Winamp Logo
De Universiteit van Vlaanderen Podcast Cover
De Universiteit van Vlaanderen Podcast Profile

De Universiteit van Vlaanderen Podcast

Niederländisch, Sciences, 25 Jahreszeiten, 677 Episoden, 21 Std., 30 Protokoll
Über
Heb jij je al eens afgevraagd of we mensen onzichtbaar kunnen maken? Of Latijn leren tijdverspilling is? Of je voor eeuwig samen zal blijven met je lief? Topprofessoren uit de Vlaamse Universiteiten geven een antwoord op al deze vragen en nog veel meer via deze gratis colleges. Heb jij ook een vraag voor ons? Bel dan naar 0480 60 82 11 en laat een berichtje achter op onze voicemail. Wil jij ons meehelpen om onze podcast beter te maken?
Episode Artwork

Waarom is er in het universum steeds meer chaos?

Hoe komt het dat je kamer altijd vanzelf rommelig wordt en nooit vanzelf weer netjes? Waarom kan je een Rubik's Cube niet per ongeluk oplossen maar wel per ongeluk kapot maken? En wist je dat glasscherven in theorie spontaan weer een glas kunnen vormen? Prof. dr. Christian Maes, theoretisch fysicus aan de KU Leuven, legt uit wat entropie is en hoe dit fenomeen alles in het universum (én in jouw huis!) domineert.
7.4.202410 Protokoll, 10 Sekunden
Episode Artwork

Kan je een huis aardbeving-proof bouwen?

Gemiddeld eens in de 300 jaar vindt er bij ons een zware aardbeving plaats. En wanneer het gebeurt weet niemand. Dus... worden gebouwen voor alle zekerheid (min of meer) aardbeving-proof gebouwd. Daarvoor ontwikkelen de ingenieurs van de UHasselt steeds nieuwe bouwtechnieken. Wij mochten erbij zijn toen prof. dr. ir. Hervé Degée zijn nieuwste ontwerp uittestte.
10.3.20247 Protokoll, 54 Sekunden
Episode Artwork

Wat moet er gebeuren met al die wetten die niet meer van deze tijd zijn?

Er zijn echt enorm veel wetten. Sinds het ontstaan van België worden er elk jaar duizenden nieuwe aangenomen en er worden er maar heel weinig geschrapt. Veel van die regels zijn dus verouderd. Prof. dr. Marie Decock, juriste aan de UHasselt, onderzocht de 100 jaar oude wet op de intercommunales die, omdat ze zo oud is, maakt dat vieze achterpoortjes mogelijk zijn. Marie gaf de wet een make-over waardoor gesjoemel niet meer kan. Of toch niet meer wettelijk is...
28.1.20247 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

Hoeveel planeten zijn er?

Onze aarde is één van 8 planeten die rond onze zon draaien (sorry Pluto). Maar er zijn ook nog andere planeten die niét rond onze zon draaien maar rond andere sterren. We noemen ze exoplaneten en ze zijn zelfs met de beste telescopen amper waar te nemen. Prof. Leen Decin is astrofysicus aan de KU Leuven. Zij bestudeerde maandenlang Wasp107b, een exoplaneet op 200 lichtjaar van bij ons, waar een jaar 5 dagen duurt, de atmosfeer donzig is en het geen water maar zand regent.
31.12.202311 Protokoll, 29 Sekunden
Episode Artwork

Kan je echt proper zijn zonder zeep?

5000 jaar geleden begon de mens zeep te gebruiken. Eerst om dierenhuiden schoon te maken, wat later begonnen de Egyptenaren er ook hun eigen lichaam mee te wassen. Zeep is geweldig als je vuil bent, maar helaas is zeep niet zo goed voor de huid. Dus... kan je ook echt proper zijn zonder zeep? Wij zochten een wetenschappelijk antwoord op al onze vragen bij het hoofd van het departement in vitro-toxicologie en dermato-cosmetologie aan de VUB, prof. dr. Vera Rogiers.
20.12.20238 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

Hoe komt het dat de helft van de plantensoorten hier met uitsterven bedreigd is?

