פודקאסט חדשות החוץ של "הארץ". סיפור חדשותי מהעולם הגדול, בכל שבוע.
בחזרה אל אימפריית המיליארדים של המנהיג הרוחני של איראן
השבוע בפודקאסט חוץ לארץ:
לרגל חג הפסח אנחנו מביאים בשידור נוסף פרק שהקלטנו לפני זמן רב. למעשה זה היה הפרק החמישי של הפודקאסט הזה כשעוד הגישה אותו רחל גולדברג.
בפרק הזה עסקנו בתאגיד איראני ענק בשם סטאד. זוהי למעשה אימפריה כלכלית שנבנתה באמצעות החרמת רכוש של אזרחים איראנים. מאז הקמתו, סטאד החרים באופן שיטתי דירות, חנויות ואדמות של מתנגדי משטר, מיעוטים דתיים, אסירים פוליטיים ואיראנים שעזבו את המדינה.
בשנת 2013 התפרסם בסוכנות הידיעות רויטרס תחקיר רחב היקף שחשף את דרכי הפעולה של הארגון והעריך כי שוויי עומד על לפחות 95 מיליארד דולר. יֵגַנַה טוֹרבַּטִי, שהיתה בצוות העיתונאים שהיתה בצוות החוקר, התארחה בפרק, והסבירה איך מאז הפרסום גבר כוחו של התאגיד וכיצד תזרים המזומנים שלו משאיר את חמינאי בשלטון.
בהמשך דיברנו גם עם ד"ר תמר עילם גינדין ואיתה ניסינו להבין את מנגנוני הכוח במדינה, כיצד באה לידי ביטוי אחיזתו של חמינאי באותם המנגנונים וגם למה הציבור האיראני לא מצליח למרוד בשלטון.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/25/2024 • 31 minutes, 10 seconds
איך משפיע איש עסקים מהמאה ה-19 על מה שצה"ל עושה בעזה? | פרק 106
הפודקאסט הזה עוסק בעניינים שמחוץ לגבולות ישראל, אבל המציאות הטראגית החזירה אותנו קצת אחרת מפגרת החגים. בפרק הזה של "חוץ לארץ" אנחנו מנסים להבין מהם חוקי המלחמה, איך ההיסטוריה עיצבה אותם וגם מה הקשר לנפוליאון ולאיש עסקים מז'נבה שנחרד מאימת המלחמה.
עם פרופ' אליאב ליבליך מאוניברסיטת תל אביב דיברנו על המותר והאסור בלחימה - גם בהקשר של ישראל וההווה אבל גם בהיבט הגלובלי. על האירועים שעיצבו את האופן שבו בני האדם נלחמים וגם ניסינו להביט אל העתיד, ואל הרגע בו מכונות ייצטרכו להחליט מי יחייה ומי ימות.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/2023 • 39 minutes, 42 seconds
למה בטורקיה קונים המון זהב ואיך זה קשור לבחירות היום | שידור נוסף
בפרק הזה, ששודר במקור בפברואר השנה, עסקנו בבחירות שמתקיימות היום (ראשון, 14.5) בטורקיה. כששידרנו אותו במקור האופוזיציה מול ארדואן עוד לא התגבשה סופית, אבל עם רמי דניאל ניסינו להבין למה ארדואן הקדים את הבחירות ומדוע בפעם הראשונה מזה 20 שנה שהוא בתפקיד יש סיכוי טוב שהוא יפסיד.
טורקיה, אחת המדינות הגדולות והחשובות באזור ואולי אף בעולם כולו, השתנתה לגמרי בשנות שלטונו של ארדואן. הנשיא הכריזמטי שהחל את דרכו כסמל דמוקרטי וליברלי, הפך עם השנים למנהיג ריכוזי ושמרן שהשתלט באלימות על מוסדות המדינה ועל התקשורת.
טורקיה, שמציינת 100 שנים להיווסדה כרפובליקה מודרנית על ידי אתאטורק, נמצאת ברגע מכריע. היא מפולגת בין חילונים ליברלים לשמרנים דתיים, סובלת ממשבר כלכלי חמור ואחרי שנים של טיהורים במנגנוני המדינה לא ברור האם שינוי פוליטי הוא בכלל אפשרי
אז איך שינה ארדואן את טורקיה, כיצד הפך השותף הקרוב שלו לאויב מושבע שנחשב לטרוריסט ומדוע דווקא הצבא הוא מגן החילוניות?
