Geç Osmanlı’da Materyalizm, Psikoloji ve Duygular Tarihi
Şeyma Afacan
Sunucu: Can Gümüş
| Bu bölümde, Dr. Şeyma Afacan ile geç Osmanlı’da biyolojik materyalizm, psikolojinin gelişimi ve Afacan’ın bir “ezber bozma alanı” olarak nitelediği duygular tarihi üzerine sohbet ediyoruz. Osmanlı’da materyalizm tartışmalarının eksikliklerine işaret eden Afacan, beden, duygu ve üretkenlik arasındaki ilişkiye odaklanmanın bu çalışmalara sunabileceği olası katkılara dikkati çekiyor ve biyolojik materyalizm tartışmasının her şeyden evvel “psikolojik bir tartışma” olduğunu öne sürüyor. Afacan tarih yazımında duyguları analitik bir kategori olarak kullanmanın imkânlarını ve kısıtlarını da detaylandırıyor. Afacan’ın bu söyleşide çizdiği genel çerçevenin bir izleğini Toplumsal Tarih’in Ocak 2024 sayısı için derlediği dosyadaki çalışmalarda görmek de mümkün.
« Click for More »
3/10/2024 • 0
Osmanlı Kamusal Siyasetinin Oluşumu
Aslıhan Gürbüzel
Sunucu: Can Gümüş
| Bu bölümde, Doç. Dr. Aslıhan Gürbüzel’in bu sene başında University of California Press’ten çıkan kitabı “Taming the Messiah: The Formation of an Ottoman Political Public Sphere, 1600–1700” başlıklı kitabı temelinde Osmanlı’da kamusal siyasetin oluşumunu tartışıyoruz. Kitap, Osmanlı’da devlet inşası sürecinin bir parçası olarak devletin artan merkezî gücüne, genişleyen bir kamusal siyasetin eşlik ettiğine işaret ediyor; erken modern dönemin aktif yurttaş oluşumunu görmek açısından kritik bir öneme sahip olduğunun altını çiziyor. Bu sohbette, söz konusu dönemdeki çoğul kamusal alanların katılımcılarını tanıyıp devletle ilişkilerini incelerken, Osmanlı örneğinin kamusal alan tartışmaları ve araştırmalarına sunduğu katkıları detaylandırıyoruz.
« Click for More »
9/12/2023 • 0
Osmanlı Tarihyazımını Dijitalleştirme Platformu: Digital Ottoman Studies
Fatma Aladağ & Yunus Uğur
Sunucu: Can Gümüş
| Dijital beşeri bilimlerin Osmanlı tarihyazımına sunduğu imkânlar nelerdir? Bu sohbetimizde, Osmanlı ve Türkiye Çalışmaları perspektifinden Dijital Beşeri Bilimler'e katkıda bulunan dijital projeleri, araçları ve yayınları bir araya getiren bir platform olan Digital Ottoman Studies’in çalışmaları ve tarihyazımına katkılarını değerlendiriyoruz. Platformun kurucusu Fatma Aladağ ve proje yöneticisi Doç. Dr. Yunus Uğur ile dijital beşeri bilimler perspektifi alanın mevcut kaynaklarını ve çalışmalarını nasıl zenginleştirebilir sorusuna odaklanırken, bu yaklaşımın kısıtlarını da tartışmaya açıyoruz.
« Click for More »
4/17/2023 • 0
Hayrullah Efendi'den Türk-İslam Sentezine Türkiye'de Tarihyazımı ve Tarihçilik
Erdem Sönmez
Sunucu: Can Gümüş
| Bu bölümde, Dr. Erdem Sönmez ile Osmanlı’dan Türkiye’ye tarihin ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkış sürecini tartışıyor, bu sürecin önemli kurumlarını, yayınlarını ve aktörlerini detaylandırıyoruz. Dönemin siyasi, ekonomik ve kültürel iklimiyle yakinen ilişkili olan tarihyazımı pratiğinin on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından Cumhuriyet dönemine geçirdiği dönüşümleri incelerken bu husustaki mitleri de yeniden ele alıyoruz.
« Click for More »
3/13/2023 • 0
İtikadın Peşinde: Osmanlı Bürokratları ve Amerikan Misyonerleri
Emrah Şahin
Sunucu: Can Gümüş
| Amerikalı misyonerlerin Osmanlı Devleti sınırlarındaki faaliyetlerini incelemek, İslam ve Hristiyan dünyası ilişkilerine dair yaygın kabuller hakkında bize ne anlatır? Osmanlı Devleti sınırları dahilindeki misyoner varlığını tespit, teftiş ve tahdid etmek amacıyla hangi yöntemlere başvurmuş, bu süreç aktörler arasında ne gibi gerilimlere yol açmıştır? Bu bölümde Emrah Şahin ile ”İtikadın Peşinde: Osmanlı Bürokratları ve Amerikan Misyonerleri” kitabı odağında Amerikan misyonerlerinin Osmanlı İmparatorluğu’nda bıraktığı mirası ve devlet erkanı ile misyonerler arasındaki çok katmanlı ilişkiyi değerlendiriyoruz.
« Click for More »
1/16/2022 • 0
Devrimin Karaborsası: Balkan Komitacıları, Teknoloji ve Şiddet
Ramazan Hakkı Öztan
Sunucu: Can Gümüş
| 19. yüzyılın ikinci yarısında, dinamit gibi patlayıcıların icadı ile küresel düzeyde oluşan küçük silah fazlası Osmanlı Balkanlarındaki devrimcileri hangi bakımlardan güçlendirdi? Osmanlı Devleti, imparatorluk karşıtı eylemleri kolaylaştıran bu "devrim karaborsası"nı hangi yöntemleri kullanarak kontrol etmeye çalıştı? Bu bölümde, Dr. Ramazan Hakkı Öztan ile geç Osmanlı Balkanlarında devrimcilik, şiddet ve teknoloji ilişkisini, meselenin küresel politik ekonomi boyutunu da dikkate alarak değerlendiriyoruz. Devrimci şiddetin kavramsallaştırılması ve ideolojilerin devrimci siyasetteki önemini eleştirel olarak ele alırken, bu alandaki arşiv kaynaklarının nasıl incelenebileceğini de örneklerle tartışıyoruz.
« Click for More »
7/6/2021 • 0
I. Dünya Savaşı'nda Ahlak Buhranı
Çiğdem Oğuz
Sunucu: Can Gümüş
| Bu bölümde Dr. Çiğdem Oğuz ile I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı’da "ahlak buhranı"nı tartışıyoruz. "Ahlaki çöküş" ya da "ahlak buhranı" söylemlerinin farklı entelektüellerce nasıl kullanıldığını inceleyen Oğuz’un çalışması, bu tartışmalara odaklanmanın Osmanlı toplumunun söz konusu dönemde geçirdiği politik, siyasi ve kültürel dönüşümleri anlamada bir anahtar görevi üstleneceğini iddia ediyor. Oğuz aynı zamanda, bu tartışmaların ve ahlakı korumaya yönelik atılan adımların politik alanın yanı sıra, aileye ve toplumsal cinsiyet ilişkilerine yansımalarını da araştırıyor.
« Click for More »
2/28/2021 • 0
Diyar-ı Rum’dan Hikâyeler
Buket Kitapçı Bayrı
Sunucu: Can Gümüş
| Bu bölümde Dr. Buket Kitapçı Bayrı ile 2019’da Brill yayınevinden çıkan Warriors, Martyrs, and Dervishes. Moving Frontiers, Shifting Identities in the Land of Rome (13th-15th Centuries) başlıklı kitabı üzerine söyleşiyoruz. Bayrı bu çalışmasında, orta çağ Anadolu’sunda Türkçe yazılmış Battalname ve Danişmendname gibi kahramanları savaşçı ve Saltukname gibi kahramanı Abdalan-ı Rum’u dervişi olan epiklerin yanı sıra 13. ve 15. yüzyıllar arasında Bizanslılar tarafından yazılmış Yunanca şehitlik hikayelerini de incelenmektedir. Kitabın başlığı kahramanlara hikayelerde biçilen savaşçı, şehit ve derviş gibi temel rol kimliklerine gönderme yapar. Ancak kitap savaş, ölüm ve tasavvuftan ziyade bu hikayeleri birleştiren ana mekân Diyar-ı Rum’un tasvirini, sınırlarını ve algılanışını; karakterlerin bu mekândaki hareketlerini, bu mekânın Rum/Romalı, Müslüman ve Hıristiyan gibi kimlikleri belirlenmesindeki rolünü, yazar, bani ve dinleyici/okuyucu ilişkisi çerçevesinde tartışmaktadır. Bayrı’nın çalışması, yemek, aşk ve seyahat gibi başlığın okuyucuda hemen çağrışım yapmadığı ancak hikayelerde kimlikleri tanımlamada etkin olan konuları da inceler.
« Click for More »
2/3/2021 • 0
Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı Toplumu
Bölüm 479
Yiğit Akın
Sunucu Önder Eren Akgül
Cihan Harbi’ne cephe gerisinden bakmak bize ne anlatır? Bu bölümde Yiğit Akın ile Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nu ve cephe gerisindeki toplumun savaşı ve seferberlik politikalarını nasıl deneyimlediğini konuştuk.
« Click for More »
10/17/2020 • 0
II. Abdülhamid Dönemi'nde Devrimciler, Ermeniler ve Rejim
Bölüm 477
Toygun Altıntaş
Sunucu: Can Gümüş
Bu bölümde Dr. Toygun Altıntaş ile Ermeni siyasi aktivistleri ve devrimcilerinin 1880 ve 90'lı yıllarda Doğu ve Orta Anadolu'daki faaliyetleri üzerine sohbet ediyoruz. Altıntaş'ın II. Abdülhamid dönemi politikalarıyla Ermeni devrimci hareketi arasındaki ilişkiye odaklanan çalışması, bu hareketin Osmanlı toplumunun farklı kesimleri ve uluslararası aktörlerle olan çok yönlü ve karmaşık etkileşimini inceliyor. Bu bağlamda hukukun üstlendiği role dikkati çeken ve Ermeni kadınlarının bu sürece nasıl müdahil olduğunu detaylandıran araştırma, Osmanlı Ermeni çalışmaları ve II. Abdülhamid Dönemi tarih yazımına önemli katkılar sunuyor.
« Click for More »
9/21/2020 • 0
Mitler, Gerçekler ve Yöntem
Bölüm 470
Edhem Eldem
Sunucu:
Işın Taylan
Son elli yılda Türkiye’de tarih yazımında neler değişti? Osmanlı tarihi
çalışmalarında hangi kaynaklar, hangi yöntemlerle kullanılıyor? Bu bölümde
Edhem Eldem ile son kitabı Mitler, Gerçekler ve Yöntem: Osmanlı Tarihinde
Aklıma Takılanlar üzerinden tarihçiliği ve Türkiye’de tarih yazımı üzerine
konuşuyoruz.
« Click for More »
8/5/2020 • 0
Erken Modern Avrupa Oyunlarındaki Türk İmgesi
Bölüm 460
Fatih Parlak
Sunucu: Can Gümüş
Erken modern dönemde Avrupa’nın oyun dünyası nasıldı? Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde üretilen bu oyunlarda Türkler nasıl temsil ediliyordu? Bu bölümde, Dr. Fatih Parlak ile bu sorular etrafında sohbet ediyoruz. Parlak’ın doktora tezi batılı kaynaklarda yer alan Türk imgesini durağan kabul eden ana akım yaklaşımları yeniden değerlendiriyor ve bu imgenin çok katmanlı ve çok yönlü olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Aynı zamanda, oyunları incelemenin açtığı yeni araştırma imkânlarını da tartışıyor.
« Click for More »
4/19/2020 • 0
Cihan Harbinde Arap Toprakları ve Osmanlı-Türk Hatıratı
Bölüm 457
Selim Deringil
Sunucu: Önder Eren Akgül
Bu bölümde Selim Deringil ile, Birinci Dünya Savaşı sırasında Suriye vilayetlerinde bulunmuş dört Osmanlı-Türk yöneticisi ve entelektüeli, Ali Fuad Erden, Münevver Ayaşlı, Hüseyin Kazım Kadri ve Falih Rıfkı Atay’ın yazdıkları tanıklıklardan bölümler okuyarak Arap topraklarında Cihan Harbi’nin getirdiği muazzam siyasal ve toplumsal sarsıntıyı ve Osmanlı yönetici elitinin bu toprakları savaş süresince nasıl idare ettiğini konuştuk. Ayrıca erken Cumhuriyet devrinde bu deneyimin Osmanlı-Türk elitleri tarafından nasıl hatırlandığı ve aktarıldığı üzerinde durduk.
