Podcast van Dr Kelder en Co, uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.
Verhuisbericht - deze podcast is naar een nieuwe feed
De podacst van de uitzending van dr Kelder en Co is verhuisd naar de feed van de Jortcast. Daar kunt u alle podcasts van Jort Kelder over wetenschap en politiek terugvinden en ook langere, verdiepende podcasts over o.a. Poetin, Elon Musk en de Amerikaanse verkiezingen.
We hopen dat u ons weet te vinden via de link van de Jortcast (https://plinkhq.com/i/1334620583?to=page).
1/27/2024 • 45 seconds
Liberalisme = communisme, zwarte gaten en aanstormend schimmelgevaar
VERHUISBERICHT: deze podcast gaat vanaf begin 2024 naar de feed van De Jortcast, ook te beluisteren via alle verschillende podcastapps.
De ideale staat volgens een reactonair rechtsfilosoof
Hoe is de staat van onze politiek in deze tijd van de formatie? Moeten de partijen aan hun verplichtingen voldoen en zo snel mogelijk gaan regeren? Of is het moreel ook juist zonder een akkoord te bereiken, afscheid van elkaar te nemen? Te gast is prof. dr. Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie in Leiden die onlangs een nieuw boek heeft geschreven getiteld Hercules op de Tweesprong waarin de tendens is dat de weg voorwaarts de weg terug is. Maar hoe ver moeten we dan terug en van wie kunnen we wat leren? Van de Grieken of van de Romantiek? En wat betekent de weg terug gaan? Meer directe democratie? Genoeg vragen aan deze hoogleraar die bekend staat om zijn uitgesproken conservatieve standpunten.
Zware sterren, zwarte gaten en nog zo wat
Dat Nederland nog altijd academische zwaargewichten produceert, bewijst dr. Lieke van Son. Ze promoveerde afgelopen najaar aan bij het prestigieuze Center for Astrophysics aan Harvard University op onderzoek naar zware sterren aan de hand zwaartekrachtsgolven. Na een succesvol optreden als jonge doctor, komt ze deze zaterdag verder praten over alles waar men zich op dit moment in de astronomie mee bezighoudt. Hoe bevredigend is onderzoek doen in een academisch veld dat zich letterlijk uitstrekt over het heelal en alles daarbuiten? Heeft de commercialisering van de ruimtevaart wetenschappelijk nut, of is deze enkel gestoeld op prestige? En wat kunnen we leren van zware sterren en zwarte gaten? Deze jonge wetenschapper, die we helaas verloren zijn aan de Amerikanen, schuift nog een keer bij ons aan voordat ze het vliegtuig naar onze trans-Atlantische grote broer instapt.
Covid out, schimmels in
Waren we net van dat enge virus verlost, kloppen onheilspellende schimmels alweer op de deuren van onze ziekenhuizen. Volgens jonge doctor Auke de Jong zijn schimmels te lang als relatief ongevaarlijk beschouwd, waardoor dokters ze nu slecht herkennen. Met een groeiend aantal fysiek kwetsbare mensen − de traditionele target groep van schimmels − zorgt dat wereldwijd voor de nodige problemen. Gelukkig is daar De Jong, die in zijn promotieonderzoek de gevaren van recent ontstane schimmels aantoont en daarnaast ook handvatten biedt ter verbetering van zowel diagnostiek als behandeling. Wees dus op uw hoede, lieve mensen, en niet alleen voor iets onschuldigs als schurft, want indien u tot de kwetsbaren der aarde behoort, bent u uw leven dadelijk niet meer zeker.
1/20/2024 • 45 minutes, 23 seconds
Deense degelijkheid, nepnieuws en de gevolgen van belastingontwijking
VERHUISBERICHT: deze podcast gaat vanaf 2024 naar de feed van De Jortcast, ook te beluisteren via alle verschillende podcastapps.
Deense degelijkheid, nepnieuws en de gevolgen van belastingontwijking
Wat we van onze Deense broeders kunnen leren
Prof. dr. Claes de Vreese was al eens bij ons te gast als specialist politieke, zo communicatie. Deze zaterdag schuift hij aan in het kader van de kroning van de Deense prins Frederik − De Vreese is namelijk een geboren en getogen Deen. Wat kunnen we leren van dit Scandinavische volkje, dat het in alles net even iets beter voor elkaar lijkt te hebben dan wijzelf? Economisch gaat het de noorderlingen al tijden voor de wind. Zo kent Denemarken ruimhartige collectieve voorzieningen en een arbeidsmarkt die wél optimaal lijkt te functioneren. Dat, gecombineerd met strenge migratiepolitiek, maakt het land alleen al de moeite van het uitdiepen waard. De Denen als lichtend voorbeeld, of kunnen ze ook nog wat van ons opsteken?
Hoe nepnieuws de wereld in zijn greep houdt
Het ging afgelopen week veel over X, voorheen Twitter, en de vraag in hoeverre dit medium intussen is verworden tot een bron van dood en verderf. Musk had bij de aankoop van het platform een dorpsplein waarop alles geroepen kan worden voor ogen. Dit heeft er de afgelopen tijd in geresulteerd dat steeds meer mensen de online spreekbuis de rug toekeren. Relevant in dit kader is de hoeveelheid nepnieuws die erop rond circuleert, en daar weet prof. dr. Damian Trilling dan weer alles van af. Hebben politici en wetenschappers reeds een antwoord op deze hardnekkige kwaal? Gezien de recente verkiezingsuitslag in ons eigen land, lijkt dit zeer de vraag.
De economische consequenties van belastingontwijking
Bijna dr. Jesse van der Geest heeft onderzoek gedaan naar belastingontwijking van grote bedrijven aan de Tilburg University. En wat blijkt, het is eigenlijk heel gezond om te proberen zo min mogelijk belasting te betalen. Van der Geest heeft de grote bedrijven onder de loep genomen, zowel nationaal als internationaal en zijn conclusie is: minder belasting vloeit eigenlijk altijd weer terug in het bedrijf zelf. Hij heeft ook nog wat tips voor de nieuwe beleidsmakers om het allemaal ‘niet leuker, maar wel makkelijker’ te maken voor de BV van Nederland.
1/13/2024 • 43 minutes
Een gelukkig 2024, Egyptische portretkunst en tabaksbeleid in de Lage Landen
VERHUISBERICHT: deze podcast gaat vanaf 2024 naar de feed van De Jortcast, ook te beluisteren via alle verschillende podcastapps.
Gelukkig het nieuwe jaar in
Geluk zit in een klein hoekje, zo luidt het oud-Hollandse gezegde. Prof. dr. Erik Scherder kwam er door zijn jarenlange levenservaring, plus het feit dat hij in dat leven ook nog eens uitvoerig onderzoek naar geluk deed, achter dat mensen eigenlijk niet zo gek veel hoeven te doen om tevreden te zijn. Leeft een gemiddelde Nederlander zijn leven zonder er al te veel bij na te denken, zal deze aan het eind van de rit voldaan zijn over wat hij of zij ervan heeft gemaakt. Al helpt in beweging blijven, zowel fysiek als geestelijk, natuurlijk altijd bij gelukkig oud worden − een boodschap die we van professor Scherder maar al te goed kennen.
Een uniek fenomeen uit Romeins Egypte
Dr Kelder en Co zendt deze zaterdag voor het eerst uit vanaf een nieuwe locatie: het befaamde Allard Pierson Museum aan het Rokin te Amsterdam. Dit museum richt zich specifiek op de oudheid, zoals onder meer blijkt uit de huidige tentoonstelling Oog in oog. Hierin wordt een unieke verzameling mummieportretten getoond, een fenomeen afkomstig uit de Romeins-Egyptische tijd. Prof. dr. Olaf Kaper is als hoogleraar egyptologie gespecialiseerd in deze periode, en was zijdelings betrokken bij de tentoonstelling. Wat maakt deze portretten zo bijzonder? Wie zijn erop afgebeeld? En wat vertellen de relieken ons over het leven van de mensen achter de schilderijtjes? Kaper vertelt het u.
Hoe onaantrekkelijker de verkoopomgeving, hoe minder sigarettenrook
Nederland is op weg naar een rookvrije generatie, en ook het beleid afkomstig uit Den Haag zet daar steeds nadrukkelijker op in. Verkooppunten worden gefaseerd minder en prijzen opgedreven. Jonge doctor Tessa van Deelen bracht in haar proefschrift de tabaksverkoopomgevingen van vier grote steden en enkele rurale gebieden in kaart. Daarnaast onderzocht ze welke effecten zo’n omgeving heeft op rookgedrag en de perceptie van adolescenten op roken. Een relevant onderzoek zo aan het begin van het nieuwe jaar, met supermarkten die stoppen met de verkoop van tabak en vapes die geen smaakjes meer mogen hebben.
1/6/2024 • 48 minutes, 23 seconds
Het Ego, de Ander en de Wetenschap in 2023
Dr Kelder en Co blikt terug op 2023. Het jaar van het ik, kunnen we wel stellen: de verkiezingszege is deels te herleiden naar een overtuigende stem op onszelf, Nederlanders. Wat dat moge betekenen, weet psycholoog prof. dr. Roos Vonk, die een boek schreef over het ego en het eigen gelijk.
Een stem op onszelf is vaak ook een stem tégen de ander. Migratie was een belangrijk thema in 2023: een kabinet viel erover, een partijleider haalde er zijn verkiezingszege uit. Prof. Dr. Hein de Haas is migratie-onderzoeker en reflecteert op de voor hem meest veelzeggende gebeurtenissen.
Was het dan een goed jaar voor de vrije wetenschap? Docent cultuurgeschiedenis dr. Steije Hofhuis is niet onverdeeld enthousiast: hij constateert een ideologische eenzijdigheid op universiteiten, die échte diversiteit tegenwerkt. In gesprek over de opmerkelijke politieke ontwikkelingen, Extinction Rebellion, conflict en eigen volk eerst, maar uiteraard ook aandacht voor de mooie kanten van 2023.
12/30/2023 • 47 minutes, 31 seconds
De graaiflatiemythe, familieruzie aan de kerstdis & burgerschap
In deze uitzending: het jaaroverzicht van een bijzondere en verwarrend 2023. Jawel, want er vielen meer bejaarden van hun fiets dan ooit, en hoewel bestaanszekerheid Den Haag domineerde bereikte de armoede een all time low en werd graaiflatie Woord van het Jaar - maar was die er wel, die graaiflatie? Daarover te gast is hoofdeconoom van het CBS dr. Peter Hein van Mulligen. Voorts wetenschappelijk advies hoe U het gezellig houdt rond het gourmetstel, met drs. Steven Pont. De jonge dr. Pieter van Rees onderzocht het nut van het hijsen van de vlag op de Amerikaanse scholen. Wat doen de patriottische Amerikanen anders of beter met hun burgerschapschapsonderwijs?
12/23/2023 • 43 minutes, 36 seconds
Kapitalisme maar dan anders, testosteronbommen en oosterlingen in het nauw
VERHUISBERICHT: deze podcast gaat vanaf 2024 naar de feed van De Jortcast, ook te beluisteren via alle verschillende podcastapps.
Daar vindt u ook andere verdiepende podcast van dr Kelder, of alleen de uitzending zelf.
----------
De zoveelste heruitvinding van het kapitalisme
Samen met voormalig premier Jan Peter Balkenende deed prof. dr. Govert Buijs een poging de wetten van het kapitalisme te herschrijven. Ditmaal gestoeld op christendemocratische waarden, waarbij markt, staat en gemeenschap in goede harmonie samengaan. Heeft deze visie bestaansrecht in een samenleving die de christendemocratie steeds meer de rug lijkt toe te keren? Buijs denkt van wel en dicht de Europese Unie daarbij een grote rol toe. Echter, laten veel politieke dynamieken op ons continent nu net de kant van minder Europese samenwerking op bewegen. Hoe het tij te keren? Buijs geeft u het antwoord.
Testosteron, wat heb je er aan?
Vroeger had je Arnold Schwarzenegger en nu heb je de torso’s van BN’ers die de voorkant van tijdschriften als Men’s Health sieren. En (bijna) alle mannen willen dit. Makkelijk te bereiken met af en toe een spuitje in je bil zetten, blijkt uit de posts die je op social media kunt bekijken. Maar hebben al die hormonen wel dat juiste effect van grote spieren en meer zelfvertrouwen? Want doen die hormonen en stel dat je er te veel spuit of smeert? Psycholoog dr. Peter Bos kan uitleggen wat dat goedkope wondermiddel echt doet. En of vrouwen er ook misschien baat bij zouden kunnen hebben.
Crisis op het platteland
We schrijven de roerige jaren 30. Een Amerikaanse beurskrach die zijn weerga niet kent en mondiaal gigantische gevolgen heeft. Armoede alom, zo ook in de kleine Nederlandse grensgemeente Bergh in de Achterhoek. Hoe de lagere sociaaleconomische klassen hier met de tegenslagen van die tijd omgingen, onderzocht onze jonge doctor Paul van Dun. Zoals blijkt, vallen ook uit de geschiedenis van deze ogenschijnlijk nietige gemeente belangrijke lessen voor de toekomst te trekken. Zo konden we op basis van wat zich hier voltrok de opkomst van de BBB én de toeslagenaffaire eigenlijk al van mijlenver zien aankomen.
12/16/2023 • 47 minutes, 42 seconds
Vriendjespolitiek, de wortels van het communisme en stijve leden
Liever bevriend of gevreesd?
Doe je er als politiek leider beter aan je mondiale evenknieën te vriend te houden, of kunnen ze je beter vrezen? Dat laatste, aldus Machiavelli, al weet drs. René Cuperus van Instituut Clingendael dat ook vriendschappen doorslaggevend kunnen zijn in de internationale betrekkingen. Denk aan Reagan en Gorbatsjov – hun verstandhouding vormde de basis voor het einde van de Koude Oorlog. En dat is lang niet de enige intermenselijke relatie die zijn stempel op de naoorlogse geschiedenis heeft gedrukt. Ook onze eigen Mark Rutte moet het hebben van high fives en wangkussen. Wat verandert er in dit opzicht als Geert Wilders straks allicht met de scepter zwaait?
De heropleving van Habermas’ gedachtegoed
Hoe een filosofisch boek zoals ‘De Eendimensionale Mens’ van Marcuse opeens weer op een bestsellerlijst belandt en dat terwijl de stroming waartoe deze denker behoort twintig jaar geleden nog als achterhaald gold. Maar het antikapitalisme, het pro-communisme en de extreme gelijkheidsgedachte is niet alleen in onze samenleving, maar ook aan de politieke flanken weer bezig met een opmars. Wat is de oorsprong van deze filosofen uit de Frankfurter Schule en waarom verzetten zij zich tegen de populaire cultuur als de film en de popmuziek? Hoe kan het dat ze als oude, witte mannen toch een grote aanhang onder jongeren hadden en hebben? Dr. Thijs Lijster bestudeert de Frankfurter Schule aan de Rijksuniversiteit Groningen, schreef er een boek over en legt uit.
How hard can it be?
Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende soort kanker bij mannen. De helft van de heren die ervoor worden bestraald krijgen erectieproblemen. Niet leuk in de slaapkamer – niet voor mannen zelf, noch voor vrouwen, zou je denken. Voor zijn promotie-onderzoek sprak jonge doctor Freek Teunissen patiënten over de impact van (het verlies van) de erectiele functie op hun kwaliteit van leven. Hoewel de erectie door deze en gene soms wat overgewaardeerd wordt, promoveerde dr. Teunissen tóch op een behandeling die uiteindelijk voor minder erectieproblemen moet zorgen.
12/9/2023 • 44 minutes, 4 seconds
De zoveelste klimaattop, jarige chatbot & dilemma's rondom geslachtsverandering
VERHUISERICHT: deze podcast gaat vanaf 2024 naar de feed van De Jortcast, ook te beluisteren via alle verschillende podcastapps.
Daar vindt u ook andere verdiepende podcast van dr Kelder, of alleen de uitzending zelf.
------------
Wat schieten we op met opnieuw een klimaattop?
Dit weekend wordt alweer de 28e klimaattop gehouden. Dubai vervult deze keer de rol van gastland − een gegeven dat op zichzelf al voor de nodige gefronste wenkbrauwen zorgt. Wat leveren dit soort bijeenkomsten effectief op? Tijdens de coronacrisis pleitten meerdere milieuwetenschappers er nog voor om klimaattoppen voortaan grotendeels online te organiseren. Iets met practice wat you preach. Toch vliegt de klimaatelite sinds alles weer kan en mag en masse de wereld over om opnieuw megalomane conferenties bij te wonen. Heeft dit zin? En zo niet, waar wordt op politiek gebied dan wel klimaatwinst geboekt? Dr. Marloes Beers van de Universiteit Utrecht vertelt het u.
Driewerf hoera voor ChatGPT!
Groot feest in de wereld van de computerwetenschap deze week. ChatGPT bestaat namelijk één jaar! Ook dr. Judith van Stegeren ziet de komst van de publiekelijk toegankelijke chatbot als een ware game changer. Los van enkele kanttekeningen − illegaal datagebruik, biases en nog zo wat − is ze vooral erg blij met de gigantische vooruitgang die haar vakgebied door de komst van ChatGPT heeft geboekt. Toch blijven er nog vele vragen onbeantwoord. Hebben dit soort modellen bijvoorbeeld invloed op het gemoed, de manier waarop mensen met elkaar interacteren of taalkundige en cognitieve ontwikkeling? En ben je gek als je er in je werkende bestaan geen gebruik van maakt, of is het misschien wel verstandig om niet gelijk toe te happen?
Transgenderisme en de ethiek daaromtrent
Jonge doctor Lieke Vrouenraets deed in haar proefschrift onderzoek naar ethische dilemma’s die bestaan bij de wens om van geslacht te veranderen. Zijn jongeren wel in staat om zo’n grote beslissing te nemen om hormonen te slikken om zo de eerste stappen te zetten hun geslacht te veranderen? Transgenders houden de maatschappij bovengemiddeld veel bezig en wat betekent al die aandacht voor het debat? Wat zijn de grootste dilemma’s? Kortom een onderwerp dat voor veel discussie zorgt, waarbij Vrouenraets bepleit dat niets doen ook een keuze is. Wat ze daar precies mee bedoelt, hoort u zaterdag.
12/2/2023 • 45 minutes, 30 seconds
Rechtse winst, koukleumen en wat we al dan niet van oude koloniën kunnen leren
Nederland wordt met de verkiezing rechtser
Nederland wordt weer voor de Nederlanders, blijkt uit de verkiezingsuitslag van afgelopen week. Maar wat is dat voor een land dat men met de PVV voor ogen heeft en wat wil die kiezer eigenlijk? Filosoof en ethicus dr. Jelle van Baardewijk kijkt naar de politieke cultuur van Nederland nu en hoe ons land mogelijk zal worden ingericht met deze verkiezingsuitslag. Meer Nederlands op de universiteiten en zwarte piet weer terug?
IJsbaden en winterzwemmen: feit of fabel?
Is het nou wel of niet verstandig om koud te douchen? En moet je altijd een dikke jas aan of juist je lichaam laten werken? En wat is de invloed op onze gesteldheid als we de verwarming een graadje lager zetten? Is dat gezond of zijn we juist daarom allemaal de laatste tijd wat snotterig? En is de Wim Hof methode nou wel of niet oké? We bespreken de invloed van lichaamstemperatuur op onze gezondheid met prof. dr. Hein Daanen.
Suriname en democratie: contradictio in terminis?
Onze eigen verkiezingen zijn net achter de rug, dus laten we stoppen met navelstaren en ons afvragen; hoe gaat het met de andere democratieën? Bijvoorbeeld die in Suriname? Onze jonge dr. Bharti Girjasing heeft een groot onderzoek gedaan naar de ervaringen met democratie bij de Surinamers. Waarom stemde men wel massaal op Bouterse en hoe hou je de politiek scherp in een land met weinig inwoners?
Nog heel even om te zweven
Een paar nachtjes slapen nog maar, en dan kunnen alle Nederlandse burgers eindelijk weer hun democratische plicht vervullen. Met Omtzigt aan kop dient zich de vraag aan wat NSC precies met onze samenleving van plan is. Prof. dr. Wim Voermans legt in dit kader uit wat een constitutioneel hof – een belangrijk speerpunt van de nieuwe partij – effectief zou betekenen. En wat te denken van de pensioenplannen van Pietertje? Daarover meer met prof. dr. Marike Knoef. Tot slot gaat dr Kelder met dr. Roderik Rekker het stemhokje in, hoe wordt je stem bepaald en vooral die van de jongere?
Het ondergesneeuwde Oekraïne
In de verkiezingen hoort u er nauwelijks over, en ook in algemene zin blijft het de laatste tijd angstvallig stil rondom de oorlog in Oekraïne. Ten onrechte, zo vindt VVD-buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans, die overigens op een niet onverdienstelijke zesde plaats op de kandidatenlijst van zijn partij staat. Misschien hangt dr Kelder dus wel met een aankomend bewindspersoon aan de lijn, mocht de VVD althans opnieuw gaan regeren. Brekelmans maakt zich met name kwaad op de halfslachtige manier waarop Europa met zijn beloftes aan Oekraïne omspringt. Het lijkt er namelijk op dat de EU niet aan het aantal van een miljoen geleverde artilleriepatronen binnen een jaar gaat komen. En dat is kwalijk, zo vindt Brekelmans, want zeker nu het conflict op de achtergrond dreigt te raken, is onvoorwaardelijke steun extra hard nodig.
11/18/2023 • 43 minutes, 1 second
Welke leider wil Nederland? & De onafhankelijkheid van universiteiten
Een niet doorgerekend partijprogramma ís geen partijprogramma (of toch wel?)
Afgelopen woensdag presenteerden het CPB en het PBL hun doorrekeningen. Lang niet alle partijen zagen er deze keer heil in hieraan mee te werken − slechts acht leverden materiaal in. Wat zeggen die keihard getallen precies? Daarover spreekt dr Kelder een oude rot uit het vak: prof. dr. Sweder van Wijnberg, econoom aan de UvA. Doet wel of niet doorrekenen daarnaast iets met het vertrouwen van kiezers? En hoe zit het daar in algemene zin eigenlijk mee? Prof. dr. Carolien van Ham van de Radboud vertelt u meer. Tot slot: staat of valt dat vertrouwen met een sterke leider? Dat weet prof. dr. Mark van Vugt, evolutionair psycholoog aan de VU, die bovendien met de eerste resultaten van een nieuwsoortig onderzoek naar archetype leiders in de Nederlandse politiek komt.
