Ascultă podcasturile Digi Context și află detalii despre cele mai importante evenimente care au loc în România și în lume. Jurnaliștii Digi24 Cosmin Prelipceanu, Cătălin Nunu, Filip Standavid, Marco Badea, Adriana Duțulescu și Robert Kiss comentează pe larg subiecte de interes care țin de politică externă și geopolitică, schimbări climatice, Covid-19 și multe altele.
România, ”campioană” la accidente rutiere în Europa. „La fiecare 80 de secunde are loc un accident în țara noastră”
O discuţie între Vali Chisoceanu și președintele UNSAR, Alexandru Ciuncan, și Claudiu Sofron, specialist asigurări auto.
5/2/2024 • 0
Dezastru la testele PISA. Expert în Educație: „România este bananieră din punct de vedere educațional”
O discuţie între Alexandru Rotaru şi expertul în Educație, Marian Staș
12/12/2023 • 0
România la 105 ani. O analiză a oportunităților și a amenințărilor
O discuţie între Alexandru Rotaru şi rectorul SNPSA, Remus Pricopie
11/29/2023 • 0
Scenariul celui de-al Treilea Război Mondial. Ce forțe se adună
O discuție între Cosmin Prelipceanu și profesorul SNSPA Liviu Rotman.
10/27/2023 • 0
Istoria are un avertisment dur pentru Romania. Dacă nu este oprită la timp, spirala violenţei înghite întreaga societate
O discuție între Cosmin Prelipceanu și istoricul Cristian Manolachi.
10/10/2023 • 0
Climatolog: România poate profita de schimbările climatice. ”În Grecia sunt peste 40 de grade. Pe litoralul românesc 30”
O discuție între Valentin Chisoceanu și climatologul Roxana Bojariu.
7/24/2023 • 0
Ce pensie vom mânca noi, Generația X, de la copiii noștri, Generația Z
O discuție între Cosmin Prelipceanu și antropologul Radu Umbreș, profesor la Facultatea de Științe Politice SNSPA.
5/29/2023 • 0
Legea Inteligenței Artificiale, la vot final în PE. Europarlamentar: Vor fi interzise programele folosite în țări autoritare
O discuție despre inteligența artificială între Vali Chisoceanu și Dragoș Tudorache.
5/28/2023 • 0
Tot ce trebuie să știi despre greva generală din educație: crește numărul profesorilor care se vor alătura protestului de luni
Peste 80% dintre cadrele didactice se vor afla în grevă generală de luni, 22 mai. Din cei 212.000 de profesori, peste 80% au semnat pentru greva generală, spune la podcastul DigiContext președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor.
5/20/2023 • 0
De ce sunt atât de vulgare filmele româneşti
De ce ne scandalizează atât de mult că filmele noastre sunt obscene? Ascultaţi-l pe Cosmin Prelipceanu în dialog cu criticul de teatru Mircea Morariu.
5/4/2023 • 0
Mituri despre Marea Neagră, explicate de directorul Institutului de Geologie Marină. Ce facem cu algele? Plasele sunt o soluție?
Invitatul podcastului Digi Context este directorul Institutului de Geologie Marină GeoEcoMar, Adrian Stănică. Aflăm în această ediție de ce nu sunt o soluție plasele, astfel încât algele să nu mai ajungă la mal.
5/2/2023 • 0
Mărturiile unor foști dependenți de droguri, care îi ajută pe alții să scape: În ultimii ani tot mai mulți minori au cerut ajutorul
A luat amploare fenomenul drogurilor în școli: tot mai multe cazuri de trafic de droguri în licee au fost descoperite în special în București, dar și în alte județe ale țării, iar printre traficanți sunt inclusiv elevi.
4/20/2023 • 0
Prodecanul Facultății de Drept din București: „Magistrații ar trebui să se pensioneze la 65 de ani, ca toată lumea”
Judecătorii și procurorii ar trebui să se pensioneze la fel ca toată lumea la vârsta de 65 de ani și nu la 49 de ani sau mai devreme, așa cum se întâmplă în prezent, spune la podcastul Digi Context prodecanul Facultății de Drept, din cadrul Universității București, Paul Pop.
4/4/2023 • 0
Învățător, despre legile educației: „E nevoie de mentalități noi, mai ales în rândul cadrelor didactice”
Legile educației au intrat în circuitul de avizare în Guvernul Ciucă și ar urma să fie adoptate pe 23 martie, iar apoi vor fi trimise în Parlament.
3/13/2023 • 0
Cardul de energie: Din 20 februarie pot fi achitate facturile la curent, gaze și căldură. Cum s-a pregătit Poșta Română
Din 20 februarie pot fi achitate facturile cu cardurile de energie. Directorul Poștei Române explică toți pașii de urmat.
2/17/2023 • 0
„Corectitudinea politică” face bine sau rău industriei filmului? Răspunde criticul de film Irina Margareta Nistor
„To be or not to be politically correct?” Mai degrabă…„not„” răspunde criticul de film Irina Margareta Nistor și compară trendul progresist cu cenzura practicată în anii comunismului.
2/1/2023 • 0
De ce luna ianuarie devine din ce în ce mai caldă. „Iernile noastre nu vor mai fi ca cele de pe vremea bunicilor noștri”
Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, spune într-o discuție cu Marco Badea ce măsuri adoptă statul român pentru a combate problemele de mediu.
1/30/2023 • 0
Ce este ChatGPT, mașina care poate imita în mod convingător limbajul uman
Totul despre ChatGPT, un sistem care pretinde că e capabil să facă o conversație naturală, asemănătoare cu cea a oamenilor și chiar să ofere informații și sfaturi de viață.
1/22/2023 • 0
Se pune prima cărămidă la Grivița 53, primul teatru construit împreună. Chris Simion: „Suferința e necesară ca să poți să evoluezi”
Chris Simion vinde „cărămizi” pentru un hub cultural cum România nu are în prezent.
1/10/2023 • 0
Cât de rentabilă este investiția în artă? Suzana Vasilescu: „Inflația nu a afectat piața mondială de artă”
Cât de rentabilă este investiția în artă? Explică Suzana Vasilescu, curator și galerist internațional.
1/3/2023 • 0
Cum duc rușii un război al minților cu lumea liberă și care sunt capcanele întinse pe TikTok de imperiul lui Xi Jinping
De la războiul minților pe care îl duc rușii cu lumea liberă și până la capcanele întinse pe TikTok de imperiul lui Xi ori de unul ca elon Musk pe Twitter, decriptăm aici câteva tehnici de manipulare care te pun la adăpost de frică. Căci frica este temeiul manipulării și al dezinformării moderne. Un Podcast cu Antonio Momoc, Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București.
12/28/2022 • 0
Poveștile ascunse din istoria României. Regizoarea Alexandra Badea: „Teatrul românesc suferă de lipsa diversității”
ALEXANDRA BADEA este Cavaler al Artelor și Literelor în Franța, țara care, în urmă cu 20 de ani i-a deschis porțile către o cultură universală. În această ediție ne vorbește despre poveștile ascunse din istoria României.
12/27/2022 • 0
Frica și ura, fundamentele Extremismului, ne amenință societatea. „Patriotismul înseamnă să-ți iubești țara așa cum te iubești pe tine”
O discuție onestă, despre frică și ură, fundamentele Extremismului, cu sociologul Gelu Duminică, care te pune serios pe gânduri dacă vrei să mai fii în țara aceasta după iminenta ascensiune a populiștilor.
