs fotbollshymn "Snart skiner Poseidon". I P4 Premiär berättar han om framgångarna och skaparlusten under pappaledigheten.
6/29/20128 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Natur i P4

Lärkan är av tradition en symbol för våren - en fågel som hör hemma i jordbrukslandskapets öppna åkrar. Precis som många andra fåglar som hör hemma i bondens marker har lärkan problem med det moderna jordbruket. Men det finns sätt att underlätta: hör mer om lärkrutor och möt bonden som är kompis med tofsvipor. Gullpudran är en blomma med en lite oansenlig skönhet, litterär anknytning och en vägvisare till bra vatten – en av illustratören Maj Fagerbergs favoriter. Fjällämmeln är ett kaxigt djur som har en enorm påverkan på sin omgivning. Vad ledde förra årets rekordlämmelår till – och hur är läget året efter kraschen. Natur i P4 är ett program från Naturmorgonredaktion där programledaren Lena Näslund förekommer flitigt.
5/1/201235 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Svängradio

Är människans bästa vän bilen? I nya bilmagasinet Svängradio rattar Eric Schüldt och Tina Thörner runt Sverige i jakten efter de bästa historierna på fyra hjul. Vi jagar den perfekta bilsterobasen med 68-åriga Marika Forsell Ingemarsdotter och testar högteknologiska långtradare med yrkeschauffören Hanna Fange. Dessutom berättar bilministern Annie Lööf om sin häftigaste upplevelse bakom ratten.  Programledare: Eric Schüldt och Tina Thörner. Medverkande: Marika Forsell Ingemarsdotter, Annie Lööf och Hanna Fange. Låtlista: Suzi Quatro - Born To RunPointer Sisters-Fire Train-Drive By Brooks & Dunn-My Maria Amanda Jenssen-Dry My Soul Merle Haggard - Truckdrivers BluesScott H Biram - TruckdriverBon Jovi-We Weren't Born To FollowBryan Adams-Open Road
4/6/201237 minutes, 57 seconds