Het twijfelachtige huwelijk tussen de TU Eindhoven en Brainport
Bedrijven en universiteiten die innig samenwerken, is daar eigenlijk iets mis mee? GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt dat er in elk geval kritisch gekeken moet worden naar de banden tussen de TU Eindhoven en het omringende bedrijfsleven. Zijn het namelijk niet de Chinezen die een bedreiging voor onze kennisinstituten vormen, dan misschien wel de intenties van bepaalde ondernemingen. Want hoe waarborg je volledige academische onafhankelijkheid wanneer een universiteit financieel wordt gespekt door private partijen? Of is het misschien allemaal zo erg niet, en hebben universiteiten de steun van bedrijven keihard nodig om op synergetische wijze tot grootse doorbraken te komen?
11/11/2023 • 44 minutes, 42 seconds
Het Politieke Panel: bestaanszekerheid is alles ?!
Politiek = economie & ook stemmen uit het buitenland?
It’s the economy, stupid
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen draait het eigenlijk maar om een ding: de economie. Want de allocatie van schaarse goederen is toch uiteindelijk wat politiek behelst. Met twee academici van de generatie die onze toekomst moet vormgeven en een oudgediende op het Binnenhof duikt dr Kelder in de economische vraagstukken die er deze verkiezingen toe doen. Want waarom rept elke partij ineens over bestaanszekerheid, is iedereen het erover eens dat vermogen zwaarder moet worden belast en moet het toeslagensysteem hoe dan ook op de schop? O, en dient er nu te worden bezuinigd of geïnvesteerd ten tijde van economische tegenspoed? Dr. Jasper Lukkezen, dr. Vinzenz Ziesemer en drs. Leonard Ornstein vertellen u niets dan de waarheid over de stand van ‘s lands economie. Maar let wel, staathuishoudkunde blijft een sociale wetenschap, waarin absolute waarheden niet bestaan.
Een motie om wat stemmen te winnen
Stemmen vanuit het buitenland kan niet meer, de deadline is inmiddels verlopen. Toch strijden D66 en de VVD voor een eenvoudigere manier om het Hollandse rode potlood ook buiten de landsgrenzen te gebruiken. Dat niet veel mensen dat doen, geschat wordt op zo'n 10 procent, steekt de democraat van D66 Sjoerd Sjoerdsma al jaren. Er was al eerder door zijn partij een motie ingediend en aangenomen om digitaal stemmen vanuit het buitenland mogelijk te maken, maar deze verkiezingen kwamen te vroeg. Nu moet je je op tijd aanmelden, verschillende enveloppen gebruiken en je paspoort kopiëren en natuurlijk op de hoogte zijn van de verkiezingen. Sjoerdsma wil dit anders, hoe legt hij uit. Al heeft het voor hem geen zin meer. Hij is niet meer verkiesbaar.
11/4/2023 • 42 minutes, 36 seconds
Het Politieke Panel : over oorlog en conservatisme
Is het enkel nog conservatisme dat de klok slaat?
In het kader van de verkiezingen zijn de komende vier uitzendingen niet opgebouwd zoals u van ons gewend bent. In plaats van twee losse interviews, bent u vier weken lang getuige van heuse rondetafelgesprekken met wetenschappers, over gewichtige verkiezingsthema’s welteverstaan. Vandaag de aftrap, met als hoofdonderwerp: conservatisme. Want hoe conservatief zijn de Lage Landen precies? En wordt de hang naar behoudendheid sterker nu er velerlei crises wereldwijd welig tieren? Dr Kelder gaat erover in gesprek met historicus dr. Geerten Waling, financieel geograaf prof. dr. Ewald Engelen en dr. Mariken van der Velden, van huis uit politicoloog. Waar de eerste twee zich los van hun niet te benijden expertise geregeld bedienen van conservatieve standpunten, is de derde er met name voor de politicologische duiding.
10/28/2023 • 46 minutes, 13 seconds
Klimaatstudio (21 okt): Groene Groei of Degrowth?
We zullen moeten vergroenen, maar kunnen we dat alleen door onze economie te stimuleren en daardoor zuinigere producten te ontwikkelen? Een auto is immers door de jaren heen ook steeds spaarzamer geworden qua brandstof.
Of moeten we juist alles minder, want we hebben wel zuinigere auto's in de straat, maar ook steeds meer en dan schieten we er per saldo toch niets mee op. 'Groene Groei' of 'Degrowth'?
U hoort een speciale uitzending in samenwerking met de VPRO (met tevens de prettige stem van Eric Arends) en te gast zijn dr. Guus Dix (UTwente), prof. dr. Barbara Baarsma (UvA) en dr. Maarten Boudry uit Vlaanderen.
10/24/2023 • 43 minutes, 14 seconds
Hoe zit het met Hamas (in NL) - kolonialisme, wat schuift het? - Was will der Mann
Hoe terroristisch zijn wij Nederlanders?
Hamas, de democratisch gekozen partij van de bezette gebieden heeft de afgelopen 7 dagen dood en verderf gezaaid, maar blijft geliefd in het Midden-Oosten alsook in Europa. Hoe zit deze organisatie in elkaar en wie helpt die Palestijnen met de lege portemonnee aan wapens, graafmachines voor de tunnels en verdere uitrusting? Zijn het de tentakels van Iran en Qatar en wat betekent dat voor de internationale onderhandelingstafel? Drs. Soumaya Sahla promoveert in Leiden op de invloed die Aristoteles had op het werk van de islamitische filosoof Al Ghazali (Rechtsfilosofie). Zij is deradicaliseringsexpert bij de denktank van Femke Halsema genaamd 'Contra Extremisme Radicalisering' en is lid van 'Thematisch Netwerk Migratie Integratie VVD'.
Wat bezielt de man?
Moord, oorlog, vechtpartijen en voetbalhooliganisme. We hebben het bij geweldplegingen graag over de religieuze groep waartoe de dader behoort, over huidskleur, over afkomst. Maar de grootst gemene deler is toch echt de penis. Een gesprek over geweld is per definitie een gesprek over mannelijkheid. Als we de wereld een veiliger plek willen maken, is het hoog tijd dat we dat gesprek gaan voeren. Wat bezielt de man? Dr. Maaike Meijer beziet de man met mededogen en heeft zo haar ideeën.
Winst in Nederlands-Indië
De winst van tabak, olie en suiker uit voormalig Nederlands-Indie. Was dat nou wel zo slecht voor, zoals het zo fijntjes heette, ‘de inlanders’? Jonge doctor Mark van de Water promoveerde in Leiden op de bijdrage die het koloniale systeem bood aan de opbouw van Indonesië.
10/14/2023 • 46 minutes, 24 seconds
Slimmere democratie & de ontplofte kip
Meer of minder democratie
Met de verkiezingen op komst is een nieuwe bestuurscultuur vooralsnog de grootste belofte. Maar hoe moet die eruit komen te zien? Willen we meer of minder democratie? En is zo’n referendum dat nu bijna door de Eerste Kamer heen is wel echt verstandig? Het kan vooral beter, denkt hoogleraar vergelijkende bestuurskunde prof. Dr. Frank Hendriks. Hij vergeleek democratieën op internationale schaal en kent de zin en onzin van een systeem waarin iedereen maar mag meebeslissen.
De kip: lobby of lekker?
Dr Kelder duikt in de jonge geschiedenis van het meest veelzijdige stukje vlees: de plofkip, de chloorkip, of simpelweg de vleeskip. Deze gemaltraiteerde versie van het scharrelende verenbeest wist het in tachtig jaar bestaanstijd te schoppen tot het meest gegeten dier ter wereld. Een twijfelachtige eer. Is dat lobby, of gewoon onweerstaanbaar lekker? Dat en meer bespreekt uw gastheer met Dirk-Jan Verdonk, die het boek ‘De Ontplofte Kip’ schreef.
10/7/2023 • 42 minutes, 14 seconds
Duur, ziek of dood & de eerste atheist & meer regels tegen de vette hap
Liever ziek dan duur?
De zorgpremie gaat omhoog en onze zorguitgaven bedragen met 108 miljard, ruim een kwart van de overheidsuitgaven. Is de marktwerking in de zorg mislukt? Hoe stoppen we deze trend? Wie is bereid om de toegankelijkheid of betaalbaarheid van de zorg te verkleinen, om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg gelijk blijft?
Gezondheidszorgeconoom Xander Koolman ontrafelt de zorguitgaven. De grootste kostenposten waar iets aan te doen is, zijn ouderenzorg, jeugdzorg en ggz. Niet bepaald populaire onderwerpen om in te snijden tijdens verkiezingstijd.
Spinoza, de eerste atheïst
Oktober is Spinozamaand - Spinoza is de denker die in Amsterdam werd geboren en de standaardwerken als de Ethica schreef. De man van Portugees Joodse komaf legde de basis voor de Nederlandse gedachte over tolerantie en het ‘vrije denken’. Wie was deze filosoof en hoe zien we zijn denkrichting terug in ons dagelijks leven en in onze politiek? Prof. dr. Ronald van Raak, de Erasmiaanse wetenschapper verbonden aan de gelijknamige universiteit, heeft de net verschenen biografie (ruim 1100 pagina’s) van de Britse historicus Jonathan Israel gelezen en geeft uitleg.
Dik, dikker, dikst
We maken dagelijks tweehonderd keuzes over wat we eten. Hoe kunnen we dat sturen richting gezondere alternatieven? Jonge dr. Sanne Djojosoeparto onderzocht welke beleidsmaatregelen overheden in Europa en Nederland aannemen om onze voedselomgeving zo aan te passen dat het gezond gedrag bevordert, en is kritisch: in Nederland hebben de maatregelen grotendeels een zwak tot zeer zwak effect. In dr Kelder en Co legt ze uit waarom maatregelen als een suikertaks wél doel treffen.
9/30/2023 • 47 minutes, 36 seconds
Weg met armoede & allemaal leren via TikTok en 'wat is schoonheid'?
Wat weten ze zeker over bestaanszekerheid?
Politieke partijen buitelen over elkaar heen om de ‘bestaanszekerheid’ van de Nederlanders te waarborgen waar deze week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, door de Kamer, weer een paar miljard extra naartoe werd geschoven. Politici baseren zich onder andere op de cijfers van de Commissie Sociaal Minimum, die vlak voor de miljoenennota het eerste deel van hun rapport publiceerde. Voor aanbevelingen hadden ze te weinig tijd - die verschijnen binnenkort. Hoogleraar empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving prof. dr. Koen Caminada, verbonden aan de Universiteit Leiden, is lid van de Commissie Sociaal Minimum. Het aanvragen van toeslagen wordt volgens Caminada nu als een risico gezien: krijg ik het of niet, en als ik het krijg, moet ik het dan later weer terugbetalen? ‘Mensen moeten een risicovrijer-bestaan krijgen’, vindt Caminada. Maar hoe en wie gaat dat betalen?
Online hackers hoeven niet naar school
Online doen jongeren alles wat we van hen op school verwachten: ze leren, oefenen en werken samen. Dr. Zowi Vermeire van de Universiteit Utrecht promoveerde op het onderwerp hoe jongeren zichzelf online vaardigheden aanleren. Ze keek naar leergemeenschappen op YouTube, Twitch en TikTok en heeft ontrafeld dat jongeren die niet graag naar school gaan, wel veel online kunnen leren. Hoe werkt zo’n TikTok-school, wat kan het reguliere onderwijs hiervan leren en wie houdt toezicht op het 'lesmateriaal' en de 'leraar' in die online communities?
Mooi Nederland
Hoewel het niet opschiet met de bouw van nieuwe woningen is prof. dr. Paul Hekkert van de TU Delft vooral blij dat het doel is om een ‘Mooi Nederland’ neer te zetten. ‘We vinden dingen het mooist die met een minimaal ontwerp een maximale uitwerking hebben.’ Maar wat is schoonheid? Kunnen we esthetiek met een bepaalde theorie vaststellen? En waarom vinden we lelijke dingen zoals het frietkot, Hoog Catharijne en skipakken uit de jaren ‘80 opeens weer prachtig? Hoe werkt dat in ons brein?
9/23/2023 • 43 minutes, 47 seconds
Overheid, stop met geld verspillen & geniale gekken
Het mag wel een paar miljard minder
De afgelopen jaren is er door het kabinet met geld gesmeten, een klimaatfonds hier, een stikstof fonds daar, nog wat hulp bij corona en natuurlijk moeten we het innovatiefonds niet vergeten. Maar het gratis geld schijnt nu toch echt op te zijn met de stijgende rente en de berekeningen van de deze week verschenen Studiegroep Begrotingsruimte zijn niet mals. Als we zo doorgaan bouwen we een enorme schuldenlast voor de volgende generatie op. Prima, dan zijn we er toch niet meer?! Of moeten we toch eens luisteren naar die economen die tegenwoordig vrij eensgezind zijn. Wonderbaarlijk, en dat in tijden dat het politieke speelveld dat juist niet is en bijna uit de voegen barst door de polarisatie. Help, prof. dr. Bas Jacobs, hoogleraar Overheidsfinanciën, hoe pakken we dit aan?
Geniaal of gek?
De biografie van Elon Musk (geschreven door Walter Isaacson) laat een man zien die een uniek succes is, en tegelijkertijd kampt met trauma’s en asperger. Musk is niet het enige genie met een steekje los. Steve Jobs en Bill Gates hebben ook autisme. Winston Churchill en Abraham Lincoln kampten met depressies. En Bart Chabot en Pierre Wind zijn notoire ADHD’ers. Zijn zij ondanks of dankzij zijn psychische aandoening succesvol? Psychiater prof. dr. Jim van Os beschouwt geestesziekten liever als ‘mentale variatie’, die je heel goed in je voordeel kan gebruiken.
De schadelijke werking van licht
Bepaalde moleculen vallen uit elkaar als ze botsen met licht. Dit kan gebruikt worden om water te zuiveren, maar het kan er ook voor zorgen dat voedingsstoffen afgebroken worden of dat kunstwerken vervagen. Jonge dokter dr. Iris Groeneveld onderzocht hoe deze fotodegradatie precies werkt. Want als we niet weten hoe het werkt, kunnen we kunst nooit beschermen tegen lichtschade.
Een oplossing tegen het woningtekort: Krotbelasting
De Belgen proberen leegstand tegen te gaan met zogenaamde ‘Krotbelasting’, een belasting op leegstaande panden. Nederland kent een vergelijkbare verordening in 16 gemeenten. Wat Sandra Beckerman (#2 op de SP-lijst) betreft zou dit landelijk ingevoerd moeten worden. Hoe flink hoog moet die belasting eigenlijk zijn voor de vaak flamboyante huisjesmelkers en wie gaat dat allemaal controleren of de gordijnen te lang dicht blijven?
9/16/2023 • 44 minutes, 31 seconds
Corruptie in Nederland, Zwarte Gaten & Iedereen is een Influencer
Hoe corrupt is Nederland?
Hebben we net een week achter de rug van een parlementaire enquête over Fraude-aanpak en wat we nu opnieuw hebben gehoord is dat onze fraude-aanpak verre van goed is. Maar toch staan we hoog op de lijst van de corruptie-index. Klopt dat dan wel? En waarom staat Denemarken altijd bovenaan? Hoe gaat het met Oekraïne en hun strijd tegen omkoping nu de minister van Defensie is ontslagen? Prof. dr. Ronald Kroeze, verbonden aan de Radboud Universiteit doet hier al jaren historisch onderzoek naar en legt uit.
Zwarte gaten, je ziet ze nauwelijks, maar ze zijn er wel
Je kunt je heel klein voelen als je leest over de laatste wetenschappelijke publicaties over ons universum en de mysterieuze zwarte gaten. Onze jonge dr. van dienst, Lieke van Son gaat ons uitleggen dat die zwarte gaten helemaal niet zo uitzonderlijk zijn, maar dat je ze als een soort chemisch fabriekje moet beschouwen. Zonder een zwart gat is er echt niets. En als ze op elkaar botsen, kun je dat zelfs horen op aarde.
Laat je niet influencen
Ook in de rij gestaan tijdens de vakantie bij bijzonder bakkertje of parfumwinkel die je op social media ‘toevallig’ voorbij zag komen? Hoe werkt dat, die sluikreclame en dat ge-influence op social media? En hoe invloedrijk is TikTok eigenlijk, het Chinese bedrijf waar de Tweede Kamer zich deze week over heeft laten bijpraten? Dr. Ini Vanwesenbeeck is communicatiewetenschapper en weet alles over de mom- en fitfluencer.
9/9/2023 • 40 minutes, 39 seconds
Hoekstra, terug naar Den Haag - Hoeveel stormen komen er nog - Politieke Karaktermoord
Het politieke belletje
Dat in de Europese Unie sprake is van een ondoorzichtige banencarrousel werd afgelopen week maar weer bewezen. Zonder enige vorm van transparantie bleek het ineens Wopke Hoekstra te zijn die door de regering naar voren werd geschoven als kandidaat om Timmermans’ plek in de Europese Commissie op te vullen. Volt Tweede Kamerlid Laurens Dassen vindt het een kwalijke zaak dat het parlement hier van tevoren niet beter over is geïnformeerd. Bovendien heeft hij zijn twijfels bij Hoekstra als persoon, die in Europa nu niet bepaald te boek staat als verbinder.
We gaan er met zijn allen aan
De berichtgeving omtrent het weer was deze zomer opnieuw om défaitistisch van te worden. Bosbranden en modderstromen wisselden elkaar af, en ondertussen staat het orkaanseizoen alweer voor de deur. Om nog maar te zwijgen van al dat natuurgeweld waar we uiteindelijk helemaal niet tegen op gewassen zijn (lees: vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, tsunami’s en nog zo wat). Prof. dr. Maarten van Aalst bekleed als hoogleraar natuurrampen de perfecte leerstoel om ons een beetje licht in deze donkere tijden te verschaffen. O, en daarnaast schijnt hij ook nog iets bij ons landelijke weerinstituut in De Bilt te doen.
Betaalbare zorg, het kan best wel
Onze jonge dr. van dienst heeft de zorg zorgvuldig (...) bestudeerd en kwam tot de conclusie dat het wenselijke systeem van ‘waardegedreven zorg’ niet altijd goed functioneert. En dan is dat nog mild uitgedrukt. Want krijgt de patiënt wel de behandeling die zijn of haar leven verbetert? En wat gaat er schuil achter dat jargon van zorgmanagers, ziekenhuisbestuurders en verzekeraars? Gijs Steinmann van de Erasmus Universiteit zocht het uit.
Je karakter of je leven!
Dr. Edwina Hagen is expert op gebied van karaktermoord. Als cultuurhistoricus ontdekte zij dat dit fenomeen reeds eeuwen voorkomt, al wordt het pas sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw als zodanig geoormerkt. Voorspellen is iets waar Hagen zich, zoals een waar historicus betaamt, niet graag aan waagt. Toch ziet ze in de aanloop naar de komende verkiezingen ontwikkelingen die op zijn minst de schijn van pogingen tot karaktermoord wekken. Zo wordt Frenske door rechts geframed als autoritair figuur die bovendien de campagne van het GroenLinks-PvdA-verbond met wachtgeld uit Brussel spekt, en is tegen Pieter Omtzigt al geruimere tijd een fluistercampagne gaande. Wanneer leiden dergelijke aantijgingen tot succes en wanneer niet? Hagen neemt ons mee op een reis door heden en verleden.
9/2/2023 • 47 minutes, 49 seconds
Waarom Omtzigt? & Een gezonde bodem met boeren = appeltje, eitje
Het politieke belletje
“Hoe zit het nou met die F-16’s voor Oekraïne” vragen Kamerleden zich af, zo ook Alexander Hammelburg van D66. Zijn eigen minister Ollongren werd deze week weinig concreet over wanneer de vliegtuigen worden verscheept en hoeveel er nou eigenlijk naar het front gaan. Meer duidelijkheid wil Hammelburg, maar waar ligt voor hem de grens van hulp aan Zelensky? Of sturen we onze nieuwe F-35 er gelijk achteraan?
Omtzigt, wie stemt daar eigenlijk op?
De partij waar iedereen op zat te wachten, Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt is nog geen week geleden aangekondigd. Als je naar de peilingen kijkt, lijkt dat wel zo met zo’n 46 virtuele zetels. Wat bedoelt Omtzigt eigenlijk met zijn streven naar Goed Bestuur (let op de hoofdletters!) en is dat wel zo wenselijk? Van welke partijen pakt hij de kiezers af? En wat gaat de jongere kiezer doen die voor het eerst mag stemmen? Te gast is politicoloog dr. Roderik Rekker van de Radboud Universiteit die onderzoek doet naar kiesgedrag.
Innoveren kun je leren
Wie bedenkt er nou zoiets als een vaatwassser of een ruitenwisser? Wanneer denk je, dit kan anders en vooral, makkelijker? Onze jonge dr. van dienst, dr. Max Mulhuijzen heeft zich verdiept in deze vraag en gekeken hoe dat creatieve proces verloopt. Heb je een kantoor nodig en een goed team? Of werkt de uitvinder beter thuis aan de keukentafel aan de innovatie?
Kringlooplandbouw - Toekomst - Kringlooplandbouw - Toekomst
Het wordt al jaren gezegd en is ook in ons landbouwbeleid opgenomen, de kringlooplandbouw. Wat je oogst aan mineralen, stop je ook weer terug in de grond. Zo blijft alles in balans en gezond. Het klinkt alleen makkelijker dan je denkt, en het is ook niet de goedkoopste oplossing. Volgens prof. dr. Imke de Boer van de WUR moeten we hard ons best doen om toch deze kringloop aan te zwengelen. Groen gras, tevreden dieren en dan ook een gelukkige boer? Alvast wat tips voor het nieuwe kabinet.
