Winamp Logo
Fråga musikprofessorn Cover
Fråga musikprofessorn Profile

Fråga musikprofessorn

Swedish, Music industry, 1 season, 232 episodes, 1 hour, 14 minutes
About
Vi besvarar dina frågor om musik. Ansvarig utgivare: Elle-Kari Höjeberg
Episode Artwork

När visslas det i den klassiska musiken?

Det är en av frågorna som tas upp i sommarens sista avsnitt av Fråga musikprofessorn. Vi gräver också djupare i ursprunget till melodin små grodorna och diskuterar om man kan hitta spår av Wagner inom jazzharmonik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Josefin Johansson och Mattias LundbergProducent: Emilia MellbergSlutmix: Daniel HögbergFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
8/17/202442 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hur uppstod trumsetet?

Hur var Richard Wagners son Siegfried som kompositör? Och varför har många äldre kompositörers verk inga riktiga titlar utan bara nummer? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det här svaras det på i dagens Fråga musikprofessorn.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Josefin Johansson och Mattias LundbergProducent: Emilia MellbergSlutmix: Daniel HögbergFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
8/10/202433 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Finns det djur som spelar instrument?

Hur länge har pianot använts som ett orkesterinstrument i symfonier? Var i hjärnan sitter musiken? Och vad vet man om den ungerske kompositören Vilmos Montag? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det här svaras det på i dagens Fråga musikprofessorn.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Josefin Johansson och Mattias LundbergProducent: Emilia MellbergSlutmix: Daniel HögbergFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
8/3/202433 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Vad är en bra melodi?

Finns det musiker som verkar både inom jazz och klassisk musik? Och finns det sanning i påståendet att Pink Floyds album Dark Side of the Moon är synkront med filmen Trollkarlen från OZ ? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Bland annat det här pratas det om i dagens avsnitt av Fråga musikprofessorn. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Josefin Johansson och Mattias LundbergProducent: Emilia Mellberg Slutmix: Daniel HögbergFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
7/27/202440 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Finns det instrument byggda av sten?

Vad menas egentligen med baktakt? Finns det tonsättare i musikhistorien som var flöjtister? Det är några av frågorna i det här avsnittet av Fråga musikprofessorn. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Josefin Johansson och Mattias LundbergProducent: Emilia Mellberg Slutmix: Daniel HögbergFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
7/20/202440 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Var går gränsen mellan sång och tal?

Och vad finns det för exempel på nidkompositioner där tonsättare gör sig lustiga över andra tonsättare? Det diskuterar vi i det här avsnittet av Fråga musikprofessorn. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Josefin Johansson och Mattias LundbergProducent: Emilia Mellberg Slutmix: Daniel HögbergFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
7/13/202433 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Är musikaliska underbarn ett minne blott?

Vi ställer oss också frågan: har tonsättare favorittonarter? Dessutom tar vi oss an ett märkligt musikaliskt mysterium, nämligen vad som egentligen hände när countrystjärnan Bobbie Gentry försvann. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Och så tittar vi närmare på instrumentet ”k'ni” – ett munspelat stränginstrument från Vietnam. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Josefin Johansson och Mattias LundbergProducent: Elina PerdahlSlutmix: Daniel HögbergFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
7/6/202437 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Varför är modernistisk musik så svårsmält?

Ja, hur kommer det sig att så kallad svår musik kan vara så svår att ta till sig? Och stämmer det att manliga altar har kallare röster än kvinnliga diton? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vi tittar också närmare på det kinesiska instrumentet erhu. Hur är det konstruerat, och hur spelar man egentligen på det? Och musikfilmen ”Carnegie Hall” från 1947 – vad i den är sant, och vad är rent påhitt?Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Josefin Johansson och Mattias LundbergProducent: Elina PerdahlSlutmix: Daniel HögbergFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
6/29/202437 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Varför sjunger vi så gärna när vi är berusade?

Stämmer det att Queens gitarrist byggde sin gitarr av en gammal spiselkrans? Och finns det egentligen några regler om rytmen i nationalsången? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dessutom djupdyker vi i frågan om coloratursång. Finns det några manliga sådana, eller är det främst en kvinnlig syssla?Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Josefin Johansson och Mattias LundbergProducent: Elina PerdahlSlutmix: Peter JonasonFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
6/22/202440 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Varför utspelar sig så många operor i Sevilla?

Vi frågar oss också hur många körverk det finns som bara innehåller ordet Halleluja? Och vilken svensk kvinnlig tonsättare var egentligen först med att få sin musik publicerad i eget namn? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det är sommar och Fråga musikprofessorn är äntligen tillbaka! I det här första sommaravsnittet tittar vi närmare på låtar där det är svårt att avgöra om de går i dur eller moll. Hur kommer det sig att musiker väljer att skriva på ett så diffust sätt? Och så ställer vi oss frågan: vem var egentligen tonsättaren Agnes Campbell?Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Josefin Johansson och Mattias LundbergProducent: Elina PerdahlSlutmix: Peter Jonason.Fråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
6/15/202442 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Vad är egentligen en marintrumpet?

I vilken av Bartóks kvartetter spelar stråkarna utan vibrato och varför? Och hur kunde en helt vanlig pianokvintett nästan krossa César Francks äktenskap? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vi tittar också närmare på ett stycke av Louis Vierne, och hur det kommer sig att det är så likt musiken ur rymdfilmen ”Närkontakt av tredje graden”.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Till sommaren är vi tillbaka med tio helt nya avsnitt, så passa på att höra av dig redan nu!Programledare: Josefin Johansson och Mattias Lundberg Producent: Elina PerdahlSlutmix: Daniel HögbergFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio.
5/11/202437 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Fråga Musikprofessorn 2024-03-30 kl. 11.00

Vi besvarar dina frågor om musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
3/30/202437 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Fråga musikprofessorn – Best of 2023

Josefin Johansson och Mattias Lundberg öppnar upp gottepåsen med lyssnarfrågor som besvarats under året, och bjuder på ett specialavsnitt med några utvalda karameller. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Frida Claesson-JohanssonProducent: Linnea EdinFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio
1/6/202442 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Varför så snopna sluttoner hos ABBA?

Vilken svensk tonsättare är mest berömd utomlands, och varför slutar ABBA:s nya låt i ett oväntat ackord som lämnar lyssnaren hängande? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ... och hur låter egentligen det neapolitanska sextackordet? Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Frida Claesson-JohanssonProducent: Linnea EdinFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio
12/30/202333 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Vad är storyn bakom Eurovision-signaturen?

Är det i själva verket Mozart som ligger bakom psalmen Härlig är jorden? Hur blev det kända trumpetstycket av Charpentier hela Europas signaturmelodi? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ... och vilken kompositör förtjänar att bli mer berömd? Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Frida Claesson-JohanssonProducent: Linnea EdinFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio
12/23/202332 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Fråga musikprofessorn - Allhelgonaspecial

Exakt vad är det som gör att ett ackord låter läskigt? Vilken är den yngst respektive äldst avlidna kompositören i musikhistorien?.. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ...och finns det några kända exempel på kompositörer som har givit ut musik under mer berömda eller framstående kompositörers namn? Där har ni några av frågorna som det senast avsnittet av Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Viktor BergdahlProducenter: Erik Klarén och Emmy BergkvistFråga musikprofessorn görs av Munck Studios för Sveriges Radio
11/4/202341 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kände Haydn, Mozart och Beethoven varandra?