« Click for More »
4/1/2020 • 0
Osmanlı Devleti'nde Salgın Hastalıklarla Mücadele
Bölüm 454
İsmail Yaşayanlar
Sunucu: Can Gümüş
Hindistan'da endemik bir hastalık olan kolera, 19. yüzyılda nasıl bir pandemiye dönüştü? Osmanlı Devleti kolerayla nasıl tanıştı ve hangi yöntemleri kullanarak mücadele etti? Bu bölümde Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar ile Osmanlı Devleti'nde salgın hastalıkları konuşuyoruz. Tıp ve bakteriyolojide kaydedilen ilerlemelerin ve modern devlet pratiklerinin kamu sağlığı yaklaşımlarını nasıl dönüştürdüğünü tartışıyor; bu dönüşümlerin yöneten ile yönetilen arasında ne gibi gerilimlere yol açtığını değerlendiriyoruz.
« Click for More »
3/11/2020 • 0
II. Abdülhamid Dönemi Alevi Algısı ve Siyaseti
Bölüm 450
Yalçın Çakmak
Sunucu Can Gümüş
II. Abdülhamid Dönemi yönetim anlayışı, Osmanlı Devleti’nin 16. yüzyıldan itibaren izlediği Alevi/Kızılbaş siyasetini nasıl dönüştürdü? II. Abdülhamid dönemi Alevi/Kızılbaş siyasetinin temel araçları nelerdi? Bu bölümde, Munzur Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Yalçın Çakmak ile “Sultan’ın Kızılbaşları: II. Abdülhamid Dönemi Alevi Algısı ve Siyaseti” başlıklı kitabı üzerine sohbet ediyoruz. II. Abdülhamid rejiminin kendi siyaset anlayışı ve araçları ile devletin genel Alevi politikası arasındaki paralellikleri ve değişimleri tartışıyoruz.
« Click for More »
2/16/2020 • 0
Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler
Bölüm 447
Mehmet Kentel & Akif Yerlioğlu
Sunucu: Can Gümüş
Podcast'i indir
Feed | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Bu bölümde K. Mehmet Kentel ve Akif Ercihan Yerlioğlu ile İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler sergisi üzerine sohbet ediyoruz. Elyazmaları üzerinden Osmanlı toplumunda çok dillilik, gündelik hayat, tıp, evren ve zamanın bilgisi, toplumsal cinsiyet ve cinselliğin izlerini süren sergi odağında yazmalarla Osmanlı tarihyazımındaki yeni yaklaşımların ilişkisini değerlendiriyoruz.
« Click for More »
2/2/2020 • 0
Osmanlı İstanbul'unda Evlilik ve Boşanma
Bölüm 437
Leyla Kayhan Elbirlik
Sunucu Can Gümüş
Podcast'i indir
Feed | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Osmanlı'da çiftler nasıl evlenir, nasıl boşanırdı? Bu podcast'te Leyla Kayhan Elbirlik ile İstanbul Bab, Davud Paşa ve Ahi Çelebi mahkemelerinin 1755-1840 yıllarındaki kayıtlarını inceleyerek tamamladığı doktora araştırması odağında, Osmanlı İstanbul'unda evlilik ve boşanma davaları üzerine sohbet ediyoruz. Elbirlik'in araştırması, kadınların evlilik, boşanma ve mülkiyetle ilişkili konularda mahkemeleri aktif olarak kullandıklarını gösterirken, Osmanlı ailesinde ve toplumunda kadının rolüne dair yaygın kanıları da yeniden değerlendiriyor.
« Click for More »
11/29/2019 • 0
Millet Sistemi ve Rum Toplulukları
Bölüm 432
Ayşe Ozil
Sunucu: Önder Eren Akgül
Download the podcast
Feed | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Ottoman History Podcast’in bu bölümünde Ayşe Ozil ile geç Osmanlı döneminde millet sisteminin ne ifade ettiğini, Rum cemaatini, cemaat kavramının kendisini, Rum topluluklarının devlet ile ilişkisini ve bu ilişkinin ondokuzuncu yüzyıl ortalarından itibaren ne tür değişimler geçirdiğini konuştuk.
« Click for More »
11/8/2019 • 0
Tarihçilerden Başka Bir Hikâye
Bölüm 422
Fatih Artvinli ve Ebru Aykut
Sunucu Can Gümüş
Podcast'i indir
Feed | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Edebiyat ve kurmacanın tarihyazımına sunduğu imkânlar nelerdir? Bu bölümde, aynı kuşaktan 14 genç tarihçinin arşiv belgesi, gazete kupürü, günlük, mektup gibi tarihsel bir malzemeden ya da metinden yola çıkarak kurguladığı öykülerden oluşan "Tarihçilerden Başka Bir Hikâye" kitabı üzerine sohbet ediyoruz. Kitabın editörlerinden Fatih Artvinli ve Ebru Aykut ile tarihsel gerçeklik, edebiyat ve kurmacanın ilişkisini değerlendirirken, kitabın nasıl bir tarihyazımsal müdahaleye işaret ettiğini tartışıyoruz.
« Click for More »
8/17/2019 • 0
İstanbul'un Teneke Mahalleleri
Bölüm 418
Egemen Yılgür
Sunucu: Can Gümüş
Podcast'i indir
Feed | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Bu bölümde Egemen Yılgür ile 19. yüzyılın son çeyreğindeki kitlesel göç hareketlerinin yarattığı konut talebiyle eş zamanlı olarak yaygınlaşmaya başlayan teneke mahalleleri üzerine yürüttüğü araştırmaları üzerine sohbet ettik. Bomonti, Nişantaşı ve Kumkapı'daki teneke mahalleleri temelinde, bu mekânsal odakların oluşumuna yol açan toplumsal ve siyasi süreçleri inceledik; göç ve kent yoksulluğu bağlamında farklı toplumsal gruplara mensup mahalle sakinlerinin birbirleriyle ve devletle olan ilişki ve gerilimlerini, sosyal mobilite imkânlarını ve kent deneyimlerini detaylandırdık.
« Click for More »
7/6/2019 • 0
Mütareke İstanbul'unda Direniş ve Sol
Bölüm 415
Erol Ülker
Sunucu: Önder Eren Akgül
Podcast'i indir
Feed | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Bu bölümde Erol Ülker ile 1918 - 1923 yılları arasında İstanbul'da işgal güçlerine karşı oluşan direniş hareketini, bu hareket içerisinde yer alan İttihatçılar'dan, komünistlere farklı kesimlerin siyasal faaliyetlerini, birbirileri ile olan ilişkilerini ve gerilimlerini konuştuk. Ayrıca dönem içinde çok canlı olan işçi hareketine ve aynı zamanda da İstanbullu gayr-i Müslimler tarafından bu dönemin nasıl deneyimlendiğine değindik.
« Click for More »
6/20/2019 • 0
II. Meşrutiyet'te Kitle Hareketi, Boykotlar ve Milliyetçilik
Bölüm 410
Y. Doğan Çetinkaya
Sunucu: Önder Eren Akgül
Podcast'i indir
Feed | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Ottoman History Podcast'in bu bölümünde Doğan Çetinkaya ile 1908 - 1914 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda ortaya çıkan boykot hareketlerine odaklanarak, II. Meşrutiyet dönemindeki kitle hareketi mefhumunu, toplumsal sınıfların siyasal alandaki yeni rollerini, Müslüman-Türk milliyetçiliğin aşağıdan toplumsal bir olgu olarak gelişimini ve Osmanlı toplumsal ve siyasal ikliminde bu kısa zaman zarfında ortaya çıkan dönüşümleri ve kırılmaları konuştuk.
« Click for More »
4/17/2019 • 0
II. Meşrutiyet İstanbul'unda Sosyalist Rumlar ve İşçiler
Bölüm 392
Stefo Benlisoy
Sunucu: Önder Akgül
Podcast'i indir
Feed | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Bu bölümde Stefo Benlisoy ile II. Meşrutiyet döneminde Osmanlı sosyalist ve işçi hareketinin oluşumunu ve gelişimini konuşup Osmanlı'daki sosyalist grupların faaliyetlerini, yayınlarını, ve geliştirdiği siyasal perspektifleri incelemenin Osmanlı-Türkiye tarihini ve tarih yazımını anlamak açısından nasıl alternatif kanallar açabileceğine değindik. Özel olarak da Mayıs 1909’dan başlayarak İstanbul’da örgütlenmeye çalışan, Ergatis adlı bir gazete çıkaran, ağırlığını Rumlar’ın oluşturduğu Türkiye Sosyalist Merkezi örgütünü, bu örgütün İstanbul’daki işçilerle, imparatorluktaki diğer sosyalist çevrelerle ve uluslarası sosyalist hareketle ilişkilerini, ve ayrıca gazete sayfalarında feminizmin nasıl yer bulduğunu ele aldık.
« Click for More »
12/7/2018 • 0
Osmanlı'da Kadınlar ve Mimarlık Üretimi
Bölüm 384
Muzaffer Özgüleş
Sunucu: Can Gümüş
Podcast'i indir
Feed | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Toplumsal cinsiyet bakış açısının son birkaç on yılda Osmanlı tarih yazımına yaptığı müdahaleler, saray kadınlarının imar faaliyetlerinde üstlendiği rolün giderek daha çok araştırılmasına da vesile oldu. Muzaffer Özgüleş’i konuk ettiğimiz bu bölümde, Sultan IV. Mehmed’in hasekisi, Sultan II. Mustafa ve Sultan III. Ahmed’in validesi Gülnuş Emetullah Sultan’ın imar faaliyetlerini detaylandırırken kadın baniler odağında kent, mimarlık üretimi ve toplumsal cinsiyet ilişkisini değerlendiriyoruz.
« Click for More »
10/9/2018 • 0
Kolay Gelsin: İstanbul'da Meslekler ve Mekânlar
Bölüm 376
Rita Ender
Sunucular: Işın Taylan ve Matthew Ghazarian
Download the podcast
Feed | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Mesleğiniz tarih sayfalarından silinirse ne hissedersiniz? İstanbul'da yüzlerce meslek artık yok ve yok olmaya devam ediyor. Bu bölümde, Rita Ender ile Kolay Gelsin kitabı üzerine konuşuyoruz. Kolay Gelsin Agos Gazetesi’nde 2012 - 2014 yılları arasında Meslekler ve Mekanlar adıyla yayınlanmış söyleşilerden oluşuyor ve her bir söyleşi İstanbul tarihine, esnaflığa, değişen yeme-içme kültürlerine, demografik değişikliklere ve kültür tarihine ışık tutuyor.
« Click for More »
9/9/2018 • 0
19. Yüzyıl Osmanlı Saray ve İstanbul Mutfak Kültürü
292. Bölüm
Özge Samancı
Ufuk Adak ve Nurçin İleri'nin sunumuyla
Bölümü indir
RSS | iTunes | GooglePlay | SoundCloud
Ottoman History Podcast'in bu bölümünde, Özge Samancı ile Osmanlı’da saray, elit mutfağı ve sokak yemek kültürü üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Osmanlı saray mutfaklarında çalışanlar arasında nasıl bir işbölümü olduğuna ve mutfağın mekansal düzenine değindik. Alaturka ve alafranga mutfak kültüründe, yemek ve içecek olarak tüketilen ürünleri ve nasıl tüketildiklerinin yanı sıra tüketim alışkanlıklarının kültürel ve toplumsal boyutunu da ele almaya çalıştık.
Yayın Tarihi: 11 Ocak 2017
« Click for More »
1/11/2017 • 0
Yemeğin Politik Tarihi
Burak Onaran
Ufuk Adak'ın sunuculuğuyla
yemeğin politik tarihinden bahsettik.
Bölümü dinle
Feed | iTunes | Hipcast | Soundcloud
Ottoman History Podcast'in bu bölümünde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden tarihçi Burak Onaran ile yemeğin ve mutfağın siyasi ve toplumsal tarihini konuşuyoruz. Son dönem Osmanlı İmparatorluğu'nda kamu diplomasisi açısından Osmanlı mutfağını nasıl okuyabiliriz? Osmanlı mutfağından Türk mutfağına geçiş, mutfağın ve yemeğin ulusallaşması süreci nasıl gerçekleşmiştir? Cumhuriyet'in kuruluşundan 1970'lere Türkiye'deki mutfak kültüründe nasıl bir değişim yaşanmıştır? Bu podcastte, bu soruların yanıtlarını arıyoruz.
« Click for More »
3/27/2016 • 0
Osmanlı'da Vergi Siyaseti (1839-1908)
Nadir Özbek
Prof. Dr. Nadir Özbek ile son dönem Osmanlı İmparatorluğu'nda vergi siyaseti ve toplumsal adaleti konuşuyoruz.