Als je een mooie tuin vol planten en bloemen wil, dan moet je die aanplanten en verder gewoon wachten op regen. Of... moeten alle planten af en toe ook wat mest krijgen? Kunnen ze ook een overdosis krijgen? Want stikstof is toch mest, terwijl er een probleem is met planten omdat er te veel stikstof in de lucht zit? VUB-plantenecoloog Harry olde Venterink legt het uit!
19.11.202311 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

Mag je een afbeelding maken van God?

Als je bij ons een kerk binnenstapt word je overstelpt door beelden, schilderijen en glasramen met als centrale figuur: Jezus. Maar zijn er ook afbeeldingen van God de Vader? Mag je volgens gelovigen God eigenlijk tekenen? Want euh... is Jezus voor de christenen ook niet God? Theoloog en historicus aan de KU Leuven Hans Geybels leidde ons rond in de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw, een kerk vol afbeeldingen... Gastspreker: Hans Geybels Redactie: Alexander Van Vlierberghe Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Max De Prins Geluid: Wederik De Backer
15.10.20238 Protokoll, 21 Sekunden
Episode Artwork

Kunnen er in België ook zware aardbevingen zijn?

's Morgens wakker worden met het nieuws van een zware aardbeving in Turkije, Japan of Mexico... dat gebeurt wel eens. Maar kan het ook hier gebeuren? Is het gewoon toeval dat dat in ons leven nog niet gebeurd is? En als er ooit een zware aardbeving bij ons plaatsvindt, ligt heel het land dan plat? Hervé Degée test aan de UHasselt uit hoe we appartementsblokken kunnen bouwen die een aardbeving overleven.
7.9.202320 Protokoll, 39 Sekunden
Episode Artwork

Waarom spoelen er tegenwoordig zo vaak dolfijnen en walvissen aan op het strand?

Orka's, dolfijnen en walvissen raken steeds vaker de weg kwijt en komen in rivieren in het binnenland terecht. Of ze stranden, soms dood, soms levend aan de kust. Wat is er aan de hand met al die dieren? Prof Pieter Cornillie is morfoloog aan de UGent en toont ons in het Gentse morfologiemuseum wat er allemaal mis kan gaan met het oriëntatievermogen van deze dieren.
3.9.202311 Protokoll, 34 Sekunden
Episode Artwork

Was dit de grootste heldendaad van het Belgische verzet tijdens WOII?

Het Verhaal van Vlaanderen Special - Afl. 10: WOII. Een petroleumlamp, wat rood papier en een pistool, meer was er niet nodig voor een van de grootste heldendaden van het Belgisch verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie jonge verzetsstrijders die in Boortmeerbeek een trein richting de concentratiekampen wisten tegen te houden. Hoe, dat vertelt Historicus Herman Van Goethem (UAntwerpen).
6.3.202328 Protokoll, 11 Sekunden
Episode Artwork

Heeft de Eerste Wereldoorlog ervoor gezorgd dat wij nu naar de plastisch chirurg kunnen?

Het Verhaal van Vlaanderen Special - Afl. 9: De Eerste Wereldoorlog en plastische chirurgie. Ben jij compleet tevreden met je uiterlijk? Of betrap je jezelf af en toe op de gedachte aan een kleinere neus, of om dat rimpeltje weg te werken? Het is wellicht mede dankzij de Eerste Wereldoorlog dat wij vandaag de dag de beauty clinic kunnen binnenwandelen. Professor cultuurgeschiedenis Kaat Wils (KULeuven) neemt ons mee naar het verleden van de plastische chirurgie.
6.3.202320 Protokoll, 14 Sekunden
Episode Artwork

Welke taal sprak de Franstalige elite bij ons in de 19de eeuw?