Hade giganterna Haydn, Mozart och Beethoven någon relation till varandra? Vad skrevs det för musik i koncentrationsläger? Och hur påverkas ljud av luftfuktighet? Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik NordinProducent: Clara Åström Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges R
8/14/202338 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Varför sitter Glenn Gould på en sådan liten stol?

Mattias och Josefin tittar närmare på Glenn Goulds lilla pianostol, går igenom Mozarts skrytverk och reder ut om munspelet först kom till jazz eller blues. Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik NordinProducent: Clara Åström Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio
8/7/202338 minutes, 1 second
Episode Artwork

När blir ljud musik?

Var går gränsen mellan ljud och musik? Finns det stycken som illustrerar tarmarnas funktion och hur lät det egentligen när man sjöng Iliaden och Oddyséen? Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik NordinProducent: Clara Åström Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio
7/31/202337 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Spelas klassisk musik snabbare och snabbare?

Vad vet man om musiken i antikens Egypten? Och vilket kräver egentligen mest musikalisk förmåga, att spela efter noter eller gehör? Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik NordinProducent: Clara Åström Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio
7/24/202338 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hur jobbar dirigenten?

Alla (nja, nästan) era frågor om dirigentens arbete får svar! Vad gör en dirigent bra? Hur mycket makt har man vid kort repetitionstid? Och är dirigentens språk internationellt? Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik NordinProducent: Clara Åström Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio
7/17/202337 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Hur mycket musik skrev Chaplin?

Musikkomponerande skådespelare, ärvd tondövhet och hur notation tolkats genom historien är några av ämnena som tas upp i detta avsnitt av Fråga Musikprofessorn. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik NordinProducent: Clara Åström Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio
7/10/202341 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Vad har Ed Sheeran snott från Marvin Gaye?

Mattias och Josefin reder i vilket Astrid Lindgrens favoritstycke egentligen var, Mozarts tidiga verk samt vad det var Ed Sheeran egentligen anklagades för att ha snott från Marvin Gaye. Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik NordinProducent: Clara Åström Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio
7/3/202343 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hur låter Bach när AI komponerar?

Kan artificiell intelegens komponera trovärdig musik? Dessutom förklarar Mattias hur Barberaren i Sevilla och Figaros bröllop egentligen hänger ihop. Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik NordinProducent: Clara Åström Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio
6/26/202344 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Saknar Dolly Parton dominantackord?

Mattias och Josefin går till botten med Dolly Partons förlorade dominantackord. Dessutom: Vem tog hand om Schuberts verk? Och finns det fler bortglömda mästare? Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik NordinProducent: Clara Åström Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio
6/19/202341 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Skrivs det stora verk för munspel?

Vad för överraskning fick man med när man köpte schweizisk choklad på 1800-talet? Mattias och Josefin benar i munspelets uppkomst samt om det någonsin skrivits ett större verk för detta instrument! Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik NordinProducent: Clara Åström Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio
6/12/202333 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Fråga musikprofessorn – nyårsspecial

Mattias Lundberg och Josefin Johansson tackar av 2022 genom att titta tillbaka på säsongen som gått och ger oss några smällkarameller ur högen av alla lyssnarfrågor som besvarats under året. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Viktor Bergdahl.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/31/202238 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Sjunger Shirley Bassey medvetet falskt i låten Goldfinger?

Varför blev Sankta Cecilia musikens skyddshelgon? Franz Schuberts dog relativt okänd, vem gjorde honom till en av musikhistoriens stora kompositörer? Det är några av frågorna i Fråga musikprofessorns höstavsnitt!Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Viktor Bergdahl. Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
11/5/202235 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Kan göken gala i både dur och moll?

Vem var det som skapade experimentella instrument i början av 1900-talet? Varför skrev den dansk-tyska kompositören Buxtehude vokalmusik på svenska? Vilket musikstycke tycker professorn Mattias är det vackraste i hela musikhistorien? Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/20/202243 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kan göken gala i både dur och moll?

Vem var det som skapade experimentella instrument i början av 1900-talet? Varför skrev den dansk-tyska kompositören Buxtehude vokalmusik på svenska? Vilket musikstycke tycker professorn Mattias är det vackraste i hela musikhistorien? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/20/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kan göken gala i både dur och moll?

Vem var det som skapade experimentella instrument i början av 1900-talet? Varför skrev den dansk-tyska kompositören Buxtehude vokalmusik på svenska? Vilket musikstycke tycker professorn Mattias är det vackraste i hela musikhistorien? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni några av frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/20/202258 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Varför finns det så få operaroller för låga basröster?

Hade Edvard Grieg skotskt påbrå? Vad kännetecknar musikgenren barbershop? Vad händer om en dirigent personligen inte gillar musiken som ska framföras? Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/13/202234 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Varför finns det så få operaroller för låga basröster?

Hade Edvard Grieg skotskt påbrå? Vad kännetecknar musikgenren barbershop? Vad händer om en dirigent personligen inte gillar musiken som ska framföras? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/13/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Varför finns det så få operaroller för låga basröster?

Hade Edvard Grieg skotskt påbrå? Vad kännetecknar musikgenren barbershop? Vad händer om en dirigent personligen inte gillar musiken som ska framföras? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/13/202258 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Vilken är världens mest spridda upphovsrättskyddade låt?

Varför återanvänds inte äldre operamusik med nyskriven text? Varifrån härstammar melodin Londonderry Air? Vilken tonsättare i musikhistorien har blivit äldst? Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/6/202248 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Vilken är världens mest spridda upphovsrättskyddade låt?

Varför återanvänds inte äldre operamusik med nyskriven text? Varifrån härstammar melodin Londonderry Air? Vilken tonsättare i musikhistorien har blivit äldst? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/6/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vilken är världens mest spridda upphovsrättskyddade låt?

Varför återanvänds inte äldre operamusik med nyskriven text? Varifrån härstammar melodin Londonderry Air? Vilken tonsättare i musikhistorien har blivit äldst? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/6/202258 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vem är musikhistoriens mest fenomenala underbarn?

Hur gör man ett glissando på en klarinett? Har Edvard Grieg inspirerats av en svensk psalm? Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/30/202242 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Vem är musikhistoriens mest fenomenala underbarn?

Hur gör man ett glissando på en klarinett? Har Edvard Grieg inspirerats av en svensk psalm? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/30/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vem är musikhistoriens mest fenomenala underbarn?

Hur gör man ett glissando på en klarinett? Har Edvard Grieg inspirerats av en svensk psalm? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/30/202258 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Har Sylvia Vrethammar lånat av Tjajkovskij?

Finns det någon relation mellan musikkunskap och förmågan att uppleva musik? Vad har svenska studenter för relation till stycket Gaudeamus Igitur? Var klassisk musik förbjuden i Kina under Maos tid? Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/23/202245 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Har Sylvia Vrethammar lånat av Tjajkovskij?

Finns det någon relation mellan musikkunskap och förmågan att uppleva musik? Vad har svenska studenter för relation till stycket Gaudeamus Igitur? Var klassisk musik förbjuden i Kina under Maos tid? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/23/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Har Sylvia Vrethammar lånat av Tjajkovskij?