Bölümü dinle
Podcast Feed | iTunes | Hipcast | Soundcloud
Ondokuzuncu yüzyılda Osmanlı merkezi yönetimi vergi gelirlerini nasıl ve hangi koşullarda arttırabilmişti? Bu vergi artışının toplumsal ve siyasal bedeli ne olmuştu? Bu podcastimizde, Prof. Dr. Nadir Özbek ile son dönem Osmanlı İmparatorluğu'nda vergi siyaseti ve toplumsal adaleti konuşuyoruz.
« Click for More »
2/10/2016 • 0
Okumak ya da Dinlemek
Elif Sezer
Bölümü dinle
Podcast Feed
Osmanlı edebiyatında ‘halk’ edebiyatı ve ‘divan’ edebiyatı kategorileri homojen midir? Onsekizinci yüzyıl elyazmaları ve bu elyazmalarındaki okuma/okuyucu notları bize neler anlatıyor? Bu podcastte, Elif Sezer ile Osmanlı edebiyatını, yazılı ve sözlü kültür tartışmaları, elyazmaları ve Fîrûzşah hikayesi üzerinden konuşuyoruz.
« Click for More »
12/11/2015 • 0
Osmanlı Toplumunda Çocukluk
Yahya Araz
This episode is part of a series on Women, Gender, and Sex in Ottoman history
Download the seriesPodcast Feed | iTunes | Hipcast | Soundcloud
Osmanlı'da çocukluk algısının olup olmadığı son dönem tarih yazıcılığında sıkça sorulan sorular arasındadır. Bu bölümde Yahya Araz bize çocukların sadece küçük insanlar olmanın ötesinde Osmanlı'da çocukluk tanımının çerçevesini oluşturan toplumsal, hukuki ve biyolojik etmenleri anlatıyor.
« Click for More »
10/26/2014 • 0
Osmanlı’da Tütün İşçileri
Can Nacar
Ondokuzuncu yüzyılda gelişen üretim teknolojisiyle, sigaraya yönelik rağbet tütün üretiminde büyük bir artışa yol açtı. Osmanlı’nın son döneminde gerek yerel gerekse uluslararası pazarların taleplerini arza dönüştürme çabası sonucunda 1880’lerden itibaren Osmanlı’da tütün üretimi daha önceki onyıllara oranla üç kat artış gösterdi. Hiç şüphesiz üretimdeki bu ani artış, tütünün coğrafi ve iklimsel olarak en iyi kalitede yetiştiriebildiği İskeçe, Kavala ve Samsun gibi tarımsal bölgelerle ile fabrika üretiminin gerçekleştirildiği İstanbul’da tütün üretiminde çalışan yerel ve mevsimlik işçi sayısında büyük bir artışı beraberinde getirdi. Tütün üretimindeki artışın en önemli unsurlarından ve üretimin temeli olan yerel ve mevsimlik işçilerin yaşam ve çalışma koşulları, tütün emeğinin bu dönemdeki örgütlenmesi ve emek süreci mücadelelerini Can Nacar’la konuştuk.
« Click for More »
9/12/2014 • 0
Âb-ı Müncemid: Osmanlı'da buz üretimi
Burcu Kurt
Soğutma teknolojisinden önce dahi, kar ve buz gerek Osmanlı sarayı tarafından, gerekse halk tarafından oldukça kullanılan bir meta idi. Bu podcastımızda Burcu Kurt ile sanayileşmenin bu iki metanın üretim ve tüketimini nasıl etkilediğini Osmanlı devleti, toplumu ve ekonomisi açısından ele aldık.
Before the advent of refrigeration technology, snow and ice were frequently used as sources of cool by the Ottoman palace and people. In this podcast, Burcu Kurt explains how the production and consumption of these two products was affected by the industrialization (episode is in Turkish).
« Click for More »
8/23/2014 • 0
Kocalarını Zehirleyen Osmanlı Kadınları
Ebru Aykut
Tanzimat’in ilanıyla beraber gündelik hayatın pek çok alanına nüfuz etmeyi hedefleyen yasal uygulamalar eczane ve attar dükkanlarının tozlu raflarına kadar ulaşmayı başarmıştı. Bu bölümde Ebru Aykut, Tanzimat sonrası Osmanlısı'nda zehir satışını düzenleyen uygulamalarla kocalarıyla hesaplaşmayı zehir yoluyla seçen kadınların kesişen hikayelerini anlatıyor.
Geç Osmanlı dönemi taşrasında suç ve cezalandırma pratiklerinin sosyal-hukuki tarihi üzerine çalışmalarını sürdüren Dr. Ebru Aykut, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesidir. (academia.edu)
Yeniçağ Akdeniz ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. (academia.edu)
Episode No. 164
Release date: 13 July 2014
Location: Koç RCAC, Istanbul
Editing and Production by Chris Gratien
Bibliography courtesy of Ebru Aykut
Citation: "Kocalarını Zehirleyen Osmanlı Kadınları," Ebru Aykut, Emrah Safa Gürkan, and Chris Gratien, Ottoman History Podcast, No. 164 (13 July 2014) http://www.ottomanhistorypodcast.com/2014/07/poison-murder-women-ottoman-empire.html.
SEÇME KAYNAKÇA
Aykut, Ebru. Alternative Claims on Justice and Law: Rural Arson and Poison Murder in the 19th Century Ottoman Empire, Ph.d diss. (Boğaziçi University Atatürk Institute, 2011).
Aykut, Ebru. “Osmanlı’da Zehir Satışının Denetimi ve Kocasını Zehirleyen Kadınlar,” Toplumsal Tarih, no. 194 (Şubat 2010): 58-64.
Aykut, Ebru. "Osmanlı Mahkemelerinde Şüpheli Zehirlenme Vakaları, Adli Tıp Pratikleri ve Tıbbi Deliller," Tarih ve Toplum Yeni Yaklaşımlar, no. 17 (Bahar 2014): 7-36.
Bodó, Bela. “The Poisoning Women of Tiszazug,” Journal of Family History 21, no. 1 (January 2002): 40-59.
Imber, Colin. “Why You Should Poison Your Husband: A Note on Liability in Hanafî Law in the Ottoman Period,” Islamic Law and Society 1, no. 2 (1994): 206-216.
Robb, George. “Circe in Crinoline: Domestic Poisoning in Victorian England,” Journal of Family History 22, no. 2 (April 1997): 176-190.
Rubin, Avi. Ottoman Nizamiye Courts: Law and Modernity (New York: Palgrave Macmillan, 2011).
Shapiro, Ann-Louis. Breaking the Codes: Female Criminality in Fin-de-Siècle Paris (Stanford, California: Stanford University Press, 1996).
Müzik: Ayla Dikmen - Zehir Gibi Aşkın Var, Müslüm Gürses - Kadehinde Zehir Olsa, Samira Tawfiq - Ballah Tsabbou Halgahwe
7/13/2014 • 0
Osmanlı'da İşçiler
Kadir Yıldırım
Bu podcastımızda Osmanlı’da İşçiler (1870-1922)
kitabının yazarı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Kadir
Yıldırım’la Osmanlı işçi hareketi ve emek tarihi yazımının tarihyazımsal
gelişimini, kaynaklarını ve temel kavramlarını masaya yatırıyoruz. Bu
bölümle, geçen hafta Soma’da yitirdiğimiz madencilerimizi ve Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı verilerine göre sadece 2002’den bu yana sayıları 14.000’i
bulan iş kazalarında kaybettiğimiz tüm işçilerimizi anmaya çalışıyoruz. Bu
söyleşi ayrıca, iş kazalarının “doğal afet, kader, işin doğası, fıtratı” olarak
nitelendirilip nitelendirilemeyeceğini tartışmasını yeniden gündeme
taşıyor.
Yrd.Doç.Dr. Kadir Yıldırım, İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır.
Elçin Arabacı, Georgetown Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisidir. Halen ondokuzuncu yüzyılda Bursa'da sivil toplum üzerine doktora araştırmasını sürdürmektedir. (academia.edu)
Yeniçağ Akdeniz ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. (academia.edu)
KAYNAKÇA
Donald Quataert; Osmanlı İmparatorluğu’nda Madenciler ve Devlet – Zonguldak Kömür Havzası 1822-1920, Çev. Nilay Ö. Gündoğan ve Azat Z. Gündoğan, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2009.
Donald Quataert; Sanayi Devrimi Çağında Osmanlı İmalat Sektörü, 2. Bsk., İstanbul, İletişim Yayınları, 2008.
Mete Tunçay; Türkiye’de Sol Akımlar 1908-1925, C. 1, İstanbul, İletişim Yayınları, 2009.
Mete Tunçay-Erik Jan Zürcher, Osmanlı İmparatorluğu’nda Sosyalizm ve Milliyetçilik (1876-1923), İstanbul, İletişim Yayınları, 2010.
Suraiya Faroqhi; Osmanlı Zanaatkarları, İstanbul, Kitap Yayınevi, 2011.
Kadir Yıldırım; Osmanlı’da İşçiler; Çalışma Hayatı, Örgütler ve Grevler (1870-1922), İstanbul, İletişim Yayınları, 2013.
Oya Sencer; Türkiye’de İşçi Sınıfı – Doğuşu ve Yapısı, İstanbul, Habora Kitabevi, 1969.
Gila Hadar; “Selanik’te Yahudi Tütün İşçileri: Toplumsal ve Etnik Mücadele Bağlamında Cinsiyet ve Aile”, Osmanlı Döneminde Balkan Kadınları Toplumsal Cinsiyet, Kültür, Tarih, Der. Amila Butuovic ve Irvin Cemil Schick, Çev. Güliz Erginsoy, İstanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2009, ss. 137-161.
Şükrü Ilıcak; “Jewish Socialism in Ottoman Salonica”, Southeast European and Black Sea Studies, Vol. 2, No. 3, September 2002, ss. 115-146.
Yavuz Selim Karakışla; “Osmanlı İmparatorluğu’nda 1908 Grevleri”, Toplum ve Bilim, S. 78, Güz 1998, ss. 187-209.
Cengiz Kırlı; “A Profile of the Labor Force in Early Nineteenth-Century Istanbul”, International Labor and Working-Class History, Vol. 60, Fall 2001, ss. 125-140.
M. Erdem Kabadayı, “Working for the State in a Factory in Istanbul: The Role of Factory Worker’ Religious and Gender Characteristics in State-Subject Interaction in the Late Ottoman Empire”, Unpublished PhD Thesis, Ludwig-Maximilians-Universitat, München, 2008.
Yusuf Doğan Çetinkaya; 1908 Osmanlı Boykotu-Bir Toplumsal Hareketin Analizi, İstanbul, İletişim Yayınları, 2004.
Cevdet Kırpık; “Osmanlı Devleti’nde İşçiler ve İşçi Hareketleri (1876-1914)”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi SBE Tarih ABD, Isparta, 2004.
Ahmet Makal; Osmanlı İmparatorluğu’nda Çalışma İlişkileri: 1850-1920, Ankara, İmge Kitabevi, 1997.
Touraj Atabaki ve Gavin D. Brockett, “Ottoman and Republican Turkish Labour History: An Introduction”, International Review of Social History, Vol 54, 2009, ss. 1-17.
Gülhan Balsoy; “Gendering Ottoman Labor History: The Cibali Régie Factory in the Early Twentieth Century”, International Review of Social History, Vol. 54, 2009, ss. 45-68.
Sina Çıladır; Zonguldak Havzasında İşçi Hareketlerinin Tarihi (1848-1940), Ankara, Yeraltı Maden İş Yayınları, 1977.
GÖRSELLER
Cibali Reji Fabrikasında Paravanla Ayrılan Erkek-Kadın İşçiler
Hüseyin Hilmi Bey'in İştirak Gazetesinin İlk Sayısı
İzmir'de Halı İşçisi Çocuk ve Kadınlar
Samsun Reji Fabrikasında Tütün İşçileri
Sosyalist Fırkası İşçileri Yürüyüşte
5/20/2014 • 0
Osmanlı'da Mahremiyetin Sınırları
Fikret Yılmaz
Emrah Safa Gürkan'ın sunuculuğuyla
Download the seriesPodcast Feed | iTunes | Hipcast | Soundcloud
Osmanlı'da kamusal alan ile özel yaşam arasındaki sınır nasıl çizilmiştir? Herkesin birbirinin muhbiri olduğu bir toplumda iktidar, toplum ve birey arasındaki ilişki nasıl düzenlenmiştir? Bu sorulara yanıt aradığımız bu podcastımızda Fikret Yılmaz ile erken modern Osmanlı toplumunda mahremiyetin sınırları üzerine konuştuk. Ayrıca, Osmanlı toplum tarihçiliğinin sıkıntılarına dikkat çekerek, kavramsal çalışmaların gerekliliğine dikkat çektik.