12/20/2022 • 0
Reacția de fuziune din California, o promițătoare sursă de energie sau încă o bombă nucleară?
Într-un laborator din California, cercetătorii au inițiat o reacție de fuziune. Explică mai multe fizicianul Cristian Presură.
12/19/2022 • 0
Cine sunt migranții energetici și ce înseamnă fenomenul „demisiei silențioase”
O ediție despre cum arată lumea corporațiilor și a corporatiștilor de la noi.
12/10/2022 • 0
Cum se măsoară nivelul real de trai din orașele și cartierele României. Care sunt principalii factori pentru o decizie imobiliară bună
Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare, explică cum își pot schimba românii nivelul de trai atunci când își cumprără o locuință.
12/8/2022 • 0
Schengen, veşti bune şi proaste. La ce să ne aşteptăm
Schengen, veşti bune şi proaste. La ce să ne aşteptăm.
12/3/2022 • 0
Neadevăruri despre pilonul 2 de pensii private. Radu Crăciun: „Există trei centuri de siguranță ce fac ca sistemul să fie sigur”
Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, demontează neadevărurile și manipulările legate de pilonul 2 de pensii private.
11/28/2022 • 0
Câtă nevoie are generatia Z de leadership? „Conceptele democrațiilor occidentale nu sunt natural înțelese și aplicate în România”
Generația Z reprezintă o mare provocare pentru angajatori și organizații. Dar pentru statul român și sistemul sau educațional? Răspunde Codrin Scutaru - sociolog, fost demnitar care a ales să devină capitalist și a dezvoltat una din cele mai de succes companii de public affairs din România.
11/23/2022 • 0
Quo vadis, Democratia? Are lumea liberă puterea să apere drepturile fundamentale în fața tavalugului iliberal?
Războiul de lângă noi este ca un turnesol pentru lumea în care trăim. Provoacă rezilienta statelor și, mai ales, arată lipsurile mari dinlăuntrul societăților noastre. A celor închise și deschise, deopotrivă. O discuție despre sens și direcția lumii libere cu Dumitru Bortun, doctor în Filosofie și profesor universitar la SNSPA.
11/21/2022 • 0
Nimic nu merge la București cum ar trebui. Profesorul Andrei Țăranu: „Coaliția e condamnată să reziste”
Nimic nu merge la București cum ar trebui, zice presa de dreapta, privind cu suspiciune coabitarea din coaliția de guvernare. Complet fals, spune politologul Andrei Țăranu, prodecan la SNSPA, care vede în atacurile din Coalitie doar frustrări ale unor facțiuni din partide.
11/20/2022 • 0
O săptămână geopolitică complicată. De ce declarația de la G20 arată disensiuni profunde între cei puternici când vorbesc de Rusia
Cât e de onest hegemonicul lider chinez care sta cu ochii pe Taiwan și de ce Declarația adoptată la summitul G20 arată disensiuni profunde între cei puternici când vorbesc de Rusia și războiul pornit în Ucraina . Cine dă fiori lumii libere? Răspunde Emanuel Cernat, reputat analist de politică externă.
11/18/2022 • 0
Lumii tocmai i-a trecut glonțul pe la ureche. Zelenski aduce controversa în NATO
Jurnalistul Cosmin Prelipceanu explică ce s-a întâmplat cu racheta căzută marți în Polonia, în apropierea satului Przewodow, la aproximativ 6,4 kilometri vest de granița cu Ucraina.
11/17/2022 • 0
Seism în România. De ce cutremurele rare sunt o veste proastă. Cum ne pregătim?
Ciprian Spătaru, de la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, vorbește despre ce va însemna următorul cutremur major și cum e bine să fim pregătiți.
11/12/2022 • 0
Final (ne)așteptat pentru alegerile din SUA
Jurnalistul Cosmin Prelipceanu explică în ce constă prelungirea procesului electoral din SUA.
11/11/2022 • 0
Alegeri cu emoții în SUA. Valul republican este mai degrabă o undă
Jurnalistul Cosmin Prelipceanu explică contextul și rezultatul alegerilor americane de la jumătatea mandatului.
11/9/2022 • 0
Alegerile americane la jumătate de mandat. Trump a rămas în jocul politic, iar Biden și-a menținut presiunea din campania prezidențială
Înaintea deznodământului din SUA, ascultați o discuție cu consultantul politic, Cătălin Dumitru de la Kensigton Comunication, fin cunoscator al campaniilor electorale de la noi și din alte părți ale lumii.
11/7/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu (4 noiembrie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”.
11/4/2022 • 0
Dezindustrializare prin „eco-terorism" cu supă de roșii. Ce mesaje vor să transmită activiștii de mediu
Vlad Babenco, președintele Asociației Ghizilor și Managerilor Culturali din București, explică dacă au ceva în comun Monet, Van Gogh sau statuile de la Madame Tussauds cu protestul unor activiști de mediu.
11/4/2022 • 0
Chirie și în 2023 sau rate la metru pătrat? Ce se mai mișcă în piața apartamentelor
De ce sunt tot mai mici apartamentele? Se construiește ieftin și se vinde scump? Aflăm răspunsuri de la un om de vânzări.
10/31/2022 • 0
5 mituri despre gaz care duc România în derivă energetică. Otilia Nuțu: „Se produce mai puțină energie decât se cere”
Marco Badea și Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum, vorbesc despre cele 5 mituri despre gaz care duc România în derivă energetică.
10/27/2022 • 0
Nervozitate, verdicte și experți în toate. Cazurile Halep și Delia care au inflamat bulele
Cătălin Nunu și Bogdan Ciuclaru, realizator la DigiFM, analizează probleme mari care se dezbat în ultima vreme în bulele de pe rețelele sociale.
10/26/2022 • 0
Medic român plecat în Belgia: „Din România lipsește bunăvoința. Conștiința profesională uneori doarme”
Ciprian Isacu este chirurg plastician plecat în Belgia, care de-a lungul anilor a tratat mulți pacienți care au suferit arsuri grave și nu au putut fi tratați în România.
10/25/2022 • 0
Exercițiul nuclear al Rusiei și cum vrea Putin să-l transforme în armă de război
Un incident extrem de grav în Marea Neagră. Un avion de patrulare al Marii Britanii s-a întâlnit cu un SU 27 al Rusiei, care a lansat o rachetă către aeronava britanică. Explică mai multe Cosmin Prelipceanu.
10/24/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu (21 octombrie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”
10/21/2022 • 0
Cel mai scump an din ultimii aproape 20. Fără panică despre iarna care vine
Ce se întâmplă cu locurile de muncă și în principiu cât de complicată va fi această iarnă? Răspunde în această ediție Digi Context, Radu Burnete - directorul Confederației Patronale Concordia.
10/19/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu (14 octombrie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”
10/14/2022 • 0
Fenomenul Mahsa Amini, revolta unui popor împotriva „moralității” cu forța. Explicațiile unui iranian
Amir Kiarash, un iranian adoptat de România și care a adoptat la rândul său țara noastră, jurnalist, ne ajută să înțelegem în această ediție Digi Context furia din Iran și ororile de care e capabil regimul de la Teheran.