Finns det någon relation mellan musikkunskap och förmågan att uppleva musik? Vad har svenska studenter för relation till stycket Gaudeamus Igitur? Var klassisk musik förbjuden i Kina under Maos tid? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/23/202258 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Vad betyder egentligen termen "stycke"?

Vad är universellt i musik och vad skiljer sig mellan olika kulturer? Hur funkar klämsång? Hur många professionella symfoniorkestrar finns det i Sverige? Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/16/202247 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Vad betyder egentligen termen "stycke"?

Vad är universellt i musik och vad skiljer sig mellan olika kulturer? Hur funkar klämsång? Hur många professionella symfoniorkestrar finns det i Sverige? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/16/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vad betyder egentligen termen "stycke"?

Vad är universellt i musik och vad skiljer sig mellan olika kulturer? Hur funkar klämsång? Hur många professionella symfoniorkestrar finns det i Sverige? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/16/202258 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Har människoapor någon musik?

Vad kännetecknar den spelstil som beskrivs som "sheets of sound"? Vad finns det för pionjärer inom genren ragtime? Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/9/202248 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Har människoapor någon musik?

Vad kännetecknar den spelstil som beskrivs som "sheets of sound"? Vad finns det för pionjärer inom genren ragtime? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/9/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Har människoapor någon musik?

Vad kännetecknar den spelstil som beskrivs som "sheets of sound"? Vad finns det för pionjärer inom genren ragtime? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Fredrik Nordin.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/9/202258 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Finns det dålig musik, eller är det alltid en smaksak?

Får man verkligen ändra i Bachs musik? Vad är sant och falskt i filmen om jazzpionjären Buddy Bolden? Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/2/202239 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Finns det dålig musik, eller är det alltid en smaksak?

Får man verkligen ändra i Bachs musik? Vad är sant och falskt i filmen om jazzpionjären Buddy Bolden? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/2/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Finns det dålig musik, eller är det alltid en smaksak?

Får man verkligen ändra i Bachs musik? Vad är sant och falskt i filmen om jazzpionjären Buddy Bolden? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/2/202258 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Finns det musiker som dött på sin post?

Skapades det ingen nationalromantisk musik i Tyskland och Österrike? Vad karaktäriserar den mongoliska sångtraditionen? Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/25/202231 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Finns det musiker som dött på sin post?

Skapades det ingen nationalromantisk musik i Tyskland och Österrike? Vad karaktäriserar den mongoliska sångtraditionen? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/25/202258 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Finns det musiker som dött på sin post?

Skapades det ingen nationalromantisk musik i Tyskland och Österrike? Vad karaktäriserar den mongoliska sångtraditionen? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring.Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson.Slutmix: Joakim Löfgren.Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/25/202258 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Varför sjunger Sarah Brightman Goethes text på italienska?

Vad kännetecknar instrumenten sinka och serpent? Varför är kontrabas, cello, viola och fiol stämda på olika sätt? Och vad är det för instrument som låter som en barnskallra i introt till Jimi Hendrix All along the watchtower? Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson. Slutmix: Joakim Löfgren. Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/18/202240 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Varför sjunger Sarah Brightman Goethes text på italienska?

Vad kännetecknar instrumenten sinka och serpent? Varför är kontrabas, cello, viola och fiol stämda på olika sätt? Och vad är det för instrument som låter som en barnskallra i introt till Jimi Hendrix All along the watchtower? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson. Slutmix: Joakim Löfgren. Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/18/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Varför sjunger Sarah Brightman Goethes text på italienska?

Vad kännetecknar instrumenten sinka och serpent? Varför är kontrabas, cello, viola och fiol stämda på olika sätt? Och vad är det för instrument som låter som en barnskallra i introt till Jimi Hendrix All along the watchtower? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson. Slutmix: Joakim Löfgren. Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/18/202258 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Finns det någon känd musiker eller tonsättare som dött en mystisk död?

Varför är musik skriven för orgel och piano ofta skriven fyrstämmigt? När och varför skedde inverteringen av tangenternas färger på klaverintrument? Finns det något vetenskapligt sätt att dela in instrument i typer? Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson. Slutmix: Fredrik Nordin. Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
4/30/202237 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Finns det någon känd musiker eller tonsättare som dött en mystisk död?

Varför är musik skriven för orgel och piano ofta skriven fyrstämmigt? När och varför skedde inverteringen av tangenternas färger på klaverintrument? Finns det något vetenskapligt sätt att dela in instrument i typer? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson. Slutmix: Fredrik Nordin. Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
4/30/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Finns det någon känd musiker eller tonsättare som dött en mystisk död?

Varför är musik skriven för orgel och piano ofta skriven fyrstämmigt? När och varför skedde inverteringen av tangenternas färger på klaverintrument? Finns det något vetenskapligt sätt att dela in instrument i typer? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som veckans Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson. Slutmix: Fredrik Nordin. Producent: Emilia Mellberg.Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
4/30/202258 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Vilken berömd kompositör dog av att få taktstocken på foten?

Är det svårare att vara nybörjare på ett instrument om man är gammal? Vad finns det för ukrainska tonsättare man bör känna till? Hur och när uppfanns dragspelet? Där har ni frågorna som säsongens första avsnitt av Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson. Slutmix: Fredrik Nordin. Producent: Emilia Mellberg. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
4/16/202234 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Vilken berömd kompositör dog av att få taktstocken på foten?

Är det svårare att vara nybörjare på ett instrument om man är gammal? Vad finns det för ukrainska tonsättare man bör känna till? Hur och när uppfanns dragspelet? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som säsongens första avsnitt av Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson. Slutmix: Fredrik Nordin. Producent: Emilia Mellberg. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
4/16/202258 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vilken berömd kompositör dog av att få taktstocken på foten?

Är det svårare att vara nybörjare på ett instrument om man är gammal? Vad finns det för ukrainska tonsättare man bör känna till? Hur och när uppfanns dragspelet? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som säsongens första avsnitt av Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin Johansson. Slutmix: Fredrik Nordin. Producent: Emilia Mellberg. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
4/16/202258 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Varför står solister alltid till vänster om dirigenten?

Varför låter det som Maria Callas har "två heta potatisar" i kinderna när hon sjunger? Hur används porslinstallrikar inom uzbekisk folkmusik? Och varför skrev Gabriel Fauré musik till Jean Racine? Där har ni frågorna som dagens avsnitt av Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Joakim LöfgrenProducent: Elina PerdahlExekutiv producent: David RuneFråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/25/202139 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Varför står solister alltid till vänster om dirigenten?

Varför låter det som Maria Callas har "två heta potatisar" i kinderna när hon sjunger? Hur används porslinstallrikar inom uzbekisk folkmusik? Och varför skrev Gabriel Fauré musik till Jean Racine? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som dagens avsnitt av Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Joakim LöfgrenProducent: Elina PerdahlExekutiv producent: David RuneFråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/25/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Varför står solister alltid till vänster om dirigenten?

Varför låter det som Maria Callas har "två heta potatisar" i kinderna när hon sjunger? Hur används porslinstallrikar inom uzbekisk folkmusik? Och varför skrev Gabriel Fauré musik till Jean Racine? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Där har ni frågorna som dagens avsnitt av Fråga musikprofessorn kretsar kring. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Joakim LöfgrenProducent: Elina PerdahlExekutiv producent: David RuneFråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/25/202158 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Älskade Liszt alla Chopins stycken utom ett??