Where did the boundary between the public and private spheres lie in the Ottoman Empire? How was the relationship between government, society and individual configured in a society where everyone spied on their neighbors? In search of answers to these questions, this episode of Ottoman History Podcast explores the boundaries of privacy in early modern Ottoman society with Dr. Fikret Yılmaz, drawing attention to the lacuna in historiography on Ottoman society and the need for conceptual studies. (podcast is in Turkish)
Stream via Soundcoud (US / preferred)
Stream via Hipcast (Turkey / Türkiye)
Erken modern Osmanlı toplum tarihi üzerine uzmanlaşan Dr. Fikret Yılmaz Bahçeşehir Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. (see academia.edu)
Yeniçağ Akdeniz ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. (see academia.edu)
Episode No. 129
Release date: 9 November 2013
Location: Kuzguncuk, Üsküdar
Editing and production by Chris Gratien
Bibliography courtesy of Fikret Yılmaz
Citation: "Osmanlı'da Mahremiyetin Sınırları," Fikret Yılmaz, Emrah Safa Gürkan, and Chris Gratien, Ottoman History Podcast, No. 129 (November 9, 2013) http://www.ottomanhistorypodcast.com/2013/11/private-public-sphere-ottoman-empire.html.
SEÇME KAYNAKÇA
Fikret Yılmaz, "Zina ve Fuhuş Arasında Kalanlar: Fahişe Subaşıya Karşı,” Toplumsal Tarih 220 (April 2012): 22-31.
Fikret Yılmaz, “Boş Vaktiniz Var Mı? veya 16. yüzyılda Anadolu’da şarap, eğlence ve suç,” Tarih ve Toplum: Yeni Yaklaşımlar 1 (Bahar 2005): 11-49.
Fikret Yılmaz, “16. yüzyılda tarımsal yapılarda değişim, Akdeniz mutfağı ve yağ kullanımı,” Tarih ve Toplum: Yeni Yaklaşımlar 10 (Bahar 2010): 23-42.
Fikret Yılmaz, “XVI. Yüzyıl Osmanlı toplumunda mahremiyetin sınırlarına dair,” Toplum ve Bilim 83 (Kış 1999-2000): 92-110.
Emmanuel Le Roy Ladurie, Montaillou: Village occitain de 1294 à 1324 (Paris: Gallimard, 1975).
11/9/2013 • 0
Hayretle Seyret: Osmanlı'da sinema ve şehir
Nezih Erdoğan
Sinemanın ilk yıllarını, kinetoscope, vitascope ya da cinématographe gibi hareketli görüntü teknolojilerinin tarihi olarak okumak yeterli olabilir mi? Bu podcastta Prof. Nezih Erdoğan ve Serkan Şavk, Osmanlı’daki sinema deneyimini seyir ve hayret gibi kavramlar üzerinden tartışıyorlar.
Stream via Soundcloud (preferred / US)
Stream via Hipcast (Turkey / Türkiye)
Türkiye’de sinemanın ilk yılları ve Yeşilçam sineması üzerine uzmanlaşan Prof. Dr. Nezih Erdoğan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya Bölümü kurucu başkanıdır (Daha fazla bilgi için bkz. kişisel sayfa ve academia.edu)
Erken modern Osmanlı toplumunda mekân-birey-iletişim ilişkisi üzerine çalışan Serkan Şavk, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora adayı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya Bölümü’nde öğretim görevlisidir. (Daha fazla bilgi için bkz. academia.edu)
Episode No. 128
Release Date: 3 November 2013 (Türkçe)
Location: Izmir, Turkey
Editing and Production: Chris Gratien and Serkan Şavk
Bibliography courtesy of Nezih Erdoğan
Citation: "Hayretle Seyret: Osmanlı'da sinema ve şehir," Nezih Erdoğan, Serkan Şavk, and Chris Gratien, Ottoman History Podcast, No. 128 (November 3, 2013) http://www.ottomanhistorypodcast.com/2013/11/cinema-ottoman-empire-istanbul.html.
SEÇME KAYNAKÇA
Sinema - Seyir Belge Arşivi, Istanbul Bilgi Üniversitesi
Normal
0
false
false
false
EN-US
JA
AR-SA
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:"Cambria","serif";
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
- Savaş Arslan, Cinema in Turkey: A New Critical History
(Oxford University Press, 2010).
-
Edhem Eldem, “Batılılașma,
Modernleșme ve Kozmopolitizm: 19. Yüzyıl Sonu ve 20. Yüzyıl Bașında İstanbul”,
Osman Hamdi Bey ve Dönemi (İstanbul:
Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1993), 12–26.
-
Nezih Erdoğan, “The Spectator in
the Making: Modernity and Cinema in Istanbul: 1896-1928”, Orienting Istanbul: Cultural Capital of Europe?, der. Deniz
Göktürk, Levent Soysal ve İpek Türeli (Routledge: 2010), 129-143. (Türkçesi: İstanbul Nereye? Küresel Kent, Kültür,
Avrupa, İstanbul: Metis Yayınları, 2011.)
-
Burçak Evren, İlk Türk Filmleri (İstanbul: Es
Yayınları, 2006).
-
Cemal
Kafadar, Agâh Özgüç, Giovanni Scognamillo ve
Deniz Bayrakdar, “Sinema ve Tarih” (Panel tartışması), Türk Film Araștırmalarında Yeni Yönelimler 5, der.
Deniz Bayrakdar (İstanbul: Bağlam Yayınları, 2006).
-
Kemal H. Karpat, Ottoman Population, 1830-1914: Demographic
and Social Characteristics (University of Wisconsin Press: 1985).
-
Dilek Kaya Mutlu, “The Russian Monument at Ayastefanos (San Stefano):
Between Defeat and Revenge, Remembering and Forgetting”, Middle Eastern Studies 43 (sayı 1), 2007: 75-86.
-
Dilek Kaya Mutlu,
“Ayastefanos’taki Rus Abidesi: Kim Yıktı? Kim Çekti? Kim ‘Yazdı’?”, Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler 6,
der. Deniz Bayrakdar (İstanbul: Bağlam Yayınları, 2007), 17-29.
-
"Kamera Öncesi Bir
Kamera Gezisi: Cemal Kafadar", Altyazı (sayı 109), 2011: 48-55.
11/3/2013 • 0
Sultan ve Musahipleri | Günhan Börekçi
123. Yönetici Elitler ve Osmanlı Siyaset Dünyası
Erken modern Osmanlılar'ın küçük bir beylikten cihanşümül bir imparatorluğa dönüşmesi esnasında karşılaşılan zorluklar ve ihtiyaçlar Devlet-i Al-i Osman'ın yönetici elitleri arasındaki ilişkilerin ve dengelerin sürekli bir şekilde yeniden düzenlenmesini gerekli kıldı. Teorik siyaset felsefesi ile pratik günlük siyasetin arasındaki farklılıkları tartıştığımız bu podcastımızda, Günhan Börekçi ile "musahib" kavramı üzerinde durduk. Padisah'ın bu "refik" ve "nedim"lerinin dışarıdan eklemlendikleri Osmanlı siyasetinde oynadıkları etkin rolü mercek altına aldık.
iTunes
Yeniçağ Osmanlı Tarihi üzerine uzmanlaşan Dr. Günhan Börekçi İstanbul Şehir Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. (see academia.edu)
Yeniçağ Akdeniz ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. (see academia.edu)
Citation: "Sultan ve Musahipleri," Günhan Börekçi, Emrah Safa Gürkan, and Chris Gratien, Ottoman History Podcast, No. 123 (September 19, 2013) http://www.ottomanhistorypodcast.com/2013/09/sultan-political-elite-ottoman-empire.html.
SEÇME KAYNAKÇA
Günhan Börekçi, “Factions and Favorites at the Courts of Sultan Ahmed I (r. 1603-1617) and His Immediate Predecessors,” basılmamış doktora tezi, Ohio State University, 2011.
Tülün Değirmenci, İktidar Oyunları ve Resimli Kitaplar: II. Osman Devrinde Değişen Güç Sembolleri (İstanbul: Kitap Yayınevi, 2012).
Antonio Feros, Kingship and Favoritism in the Spain of Philip III, 1598-1621 (Cambridge: Cambridge University Press, 2000).
Baki Tezcan, The Second Ottoman Empire: Political and Social Transformation in the Early Modern World (New York: Cambridge University Press, 2010).
Ebru Turan, The Sultan's Favorite: Ibrahim Pasha and the Making of the Ottoman Universal Sovereignty in the Reign of Sultan Suleyman (1516-1526), basılmamış doktora tezi, University of Chicago, 2007.
9/17/2013 • 0
Osmanlı Döneminde Bursa Otelleri
İsmail Yaşayanlar
Osmanlı'nın erken dönemlerinden beri önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Bursa, kimi tarihçilere göre imparatorluk sınırları içinde kapitalist ilişkilere erken giren Osmanlı şehirlerinden biridir. On dokuzuncu yüzyıla gelindiğinde Bursa'da sanayileşme yönünde değişmeye başlayan üretim ilişkileri ve imparatorluğu boydan boya sarmaya başlayan Batılılaşma etkisi Bursa'da, Osmanlı'nın ticari ilişkileri yoğun diğer pek çok kentinde olduğu gibi, tüketim alışkanlıklarının da yavaş yavaş değişmeye başlamasına yol açtı. Bu podcastimizde İsmail Yaşayanlar "Osmanlı Dönemi Bursa Otelleri" çalışmasıyla 19. yüzyıl Bursa'sında gözlemlenebildiği şekliyle, imparatorluğun kimi kentlerinde değişen ve gelişen bu yeni tüketim alışkanlıklarının "turizm" boyutuna dikkat çekiyor.