Het Verhaal van Vlaanderen Special - Afl. 8: Wat sprak de Franstalige bourgoisie bij ons in de 19de eeuw? Français, evidemment! Nederlands, dat was voor de boerkes. Niet echt een taal, eerder een ratjetoe van rare dialecten. Dat hebben ze ons toch altijd geleerd. Maar - je zal het altijd zien met de wetenschap - in werkelijkheid was het toch allemaal net iets subtieler. Prof. Wim Vandenbussche, taalkundige van de VUB, explique tout.
6.3.202318 Protokoll, 32 Sekunden
Episode Artwork

Hebben we ons leven te danken aan de aardappel?

Het Verhaal van Vlaanderen Special - Afl. 7: De aardappel. Kun jij je een leven voorstellen zonder een goed pak frieten op zijn tijd? Nee? Wel, je bent niet de enige. Sterker nog: ons moderne leven zou ondenkbaar zijn zonder de aardappel. ‘Patatkundige’ Yves Segers (KULeuven) legt ons uit waarom we er zonder die rare knol vandaag wellicht niet geweest waren.
6.3.202323 Protokoll
Episode Artwork

Hoe lang duurde de Tachtigjarige Oorlog?

Het Verhaal van Vlaanderen Special - Afl. 6: De godsdienstoorlogen van de zestiende eeuw, de bloedige gevechten tussen katholieken en protestanten die geleid hebben tot de splitsing van onze streken in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, zouden geëindigd met de val van Antwerpen in 1585, zo wordt altijd gezegd. Maar dat is niet helemaal waar. In Oostende bleven ze zich nog veel langer verzetten tegen die katholieke Spaanse legers. Beetje zoals het dorp van Asterix. Historica Violet Soen (KULeuven) neemt ons mee naar een veel te weinig besproken hoogtepunt uit onze geschiedenis: het beleg van Oostende.
6.3.202323 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

Hoe zag de wereld eruit na de pest?

Het Verhaal van Vlaanderen Special - Afl. 5: De pest. De Zwarte Dood zorgde voor paniek in het Middeleeuwse Europa. Volledige families werden op slechts enkele weken tijd weggevaagd. Een derde tot de helft van de bevolking overleefde het niet. Maar dan? Hoe kom je als samenleving in hemelsnaam zo’n vernietigende catastrofe te boven? Historica Maïka De Keyzer (KULeuven) neemt ons mee naar apocalyptische tijden. En leert ons dat de pest ook voordelen had. 
6.3.202323 Protokoll, 56 Sekunden
Episode Artwork

Hoe is de Guldensporenslag zo beroemd geworden?

Het Verhaal van Vlaanderen Special - Afl. 4: De Leeuw Van Vlaanderen. De Guldensporenslag. Er wordt 500 jaar na dato zo heroïsch over geschreven door Hendrik Conscience in zijn roman De Leeuw van Vlaanderen (1838). Maar in hoeverre klopt het beeld dat we hebben van de Guldensporenslag? En hoe komt het dat dat boek van Conscience zo beroemd is geworden? Samen met letterkundige Kevin Absillis proberen we iets dichter bij de waarheid te komen.
6.3.202325 Protokoll, 59 Sekunden
Episode Artwork

Hoe woke waren de middeleeuwen?

Het Verhaal van Vlaanderen Special - Afl. 3: De middeleeuwen. Waar denk jij aan als je ‘de middeleeuwen’ hoort? Wellicht denk je aan hongersnood en kruistochten, of aan kastelen en ridders. Maar je denkt vast niet aan sterke vrouwen, aandacht voor gender en seksuele geaardheid. Toch waren ook dat thema’s waar de middeleeuwers zich mee bezighielden. Hoe dat zit komt historicus Steven Vanderputten (UGent) ons vertellen.
5.3.202323 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

Had Julius Caesar epilepsie?

Het Verhaal van Vlaanderen Special - Afl. 2: De Romeinen. In vele vertellingen wordt Julius Caesar geportretteerd als een echte heerser. Hij kwam, zag en overwon, zo werd gezegd (maar dan in het Latijn). Maar hoe zit dat dan met de over zijn wankelende gezondheid? Want die waren er ook. Was Julius Caesar een beetje ziekskes? We vragen het aan Christian Laes (UAntwerpen en University of Manchester), deskundige op het gebied van handicaps in de Oudheid.
5.3.202323 Protokoll, 49 Sekunden
Episode Artwork

Had de oermens tattoos?