Vilka sjukdomar har skildrats musikaliskt? Och vad är egentligen medeltida neumer? Där har vi en del av innehållet i dagens avsnitt. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Joakim LöfgrenProducent: Elina PerdahlExekutiv producent: David RuneFråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
11/6/202134 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Älskade Liszt alla Chopins stycken utom ett??

Vilka sjukdomar har skildrats musikaliskt? Och vad är egentligen medeltida neumer? Där har vi en del av innehållet i dagens avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Joakim LöfgrenProducent: Elina PerdahlExekutiv producent: David RuneFråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
11/6/202158 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Älskade Liszt alla Chopins stycken utom ett??

Vilka sjukdomar har skildrats musikaliskt? Och vad är egentligen medeltida neumer? Där har vi en del av innehållet i dagens avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Joakim LöfgrenProducent: Elina PerdahlExekutiv producent: David RuneFråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
11/6/202158 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Varför slirar så många popsångerskor på vokalerna?

Det svarar vi på i sommarens sista avsnitt! Men också: varför är operan så heteronormativ? Och hur fick dåtidens stora symfonikompositörer känsla för sin musik, medan de satt och skrev? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/21/202144 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Varför slirar så många popsångerskor på vokalerna?

Det svarar vi på i sommarens sista avsnitt! Men också: varför är operan så heteronormativ? Och hur fick dåtidens stora symfonikompositörer känsla för sin musik, medan de satt och skrev? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/21/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Varför slirar så många popsångerskor på vokalerna?

Det svarar vi på i sommarens sista avsnitt! Men också: varför är operan så heteronormativ? Och hur fick dåtidens stora symfonikompositörer känsla för sin musik, medan de satt och skrev? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/21/202158 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Tog operan Eugen Onegin död på Tjajkovskij?

Ja, hur påverkade handlingen i Eugen Onegin Tjajkovskijs liv och död? Har Lars-Erik Larssons älskade körverk Förklädd Gud ett liv utomlands? Och varför använder inte kördirigenter taktpinne? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/14/202147 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Tog operan Eugen Onegin död på Tjajkovskij?

Ja, hur påverkade handlingen i Eugen Onegin Tjajkovskijs liv och död? Har Lars-Erik Larssons älskade körverk Förklädd Gud ett liv utomlands? Och varför använder inte kördirigenter taktpinne? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/14/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Tog operan Eugen Onegin död på Tjajkovskij?

Ja, hur påverkade handlingen i Eugen Onegin Tjajkovskijs liv och död? Har Lars-Erik Larssons älskade körverk Förklädd Gud ett liv utomlands? Och varför använder inte kördirigenter taktpinne? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/14/202158 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Har Beethoven snott en svensk vaggvisa?

Och hur många symfonier har han egentligen gjort 9 eller 10? Dessutom tittar vi närmare på bröllopsmarschens historia. Och hur var det egentligen med Wagner, var han nazist eller inte? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/7/202148 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Har Beethoven snott en svensk vaggvisa?

Och hur många symfonier har han egentligen gjort 9 eller 10? Dessutom tittar vi närmare på bröllopsmarschens historia. Och hur var det egentligen med Wagner, var han nazist eller inte? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/7/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Har Beethoven snott en svensk vaggvisa?

Och hur många symfonier har han egentligen gjort 9 eller 10? Dessutom tittar vi närmare på bröllopsmarschens historia. Och hur var det egentligen med Wagner, var han nazist eller inte? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/7/202158 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Varför är nästan alla musiktexter skrivna på vers?

Vi tittar närmare på rimmens roll i musiken. Dessutom: vad är egentligen skillnaden på 3/4 och 6/8-takt, när det rent matematiskt ser ut att vara samma sak? Och hur kan ett musikaliskt palindrom låta? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/31/202143 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Varför är nästan alla musiktexter skrivna på vers?

Vi tittar närmare på rimmens roll i musiken. Dessutom: vad är egentligen skillnaden på 3/4 och 6/8-takt, när det rent matematiskt ser ut att vara samma sak? Och hur kan ett musikaliskt palindrom låta? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/31/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Varför är nästan alla musiktexter skrivna på vers?

Vi tittar närmare på rimmens roll i musiken. Dessutom: vad är egentligen skillnaden på 3/4 och 6/8-takt, när det rent matematiskt ser ut att vara samma sak? Och hur kan ett musikaliskt palindrom låta? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/31/202158 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Är djur intresserade av musik?

Vi djupdyker i frågan om djurs musikalitet. Dessutom reder vi ut varför skotska säckpipor låter lätt ostämda. Och stämmer det att det spelas mer Beethoven än kvinnliga tonsättare på världens scener? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/24/202149 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Är djur intresserade av musik?

Vi djupdyker i frågan om djurs musikalitet. Dessutom reder vi ut varför skotska säckpipor låter lätt ostämda. Och stämmer det att det spelas mer Beethoven än kvinnliga tonsättare på världens scener? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/24/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Är djur intresserade av musik?

Vi djupdyker i frågan om djurs musikalitet. Dessutom reder vi ut varför skotska säckpipor låter lätt ostämda. Och stämmer det att det spelas mer Beethoven än kvinnliga tonsättare på världens scener? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/24/202158 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Varför skapade Hildegard av Bingen bara enstämmig musik?

Varför är Beethovens sena stråkkvartetter både älskade och fruktade? När blev "folkmusik" en musikalisk term? Och: om man vill ge sitt barn ett musikaliskt namn vad ska det då heta? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/17/202146 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Varför skapade Hildegard av Bingen bara enstämmig musik?

Varför är Beethovens sena stråkkvartetter både älskade och fruktade? När blev "folkmusik" en musikalisk term? Och: om man vill ge sitt barn ett musikaliskt namn vad ska det då heta? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/17/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Varför skapade Hildegard av Bingen bara enstämmig musik?

Varför är Beethovens sena stråkkvartetter både älskade och fruktade? När blev folkmusik en musikalisk term? Och: om man vill ge sitt barn ett musikaliskt namn vad ska det då heta? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/17/202158 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Är repriser skrivna i sten, eller får man göra som man vill?

Hur hänger Elvis hit Cant help falling in love och en fransk 1700-talskompositör ihop? Hur länge har man använt begreppet "klassisk musik"? Och hur uttalas egentligen Ralph Vaughan Williams namn? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/10/202139 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Är repriser skrivna i sten, eller får man göra som man vill?

Hur hänger Elvis hit Cant help falling in love och en fransk 1700-talskompositör ihop? Hur länge har man använt begreppet "klassisk musik"? Och hur uttalas egentligen Ralph Vaughan Williams namn? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/10/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Är repriser skrivna i sten, eller får man göra som man vill?

Hur hänger Elvis hit Cant help falling in love och en fransk 1700-talskompositör ihop? Hur länge har man använt begreppet klassisk musik? Och hur uttalas egentligen Ralph Vaughan Williams namn? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/10/202158 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Varför låter La Traviata som ett haltande EKG?

Hur fungerar punktskrift i noternas och musikens värld? Vilken roll spelar en konsertmästare? Hur mycket vet man om Mongoliets första opera? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: David Rune och Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/3/202139 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Varför låter La Traviata som ett haltande EKG?