İsmail Yaşayanlar, Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisidir. Yaşayanlar'ın "Osmanlı Dönemi Bursa Otelleri" isimli çalışması 2012 yılı Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü'nü aldı. (bknz. academia.edu)
Elçin Arabacı, Georgetown Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisidir. Halen ondokuzuncu yüzyılda Bursa'da sivil toplum üzerine doktora araştırmasını sürdürmektedir. (bknz. academia.edu)
Müzik: Müzeyyen Senar - Bursalı Mısın Kadifeli Gelin
GÖRSELLER
1880’lerde Fransız sigorta şirketi tarafından hazırlanan haritada Hotel Bellevue
Hotel Bellevue (Sébah & Joaillier)
Hotel Bellevue’ye ait reklam
Hotel Splendid (Kartpostal)
Abdülkadir Kadri’nin Bursa Rehberi adlı eserinde
Hotel Splendid’e ait tanıtım
Hotel Splendid’de konaklayan Salarüddevle Kaçar’a ait fatura (BOA., DH.EUM. 2. ŞB., 19/13, 14 Cumadelahire 1334 [19 Mart 1916])
1880’lerde Fransız sigorta şirketi tarafından hazırlanan haritada Hotel d’Anatolie
Hotel d’Anatolie (Kartpostal)
Hotel d’Anatolie bahçesinde yemek (Anonim)
Hotel d’Anatolie’den gönderilmiş bir mektup zarfı
Mustafa Suat’ın Musavver Rehber-i Seyyahin adlı eserinde Hotel d’Anatolie’ye ait reklam
Hotel Continental (Kartpostal)
Şark Oteli (Raif Kaplanoğlu Arşivi)
SEÇME KAYNAKÇA
Abdülkâdir Kadri, Bursa Rehberi, Bursa: Hilâl-i Muîn Matbaası, 1913
Ahmed Tevfik, Hudâvendigâr Vilâyeti Dâhilinde Velosiped ile Bir Cevelân, İstanbul: Yovanaki Penayotidis Matbaası, 1316
BARKLEY, Henry C., A Ride Through Asia Minor and Armenia, London: John Murray, 1891
BEAUFORT, Emily A., Egyptian Sepulchres and Syrian Shrines Including A Visit to Palmyra, London: Macmillan & Co., 1874
BEAUMONT, Adalbert De, Voyage en Asie Mineure-I: Brousse, Vol. I, Paris: Gide et J. Baudry, 1852
BERNARD, C.A., Les Bains De Brousse en Bithynie (Turqui ed’Asia), Constantinople: Mille Freres, 1842
BURGESS, Richard, Greece and Levant or Diary of a Summer’s Excursion in 1834 with Epistolary Supplements, Vol. II, London: Longman, 1835
CARLISLE, George William Frederick, Diary in Turkish and Greek Waters, Ed. C.C.Felton, Boston: Hickling-Swan and Brown, 1855
DASKALOV, Petır, Bulgar Gözüyle Bursa, Haz.Hüseyin Mevsim, İstanbul: Kitap Yayınevi, 2009
DAVEY, Richard, The Sultan and His Subjects, London: Chatte and Windus, 1907
De Paris A Constantinople, Collection Des Guides Joanne, Paris: Librairie Hachette, 1902
DELBEUF, Régis, De Constantinople A Brousse Et a Nicée, Constantinople: 1906
DUTEMPLE, Edmond, En Turquie D’Asie, Notes De Voyage En Anatolie, Paris: G. Charpentier, 1883
DOSTOĞLU, Neslihan, Osmanlı Döneminde Bursa - 19. Yüzyıl Ortalarından 20. Yüzyıla Bursa Fotoğrafları, Antalya: AKMED Yayınları, 2001
ELSTON, Roy, The Traveller’s Handbook for Constantinople, Gallipoli and Asia Minor, London: Thos. Cook and Son, 1923
ERDER, Leila Thayer, The Making of Industrial Bursa: Economic Activity and Population In A Turkish City 1835-1975 [Yayınlanmamış Doktora Tezi], New Jersey: Princeton University, 1976
Fatma Fahrünnisa Hanım, “Hüdâvendigâr Vilâyetinde Kısmen Bir Cevelân”, Seyahatnâmelerde Bursa, Haz. Nurşen Günaydın ve Raif Kaplanoğlu, Bursa: Bursa Ticaret Borsası Yayını, 2000, ss.186-201
GALLENGA, A., Two Years Of The Eastern Question, Vol. II, London: Samuel Tinsley, 1877
HAMMER, Joseph von, Umblick Auf Einer Reise von Constantinopel Nach Brussa und Dem Olympos und Von De Zurück Über Nicäa und Nicomedien, Pesth: Adolph Hartleben, 1818
HAWLEY, Walter A., Asia Minor, London: John Lane The Bodley Head, 1918
HUMANN, Karl, Otto Puchstein, Reisen in Kleinasien und Nordsyrien, Berlin: Verlag von Dietrich Reimer, 1890
JOUANNİN, M.J.M., Turquie, Paris: Firmin Didot Freres, 1840
KINÇOV, Vasil, Bulgar Gözüyle Bursa, Haz.Hüseyin Mevsim, İstanbul: Kitap Yayınevi, 2009
LATOUR, Antonie de, Voyage de S.A.R. Monseigneur le Duc de Montpensier à Tunis, en Egypte, en Turquie et en Grèce, Paris: Arthus Bertrand, 1881
LAUNAY, Marie De, Bonkowski Bey, Bursa ve Çevresi, Çev. Ahmed Ata, İstanbul: Kırk Ambar Matbaası, 1881
MAC FARLANE, Charles, Turkey and Its Destiny, Vol. I-II, London: John Murray, 1850
MALTE, Nouvelles Annales des Voyages de la Géographie et de l’Historie, Vol. 5, Paris: Bertrand, 1820
MARCOSSON, Isaac F., “Kemal Pasha”, The Saturday Evening Post, 20 October 1923
MARSBERG, Alexander Freiherrn von, Ein Sommer im Orient, Wien: Brade und Verlag von Carl Gerald’s John, 1869
Miss Pardoe, The City of the Sultan and Domestic Manners of The Turks in 1836, Vol. II, London: Henry Colburn Publishing, 1838
MONK, Charles James, The Golden Horn and Sketches in Asia Minor, Egypt, Syria and The Hauroan, Vol. I, London: Richard Bentley, 1851
MURRAY, John(Ed.), A Handbook For Travellers in Turkey Describing Constantinople, European Turkey, Asia Minor, Armenia and Mesopotamia, Third Edition, London: John Murray, 1854
PERROT, Georges, Souvenirs D’un Voyage en Asie Mineure, Paris: Michel Levy Freres, 1864
PERTHES, M. Boucher De, A Constantinople Par L’Italie, La Sicile Et La Grece, Paris: Treuttel Et Wurtz, 1855
PFEİFFER, Madame Ida L., Visit To The Holy Land, Egypt and Italy, Trans. H.W. Dulcken, London: Ingrem-Cooke and Co., 1852
PHILLIPPSON, Alfred, Reisen und Froschungen im Westlichen Kleinasien, Vol. III, Gotha: Justus Perthes, 1913
ROGERON, Gabriel, Souvenirs D’un Voyage en Orient, Paris: Alphese-Picard et Fils, 1900
SARISAMAN, Sadık, “Birinci Dünya Savaşı’nda Salarüddevle Olayı”, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, S.2, 1995, ss.149-153
SCHNEİDER, Elisa Abott, Letters From Broosa-Asia Minor, Chambersburg: Samuel Gutelius, 1846
TAYLOR, Bayard, The Lands of The Saracen On Pictures of Palestine, Asia Minor, Sicily an Spain, New York: G.P. Putnam & Co., 1855
WALKER, Mary A., Eastern Life and Scenery With Excursions in Asia Minor, Mytilene, Crete and Roumania, Vol. II, London: Chapman and Hall Limited, 1886
WALSH, Robert, A Residence at Constantinople During a Period Including The Commencement, Progress and Termination of The Greek and Turkish Revolutions, Vol. II, London: Frederic Westley and A.H. Davis, 1836
VIESSE, Auguste Frederic Louis de (Viesse) Mormont-Duc De Raguse, Voyage Du M. Le Maréchal Duc De Raguse, Vol. II, Bruxelles: Societe Typograpique, 1837
8/30/2013 • 0
Anadolu'ya Bir Göç Öyküsü
Mehtap Çelik
112. Mersin Atlılar Köyü
Eski Çerkez Göçmen Evi, Atlılar Köyü (2010)
Osmanlının 19. yy’da karşılaştığı en büyük sosyal ve politik meselelerden biri şüphesiz ki muhacir sorunudur.
Rus devleti, eski Osmanlı toprakları olan Kafkasya ve Kırım’a yerleşmeye yönelik bir siyaseti benimseyip bölgedeyayıldıkça, yerli Müslüman nüfusa kaçmaktan başka bir çare kalmamıştı. Osmanlı, devlet nüfuzunun sınırlı olduğu seyrek nüfuslu bölgelere, yeni gelenleri yerleştirmek için yoğun çaba sarfetti. Ciddi sıkıntılara girerek, Anadolu ve Suriye boyunca sayısız muhacir yerleşimi kuruldu. Bu yerleşimlerin bir çoğu zamanın getirdiklerine dayanamadı ama Adana-Mersin bölgesinden bir örnek olan Atlılar köyünde Muhacirler kuşaklar boyunca varlıklarını sürdürebildiler. Bu bölümümüzde Mehtap Çelik, Atlılar Köyü ile ilgili yaptığı araştırmadan bahsetmektedir.
During the nineteenth century, one of the major social and political issues faced by the Ottoman Empire was Muslim immigration from the Russian sphere. As the Russian Empire expanded into Crimea and the Caucasus, hundreds of thousands of individuals flocked to the Ottoman lands. The Ottoman state sought to settle these newcomers in sparsely populated regions where state power was limited. Not without serious hardship, numerous settlements were founded throughout Anatolia and Syria. Many did not withstand the test of time, but in this episode, Mehtap Çelik tells the story of one such settlement, the Circassian village of Atlılar near Mersin (podcast is in Turkish).
Mehtap Çelik Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü'nde ders vermektedir.
Harika Zöhre Mersin Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı araştırma görevlisidir. (bkz. academia.edu)
Yakınçağ Orta Doğu Tarihi çalışan Chris Gratien Georgetown Üniversitesi'nde doktora yapmaktadır. (bkz. academia.edu)
SEÇME KAYNAKÇA
Mersin İskelesi (19. yüzyılın sonları)
Sözlü tarih bilgileri özellikle Mehtep Çelik ve Tülin Selvi Ünlü'nün tarafında 2010'da Habibe Şahin ile yapılan görüşmeden kaynaklanmaktadır
Başbakanlık Osmanlı Arşivi (Istanbul)
Tarsus Şeriyye Sicilleri (Milli Kütüphanesi, Ankara)
Bala, Mirza, “Çerkesler”, İslam Ansiklopedisi, C. 3 (1986).
Barker, William Burckhardt, Cilicia and its Governers, Ingram, London: Cooke and Co.,1853.
Bice, Hayati, Kafkaslar’dan Anadoluya Göçler, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 1991.
Çavdar, Tevfik. Bir Örgüt Ustasının Yaşam Öyküsü, Ankara 1984.
Develi, Şinasi, Dünden Bugüne Mersin, 1836-1990, MTSO Yayınları, Mersin, 2001.
Habiçoğlu, Bedri, Kafkaslardan Anadolu’ya Göçler, Nart Yayıncılık, İstanbul, 1993.
Bozkurt, İbrahim, Salnamelerde Mersin, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin, 2001.
Karayandı, Fatih, Ceyhan ve Yöresindeki Kırım Tatarları ve Nogaylar, Ceyhan Belediyesi Kültür Hizmetleri, Adana, 2006.
Tavkul, Ufuk, Karaçay-Malkar Destanları, Türk Dil kurumu Yayınları, Ankara, 2004.
Tuna, Rahmi, “Çerkeslerin Kafkasya’dan Göçü”, İstanbul Kafkas Kültür Derneği Konferansları No: 3 (1977).
Saydam, Abdullah, Kırım ve Kafkas Göçleri, Ankara, 1997.
Selvi Ünlü, Tülin, 19. Yüzyılda Mersin’in Kentsel Gelişimi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin, 2004.
W.E.D. Allen-Paul Muratoff, Kafkas Harekatı: 1828-1921 Türk-Kafkas Sınırındaki Harplerin Tarihi, Genelkurmay Basımevi, Ankara, 1966.
Zoroğlu, Levent, Tarsus Tarihi ve Tarihsel Anıtları, Kemal Matbaası, Adana 1975.
MÜZİK
Myaskovsky - Symphony 23 (on Kabardian themes)
Abida Omar'ın Ürdün'de yaptığı performansı
GÖRSELLER
Women in Dagestan (Prokudin-Gorskii, c1910)
Pyotr Nikolayevich Gruzinsky, The Mountaineers Leave the Aul (1872)
Circassian Village, Wadi Seer, Jordan (c1920)
Group portrait of eight Circassian men in uniform, with another man, possibly an Ottoman official
Abdullah Frères, c1880-1900
Circassians (Oswald Madet c1920) from Pierre Redan, La Cilicie et leprobleme ottoman
7/4/2013 • 0
Osmanlı'da Siyasal Ağlar | Güneş Işıksel
Her ne
kadar modern tarihyazımı tarafından bir meritokrasi olarak tanımlansa da
Osmanlı İmparatorluğu adam kayırmacılıktan ve akrabalık ilişkileri etrafında
örgütlenen siyasi ağlardan muaf değildi. Bu podcastimizde Dr. Güneş Işıksel, genelde
Osmanlı siyasi tarihyazımının ihmal ettiği kapı, hizip ve çıkar grubu gibi
kavramlar etrafında 16. yüzyıl'ın ve belki de Osmanlı tarihinin en muktedir
vezirlerinden birinin nasıl akrabalarını Osmanlı devletinde kritik noktalara
yerleştirdiğini anlatıyor. Sokollu ve ailesinin siyasi kariyeri üzerine odaklanarak, devlet ile devleti oluşturan görevlilerin oluşturduğu hiziplerin çıkarlarının aynı olmadığının altını çizmekle kalmıyor, aynı zamanda devşirme sisteminin sanıldığı gibi ailesiyle bağlarını kaybetmiş, tamamen Sultan'a bağlı, geçmişsiz bir idareci sınıfı yaratamadığını da öne sürüyor.
In this episode, Güneş Işıksel discusses the role of households in Ottoman politics, focusing on the political and social networks surrounding Sokollu Mehmed Paşa, a devshirme recruit who rose to the ranks of Grand Vizier during the reign of Süleyman, Selim II, and Murad III (podcast is in Turkish).
Yeniçağ Osmanlı İmparatorluğu ve Diplomasi Tarihi üzerine uzmanlaşan Dr. Güneş Işıksel Collège de France ve Paris-Sorbonne Üniversitesi'nde (Paris IV) doktora sonrası çalışmalarını yürütmektedir. (see academia.edu)
Yeniçağ Akdeniz ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. (see academia.edu)
SEÇME KAYNAKÇA
Gilles Veinstein, "Sokollu" Encyclopedia of Islam, 2nd ed., vol. IX,
735-742.
Gyula Kaldy-Nagy, "Budin Beylerbeyi Mustafa Paşa (1566-1578)," Belleten, 54/210
(1990): 649-663.
