În fiecare săptămâna aducem în prim plan teme fierbinți, de la neurostiinta la wellbeing, într-o colecție de discuții cu și pentru părinți.
Sfaturi pentru viața de zi cu zi și idei inovatoare.
Un podcast dezvoltat de către Asociația Autism Voice.
https://autismvoice.ro
Sănătatea mentală a copiilor: provocări și soluții | Dr. Ramona Gheorghe și Nicoleta Mariana Orlea
În acest episod al podcastului „Eu și copilul meu” discutăm despre sănătatea mentală a copiilor și provocările cu care se confruntă părinții și terapeuții. Aflăm care este rolul unui psihiatru pediatric și de ce lipsa datelor și cercetărilor în psihiatria pediatrică din România afectează sprijinul oferit copiilor. Dr. Ramona Gheorghe ne împărtășește din experiența sa cele mai frecvente probleme psihologice la copii și adolescenți, precum și modul în care stigma sănătății mentale creează obstacole pentru toți cei implicați – terapeuți, copii și părinți. De asemenea, discutăm despre diferențele dintre boală și afecțiune în patologia psihiatrică și cum reacționează părinții la un diagnostic psihologic.
Invitatul acestui episod este Dr. Ramona Gheorghe, psihoterapeut specializat în psihoterapie pediatrică, iar gazda este Nicoleta Mariana Orlea, director de fundraising la Autism Voice, speaker și trainer.
26.9.2024 • 34 Protokoll, 42 Sekunden
Cum dezvoltăm inteligența copiilor cu metoda Feuerstein | Otilia Todor și Nicoleta Mariana Orlea
În acest episod din „Eu și copilul meu”, Nicoleta Orlea o are invitată pe Otilia Todor, psiholog și expert în metoda Feuerstein. Discutăm despre cum această metodă revoluționară ajută copiii să-și dezvolte inteligența, gândirea critică și independența. Află cum exercițiile Feuerstein stimulează neuroplasticitatea și cum poate această metodă să fie aplicată pentru a sprijini dezvoltarea cognitivă a copiilor, indiferent de provocări.
🎧 Ascultă acum și descoperă cum să îți sprijini copilul în procesul de învățare.
12.9.2024 • 34 Protokoll, 23 Sekunden
Care sunt șansele de angajare ale tinerilor cu autism și programul Work Aid Kit al Autism Voice
Tinerii neurodivergeți, care au trecut cu succes printr-un proces terapeutic
de recuperare, sunt forța de muncă a viitorului. Statisticile europene arată
că, în timp ce numărul persoanelor cu un diagnostic din aria neurodivergențelor
(autism, ADHD, anxietate socială etc.), numărul persoanelor active, dacă ne
raportăm la 2060, este în scădere dramatică.
Așa stând
lucrurile, Institutul Autism Voice, care
oferă tinerilor cu autism activități specifice ocupaționale, vocaționale și de
dezvoltare, a creat un program coerent, Work Aid Kit, care
presupune pe de o parte să ofere companiilor interesate să recruteze persoane
cu dizabilități training-uri specifice despre beneficiile integrării acestora, pe
de altă parte, tinerilor din aria neurodivergențelor cursuri de formare adaptate
intereselor și abilităților lor și, nu în ultimul rând, matching între companii
și tinerii interesați.
18.7.2024 • 21 Protokoll, 38 Sekunden
De la părinții „elicopter” la „generația anxioasă”, un dialog despre educație antreprenorială cu Adrian Stanciu, semnat de Nicoleta Mariana Orlea
Coliziunile dintre generații pe piața muncii, diferențele de viziune și planificare a creșterii și educației copiilor, precum și o abordare responsabilă a formării tinerilor sunt doar câteva dintre temele pe care le aduce în discuție podcastul „Eu și copilul meu”, realizat de Nicoleta Mariana Orlea, avându-l invitat pe Adrian Stanciu, consultant de business și profesor în cadrul MSB din București.