Het Verhaal van Vlaanderen Special - Afl. 1: De prehistorie. Als de prehistorische mens wordt afgebeeld, is dat vaak als een halfnaakte man of vrouw, met een lendendoek van dierenhuid en een knots in de aanslag. Vergeet die beelden - de prehistorische mens zag er een stuk modieuzer uit. Met hoeden, halskettingen en armbanden. Zelfs… met piercings en tatoeages! Archeoloog Marc De Bie (VUB) vertelt ons hoe dat precies zit.
5.3.202322 Protokoll, 3 Sekunden
Episode Artwork

498. Verklapt de killivis ons het geheim van de eeuwige jeugd?

Op je gemak oud worden, zonder pijn of ziektes. Als daar een drankje voor bestond, zou je toch niet twijfelen? Het klinkt allemaal heel sciencefiction, maar er bestaat wel degelijk onderzoek naar! Misschien niet naar zo’n toverdrankje, maar het komt toch in de buurt… We halen er gewoon de wetenschapper in kwestie bij: neurobiologe Jolien Van Houcke van de KU Leuven. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Expert: Jolien Van Houcke. Redactie: Helene Vanlathem. Klank en muziek: Marie De Broeck. Presentatie: Tom De Cock. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid.
18.12.20229 Protokoll, 16 Sekunden
Episode Artwork

497. Hoe kweek je boontjes waar je geen windjes van moet laten?

Reuzentomaten, extra zoete aardbeien, droogteresistente bananenplanten,... Het kan in theorie allemaal dankzij CRISPR-Cas, een techniek waarmee wetenschappers het DNA van planten en dieren kunnen aanpassen. Plantgenetici zoals Ramon de Koning (VUB) zijn er ook in praktijk mee bezig! We bezochten hem in de serres op het dak van de VUB waar hij kidneyboontjes kweekt... waar je geen windjes van moet laten!
15.12.20224 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

496. Waar is het eiland dat voor onze kust lag?

Duikers! Stop met exotische reizen te boeken! Want er bestaat een Atlantis aan de Noordzee! De kustlijn van Westende, Middelkerke en Oostende lag ooit veel verder in zee. Tijdens de middeleeuwen verdwenen volledige stukken land onder de golven... Kwam dat door de stijgende zeespiegel (ja, toen al!) of zat de mens er voor iets tussen? En volgt de rest van onze kuststeden binnenkort ook, nu de wereld warmer wordt, landschapsarcheoloog dr. Soetkin Vervust (VUB)? Krijg je maar niet genoeg van het Testerep-project? 👉 Volg hier alle updates: https://testerep-project.be/nl Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Expert: Soetkin Vervust. Redactie: Helene Vanlathem. Klank en muziek: Marie De Broeck. Presentatie: Tom De Cock. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid.
13.12.202222 Protokoll, 38 Sekunden
Episode Artwork

495. How do leaves know when to fall?

Do leaves fall off trees later now that summers are becoming hotter and longer? That's what plant ecologist prof. dr. Matteo Campioli (UAntwerpen) is looking into. Because nobody really knows how trees know when to let go off their leaves. Not yet... because Matteo will solve this mystery. Vallen blaadjes later van de bomen nu de zomers warmer en langer worden? Dat onderzoekt plantenecoloog prof. dr. Matteo Campioli (UAntwerpen). Want momenteel weet eigenlijk niemand echt hoe bomen beslissen wanneer ze hun bladeren moeten loslaten. We weten het nog niet... want Matteo gaat dit mysterie oplossen.
9.12.20228 Protokoll, 29 Sekunden
Episode Artwork

494. Moeten we dure medicijnen voor zeldzame ziektes terugbetalen?

Over zeldzame ziektes en onbetaalbare medicijnen.
4.12.202213 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