Uroš
Dakić, “The Sokollu Family Clan and the Politics of Vizierial Households in the
Second Half of the Sixteenth Century” (Yüksek Lisans Tezi, Central European
University, 2012).
Rifa’at Ali Abou-El-Haj, “The Ottoman Vezir
and Paşa Households:
1683-1703: A Preliminary Report”, Journal
of the American Oriental Society, 94/4
(1974): 438-447.
Yasemin
Metin, "Budin Paşalarının Macarca Yazışmaları Ilk Bölüm (1553-1578)"
(Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, 2004)
Yasemin
Altaylı, « Macarca Mektuplarıyla Budin Beylerbeyi Sokollu Mustafa Paşa
(1566-1587), Ankara
Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi, 49/2 (2009):
157-171.
Gustave
Bayerle, Ottoman Diplomacy in Hungary:
Letters from the Pashas of Buda, 1590-1593 (Bloomington:
Indiana University Press, 1972).
Feridun
Emecen, “Osmanlı Hanedanına Alternatif Arayışları Üzerine Bazı Örnekler ve
Mülahazalar, İslam
Araştırmaları Dergisi, 6
(2001): 63-76.
Metin Kunt, “Sultan, Dynasty and
State in the Ottoman Empire: Political Institutions in the 16th century,” The Medieval History journal /
Special Issue on Tributary Empires, 6/2 (November 2003): 217-230.
Metin Kunt, “Ethnic-Regional (Cins)
Solidarity in the Seventeenth-Century Ottoman Establishment”, International Journal of Middle
Eastern Studies, 5/3 (1974): 233-239.
5/31/2013 • 0
Türkiye'de Tarih Öğretimi | Emrah Yıldız
107. Nasıl Öğretiliyor ve Ne Eksik?
Her ne kadar akademik tarihyazımında azımsanamayacak bir çeşitlilik göze çarpsa da, Türkiye'de tarih öğretimi milli ideolojinin çerçevesinin dışına çıkmayı başaramamıştır. Bu bölümümüzde Emrah Yıldız, 50 üniversitenin ders programını incelediği çalışmasının sonuçları doğrultusunda Türkiye'de tarih öğretimi konusunda yapılan hatalardan bahsedip çesitli savlar öne sürmektedir.
Despite diverse historiographical developments that have changed the way historians understand history, in the realm of education, history is still largely discussed within a nationalist framework. In this episode, Emrah Yıldız critiques this nationalist approach to history and explores the results of a study that examined the topics and content of course offerings at 50 Turkish universities (podcast is in Turkish).
iTunes
Osmanlı tarihçiliği üzerine çalışan Emrah Yıldız Mersin Üniversitesi'nde doktorasını yapmaktadır. (bknz. academia.edu)
Harika Zöhre Mersin Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı araştırma görevlisidir. (bknz. academia.edu)
Yakınçağ Orta Doğu Tarihi çalışan Chris Gratien Georgetown Üniversitesi'nde doktora yapmaktadır. (bknz. academia.edu)
SEÇME KAYNAKÇA
Harika Zöhre and Emrah Yıldız
Mersin University, May 2013
Cumhuriyet Döneminde Türkiye'de Tarihçilik ve Tarih Yayıncılığı Sempozyumu, Bildiriler, (Edt. Mehmet Öz), TTK Yayınları, Ankara, 2011
İlhan Tekeli, Tarih Bilinci ve Gençlik: Karşılaştırmalı Avrupa ve Türkiye Araştırması, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, 1998
Tekeli, Tarih Yazımı Üzerine Düşünmek, Dost Kitabevi, Ankara, 1998
Ahmet Özcan, Türkiye'de Popüler Tarihçilik 1908-1960, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 2011
Salih Özbaran, Tarih, Tarihçi ve Toplum, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, 2007
Salih Özbaran, Güdümlü Tarih, Cem Yayınevi, İstanbul, 2003
Salih Özbaran, Geçmişi Güncelleştirmek: Tarihçi İmgesinden Medya Sözcülüğüne, Tarihçi Kitabevi, İstanbul, 2011
Tarih Öğretimi ve Ders Kitapları 1994 Buca Sempozyumu, Yay. Haz. Salih Özbaran, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, 2011
Büşra Ersanlı, İktidar ve Tarih: Türkiye'de "Resmi Tarih" Tezinin Oluşumu (1929-1937), İletişim Yayınları, İstanbul, 2003
Oktay Özel, Dün Sancısı: Türkiye'de Geçmiş Algısı ve Akademik Tarihçilik, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2009
Tarih ve Milliyetçilik I. Ulusal Tarih Kongresi Bildiriler, Mersin Üniversitesi, 1999
Tarih ve Toplum Dergisi, Sayı 34, 44, 46, 106, 107, 112, 108, 113, 148, 149,152, 229, İletişim Yayınları, İstanbul
Taner Timur, Osmanlı Kimliği, Hil Yayınları, İstanbul, 2010
Episode Music: Seyyan Hanım - Mazi
5/17/2013 • 0
Girit Müslümanlarının Ada'da Son Yılları | Melike Kara
105. Mübadeleden Önce Girit
A street in Chania, Crete (1913)
Source: Library of Congress
Yunanistan Müslümanlarına yönelik çalışmalar genellikle Mübadele ve Batı Trakya Türkleri üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu bölümde söz konusu çalışmalardan farklı olarak Melike Kara, Yunanistan'ın 1913 yılında itibaren bir parçası olan Girit'e ve Müslümanlarına ilişkin incelemelerde bulunuyor. Müslümanların 1913 yılından Ada'dan ayrıldıkları 1924 yılına kadar yaşamlarında meydana gelen değişimleri ortaya koyarken olayların arka planında yer alan siyasi gelişmelere de değiniyor.
Most studies of Muslims in Greece focus on the population exchange of 1924. In this episode, Melike Kara examines the little studied period directly preceding the population exchange through the peculiar case of Crete, which passed from independent status to being a part of Greece only in 1913. Taking a social history approach, we discuss some of the changes in the Cretan Muslim community as an official minority in Greece within the context of broader political developments (podcast is in Turkish).
iTunes
Left to Right: Zeynep Sabancı and Melike Kara
Mersin University, April 2013
Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü'nde doktora yapmakta olan Melike Kara, toplumsal tarih ve azınlıklarla ilgili çalışmalar yürütmektedir. (bknz. academia.edu)
Yakınçağ Orta Doğu Tarihi çalışan Chris Gratien Georgetown Üniversitesi'nde doktora yapmaktadır. (bknz. academia.edu)
Askeri tarihi çalışan Zeynep Sabancı Mersin Üniversitesi'nde doktora yapmaktadır. (bknz. academia.edu)
Citation: "Girit Müslümanlarının Ada'da Son Yılları," Melike Kara, Zeynep Sabancı, and Chris Gratien, Ottoman History Podcast, No. 105 (May 3, 2013) http://www.ottomanhistorypodcast.com/2011/05/crete-greece-ottoman-empire.html.
SEÇME KAYNAKÇA
Girit mübadili Kösem Hazar'ın Girit'te
çekilmiş aile fotoğrafı (Kaynak: Melike Kara)
Nükhet Adıyeke, (2000). Osmanlı İmparatorluğu ve Girit bunalımı. Ankara: T.T.K. yayını.
Nükhet Adıyeke (2005). "Osmanlı egemenliği altında Girit’te Müslüman kimliğin oluşumu ve Müslüman cemaati ile Ortodoks Cemaati Arasındaki İlişkiler." Yeniden Kurulan Yaşamlar 1923 Türk- Yunan Zorunlu Nüfus Mübadelesi, (Derleyen: Müfide Pekin), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 365-377.
Nuri Adıyeke (2006). Girit nikah defterleri ve Girit’te evlilikler, Fethinden Kaybına Girit, (İçinde), İstanbul: Babıâli Kültür Yayıncılığı, 57-70.
Benedict Anderson, (2007). Hayali cemaatler – milliyetçiliğin kökenleri ve yayılması. (Çev. İskender Savaşır). İstanbul: Metis Yayıncılık.
Fernand Braudel, (2001). Uygarlıkların grameri. (Çev. Mehmet Ali Kılıçbay). Ankara: İmge Kitabevi.
Richard Clogg, (2003). Minorities in Greece, London: Hurst&Company.
Detorakis, T. E. (1994). History of Crete. Iraklion.
Molly Greene, (1993). Kandiye 1669–1720: the formation of a mercant class. Princeton: Princeton Üniversitesi. Doktora Tezi.
Ersin Gülsoy, (2004). Girit’in fethi ve Osmanlı idaresinin kurulması (1645–1670). İstanbul: Tarih ve Tabiat Vakfı Yayınları.
Kemal Karpat, (2004). "1683’ten Sonra Osmanlıların Balkan Uluslarıyla İlişkileri." Balkanlar’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk, (İçinde), (Çev. Recep Boztemur), Ankara: İmge Yayınevi, 61-129.
Herkül Millas, (1992). Yunan Ulusunun Doğuşu, İstanbul: İletişim Yayınları.
Baskın Oran, (1986). Türk- Yunan ilişkilerinde Batı Trakya sorunu. Ankara: Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yayınları.
Tsitselikis, K. (2004). The legal status of Islam in Greece. Die Welt des İslams, Leiden: 402-431.
Tsitselikis, K. (2005). "1923’ten önce Yunanistan’da Müslüman cemaatler yasal süreklilikler ve ideolojik tutarsızlıklar." Yeniden Kurulan Yaşamlar 1923 Türk- Yunan Zorunlu Nüfus Mübadelesi, (Der: Müfide Pekin), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 341-357.
Onur Yıldırım, (2006). Diplomasi ve göç Türk- Yunan Mübadelesinin öteki yüzü. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
5/3/2013 • 0
Gelenekten Gelenekçiliğe: Osmanlı ve Müzik | Cem Behar
100. Music and the Making of Tradition
Over the past century, a genre of music called Turkish classical music (sanat muzikisi) emerged as a would-be revival of traditional Ottoman/Turkish music that emerged during the sixteenth century. In this episode, Cem Behar clears up some widespread misconceptions about the history of this music and explains how we have gone from tradition to "traditionalism" with regards to the Ottoman musical past (note: podcast is in Turkish).
Bu ezber bozan podcastımızda Prof. Dr. Cem Behar bizlere 16. yüzyılın ortalarında zuhur eden geleneksel Osmanlı/Türk musikisinin modernizasyon projesi çerçevesinde bir çok "icat edilmiş gelenek" ile nasıl inkıta'ya uğratıldığını anlatıyor. Günümüz Türk Sanat musikisi ile Osmanlı dönemindeki musikinin kompozisyon ve icraları arasındaki farklılıklar üzerinde durarak "gelenek"in yerini nasıl "gelenekçilik"e bıraktığına dikkati çektikten sonra, geleneksel Osmanlı/Türk musikisinin bir çok karanlık yönüne ışık tutuyor.
Prof. Dr. Cem Behar İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. (see faculty page)
Yeniçağ Akdeniz Tarihi ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde ders vermektedir. (bkz. academia.edu)
Osmanlı Askeri Tarihi üzerine uzmanlaşan Dr. Kahraman Şakul İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesidir. (academia.edu)
Citation: "Gelenekten Gelenekçiliğe: Osmanlı ve Müzik," Cem Behar, Emrah Safa Gürkan, Kahraman Şakul, and Chris Gratien, Ottoman History Podcast, No. 100 (April 4, 2013) ttp://www.ottomanhistorypodcast.com/2011/04/music-modernization-tradition-ottoman-empire-behar.html.
SEÇME KAYNAKÇA
Cem Behar, Klasik Türk musikisi üzerine denemeler (İstanbul: Bağlam Yayınları, 1987).
Cem Behar, Ali Ufkî ve Mezmurlar (İstanbul: Pan Yayıncılık, 1990).
Cem Behar, Zaman, mekân, müzik: Klasik Türk musıkisinde eğitim (meşk), icra ve aktarım (İstanbul: Alfa Yayınları, 1993).
Cem Behar, Aşk Olmayınca Meşk Olmaz: Geleneksel Osmanlı Türk Müziği'nde Eğitim ve İntikal (İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 1998).
Cem Behar, Musıkiden müziğe: Osmanlı / Türk müziği: gelenek ve modernlik (makaleler, kaynaklar, metinler) (İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2005).
Cem Behar, “The Ottoman Musical Tradition,” in The Cambridge History of Turkey, Volume 3: The Later Ottoman Empire, 1603-1839, ed. Suraiya N. Faroqhi (Cambridge: Cambridge University Press, 2006): 393-407.