„Eu și copil meu” este un podcast Autism Voice, realizat cu sprijinul NN Romania, în parteneriat cu Pagina de Media
4.7.2024 • 36 Protokoll, 22 Sekunden
Milionarul de la life Dental Spa, Ștefan Obreja, despre familia fericită și reguli sănătoase pentru copii
Ștefan Obreja este co-fondatorul Life Dental Spa, un business și un concept de terapie stomatologică inovative.
În dialog cu Nicoleta Mariana Orlea, Ștefan Obreja povestește, cu onestitate și îndrăzneală, despre secretele sale de a avea o familie fericită.
20.6.2024 • 33 Protokoll, 44 Sekunden
Cum poți oferi timp copilului tău, când afacerea îți ocupă toată ziua și îți ia toată energia? Aflăm de la Corina Cimpoca, fondator MKOR într-un dialog cu Nicoleta Mariana Orlea
Corina Cimpoca a dezvoltat o afacere
prosperă în consultanță de marketing (MKOR) și i-a crescut pe Aida (5 ani) și
Leon (8 ani), alături de care a învățat ce înseamnă timp de calitate,
ierarhizarea lucrurilor importante, precum și formarea unei echipe autonome.
În acest episod al podcast-ului „Eu și copilul meu”,
Corina Cimpoca a povestit despre stilul său antreprenorial, despre provocările
de mamă și de om în permanentă curiozitate și dorință de dezvoltare.
Eu și copilul meu este un podcast al Autism Voice,
realizat de Nicoleta Mariana Orlea, cu sprijinul NN Romania, în parteneriat cu
Pagina de Media.
6.6.2024 • 25 Protokoll, 5 Sekunden
De ce neurofeedback-ul nu este mijloc de dialog sau tratament? Aflați într-un dialog al Nicoletei Orlea cu psih. Costin Dămășaru
Psihologul Costin Dămășaru este fondatorul Veruvis Kids, a adus conceptul și tehnologia neurofeedback-ului în România și ne explică de ce această tehnică de explorare și evaluare neurologică nu este un mijloc de diagnostic și tratament al
autismului.
📌Acest episod este moderat de Nicoleta Mariana Orlea, susținut de NN România și produs în parteneriat cu Pagina de Media.
22.5.2024 • 37 Protokoll, 1 Sekunde
Cea mai importantă lecție învățată de la copilul meu - Alex Grecu
Pasiune și dragoste infinită, așa descrie rolul de tată invitatul nostru de astăzi. Care sunt adevăratele provocări și lecții pe care ți le oferă primul copil ca și bărbat? E viața la fel după ce devii tată? Răbdarea se dovedește a fi cea mai importantă lecție pe care invitatul nostru de astăzi a învățat-o de când a devenit tată. Răbdarea pe care ți-o dezvoltă un copil este ceva unic, aparte, diferită de alte tipuri de răbdare pe care cu toții o avem. Ca și bărbat, este foarte important să iți dorești copilul pentru a putea să îți îndeplinești pe deplin rolul de tată, ca să poți trece peste teama de a face greșelile părinților tăi. Trebuie să scăpam de presiunea personală și să dam tot ce e mai bun din noi, crezând în propriile forțe care te duc spre a fi cel mai bun. Cu rolul de părinte nu te naști învățat, ci îl înveți pas cu pas, cum a și spus Alex ,,go with the flow,,. Ce te mai învață venirea unui copil? Te învață să prioritizezi, să iți prioritizezi timpul și ceea ce faci cu el. Să înveți cum să jonglezi cu timpul tău, timpul petrecut cu copilul tău și cel pe care trebuie să îl oferi proaspetei mămici. Să închegi o relație sănătoasa cu noul membru al familiei este doar primul pas...Cu aceste subiecte, dar și cu multe altele vă așteptă episodul de astăzi, pe care vă invităm cu drag să îl ascultați pentru un strop de haz și voie bună, dar și înțelepciune oferite de invitatul nostru.
📌Acest episod este moderat cu drag de Nicoleta Mariana Orlea, susținut de NN România și produs în parteneriat cu Pagina de Media.