10/14/2022 • 0
Kitesurf, pasiunea pentru adrenalina corect administrată. Când, cum și cu ce echipamente?
Sporturile nautice devin din ce în ce mai populare și în România. Explică Marius Dan, instructorul de snowboard și Kitesurf.
10/4/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu (30 septembrie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”
9/30/2022 • 0
De ce vrea Rusia să provoace Occidentul? Exploziile din Marea Baltică și ce e de înțeles din ele
Avariile de la conductele Nord Stream. Explică mai multe Cosmin Prelipceanu.
9/29/2022 • 0
Zgomotul din extreme acoperă eșecul partidelor tradiționale în fața crizelor
Giorgia Meloni și partidul ei - Fraţii Italiei s-au clasat pe primul loc la alegerile legislative și a revendicat conducerea următorului Guvern al Italiei. Cătălin Nunu și Cristina Cileacu explică această victorie.
9/29/2022 • 0
Lipsa comunicării, prăpastia medic-pacient. Cât e lăsat un bolnav să vorbească în cabinetul medicului
Profesorul de comunicare medicală de la UMF „Carol Davila” București, Ovidiu Popa- Velea, explică în podcastul realizat de jurnalista Carla Tănasie unde greșesc medicii în raport cu pacienții, în privința comunicării.
9/26/2022 • 0
Curentul scump scoate minerii de bitcoin din prize
Monedele digitale versus criza energetică și inflația în creștere: iată o altă perspectivă a energiei scumpe. Vorbește despre ea Radu Puiu, analist de piețe internaționale.
9/21/2022 • 0
De ce e bine ca un copil să răcească. „7 răceli în sezonul rece sunt normale”
A început școala, iar medicii și părinții se așteaptă ca mulți copii să răcească. Cunoscutul medic pediatru, Mihai Craiu, a explicat de ce nu trebuie să ne speriem de răceli în această ediție Digi Context realizată de Carla Tănasie.
9/20/2022 • 0
Ucraina: Contraofensiva
În câteva zile, armata Ucrainei a recâștigat teritorii din nord-est pe care Rusia le-a anexat în câteva luni și s-a apropiat vizibil de granița marelui vecin de la răsărit. Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO din Bruxelles și fost comandant al Brigăzii Multinaționale din sud-estul Europei, explică succesul armatei Kievului.
9/16/2022 • 0
Amurgul zeilor: Ultimul U.S. Open al Serenei Williams. Și cel mai tânăr lider ATP din istorie, Carlos Alcaraz
Filip Standavid discută despre ediția din acest an a U.S. Open - una cu adevărat memorabilă - cu Dragoș Suciu, comentator de tenis.
9/13/2022 • 0
Frigul, foamea și un fake despre marea resetare alimentară. Pentru ce ar fi bine să se pregătească Occidentul
Vine sărăcia, înghețăm în case, mâncăm greieri, e retorica cu privire la noua mâncare impusă de la Bruxelles, un fake news potrivit căruia Uniunea va obliga cetățenii să mănânce gândaci. Cătălin Nunu demontează subiectul alături de Alina Bârgăoanu, profesor la SNSPA și specialist în identificarea și combaterea fenomenului "fake news".
9/9/2022 • 0
Tot mai multe medicamente o să dispară din România. „Unele norme sunt atât de greoaie. M-am gândit că poate au fost făcute intenționat”
Pacienții români găsesc din ce în ce mai greu medicamentele de care au nevoie. Jurnalista Carla Tănasie a vorbit despre această problemă cu președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale ( ANMDM)- Răzvan Prisada.
9/8/2022 • 0
Nuntă și balet politic cu toată dărnicia pentru 2024
Cătălin Nunu și Adriana Dutulescu vorbesc despre scena politică din România și calculele pe care le fac partidele de la guvernare pentru 2024.
9/2/2022 • 0
Să punem ordine între generații. Ce este răzvrătirea anti-carieră
Sociologul Antonio Amuza explică, într-o ediție Digi Context realizată de Cătălin Nunu, ce înseamnă răzvărtira împotriva ideii de „a munci”.
8/29/2022 • 0
Amintiri din armata obligatorie. Ce uită să povestească nostalgicii
O ediție despre trecut a Digi Context, un trecut relativ recent dar despre care generații întregi, inclusiv mulți dintre cei care acum, poate, la căști ascultă acest podcast - nu au idee că s-a întâmplat. Am avut cândva armată obligatorie. Explică mai multe Hari Bucur Marcu, ofițer de aviație.
8/26/2022 • 0
Războiul din Ucraina: Prima jumătate de an
Unde suntem după 6 luni de război? Explică mai multe Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.
8/24/2022 • 0
Medicii, percepuți mai corupți ca politicienii. „De multe ori, ca să ajungi la medic trebuie să cunoști pe cineva. Șpaga e o realitate”
Percepția românilor despre medici este că sunt mai corupți ca politicienii. Jurnalista Carla Tănasie a vorbit despre acest lucru cu managerul Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler.
8/22/2022 • 0
Sănătatea mintală, un domeniu aproape inexistent în România. „Autoritățile nu își leagă discursul public de acești pacienți”
Psihiatrul Adrian Pătrățanu vorbește cu jurnalista Carla Tănasie despre realitatea pacienților cu boli psihice și modul în care sunt tratați.
8/21/2022 • 0
Sub influență: Cât de răspândit e consumul drogurilor la volan?
Peste 3,500 de șoferi au fost prinși drogați la volan din 2020 încoace. Fenomenul este explicat de Cosmin Andreica, liderul sindicatului polițiștilor Europol.
8/17/2022 • 0
Cine se ocupă, până la urmă, de digitalizarea României
Sebastian Burduja, ministrul cercetării inovării și digitalizării, explică când ne aliniem celorlalte state și treaba cui e până la urmă cloud-ul guvernamental.
8/15/2022 • 0
Patru crize majore care resetează economia mondială
Claudiu Cazacu, consultant de strategie la o mare companie de brokeraj, vorbește despre deranjul nemaivăzut în piețele internaționale.
8/12/2022 • 0
Mai puțini și mai bătrâni: Românii la începutul secolului XXI
Profesorul Aurelian Giugăl vorbește despre cum România a pierdut nu mai puțin de un milion de locuitori în ultimul deceniu.
8/11/2022 • 0
Criza energetică în Europa: Cât de rece va fi la iarnă? Dar în celelalte ierni?
Comisia Europeană încearcă să-și facă sanie vara aceasta: miniștrii energiei din statele membre au acceptat o reducere cu 15% a consumului de gaze naturale. Nu toți, însă - și nu fără să fi pus condiții. Mai multe explică Dumitru Chisăliță.
8/3/2022 • 0
Dramele copiilor care pică în provocările internetului. Cum îi ferim pe cei mici de pericolele din online
Alin Chiriac, președintele Adfaber, explică cum îi ferim pe copii de pericolele internetului.
8/2/2022 • 0
Viktor Orbán la Tușnad: Reacția unui maghiar din România
Invitatul lui Filip Standavid la podcasturile Digi Context este avocatul Péter Eckstein-Kovács, fost parlamentar UDMR și fost consilier prezidențial.