8/26/2023 • 41 minutes, 55 seconds
Lobbycratie & de Opgevoerde Koe
Met nieuwe verkiezingen in aantocht buigen we ons over lobbyisten, want wie is er eigenlijk de baas: bedrijven, burgers of buitenlui? Met prof. dr. Caelesta Braun. Voorts, alles wat u altijd al over ons nationale symbool, de koe, wilde weten maar niet durft te vragen nu die bonte strontmachines het gedaan hebben. Met kunstenares dr. Marleen Felius. Daarnaast jonge doctor Willemke Stilma over buikligging op de Intensive Care en een belletje met GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee over de minderbedeelden.
8/19/2023 • 45 minutes, 29 seconds
Haagsche zondaars & Russische kleptocraten
Hebzucht, hoogmoed, lust, afgunst… Aan de hand van de zeven zonden analyseert Appelo de hel die wij op aarde gecreëerd hebben, die de Tweede Kamer heet. Verder wenden we de steven richting Rusland: zijn de sancties aan het adres Russische oligarchen wel zo’n straf? Het verhaal doet de ronde dat de fabrieken die wij achterlaten cadeau worden gedaan aan kleptocraten. Met mr. Heleen over de Linden, is gespecialiseerd in sancties en weet hoe dat zit. Jonge doctor Anne de Munter weet hoe moeilijk het is om gereformeerden zich te laten vaccineren, maar er is hoop.
8/12/2023 • 42 minutes, 38 seconds
Giftige goedjes & Zesjescultuur
Met de Wageningse prof. dr. ir. Nico van den Brink duikt dr Kelder in de milieutoxicologie en stuit op allerlei effecten in zoogdieren en vogels waar we nog maar weinig van weten. Als het aan prof. dr. Jan Bransen ligt, stoppen we overal per direct met het toewijzen van het predicaat cum laude. Laat mensen zichzelf beoordelen! En socioloog dr. Kjell Noordzij wisselde voor zijn promotieonderzoek van gedachten met tal van praktisch geschoolden. Veel van hen bljken een grote afstand tot de Haagse politiek ervaren.
8/5/2023 • 43 minutes, 1 second
Oplossingen voor klimaatkwaaltjes & Onafhankelijk denken
Een wolkendoctor voor al uw klimaatkwaaltjes
Terwijl Nederland gebukt gaat onder een sluier van miezer en grauwigheid, kan de hitte in Zuid-Europa voorlopig niet op. Stel je voor dat je in die temperaturen moest werken, je zou er warempel eerder van met pensioen gaan. Afijn, deze week geen Noord-Zuid tegenstellingen bij dr Kelder, maar oplossingen, voor het klimaatprobleem welteverstaan! Prof. dr. ir. Herman Russchenberg blijft in dat opzicht graag weg bij alle doemscenario’s. Dit is gezien zijn professie misschien ook niet zo gek, want hij houdt zich bezig met climate engineering: manieren waarop we het klimaat zo kunnen sturen dat opwarming wordt tegengegaan. Wat is de potentie van het nabootsen van vulkanen, het witter maken van wolken en het opspuiten van de Noordpool? Russchenberg weet er alles van.
Met uitsterven bedreigd: de onafhankelijk denker
In een wereld waar we allemaal hetzelfde moeten vinden, heeft de autonome denker het moeilijk. Als hij daar überhaupt nog in voorkomt. Hoe zou een zelfdenker als Karel van het Reve zich staande hebben gehouden, in tijden van woke geweld en cancel culture? Die vraag ligt voor aan zijn nieuwe biograaf, de historicus dr. Willem Melching.
Het failliet van de faillissementsprocedure
Een faillissement is op zichzelf al vervelend genoeg, maar spelen er maatschappelijke belangen mee, dan krijgt het een extra rauw randje. In dergelijke situaties vindt dr. Erik de Kloe dat zowel schuldeisers als andere betrokkenen hun zegje moeten kunnen doen. Vooralsnog ligt de verantwoordelijkheid tijdens dit proces in Nederland hoofdzakelijk bij de curator en de Kloe pleit ervoor dat meer stemmen gehoord worden. Nu is de hamvraag natuurlijk: in hoeverre dient VanMoof het maatschappelijke belang? Dr Kelder houdt daar zo zijn eigen visie op na, maar vraagt het vandaag liever aan iemand die ervoor heeft doorgestudeerd.
7/29/2023 • 48 minutes, 28 seconds
Een beetje minderen met polymeren - recyclen en weggooien van plastic
Polymeren of polyminderen?
De plastic berg blijft groeien, ook al hebben we sinds 1 juli een plastic tax en zijn de wegwerprietjes al verbannen. Hoe gaan we om met dit product? Vervangen met papier of glas is niet altijd ideaal en zeker niet altijd zo milieuvriendelijk. Maar recyclen is met meer dan 20 verschillende soorten blijft lastig. Hoe hou je plastic gebruik en verbruik economisch rendabel en vooral, hoe maak je van recyclen een winstgevende handel? Wat kunnen we leren van landen als Japan? Econoom en afvaldeskundige prof. dr. Raymond Gradus licht toe.
Wat zegt u? Schizofrenie?
Ruim 1% van de wereldbevolking lijdt aan schizofrenie. Deze psychische stoornis is niet altijd even makkelijk te herkennen, maar onze jonge dr. van dienst genaamd Janna de Boer (RuG) heeft een methode ontwikkeld waarmee ze via taalanalyses schizofrenie sneller herkent. Hierbij heeft ze gebruikgemaakt van de nieuwste technologie zoals Machine Learning (vergelijkbaar met ChatGPT). Via iemands spraakgebruik kun je dan ook sneller constateren of er een terugval naar een psychose plaatsvindt.
Vuilnis weggooien, ook dat kun je leren
Ergert u zich ook zo aan alle rommel op straat? Waarom is het zo moeilijk voor al die mensen om naar de prullenbak te lopen? Of iets ín de bak te gooien, in plaats van ernaast? U gelooft het vast niet, maar dit gedrag is allemaal wetenschappelijk te verklaren. En nog beter, het is ook nog te sturen. Prima wetenschap waar we graag iets van opsteken. De geleerde dr. Kees Keizer praat ons bij. Nu maar hopen dat de vuilniswagen die elke week dwars door onze uitzending heen rijdt en bezemt, een ommetje maakt.
7/22/2023 • 45 minutes, 40 seconds
'n pooltje politiek
Hoe verder na 13 jaar Rutte? Wie volgt Hoekstra en Kaag op? Zal zich de komende maanden een tweestrijd ontwikkelen tussen Dilan en Lientje? Of zullen er nieuwe partijen herrijzen zoals die van de volksheld Pieter Omtzigt?
Te gast zijn drie Binnenhof-watchers (al zit het kabinet de komende vijf jaar een ruime kilometer verderop) die hun blik werpen op de afgelopen week. Wie zag het afscheid van dit kabinet en Rutte aankomen en is dit handig getimed of was het nu echt klaar met 'onze man met de appel op de fiets’?
Prof. dr. Wim Voermans zei het een paar maanden geleden al, toen Rutte te gast was bij de opname van de Jortcast, dat het voor elke langzittende Nederlandse premier erg lastig is om afscheid te nemen en dat dit altijd lelijk en abrupt gaat. Hoe lelijk was dit? Ligt het mes nog in de keukenla of is het in iemands rug geëindigd?
Prof. dr. Ronald van Raak (oud Eerste en Tweede Kamerlid namens de SP) kijkt graag veel verder terug. Wat zijn onze Erasmiaanse waarden in Nederland? Heeft dit huidige kabinet eraan voldaan? En wie is het werkelijke politieke talent?
Dr. Geerten Waling volgt het huidige Haagse kritisch vanuit zijn functie als columnist voor EW Magazine. Waarom nu zo lyrisch over alle vertrekkende kopstukken van de coalitiepartijen zoals Kaag? Want echt bewezen hebben ze zich ook niet, meent deze historicus. Laat je niet vangen in dat web van de gehaaide spindoctors, waarschuwt Waling.
De campagne is in ieder geval goed van start gegaan en wij bij dr Kelder en Co blikken terug en vooruit over hoe het ons verging en vergaat met en zonder Rutte, met de nieuwe bestuurscultuur, nieuwe partijen en mogelijke nieuwe coalities.
7/15/2023 • 43 minutes, 57 seconds
Kabinetscrisis, wat zit er achter? Een jonge dr over medische patientengegevens en de kwantummechanica
Deze week presenteert Rosanne Hertzberger en te gast zijn dr. Mariken van der Velden, verbonden aan de VU en is gespecialiseerd in politieke communicatie. Wat hebben we de afgelopen 24 uur aan communicatie gezien?
De jonge dr. Marcello Aspria weet alles over medische patiendossiers en hoe die de afgelopen 15 jaar in de file stonden op de digitale snelweg.
En hoe zit ons leven in elkaar? Dat kan (niet) verklaart worden door de kwantum mechanica dat bewijst dat een deeltje op twee plekken tegelijk kan zijn. Wat zegt dat over ons wereldbeeld en over ons omniversum? Met natuurkundige prof. dr. ir. Tjerk Oosterkamp van de Universiteit Leiden.
7/8/2023 • 41 minutes, 57 seconds
Waar is Wagner, Migratie, de moraliteit op kantoor en de Boze witte man
Wat Rutte mee moet nemen uit Afrika
Afgelopen week was Mark Rutte op migratietournee door Afrika. Maar welke deal zou hij eruit moeten slepen? Prof dr. Barbara Baarsma, econome en verbonden aan de UvA heeft met haar denktank een rapport geschreven over migratie in Nederland. Zonder nieuwe Nederlanders zal ons land vergrijzen en vastlopen. Maar wie moet hier dan wonen en kun je selecteren? En moeten we die vurig gewenste ‘groene groei’ wel willen? Morgen staan de actievoerders klaar bij Tata Steel, zij willen zogenaamde degrowth, volgens Baarsma onmogelijk en onhoudbaar.
Morele vragen op de werkvloer
Hoe bespreek je morele vraagstukken op de werkvloer? Denk dan bijvoorbeeld aan uiteenlopende onderwerpen zoals wat seksueel grensoverschrijdend gedrag is, maar ook of je wel of niet meewerkt aan dierproeven. Dit soort dilemma’s zijn niet altijd makkelijk bespreekbaar binnen een bedrijf waarin iedereen andere belangen heeft in een productieproces. Hoe pak je dat aan? Onze jonge dr. van dienst, Henriette Bout heeft daar jarenlang onderzoek naar gedaan bij Nyenrode en legt uit.
De boze, witte man
Er ligt een week van boze, witte (oude) politici achter ons. De een gooit het bijltje erbij neer en de ander doet nog een verwoede poging bovenop de rots te blijven zitten. Waarom gedragen die mannetjes zich zo? Waarom al dat geschreeuw en al die intimidatie? Volgens prof. dr. Mark van Vugt is dit gedrag te verklaren vanuit de evolutie. Maar belangrijker, is het af te leren? Of gaan de vrouwen dit gedrag ook overnemen? En nu we het toch over vrouwen hebben, een ander ding dat Mark ook heeft onderzocht samen met een groep internationale onderzoekers, waarom vrouwen tegenwoordig geen kinderen meer willen en wat dat betekent voor de wereldbevolking. Ook dat pogen we te bespreken.
6/24/2023 • 42 minutes, 10 seconds
Seks voor singles, gezagscrisis, de hamstring en Lilian Marijnissen
We hebben er weer een crisis bij! Hoe leuk is dat?!
‘De geschiedenis is ten einde’ concludeerde de socioloog Fukuyama in de jaren ‘90 in zijn gelijknamige boek. Little did he know dat één generatie na de ineenstorting van de communistische wereld nu, een paar decennia later, ook de liberaalkapitalistische orde in haar voegen zou kragen. Althans, dat constateert filosoof dr. Ad Verbrugge in zijn nieuwe boek De Gezagscrisis. In dr Kelder en Co legt hij uit hoe de overheid deugdelijkheid en rechtvaardigheid door de jaren heen steeds meer plaats maakten voor marktachtige systemen, met een toeslagenaffaires en andere crises van dien.
Het geheim van de hamstrings
De topsport wordt sinds jaar en dag geteisterd door sportblessures en dat moet afgelopen zijn. Niet zelden is overbelasting de oorzaak van een blessure. Waarom zijn onze meetmethoden van spierbelasting middeleeuws en weten we er nog altijd te weinig van? Jonge doctor Erik Wilmes brengt daar verandering. Voor zijn promotie-onderzoek verwerkte hij kleine beweegsensoren in de kleding van topsporters, om de bewegingen van lichaamsdelen nauwkeurig te kunnen meten. In dr Kelder en Co deelt hij zijn conclusies.
Seks in tijden van toenemende singles, doen we het nog wel?!
Over een aantal jaren hebben we evenveel singles in Nederland als stelletjes. Dat kan natuurlijk allemaal, maar wat betekent dat voor onze seksualiteit, doen we het nog wel met elkaar en genieten we er dan net zo veel van als het echtpaar dat al 25 jaar huis, haard en bed deelt? Seksuologe dr. Marieke Dewitte van Maastricht University doet onderzoek naar hechtenis en seksuele opwinding. Ze legt uit en geeft ook nog wat tips. Altijd handig.
6/17/2023 • 45 minutes, 43 seconds
Privé-legers, vrouwenhaat in de politiek & autisme-excorsisme
Een gebedsgenezeres die claimt autisme, adhd en nog zo wat kwalen te kunnen uitdrijven. Gevolg: kotsende kindjes, dus kan dat zo maar? D66-Kamerlid Rens Raemakers vindt van niet. Verder hebben we het over de haat die vrouwen in de politiek treft met Liza Mügge, en schuift brigadegeneraal dr. Han Bouwmeester aan om ons bij te praten over de oorlog en die prive-legers die daar te keer gaan.
6/10/2023 • 46 minutes, 39 seconds
Klimaatactivisme, mag dat? & XTC voor de psychiater & weg met Max Verstappen
Het klimaat redden is nu aan de rechters
Aan de vooravond van Shell’s hoger beroep in de ‘klimaatzaak van de eeuw’ en in een tijd waar voor het eerst een bank voor het gerecht wordt gesleept (te weten: BNP Paribas) vraagt dr Kelder zich af: kunnen wij in een wereld waar overheid en bedrijfsleven het af laten weten, dan op de rechter vertrouwen voor het tegengaan van klimaatverandering? Mr. dr. Tim Bleeker doceert milieuaansprakelijkheidsrecht aan de Vrije Universiteit en ziet zijn vakgebied groeien en groeien. Straks is de klimaatjurist niet meer weg te denken uit de wereld - als die er nog is, tenminste.
De belangen van de designerbaby’s
Nu we toch echt zelf de wensbaby kunnen creëren die we willen, in een reageerbuis, rijst de vraag: hoe zit het met de belangen van dat kind, dat nog niet bestaat? Want wie bepaalt of je een leven mag opzadelen met slechts één genetische ouder? Of juist drie? En als het dan in het belang van het kind is om niet te bestaan, wordt dan niet het kind de noodzakelijke eigenschap (namelijk ‘bestaan’ in de toekomst) ontnomen om belangen te hebben? Dr. Lisette ten Haaf is jurist en expert in de biotechnologie en bedacht een nieuwe benadering van dit paradoxale probleem.
Drugs tegen depressie
Als het aan de onderzoeker dr. Levi van Dam (UvA) ligt, gaan alle jongeren met PTSS aan de MDMA. Werd er vroeger in de jaren '60 en '70 nog wild geëxperimenteerd met partydrugs in de psychiatrie, tegenwoordig is dat uit den boze. Zonde, vindt deze orthopedagoog, want psychedelica hebben zo veel meer te bieden dan die impuls om de hele nacht te hakken en housen. Je kunt je er ook blijkbaar gelukkiger door voelen, blijkt uit onderzoek en dan op een ander niveau dan iedereen in de club maar willen knuffelen. Samen met voormalig dancefeest-ondernemers Duncan Stutterheim en Wouter Tavecchio (onder de naam Make MDMA Medicine (https://makemdmamedicine.nl/#research)) poogt hij Nederland de voortrekkersrol te geven waar onderzoek van psychische hulp met MDMA aan jongeren plaats zal vinden. Zeg maar, verruim je geest op een positieve manier.
6/3/2023 • 43 minutes, 26 seconds
Een speciale uitzending met presentatie van Maarten van Rossem
Omdat vaste presentator dr Kelder schoenen aan het passen is in Italië, neemt zaterdag een echte doctor de honneurs waar. Prof. dr. Maarten van Rossem geeft leiding aan de gesprekken.
Hollands welvaren aan het wegvaren?
Nederland was ooit het land van onder meer de grote gasbel, het gefortuneerde Unilever en het puissant rijke Shell. Nu hebben we bijvoorbeeld het florerende Veldhoven. Wordt ASML de levensader van Nederland, zorgen allerhande geopolitieke ontwikkelingen ervoor dat ons rijke landje alle zeilen economisch moet bijzetten en wat is de rol van Nederland op het internationale speelveld? Hoogleraar internationale economie, prof. dr. Steven Brakman (RUG) vertelt hoe de Nederlandse economie zich na de oorlog ontwikkeld heeft en richt zijn oog ook op de toekomst.
De gans is het nieuwe stikstof voor de boer
Stikstof, D66, Frans Timmermans, Christianne van der Wal. De boeren zijn de laatste jaren geconfronteerd met ontwikkelingen die hen niet zinden. Tot overmaat van ramp brengt onze jonge doctor een ander probleem voor agrariërs aan het licht. De grazende gans. Jonge doctor (bijna dan) Nelleke Buitendijk hoopt aankomende week te promoveren aan de Universiteit van Amsterdam. Haar proefschrift gaat over ganzen die oogsten verpesten.
Ideale ideologie
Politiek filosoof prof. dr. Govert Buijs, die verbonden is aan de Vrije Universiteit, vertelt welke ideologieën er na de Tweede Wereldoorlog rondwaarden in Nederland. Vervolgens probeert hij te schetsen wat die ideologieën betekenden voor het denken over bijvoorbeeld politiek en economie. Wat zorgde voor Europese eenheid en is die eenheid nu aan het afbrokkelen? Binnenkort verschijnt er ook een boek dat Buijs samen met oud-premier Jan Peter Balkenende heeft geschreven. Dit boek gaat over de toekomst van de Europese markteconomie. Dus ook met Buijs wordt er in de glazen bol gekeken.
5/27/2023 • 43 minutes, 15 seconds
Geluk vinden, dood aan de gracht, Turkmenistan en het einde van werken
Nu echt het einde van het werkende leven dankzij nieuwe robots? Tips om gelukkig te worden en te blijven. En de een zijn dood is de historicus zijn brood. Tot slot bellen we met een Tweede Kamerlid over Turkmenistan.
Stop met werken!
Nu Chat GPT op bijna elke thuis pc is geïnstalleerd, gaan we dan nu echt stoppen met het zware denkwerk? En wanneer wordt de fysieke arbeid overbodig? Naast Elon Musk en Bill Gates waarschuwt ook onze prof. dr. Mark Levels van de Universiteit Maastricht voor de grote gevolgen van robotisering. Help, professor, nooit meer werken, is dat leuk? En hoe moeten we onze maatschappij inrichten?
Geluk zit in hele kleine dingen
We leven in een maatschappij waar geluk voor iedereen bereikbaar lijkt te zijn. Doe de juiste mindfulness cursus of laat de juiste operatie uitvoeren en je kunt baden in endorfine. Maar werkt het wel zo? Is dat gelukzalige moment of liever nog, langere periode haalbaar voor iedereen? Heb je soms gewoon genetisch domme pech dat vrolijkheid en tevredenheid nauwelijks in je leven ontspruiten? Geluksprofessor Meike Bartels van de VU te Amsterdam kan je uitleggen hoe iedereen toch gratis geluk kan vinden.
Dood aan de Amsterdamse grachten
Tegenwoordig denken we in kloven, van regio tot platteland en van hypergezond tot morbide obese. En die scheidslijnen kunnen dan ook nog in kaart worden gebracht. Maar hoe zat dat vroeger, in de 19e eeuw? Was die sociale kaart ook zo helder en duidelijk? Jonge dr. Owen Lammertink deed onderzoek naar de doodsoorzaken van de bewoners van Amsterdam in die periode. De conclusies die daaruit getrokken kunnen worden, zullen je verbazen….
5/13/2023 • 45 minutes, 33 seconds
Basisinkomen, handig dat gratis geld? & Nationalisme, (n)iets mis mee
Basisinkomen
Toeslagen aanvragen, toeslagen terugbetalen, toeslagen toch rechtmatig verkregen blijven te hebben, toeslagen en compensatie aanvragen. Wie snapt het nog? Schaf alles af en voer een basisinkomen in. Het kan - zeggen ze. In gesprek met prof. dr. Marcel Canoy over een gulle overheid.
Een duwtje in de goede richting
De mens wordt een rationeel wezen geacht, maar in de praktijk blijken we niet altijd slimme keuzes te maken. In zijn proefschrift legt dr. Tom Bouwman uit hoe nudging kan bijdragen aan het beschermen van consumenten bijvoorbeeld bij het doen van aankopen, zonder afbreuk te doen aan hun autonomie. Je moet het allemaal immers helemaal zelf weten.
Échte Nederlanders
Koningsdag zit erop en mocht dat als jaarlijkse dosis Nederlandsheid niet afdoende zijn, kunt u zich vast verheugen op Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Broodnodig voor ons verdeelde land! Tenzij u juist walgt van alles wat nationale identiteit ademt, dat vulgaire construct dat slechts uitsluiting en discriminatie bewerkstelligt. Prof. dr. Will Tiemeijer uit waarom mensen behoefte hebben aan een gezamenlijk verhaal, en hoe we dat verhaal vorm zouden kunnen geven.
4/29/2023 • 45 minutes, 56 seconds
Chat GPT, vloek of zegen & Vriendschappen - heb je er wat aan?
Chatten met Chat GPT, slim of best dom?
Alle kinderen en pubers hebben de hele week gechat met de nieuwe bot van Snapchat, een app die door meer dan 4 miljoen Nederlanders wordt gebruikt. De bot deed geloven dat het een echt persoon was en gaf menselijke antwoorden, inclusief geflirt. Voor de iets oudere generatie, de studenten, is Chat GPT al helemaal ingeburgerd om de scripties en werkstukken te schrijven. Wat doet met ons brein en hoe betrouwbaar is al deze makkelijk leesbare informatie die we in een seconde krijgen voorgeschoteld? We vragen het prof. dr. José van Dijck, de deskundige in Nederland op het gebied van technologie, onderwijs en media, verbonden aan de UU.