9.5.2024 • 33 Protokoll, 25 Sekunden
Cum ne pregătim tinerii pentru un viitor job? - Prof. Marian Crăciun
Ce reprezintă un consilier în carieră? Cum arată o zi din viața unui consilier în cariera? Cum te poate ajuta un consilier in cariera atât ca și proaspăt student, cât și ca părinte de viitor adult? Sunt doar câteva din întrebările la
care vizionarea acestui episod vă poate oferi un răspuns.
Cu toții știm cât este de greu să ne găsim jobul mult dorit, dar cu atât mai greu este să ne ghidam propriul copil spre ceva de viitor, fără a-i lua libertatea de a se descoperi pe sine. Cu toții știm, sau credem că știm, ce e mai bine pentru copilul nostru, însă la un moment dat, acesta ajunge la o vârsta la care trebuie ghidat, ajutat, susținut și nu îngrădit într-un domeniu ales de noi ca și părinți.
Cum îl putem ajuta?
Prin consiliere vocațională ce se poate realiza ori de cate ori este nevoie, pentru a putea să îți dai seama cine ești și ce îți dorești din punct de vedere al vieții de carieră.
Pentru copiii noștri, aceștia pot fi îndrumați în momentul alegerii unui liceu, a unei facultăți și chiar pe parcursul studiilor.
Consilierea este un domeniu ce s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și ajută concret studenții prin aplicarea unor teste de evaluare a intereselor și a valorilor.
Ca și părinte, trebuie să ne informăm mai mult de ce îi poate oferi piața, să îl vedem și auzi la adevărata sa valoare prin prezența noastră în viața sa și să fac tot posibilul în a-l îndruma spre un consilier.
Vă invităm să ascultați și să aduceți un plus valoarea carierei dumneavoastră, cât și a copilului dumneavoastră.
📌Acest episod este moderat cu drag de Nicoleta Mariana Orlea, susținut de NN România și produs în parteneriat cu Pagina de Media.
18.4.2024 • 28 Protokoll, 29 Sekunden
Care sunt lucrurile care contează astăzi în business, dar și în plan personal - Simona Grindeanu, Antreprenoare
Cum e să îți iei în același timp angajamentul de a deveni și mamă și antreprenoare? Care dintre activități este de fapt mai solicitantă? Există oare vreo formulă magică pentru un echilibru între amândouă?
Simona ne arată perspectiva ei de mamă, om de comunicare și PR, și cum a primit lecția răbdării și a înțelegerii. Deși este o perfecționistă, subliniază importanța de a cere ajutorul celor din jur atunci când nu mai poți.
Fiind o femeie puternică, a reușit să elimine sabotorii care îi induceau diverse stări copleșitoare și s-a folosit de cele trăite pentru a-l învăța pe propriul copil despre educația emoțională.
Vă invităm să ascultați acest nou episod, moderat cu drag de Nicoleta Mariana Orlea, filmat cu ajutorul Pagina de media și susținut de NN România.
✨Pe noi, ca de obicei, ne găsiți aici: https://autismvoice.ro/
✨Pe Simona Grindeanu o puteți contacta aici:
https://www.instagram.com/simonagrindeanu/
https://www.facebook.com/simonarosu2001
Acesta a fost ultimul episod din cel de al V-lea sezon al podcastului Eu și Copilul Meu. Ne vom revedea cu drag din ianuarie 2024. Până atunci...
Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link. ❤️
12.12.2023 • 26 Protokoll, 4 Sekunden
O ziaristă și podcastul ei: Creștem Mari - Ramona Păuleanu, Jurnalistă
Cum ni se schimbă viața și prioritățile într-un timp destul de scurt? Cum să ai 2 bone pentru gemenii tăi și cum să ceri ajutorul apropiațiilor atunci când vrei o pauză? Ne explică o mamă plină de curaj care afirmă faptul că cel mai important și greu job al unei persoane este timpul petrecut acasă cu copiii.
Om de televiziune, om de comunicare, și mai nou parte din lumea podcastului. Aceasta este Ramona Păuleanu, o jurnalistă cunoscută, ce a început podcastul Creștem Mari în timpul concediului de creștere al copiilor.