Cem Behar, Şeyhülislâm'ın müziği: 18. yüzyılda Osmanlı/Türk musıkisi ve Şeyhülislâm Es'ad Efendi'nin Atrabü'l-âsâr'ı (İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2010).
4/4/2013 • 0
19. yüzyıl Türk Edebiyatı'nda Müzik | Melda Üner
97. Ottoman Writers and European Classical Music
Advertisement for operaperformance at Naum Theatre inPera, Istanbul (1833)
Osmanlı toplumunun yaşamının hızla değiştiği bir dönem olan 19. yüzyılda sanat alanında da birçok yenilikler ortaya çıktı. Bu podcastın birinci bölümünde Doç. Dr. Melda Üner ile batılılaşma ve modernleşme paradigmaları çerçevesinde 19. yüzyıl Türk Edebiyatı’nda müzik ögesinin nasıl kullanıldığını konuşacağız. Dönemin bir çok edebi eseri üzerinde yoğunlaşarak Tanzimat ve Servet-i Fünûn gibi iki ayrı edebi dönemde Osmanlı aydınının batılılaşma ve modernleşme karşısındaki tavırlarını ve “Doğu” ile “Batı” arasındaki tercihlerini tartışacağız. Podcastımızın ikinci kısmında, Emrah Safa Gürkan Osmanlı edebiyatı'nda bahsi geçen klasik müzik eserlerini içeren ve Melda Üner, Murat Özkoyuncu ve Chris Gratien tarafından hazırlanan mixtape'imizi sunuyor.
The nineteenth century not only radically transformed daily life in Ottoman society but also introduced new artistic styles. In part one of this podcast, Assoc. Prof. Melda Üner examines the element of music in nineteenth-century Turkish literature along the paradigms of westernization and modernization. Exploring a number of contemporary works, she focuses on Ottoman intellectuals’ attitudes towards westernization and modernization and demonstrates how they took sides between “East” and “West” in two different literary periods: the Tanzimat and Servet-i Fünûn. In the second part of the podcast, Emrah Safah Gürkan presents a mixtape organized by Melda Üner, Murat Özkoyuncu, and Chris Gratien displaying examples of European classical music referenced in Ottoman literature (podcast is in Turkish).
1. Bölüm 19. yüzyıl Türk Edebiyatı'nda Müzik: Melda Üner ile bir görüşme
MP3 File
iTunes
2. Bölüm Osmanlı Romanlarından Klasik Batı Müziği Seçmeleri
MP3 File
iTunes
Tanzimat Dönemi'nden günümüze Türk Edebiyatı üzerine uzmanlaşan Doç. Dr. Melda Üner başkan yardımcılığı görevini de üstlendiği Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde ders vermektedir. (bkz. academia.edu)
Yeniçağ Akdeniz Tarihi ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde ders vermektedir. (bkz. academia.edu)
Dr. Murat Özkoyuncu Andante Dergisi Yazar ve Eleştirmenidir (bkz. Andante)
Yakınçağ Orta Doğu Tarihi çalışan Chris Gratien Georgetown Üniversitesi'nde doktora yapmaktadır (bkz. academia.edu)
SEÇME KAYNAKÇA
İnceleme
Kitapları:
Ahmet Hamdi Tanpınar, XIX. Asır Türk Edebiyatı
Tarihi, Yay.Haz. Abdullah Uçman (İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2006)
Ahmet Hamdi Tanpınar, Edebiyat Üzerine Makaleler, Haz.: Zeynep Kerman (İstanbul: Dergâh
Yayınları, 1992).
Ahmet Hamdi Tanpınar, XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi (İstanbul: Çağlayan Kitabevi, 1967).
Halid Ziya Uşaklıgil, Sanata Dair II (İstanbul: Hilmi Kitabevi, 1938).
Halid Ziya, Kırk
Yıl III, (İstanbul: Cumhuriyet Gazetesi ve Matbaası, 1936).
Ayşe Melda Üner, Roman ve Musiki (İstanbul: Simurg Kitapçılık, 2006).
Romanlar:
Ahmet Midhat Efendi, Felâtun Bey ve Rakım Efendi, Haz.: Necat Birinci (Ankara: Atatürk
Kültür , Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2000).
Ahmet Midhat Efendi, Müşahedat, Haz.: Necat
Birinci (Ankara: Atatürk Kültür , Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu
Yayınları, 2000).
Ahmet Midhat Efendi, Jön Türk, Haz.: Dr. Osman
Gündüz (Ankara: Akçağ Basım Yayım Pazarlama A.Ş., 1999).
Recaizade Mahmut Ekrem, Araba Sevdası, Haz. İsmail Parlatır, Nurullah Çetin ve Hakan Sazyek (İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları , 1997).
Mizancı Murat, Turfanda
mı Yoksa Turfa Mı? (Ankara: Akçağ Yayınları, 1999).
Sami Paşazade Sezai, Sergüzeşt (İstanbul: Sahip ve Naşiri Kütüphane-i Sudî, İstanbul Bab-ı Âli
Caddesi, Orhaniye Matbaası, 1924).
Nabizade Nazım, Zehra (Ankara: Akçağ Yayınları, 1997).
Fatma Aliye Hanım, Udî, (Dersaâdet: İkdam Matbaası, 1315/1899).
Halid Ziya Uşaklıgil, Mai ve Siyah, Haz.: Enfel Doğan (İstanbul: Özgür Yayınları, 2007).
Halid Ziya Uşaklıgil, Aşk-ı Memnu, Haz.: Muharrem Kaya (İstanbul: Özgür Yayınları, 2003).
Halid Ziya Uşaklıgil, Nesl-i Ahir, Haz.: Alev Sınar Uğurlu (İstanbul: Özgür Yayınları, 2009).
Mehmet Rauf, Eylül, Haz.: Metin Martı (İstanbul: Arma Yayınları, 1998).
Müzik:
Felix Mendelssohn-Bartholdy
Concerto per violino e orchestra in Mi minore op. 64
NBC Symphony Orchestra, 1944
Giuseppe Verdi
La fatal pietra (Aida)
Nicola Zerola, 1909
Giuseppe Verdi
Pace, Pace, Mio Dio (La Forza Del Destino)
Rosa Ponselle, 1928
Charles Gounod
Je veux vivre dans le rêve (Roméo et Juliette)
Amelita Galli-Curci (1917)
Charles Gounod
'O merveille! ... A moi les plaisirs' (Faust)
Enrico Caruso / Marcel Journet, 1910
Jacques Offenbach
Le roi plaintif qui s'embarque (La Belle Hélène)
Paris Philharmonic Chorus & Orchestra, 1952
Ludwig van Beethoven
Moonlight Sonata
Solomon, 1956
Frédéric Chopin
Piano Concerto No. 2
Alfred Cortot, piano / John Barbirolli, conductor (1935)
Felix Mendelssohn-Bartholdy
A Midsummer Night's Dream
Cleveland Orchestra, 1942
Frédéric Chopin
Nocturne in C sharp Minor (No.20)
Vladimir Ashkenazy
3/20/2013 • 0
Tedirgin Anadolu | Taylan Akyıldırım
93. Celali İsyanları ve Anadolu'da Büyük Kaçgun
Ottoman SipahisGermany, 16th Century
Osmanlı tarihçileri uzun bir zamandır 17. yüzyılın krizlerle dolu ilk yarısında klasik Osmanlı kurumlarının geçirdiği büyük dönüşümlere odaklanmaktadır. Bu podcastımızda Taylan Akyıldırım le Anadolu’yu tamamen etkisi altına alıp önemli siyasi, iktisadi ve toplumsal etkiler yaratan Celali İsyanları üzerine konuştuk. Küçük Buz Çağı, Fiyat Devrimi, Osmanlı gerilemesi, Askeri Devrim gibi paradigmalar çerçevesinde bu isyanların nedenleri ve sonuçları üzerinde durmaya çalıştık.
Ottoman historians have long focused on the radical transformation of classical Ottoman institutions during the first half of the seventeenth century. In this podcast, Taylan Akyıldırım discusses the political, economic and social effects of the Celali Revolts that dominated the entire Anatolian countryside. He tries to underline the reasons for and consequences of these revolts within the frameworks of paradigms such as the Little Ice Age, the Price Revolution, Ottoman Decline and the Military Revolution. Note: the podcast is in Turkish.
iTunes
Konya ve Larende yöresinde Celali İsyanları'nın etkileri üzerine doktorasını hazırlayan Taylan Akyıldırım Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü'nde doktora çalışmalarında bulunmaktadır
Yeniçağ Akdeniz ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan Bahçeşehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde ders vermektedir (see academia.edu)
Yakınçağ Orta Doğu Tarihi çalışan Chris Gratien Georgetown Üniversitesi'nde doktora yapmaktadır (academia.edu)
SEÇME KAYNAKÇA
Akdağ, Mustafa, Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası Celâlî İsyanları, YKY, İstanbul 2009
Barkan, Ömer Lütfi, “Tarihi Demografi Araştırmaları ve Osmanlı Tarihi”, Türkiyat Mecmuası 10 (1951-53), s.1-27
Cipolla, Carlo M., The Economic History of World Population, Penguin Books, Baltimore 1970
Cook, Michael, Population Pressure in Rural Anatolia,1450-1600, London: Oxford University Press, 1972
Faroqhi, Suraiya, “Krizler ve Değişim,1590-1699”, Halil İnalcık-Donald Quataert (ed.), Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi, cilt 2, s. 543-759
Goldstone, Jack, Revolution and Rebellion in the Early Modern World, University of California Press, Berkeley 1991
Griswold, William, Anadolu’da Büyük İsyan 1591-1611, çev. Ülkün Tansel, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2000
İnalcık, Halil, “Military and Fiscal Transformation in the Ottoman Empire, 1600-1700”, Archivum Ottomanicum 6 (1980), s.283-337
İslamoğlu-İnan, Huri, State and Peasant in the Ottoman Empire: Agrarian Power Relations and Regional Economic Development in Ottoman Anatolia during the Sixteenth Century, Leiden: E.J.Brill, 1994
Kuniholm, Peter, “Archeological Evidence and Non-Evidence for Climatic Change”, Philosophical Transactions of the Royal Society, A330, s.645-655
McGowan, Bruce, Economic Life in Ottoman Europe: Taxation, Trade, and Struggle for Land, 1600-1800, Cambridge University Press, 1981
Özel, Oktay, “Population Changes in Ottoman Anatolia during the 16th and 17th
Centuries: the Demographic Crisis‟ Reconsidered,” International Journal of Middle Eastern Studies 36 (2004), s. 183-205
Özel, Oktay, “Banditry, State and Economy: On the Financial Impact of the Celâli
Movement in Ottoman Anatolia” Halil İnalcık and Oktay Özel (ed.), IXth Congress of Economic and Social History of Turkey, Dubrovnik, 20-23 August 2001 (Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi, 2005), s. 65-74.
Özel, Oktay, “The Reign of Violence: The Celâlis (c.1550-1700)”, in Christine Woodhead (ed.), The Ottoman World, London and New York: Routledge
Özel, Oktay, “17. Yüzyıl Osmanlı Demografi ve İskan Tarihi İçin Önemli Bir Kaynak: 'Mufassal' Avârız Defterleri,” XII. Türk Tarih Kongresi, Ankara, 12-16 Eylül 1994, Kongreye Sunulan Bildiriler, III , TTK Basımevi, Ankara 1999), s. 735-744.
Parker, Geoffrey, Europe in Crises, 1598-1648, London: Fontana History of Europe, 1990
Tezcan, Baki, The Second Ottoman Empire Political and Social Transformation in the Early Modern World, Cambridge University Press, 2010
Todorova, Maria, “Was There a Demographic Crisis in the Ottoman Empire in the Seventeenth Century?” Etudes Balkaniques 2 (1988), s.55-63
2/14/2013 • 0
I. Selim imgesi ve 17. yüzyılda Osmanlı şehirlilerinin tarih algısı
Tülün Değirmenci
Günümüzde tarihin nasıl algılandığı, yeniden üretildiği, sembolize ve politize edildiği tartışılırken, geçmiş toplumların kendi geçmişlerini nasıl algıladıkları sıklıkla gözden kaçmaktadır. Bu podcastımızda Yard. Doç. Dr. Tülün Değirmenci resimli el yazmalarındaki I. Selim (1512-1520) imgesi üzerinden 17. yüzyıl Osmanlı şehirlilerinin tarih algısını inceliyor. Siyaset, popüler algı ve tarihyazımı arasındaki ilişkiyi gözler önüne sermekle kalmıyor, ikonografi, kitap üretimi ve okuma kültürü gibi Osmanlı entellektüel tarihinin önemli mevzularını da mercek altına alıyor.