7/27/2022 • 0
Bolile omului modern vin de la statul pe scaun. „E o poziție extrem de agresivă asupra corpului. Suntem făcuți să stăm în picioare”
Fizioterapeutul Alexandru Ilie i-a explicat jurnalistei Carla Tănasie de ce statul pe scaun în mod prelungit ne afectează sănătatea și ucide mai mult ca pandemia.
7/24/2022 • 0
Duelurile din ringul de „joacă” al Bursei de la București. Ce planuri sunt pentru piața locală
Radu Hanga, președintele Bursei de la București, explică care e atmosfera în piața de la noi și de ce a încetinit ritmul listărilor.
7/22/2022 • 0
Cod roșu în economie?
Care sunt perspectivele economiei și Cât de rău (sau de bine) stăm cu adevărat? Explică Ionuț Dumitru, economistul-șef al băncii comerciale Raiffeisen și fost președinte al Consiliului Fiscal.
7/21/2022 • 0
Fenomenul din cabinetele medicilor esteticieni: Tot mai multe femei vor să arate ca în filtrele de pe Instagram. Sfatul medicului
Jurnalista Carla Tănasie a vorbit cu medicul estetician, Alina Mitcan, despre dorința tot mai mare a femeilor din România de a arăta ca în filtrele de pe rețelele sociale sau ca diferite vedete.
7/20/2022 • 0
La mare, în loc de briză, bate vântul. De ce litoralul marchează un sezon al dezamăgirilor
În această ediție Digi Context intrăm în „măruntaiele” turismului de la Marea Neagră cu președintele ANPC, Horia Constantinescu.
7/18/2022 • 0
Cine sunt nebunii exotici din România care „călăresc” valurile din oceanele lumii. Cum poți deveni surfer
Invitatul acestei ediții este Tiberiu Balica, surfer, instructor la SupAcademy, cunoscut promotor deja al acestui sport.
7/14/2022 • 0
Wimbledon 2022: Sportul în vremea războiului
Dragoș Suciu este invitatul lui Filip Standavid la Digi Context, într-o discuție despre prezentul tulbure și viitorul incert al tenisului de performanță.
7/13/2022 • 0
Petrolul, gazele, curentul: Cât mai durează până când vin adevăratele scumpiri?
Otilia Nuțu și Filip Standavid analizează compensarea prețurilor la combustibili.
7/6/2022 • 0
Bacul și Evaluarea Națională: Cum măsurăm rezultatele?
Aproape șase liceeni din zece nu au trecut cu bine de Bacalaureat. Aproape 22.000 de contestații s-au depus după Evaluarea Națională. Ce spun astfel de date despre prezentul și despre viitorul României? Explică Ciprian Mihali, conferențiar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj.
7/1/2022 • 0
Cum și cât trebuie să dormim pentru a ne prelungi viața. „Ora 4 trebuie să fie mijlocul somnului”
Dacă dormim corect găsim mai repede soluții pentru problemele pe care le avem. Aflăm mai multe în această ediție #DigiContext de la medicul somnolog Oana Deleanu.
6/29/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu”. Episod 14 (25 iunie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate în această ediție a emisiunii „Săptămâna unu la unu” de jurnaliștii Cătălin Nunu și Claudiu Pândaru. În această ediție: despre David Popovici, tânărul fenomen care a scris istoria înotului, despre compensarea de 50 de bani pe litrul de carburant, dar și despre confirmarea analfabetismului funcțional.
6/27/2022 • 0
Piața de milioane de euro a halbelor. Berea și trendurile din această vară
Julia Leferman,președintele Asociației Berarii României, explică cum se completează marii berari cu berăriile artizanale și de unde avântul acestora, dar și ce bem în această vară.
6/24/2022 • 0
După patru luni: Cât va dura războiul de uzură?
Invitatul lui Filip Standavid la podcasturile Digi Context este Armand Goșu, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității București, specializat în istoria spațiului ex-sovietic.
6/22/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 13 (18 iunie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre vizita celor patru lideri europeni la Kiev, despre ideile multe și certitudinile puține ale coaliției de guvernare, despre extrădarea Elenei Udrea, dar și câte ceva din România profundă.
6/19/2022 • 0
Cine este vinovat pentru falimentul fotbalului românesc? Radu Naum: „O sumă de complicități. Nu poate să iasă nimic din nimic”
Jurnalistul Marco Badea a vorbit cu Radu Naum, realizator al emisiunii Fotbal Club la Digi Sport, despre cine este vinovat pentru falimentul fotbalului românesc.
6/18/2022 • 0
Drogurile nu au fost niciodată atât de accesibile. Ce fac agențiile responsabile
Carmen Oprea, psiholog specialist în adicții și care lucrează în cadrul Agenției Naționale Antidrog, explică ce fac agențiile de la noi pentru a ține sub control fenomenul traficului de droguri.
6/17/2022 • 0
Moartea la festival: Cazul SAGA și cauzele lui
Alina Dumitriu, de la Asociația Sens Pozitiv, vorbește despre amploarea și gravitatea consumului de droguri în România.
6/15/2022 • 0
România învelită în polistiren. Cronologia unor promisiuni prăbușite
Despre România cârpită cu polistiren - cu Florin Negruțiu și Cătălin Nunu.
6/14/2022 • 0
România este o țară bună în care să-ți crești copiii? Mihaela Nabăr: „La baza oricăror reforme trebuie să stea niște realități”
Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România, ne spune cum să-i facem fericiți pe copiii noștri și cum să le oferim viitorul pe care îl merită.
6/13/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu”. Episod 12 (11 iunie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate în această ediție a emisiunii „Săptămâna unu la unu” de jurnaliștii Robert Kiss și Adrian Cojocaru. În această ediție: despre delegația FMI care a venit în România și le-a arătat guvernanților cum să adune mai mulți bani la buget, despre legile securității naționale și anunțul președintelui Iohannis că nu va avea loc o restaurație a vechii Securități, despre podul din Neamț care s-a prăbușit la doar câteva luni după inaugurare, dar și despre războiul lui Putin în Ucraina.
6/12/2022 • 0
VIctoria celui mai tenace: Roland Garros 2022
Comentatorul de tenis Dragoș Suciu a povestit cum a fost ediția din acest an a turneului de tenis Roland Garros.
6/8/2022 • 0
Cât de mare e „marea demisie”? Și încotro pleacă angajații?
Consultantul fiscal Adrian Bența vorbește despre cum, în România, doar un angajat din cinci e foarte mulțumit de locul de muncă din prezent.
6/6/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 11 (4 iunie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre cum statul strânge cureaua, dar nu înainte de a mai ridica lefurile și de a mai face angajări, despre embargoul european asupra petrolului rusesc și excepția numită Ungaria, despre demisiile din USR și noul partid REPER, dar și despre schimbările din educație.
6/5/2022 • 0
De ce nu fac miniștrii reforme în Sănătate! „Am propus reforme nepopulare. N-am găsit răspuns la partide”
Jurnalista Carla Tănasie discută cu fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, despre problemele pe care le întâmpină pacienții, dar și cadrele medicale, probleme pe care niciun ministru nu le rezolvă.