Vă invităm să ascultați acest nou episod, moderat cu drag de Nicoleta Mariana Orlea, filmat cu ajutorul Pagina de media și susținut de NN România.
✨Pe noi, ca de obicei, ne găsiți aici: https://autismvoice.ro/
✨Pe Ramona Păuleanu o puteți contacta aici:
https://www.facebook.com/ramona.pauleanu/?locale=ro_RO
https://www.instagram.com/ramonapauleanu/?hl=ro
https://www.youtube.com/@CrestemMari
Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link. ❤️
28.11.2023 • 22 Protokoll, 1 Sekunde
Relația tata-fiică, cum o facem să fie cât mai sănătoasă? - Adrian Nartea, Actor
Ce voia să se facă actorul Adrian Nartea când era mic? Aflăm întreaga sa poveste de viață de mic copil, pasiunea pentru sport, școală, facultate, locuri de muncă cât mai diverse.
Cum a jonglat prin toate rolurile, atât din seriale, cât și din viața personală de tată? Nu este ușor, însă a găsit echilibrul pentru familie pe care îl povestește foarte frumos în acest episod, despre femeia din viața lui, despre mama copilului său.
Ce simte un copil al cărui părinte este admirat constant de cei din jur? Adrian împărtășește cu noi cele mai calde și profunde sentimente despre relația tata-fiică. De asemenea, transmite un mesaj tuturor bărbaților care își doresc o relație prosperă în viața de familie.
Vă invităm să ascultați acest nou episod, moderat cu drag de Nicoleta Mariana Orlea, filmat cu ajutorul Pagina de media, credit foto Alice Moldovan și susținut de NN România.
✨Pe noi, ca de obicei, ne găsiți aici: https://autismvoice.ro/
✨Pe Adrian Nartea puteți contacta aici: https://www.instagram.com/adinartea/
https://www.facebook.com/p/Adrian-Nartea-100044643300084/
Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link. ❤️
14.11.2023 • 33 Protokoll, 7 Sekunden
Adulții cu autism. Ce putem face pentru ei - Steluța Moisescu, Asociația NIA Neurodiversity Academy
Viața cu un adult cu autism. Despre asta a discutat colega noastră cu Steluța Moisescu, ambele mame de copii cu autism.
Diverse etape, provocări, dar și foarte multă căldură și dragoste. Asta aduce în viața unui părinte un copil cu autism, adolescent și ulterior adult.
Experiența pe care a trăit-o și o trăiește zi de zi Steluța, a dat naștere primului Campusus rezidențial pentru adulți cu autism sever și nu numai - Hope from NIA.
Vă invităm să ascultați acest nou episod, moderat cu drag de Nicoleta Mariana Orlea, filmat cu ajutorul Pagina de media și susținut de NN România.
✨Pe noi, ca de obicei, ne găsiți aici: https://autismvoice.ro/
✨Pe Steluța Moisescu a o puteți contacta aici: https://www.facebook.com/profile.php?id=100074198761123
Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link. ❤️
10.10.2023 • 31 Protokoll, 14 Sekunden
Cum ne influențează viața brandingul personal? - Manuela Ciugudean, Brand Expert
Coach profesionist, expert in branding personal, dar si mamă, Manuela Ciugudean ne explică importanța brandingului personal in viata de zi cu zi si relatii. Fiind o ramură noua a marketingului, promoveaza omul care are ceva de vandut, exact ca in modul in care pana acum se promovau companiile.
Manuela vine cu intrebari si raspunsuri valoroase care ne pot ajuta pe mai departe pentru a ne gasi menirea noastra pe pamant, la ce suntem noi cei mai buni. Autenticitatea este un cuvant cheie in reteta succesului intr-un astfel de domeniu, iar ea ne-a povestit pas cu pas procesul pe care l-a urmat și a format-o astazi.
Vă invităm să ascultați acest nou episod, moderat cu drag de Nicoleta Mariana Orlea, filmat cu ajutorul Pagina de media și susținut de NN România.