Hur fungerar punktskrift i noternas och musikens värld? Vilken roll spelar en konsertmästare? Hur mycket vet man om Mongoliets första opera? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: David Rune och Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/3/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Finns det några pyttesmå och spelbara fioler?

Varför hör man ibland toner som krockar i renässansmusik? Och hur har man använt sig av kanonskott och andra smällande "instrument" genom musikhistorien? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/26/202137 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Finns det några pyttesmå och spelbara fioler?

Varför hör man ibland toner som krockar i renässansmusik? Och hur har man använt sig av kanonskott och andra smällande "instrument" genom musikhistorien? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/26/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vart tar alla gossopraner vägen när de hamnar i målbrottet?

Fråga Musikprofessorn är tillbaka! I sommarpremiären djupdyker vi i hur målbrottet påverkar unga sångare. Dessutom: var Mozart först med rekvier? Och gillar inte klassiska bleckblåsare vibrato? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/19/202140 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Vart tar alla gossopraner vägen när de hamnar i målbrottet?

Fråga Musikprofessorn är tillbaka! I sommarpremiären djupdyker vi i hur målbrottet påverkar unga sångare. Dessutom: var Mozart först med rekvier? Och gillar inte klassiska bleckblåsare vibrato? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]. Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/19/202158 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Är musikvalet i TV-serien Bridgerton fullkomligt galet?

Den frågan har Josefin och Mattias svaret på. Dessutom reder de ut vad som menas med variationer och varför melodierna till Flickan i Havanna och I ett hus vid skogens slut låter så snarlika. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/1/202142 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Är musikvalet i TV-serien Bridgerton fullkomligt galet?

Den frågan har Josefin och Mattias svaret på. Dessutom reder de ut vad som menas med variationer och varför melodierna till Flickan i Havanna och I ett hus vid skogens slut låter så snarlika. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/1/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Är triangeln ett lättviktigt instrument?

Varför blev den flamländska skolan stillbildande i Europa under 1400- och 1500-talen? Och varför har tyskspråkiga länder dominerat så inom klassisk musik under olika perioder? Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
4/3/202144 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Är triangeln ett lättviktigt instrument?

Varför blev den flamländska skolan stillbildande i Europa under 1400- och 1500-talen? Och varför har tyskspråkiga länder dominerat så inom klassisk musik under olika perioder? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Programledare: Mattias Lundberg och Josefin JohanssonSlutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
4/3/202158 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vad är grejen med operans höga c?

Vad vet vi om musikhistoriens alla borttappade och förlorade verk? Och varför finns det två olika sätt som man kan hålla en stråke på? Programledare: Mattias Lundberg och Maja Åström. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/26/202037 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Vad är grejen med operans höga c?

Vad vet vi om musikhistoriens alla borttappade och förlorade verk? Och varför finns det två olika sätt som man kan hålla en stråke på? Programledare: Mattias Lundberg och Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/26/202058 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vad är grejen med operans höga c?

Vad vet vi om musikhistoriens alla borttappade och förlorade verk? Och varför finns det två olika sätt som man kan hålla en stråke på? Programledare: Mattias Lundberg och Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/26/202058 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hur visste man att tonen A var tonen A förr i tiden??

Hur lät 1700-talets polonäser? Och: vem skrev Bach-arian Bist du bei mir? Ja, inte Bach själv i alla fall! Programledare är Mattias Lundberg och Maja Åström. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune & Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/23/202032 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hur visste man att tonen A var tonen A förr i tiden??

Hur lät 1700-talets polonäser? Och: vem skrev Bach-arian Bist du bei mir? Ja, inte Bach själv i alla fall! Programledare är Mattias Lundberg och Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune & Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/23/202032 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hur visste man att tonen A var tonen A förr i tiden?

Hur lät 1700-talets polonäser? Och: vem skrev Bach-arian Bist du bei mir? Ja, inte Bach själv i alla fall! Programledare är Mattias Lundberg och Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune & Elina Perdahl Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/23/202032 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Används tonartssänkning på samma sätt som tonartshöjning?

Vem bär chefskepsen när det kommer till kadenser: verkets tonsättare eller solisten som spelar kadensen? Och skrev Bellman sina melodier? Det och lite till svarar vi på i dagens program. Programledare Mattias Lundberg och Maja Åström. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/23/202036 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Används tonartssänkning på samma sätt som tonartshöjning?

Vem bär chefskepsen när det kommer till kadenser: verkets tonsättare eller solisten som spelar kadensen? Och skrev Bellman sina melodier? Det och lite till svarar vi på i dagens program. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Programledare Mattias Lundberg och Maja Åström. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
12/23/202032 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Varför blev opera populärt i Italien – och inte i Portugal?

Blir ljudet dubbelt så starkt om två flöjter spelar samma sak? Och vem var egentligen Israel Leimontinus? Där har vi delar av dagens innehåll. Programledare: Maja Åström och Mattias Lundberg. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
10/31/202035 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Varför blev opera populärt i Italien – och inte i Portugal?

Blir ljudet dubbelt så starkt om två flöjter spelar samma sak? Och vem var egentligen Israel Leimontinus? Där har vi delar av dagens innehåll. Programledare: Maja Åström och Mattias Lundberg. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
10/31/202058 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Varför låter Mozarts dissonanskvartett välklingande?

Finns det omvända klaviaturer? Hur stämmer man en bastrumma i en symfoniorkester? Och: hur kommer det sig att ABBA låter just som...ABBA? Programledare: Mattias Lundberg och Maja Åström. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: Elina PerdahlExekutiv producent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
10/30/202037 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Varför låter Mozarts dissonanskvartett välklingande?

Finns det omvända klaviaturer? Hur stämmer man en bastrumma i en symfoniorkester? Och: hur kommer det sig att ABBA låter just som...ABBA? Programledare: Mattias Lundberg och Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: Elina PerdahlExekutiv producent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
10/30/202026 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Finns hela musikstycken skrivna endast för orgelpedaler?

Valde musiker som ackompanjerade stumfilm fritt vad de spelade? Hur fungerar systemen för att kodifiera tonsättares verk? Och: kan man bli musikprofessor i instrumentet cajón? Programledare Mattias Lundberg och Maja Åström besvarar lyssnarnas musik. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: Elina PerdahlExekutiv producent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
10/30/202038 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Finns hela musikstycken skrivna endast för orgelpedaler?

Valde musiker som ackompanjerade stumfilm fritt vad de spelade? Hur fungerar systemen för att kodifiera tonsättares verk? Och: kan man bli musikprofessor i instrumentet cajón? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Programledare Mattias Lundberg och Maja Åström besvarar lyssnarnas musik. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Julia ÖjbrandtProducent: Elina PerdahlExekutiv producent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
10/30/202038 minutes
Episode Artwork

Vad var det som tog död på den progressiva rocken?

Får orkestermusiker i professionella orkestrar själva välja sitt instrument? Och om nya verk av sedan länge döda stora tonsättare. Ja, det är lite av innehållet i sommarsäsongens sista avsnitt. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
8/15/202047 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Vad var det som tog död på den progressiva rocken?

Får orkestermusiker i professionella orkestrar själva välja sitt instrument? Och om nya verk av sedan länge döda stora tonsättare. Ja, det är lite av innehållet i sommarsäsongens sista avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
8/15/202058 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Vad var det som tog död på den progressiva rocken?