Echte vrienden..
Vriendschap wordt in een tijd met een groeiend aantal singles steeds belangrijker. Het is ook makkelijker om iemand te ontmoeten, we zijn én met meer mensen én je kunt makkelijk een online match vinden. Maar toch voelen we ons eenzamer dan een paar jaar geleden. Wat heb je aan vrienden en wanneer zijn ze echt? Is daar wetenschappelijke consensus over? En heb je de meeste hechte vriendschap met de mensen die je het langst kent? Kunnen mannen en vrouwen onderling even goede vrienden zijn? Kunnen we nog wel vriendschappen sluiten nu we ons verstoppen achter de telefoon? We praten erover met sociologe prof. dr. Beate Völker, van de UU.
De elite, dat ben jij, katholiek jongetje van het internaat
Een uitzending met alleen maar vrouwen en dan bespreken we een onderwerp dat alleen maar over mannen gaat, namelijk de elitevorming op de katholieke jongensinternaten in Nijmegen. Een politiek kopstuk als Hans van Mierlo heeft er ook zijn jeugd doorgebracht en zo nog meer mensen die later tot de bovenlaag van Nederland behoorden. Hoe wordt je gevormd als je tot je 18e nauwelijks contact hebt met je ouders, veel moet bidden en sporten (over de rest zwijgen we) en stevig aan het huiswerk moet? Onze jonge dr. Marieke Smulders heeft er maar liefst 17 jaar onderzoek naar gedaan aan de Radboud Universiteit te Nijmegen,
4/22/2023 • 47 minutes, 1 second
Boeren naar de fabriek & generatie z 'leuk en easy'?
Generatie Z - lekker, leuk en easy?
Millennials jong? Time to really move over, want de nieuwste generatie Z start nu ook op de werkvloer en brengt gelijk een andere atmosfeer - veel minder hiërarchie en veel meer vrolijkheid. En dat terwijl ze zo weinig hoop hebben op een eigen huis of zelfs pensioen. Hoe doen ze dat? We vragen het de generatie expert dr. Aart Bontekoning.
Vers eten uit een fabriek, dat is wat we willen
Voor wie dacht dat er geen ruimte meer is voor de boeren, nou, die blijkt er in ons postzegel landje zeker wel te zijn. Als het aan ecomodernist dr. Hidde Boersma ligt, kunnen alle agrariërs de laarzen aanhouden en meteen beginnen in de nieuwe fabriek. Ja, u leest het goed: de toekomst van ons voedsel is niet biologisch, onder de zon en dicht bij wuivende bomen gegroeid, maar keihard geteeld in een raamloos laboratorium en in de fabriek. Dan houden we ruimte over voor bossen vol dassen, herten en wolven. Of wacht, nee, dat is weer een andere discussie…
Even lekker sporten tijdens de chemo
Je moet er maar puf voor hebben, maar het schijnt toch echt handig en verstandig te zijn om tijdens de behandeling tegen kanker al te sporten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van onze jonge dr. van dienst, Gabriela van der Schoot. Steeds meer mensen ontdekken dat ze kanker hebben en krijgen chemotherapie. Is een extra rondje op de hometrainer dan wel zo verstandig? Moet je het bij een beetje extra houden, of je krachten sparen en na de behandeling volle kracht vooruit? En kun je ook te veel sporten?
4/15/2023 • 48 minutes, 8 seconds
dr Kelder en Co 8 april - wooncrisis?! Maar waarom zakken de prijzen dan flink? & China, zo'n gevaar is het nou weer niet
De gehele uitzending - met het politieke belletje met Laurens Dassen over de lobbycultuur in de Tweede Kamer. Hoe regelen we dat boventafels? Prof. dr. Hans Koster van de VU over de woningmarkt - waar moeten die 900 duizend woningen van Hugo de Jonge komen, en vooral ook hoe? Prof. dr. Wim Voermans geeft commentaar op Jesse Klavers motie van wantrouwen van afgelopen week. En we blikken even over onze landsgrens, want moeten we nu echt zo bang zijn voor die Chinezen en hun glimlachende dictator Xi Jinping? Met jonge dr. Friso Stevens.
4/8/2023 • 48 minutes, 30 seconds
Beroeps-bullshit & Liegen en bedriegen
Waar komen al die consultants vandaan en kan iemand ze even adviseren om een werk dat wél nuttig is te gaan doen? Niet nodig, vindt prof. dr. Onno Bouwmeester. Jonge doctor Laura Keesman promoveerde op onderzoek naar gewelddadige interacties van de politie. Wanneer en waarom grijpt oom agent gretig naar zijn knuppel? Dr. Sophie van der Zee weet alles over liegen en bedriegen, en waar je op moet letten als je een leugen wil detecteren.
4/1/2023 • 49 minutes, 12 seconds
Veilige banken & Lentekriebels
Waarom betaal je minder btw voor een buis paardenzaad dan voor menselijk sperma? Kamerlid Wieke Paulusma (D66) vraagt het zich af. Aan de vooravond van een mogelijk vette bankencrisis vragen we dr. Christiaan van de Kwaak naar zijn financiële kijk op de zaak. Dr. Jelle Wiering schuift aan voor duiding omtrent 'lentekriebels', de week van de seksuele voorlichting waar we ons maar iedereen zich maar al te graag tegenaan bemoeit.
3/25/2023 • 44 minutes, 49 seconds
De Boze Burger Beweging & de collectieve concentratiestoornis
Wat valt er te proteststemmen in een land waar kinderen armoede van hun ouders kunnen ontstijgen en dat het goed doet in de gelukslijstje? Dr. Josje den Ridder geeft antwoord. En eindelijk een goed verhaal over concentratie, van dr. Stefan van der Stigchel. Over dopamineklets en onze immer slinkende spanningsbogen. Dr. Suzanne van der Meulen onderzocht in haar proefschrift de publieke waterkwaliteit en weet of u een duik in de grachtengordel kunt nemen.
3/18/2023 • 46 minutes, 49 seconds
Het ontevreden electoraat & de per ongeluk vallende Russen
Vanwaar die onvrede in een land dat in alle internationale ranglijstjes meedoet om het eremetaal? Hoe zijn we verworden tot kiezers die bij het minste of geringste van partij hoppen? Prof. dr. Claes de Vreese kan het haarfijn uitleggen. Voor wie nog twijfelde aan het succes van de multiculturele samenleving komt dr. Barbara van der Ent met een geruststellende boodschap over Syrische kinderen. En Russische onderzeeërs die van de radar weten te blijven, KGB-agenten die wegkomen met weerzinwekkende vergiftigingspogingen: historicus dr. Ben de Jong kan er geen genoeg van krijgen. Geheel vanuit academisch oogpunt, uiteraard.
3/11/2023 • 45 minutes, 1 second
Egalitair Nederland & Het recept voor gezonde hersenen
Nederland piekt er bovenuit als egalitaire natie, en prof. dr. Coen Teulings, voormalig directeur van het CPB weet dat het nóg platter kan. Een huisarts-in-wording met een 9 tot 5-mentaliteit maakt het zichzelf dan ook wel lastig, denkt jonge doctor Pieter Barnhoorn. En de wetenschappelijke kennis over de connectie tussen darmen en brein groeiende, mede onder de bezielende leiding van prof. dr. Iris Sommer. Ze legt uit hoe je voedingspatroon kan helpen je brein jong te houden en slimmer te maken.
3/4/2023 • 46 minutes, 52 seconds
De doodgezwegen oplossing voor Groningen & Wapengekletter
Gas winnen én aardbevingen bedwingen. Het is mogelijk, maar door een ‘haast religieus zwijgen’ van de politiek wordt er geen onderzoek gedaan naar drukhandhaving met injecties, zegt prof. dr. David Smeulders. De jonge doctor weet wat onze riolen dagelijks te verduren krijgen en onderzocht hoe je ze in de gaten kunt houden. Bijna-dr. Pieter Soldaat over de voorraden die er doorheen vliegen bij de triggerhappy Oekraïeners en hoe het munitie-infuus gevuld blijft.
2/25/2023 • 45 minutes, 11 seconds
Goede (?) doelen & Niet-menselijke dieren
Wél naar het WK in Qatar, geen Russische sporters toestaan bij de Olympische spelen. Vermenging van sport & politiek, ziet de VVD dat nu eigenlijk? dr Kelder vraagt het aan Kamerlid Rudmer Heerema. En u stortte wellicht voor 555, maar hoezeer helpen goede doelen? Slechts 25 procent is effectief, aldus prof. dr. Paul Smeets. De Jonge Doctor promoveerde op onderzoek naar mensen die na een maagverkleining aslnóg aankomen.Tot slot: kippen vergassen, kalfjes trappen en koeien kapot melken, je mag ook helemaal niets meer in dit land. Mr. dr. Janneke Vink pleit voor grondrechten voor dieren.
2/18/2023 • 44 minutes, 20 seconds
Partijtje hoppen & Elegant naar de verdoemenis
Wat valt er nog te kiezen? Politicoloog dr. Simon Otjes legt uit waarom het politieke landschap niet diverser, maar homogener is dan ooit - dus we hoppen van partij naar partij. Psycholoog dr. Martin Appelo over mislukte goede voornemens, maar het menselijk gedrag is dan ook schier onmogelijk te veranderen. Sowieso is de mensheid een evolutionair misverstand. En jonge doctor John-Alexander Janssen analyseerde tweeduizend Franse kranten, op zoek naar de kritische politieke noot.
2/11/2023 • 44 minutes, 31 seconds
Cyberwarfare & Hoe gelukkig zijn wij in onze relatie?
Cyber hoe?
We gaan het hebben over de futuristische wijze van oorlogsvoering: cyber warfare. Soldaten kunnen tegenwoordig vanachter een computer een land stilleggen en slachtoffers maken. Hoe? Dat legt generaal prof. dr. Paul Ducheine ons uit.
Excellente scholen? Weg ermee.
Tweede Kamerlid voor D66 Paul van Meenen wil af van het predicaat ‘excellente’ school. Dr Kelder is tegen middelmaat en vóór excellentie, dus deze politicus heeft wat uit te leggen.
Alles is liefde
Hoe staat het met l’amour in Nederland? Prof. dr. Esther Kluwer steekt regelmatig de liefdesthermometer in ons land en ontrafelt het geheim van een blakende en bloeiende relatie.
2/4/2023 • 45 minutes, 4 seconds
Ongelijkheid is goed & babbelen met Chat GPT
Contant betalen? Dat is even balen
Op steeds meer plekken is met de pin betalen de norm. Munt en briefgeld verdwijnt naar een betalingsmethode van het verleden. Kwalijk volgens Chris Stoffer van de SGP. Een acceptatieplicht van contanten zou een weerbare en inclusieve economie moeten waarborgen.
De onnodige brug voor de niet bestaande kloof
Vermogensongelijkheid zou niet toegenomen zijn. Uit het autoraam kijkend naar alle voorbijschietende elektrische fietsen geeft dat voor veel mensen een ander beeld. Sander Schimmelpenninck pleit in zijn ‘Sander en de brug’ voor een tonnetje startkapitaal voor iedereen tegen de ‘kansenongelijkheid’. Wat is wijsheid en wat gebeurt er daadwerkelijk? Wij gaan op zoek naar antwoorden in gesprek met dr. Maarten Boudry, de eerste houder van de leerstoel Etienne Vermeersch aan de Universiteit te Gent.
Vraag het Chat GPT
Wat doe je als redacteur van dr Kelder en Co, je vraagt ChatGPT: schrijf een beknopt humoristisch persbericht over ChatGPT voor de Jortcast. Uitkomst:
"Ladies and gentlemen, we introduceren met trots ChatGPT, de AI die zelfs Jort Kelder zou aanstellen als zijn persoonlijke schrijver. Dus, als je ooit weer een gesprek met Jort Kelder wilt voeren zonder in de problemen te komen, laat ChatGPT je tekstproblemen oplossen."
Tja… Samen met Prof. dr. Antal van den Bosch bespreken wij de toekomst en consequenties van de chatbot.
1/28/2023 • 45 minutes, 36 seconds
Verkeerd gelezen grafieken & plek voor de paradijsvogel
In deze uitzending een gesprek met Prof. dr. Ronald Meester over hoe je op een juiste manier grafieken zou moeten lezen en hoe ze wel eens misbruikt worden voor politiek gewin.
En een pleidooi voor meer paradijsvogels in het bedrijfsleven. Wat is het gevolg van de grote opruiming door de bezem van het vergrijp van 'grensoverschrijdend gedrag'? Met corporate antropoloog dr. Danielle Braun.
En we bellen met politicus Raymond Knops (CDA) over het oppakken van relschoppers, moet dat met meer camera's en meer politie? Of kan dat ook anders?
1/21/2023 • 47 minutes, 10 seconds
Sancties tegen Kremlin-kleptocraten & De gewone man
Hoe doeltreffend zijn de sancties tegen Rusland, als bedrijven ze stelselmatig weten te ontduiken? Dr Kelder vraagt het aan advocaat mr. Heleen over de Linden, die momenteel Amsterdamse krakers bijstaat in de strijd tegen de eigenaar van het pand: een Russische miljardair. Met politicoloog dr. Menno Hurenkamp buigen we ons over De Gewone Man: u weet wel, die altijd gemaltraiteerde Doe Maar Normaal-burger waar politici zo lekker op gaan. Wie is die Gewone Man, en is-ie bezig met een meedogenloze comeback? En een belletje met EU-parlementariër Paul Tang over dat vermaledijde Twitter en haar nieuwe baas.
1/7/2023 • 41 minutes, 56 seconds
Het jaar van veiligheid, stress en steeds minder écht debat
Het was het jaar dat corona niet langer door de straten gierde, waarmee onze fysieke gezondheid deels gewaarborgd was, maar de geestelijke gesteldheid des te meer op de proef werd gesteld. Menig werkvloer werd onveilig verklaard en grenzen (geografisch en persoonlijk) leken te bestaan om overschreden te worden. Veiligheid in de breedste zin van het woord kreeg afgelopen jaar meer aandacht dan ooit, maar ironisch genoeg klinkt de roep erom steeds harder en lijken we risicomijdender, wantrouwiger en gestresster dan voorheen.
Dr. Jelle van Baardewijk, prof. dr. Christiaan Vinkers en dr. Rosanne Hertzberger, stellen de diagnose over 2022 en met dr Kelder zoeken zij naar verklaringen en vooruitzichten voor 2023.
12/31/2022 • 50 minutes, 9 seconds
Het meest seculiere kerstfeest
Een allesomvattende analyse van religie in ons land, met neerlandica en filosofe prof. dr. Lotte Jensen, voormalig denker des vaderlands en filosofe Daan Roovers en socioloog gespecialiseerd in complottheorieën, dr. Jaron Harambam. En dat op de dag voor Kerstmis.
12/24/2022 • 46 minutes, 14 seconds
2022 gefileerd door drie wetenschappelijk politieke junkies
De Haagse dagen gaan snel en zo ook het politieke jaar. Geteisterd door pandemieën, oorlogen en financiële instabiliteiten, hebben onze parlementariërs het dit jaar niet makkelijk gehad onze democratie de juiste kant op te sturen.
Hoe is dit gegaan? Hoe hebben onze politici zich gedragen?
Of politieke keuze juist waren was destijds nog niet te meten, nu wel! Vandaag onderzoeken wij in dr Kelder en Co de politieke keuzes en gedragingen van afgelopen jaar. Dit doen wij samen met prof. dr. Meindert Fennema emeritus hoogleraar politieke theorie, voorheen werkzaam aan de UvA, prof. dr. Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht verbonden aan de universiteit Leiden en dr. Mariken van der Velden, universitair docente politieke communicatie op de vrije universiteit te Amsterdam.
12/17/2022 • 47 minutes
Over de euro, excuus voor de slavernij, duurder eten en betonrot
De nieuwe Amerikaanse Inflation Reduction Act is een Bideniaans staaltje ‘America First’. Protectionistisch, volgens sommigen. Hoe moet Europa op deze nieuwe pot subsidie voor duurzame, maar alleen made-in-America producten reageren? Met prof. dr. Harald Benink.
Onderzoek naar slavernijverleden
En hoe stevig zit onze Willem-Alexander nog op zijn troon als de stamboom van Oranje wordt doorgelicht op slavenhandel? Geschiedkundige prof. dr. Remieg Aerts vermoedt dat de magie van het koningshuis verder zal verdwijnen.
Het fundament van de samenleving
Jonge dr. Chris Vermeer, van de TU Delft promoveerde op beton. Betonrot om precies te zijn. Zijn plan: zelfhelend beton uit gerecycled afval.
12/10/2022 • 46 minutes, 7 seconds
Over de uitdijende overheid, open haarden, mondspoelwater en de familie Blaeu
Emeritus hoogleraar Bestuurskunde aan de Tilburg University prof. dr. Paul Frissen hield vorige week zijn afscheidsrede over de maakbaarheid van de samenleving. Die maakbaarheid is onlosmakelijk verbonden met onze alsmaar groeiende overheid. Hoe? Dat hoort u van de man zelf.
Eva van Esch van de PvdD heeft afgelopen weer een motie ingediend voor beter controle op de uitstoot van open haarden. Wat wil ze daarmee bereiken?
Jonge dr. Thérėse Elkerbout komt ons vertellen hoe we onze tanden moeten poetsen. Heus, niet iedereen kan namelijk tandenstokers, flosdraad en mondspoeling betalen.
En Kees Zandvliet, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, schreef een boek over de Amsterdamse cartografen-familie Blaeu. We nemen het risico op cancelling voor lief en praten met hem over hoe deze Nederlandse familie in de zeventiende eeuw de boventoon voerde op de wereldmarkt van drukkers en uitgeverijen.
12/3/2022 • 46 minutes, 30 seconds
Is onze wetenschap waardenvrij? Samengevat: Diogenes, Drinkwater, Erasmus en online shoppen.
In deze uitzending twee wetenschappers doe onderzoek doen naar denkers, prof. dr. Ronald van Raak (Erasmus) en dr. Inger Kuin (Diogenes). Wat hebben we vandaag de dag aan die dode denkers? Kunnen we onze huidige waarden vergelijken met die van filosofen uit de Oudheid of de late Middeleeuwen?
We bellen met Tweede Kamerlid Pieter Grinwis over ons drinkwater.
En de jonge dr. Emma van Gelder heeft onderzoek gedaan naar de kleine online winkels. Hoe kunnen we die beter beschermen?
11/26/2022 • 46 minutes, 1 second
Over een groener Tata Steel, de oplossing van AI en Rijksvastgoed
Dr. Rosanne Hertzberger presenteert een uitzending met de onderwerpen:
Geef aandeelhouders minder zeggenschap! Kunstmatige intelligentie en een rooskleurige toekomst? Moet er subsidie voor hackers komen? En de jonge dr geeft antwoord op de vraag wat de overheid toch met al dat vastgoed doet.
11/19/2022 • 44 minutes, 28 seconds
Over wegsluizen van miljarden, oplossen van klimaatproblemen en het koningshuis en de media
Jort Kelder belt met Derk Jan Eppink van JA21 die zich zorgen maakt over het wegsluizen van Afrikaanse miljarden.
Ir. Tim van Hattum van de WUR heeft een boek geschreven ('Only Planet') hoe we wel de aarde kunnen redden in deze klimaatproblematiek.
En Dr. Daniela Hooghiemstra schrijft boeken over onze koninklijke familie en de school waar ze op zaten (Kees Boekeschool). Hoe is die verhouding tussen media en monarchie?
Te gast zijn dr. Prof. Koen Caminada (econoom te Leiden) over eerlijker geld verdelen. De jonge dr. heeft als doel invasieve exotische waterplanten te vernietigen - dat schijnt een miljardenaangelegenheid te zijn. En dr. Monique Timmers, mediapsycholoog van de UvA legt uit waarom we allemaal reageren op posts van onze helden op Insta en Twitter.
11/5/2022 • 44 minutes, 26 seconds
Voetbal en oorlog, kippen en vaccinaties & Jort wil een hark
Te gast zijn Prof. Thijs Kuiken over de vogelgriep, de jonge dr. heeft onderzoek gedaan naar spullen lenen en Prof. Mark van Vugt over de oermens en de directe lijn naar de huidige voetballer.
10/29/2022 • 48 minutes, 4 seconds
Over Mars, waarom wij zo veel betalen voor gas & de rijen op de roltrap
Te gast zijn econoom dr. Jasper Lukkezen (ESB), drs. Philippe Schoonejans (ESA), Kamerlid Zohair el Yassini (VVD) en de jonge dr. Jeroen van den Heuvel (NS).
10/22/2022 • 43 minutes, 11 seconds
Over Oekraïne, valsspelen, drugs en brandganzen
Hoe zal de oorlog in Oekraïne eindigen en welke toekomst hebben we met Xi langer aan de macht? Een gesprek met prof. dr. Rob de Wijk. En we hebben het over valsspelen in de sport en het schaken, hoe doe je dat en welke juridische gevolgen heeft het? Met prof. mr. Marjan Olfers. De jonge dr. ziet de brandganzen vliegen en D66 wil meer gebruik van drugs in de medische hoek.
10/15/2022 • 46 minutes, 36 seconds
Over heksenverbranding, groenvoer & ongelukkig zijn op je werk
Alleen de stikstof-kraan proberen dichtdraaien is niet genoeg. Dat lost alleen het acute (politieke) probleem op. Er zijn drastische veranderingen nodig, het gedrag van de onszelf, de consument, moet veranderen. Een goede oplossing is volgens dr. ir. Ernst van den Ende verbonden aan Wageningen University en Research simpel: eet meer planten.
En we hebben het over heksenverbrandingen. Hoe heeft die overtuiging dat mensen (mannen en vrouwen) verantwoordelijk zijn voor een slechte oogst of een ziekte en daarom op de brandstapel moesten eindigen? We spreken hierover met dr. Steije Hofhuis die onderzoek heeft gedaan en er een darwiniaanse blik op werpt, op deze verspreiding van deze heksen-ideologie.