6/2/2022 • 0
Greșelile care duc la obezitate. „Fructele au fost înlocuite cu dulciurile, iar varietatea de legume, cu cartoful și făinoasele”
Medicul endocrinolog Bogdan Pascu explică în podcastul realizat de Carla Tănasie greșelile pe care le facem și în urma cărora mulți copii, dar și adulți ajung supraponderali sau obezi.
5/30/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 10 (28 mai 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre măsurile de fiscalitate discutate de coaliția de guvernare, despre blocajul uriaș de pe Marea Neagră, dar și despre cele mai noi detalii legate de petrecerile lui Boris Johnson.
5/29/2022 • 0
Economii incerte, cheltuieli sigure. Coaliția de guvernare caută bani, dar întâi a crescut cheltuielile
Profesorul de economie Cristian Păun explică de ce a vrut neapărat Guvernul să ofere posibilitatea amânării ratelor.
5/27/2022 • 0
Lungul drum spre independența energetică: Legea offshore
Dumitru Chisăliță explică în ce măsură este legea offshore, recent adopătată, cel mai important pas către independența energetică.
5/26/2022 • 0
Prima escapadă de vară de după pandemie. Vacanță, dar cu ce preț?
Adina Cojocariu, director de vânzări în cadrul unei mari agenții de tursim și călător de profesie, vorbește despre vacanțe, ponturi și destinații pe care nu trebuie să le ratați în acest sezon.
5/25/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 9 (21 mai 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre cum gulerele albe fug din țară înainte de pronunțarea sentinței, despre dilema coaliției (cotă unită sau impozit progresiv), despre Maia Sandu și modelul de politician cu lipici la noi, despre ce face Vladimir Putin cu militarii ucraineni de la Azovstal, dar și despre cum regimul de la Kremlin copiază brandurile occidentale de larg consum pentru piața internă.
5/22/2022 • 0
Jurnalist în Ucraina și în Transnistria: Cum se vede războiul de-aproape?
Jurnalistul Digi24 Alexandru Rotaru povestește cum se trăiește războiul în priză directă.
5/20/2022 • 0
Noile generații de medici cer calitate în Sănătate. „În facultate se prezintă statistici din ‘80. Pe aparatura de practică scrie URSS”
Un student în anul 4 la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” povestește despre ce îi demotivează pe viitorii medici să rămână în România.
5/18/2022 • 0
De ce arde Parcul Natural Văcărești?
Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, explică ce se întâmplă cu primul parc natural urban din România, care mai este cunoscut drept „delta dintre blocuri”.
5/16/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 8 (14 mai 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre inflația istorică fără precedent din ultimul deceniu, despre decizia definitivă în dosarul COLECTIV, despre meciul de hochei care a agitat spiritele în coaliția de guvernare, dar și despre războiul din Ucriana și cum oligarhii plâng câteodată.
5/15/2022 • 0
Amestecul de șocuri care testează economia mondială și reacțiile guvernelor. De ce rămâne 2022 un an înfricoșător
Alexandru Voicu, CEO-ul unei companii de investiții de la noi, specialist in piețe internaționale și strategii de investiții, explică ce mai mișcă piețele lumii în aceste luni și ce înseamnă mutarea lui Elon Musk prin cumpărarea Twitter.
5/13/2022 • 0
A trezit Rebeca statul român? Prof. dr. Vlad Brașoveanu: „Transplantul este înaintea societății, statul a rămas puțin în urmă”
În această ediție Digi Context, prof. dr. Vlad Brașoveanu explică ce se întâmplă dacă pacientul preia din simțurile persoanei de la care primește un anumit organ.
5/11/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 7 (7 mai 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre cum eliminarea pensiilor speciale a picat testul Curții Constituționale, despre trădătorul de la Azovstal, despre valul de atacuri cibernetice asupra site-urilor guvernamentale, dar și despre noi cazuri din România profundă.
5/9/2022 • 0
Cum au testat hackerii pro-ruși securitatea cibernetică a României în weekendul de 1 mai. Ce urmează?
Dan Cîmpean, directorul Directoratului National de Securitate Cibernetică, explică cât de vulnerabile sunt instituțiile de la noi în fața atacurilor cibernetice.
5/6/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 6 (30 aprilie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre vizita oficialilor români în Ucraina, despre operațiunea „marele șantaj energetic”, despre cum Transnistria a intrat pe radarele Rusiei, despre viitorii judecători ai CCR, dar și despre cum Elon Musk a preluat Twitter și a împărțit bulele în două.
5/2/2022 • 0
Cum ne afectează stresul? Medicul cardiolog Ștefan Busnatu: „Când capul nu e bine, nici inima nu e bine”
Medicul Ștefan Busnatu explică, într-o discuție cu jurnalista Carla Tănasie, cum stresul ne afectează sănătatea și actualul ritm de viață.
4/29/2022 • 0
Realegerea lui Emmanuel Macron: progres sau stagnare?
Profesorul Alexandru Gussi explică ce a dus la realegerea lui Macron, ce i-ar putea zădărnici al doilea mandat și ce înseamnă victoria sa pentru motorul franco-german al Uniunii Europene.
4/27/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 5 (23 aprilie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre semnalele de unitate din coaliția de guvernare, despre contradicția dintre ministrul de Finanțe și șeful său de partid privind măsurile economice, despre ce se mai întâmplă în România profundă, despre anunțul rușilor că au capturat orașul Mariupol și despre confruntarea electorală dintre Marine Le Pen și Emmanuel Macron.
4/24/2022 • 0
Strategii pentru start-upuri. De la idee la „face toți banii”
Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, explică ce trebuie să ai pentru un început de drum de succes.
4/22/2022 • 0
Legea offshore: Cât de departe e independența energetică a României?
Jurnalistul Mihai Nicuț, specializat în industria energetică și în politicile publice din acest domeniu, explică ce presupune independența energetică a României.
4/20/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 4 (16 aprilie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre inflația cu două cifre din România, despre scufundarea crucişătorului „Moscova” și despre cât de mult mai rămâne Elena Udrea în Bulgaria.
4/17/2022 • 0
Vin tânăr cules târziu. România de la vinul la pet la degustările din winebar
O ediție în care Cezar Ion, specialist cu peste 20 de ani de experiență în piața vinului de la noi, vorbește despre producție, cultura vinului, ce bem, cum, ce avem dar mai ales ce nu avem în această piață a vinului.
4/16/2022 • 0
O discuție sinceră despre sistemul de sănătate. Andrei Baciu: „România poate să fie competitivă la nivel european”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, vorbește despre lucrurile care merg și cele care nu merg în sistemul public de sănătate.
4/15/2022 • 0
Crime de război în Ucraina? Avocata Diana Hatneanu: „E o punere în paranteze a întregului sistem de răspundere internațională”
Avocata Diana Hatneanu, specializată în drepturile omului, explică cât de greu de dovedit sunt cimele de război din Ucraina, deși le observăm aproape în timp real, dar și cine și cum poate stabili că Vladimir Putin este un criminal de război.
4/13/2022 • 0
Așteptarea a luat sfârșit: Prima vară de concerte fără restricții. Ce pregătește Untold
Cum va fi ediția din acest an a Untold? Ne prezintă câteva detalii din culise Edy Chereji, directorul de comunicare al festivalului, în această ediție DigiContext realizată de Cătălin Nunu.