Får orkestermusiker i professionella orkestrar själva välja sitt instrument? Och om nya verk av sedan länge döda stora tonsättare. Ja, det är lite av innehållet i sommarsäsongens sista avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
8/15/202058 minutes
Episode Artwork

Finns det tonsättare som komponerat i sömnen?

Veckans frågeskörd kretsar helt och hållet kring magi inom musiken. Om ockulta och esoteriska fenomen, hypnos, seanser, ess-dur och musik från den andra sidan. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
8/8/202038 minutes
Episode Artwork

Finns det tonsättare som komponerat i sömnen?

Veckans frågeskörd kretsar helt och hållet kring magi inom musiken. Om ockulta och esoteriska fenomen, hypnos, seanser, ess-dur och musik från den andra sidan. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
8/8/202058 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Finns det tonsättare som komponerat i sömnen?

Veckans frågeskörd kretsar helt och hållet kring magi inom musiken. Om ockulta och esoteriska fenomen, hypnos, seanser, ess-dur och musik från den andra sidan. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
8/8/202058 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Var Satie verkligen kapellmästare i Rosenkors-Orden?

Min röst saknar timbre, kan jag finna den? Och varför är där två riktigt fula insatser från blåsarna i Alfvéns Midsommarvaka? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
8/1/202038 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Var Satie verkligen kapellmästare i Rosenkors-Orden?

Min röst saknar timbre, kan jag finna den? Och varför är där två riktigt fula insatser från blåsarna i Alfvéns Midsommarvaka? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
8/1/202058 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Var Satie verkligen kapellmästare i Rosenkors-Orden?

Min röst saknar timbre, kan jag finna den? Och varför är där två riktigt fula insatser från blåsarna i Alfvéns Midsommarvaka? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
8/1/202058 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Jo, det finns en tysk opera som utspelar sig i Trollhättan...

Varför verkar Händels prickar helt ha försvunnit i England? Stämmer det att bruksägare förr i tiden "sponsrade" brukets blåsorkester? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/25/202049 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Jo, det finns en tysk opera som utspelar sig i Trollhättan...

Varför verkar Händels prickar helt ha försvunnit i England? Stämmer det att bruksägare förr i tiden "sponsrade" brukets blåsorkester? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/25/202058 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Jo, det finns en tysk opera som utspelar sig i Trollhättan...

Varför verkar Händels prickar helt ha försvunnit i England? Stämmer det att bruksägare förr i tiden sponsrade brukets blåsorkester? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/25/202058 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Även Madonna sjunger surt ibland...

Hör förmågan att sjunga rent och musikalitet ihop? Vad är egentligen skillnaden mellan skillingtryck och visa? Stämmer det att nazisterna upptäckte att man blev lite mer galen om man lyssnade på musik som utgick från grundtonen A i 440 Hz? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/18/202052 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Även Madonna sjunger surt ibland...

Hör förmågan att sjunga rent och musikalitet ihop? Vad är egentligen skillnaden mellan skillingtryck och visa? Stämmer det att nazisterna upptäckte att man blev lite mer galen om man lyssnade på musik som utgick från grundtonen A i 440 Hz? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/18/202058 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Även Madonna sjunger surt ibland...

Hör förmågan att sjunga rent och musikalitet ihop? Vad är egentligen skillnaden mellan skillingtryck och visa? Stämmer det att nazisterna upptäckte att man blev lite mer galen om man lyssnade på musik som utgick från grundtonen A i 440 Hz? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/18/202058 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Kan man spela Chopins Minutvals på bara en minut?

Hur hör amerikansk countrymusik ihop med joddling? Och går det att överhuvudtaget räkna ut i hur många kombinationer en tonsättare kan använda skalans tolv toner? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/11/202039 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kan man spela Chopins Minutvals på bara en minut?

Hur hör amerikansk countrymusik ihop med joddling? Och går det att överhuvudtaget räkna ut i hur många kombinationer en tonsättare kan använda skalans tolv toner? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/11/202058 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hur mycket av Liszt finns det i Staffan Scheja?

Det blir släktforskning i veckans avsnitt, då vi kollar in nu levande musiker som haft kända lärare som i sin tur haft kända lärare som i sin tur haft kända lärare. Det handlar också om hur den europeiska musiken genom historien påverkats av kontakten med Kina. Och så ett gäng handfasta tips till er som vill lära er att njuta av experimentell musik. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/4/202043 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hur mycket av Liszt finns det i Staffan Scheja?

Det blir släktforskning i veckans avsnitt, då vi kollar in nu levande musiker som haft kända lärare som i sin tur haft kända lärare som i sin tur haft kända lärare. Det handlar också om hur den europeiska musiken genom historien påverkats av kontakten med Kina. Och så ett gäng handfasta tips till er som vill lära er att njuta av experimentell musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/4/202058 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Vad är det som händer när orkestern tänder till?

Varför anges tonart när man presenterar klassisk musik och inte vid tex. jazz eller rock? Och varför finns det, precis som norgehistorier, en massa skämt om de som spelar altfiol? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
6/27/202043 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Vad är det som händer när orkestern tänder till?

Varför anges tonart när man presenterar klassisk musik och inte vid tex. jazz eller rock? Och varför finns det, precis som norgehistorier, en massa skämt om de som spelar altfiol? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
6/27/202058 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Vilken är världens äldsta orgel?

Hade Gustav Mahler något barn som dog? Kan datorer göra hits? Ja, det är några av frågorna i veckans avsnitt. Dessutom får vi också ta del av ett gäng kollisioner mellan solist och dirigent. Svaren på era frågor får ni som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
6/20/202038 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Hade Mozart tyckt att Queen svängde?

Finns det ett fel sätt att framföra Bellman på? Och vilken som är den äldsta musikstilen som spelas än idag? Det är några av frågorna i sommarens första avsnitt av Fråga musikprofessorn. Svaren får du som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
6/13/202040 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hade Mozart tyckt att Queen svängde?

Finns det ett fel sätt att framföra Bellman på? Och vilken som är den äldsta musikstilen som spelas än idag? Det är några av frågorna i sommarens första avsnitt av Fråga musikprofessorn. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svaren får du som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
6/13/202058 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Varför är filmen Hajens hemska halvtonsmelodi just en halvton?

Det är en av frågorna i detta påskspecial. Vi kommer också att hylla Beethoven en aning, som ju firar 250 år och så kommer det också att handla om hur kristider påverkat skapandet. De som ger dig svaren är som vanligt musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström.
4/11/202034 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Varför är filmen Hajens hemska halvtonsmelodi just en halvton?

Det är en av frågorna i detta påskspecial. Vi kommer också att hylla Beethoven en aning, som ju firar 250 år och så kommer det också att handla om hur kristider påverkat skapandet. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. De som ger dig svaren är som vanligt musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström.
4/11/202058 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

”Du kan inte ta mig!”

Det är en melodi som varenda barn har ropat, men varifrån kommer den egentligen? Och hade Wilhelm Peterson-Berger väldigt långa fingrar eller bara taskig medkänsla för sådana med vanliga fingrar? Det är några av frågorna i detta specialavsnitt av Fråga musikprofessorn. De som ger dig svaren är som vanligt musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström.
1/4/202038 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

”Du kan inte ta mig!”