10/8/2022 • 42 minutes, 11 seconds
Over het kelderende pond, topambtenaren en boeken over boeven
Samen met prof. dr. Harry Garretsen kijken we of 't nog wel goedkomt met het pond. Een jonge dr. is te gast over topambtenaren, wat doen die nou eigenlijk? En we bestuderen het segment van de misdaadboeken en -series met historicus, dr. Rudolf Dekker. Waren die altijd al zo populair?
10/1/2022 • 47 minutes, 30 seconds
Hey Google, hoe breek ik mijn arm? & Stoffige troonredes, Britse praktijken
De Troonrede, de Algemene Politieke Beschouwingen, Den Haag was weer druk met de belangrijkste parlementaire week van het jaar. Tot diep in de nacht werd er gepraat, weggelopen en op de tafel getrommeld. Maar wat is er nou precies gebeurd? In dr Kelder en Co een gesprek met prof. dr. Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Verder een gesprek over de oorlog. Paniekerige Russische reservisten ontvluchten massaal het land. Zoektermen als ‘Hoe verlaat ik Rusland?’ en ‘Hoe breek ik een arm?’ zijn trending op Google. Wat er gebeurt er met die jongens? En hoe groot is de kans op een kernoorlog? We spreken hierover met dr. Han Bouwmeester, universitair hoofddocent militaire strategie en landoptreden bij de Faculteit Militaire Wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie te Breda.
9/24/2022 • 44 minutes, 17 seconds
Pleidooi voor het decenniadenken & Tindertrends met de liefdesdoc
Het is hoog tijd dat we op de derde dinsdag van september wat verder kijken dan een paar jaar vooruit. Prof. dr. Rutger Claassen komt met een pleidooi voor het decenniadenken. Voorts een aanstaande doctor met de etiquette voor het on- en offline gesprek. Waarom nemen we op social media geen blad voor de mond, en is dat eigenlijk erg? Tot slot: de bekendste datingapp bestaat tien jaar. Met liefdesdoctor dr. Daphne van de Bongardt maken we de balans op. Groeit de Tinderende tiener op in een wereld zonder romantiek?
9/17/2022 • 46 minutes, 1 second
Recessievrees en rouw
Moeten we vrezen voor een recessie? Met dr. Sandra Phlippen duiden we keiharde cijfers en bespreken we effectiviteit van de kunstgrepen van de Europese Centrale Bank. En ja, we doen en passant ook een voorbeschouwing voor Prinsjesdag…
Voorts: hoe beeld je iets af, wat je nog nooit gezien hebt? Verse doctor Wouter de Vries bekeek beeltenissen van de aarde uit de zeventiende eeuw, en concludeerde: plaatjes zijn allemachtig krachtig.
Tot slot: ons verdriet over The Queen verklaard. Want de monarchie kan dan hopeloos ouderwets zijn, misschien is staatsmanschap precies wat we nu nodig hebben...
9/10/2022 • 44 minutes, 26 seconds
Hoe krijgt de burger weer moed? & Het burn-outseizoen is begonnen
Droevig nieuws van het SCP: Het vertrouwen in de politiek daalt , en Nederlanders blijken buitengewoon negatief over de maatschappelijke ontwikkelingen in ons land. Is er een wondermiddel? Dr. Eefje Steenvoorden weet raad.
Voorts de vers gepromoveerde dr. Bram Faber over de digitale noviteiten die gemeenten gebruiken om 't de hippe burger naar de zin te maken. Zijn pleidooi? Bespaar je de moeite van de fonkelende website en het flitsende webcareteam...
Tot slot: Studenten moeten de collegebanken weer in, voor de loonslaven onder ons is de zomervakantie voorbij. Werk aan de winkel voor de zielenknijpers dus, die weer een schare overwerkten op de sofa kunnen verwachten. Doctor Esther van Fenema, moeten we spreken over een burn-outepidemie, of is er iets anders aan de hand?
9/3/2022 • 43 minutes, 51 seconds
Opvang piept en kraakt, wetenschap biedt soelaas & “Fietsland” Nederland?!
Na de verschrikkingen in Ter Apel deze week biedt prof. dr. Thea Hilhorst in dr Kelder en Co enig soelaas. Hoe vang je grote groepen vluchtelingen eigenlijk goed op? Voorts de aanstaande doctor Laura Geurts. Zij legde mensen onder de hersenscanner en bekeek: hoe maakt ons brein keuzes? Tot slot: zijn we in ons platte landje wel echt zo vooruitstrevend op het fietsvlak? Prof. dr. Marco te Brömmelstroet - zelfbenoemd fietsprofessor - is kritisch, en roemt, jawel, Parijs en Barcelona om hun bijzondere plannen…
8/27/2022 • 46 minutes, 29 seconds
Over (keurig bedekte) tepels en iets met inflatie
De verse cijfers van het CPB stemmen niet vrolijk: we gaan er allemaal flink op achteruit. We spreken in dr Kelder en Co met prof. dr. Raymond Gradus, heeft hij hét panacee tegen de inflatie? Voorts een bijzonder gesprek met een doctor-in-spé over overlopers in de Tweede Wereldoorlog. Wat maakt dat je heult met de vijand? En... Hashtag ophef deze week! De (weliswaar keurig bedekte) borsten op de cover van magazine Linda zorgden voor nogal wat controverse op the Gram. Ugh, worden we allemaal preutser? Een professor in de culturele geschiedenis duidt met ons de trend...
8/20/2022 • 41 minutes, 58 seconds
Een lesje relativeren en de waarde van de natuur
Crisis?! We houden we het hoofd koel en krijgen een lesje relativeren van prof. dr. Beatrice de Graaf. Voorts bespreken we hoe je de vaccinweigeraars en klimaatontkenners - doorgaans immuun voor de harde feiten - tóch iets bijbrengt over wetenschap. Tot slot vragen we ons af: wat levert een vogel op? En een edelhert? Met andere woorden: wat is de waarde van natuur?
8/13/2022 • 45 minutes, 41 seconds
Spierballen van Xi, nachtlicht en het luidruchtige leven
Terwijl de volumes in de stad tot oorkeuzende hoogtes stijgen is het een mooi moment om stil te staan bij de weldadige kracht van stilte. Verder een analyse van de spierballen van Xi, en van nachtlicht, dat ons meer vertelt over de staat van lokale economieën dan alleen droge rapporten.
8/6/2022 • 44 minutes, 41 seconds
Dure technologie versus goedkope handjes en de rapper als life coach
De arbeidsmarkt is krapper dan krap maar toch willen we de goedkope handjes nog niet inwisselen voor dure technologie. Een gepromoveerde advocaat bepleit de vrije-artsenkeuze. En samen met Jay-Z en Eminem is de hiphop als genre volwassen geworden - en zit daarmee vol met levenslessen.
7/30/2022 • 43 minutes, 46 seconds
Vermaledijde gastekorten, wokeness in het dierenrijk en slachtofferschap
Of Poetin de kraan nu openhoudt of niet, Europa zit met een groot gasprobleem, blijkt uit een recent IEA-rapport. Dr. Roland Kupers weet wat ons te doen staat, maar maakt zich daar niet bepaald populair mee... Voorts een jonge doctor over, jawel, wokeness in het dierenrijk. Want hoe kan het dan we de olifant en tijger feilloos herkennen, maar een kauw of huismus aanwijzen? Ho maar! Tot slot een goed gesprek over slachtofferschap. We zijn verzekerd tegen blikschade, hebben camera’s tegen inbrekers en worden twee jaar doorbetaald door de baas als we ziek zijn. Toch blijkt in onze veilige wereld niet élk risico uit te bannen, en dat maakt ons kwetsbaarder dan ooit...
7/23/2022 • 46 minutes, 34 seconds
Over schijngelijkheid en iets met telescopen
“De verdeling van rijkdom in Nederland is schever dan gedacht” is de conclusie van een net verschenen rapport onder leiding van econoom Laura van Geest. Wat blijft er van die cijfers over als we van iedereen opgespaard pensioen en huizen afpakken? Voorts: een jonge doctor die ook onderzoek deed naar gelijkheid (en waarom die diversiteitsplannetjes helemaal niks uithalen). Tot slot: dr. Tim van Kempen werkt mee aan een telescoop - nee, niet die James Webb-variant -, waarmee hij hoopt óóit leven te kunnen ontdekken op andere planeten. Hoe werkt dat precies?
7/16/2022 • 45 minutes, 22 seconds
Bluft Poetin? & Grote kloven in ons kleine landje?
Worden we met de dreigende taal van Poetin in een apocalyptische oorlog gesleurd? Dr. Mariëlle Wijermars schuift aan. Voorts een jonge doctor over de kloof tussen stemmers en niet-stemmers, en hoe we met elkaar in gesprek blijven. Over kloven gesproken, hoe groot is de afstand tussen de boer op de trekker en de hipster op de spinfiets? Prof. dr. ir. Bettina Bock aan het woord.
7/9/2022 • 45 minutes, 43 seconds
Crisocratie en onze overdreven hang naar veiligheid & Boeren en pecunia
Ja, die boeren, daar zijn we zo langzamerhand wel over uitgepraat. Maar we moeten het tóch even hebben over de pecunia. Want wat verdienen we aan de varkens en mestkalveren als Nederlanders en wat leggen we er op toe? Voorts een jonge doctor over de geschiedenis van het Hammondorgel (en waarom dat, ja echt, wetenschap is). Tot slot: als u er nog geen had, hebt u sinds gisteren thuis braaf de brandmelders opgehangen. Toch?! Een goed gesprek over onze hang naar veiligheid.
7/2/2022 • 44 minutes, 2 seconds
Koelte tijdens crises en het gevaarlijke corona (ja, juist voor de jonkies!)
Van coronacrisis tot stikstofcrisis: hoe blijf je nuchter in tijden van rampspoed? Wanhoop niet, dr. Paul van Lange weet raad. Voorts jonge doctor Laura van der Lubbe - zij leert oudjes terug te slaan als ze gestrikt worden voor een babbeltruc. Tot slot: We hebben het steeds over de opa’s en oma’s die we moeten beschermen tegen Het Virus, maar let op: ook de kwieke jongere heeft iets te vrezen van corona... Rob Wüst vertelt hoe fitboys en -girls volledig gevloerd worden door het mysterieuze long covid...
6/25/2022 • 46 minutes, 52 seconds
Schiphol, kloven, feministen en Europa
Luister deze uitzending van dr Kelder & co over Benschop, de diverse kloven die echt niet zo rampzalig zijn als we denken. Feminsten aan wie wij de CV danken en de toekomst van Europa.
6/18/2022 • 46 minutes, 5 seconds
Niet minder, maar méér economische groei & Groepsdruk of puur natuur?
Eigenlijk is het heel simpel, aldus econoom prof. dr. Barbara Baarsma: om de stijgende collectieve kosten te dekken, hebben we juist economische groei nodig. En: Wat is ons aangeleerd door groepsdruk en wat is puur natuur en biologisch gedrag? Prof. dr. Frans de Waal komt aan het woord.
6/11/2022 • 45 minutes, 30 seconds
Depri zwangere ratjes en, en jawel: die afzichtelijke windmolens
Uw wekelijkse portie nuchtere feiten tegen hypes en hysterie. Deze keer live vanaf de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), alwaar wij diagnoses behandelen over zwangere ratjes en antidepressiva en, jawel, die afzichtelijke windmolens. We moeten er toch aan, maar het liefst zover mogelijk in de Noordzee, als ‘t even kan?
6/4/2022 • 44 minutes, 44 seconds
Hoe gewiekst is China nu echt?! & Het einde van MeToo?
We hebben het over de Oeigoeren, en hoe ver China eigenlijk is met kunstmatige intelligentie. Moeten we daar bang voor zijn? Voorts een jonge doctor die vindt dat je van TBS'ers geen brave hendrikken moet willen maken (werkt toch niet) en waarom het tijd wordt dat we de vrouwelijke psychopaten eens aan gaan pakken. Tot slot: Waarom staan we plots aan Johnny Depps zijde in de kwestie Depp/Heard? Is een kanteling in de MeToo-discussie aanstaande, en maakt toxic femininity haar intrede?
5/28/2022 • 45 minutes, 32 seconds
dr Kelder en Co: De voorspelbaarheid van migratiecijfers & Superwoke Zweden en asociale Nederlanders…
Hoe voorspelbaar zijn de migratiecijfers, en waar kunnen we zelf eigenlijk heen als we weg dreigen te spoelen? Voorts een jonge doctor over de vraag: hoeveel Overmarsen en Marco Borsato’s liepen er rond in de tijd van de Renaissance? Dr. Marlisa den Hartog bestudeerde de seksuele gedragsnormen in die periode. En: alleen een liedjesfestijn half mei lijkt heel Europa te verenigen, verder liggen onze waarden mijlenver uit elkaar…We spreken met dr. Tim Reeskens.
5/21/2022 • 39 minutes, 12 seconds
Turen naar een zwart gat & Hoe woke is de Universiteit Leiden?
Uw wekelijkse portie nuchtere feiten tegen hypes en hysterie. Deze keer live vanuit de Universiteit Leiden, alwaar wij diagnoses behandelen over, jawel, ons eigen zwarte gat. Geen zorgen, we bedoelen we natuurlijk dat fenomeen in de Melkweg. En: hoe woke is de Universiteit Leiden?
Met prof. dr. Huib Jan van Langevelde en prof. mr. Annetje Ottow.
* Kijk het debat over de democratie, na de live uitzending, hier terug (https://www.youtube.com/watch?v=Bsx3ubqVUcg)
5/14/2022 • 44 minutes, 36 seconds
Fortuyns erfgoed & De oorlogsminister en koningin Wilhelmina
Hij zat nooit in de Tweede Kamer, maar is toch een van Nederlands’ bekendste politici. Twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn een gesprek over polarisatie in de politiek. En: welke reden had Wilhelmina om toch wel de belangrijkste minister, die van Defensie, te ontslaan, tijdens de ballingschap in Londen? Volgende week verschijnt het boek “De Minister en de Majesteit” van dr. Tobias van Gent.
5/7/2022 • 43 minutes, 52 seconds
Roebel rolt door en TikTok is zo slecht nog niet
Hoe kan het dat we Poetins bankrekening nog altijd spekken en de roebel doorrolt? Verder aandacht voor de positieve kanten van social media, want het wordt tijd dat we het daar ook eens over hebben, en: wat kan de jonge delinquent leren van de ouwe rot in het vak?
4/30/2022 • 45 minutes, 24 seconds
Onze groeiende honger naar energie
Uw wekelijkse portie nuchtere feiten, tegen hypes en hysterie, deze keer live vanuit de Technische Universiteit Eindhoven, alwaar wij diagnoses behandelen over onze groeiende honger naar energie.
Hoe krijgen we het zonder Russisch en Gronings gas tóch warm? Is kernenergie de heilige graal, of kunnen we beter zo snel mogelijk waterstof door al onze leidingen laten stromen?
Deel twee van deze uitzending, uitgezonden op YouTube, kun je hier terugkijken. (https://www.youtube.com/watch?v=PXsr0g-RMR4)
4/23/2022 • 44 minutes, 33 seconds
Eerlijke belastingheffing, een utopie? En: Onze omgang met dieren
Professor, hoe ingewikkeld is het om het reële rendement in box 3 te belasten?! We spreken met prof. dr. Stan Stevens. En: Wij mensen zijn ook maar gewoon dieren, en zolang we onszelf boven andere dieren stellen blijft het makkelijk om de planeet ‘maar gewoon te gebruiken’, zegt dr. Eva Meijer. Nu is de tijd aangebroken dat de natuur ‘terugpraat’: overstromingen, opwarming van de aarde, pandemieën.
4/16/2022 • 46 minutes, 40 seconds
Regeert de angst in de transgenderdiscussie? & Poetins doctrine
De wachtrijen bij transgenderklinieken worden almaar langer, en binnenkort komt een debat over een wijziging in de transgenderwet. Hoe kan het dan dat het publieke debat over dit onderwerp nog altijd ontbreekt? En: We spreken met prof. dr. Evert van derZweerde over Alexsandr Doegin en de denkbeelden van deze Kremlin-ideoloog. Ook: De iconische foto van het overleden Syrische jongetje Alan Kurdi op het Turkse strand werd gretig gedeeld op Instagram. Goed dat er meer aandacht komt voor oorlogsgeweld, zou je denken. Toch moet je daarmee uitkijken, vindt dr. Marloes Geboerse.
De Jortcast - de podcastspinoff van dr Kelder en Co - komt naar je toe! Presentator Jort Kelder gaat langs verschillende universiteiten door het land. Hij spreekt met wetenschappers over actualiteiten en de laatste inzichten in wetenschappelijk onderzoek. Wil jij daarbij zijn? Lees meer en meld je aan! (https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/b9b1ca61-06a9-4fda-ba84-081e2b9a11cd/jortcast-grand-tour-praat-mee-en-meld-je-aan)
4/9/2022 • 46 minutes, 5 seconds
Biologische wapens, de eliteschool en leven op Mars
Dr. Koos van der Bruggen is expert in de bioveiligheid. Hij vertelt hoe biowapens kunnen worden ingezet om 'per ongeluk' gewassen of veestapels te besmetten. Maar is dat eigenlijk wel van militair nut? En: we hebben het over de uitpuilende eliteschool: het gymnasium. Verder: is er leven op Mars?
4/5/2022 • 47 minutes, 35 seconds
De economie van Rusland en Duitsland
Voor de economie van Rusland en de verhoudingen met Duitsland zijn profesoren Van Wijnbergen Nijhuis aangeschoven. Een entreact van een jonge doctor over toezichthouden laveren tussen Scylla en Charybdis.
3/27/2022 • 47 minutes, 46 seconds
Pief, paf, poef: een gesprek over geschut & De oorlog die woedt op Telegram en TikTok
Alleen al de Amerikanen hebben voor 1,8 miljard aan wapens naar Oekraïne versleept, maar om wat voor spul gaat het eigenlijk? En wat kunnen die Javelin-raketten en Stingers precies? En: de oorlog die woedt op Telegram en TikTok: de mediastrategie achter de strijd in Oekraïne...
3/19/2022 • 43 minutes, 20 seconds
Kan Nederland zichzelf bedruipen?
We regelen onze eigen energie en zijn onafhankelijk van Russisch gas. Bijkomend voordeel: het is nog een stuk goedkoper ook... En als we wijn, Franse kaas en olijven kunnen missen, hebben we ook geen andere landen meer nodig om onze magen te vullen...
3/12/2022 • 45 minutes, 58 seconds
De toekomst van Oekraïne onder de Russen & De online oorlog om de waarheid
Zal het door de Russen bezette deel van Oekraïne een nieuwe totalitaire staat worden? We spreken met prof. dr. Remco Breuker. Dr. Peter Pijpers bekeek de Russische invloeden bij de verkiezingen tussen Clinton en Trump in 2016 in de VS. Zitten ze nu weer aan de knoppen om de beeldvorming bij te stellen? En: In zijn boek Wie is hier nou verward? ontzenuwt Aleman allerlei grote en minder grote opvattingen over ons brein en ons gedrag.
3/5/2022 • 45 minutes, 22 seconds
Poetin rukt op
In dr Kelder en Co een intellectuele gevechtseenheid van drie die de overval op Oekraïne analyseert. Gaan die sancties werken, hoe pak je een oligarch, of is het Westerse antwoord louter symboliek? En natuurlijk loeren we ook door het prisma van Poetin en de Russen. Met: Dieuwertje Kuijpers, Heleen over de Linden en Hans van Koningsbrugge.
2/26/2022 • 39 minutes, 8 seconds
Gaat de wetenschap ten onder aan open science? & Gezag in plaats van macht, alstublieft
In de Nederlandse wetenschap moet je onderzoek tegenwoordig ‘relevant’ zijn en gaat het er niet meer om in hoeveel gerenommeerde tijdschriften je hebt gepubliceerd. Vermorzelt dit onze vooruitgang in kennis? En: de ene hooggeplaatste man na de ander delft het onderspit in nu de metoo-affaires zich opstapelen. Wat we nodig hebben zijn leiders met gezag en niet met macht, betoogt prof. dr. Mark van Vugt in zijn boek.
2/19/2022 • 45 minutes, 23 seconds
2 kerncentrales, heeft dat wel zin? & Dickpic sturen, wat is daar mis mee?!
Onze buren in Duitsland en België gooien hun kernreactoren dicht, en wij zetten er weer twee neer. Wat heeft dat eigenlijk voor zin? Veel zaken kunnen niet, zoals ongewenst dickpics sturen, maar kent iedereen wel de grenzen? Dr. Kaouthar Darmoni vertelt over het puritanisme dat in Nederland oprukt en hoe we met mannen en vrouwen samen de grenzen voor seksueel overschrijdend gedrag moeten opstellen.
2/12/2022 • 44 minutes, 29 seconds
Als de Russen komen & Dansen met Hydra
Welke wapens en jachtvliegtuigen heb je nodig om de grens van Oekraïne en Rusland te beschermen? En: ‘Elke dag moet veiliger zijn dan de dag ervoor’ lijkt volgens dr. Gerben Bakker het mantra geworden. Hij verzet zich met behulp van filosofe Hannah Arendt tegen onze fixatie op veiligheid.
1/29/2022 • 43 minutes, 8 seconds
Deepfakes & Opstandige pubers
Steeds vaker zijn filmpjes en foto's niet echt die op het internet worden gedeeld. Bij porno is al ruim 95% fake, blijkt uit onderzoek. En die kant gaat het ook op met alle digitale documenten. Hoe erg is dat? En: Uw presentator moedigt rebellie van harte aan, en vraagt zich af: hebben tieners zich in lockdown wel genoeg (kunnen) misdragen
1/22/2022 • 43 minutes, 26 seconds
Helpen Rutte IV's miljarden ons uit de penarie? & Elizabeth Stuart, de hartenkoningin
Al die miljarden van Rutte IV moeten ons landje uit de brand helpen, als je tenminste het coalitieakkoord mag geloven. Prof. dr. Coen Teulings heeft er zo zijn twijfels over… Aan wie hebben al die verkwistende frivoliteiten (met als hoogtepunt een aapje als huisdier) aan het hof te danken? Inderdaad, aan de Winterkoningin Elizabeth Stuart. Dr. Nadine Akkerman schreef een boek over de koningin.