4/11/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 3 (9 aprilie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre condamnarea la șase ani pentru Elena Udrea, despre cum primul discurs al președintelui ucrainean după masacrul din Bucha s-a lovit de problemele tehnice din Parlamentul României, despre cum BNR scumpește banii, iar politicienii spun franc că urmează o nouă criză economică, cât și despre congresul cu derogare pentru Nicole Ciucă.
4/10/2022 • 0
Corespondență de la Vama Siret. Voluntarii din Republica Moldova îi ajută pe ucraineni să-și exprime durerea în cuvinte
Reporterul Digi24, Carla Tănasie, a petrecut ultimele săptămâni în Vama Siret ca să înțeleagă dramele celor care fug din calea razboiului și pentru a-i cunoaște pe cei care zilele acestea s-au dedicat pentru a-i ajuta pe ucraineni.
4/9/2022 • 0
Cât de mult încearcă școala românească să fie o școală a viitorului? Marian Staș: „Singura soluție este să creăm precedente”
Profesorul Marian Staș explică, într-o discuție alături de Marco Badea, cât de eficientă este noua reformă în educație și dacă am reușit, în ultimii 30 de ani, să ne distanţăm de comunism folosindu-ne de cel mai puternic instrument aflat la dispoziţia noastră: sistemul de educaţie.
4/8/2022 • 0
Valeriu Stoica despre viitorul PNL-ului: „Nu vreau să fiu sceptic, dar sunt”
Fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica, vorbește în această ediție despre ce se întâmplă în partidul care dă, actualmente, premierul României și explică de ce par formațiunile politice din România cu un pas-doi în urma societății.
4/7/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 2 (2 aprilie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre retragerea din ceea ce va rămâne în istorie drept umilința pe care ucrainenii le-au adus-o rușilor lui Putin, despre cum a fost așteptat Florin Cîțu cu demisia scrisă la revenirea din America, despre ce mai vrea Traian Băsescu și despre revenirea Vioricăi Dăncilă în politică.
4/4/2022 • 0
Înapoi la școală. Dar ce fel de școală?
Daniel David, rectorul Universității clujene Babeș-Bolyai, analizează noua reformă din educație și starea post-pandemică a sistemului de învățământ universitar.
4/1/2022 • 0
Corespondență de la Vama Siret, poarta care desparte războiul de pace
Reporterul Digi24, Carla Tănasie, a petrecut ultimele saptamani in Vama Siret ca sa inteleagă dramele celor care fug din calea razboiului si pentru a-i cunoaște pe cei care zilele acestea s-au dedicat pentru a-i ajuta pe ucraineni. Pentru asta, a stat de vorbă cu unul dintre coordonatorii de la fața locului, Alin Găleată, ofițer la ISU Suceava.
3/31/2022 • 0
Lumea nu va mai arăta la fel după războiul din Ucraina. Armand Goșu: „Putin vrea să-și ia revanșa în fața Occidentului”
Profesorul Armand Goșu explică, într-o discuție cu Marco Badea, ce șanse sunt ca NATO să oprească războiul din Ucraina, care sunt socotelile greșite ale lui Vladimir Putin și cum va intra Volodimir Zelenski în istorie.
3/29/2022 • 0
Cine luptă pe frontul războiului psihologic?
Cătălin Nunu împreună cu șeful direcției de comunicare din MapN, Constatin Spînu, analizează frontul paralel al razboiului psihologic din România.
3/28/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 2 (26 martie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”. În această ediție: despre frica de atacuri chimice, ruble pentru gaz și disparițiile dubioase din cercul restrâns al lui Vladimir Putin. Un fost șef de stat din România a fost declarat oficial colaborator al securității comuniste, cele mai noi frici ale românilor sunt norul toxic și minele din marea neagră, iar coaliția este în corzi, pentru că Florin Cîțu se vrea mai șef decât Nicolae Ciucă.
3/27/2022 • 0
Secolul care, fără niciun avertisment, ne-a adus o molimă și un război
Cătălin Nunu analizează alături de Radu Umbres, doctor în antropologie socială și lector la SNSPA București, cum a ajuns Europa să fie față în față cu cea mai mare criză umanitară a timpurilor moderne.
3/24/2022 • 0
O lună de război. Cât mai rezistă Ucraina?
Ziaristul ucrainean de etnie română Marin Gherman povestește, într-un dialog cu Filip Standavid, cât de complicată e viața de refugiat în România.
3/23/2022 • 0
Vom mai avea aceeași viață de dinainte de pandemie? Medicul Simin Florescu: „Parțial”
Medicul primar de boli infecțioase Simin Florescu explică de ce vom avea doar „parțial” aceeași viață de dinainte de COVID-19.
3/22/2022 • 0
Plafonarea tarifelor pentru energie: Cine și cât plătește?
Otilia Nuțu, membră a organizației neguvernamentale Expert Forum, explică ce șanse sunt ca prețurile la energie să se reducă pe termen lung.
3/21/2022 • 0
„Săptămâna unu la unu” cu Robert Kiss și Cătălin Nunu. Episod 1 (19 martie 2022)
Evenimentele care au marcat săptămâna sunt analizate și explicate de jurnaliștii Robert Kiss și Cătălin Nunu în emisiunea „Săptămâna unu la unu”.
3/21/2022 • 0
Cum a devenit Barilul noua unitate de măsură a bunăstării
Cristi Tudorescu, consultant și specialist în piețe financiare, explică cum se schimbă viata și banii noștri în timp de război.
3/17/2022 • 0
Războiul din Ucraina: Cine și cum poate negocia pacea?
Profesorul Cristian Pîrvulescu explică cum o să se reașeze Europa după ce războiul din Ucraina se va fi sfârșit.
3/10/2022 • 0
Ce face războiul din oameni: Povestea familiei sociologului Gelu Duminică
Sociologul Gelu Duminică explică ce înseamnă memoria războiului și ce face războiul din oameni.
2/28/2022 • 0
Vă ordon pace! Noaptea care a adus războiul în coasta Europei
Ce e de știut despre ultimele zile în care nu a mai fost pace în această parte a Europei și spre ce direcție de îndreaptă criza Ucraina-Rusia cu Cristina Cileacu, jurnalist Digi24, realizator Pașaport Diplomatic.
2/26/2022 • 0
De ce românii acceptă greu să salveze viețile semenilor lor. Doctorul Horațiu Moldovan: „Transplantul de la animale este viitorul”
În această ediție Digi Context, profesorul și doctorul Horațiu Moldovan, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară și Transplant de la Spitalul de Urgență Floreasca, explică cum a început transplantul de cord în România și de ce viitorul în acest domeniu este transplantul de la animalele transgenice
2/22/2022 • 0
„Va fi război, domnule profesor?” Spaimele geopolitice ale copiilor de școală
Profesorul de istorie Marcel Bartic explică cum circulă știrile despre războiul din Ucraina pe TikTok și pe Instagram, dar și cât de ridicat este riscul manipulărilor pe platformele preferate de adolescenți.
2/19/2022 • 0
Proprietar, dar cu dobândă. Întrebarea anului în imobiliare: Să îmi cumpăr casă?
Irina Chițu, consultant financiar, explică ce urmează în lunile următoare și câtă casă ne permitem în realitate, dar și dacă sunt condițiile bune acum pentru a cumpăra una.
2/18/2022 • 0
Danemarca, România și un bebeluș cu traumatism cranian: ce vrea Occidentul de la părinții români?