אורח: רמי דניאל
שיר סיום: Altın Gün - Goca DünyaSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/14/2023 • 47 minutes, 2 seconds
הדיקטטור הכי מגניב בעולם מנהל משא ומתן רצחני עם האזרחים שלו | פרק 45
הדיקטטור הכי מגניב בעולם. ככה קורא לעצמו נשיא אל סלבדור נאיב בוקלה. בחודשים האחרונים בוקלה הכניס לבתי הכלא 2% מתושבי המדינה שלו – חלקם נחטפו מהרחוב סתם כי הפרצוף שלהם נראה קשוח מדי.
למרבה ההפתעה, המעצרים, שהם חלק משורה של צעדים שמחקו לחלוטין את הדמוקרטיה באל סלבדור, הפכו את הנשיא הצעיר, בנו של מהגר פלסטיני, לפופולרי מאוד.
הדרמה במדינה המרכז אמריקאית היא חלק ממשא ומתן, חשאי, מוזר ואלים בין הנשיא לכנופיות פשע רצחניות שראשיהן נוסעים במכוניות שרד, ושמקורן בבתי הכלא של לוס אנג'לס.
מהלך אחר של הדיקטטור המגניב קנה לו פרסום עולמי. בוקלה הפך את אל סלבדור למדינה הראשונה בעולם שבה ביטקוין הוא מטבע רשמי, הוציא מיליונים מקופת המדינה כדי לרכוש את המטבע ומדבר על הקמת ערי קריפטו שיפיקו מטבעות באמצעות אנרגיה של הרי געש.
בפרק הזה של "חוץ לארץ" אנחנו באחת המדינות הכי אלימות בעולם. עם סבסטיאן בן דניאל ננסה להבין האם הנשיא המילניאלי הוא דיקטטור מדגם שהעולם עוד לא ראה והאם גל האלימות ומשחקי הקריפטו הם רק מסך עשן להסתרת מהלכיו האמיתיים של בוקלה.
פודקאסטים נוספים של הארץ:
🎧 ענת קם ואלוף בן על פרשת ההדלפות החשובה בהיסטוריה
🎧 איירה גלאס: "לא ציפינו ש-17 מיליון איש יורידו כל פרק שלנו"
See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/16/2022 • 31 minutes, 39 seconds
למה נשיא מצרים בונה עיר בירה חדשה במקום קהיר? | פרק 24
בשנת 2015 הכריזה מצרים על כוונתה לבנות עיר בירה חדשה במקומה של קהיר. כיום, בניית העיר שעתידה להפוך למרכז השלטוני והכלכלי של המדינה נמצאת בשיאה, ועל אדמת המדבר כבר ניצבים מבני ענק מרשימים ונוצצים.
המהלך הזה, אותו מנהיג הנשיא עבד אל פתאח א-סיסי , הוא חלק מחזון מצרים 2030 - תוכנית שאפתנית של מיזמי בנייה ענקיים שגוררת ביקורת חריפה על הנשיא ועל האינטרסים שלו.
בבניית העיר החדשה מושקע כסף בינלאומי רב שכן כלכלת מצרים לא יכולה לממן את כל הפרויקטים האלה בעצמה. במקביל, הבירה קהיר סובלת מהזנחה ומעוני, וההשלכות של הוצאת המרכז השלטוני והעסקי צפויות להיות עגומות ולדרדר עוד את מצבה של העיר שכונתה פעם מרכז העולם.
הי, אני רחל גולדברג ואתם מאזינים לחוץ לארץ – פודקאסט חדשות החוץ של הארץ. בכל שבוע אנחנו מדברים על סיפור מהעולם הגדול. והיום ננסה להבין האם בנייתה של בירת מצרים החדשה תצליח להוציא את ארץ הנילוס לדרך חדשה, או שאולי היא תיגמר בהפיכה שלישית.
פודקאסטים נוספים מבית הארץ:
🎧 נדב איל: "ישראלים מתנהגים בחוסר אחריות בקורונה ואז כולם באים לבכות"
🎧 ישראלים קנו יותר ממיליון כרטיסים לדבר הוולגרי והמזעזע הזה. סיכום שנה
🎧 מה הדבר הראשון שהייתם עושים עם 100 מיליון דולר?See omnystudio.com/listener for privacy information.