In spite of lively debate regarding how history is reconstructed today, historians have paid less attention to how past societies perceived their own past. In this episode, based on a seventeenth-century illustrated manuscript, Tülün Değirmenci explores how 17th century Ottoman city-dwellers perceived the controversial figure of Sultan Selim I (note: this episode is in Turkish).
iTunes
Osmanlı Sanat Tarihi, Resimli Kitaplar ve Okuma Kültürü üzerine eserler veren Yard. Doç. Dr. Tülün Değirmenci Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde ders vermekte ve Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde Senior Fellow olarak araştırma yapmaktadır. (see academia.edu).
Yeniçağ Akdeniz ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan Bahçeşehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde ders vermektedir. (see academia.edu)
Citation: "I. Selim imgesi ve 17. yüzyılda Osmanlı şehirlilerinin tarih algısı," Tülün Değirmenci, Emrah Safa Gürkan, and Chris Gratien, Ottoman History Podcast, No. 89 (January 19, 2013) http://www.ottomanhistorypodcast.com/2013/01/sultan-selim-image-art.html.
SEÇME KAYNAKÇA
Selahattin Tansel, Yavuz Sultan Selim, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yay. 1969.
Feridun M. Emecen, Yavuz Sultan Selim, İstanbul: Yitik Hazine Yayınları, 2010
Şehabeddin Tekindağ, “Selim-Nâmeler,” İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü Dergisi, 1 (Ekim 1970),…
Ahmet Uğur, “Selim-Nâmeler,” Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, XXII, (1978): 367-379
Tülün Değirmenci, “Bir kitabı kaç kişi okur? Osmanlı’da Okurlar ve Okuma Biçimleri Üzerine Bazı Gözlemler,” Tarih ve Toplum: Yeni Yaklaşımlar, 13 (Aralık 2011): 7-43.
Tülün Değirmenci, “Şah İsmail’in Gözdesi Tâclı Hanım’ın Tasviri,” Toplumsal Tarih, 211 (Temmuz 2011): 42-45.
Bağcı, Serpil, Filiz Çağman, Günsel Renda ve Zeren Tanındı. Osmanlı Resim Sanatı, (İstanbul: Kültür Bakanlığı Yayınları, 2006).
Images
Bayezid II fighting his son Selim at Uğraşdere (Selīm-nāme, TSMK, H. 1597-8, f. 44a)
Selim I fighting his brother Ahmed (Selīm-nāme, TSMK, H. 1597-8, f. 83b)
Bayezid II's Funeral (Selīm-nāme, TSMK, H. 1597-8, f. 62a)
Battle of Chaldiran (Selīm-nāme, TSMK, H. 1597-8)
Selim I on his deathbed (Selīm-nāme, TSMK, H. 1597-8, f. 267a)
Music: Golden Horn Ensemble - Tanbur Taksimi
1/19/2013 • 0
Diplomat bir Şehzade'nin portresi: II. Selim | Güneş Işıksel
87. A Prince and a Diplomat
Genelde hükümdar merkezli bir siyasi tarih anlayışı geliştiren Osmanlı tarihyazımı ironik bir şekilde bu hükümdarlar üzerine kapsamlı biyografiler üretememiştir. Bu podcastimizde Collège de France ve Sorbonne Üniversitesi’nden Dr. Güneş Işıksel ile II. Selim’in şehzadelik dönemine odaklanarak üzerine pek fazla bilgimizin olmadığı bir alan olan Osmanlı diplomasisini inceledik. Modern Osmanlı Devleti’nin oluşumu ve egemenlik anlayışı gibi kavramlar çerçevesinde bir şehzadenin diplomatik etkinliğini ele alarak, gereğinden fazla payitaht merkezli bir Osmanlı siyasi tarihinin de eleştirisini yapmaya çalıştık.
Even though Ottoman historiography was generally centered on Sultans and their reigns, ironically, it did not produce biographies of these rulers. In this episode, Güneş Işıksel explores Selim II's period as a prince and his role in diplomacy during the reign of his father Suleiman the Magnificent (note: this episode is in Turkish).
Yeniçağ Osmanlı İmparatorluğu ve Diplomasi Tarihi üzerine
uzmanlaşan Dr. Güneş Işıksel Collège de France ve Paris-Sorbonne
Üniversitesi'nde (Paris IV) doktora sonrası çalışmalarını yürütmektedir. (see academia.edu)
Yeniçağ Akdeniz ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaşan
Dr. Emrah Safa Gürkan Bahçeşehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde ders
vermektedir. (see academia.edu)
Citation: "Diplomat bir Şehzade'nin portresi: II. Selim," Güneş Işıksel, Emrah Safa Gürkan, and Chris Gratien, Ottoman History Podcast, No. 87 (January 4, 2013) http://www.ottomanhistorypodcast.com/2013/01/sultan-selim-ii-biography-prince-diplomat.html
Select Bibliography
Güneş Işıksel, "A letter of Shahzade Selîm to Charles IX of France on “Nassi Affair”", Cuadernos de Estudos Sefarditas, VII (2007): 245-254.
Güneş Işıksel, "La politique étrangère ottomane
dans la seconde moitié du XVe siècle : le cas du règne de Selîm
II (1566-1574)" (Doktora Tezi, EHESS, 2012).
İsmail Hakkı Uzunçarşılı, "İran Şahı’na İltica Etmiş Olan Şehzade Bayezid`in Teslimi için Sultan Süleymân
ve Oğlu Selim Tarafından Şah’a Gönderilen Altınlar ve Kıymetli
Hediyeler", Belleten, XXIV/93 (1960): 103-110.
Gilles Veinstein, "Une lettre de Selim II au roi de Pologne XE "Pologne"
Sigismond-Auguste sur la campagne d’Astrakhan XE "Astrakhan" de 1569", Wiener Zeitschrift für die
Kunde des Morgenlandes, LXXXII (1992): 397-420.
Gilles Veinstein, "Autour de la lettre de
Selim II aux andalous et des origines de la guerre de Chypre", in Encarnación Sanchez, García Pablo Martín Asuero, Michele Bernardini (éd.), España
y el Oriente islámico entre los siglos XV y XVI. Imperio Otomano, Persia y Asia
central (Istanbul, Isis, 2007): 271-281.
Bülent Arı, "Early
Ottoman diplomacy: ad hoc period" in A.
Nuri Yurdusev (éd.), Ottoman diplomacy: conventional or unconventional? (Basingstoke,
Palgrave, 2004): 36-65.
Metin Kunt, “A prince goes forth
(perchance to return)” in Identity
and Identity Formation in the Ottoman World: A Volume of Essays in Honour of
Norman Itzkowitz, eds. B.
Tezcan and Karl K. Barbir (Wisconsin: Wisconsin University Press, 2007), pp.
63-71
Music: Golden Horn Ensemble - Hicaz Sirto
1/4/2013 • 0
Hat Sanatı
Irvin Cemil Schick
Many have attributed the richness of the Islamic calligraphic tradition to a prohibition on the use of human images; however, this interpretation is based on many false assumptions about history and culture in the Islamic world as well as the normativity of the Western cultural experience. In this episode, Irvin Cemil Schick dismantles some of the usual cliches about art in Muslim societies and considers calligraphy (hat sanatı) as a symbolic art form in its own right.
Birçok araştırmacı zengin ve köklü bir geleneğe sahip olan İslam hat sanatının ortaya çıkışını İslam dininin insan suretinin resmedilmesini yasaklaması ile açıklamaya çalışmıştır. Ancak, bu yorum İslam dünyasının kültür ve tarihi hakkında bir takım yanlış çıkarsamalara olduğu kadar, Batının tarihi ve kültürel gelişimini normatif olarak kabul eden modası geçmiş bir tarihsel metodolojiye de dayanmaktadır. Bu bölümde Irvin Cemil Schick İslam toplumlarında sanat hakkındaki klişeleri yeniden gözden geçirirken, hat sanatını kendine özgü ve bağımsız bir sembolik sanat formu olarak değerlendirmektedir.
Note: the podcast is in Turkish
This podcast relies on a collection of images available here:
Yrd. Doç. Dr. Irvin Cemil Schick Istanbul Şehir Üniversitesi'nde matematik ve tarih üzerine dersler vermektedir.
Yeniçağ Akdeniz ve Osmanlı Imparatorluğu Tarihi üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan Bahçeşehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde ders vermektedir (academia.edu)
Select Bibliography
Calligraphy in Islamic Architecture: Space, Form, and Function, eds. Mohammad Gharipour and İrvin Cemil Schick (Edinburgh: Edinburgh University Press, forthcoming in 2013).
M. Uğur Derman, Letters in Gold: Ottoman Calligraphy from the Sakıp Sabancı Collection,
Istanbul, trans. Mohamed Zakariya (New York: The Metropolitan Museum of Art, 1998).
Malik Aksel, Türklerde Dinî Resimler: Yazı-Resim (İstanbul: Elif Yayınları, 1967).
10/7/2012 • 0
Osmanlı İmparatorluğu ve Yeni Askeri Tarihçilik
Kahraman Şakul
Türkçe yaptığımız ilk podcastimizde Kahraman Şakul ile Yeni Askeri Tarih üzerine konuşuyoruz. Aynı zamanda genel bir literatür değerlendirmesini de içeren bu podcastimizde, Yrd. Doç. Dr. Şakul bize Osmanlı tarihyazımında görece ihmal edilmiş bir alan olan Askeri Tarihin sadece savaş ve seferlerin tarihi olmadığını belirterek, verdiği çeşitli örneklerle bu tarihin sosyal, ekonomik ve kültürel boyutlarını gözler önüne seriyor.
Military history is more than just writing about battles and strategy. It involves examining social, economic, and cultural issues as well. In our first Turkish language podcast, Kahraman Şakul explains why a new approach to military history of the Ottoman Empire--a relatively neglected field as of late--can both enrich and be enriched by other areas of social history, and he provides a historiographical overview of the new kind of military history.
Osmanlı Askeri Tarihi üzerine uzmanlaşan Dr. Kahraman Şakul İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde Yrd. Doç. olarak görev yapmaktadır (academia.edu)
Yeniçağ Akdeniz ve Osmanlı Imparatorluğu Tarihi üzerine uzmanlaşan Dr. Emrah Safa Gürkan Bahçeşehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde ders vermektedir (academia.edu)
Yakınçağ Orta Doğu Tarihi çalışan Chris Gratien Georgetown Üniversitesi'nde doktora yapmaktadır (academia.edu)
Select Bibliography
Kahraman Şakul, "Yeni Askeri Tarihçilik," Toplumsal Tarih, 198 (Haziran 2010) 31-36.
John A. Lynn, “The Embattled Future of Academic Military History”, The Journal of Military History, vol. 61, no. 4 (October 1997), s. 778-82.
Gábor Ágoston, Guns for the Sultan: Military Power and the Weapons Industry in the Ottoman Empire (New York: Cambridge University Press, 2005), Türkçe çevirisi: Barut, Top ve Tüfek : Osmanlı İmparatorluğu'nun Askeri Gücü ve Silah Sanayisi, çev. Tanju Akad (İstanbul: Kitap Yayınevi, 2006)
Rhoads Murphey, Ottoman Warfare, 1500-1700 (London: UCL Press, 1999), Türkçe çevirisi: Osmanlı'da Ordu ve Savaş, 1500-1700, çev. Tanju Akad (İstanbul: Homer Kitabevi, 2007); Karen Barkey, Bandits and Bureaucrats: the Ottoman Route to State Centralization (Ithaca, N.Y.: Cornell University Press, 1997), Türkçe çevirisi: Eşkiyalar ve Devlet: Osmanlı Tarzı Devlet Merkezileşmesi, çev. Zeynep Altok (İstanbul : Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1999)
Virginia H. Aksan, Ottoman Wars 1700-1870: an Empire Besieged (Harlow: Longman/Pearson, 2007), Türkçe çevirisi: Kuşatılmış Bir İmparatorluk: Osmanlı Harpleri, 1700-1870, çev. Gül Çağalı Güven (İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2010)
Geoffrey Parker, The Military Revolution: Military Innovation and the Rise of the West, 1500-1800 (Cambridge: Cambridge University Press, 1999)
Mehmet Yaşar Ertaş, Sultan’ın Ordusu: Mora Fethi Örneği 1714-1716 (İstanbul: Yeditepe Yayınları, 2007)
Hakan Yıldız, Haydi Osmanlı Sefere: Prut Seferi'nde Organizasyon ve Lojistik (İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2006)
Kemal Beydilli, “İlk Mühendislerimizden Seyyid Mustafa ve Nizam-ı Cedid’e Dair Risalesi”, Tarih Enstitüsü Dergisi, XIII (1983-87)