Gabriela Alexandrescu, președinta Asociației Salvați Copiii România, și George Roman, director de programe în cadrul organizației, explică implicațiile cazului celor doi cetățeni români, soţ şi soţie, care au fost reţinuţi în Danemarca după ce şi-au dus copilul în vârstă de o lună la spital.
2/11/2022 • 0
Cum ne schimbă mintea știrile false? Lucian Mîndruță: „Dezinformarea vrea să te transforme într-un revoltat fără cauză, dar cu idoli”
în această ediție Digi Context realizată de Marco Badea, jurnalistul Lucian Mîndruță explică cum arată dezinformarea în online, care este rețeaua socială devenită cel mai mare incubator al propagandei și cum ne transformă mintea știrile false.
2/10/2022 • 0
Care este adevărul din spatele armatei lui Putin? „Unele echipamente sunt de pe vremea lui Brejnev, foarte vechi și total depășite”
Jurnalistul Mihnea Lazăr explică în ediția Digi Context realizată de Marco Badea care este adevărata capacitate de luptă a armatei ruse, cât de pregătită este armata Ucrainei pentru a face față războiului cu Rusia și de ce Moscova ar prefera un război hibrid.
2/8/2022 • 0
Mâncare, energie și medicamente. Trei crize și niciuna nu are o soluție Made in România
Dragoș Damian, CEO-ul unuia dintre cei mai mari producători de medicamente, explică de ce este România dependentă de importuri pentru energie, mâncare și medicamente.
2/7/2022 • 0
Cărucioare cu rotile și ochi învinețiți: a (re)venit politica românească în zodia violenței?
La interval de câteva zile, două incidente violente au avut drept protagoniste fără voie două femei din politica românească. Oana Suciu, lector la Facultatea de Științe Politice a Universității București, explică ce aseamănă cele două cazuri.
2/4/2022 • 0
Economia după pandemie. Îmblânzirea inflației și spirala prețurilor mari. Ce ne îngrijorează încă nu a trecut
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, explică ce poate face Banca Centrală pentru a domoli scumpirile, ce așteptări sunt în economie anul acesta.
1/28/2022 • 0
Criza facturilor la energie: Chiar vom plăti mai puțin? Dumitru Chisăliță: „Pe autostrada liberalizării, România circulă cu căruța”
Cât de probabilă e o nouă criză a energiei, iarna viitoare? Răspunde în această ediție Digi Context Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.
1/27/2022 • 0
Criza transportului din București nu e doar o afacere a Capitalei. Cum și-a agățat fiecare prim-politician, la chei, brelocul STB
O edițe în care Cătălin Nunu vorbește cu jurnalistul Adrian Cojocaru despre transformările RATB și culisele unei companii transformate într-o unealtă politică.
1/25/2022 • 0
Cât de pregătită este România pentru digitalizare? Radu Puchiu: „Ne lipsește cultura administrației publice. Nu știm exact ce ne dorim”
Sunt administrațiile locale pregătite pentru transformarea digitală a unui ecosistem învechit? Răspunde Radu Puchiu, fost secretar de stat și consilier de stat pe probleme de IT și servicii online, în această ediție Digi Context.
1/22/2022 • 0
Dubla greșeală a lui Novak Djokovic în Australia - comentatorul Dragoș Suciu vorbește despre problemele numărului 1 ATP
Ce spune scandalul „Nole” despre noi toți, în acest foarte turbulent început de mileniu? Răspunde comentatorul Dragoș Suciu, de la DigiSport, în această ediție Digi Context.
1/19/2022 • 0
Ce vor face în acest an Biden, China, Europa și Putin. Cristian Pîrvulescu: „2022 este un an crucial pentru viitorul păcii”
Profesorul Cristian Pîrvulescu explică dacă va începe războiul anul acesta, cum își depășește Europa diviziunile, ce mai plănuiește China pentru a-și spori influența globală și dacă poate Biden să fie căpitanul în meciul dintre democrații și autocrații.
1/17/2022 • 0
Interviu cu istoricul Armand Goșu - Rusia: back in business?
Cât de ridicată rămâne perspectiva unei invazii rusești a Ucrainei, adică într-o țară de a granița României? Cât de hotărât este cu adevărat Occidentul să răspundă? Și care ar putea fi rolul Bucureștiului în cele ce urmează? Răspunde la aceste întrebări istoricul Armand Goșu.
1/13/2022 • 0
#RoVaccinare în bătălia cu "bazaconiile". Depopularea - conspirație mondială și zombieficarea după un scenariu Omicron
Interviu cu Dorin Chirca, managerul platformei RoVaccinare, în care acesta explică că nevoia de argumente științifice e esențială în fața conspirațiilor COVID.
1/11/2022 • 0
Fine dining cu parizer pe ziar și manifestul unui chef tânăr pentru respectul față de farfurie
Un podcast de savuraț cu plăcere. Cătălin Nunu vorbește cu invitatul său despre respectul pentru mâncare și schimbarea de mentalități când vine vorba de ieșitul la cină.
12/30/2021 • 0
Care sunt filmele acestui an și la ce să ne așteptam în 2022. Irina Margareta Nistor: „Lumea va dori să meargă în continuare la cinema”
Interviu cu Irina Margareta Nistor, probabil cel mai cunoscut critic de film și translator român, despre care au fost filmele anului 2021, ce filme să urmărim la final de an, de sărbători, cât de mare este impactul pandemiei asupra industriei filmului și la ce să ne așteptam în 2022 din punct de vedere cinematografic.
12/29/2021 • 0
Al doilea Crăciun în pandemie. Beatrice Mahler: „Cred că viața noastră, de doi ani încoace, nu mai este liniară. Și nici nu va mai fi”
Interviu cu Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, despre cei doi ani de pandemie, cum arată o zi din viața unui medic care luptă cu COVID-19, beneficiile vaccinului și problemele din sistemul public de sănătate.
12/25/2021 • 0
Revoluția din '89, cu istoricul Mădălin Hodor: „În istorie e destul de cunoscut că cei care fac revoluțiile nu ajung să și conducă”
Ce s-a întâmplat atunci și de ce? Cum a ajuns să răbufnească Revoluția Română și de ce, la 32 de ani de atunci, o versiune cât de cât clară a faptelor pare să ne evite în continuare? În fine, dar nu în ultimul rând, în ce măsură seamănă, oricât de paradoxal ar suna, România de-atunci cu România de-acum? Căutăm răspunsuri în această ediție Digi Context realizată de Filip Standavid, cu ajutorul consistent al istoricului Mădălin Hodor.
12/23/2021 • 0
Investiții ca mersul la sală. Cum punem banii la treabă și cum aflăm ce profil de investitor avem
De câți bani ai nevoie la început pentru a deschide un cont de investiții și economii? Și pentru că orice investiție are și riscuri, care ar fi acestea? Sunt întrebări la care primim răspunsuri în această ediție Digi Context de la Milan Prușan, director general al unei companii de investiții.
12/20/2021 • 0
Ce miniştri se joacă cu răbdarea lui Nicolae Ciucă şi ce înseamnă achiziţia de F-16 vechi din Norvegia. Afacere bună sau ţeapă?