1/15/2022 • 42 minutes, 25 seconds
Kom maar door met die nieuwe bestuurscultuur… & Nooit meer in lockdown!
Het splinternieuwe kabinet belooft een nieuwe bestuurscultuur, maar gaat dat wel lukken? Prof. dr. Tom van der Meer aan het woord. En: dr Kelder spreekt met prof. dr. Bert Blocken, die al sinds het begin van de pandemie het belang van ventilatie benadrukt. Helpt dat ons uit de lockdown?!
1/8/2022 • 47 minutes, 22 seconds
Een optimistisch 2022!
Dr Kelder & Co bellen met diverse wetenschappers en met studiogast Ralf Bodelier.
Dr. Kelder & Co vangt het nieuwe jaar positief aan met als gast dr. Ralf Bodelier van World in Progress. Deze doctor rondde onlangs zijn omgekeerde kruistocht af. Hij liep - hier en daar gedwongen gepauzeerd door de pandemie- van Jeruzalem naar Bouillon. Hij berichtte over de vooruitgang die hij zag.In de uitzending wordt er met diverse andere wetenschappers gebeld om de komende hoogte- en dieptepunten op hun vakgebied in 2022 te bespreken.
1/1/2022 • 49 minutes, 26 seconds
Dr Kelder & Co's kerstspecial
In deze kerstuitzending van dr Kelder & Co spreekt Jort Kelder met drie gasten aan een tafel.
Ze starten met de analyse van koning Willem-Alexanders kersttoespraak.De koning heef wat smetten op zijn blazoen gekregen. Is zijn toespraak zo goed geweest dat hij deze smetten weg kan boenen?
Verder spreekt dr Kelder met zijn gasten over de uitdagingen van deze tijd.
Ten Bos loopt te hoop tegen het ‘monocausale’ oplossingsmodel. Lotte Jensen analyseert de beeldspraak van de corona persconferenties en met dr. en dominee Fulco van Hulst gaat het gesprek over de Jezus en wat er nu werkelijk waar is of in de bijbel staat van hoe wij onze kerststal nu inrichten.
12/25/2021 • 41 minutes, 44 seconds
De pil en de 'war on christmas'
De pil en je brein
Vrouwen die de pil slikken zijn slechter in het herkennen van walging, verdriet, woede en angst, ontdekte psycholoog Daniëlle Hamstra. En daar blijft het niet bij. Het meest populaire voorbehoedsmiddel blijkt grote invloed te hebben op emoties en gedrag. Er moet daarom volgens haar meer onderzoek worden gedaan naar de invloed van de pil op het brein van pilgebruiksters.
Kerstmis eeuwig onder druk
Kerstmis en Pasen zijn de eeuwenoude 'markers of our identity' zegt dr. Ernst van den Hemel. “Deze feesten laten mede door het uiterlijke vertoon precies zien wie erbij hoort en wie niet. Van oudsher zijn deze feestdagen voor joden de gevaarlijkste dagen van het jaar. Nu zien we vooral dat we deze feestdagen moeten beschermen. Je ziet het in boze reacties als er en fijne decembermaand wordt gewenst in plaats van fijne Kerstdagen. Vergeet ook niet de kracht van de kerstverhalen waarin een gierigaard met liefde overgehaald wordt om toch weer mee te doen met het samenzijn. Deze thematiek is, met andere vijanden, nog steeds terug te zien in hedendaagse kerstfilms.”
12/18/2021 • 45 minutes, 16 seconds
Polarisatie, hoop en de slimme octopus
Professor dr. Carsten de Dreu onderzoekt polarisatie en conflict. Dr Kelder spreekt met deze hoogleraar over deze verruwing en de polarisatie waarin we ook deze feestmaand mee te maken hebben.
Hoe blijf je hoopvol in een wereld vol ellende? Jonge dr. Emma Pleeging is onze hoop in bange dagen. Zij promoveerde op een onderzoek naar de betekenis van hoop.
Kunsthuid die zichzelf kan genezen. Kleding die afhankelijk van het weer verwarmt of juist verkoelt. Of chips voor een zelfrijdende auto. Volgens Professor Wilfred van der Wiel zijn de toepassingen van intelligente materialen eindeloos.
Ken je ook de Jortcast? Je luister hem hier. https://open.spotify.com/show/1gttPJzgJWnaWM829JVN5a?si=99c09b2929814708
12/11/2021 • 45 minutes, 34 seconds
Seks, geweld en de wetenschap
In Nederlands is 10% van de voor moord veroordeelden onschuldig. Dit stelt professor Ton Derksen. En eenmaal veroordeeld is het bijzonder lastig om via een herziening je onschuld te bewijzen.
Wij groeiden op met de kennis van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, maar hoe keek Nederland na de, neutraal gebleven, 1e Wereldoorlog aan tegen een volgende oorlog? Wat waren de voorspellingen van gruwelen die niet te voorzien waren? Historicus Wouter Linmans promoveerde op een studie hierover.
Van slutty summer naar seksloze kerst
Singles trekken weer eens aan het kortste eind: de coronalockdowns zijn desastreus gebleken voor hun seksleven. Tegelijkertijd zagen pornosites bezoekersaantallen pieken en verkopers van seksspeeltjes beleefden hoogtijddagen. Dr. Hanneke de Graaf over de gevolgen van corona op ons seksleven.
12/4/2021 • 46 minutes, 24 seconds
Endemie en inflatie
Medicus dr. Jona Walk is arts en spreekt over de keuzes waar de samenleving voor staat nu corona endemisch lijkt te worden.
Dr Heleen Mees vreest niet voor Weimariaanse inflatie, luister haar verklaringen voor de huidige inflatie.
11/27/2021 • 40 minutes, 19 seconds
dr Kelder en Co: Shell, zo slecht nog niet?! & De ruimte van Riek
De klimaatdrammers staan te juichen nu multinational Shell het land verlaat. Prof. dr. Henk Volberda ziet juist grote nadelen voor groene innovatie en hij maakt zich zorgen om een ander klimaat: het vestigingsklimaat. Dr Kelder vraagt de vrouw met wolkenkrabbers en Vinex op haar naam - prof. dr. Riek Bakker - hoe we de crisis op de woningmarkt te lijf kunnen gaan.
11/20/2021 • 44 minutes, 31 seconds
Dik en nucleair
Onze leeftijl moet anders! niet vanwege corona maar vanwege de pandemie van chronische ziekten. Een jonge dr. ziet dat de IWAB niet werkt en dr. Maarten Boudry heeft een nuclaeaire oplossing voor de CO2-problemen.
11/13/2021 • 43 minutes, 16 seconds
Nederland Narcostaat 2.0 & Wat doet corona met onze jeugd?
Sven Brinkhoff pleit voor maatregelen tegen de georganiseerde misdaad, maar we moeten ook weer niet te ver doorslaan. Hoe zit dat, professor? En: Hoe slaat onze jeugd zich door de coronaperiode heen? Hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur Tom ter Bogt is te gast.
11/6/2021 • 43 minutes, 10 seconds
Teveel mensen & Te weinig slaap
In Glasgow zit de wereld vanaf zondag bij elkaar om CO2-reductie voor elkaar te krijgen en zo klimaatverandering te beheersen. De optie om de producent van het meeste CO2 te reduceren komt echter zelden ter sprake: de mens! Zijn we domweg niet met te veel op aarde? Bioloog en paleontoloog prof. Jelle Reumer onderbouwt die stelling.
Even over die Tweede Kamerleden... Wie representeren zij eigenlijk?
‘De Staten-Generaal vertegenwoordigen het geheele Nederlandsche volk’, maar uhm, wat is dat dan precies, doctor? Jonge doctor Eva van Vugt bestudeerde de betekenis van artikel 50 uit de Grondwet in haar promotie-onderzoek. Over de aanbevelingen van de commissie-Remkes trekt ze overigens ook even van leer… En, moet iederéén kunnen stemmen?!
De zomer- en wintertijd: een slecht plan?
Met het ingaan van de wintertijd wordt het ‘s avonds sneller donker. Slecht nieuws voor de avondmensen, waaronder uw presentator dr Kelder. Nee hoor, beweert dr. Marijke Gordijn, juist voor hen is dat een opsteker. Toch ziet dr. Gordijn liever dat we helemaal van de zomer- en wintertijd afstappen. De reden is simpel: het kost ons levensjaren.
10/30/2021 • 44 minutes, 13 seconds
Ziekenhuispaniek & Stadsecologie
Zijn Nederlandsers luie werkers? We werken in ieder geval liever steeds minder. Door toename van coronapatiënten wordt de planbare zorg op sommige plekken alweer afgeschaald... Tijd om de ziekenhuiszorg drastisch aan te pakken? Een gesprek met prof. dr. Marcel Levi. En: We vinden natuur veel te vanzelfsprekend en dat maakt dat we er inefficiënt mee omgaan, stelt dr. Nadina Galle.
10/23/2021 • 46 minutes, 15 seconds
Torenhoge aandelenprijzen & Het oplichterssyndroom
Dr Kelder kijkt net als De Nederlandse Bank met enige zorg naar de beurskoersen. De aandelen gaan al tijden tegen de hoofdprijs over de toonbank. Is dat wel gezond en hoe moet je daar als enigszins vermogende belegger nou mee omgaan. Dr. Dirk Gerritsen geeft een lesje beleggen in roerige tijden. En Jort heeft het over het imposter syndroom: een trekje van onzekere mensen die denken dat ze hun baan eigenlijk helemaal niet aankunnen en ieder moment ontmaskerd kunnen worden. Voorts ook nog een Nobelprijswinnaar en een plastisch chirurg over fillers.
10/16/2021 • 46 minutes, 5 seconds
Nederland belastingparadijs & Meer nationalisme
Geen zon, geen helblauwe zee, geen palmbomen, maar toch een belastingparadijs. Dr. Kelder pleit voor voor radicale transparantie en vindt dat iedereen, van multinational tot rijke particulier transparant moet zijn over wat er wel en vooral niet wordt betaald. En 1848, een revolutionair jaar, dat we goed kunnen gebruiken om te begrijpen waarom woke vs sleepy geen gezonde tegenstelling is.
10/9/2021 • 44 minutes, 44 seconds
Wie heeft er recht op recht en sappelen voor een vroeg pensioen
Wat zijn de opties in de formatie, we bellen met een historicus die de formatiepogingen van de afgelopen halve eeuw heeft bestudeerd, wat kunnen Remkes, Rutte en Kaag leren van het verleden?
Millennials die zo afkerig van werk zijn dat ze er alles aan doen om zo snel mogelijk te rentenieren.
En een recent gepromoveerde doctor onderzocht belastingfraude en ontduiking
De stand van dieren en planten in deze antropocentrische maatschappij.
10/2/2021 • 48 minutes, 23 seconds
Duitse perikelen en Quantum kwesties
Een hoogleraar Duitslandstudies en de toekomst van quantum onderzoek.
9/25/2021 • 43 minutes, 4 seconds
Vastgelopen formatie & Overheid, terug in uw hok!
Doctor, een remedie voor de vastgelopen formatie alstublieft? En een promotieonderzoek naar de West Coastklanken van 2Pac. Tot slot: in aanloop naar Prinsjesdag een gesprek over een kleffe deken die onze economie platlegt...
9/18/2021 • 45 minutes, 36 seconds
10 Tien redenen om een aanslag te plegen & Homeopatische verdunning van zorg
De moeder aller aanslagen: 9/11 dr Kelder blikt twintig jaar na dato terug op de aanlagen maar doet dat natuurlijk met een wat incorrecte vraag: wat zijn nou de redenen om wél een aanslag te plegen? En een goed gesprek over kwakzalverij: Homeopathie is onzin en gevaarlijk beweert Catherine de Jong.
9/11/2021 • 45 minutes, 28 seconds
Alleen nog maar woke wetenschappers? & De universiteit in een gevaarlijke bubbel
De zeergeleerde UvA-baas prof. dr. Geert ten Dam opent op 6 september het collegejaar voor studenten van de Universiteit van Amsterdam en deze zaterdag doet ze dat ook een beetje voor u, als luisteraar, op de radio. Natuurlijk wil dr Kelder ook weten of er op de universiteit nog wel ruimte is voor tegengeluid, of mogen wetenschappers alleen nog maar woke zijn…? En: waartoe is de universiteit op aarde? Dat vraagt filosoof Ad Verbrugge zich af. Een gesprek over schaalvergroting, verengelsing en het onderwijs als bedrijfsvorm.
9/4/2021 • 44 minutes, 35 seconds
Meer bedden op ic? Geen goed idee! & W.F.Hermans en WOII
Rosanne Hertzberger praat met prof Erik van Raaij over de kosten van de zorg. Hij is heel duidelijk: Nee niet meer IC-bedden creëren, ook niet in een pandemie. En in de week dat de honderdste verjaardag van W.F. Hermans wordt gevierd een goed gesprek over het absurdisme in zijn werk en de manier waarop hij over WOII schrijft.
8/28/2021 • 41 minutes, 38 seconds
Meer bedden op ic? Geen goed idee! & W.F.Hermans en WOII
Rosanne Hertzberger praat met prof Erik van Raaij over de kosten van de zorg. Hij is heel duidelijk: Nee niet meer IC-bedden creëren, ook niet in een pandemie. En in de week dat de honderdste verjaardag van W.F. Hermans wordt gevierd een goed gesprek over het absurdisme in zijn werk en de manier waarop hij over WOII schrijft.
8/28/2021 • 41 minutes, 38 seconds
Taliban 2.0 als allemansvriend & Gluten krijgt koekje van eigen deeg
Er wordt diplomatiek geflirt tussen de Taliban en het Westen, maar hoe zit het dan met de terroristische vrindjes van de woestijnkabouters?
De verzorgingsstaat is een groot goed, maar met alle regeltjes, cijfertjes en normen botst de zorg met een papieren werkelijkheid.
En gluten zou bewezen dé boosdoener zijn van Alzheimer, Parkinson en depressies, of lopen we weer te hard van stapel?
8/21/2021 • 46 minutes, 45 seconds
dr Kelder en Co: Is de zon de oplossing voor het klimaatprobleem? & Waarom moeten we luisteren naar 'viruswappies'?
Wat is de potentie van zonne-energie? Dr Kelder spreekt erover met prof. dr. Angèle Reinders, hoogleraar Ontwerpen van Duurzame Energiesystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven. En: Het wordt tijd dat we eens gaan luisteren naar de complotdenkers, viruswappies, vaccintwijfelaars of, zoals dr. Jaron Harambam (KU Leuven) ze liever noemt: waarheidszoekers.
8/14/2021 • 44 minutes, 21 seconds
Trend: excuus van de overheid & China gaat Taiwan pakken
Zijn spijtbetuigingen van overheden in de mode? Een schrandere professor over overheidsexcuses voor schending van mensenrechten. En voor China is het nog altijd koude oorlog met het westen, want uiteindelijk willen ze domineren. Maar qua Taiwan dreigt er toch echt een gewapend conflict.
7/17/2021 • 1 hour
Onderzoek je eigen hobby & Parallellen met Erasmus
Dr Kelder is buitengaards en dus zit er een echte wetenschapper op de presentatiestoel: dr Rosanne Hertzberger. Zij voert een gesprek over Desiderius Erasmus, een van de belangrijkste vrijdenkers uit onze geschiedenis. En: de wetenschapper onderzoekt graag zijn eigen hobby, passie of interesse. Is dat erg?
7/10/2021 • 45 minutes, 11 seconds
Woke geblaat & Big Techtatuur
Met alle wokeness rondom het slavernijdebat vindt dr Kelder het hoog tijd voor een gesprek met historicus dr. Niek Pas over hypercorrectheid. Dr. Gaard Kets, jonge dokter, neemt ons mee naar de vergeten Novemberrevolutie van 1918. En mr.dr. Reije Passchier legt uit waarom Europa een eigen internetzone moet krijgen.
7/3/2021 • 44 minutes, 44 seconds
Het Europese bonnetje & Niks eten
Hexit, Zwexit het is een bewogen weekje in het kamp van de eurosceptici. Hoe moet het nu verder? Dr Kelder praat met hooggeleerde Harald Benink. En: Wie er nog een beetje bij wil horen in Silicon Valley tegenwoordig hongert zichzelf een paar dagen uit en noemt dat dan intermittent fasting. De zoveelste dieethype of werkt dit echt? Verder: De Jonge dr Rob Blijleven promoveerde op een onderwerp dat dr Kelder zeer aanspreekt: drie eeuwen wijn in Nederland.
6/26/2021 • 44 minutes, 48 seconds
Het Europese bonnetje & Niks eten
Hexit, Zwexit het is een bewogen weekje in het kamp van de eurosceptici. Hoe moet het nu verder? Dr Kelder praat met hooggeleerde Harald Benink. En: Wie er nog een beetje bij wil horen in Silicon Valley tegenwoordig hongert zichzelf een paar dagen uit en noemt dat dan intermittent fasting. De zoveelste dieethype of werkt dit echt? Verder: De Jonge dr Rob Blijleven promoveerde op een onderwerp dat dr Kelder zeer aanspreekt: drie eeuwen wijn in Nederland.
6/26/2021 • 44 minutes, 48 seconds
Verziekte bestuurscultuur & Gaat links er met de buit vandoor?
De bestuurscultuur in Nederland is ziek, vindt filosoof dr. Jelle van Baardewijk. Bij dr Kelder en Co vertelt hij waarom. Ook: Gaan obscure algoritmes straks de taak van artsen overnemen? Dr. Marthe Stevens deed haar promotieonderzoek naar big data in de zorg. Verder: dr. Geerten Waling: Het midden verdwijnt, rechts ruziet en dan heeft links het straks voor het zeggen?
6/19/2021 • 43 minutes, 58 seconds
Vaccinatie-hallucinatie & Gedragsbeïnvloeding voor luie hersenen
We zijn inmiddels aangekomen bij 1982, de vaccinaties komen op stoom. Maar waarom zou je je laten vaccineren als je in een leeftijdsgroep zit voor wie corona helemaal niet zo gevaarlijk is? Groepsimmuniteit (stupid) is dan het antwoord. Volgens professor Frank Cobelens bestaat dat helemaal niet met dit virus en zou dus niet een argument moeten zijn. Iedereen moet overgehaald worden om een prik te halen, ook kinderen, maar wel met de juiste arguenten: een lesje vaccinatiekunde dus.
En een zeergeleerde dame schuift aan om uit te leggen wat er in het mannelijke brein gebeurt als je een sticker van een bromvlieg in het urinoir plakt. Gedragsbeïnvloeding voor luie hersenen.
6/5/2021 • 44 minutes, 25 seconds
Politieke rechters & Slecht lezende kinderen
Oliereus Shell is door de rechter op de vingers getikt: Meer doen tegen klimaatverandering. En dat hoeft dan niet perse meer op te leveren, het draait om de zogenaamde inspanningsverplichting. Bedrijft de rechter politiek? Een jonge professor werpt een juridische blik op Shell vs Milieudefensie. En dr Kelder duikt in de leesvaardigheid. Heeft ieder kind met dyslexie een stoornis of heeft de dyslexie-explosie zijn oorsprong in slecht onderwijs?
5/29/2021 • 43 minutes, 27 seconds
Gender-wattes? & Psychiatrische veerkracht
Ligt iedereen na corona op de sofa bij de psychiater? Dr. Christiaan Vinkers denkt dat dat wel meevalt, we blijken veerkrachtiger dan gedacht. Maar Vinkers maakt één kanttekening. En: de genderletters stapelen zich op. Professor Jan Willem Duyvendak vertelt over de ontwikkeling van homoseksualiteit en het verdwijnen van genderidentiteit. Verder: Hoe krijg je kinderen die moeite hebben met rekenen enthousiast voor sommen? Jonge dr. Marije Stolte bekijkt een nieuwe lesmethode.
5/22/2021 • 45 minutes, 20 seconds
De duiventil & een helikopterview op de pandemie
Wat hebben we geleerd, over onszelf, over onze maatschappij, de politiek en natuurlijk het virus? en Wetenschappelijk onderzoek naar de duif. Want wat voor de een een vliegende rat is is voor de ander een heilige vredesvogel. Maar wat weten we eigenlijk over de duif?
5/15/2021 • 47 minutes, 7 seconds
Ontsporende technocratie & Een sobere econoom
Maxim Februari over de technocratiserende samenleving> Wordt de coronacrisis aangegrepen als kathalysator in het verdwijnen van onze privacy? Erwin Dekker is de biograaf van Neerlands grootste econoom Jan Tinbergen en jonge doctor Julia Penning de Vries onderzocht peoplemanagement, ofwel de zachte kant van de baas.
5/8/2021 • 50 minutes, 45 seconds
Ontsporende technocratie & sobere econoom
Maxim Februari over de technocratiserende samenleving> Wordt de coronacrisis aangegrepen als kathalysator in het verdwijnen van onze privacy? Erwin Dekker is de biograaf van Neerlands grootste econoom Jan Tinbergen en jonge doctor Julia Penning de Vries onderzocht peoplemanagement, ofwel de zachte kant van de baas.
5/8/2021 • 50 minutes, 45 seconds
dr Kelder en Co - Banken die boeven vangen & Drugs tegen depressie
Banken zijn verplicht om verdachte transacties (van terroristen en witwassers) op te sporen, doen ze dat niet dan staat het OM met een boete op de stoep. Hoe eerlijk is dat? En dr Kelder duikt in de psychedelica en dan niet voor de trip maar als medicijn. Kan het uiteindelijk antidepressiva vervangen?
5/1/2021 • 46 minutes, 42 seconds
Fantoomgroei & Maniana Maniana
Veelgehoord: de kloof tussen arm en rijk groeit en groeit, net als de economie; de economische winst komt dus ten goede aan slechts een kleine groep. Klopt dit wel? De cijfergoden van Nederland (CBS) beweren van niet, we zijn er de afgelopen 40 jaar toch echt rijker op geworden, bijna allemaal. Zij krijgen meteen de wind van voren uit meer radicale hoek. Bestaat er zoiets als fantoomgorei? En we hebben het over uitstelgedrag. Alles alleen maar voor je uitschuiven, waarom doen we dat en waar komt het vandaan?