✨Pe noi, ca de obicei, ne găsiți aici: https://autismvoice.ro/
✨Pe Manuela Ciugudean o puteți contacta aici: https://www.manuelaciugudean.ro/home-v2/
Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link. ❤️
3.10.2023 • 30 Protokoll, 1 Sekunde
Terapia și viața de zi cu zi - Raluca Groza, Psihoterapeut
Psihoterapia ne face bine din punct de vedere al sănătății mintale, și nu numai.
Raluca Groza este psihoterapeut de peste 10 ani. Ea ajută atât adulții, cât și copiii să treacă peste probleme, dar se implică și în partea de educare și conștientizare.
Astăzi discutăm despre psihoterapie. Despre cum te ajută în dezvoltarea personală și cum nu e o rușine să mergem la terapie.
Vă invităm să ascultați acest nou episod, moderat cu drag de Nicoleta Mariana Orlea, filmat cu ajutorul Pagina de media și susținut de NN România.
✨Pe noi, ca de obicei, ne găsiți aici: https://autismvoice.ro/
✨Pe Raluca Groza o puteți contacta aici: https://www.facebook.com/raluca.groza.3
Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link. ❤️
26.9.2023 • 30 Protokoll, 7 Sekunden
Cum îmi ajut copilul în noul an școlar? - Oana Moșoiu, Doctor în Științele Educației
Sezonul IV al podcastului Eu Și Copilul Meu a revenit cu invitați care ne inspiră și ne aduc o perspectivă nouă despre relația părinte - copil.
Anul școlar a început! De aici am pornit și discuția cu Oana Moșoiu, Doctor în Științele Educației, care luptă de 20 de ani pentru echilibru în învățământ și ne încurajează să fim optimiști.
Cum gestionăm gândurile copiilor legate de școală pe care o privesc ca pe o pedeapsă și o pierdere de vreme? Aflăm răspunsul împreună despre această curiozitate avută de toți.
Oana Moșoiu, mamă a 4 copii, ne recomandă în calitate de părinți să ne ascultăm copiii, să vorbim cu ei și să îi înțelegem pentru a avea o relație cât mai apropiată și deschisă.
Vă invităm să ascultați acest nou episod, moderat cu drag de Nicoleta Mariana Orlea și susținut de NN România.
✨Pe noi, ca de obicei, ne găsiți aici: https://autismvoice.ro.
✨Pe Oana Moșoiu o puteți contacta aici: https://www.facebook.com/oana.mosoiu/?locale=ro_RO
Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link. ❤️
12.9.2023 • 40 Protokoll, 1 Sekunde
Cui îi e frică de public speaking? Eli Neicuț, influencer de fapte bune
De la voluntar, la influencer de fapte bune, la fata care vorbește despre problemele sociale din țara noastră, dar și la trainer de public speaking, 𝐄𝐥𝐢 𝐍𝐞𝐢𝐜𝐮𝐭̦ pune pasiune în toate rolurile pe care și le asumă și îi inspiră pe cei din jurul său.
În episodul de astăzi am aprofundat subiectul public speaking și tot ce aduce acesta cu el: emoții, teamă, beneficii, bucurii. 💙
Ne-a mărturisit că inclusiv relațiile noastre personale sunt puternic afectate de modul în care comunicăm și cât de nelipsită ar trebui să fie această abilitate.
Ne-a strecurat și câteva tips and tricks pentru un discurs de succes, pentru că este convinsă că “ce faci tu merită să ajungă la cât mai mulți oameni, astfel încât să poți face și bine, și bani.” 💙
Acest episod a fost “vorbit” cu drag de către 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐞𝐭𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐎𝐫𝐥𝐞𝐚, cu sprijinul 𝐍𝐍 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚. https://www.nn.ro
Pe Eli o puteți găsi, făcând fapte bune, aici: https://www.elivorbeste.com
Pe noi, ca de obicei, ne găsiți aici: https://autismvoice.ro.
Dacă vrei să ținem legătura: https://autismvoice.substack.com