Det är en melodi som varenda barn har ropat, men varifrån kommer den egentligen? Och hade Wilhelm Peterson-Berger väldigt långa fingrar eller bara taskig medkänsla för sådana med vanliga fingrar? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det är några av frågorna i detta specialavsnitt av Fråga musikprofessorn. De som ger dig svaren är som vanligt musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström.
1/4/202058 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kan man spela blåsinstrument med helium?

Jag tål inte vibrato, när började det att användas? Drillar violinisterna högre idag än förr? Det är några av frågorna i säsongens sista av Fråga musikprofessorn.
8/17/201927 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Kan man spela blåsinstrument med helium?

Jag tål inte vibrato, när började det att användas? Drillar violinisterna högre idag än förr? Det är några av frågorna i säsongens sista av Fråga musikprofessorn. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
8/17/201958 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hur nödvändig är egentligen dirigenten?

Koltrastar tycks alltid pricka tonerna, händer det nånsin att de sjunger falskt? Hittade verkligen Jan Johansson stoffet till albumet Jazz på svenska i en urgammal kista på en vind i ett avsides hus i de djupa skogarna i Jämtland? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn.
8/10/201937 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hur nödvändig är egentligen dirigenten?

Koltrastar tycks alltid pricka tonerna, händer det nånsin att de sjunger falskt? Hittade verkligen Jan Johansson stoffet till albumet Jazz på svenska i en urgammal kista på en vind i ett avsides hus i de djupa skogarna i Jämtland? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
8/10/201958 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Vad är kontrapunkt?

Kan man veta ALLT om musik? Finns det något vetenskapligt stöd för att det är ovanligt att man börjar lyssna på nya musikstilar efter tonåren? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn.
8/3/201946 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Vad är kontrapunkt?

Kan man veta ALLT om musik? Finns det något vetenskapligt stöd för att det är ovanligt att man börjar lyssna på nya musikstilar efter tonåren? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
8/3/201958 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hörs det i musiken vilket modersmål som tonsättaren har?

Vem ligger bakom signaturmelodin till 70-tals klassikern Naturrutan? Lyckas professorn lösa trippelintertexten där Sanna Nielsen, Den vita stenen och Beethoven är inblandade? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn.
7/27/201935 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hörs det i musiken vilket modersmål som tonsättaren har?

Vem ligger bakom signaturmelodin till 70-tals klassikern Naturrutan? Lyckas professorn lösa trippelintertexten där Sanna Nielsen, Den vita stenen och Beethoven är inblandade? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
7/27/201958 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Varför var Schubert folkskygg?

Ja, så folkskygg att han nästan aldrig fick höra sina egna symfonier framföras. Hade våra klassiska kompositörer någon egen klassisk musik att förhålla sig till? Har man verkligen slarvat bort nobelfanfarens upphovsman? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn.
7/20/201932 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Varför var Schubert folkskygg?

Ja, så folkskygg att han nästan aldrig fick höra sina egna symfonier framföras. Hade våra klassiska kompositörer någon egen klassisk musik att förhålla sig till? Har man verkligen slarvat bort nobelfanfarens upphovsman? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
7/20/201958 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Kan musik vara ond?

Vilka porträtt har operadivan Rickard Söderberg tatuerade på sina armar? Vilket klassiskt musikverk innehåller flest kända melodier, ja lite som den klassiska motsvarigheten till Beatles Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. Svaren får du som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström.
7/13/201932 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kan musik vara ond?

Vilka porträtt har operadivan Rickard Söderberg tatuerade på sina armar? Vilket klassiskt musikverk innehåller flest kända melodier, ja lite som den klassiska motsvarigheten till Beatles Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. Svaren får du som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
7/13/201958 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kan musik vara ond?

Vilka porträtt har operadivan Rickard Söderberg tatuerade på sina armar? Vilket klassiskt musikverk innehåller flest kända melodier, ja lite som den klassiska motsvarigheten till Beatles Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. Svaren får du som vanligt av Mattias Lundberg och Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
7/13/201958 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Varför var Mozart rädd för trumpeter?

Vad hände egentligen med Min Kyms stulna 18-miljoners Stradivarius? Vem vågade påstå att Bachs preludium i C-dur inte var fulländad och lät den därför utgöra bakgrund till sitt egna verk? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. De som ger dig svaren är musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström.
7/6/201927 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Varför var Mozart rädd för trumpeter?

Vad hände egentligen med Min Kyms stulna 18-miljoners Stradivarius? Vem vågade påstå att Bachs preludium i C-dur inte var fulländad och lät den därför utgöra bakgrund till sitt egna verk? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. De som ger dig svaren är musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
7/6/201958 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hur många huvuden hade egentligen Haydn?

Finns det konsertinspelningar från andra världskrigets slut där man hör bomber falla i bakgrunden? Är inte Evert Taubes Så skimrande var aldrig havet slående lik ett betydligt äldre verk? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. De som ger dig svaren är musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström.
6/29/201932 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hur många huvuden hade egentligen Haydn?

Finns det konsertinspelningar från andra världskrigets slut där man hör bomber falla i bakgrunden? Är inte Evert Taubes Så skimrande var aldrig havet slående lik ett betydligt äldre verk? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. De som ger dig svaren är musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
6/29/201958 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Får man flamsa med Grieg?

När blev det inne att sjunga höga toner? Finns det några definitioner för vad som är musik och inte bara ljud? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. De som ger dig svaren är musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström.
6/22/201935 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Får man flamsa med Grieg?

När blev det inne att sjunga höga toner? Finns det några definitioner för vad som är musik och inte bara ljud? Det är några av frågorna i veckans avsnitt av Fråga musikprofessorn. De som ger dig svaren är musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
6/22/201958 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hade Haydn humor?

Vem är den mest underskattade tonsättaren? Och vad är en generalbas? Det är några av frågorna som får svar i årets säsongspremiär av Fråga musikprofessorn. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Programledare: Maja Åström Musikprofessor: Mattias LundbergSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Emmy Bergkvist Fråga musikprofessorn görs av Munck för Sveriges Radio.
6/15/201927 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hade Haydn humor?

Vem är den mest underskattade tonsättaren? Och vad är en generalbas? Det är några av frågorna som får svar i årets säsongspremiär av Fråga musikprofessorn. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Programledare: Maja Åström Musikprofessor: Mattias LundbergSlutmix: Nils Svennem LundbergProducent: Emmy Bergkvist Fråga musikprofessorn görs av Munck för Sveriges Radio.
6/15/201958 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Har olika tonarter olika innebörd?

Vad är egentligen Wall of Sound? Och används dur allt mer sällan nu för tiden? Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström ger dig svar på dina frågor kring musik. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Joakim LöfgrenProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/18/201841 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Har olika tonarter olika innebörd?

Vad är egentligen Wall of Sound? Och används dur allt mer sällan nu för tiden? Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström ger dig svar på dina frågor kring musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Joakim LöfgrenProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/18/201858 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Vem var den första kompositören?

Var symfonirock överklass och rock arbetarklass? Och hur mådde Nina Simone egentligen? Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström är redo att ge svar på dina frågor kring musik. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Joakim LöfgrenProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/11/201837 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Vem var den första kompositören?