4/24/2021 • 47 minutes, 56 seconds
Te volle landschappen en te lege ziekenhuizen
dr. Erik-Jan Vlieger en prof. Adriaan Geuze zijn te gast. Vlieger over alternatieven voor de lockdown en Geuze over de teloorgang van het Nederlandse cultuurlandschap.
4/17/2021 • 46 minutes, 16 seconds
dr Kelder en Co - Kwetsbare politici & Vehikel-vooruitzichten
Bestuurscultuur, tegenmacht en transparantie, het waren de politieke hypewoorden van deze week. Dr Kelder gaat in gesprek met een zeergeleerde bestuurdkundige die een oproep doet voor meer kwetsbaarheid in de politiek. En een hooggeleerde gast over het electrische rijden en de toekomst van onze mobiliteit.
4/10/2021 • 47 minutes, 50 seconds
de kruisiging van een politicus en het plezier in het lijdensverhaal
Terwijl de demissionaire premier door Den Haag loopt met een kruis op zijn schouders praat dr Kelder met hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans en een religiewetenschapper Ernst van den Hemel
4/4/2021 • 45 minutes, 24 seconds
onzekere statistiek & een andere rechvaardigheid
Er is een heuse loopgravenoorlog gaande onder de statistici met Maurice de Hond aan de ene kant en het RIVM aan de andere. Inzet: de coronamodellen kloppen wel/niet. Statistiek is per definitie onzeker en dus is transparantie vereist, bepleit prof. Rens van der Schoot. En dr. Jurriën Hamer geeft nu de vrije wil niet meer bestaat richting aan een nieuwe samenleving. Een met minder straf en minder beloning.
3/27/2021 • 46 minutes, 59 seconds
Emotieloze debatten en covid in Afrika
Afrikaanse landen slaan zich kranig door de pandemie en het belang van emotie in de discussie.
3/20/2021 • 1 hour, 28 minutes, 6 seconds
muziek, angst en stemmen
Wat doet een jaar pandemie met de uitslag van de verkiezingen? en Lockdown-liedjes; Een jaar geleden hadden we er nog nooit van gehoord.
3/13/2021 • 45 minutes, 16 seconds
Saaaaaie verkiezingen & Eeuwige jeugd
Het zijn verkiezingen waarvan de uitslag zich goed laat voorspellen: VVD wint, nummer twee mag niet meedoen, oppositie is versplinterd: dus wordt t Rutte IV, met waarschijnlijk dezelfde coalitie. Professor Jaap van Holsteijn zet een goede boom op met dr Kelder. En we hebben het over een medicijn tegen ouderdom. Kan dat? Mag dat? Verouderingsonderzoeker Andrea Maier spreekt en schijnt ook haar licht over schaarste op de IC.
3/6/2021 • 45 minutes, 58 seconds
Hoera, recessie! & Zomerliefde
Een economische klapper is onvermijdelijk, en kun je ook zien als een broodnodige schoonmaak van het economische systeem, betoogt macro-econoom Edin Mujagic. Jonge doctor Julie Lehman deed onderzoek naar de heilzame werking van ‘spaargroepen’ op financiële weerbaarheid van slechte spaarders. En welke impact heeft de corona-crisis op ons seksleven en hoe zit dat met die ontlading? Gedragsbioloog Patrick van Veen onderzoekt hoe het zit met onze hormonen en liefdessappen en bezorgt dr Kelder rode koontjes.
2/27/2021 • 45 minutes, 11 seconds
Het woord 'crisis' & het Quantumbrein
Iets tot crisis bestempelen creëert urgentie en dan mag je dus lekker hard ingrijpen. Bestuurssocioloog dr. Mark van Ostaijen constateert dat het woord steeds vaker wordt gebruikt door bestuurders en verklaart waar deze drang vandaan komt. Jonge doctor Christiaan Erwich maakt met een algoritme oude Hebreeuwse teksten begrijpelijk. En een gezellig radio-onderwerp: quantumfysica en zelflerende machines, met prof. dr. Bert Kappen.
2/20/2021 • 47 minutes, 57 seconds
Premiertje plagen: interview Mark Rutte
Een uurtje verbaal ravotten met Mark Rutte. Een gesprek met de minister-president, nét even anders dan u gewend bent. Jort Kelder en Mark Rutte zijn vrienden, uit de studententijd. In het interview blikken ze terug op belangrijke momenten van het afgelopen jaar, die ze waar mogelijk relateren aan historische gebeurtenissen en politieke helden.
2/13/2021 • 44 minutes, 59 seconds
Smaak & Ontwaak!
Het proeven van vers brood, een frisse citroen-merengue of een witte Bourgogne, dat geeft het leven zin. Hoe werkt smaak precies? Dr Kelder bespreekt het met smaakdoctor Peter Klosse. Jonge doctor Jasper Nuninga promoveerde op (de allang niet meer barbaarse) elektroconvulsietherapie als behandeling voor depressie. Prof. dr. Ewald Engelen over zijn nieuwe boek Ontwaak! hij bespreekt met dr Kelder de volgens hem eindeloze nachtmerrie die Neoliberalisme heet.
2/6/2021 • 43 minutes, 41 seconds
Vaccinatie-stagnatie & Historische rampen
Iedereen een prik, het blijkt lastiger dan het klinkt. Farmaceuten zijn oppermachtig en dat moet anders, meent professor Carin Uyl. Jonge dr. Ruth Mampuys constateert dat de discussie over genetisch gemodificeerde planten keer op keer strandt en pleit dat politici eens het voortouw nemen. Literatuurhistoricus Lotte Jensen stelde, samen met een heel team historici, een kloek boek over samen rampen en catastrofes uit vroeger tijden.
1/30/2021 • 46 minutes, 19 seconds
Virus- & Biodiversiteit
Een telefoontje met Alexander de Roo over gekissebis bij GroenLinks over het basisinkomen. Van paniek over de ene variant naar radeloosheid over de andere: Menno de Jong legt uit hoe het zit met de Britse mutatie. Jonge doctor Tamarinde Haven deed onderzoek naar wetenschappelijke integriteit, floppy science en fraude. Prof. dr. Louise Vet is optimistisch over de algehele stand van onze natuur, terwijl het verschrikkelijk gaat met de biodiversiteit - wat ziet zij wat wij niet zien?
1/23/2021 • 46 minutes, 6 seconds
Revival van Marx & Herstel-NL
De interesse voor Marx neemt toe, weet cultuurfilosoof Thijs Lijster. Wat spreekt jonge mensen aan in het oude gedachtegoed? Jonge doctor Rob Kickert concludeert in zijn proefschrift dat hogere druk op studenten tot betere studieresultaten leidt. Coen Teulings schreef met collega’s aan Herstel-NL, een plan waarin een alternatief coronabeleid wordt bepleit, maar tot nu heeft de politiek daar geen oren naar.
1/9/2021 • 48 minutes, 40 seconds
Ongelijkheid na de crisis & de Kennissamenleving
De coronacrisis wordt geen kantelpunt maar zal ongelijkheid juist vergroten, legt historisch econoom Bas van Bavel uit. Kolonel dr. Han Bouwmeester promoveerde op hoe Russische misleiding. Filosoof Jeroen de Ridder doet onderzoek naar hoe kennis tot stand komt in een democratie waar iedereen, rationeel of minder rationeel, altijd en overal met elkaar in debat gaat.
1/2/2021 • 47 minutes, 48 seconds
Afscheid van een horrorjaar
Het jaar 2020 zal niet met heel veel mooie bewoordingen worden afgesloten. Dr Kelder blikt op eigen wijze terug. Zonder virologen of ziekenhuisdirecteuren maar met hoogleraren en doctoren uit de gedragswetenschap, de filosofie en de economie. Dat zijn de drie peilers, Bas Jacobs, Marli Huijer en Reint Jan Renes de gasten.
12/19/2020 • 47 minutes, 47 seconds
Missers met medisch nieuws & Zoete nostalgie
Dat 2020 het jaar van medisch nieuws was valt niet te ontkennen en in die hysterie worden ook fouten gemaakt. Een arts met buitengewone belangstelling voor de journalistiek schuift aan om dr Kelder op die fouten te wijzen. En we hebben het over nostalgie. Een zoete emotie zo in deze donkere decemberdagen maar ook de nostalgie kent een keerzijde.
12/12/2020 • 44 minutes, 45 seconds
De bodemloze schuldenput & het bestaansrecht van de dierentuin
Dr Kelder en Co analyseert het bestaansrecht van het laatste verzetje van het burgerlijke gezin: de dierentuin. Waarom kooien we al die prachtige dieren en gluren we er -lebberend aan een ijsje- naar? Daarnaast de prangende vraag: gaan we ten onder aan de bodemloze put van de Europese staatsschuld? Een jonge doctor komt het proefschrift over conflicten bij bedrijfsnamen toelichten.
12/5/2020 • 48 minutes, 58 seconds
Populistenpech & Voedsel voor het brein
Een analyse van Leonard Ornstein van het lot van opkomende, populistische partijen, Jonge doctor Rosalie Oey promoveerde op onderzoek naar leverpatiënten in afwachting van een transplantatie en een gesprek over lopend onderzoek van psychiater prof. dr. Iris Sommer naar hoe voeding helpt bij het tegengaan van psychische stoornissen.
11/28/2020 • 44 minutes, 36 seconds
Vaccinplicht & de jagende vrouw
Dr. Rosanne Hertzberger vervangt Jort Kelder. Ze gaat in gesprek met dr. Roland Pierik over een vaccinplicht. Jonge doctor Tineke Kleinhout promoveerde op wanneer zorg noodzakelijk genoeg is om in het basispakket te belanden. Ze sluit af met een gesprek met dr. Gosewijn van beek over de rolverdeling bij inheemse volkeren en gender in prehistorische tijden.
11/21/2020 • 45 minutes, 42 seconds
China & een modern koningshuis
Iedereen wil méér zorg, maar minder betalen. SP'er Maarten Hijink pleit voor het afschaffen van o.a. eigen risico. China heeft een voorsprong in meerdere opzichten: dr. Nana de Graaff geeft inzicht in hoe het land haar positie in de wereld versterkt. Jonge doctor Frank van Steenbergen promoveerde op de averechtse werking van het stigmatiseren van probleemwijken en zwerfjongeren. En de Nederlandse monarchie sukkelt voort, maar blijft het draagvlak overeind? Prof. dr. Herman Pleij ziet een groeimarkt voor Willy en consorten. Mits er gemoderniseerd wordt.
11/14/2020 • 46 minutes, 19 seconds
Wetenschap te koop & Adulting
Een gesprek met prof. Ingrid Robeyns over de inflatie van wetenschappelijke titels, jonge doctor Mathilde Berghout over medisch leiderschap en psychotherapeut Carien Karsten over onvolwassen dertigers.
11/7/2020 • 46 minutes, 28 seconds
Het immuunsysteem & de publieke opinie
Met prof. dr. Harry Wichers, dr. David Nederlof en em. prof. dr. Henri Beunders.
10/31/2020 • 45 minutes, 36 seconds
De strijd om het witte huis & Erotisch kapitaal
Koen Petersen zoekt naar historisch vergelijk en analyseert de strijd om het Witte Huis, die mogelijk niet eens in het kieshokje beslecht wordt. Voorts: van jonkie tot veelpleger. Jonge doctor Menno Segeren bracht de levensloop in kaart en schetst het beeld van een kwetsbare, fragiele jeugd. En de zeergeleerde sensuele dr. Kaouthar Darmoni traint ons, dorre Calvinisten, in het gebruik van ons erotisch kapitaal.
10/24/2020 • 49 minutes
Anarchisme & Amerikaanse toestanden
Zijn we anarchistisch, individualistisch of gewoon egoïstisch? Prof. dr. Will Tiemeijer geeft inzicht in het gedrag van de kudde tijdens corona. Jonge doctor Vinitha Siebers laat in haar proefschrift zien dat het politieke spelletje burgertje-betrekken niet altijd het gewenste effect heeft. Advocaat annex promovenda Kirsten Maes ziet een trend dat we in Nederland richting een claimcultuur gaan en pleit júist daarom ervoor dat we leren van het Amerikaanse rechtssysteem.
10/17/2020 • 45 minutes, 40 seconds
Kansen in de Crisis & Almachtig algoritme
De SGP plaatst voor het eerst een vrouw in een politiek-bestuurlijke functie: dr Kelder belt even met wethouder-in-wording Paula Schot. Het nieuwe normaal kan beter worden dan het oude, mits we bereid zijn ‘vooruit te struikelen’, aldus hoogleraar transities Derk Loorbach. Dr. Lianne Wijntjens promoveerde op onderzoek naar het effect van excuses in de rechtszaal: beken je dan meteen schuld? En Marietje Schaake, docent-onderzoeker aan Stanford, vreest dat de grote techbedrijven zelf de controle al kwijt zijn over hun algoritmes.
10/10/2020 • 47 minutes, 5 seconds
Belabberd beleid & Werkgeluk
Het beleid in de coronacrisis is erger dan de kwaal, stelt bedrijfskundig psycholoog prof. dr. Michaéla Schippers. Jonge doctor Sandra Meeuwsen promoveerde op een sportfilosofisch proefschrift naar de duistere kanten van sport. Geluksonderzoeker dr. Ad Bergsma schreef een handboek voor het vinden van werkgeluk. En een telefoontje met de kandidaatpartij Vrij en Sociaal Nederland, en hun overstapweken voor Kamerleden.
10/3/2020 • 48 minutes, 50 seconds
Angst regeert & De aarde was nog nooit zo vreedzaam
We leven in een tijd van emo-terreur: niet de ratio maar de angst lijkt te domineren. Angst voor coronadoden, angst om geld uit te geven in tijden van crisis. Dr Kelder praat met econoom Robin Fransman over hoe deze angst onze economie stillegt en stelt de vraag: kan het ook ander? En hij heeft het over al het gesomber, wat totaal onnodig is als je naar de feiten en de statistieken kijkt. Neem bijvoorbeeld oorlog en geweld. Dr. Ralf Bodelier betoogt dat de aarde nog nooit een vrediger plek was dan nu.
9/26/2020 • 44 minutes, 39 seconds
Liberalisme op retour & correct cabaret
Met de vele publieke investeringen in de begroting lijkt het liberalisme op zijn retour. Dr Kelder legt de kwestie voor aan hoogleraar bestuurskunde Caspar van den Berg. Een jonge doctor legt uit hoe seksuele voorlichting ertoe leidt dat de verantwoordelijkheid voor veilige seks bij meisjes komt te liggen. En Dick Zijp promoveert op onderzoek naar cabaret in brave, politiek correcte tijden.
9/19/2020 • 46 minutes, 34 seconds
De coronabegroting & een thuiswerk-tegengeluid
Even bellen met de SP over de witjassenlobby die met succes de labcapaciteit klein hield, voor eigen gewin. Eigenzinnig econoom Sweder van Wijnbergen maakt gehakt van het Wopke-Wiebes-fonds. Jonge doctor Carola Schoor promoveerde op onderzoek naar populistisch, elitistisch en pluralistisch taalgebruik. En een thuiswerk-tegengeluid van hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe.
9/12/2020 • 46 minutes, 55 seconds
De oprukkende staat (?) & Het Vaccin
De oprukkende staat versterkt neoliberalisme, betoogt prof. dr. Rutger Claassen. Jonge doctor Robert van Putten promoveerde cum laude op filosofisch onderzoek naar maakbaarheidsdenken. En microbioloog Rosanne Hertzberger schetst de toekomst van een vaccin tegen Covid-19. En een belletje over de al dan niet eerlijke verdeling van steunpakketten met mr. dr. Michiel Tjepkema.
9/5/2020 • 48 minutes, 26 seconds
Maat houden & de vrouwelijke carrière
“Door de mateloze wijze waarop met alle mogelijke middelen de coronacrisis wordt bestreden, dreigen we in de ban te komen van een permanente noodtoestand die erger is dan de kwaal”, betoogt filosoof dr. Ad Verbrugge. Jonge doctor Wouter Schram promoveerde op onderzoek naar zonne-energie en het slim laden van accu’s. Dr. Jeanne Martens betoogt dat vrouwen die carrière willen maken nog heel wat te leren hebben op het gebied van netwerken. En een telefoontje met Mark Deuze over censuur in Groot-Brittannië.
8/29/2020 • 44 minutes, 34 seconds
De arme publieke sector & Meer, meer, meer is beter
De zorg wil structureel extra salaris maar vangt deze week bot bij de coalitie. Worden werknemers in de publieke sector echt zo slecht betaald en zijn de banen in de zorg en het onderwijs het afvoerputje van de arbeidsmarkt? Je kan altijd nog aan het bed of voor de klas.
En we presenteren en positieve kijk op de vooruitgang. Meer energie, meer mensen, meer grote steden, moeder aarde hoeft er volgens de ecomodernisten niet slechter op te worden. Wie al die zuurpruimerij van links en het behoudende van rechts zat is, krijgt een hoopvolle visie voorgeschoteld. Leve de vooruitgang!
8/22/2020 • 45 minutes, 53 seconds
Inconsequent beleid & de Stad van de Toekomst
Diagnoses over: het corona-beleid van Rutte en Co, de toekomst van de stad met prof. dr. Zef Hemel, wat er gebeurt als je je reuk- en smaakzin verliest en hoe ‘geografische spreiding’ het verloor van ‘diversiteit & inclusie’ bij het verdelen van het potje geld voor podiumkunsten. Met prof. dr. Arjen Boin, prof. dr. Zef Hemel, Elbrich Postma en CDA-Kamerlid Lenny Geluk-Poortvliet.
8/8/2020 • 48 minutes, 28 seconds
Kernfusie & Complimentencultuur
Prof. dr. Marco de Baar over de miljardensluperende testreactor voor kernfusie-onderzoek. Jonge doctor Lauren Lauret over vergadertradities in de beginjaren van de Tweede Kamer, en wat er mis is met onze complimenten-cultuur met Eddie Brummelman.
8/1/2020 • 46 minutes, 26 seconds
De filosoof Cruijff & Insecten
Emeritus professor Rob Siekmann schreef een wetenschappelijk boek over Johan Cruijf. Dichten we de meesterlijk voetballer teveel filosofische waarde toe? Jonge doctor Eva Schmitz promoveerde op onderzoek naar wiskundeangst. Dr. Jetske de Boer pleit tégen een aangeharkt Nederland en vóór een rommelige natuur: het is van levensbelang voor onze insecten (dus ook voor ons).
7/25/2020 • 46 minutes, 4 seconds
Het herstelfonds & permafrost
Professor Lex Hoogduin over de EU-top, het herstelfonds en een weg uit de euro. Jonge doctor Jack Wever over 50 jaar drugsbestrijding vanuit het perspectief van de politie. Aardwetenschapper Jorien Vonk over het ontdooien van permafrost, en een belletje met de Vlinderstichting over het zeldzame donker pimpernelblauwtje.
7/18/2020 • 45 minutes, 21 seconds
Complotten & Srebrenica
Een telefoontje met Zihni Özdil over cancel culture, een gesprek over beeldvorming rond Srebrenica met dr. Erna Rijsdijk, jonge doctor Matty Karsten over seksueel functioneren en Jan-Willem van Prooijen over obscure complotplatforms als QAnon en waarom we zo graag moeilijke verklaringen zoeken voor simpele zaken.
7/11/2020 • 48 minutes, 50 seconds
Covid-19 en de Oermens in ons
Juist nu het merendeel van de Nederlanders aangeeft klaar te zijn met nieuws over Covid-19, nodigt dr Kelder corona-kopstuk Marc Bonten uit. Prof. dr. Mark van Vugt over hoe de oermens in ons een verklaring is voor veel maatschappelijke problemen. Jonge doctor Ingrid van Maurik promoveerde op rekenmodellen die dementie kunnen voorspellen.
7/4/2020 • 46 minutes, 54 seconds
Politieke poppetjes & Jeugd in de zorg
De opstelling van de politieke poppetjes in Den Haag is opgeschud. Welke gevolgen heeft voor de partijen als geheel? Voor een middenpartij als D66 heeft een nieuw gezicht als lijsttrekker relatief veel effect, weet politicoloog dr. André Krouwel. Dr. Daniëlle Jansen van het UMCG legt uit wat er aan de hand is met onze jeugdzorg en de immer groeiende vraag daarnaar. Hoe goede bedoelingen stranden in averechtse bemoeizorg. Jonge doctor Joost Jansen over nationaliteit in de sport.
6/27/2020 • 48 minutes, 30 seconds
Immanuel Kant & Nieuwe Tegenstellingen
Spinozapremie-winnaar Pauline Kleinknecht ontdekte dat Kant, de filosoof die de geschiedenis inging als tegenstander van het kolonialisme juist racistische en seksistische trekjes had. Emeritus hoogleraar politieke theorie Meindert Fennema signaleert een nieuwe, grote tegenstelling in de maatschappij: de angstigen versus de minder angstigen.
6/20/2020 • 49 minutes, 13 seconds
Wit privilege & Toveren met wetenschap
Antropoloog prof. dr. Amade M’charek over genen, ras en identiteitspolitiek en racisme, en prof. dr. Rens van der Schoot over hoe je als wetenschapper conclusies trekt terwijl je eigenlijk te weinig gegevens hebt.
6/13/2020 • 47 minutes, 37 seconds
Vrouwelijk Leiderschap & het Pensioenprobleem (6 juni 2020)
Professor Janka Stoker onderzocht hoe onze bazen het doen tijdens de coronacrisis en ze vroeg meteen over welke eigenschappen een ideale bedrijfsleider moet beschikken. Dr. Ilja Boelaars analyseert ons pensioenbestel en bijbehorende problematiek voor verschillende generaties.
6/6/2020 • 49 minutes
Uitzending van 30 mei 2020
Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.
5/30/2020 • 1 hour
Uitzending van 23 mei 2020
Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.
5/23/2020 • 49 minutes, 31 seconds
Seks als levensbehoefte en leiderschapsstijlen in coronatijd (16 mei 2020)
Dr Kelder en Co duikt in het beklagenswaardige leven van de single. Want hoe kom je tijdens een lockdown nog aan de broodnodige erotiek en aanraking. De overheid schiet te hulp met richtlijnen die verwarrend genoeg ook steeds worden aangepast. En we analyseren de verschillende leiderschapsstijlen van wereldleiders, te beginnen bij ons eigen opperhoofd. Waarom is Rutte zo relaxt en Macron zo streng. Wordt de volksaard gereflecteerd in de stijl van de leider?