În această ediție... o primă mostră despre cum funcţionează premierul Nicolae Ciucă. Sau mai bine spus despre cum funcţionează răbdarea lui. Şi tot în această ediţie... despre avioanele F-16 din Norvegia, vechi de 40 de ani, pe care vrea să le cumpere România.
12/18/2021 • 0
Cum rezolvăm problema pensiilor speciale? Kelemen Hunor: Pentru acest lucru trebuie să ai curaj și trebuie să ai și un stat puternic
Cum rezolvăm problema pensiilor speciale? Kelemen Hunor: Pentru acest lucru trebuie să ai curaj și trebuie să ai și un stat puternic
12/17/2021 • 0
Cristian Ghinea despre rigorile PNRR: „Nu poți să reformezi țara asta pe bucăți”
Cine și cum împarte banii din PNRR și cine va simți beneficiile acestui program-mamut de investiții? Răspunsurile vin în această ediție Digi Context de la Cristian Ghinea, vicepreședinte al USR și fost ministru al investițiilor și proiectelor europene.
12/9/2021 • 0
Cosmin Prelipceanu & Marco Badea: Cât timp ar putea dura invazia rusă din Ucraina şi câte zile mai are Raed Arafat în fruntea DSU
În această ediție despre cum Rusia şi-ar dori un război în Ucraina și raportul neoficial al Comisiei Europene, care susţine că amenințarea militară a Rusiei este una reală. Şi tot în această ediţie despre cât de mult se clatină scaunul pe care stă Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România.
12/8/2021 • 0
Ce ar trebui să însemne un „stat digital” pentru ca dosarul online să nu se mai depună la etajul 5
Ce ar trebui să însemne acest stat digital, cum ar trebui el să funcționeze și treaba cui e ca el să existe astfel încât dosarul online să nu se mai depună la etajul 5, răspunde în această ediție a DigiContext, podcastul digi24.ro, Marian Hurducaș, antreprenor în domeniul digital și pentru scurtă vreme fost consilier în Ministerul Digitalizării de la București.
12/7/2021 • 0
Istoricul Ovidiu Raețchi, fost deputat PNL: „Vom avea, cu siguranță, un PNRR imperfect”
Ce presupune însă numirea unui militar la conducerea țării pe timp de pace? Poate fi respectat Programul național de Redresare așa cum a fost el negociat deja? Reușesc cu adevărat marile partide parlamentare să înțeleagă gravitatea momentului sau doar amână data confruntării propriu-zise, în timp ce perpetuează politica - și politicile - ultimelor trei decenii? Sunt întrebări la care primim răspunsuri în această ediție DigiContext de la istoricul Ovidiu Raețchi, fost deputat PNL.
12/3/2021 • 0
Rusia va ataca Ucraina în 2022? Iulian Fota: „E posibil ca Putin să folosească forța militară, dar nu e obligatoriu”
Interviu cu Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român, despre mobilizarea soldaților ruși la granița cu Ucraina, competiția între democrații și autocrații, criza migranților de la frontiera UE cu Belarus și cât de patrioți mai sunt românii.
12/1/2021 • 0
Cosmin Prelipceanu & Marco Badea: De ce tulpina Omicron face planeta să tremure și cum navele chineze au dispărut de pe radar
În această ediţie ... despre Omicron, varianta coronavirus descoperită în Africa de Sud şi care a pus planeta în alertă. Și tot în această ediție despre cum Moş Crăciun mai primeşte o lovitură din partea Chinei.
11/30/2021 • 0
Ce efecte va avea noul Cod al Urbanismului asupra dezvoltării Bucureștiului
Ce efecte va avea noul Cod al Urbanismului asupra dezvoltării Bucureștiului
11/28/2021 • 0
Cosmin Prelipceanu & Marco Badea: De ce cresc prețurile peste tot în lume și cum cerul riscă să cadă, la propriu, peste noi
În această ediție ... totul se scumpește. Energie, mașini, alimente la supermarket sau în piață. Pare de neoprit. Și tot în această ediție despre cum Rusia a lansat o rachetă ca să-și distrugă un satelit scos din uz, fără să anunțe pe nimeni.
11/25/2021 • 0
Cătălin Nunu: “Actorii” care vor să îngenuncheze lupta împotriva pandemiei. SRI: Sunt sub observația noastră
Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint al SRI, este invitatul lui Cătălin Nunu într-un interviu pentru podcastul Digi Context.
11/19/2021 • 51 minutes, 31 seconds
Cosmin Prelipceanu: România pierde în fiecare zi războiul cu idioții utili. De ce retrăim coșmarul comunismului la scară globală
În această ediţie ... despre un război pe care România îl pierde în fiecare zi, de aproape doi ani. Este războiul cu dezinformarea.
11/19/2021 • 0
Filip Standavid. Invitat, Alexandru Rafila: "Trebuie să convingem încă vreo 3 milioane de oameni să se vaccineze"
Alexandru Rafila, deputat PSD, medic și reprezentant al României la OMS, este invitatul lui Filip Standavid într-un interviu pentru podcastul Digi Context.
11/19/2021 • 0
Cosmin Prelipceanu: Cum arată catastrofa sanitară din România și cât îi costă pe oamenii de știință să spună adevărul despre COVID-19
În această ediţie ... despre catastrofa sanitară. Zilele acestea, în România mor mai mulţi oameni decât oricând până acum în pandemie. Rata mortalităţii este cea mai mare din Europa. Şi previziunile de a avea un vârf de peste 20 de mii de cazuri diagnosticate într-o zi sunt gata să se adeverească.
11/19/2021 • 0
Marco Badea: Lumea trebuie să se decarbonizeze pentru a evita dezastrul. România nu are ca prioritatea tranziția către o energie verde
În această ediţie vorbim cu Laura Nazare, coordonatoarea campaniei de tranziție energetică la Asociația de Mediu Bankwatch România, despre Conferința anuală pentru schimbări climatice, COP26, care se desfășoară zilele acestea la Glasgow în Scoția, despre promisiunile liderilor mondiali de a combate încălzirea globală și despre cât de pregătită este România să treacă la o energie verde.
11/19/2021 • 0
Cosmin Prelipceanu: Cum ne intoxică Facebook, ce rol joacă Mark Zuckerberg și de ce o criză politică se rezolvă „abia” de Luni
În această ediţie ... despre criza guvernamentală, care se prelungeşte. Preşedintele republicii a convocat audieri la Cotroceni săptămâna viitoare, luni. „Abia” săptămâna viitoare este expresia pe care a folosit-o Klaus Iohannis în anunţ.
11/19/2021 • 0
Cosmin Prelipceanu & Marco Badea: Rusia și Belarus provoacă Europa și lumea a pășit în ultimul deceniu în care mai poate salva planeta
În această ediţie ... despre provocarea Rusia – Belarus pentru Europa. Sute de refugiați sosesc cu avionul la Minsk. Vin din Irak, Siria sau Turcia, cu promisiunea că în schimbul câtorva sute de euro vor ajunge cu bine în Germania.
11/19/2021 • 0
Cosmin Prelipceanu: Merkel iese din scenă. Cine a determinat criza gazelor și cum arată confruntarea finală dintre Cîţu şi Orban
În această ediţie ... despre congresul PNL – actul final al confruntării de putere dintre Florin Cîţu şi Ludovic Orban.