Var symfonirock överklass och rock arbetarklass? Och hur mådde Nina Simone egentligen? Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström är redo att ge svar på dina frågor kring musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Joakim LöfgrenProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/11/201858 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Vem har egentligen komponerat "Sicilienne"?

Var Francesco Zappa ett påhitt av Frank? Och massor av tips om kvinnliga jazz-instrumentalister! Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström svarar på dina frågor om musik. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Joakim LöfgrenProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/4/201831 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Vem har egentligen komponerat ”Sicilienne”?

Var Francesco Zappa ett påhitt av Frank? Och massor av tips om kvinnliga jazz-instrumentalister! Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström svarar på dina frågor om musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Joakim LöfgrenProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
8/4/201858 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Klassisk musik i rymden?

Var Sjostakovitj Stalins gullegris? Varför väljer man att "värma upp" en publik med uruppförda verk? Mattias Lundberg och Maja Åström är redo att ge dig svar på just dina frågor kring musik. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/28/201829 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Klassisk musik i rymden?

Var Sjostakovitj Stalins gullegris? Varför väljer man att värma upp en publik med uruppförda verk? Mattias Lundberg och Maja Åström är redo att ge dig svar på just dina frågor kring musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/28/201827 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Modulation eller tonartshöjning?

Vad är en "habanera"? Och var kommer cittern ifrån? Det är några av frågorna som musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström svarar på i detta avsnitt. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/21/201829 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Modulation eller tonartshöjning?

Vad är en habanera? Och var kommer cittern ifrån? Det är några av frågorna som musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström svarar på i detta avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/21/201858 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Det äldsta instrumentet i världen

Hur vet man att musik från medeltiden lät som det gjorde? Och hur dog egentligen Tjajkovskij? Programledare Maja Åström och musikprofessor Mattias Lundberg svarar på lyssnarnas frågor kring musik. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/14/201836 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Det äldsta instrumentet i världen

Hur vet man att musik från medeltiden lät som det gjorde? Och hur dog egentligen Tjajkovskij? Programledare Maja Åström och musikprofessor Mattias Lundberg svarar på lyssnarnas frågor kring musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/14/201858 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hur stor behöver en operasångare vara?

Vart kommer namnet "bebop" ifrån? Och hur mycket har Chopin egentligen lånat ifrån Bach? Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström ger dig svar på dina frågor kring musik! Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/7/201828 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hur stor behöver en operasångare vara?

Vart kommer namnet bebop ifrån? Och hur mycket har Chopin egentligen lånat ifrån Bach? Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström ger dig svar på dina frågor kring musik! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
7/7/201858 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

"Hjälp – varför klappar jag på fel taktslag?!"

Heter det H eller B? Hur fungerar kyrkklockors växelringning? Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström svarar. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/30/201831 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

”Hjälp – varför klappar jag på fel taktslag?!”

Heter det H eller B? Hur fungerar kyrkklockors växelringning? Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström svarar. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/30/201858 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Heter musik "musik" på alla språk?

Kan dyslektiker läsa noter? Och vem var kompositören Lago egentligen? Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström är redo att ge dig svar på just dina frågor kring musik. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/23/201832 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Heter musik ”musik” på alla språk?

Kan dyslektiker läsa noter? Och vem var kompositören Lago egentligen? Musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström är redo att ge dig svar på just dina frågor kring musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Kristofer KrookProducent: Navid Bavey Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/23/201858 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Varför finns inte elbasen i mitt musiklexikon?

Varför är det standard att använda jämt antal takter? Och vad är 12-tonsmusik? Det är några av frågorna som musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström svarar på i detta avsnitt. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Sandra PetterssonProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/16/201835 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Varför finns inte elbasen i mitt musiklexikon?

Varför är det standard att använda jämt antal takter? Och vad är 12-tonsmusik? Det är några av frågorna som musikprofessor Mattias Lundberg och programledare Maja Åström svarar på i detta avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Slutmix: Sandra PetterssonProducent: David Rune Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
6/16/201858 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Skiljer sig den gotländska folkmusiken från “svensk”?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201831 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Skiljer sig den gotländska folkmusiken från “svensk”?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201830 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Är jojken unik?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201831 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Är jojken unik?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201830 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Vad är "groove"?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201832 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Vad är ”groove”?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201831 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Hur vet man när det är dags att applådera?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201826 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hur vet man när det är dags att applådera?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201826 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Vad gör pianots pedaler?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201829 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Vad gör pianots pedaler?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201828 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

När började kvinnor framföra musik?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201825 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

När började kvinnor framföra musik?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201824 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

När uppstod blandade körer?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201831 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

När uppstod blandade körer?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201830 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Kan fåglar välja sina melodier?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själva en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201823 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Kan fåglar välja sina melodier?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själva en fråga om musik? Skicka den till [email protected]: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201823 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Är Star Wars-temat svenskt?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201827 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Är Star Wars-temat svenskt?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201827 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Finns det vänsterhänta violinister?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201828 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Finns det vänsterhänta violinister?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201828 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hur låter djävulen i musiken?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201825 minutes
Episode Artwork

Hur låter djävulen i musiken?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201824 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Hur ska en ukulele stämmas, och varför?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201826 minutes, 1 second
Episode Artwork

Hur ska en ukulele stämmas, och varför?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201825 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Varför låter dur glatt och moll ledsamt?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201826 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Varför låter dur glatt och moll ledsamt?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201825 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Är polskan svensk?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201831 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Är polskan svensk?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201830 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Vad är tondövhet?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201828 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Vad är tondövhet?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201828 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Varför är blockflöjten så orättvist behandlad?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201829 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Varför är blockflöjten så orättvist behandlad?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201828 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Finns det någon som inte berörs av musik?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201827 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Finns det någon som inte berörs av musik?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201826 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Är alla musikgenier galna?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201826 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Är alla musikgenier galna?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201825 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hur låter musik i rymden?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201828 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Hur låter musik i rymden?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201827 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Höll Bachs alla barn på med musik?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201827 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Höll Bachs alla barn på med musik?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201826 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

När blev saxofonen ett sexigt instrument?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201831 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

När blev saxofonen ett sexigt instrument?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201831 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Vilken är den största orkesteruppsättningen någonsin?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201832 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Vilken är den största orkesteruppsättningen någonsin?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201831 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Varför kallas jazz för jazz?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. I detta avsnitt dessutom frågor om muzak och kanon. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201829 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Varför kallas jazz för jazz?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor kring musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I detta avsnitt dessutom frågor om muzak och kanon. Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201828 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Varför heter engelskt horn som det gör?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor om musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. I detta avsnitt dessutom frågor om: tango, s.k. vargtoner och G-klavens historia.  Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201827 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Varför heter engelskt horn som det gör?

Programledare Maja Åström svarar tillsammans med musikprofessor Mattias Lundberg på lyssnarnas frågor om musik. Om allt du undrat över inom musiken och lite till i poddformat. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I detta avsnitt dessutom frågor om: tango, s.k. vargtoner och G-klavens historia.  Har du själv en fråga om musik? Skicka den till [email protected] Producent: Johanna OlofssonSlutmix: Johan Egeskog Programmet sändes i FM sommaren 2017. Fråga musikprofessorn görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.
5/18/201826 minutes, 37 seconds