5/16/2020 • 47 minutes, 55 seconds
Planet of the humans en het kantoorleven (9 mei 2020)
In zijn nieuwe documentaire Planet of the Humans betoogt Michael Moore dat groene energie niet bestaat. Deprimerend? Ja. Waar? David Smeulders, hoogleraar energietechnnologie aan de TU Eindhoven, geeft antwoord. En samenwerken in een grote open ruimte, voor veel kantoorknuppels was het al een gruwel. Vinden we dat straks nog hygiënisch en virusproof genoeg? Dr. ir. Rianne Appel-Meulenbroek schetst een beeld van het post-corona kantoor.
5/9/2020 • 46 minutes, 23 seconds
Economisch reddingsplan & brave jeugd (2 mei 2020)
Het virus infecteert de economie. Econoom prof. dr. Bas Jacobs legt uit hoe we de crisis te boven komen. Voorts: De brave jeugd houdt zich uitstekend aan de strenge maatregelen. Schone schijn of borrelt er een opstand? Prof. dr. Tom ter Bogt analyseert de jongere generaties.
5/2/2020 • 50 minutes, 30 seconds
Verlies van sociale competenties & Ondernemerschap (25 april 2020)
Hoogleraar psychologie Sander Koole betoogt dat we het belang van aanraking onderschatten, en dat we de gevaren van een 1,5-metersamenleving onderschatten. Prof. Justin Jansen analyseert de verwoestende werking van de pandemie in bedrijvenland.
4/25/2020 • 47 minutes, 1 second
De debiele lockdown & Angst als raadgever (18 april 2020)
We gaan naar de klote. Niet door het virus, maar door het ‘intelligente’ lockdown-beleid, zo luidt de genuanceerde conclusie van prof. dr. Ira Helsloot. En in deze bange tijden laten we ons intuïtief leiden door angst. Prof. dr. Agneta Fischer analyseert deze emotie op wetenschappelijke wijze.
4/18/2020 • 49 minutes, 22 seconds
Jezus de rebel en de zoektocht naar het corona vaccin (11 april 2020)
Met de paasdagen in het vooruitzicht duikt dr Kelder in de religie. Was Jezus een linkse rebel of de zoon van God die stierf voor onze zonden. En ook 'het virus' komt voorbij en dan vooral de vraag: waar blijft de heilige graal in deze crisis? Iedereen in volle vaart op het vaccin, maar hoe lang duurt het nog?
4/11/2020 • 44 minutes, 54 seconds
Uitzending van 4 april 2020
Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.
4/4/2020 • 1 hour
Geopolitiek & moeder Aarde in corona-tijden (28 maart 2020)
Wat doet corona met de machtsverhoudingen op onze aardbol? En kunnen moeder aarde en haar dierlijke bewoners opgelucht adem halen, nu de mensheid tijdelijk is opgehokt? Dat en meer in deze aflevering van dr Kelder en Co.
3/28/2020 • 49 minutes, 20 seconds
Crisisfilosofie en een economisch zelfmoordscenario (21 maart 2020)
De mensheid verkeert in crisis en dat noopt tot nadenken. Cultuurfilosoof Jelle over zware maatschappelijke zaken als wie er een IC-bed verdient en hoe we ons eigen leven post-crisis gaan inrichten. Voorts: als centrale bankiers de geldpers aanslingeren en duizenden miljarden het financiële systeem inslingeren, eindigt deze medische ramp dan ook nog eens in een economisch zelfmoordscenario? Edin Mujagic deelt zijn visie.
3/21/2020 • 49 minutes, 4 seconds
Corona: de ultieme stresstest voor economie en bestuur (14 maart 2020)
Hysterie alom en van serieuze aard. Derhalve wijdt uw radiotherapeut tegen hypes en hysterie zijn zendtijd aan de wetenschappelijke analyse van de corona-uitbraak. Kan onze economie het aan en hoe doen onze leiders het? Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten en Paul t Hart, hoogleraar bestuurskunde analyseren.
3/14/2020 • 42 minutes, 33 seconds
Feministisch manifest en de (besmette) economie (7 maart 2020)
Een gesprek over de mondiale economie met speciale aandacht voor China met Heleen Mees, en één van de drie Utrechtse, vrouwelijke hoogleraren presenteert een feministisch manifest.
3/7/2020 • 44 minutes, 9 seconds
'de onzichtbare Maat' en ideologische diversiteit op de uni de vooroordelen van be (22 februari 2020)
Vrijheid en gelijkheid zijn de meest genoemde idealen die het nastreven waard zijn in de moderne samenleving. In zijn boek De Onzichtbare Maat beschrijft rechtsfilosoof dr. Andreas Kinneging hoe Verlichtingsidealen en denkbeelden uit de Romantiek hebben geleid tot ontsporing van de Moderniteit. Eric C. Hendriks bespreekt de ideologische diversiteit op Nederlandse universiteiten.
2/22/2020 • 51 minutes, 17 seconds
Handelsverdragen en niet repliceerbaar onderzoek (15 februari 2020)
Jarenlang werd een ‘baanbrekende’ studie over verschillen tussen linkse en
rechtse mensen veelvuldig geciteerd. Nu blijkt er geen bewijs voor de conclusies: hoe kan het dat onderzoek regelmatig niet repliceerbaar blijkt? En CETA: kun je hard maken dat handelsverdragen tot meer handel en dus
welvaart leiden?
2/15/2020 • 46 minutes, 8 seconds
Dr Kelder en Co op locatie: de Bilderbergconferentie (8 februari 2020)
Een bijzondere uitzending van dr Kelder en Co met Joris Luyendijk, Robbert Dijkgraaf en Kees van Lede vanaf de Bilderberg Conferentie in Oosterbeek. Deze illustere verzamelplaats van de machtigen der Lage Landen is al jaren dé netwerkgelegenheid van de Nederlandse bedrijfstop. Thema dit jaar: Over de Brug komen: hoe ondernemers vertrouwen verdienen. Dr Kelder praat met hooggeleerd en hooggeplaatst heerschap over de rol van het bedrijfsleven en de wetenschap in een wereld waar de verschillen steeds groter worden.
2/8/2020 • 47 minutes, 20 seconds
Griephysterie en effectiever klimaatbeleid (1 februari 2020)
De ronduit hysterische berichtgeving over het Coronavirus: waarom doet het journaille niets anders dan besmettingen turven? Dr. Nel Ruigrok licht toe. En die haast om van het gas af te raken is volgens de dr. professor David Smeulders totaal overbodig. Voor het klimaat moet u het zeker niet doen. .
2/1/2020 • 46 minutes, 56 seconds
Millennials op kantoor en het World Economic Forum (25 januari 2020)
Het grote geld is aanwezig op het World Economic Forum, het netwerkfeestje in de Zwitserse Alpen. Is Davos de schaamlap van de macht? Met Unilever en Paul Polman als casestudy bespreekt Jeroen Smit het. Psycholoog Thijs Launspach legt uit hoe je op werk met millennials om moet gaan.
1/25/2020 • 44 minutes, 18 seconds
Sander Schimmelpenninck: emancipatie op tv en onzekerheid op werk (18 januari 2020)
We werken steeds meer flexibel of als zzp’er; zonder de zekerheden van weleer. Arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker vindt dat we in onzekere tijden juist moeten zoeken naar nieuwe zekerheden. En vrouwen op de buis: ondanks de vaak geforceerde poging diversiteit te bereiken, blijft de witte man (in pak) dominant aanwezig op de tv. Geen goede ontwikkeling, stelt prof. dr. Rosemarie Buikema, want juist de media spelen een hele belangrijke rol in de ‘symbolische emancipatiegolf’.
1/18/2020 • 46 minutes, 42 seconds
De prijs van vlees en Brits leiderschap (4 januari 2020)
Vlees is te goedkoop en dat moet veranderen, meent Pier Vellinga, hoogleraar Klimaatverandering: niet alleen de kostprijs maar ook de maatschappelijke schade moet in de prijs worden verrekend. En waarom kreeg May de Brexit er niet door, maar Johnson wel? Talent voor leiderschap maakt het verschil, vertelt dr. Hanneke Hoekstra.
1/4/2020 • 47 minutes, 54 seconds
Uitzending van 28 december 2019
Bij het dichtklappen van de luiken van dit decennium een bijzonder interview in dr Kelder en Co. Jort Kelder interviewt Mark Rutte, een jeugdvriend die premier werd. Ze kennen elkaar uit de studietijd, toen ze beide politiek actief waren binnen de JOVD. “Wij hebben een nerdy hobby”, zegt de premier. “En die gaan we helemaal gaan uitventen”, vult Kelder aan.
12/28/2019 • 50 minutes, 28 seconds
Staatsrecht en duurzaam beleggen, met Eric Smit (21 december 2019)
De Tweede Kamer wordt in toenemende mate onvolledig of onjuist geïnformeerd door het kabinet: een democratie onwaardig, oordeelt dr. Wim Voermans. De jonge doctor van dienst onderzocht hoe je verenpikken in de kippenstal tegengaat. En duurzaam beleggen: geld maken én goed doen. Gaat dat samen? Kees Koedijk legt uit.
12/21/2019 • 46 minutes, 17 seconds
Apologie en belastingvereenvoudiging (14 december 2019)
Dr Kelder haalt de Apologie van stal, deze 'hatemail' van de Vader des Vaderlands, die zo'n 439 jaar geleden werd geschreven behoort tot de geboortepapieren van onze staat. Gisteren was de verjaardag van dit document. Zijn wij echt zo rebels als de geschiedenis ons voorhoudt? En het belastingstelsel had nooit zo mogen worden ingevoerd. Professor Bas Jacobs presenteert, vergezeld door 30 deskundige vakgenoten, een blauwdruk van hoe belasting, eerlijker, doelmatiger en transparanter kan.
12/14/2019 • 45 minutes, 5 seconds
Mannenwereld en Klimaatdepressie (7 december 2019)
We leven in een wereld ontworpen voor mannen. Dat moét anders. En bij voorkeur zonder een vrouwenquotum, zegt dr. Rosanne Hertzberger. En: er zijn er die lijden aan ecorexia en klimaatdepressie omdat de wereld naar de knoppen gaat. Prof. Victor Lamme legt uit hoe ons brein reageert op de klimaattransitie en hoe je als overheid deze veranderingen middels ‘klimaatmarketing’ kunt sturen.
12/7/2019 • 46 minutes, 42 seconds
Recycle-religie en de gezondheidskloof (30 november 2019)
Recyclen lijkt een nieuwe religie, heeft u ook zes prullenbakken in de keuken? Een hooggeleerde gast praat met dr Kelder over de zin en onzin van deze nationale hobby. Machines zijn veel beter in staat om afval te scheiden: goedkoper, gemakkelijker en beter voor het milieu. Voorts een goed gesprek over het verschil in gezondheid tussen hoger- en lageropgeleiden. Lukt het een beetje met de verheffing des volks?
11/30/2019 • 45 minutes, 9 seconds
Impeachment en het Grijze gevaar (23 november 2019)
Een feitelijke analyse van impeachment: wat in de media wordt verslagen als een strafzaak, zit in beginsel toch echt anders in elkaar, zegt dr. Jelte Olthof. En dr. Sweder van Wijnbergen over het grijze gevaar en de onheilspellende berichten over vergrijzing.
11/23/2019 • 46 minutes, 7 seconds
Max 100 km/u en de grens van rijkdom (16 november 2019)
We hebben nog maar een klein decennia kunnen genieten van die heerlijke 130. Dr Kelder voelt uw pijn en nodigt verkeerspsycholoog dr. Gerard Tertoolen uit om de onzalige kanten van deze maatregel bloot te leggen. En rijk zijn is fijn, maar wanneer wordt het verwerpelijk? Een gesprek met dr. Ingrid Robeyns.
11/16/2019 • 44 minutes, 20 seconds
De rebelse wereld en de Berlijnse Muur (9 november 2019)
De wereld protesteert: de jeugd heeft weer idealen, hoezee! Dr Kelder spreekt historicus dr. Eva Rovers over alle rebellie. Een jonge doctor vertelt over hoe ze promoveerde op Zwarte Piet, en een gesprek over de Berlijnse Muur die precies dertig jaar geleden viel met diplomaat Hans Glaubitz.
11/9/2019 • 46 minutes, 42 seconds
Intolerant links en een weerbaar Europa (2 november 2019)
Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry constateert overgevoeligheid op links voor andere meningen en ontvouwt zijn visie daarop. Jonge doctor en predikant Fulco van Hulst stelt een andere zienswijze aangaande de dood van Jezus voor, en met Amy Verdun bespreekt dr Kelder hoe Europa zich weerbaar maakt.
11/2/2019 • 46 minutes, 41 seconds
Brexit en woede op de weg (26 oktober 2019)
Dr. Hanneke van Eijken kijkt terug naar de oorsprong van de boedelscheiding van de eeuw: de Brexit. Jonge doctor Janneke Vink betoog waarom dieren grondrechten moeten krijgen, en dr. Dennis Schutter onderzoekt hoe agressie als road rage ontstaat in het brein.
10/26/2019 • 45 minutes, 33 seconds
Pensioenpraat en intellectuelen aan de zijlijn (19 oktober 2019)
In dr Kelder en Co legt Theo Kocken uit waarom er gekort moet worden op de pensioenen. De Vlaams/Poolse dr. Alicja Gescinska vraagt zich in haar nieuwe boek “Intussen komen mensen om” af of intellectuelen en filosofen zich moeten roeren in bijvoorbeeld de politiek of dat een rol aan de zijlijn beter is. Jonge doctor Sabrina Twilhaar vertelt over de problemen die extreem vroeggeboren kinderen met zich meebrengen. Dr Kelder wordt deze uitzending vervangen door Eric Smit.
10/19/2019 • 45 minutes, 12 seconds
Uitzending van 12 oktober 2019
Corruptie, vriendjespolitiek en maffiapraktijken: waar macht is, zijn ook schendingen van de integriteit. Is het al Napels in de polder of houdt onze calvinistische cultuur ons keurig netjes op bestuurlijk vlak? En dr Kelder duikt in de seksloosheid, of het nou om een kerkelijke gelofte gaat of om asekusliteit. Kan de mens leven zonder seks? Live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00.
10/12/2019 • 46 minutes, 56 seconds
Uitzending van 5 oktober 2019
Over het overschot aan psychologiemeisjes en wat wouden de bozen boeren op het Malieveld nou echt?
10/5/2019 • 49 minutes, 39 seconds
Dr Kelder en Co vanaf Terschelling (28 september 2019)
Jort Kelder vanaf Springtij op Terschelling.
Een evenement over duurzaamheid waarin denkers en ondernemers elkaar ontmoeten. Aan tafel: wetenshappers, industrie en politici.
9/28/2019 • 1 hour, 37 minutes, 53 seconds
Uitzending van 21 september 2019
Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.
9/21/2019 • 49 minutes, 53 seconds
Stikstof en betere zorg die leidt tot minder kosten (14 september 2019)
Dr Kelder en Co gaat deze uitzending over Parkinson, stikstof en 9/11. Eem Nijmeegse hoogleraar verovert we wereld met artikelen, filmpjes en een behandelmethode. En bijzonder hoogleraar Erisman is te gast om de hysterie die ontstaan is na het schrappen van PAS door te prikken.
9/14/2019 • 49 minutes, 9 seconds
Politieke satire en de luxe parttime-maatschappij (7 september 2019)
De politieke agenda’s achter cabaret en satire, circulair bouwen en een discussie over het (te?) luxe, Nederlandse parttime-systeem.
9/7/2019 • 59 minutes, 59 seconds
Promotie Ad van Liempt, romantici en revolutionairen (31 augustus 2019)
Is iedere historische biografie een promotie waard? In deze uitzending stort dr Kelder zich op een netelige kwestie: was er sprake van plagiaat bij de promotie van Ad van Liempt? Hij spreekt met dr Rudolf Dekker die overtuigd is van wel. En terug naar de Verlichting en de litratuur van toen. Romantici revolutionairen en ware scheldpamfletten.
8/31/2019 • 47 minutes, 23 seconds
Het dalend IQ van de mens en paniek over killer robots (24 augustus 2019)
Onze intelligentie neemt af, met name in de goed ontwikkelde landen. Waarom worden we steeds dommer? Verder: technologiebedrijven zouden bijdragen aan het ontwikkelen van autonome killer robots en dat moeten we doodeng vinden. Toch? Dr. Dieuwertje noemt de berichtgeving hysterie en plaatst de paniek in een rationeel kader. Jonge doctor Eleá de la Porte vertelt het verhaal van de Verlichting in de Republiek der Nederlanden.
8/24/2019 • 48 minutes, 28 seconds
Ecomodernisme en integratie (17 augustus 2019)
Met dank aan wetenschap kan de immer uitdijende mensheid worden gevoed, ecomodernist dr. Hidde Boersma legt uit hoe. En is de witte, elitaire Nederlander wel genoeg geïntegreerd? Niet volgens dr. Nadia Bouras...
8/17/2019 • 48 minutes, 47 seconds
De superieure stad en het handelsconflict (10 augustus 2019)
In deel twee van het tweeluik over de verschillen tussen centrum en periferie staat de arrogante stad centraal. Een gesprek met econoom Friso de Zeeuw. De VS en China zijn in handelsconflict en dat spreidt zich als een olievlek uit over de wereld. Dr Kelder blikt vooruit met dr. Raphie Haat. Jonge doctor Gerhard de Kok onderzocht de slavenhandel van het Zeeuwse Walcheren in de 18e eeuw.
8/10/2019 • 48 minutes, 57 seconds
Stad en Platteland (I) en doping (3 augustus 2019)
Deel 1 van het tweeluik over platteland en stad met in het middelpunt: de provincie. Verder: dopingcontroles deugen niet en er is weinig bewijs voor bevordering van sportprestaties, dr. Jules Heuberger pleit voor meer wetenschap.
8/3/2019 • 50 minutes, 5 seconds
Het Hemelse Rijk en Millennials (27 juli 2019)
Met sinoloog Henk Scholte Nordholt kijken we hoe China de machtsverdeling in de wereld verandert, met de kwestie-Hongkong omgaat en hoe je handel moet drijven met een land dat zijn interne markt bijna volledig gesloten houdt, maar wel middels het bedrijf Huawei wereldwijd 5G wil uitrollen. Zijn millennials een presenteerbladgeneratie of totaal de klos? Een gesprek met arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker
7/27/2019 • 59 minutes, 59 seconds
Kibbelen over Kapitalisme (20 juli 2019)
Een gedachtewisseling over het huidige economische systeem, met econoom Bas Jacobs en politiek filosoof Edwin van de Haar.
7/20/2019 • 49 minutes, 46 seconds
Hysterische wetenschap (13 juli 2019)
Dr. Joeri Tijdink presenteert de overlevingsgids voor onderzoekers, want het werken in de wetenschap gaat niet altijd over rozen. Dr. Ad Verbrugge vraagt zich af of de wetenschap is doorgedraaid. Publiceren lijkt namelijk veel belangrijker dan lesgeven. Jonge doctor Liset Elstgeest vertelt over de link tussen voeding en depressie.
7/13/2019 • 48 minutes, 35 seconds
Het elektrische koekblik en de internationale baantjescarrousel (6 juli 2019)
Als de benzinedampen zijn opgetrokken praat petrolhead dr Kelder praat met Auke Hoekstra over de toekomst van het autorijden. De auto-expert van de TU Eindhoven is positief gestemd over de elektrische en de autonoom rijdende wagen. Verder een gesprek met dr. Anna van der Vleuten over de Europese baantjescarrousel, omdat Frans Timmermans achter het net viste. Jonge doctor Jeroen Loman vertelt wat de meest effectieve manier is om mensen van de alcohol af te krijgen.
7/6/2019 • 49 minutes, 39 seconds
Het vele geld dat Nederland kan uitgeven en virtuele liefde (29 juni 2019)
Het voelt misschien niet zo, maar Nederland zou best nog zo'n 12 miljard euro kunnen uitgeven. Zo zou Rutte de belastingen kunnen verlagen of gaan investeren. Econoom dr. Coen Teulings doet zijn aanbevelingen. Ook gaat dr. Elisabeth Timmermans dr Kelder ervan proberen te overtuigen dat Tinder niet alleen maar draait om snelle seks en dat we straks virtueel gaan daten.
Jonge doctor Joram Feitsma komt spreken over de effectiviteit van nudging door de overheid.
6/29/2019 • 49 minutes, 7 seconds
Eric Smit - De verborgen macht en de woningmarkt (22 juni 2019)
In deze uitzending bespreekt vervangend presentator Eric Smit hoe huidig woningmarktbeleid ervoor zorgt dat de middenklasse in de grote stad verdwijnt. Polarisatie in de achtertuin, dus, met stadsgeograaf Cody Hochstenbach. Daarnaast is historicus Gerard Aalders te gast over het verschil tussen macht en invloed: de krachten achter de mensen die beslissingen nemen.
6/22/2019 • 59 minutes, 59 seconds
De narcist tiert welig en schnabbelpolitici (15 juni 2019)
Een goed gesprek over narcisme, een persoonlijkheidstrek die menig radio- en televisiepresentator (wij noemen geen namen) wel in de schoenen geschoven krijgt. En het dilemma: een bijklussende politicus of een grijze ambtenaar op het pluche? Dr. Dieuwertje Kuijpers vertelt over bijbaantjes van politici.
6/15/2019 • 49 minutes, 19 seconds
De eeuwige file en onze luxe studentjes (8 juni 2019)
De randstad slibt dicht voor de liefhebbers van autorijden. Dagelijks hebben ze met files te maken, maar toch is volgens professor Van der Bijl de file niet het probleem. Dr Kelder praat met hem over hoe het mobiliteitsbeleid averechts werkt. Samen met dr Pieter Slaman duikt dr Kelder in het kasboekje van onze student. Wat draagt de staat eigenlijk bij aan de luxe koffieverslaving van onze studerende jeugd? Het Honours project van masterstudent Charlotte de Wit onderzoekt de wereld van voedsel misleiding, kan ze ons ongemerkt gehaktballen met meer plant dan vlees aansmeren?