493. Kunnen mensen ooit zo groot worden als dino's?

Over dino's.
1.12.20226 Protokoll, 44 Sekunden
Episode Artwork

492. Waarom vind je iemand aantrekkelijk?

Over aantrekkelijkheid
26.11.202223 Protokoll, 24 Sekunden
Episode Artwork

491. Kan ik rijk worden door te gokken op sportwedstrijden?

Ben jij zo iemand die Sportmagazine verslindt? Of elke week naar Extra Time kijkt en zelfs Filip Joos onder tafel praat met voetbal-, wielren-, basket- of andere statistieken? En denk je daarom dat je na het  WK eindelijk dat zwembad in je tuin kan aanleggen dankzij enkele weldoordachte gokjes op de juiste matchen? Of is de kans groter dat je je huis moet verkopen na wat sportgokjes te veel? Prof. dr. Bram Constandt (UGent) doet onderzoek naar sportgokken en voor iedereen die weleens een gokje waagt of het van plan is: kijk toch maar eens naar deze video! En nee, hij gaat niét vertellen dat je niet mag gokken...
24.11.20226 Protokoll, 1 Sekunde
Episode Artwork

490. Zijn we met te veel op onze planeet?

Over de 8 miljardste baby en de capaciteit van de aarde.
20.11.202213 Protokoll, 32 Sekunden
Episode Artwork

489. Waarom verdwijnen schepen en vliegtuigen in de Bermudadriehoek?

Over de Bermudadriehoek
13.11.202222 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

488. Maken exotische planten onze natuur kapot?

Over invasieve exoten.
10.11.202211 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

487. Hoe gaat de nachtzwaluw naar Congo?

Over migratiepatronen van de nachtzwaluw.
6.11.20229 Protokoll, 47 Sekunden
Episode Artwork

486. Waarom worden er minder olifanten met slagtanden geboren?

Over de evolutie van de olifant en zijn slagtanden.
3.11.202215 Protokoll, 48 Sekunden
Episode Artwork

485. Zijn familiebedrijven gedoemd om te mislukken?

Over het succes van familiebedrijven.
30.10.202214 Protokoll, 6 Sekunden
Episode Artwork

484. Word je dommer van gamen?

Over de positieve en negatieve kant van gamen.
27.10.202215 Protokoll
Episode Artwork

483. Waarom leven Japanners het langst?

Gezond oud worden en nog kunnen genieten van je oude dag, zonder dat alles kraakt of pijn doet... het is een droom die velen van ons hebben. Wie daar uitzonderlijk goed in blijken te zijn, zijn Japanners! Japanoloog en cultuurwetenschapper aan UGent prof. dr. Andreas Niehaus vertelt waarom dat zo is. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Expert: Andreas Niehaus Redactie: Jasmin Danckers Klank en muziek: Marie De Broeck Presentatie: Tom De Cock Eindredactie: Jana De Bie Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.10.202220 Protokoll, 38 Sekunden
Episode Artwork

482. Hoe begin je aan een digitale detox?

Over je gsm-gebruik
19.10.202215 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

481. Waarom zijn mensen met autisme en dyslexie zo'n goede ondernemers?

Over neurodivergentie bij grote ondernemers.
16.10.202215 Protokoll, 37 Sekunden
Episode Artwork

480. Waarom heb je een bril nodig bij een 3D-film?

Over het menselijk zicht en 3D-brillen.
13.10.202215 Protokoll, 43 Sekunden
Episode Artwork

479. Waarom heeft oorlog geen zin?

Over de (on)zin van oorlog.
9.10.202221 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

478. Hoe kunnen we cold cases tóch nog oplossen?

Over een oplossing voor coldcases.
6.10.202213 Protokoll, 46 Sekunden
Episode Artwork

477. Waarom zijn dromen zo zot?

Over het nut van dromen.
2.10.202224 Protokoll, 20 Sekunden
Episode Artwork

476. Kunnen dieren homoseksueel zijn?

Over homoseksualiteit bij dieren.
29.9.202217 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

475. Ligt er een meteoriet in jouw dakgoot?

Over meteorieten.
25.9.202216 Protokoll, 46 Sekunden
Episode Artwork

474. Rijden we over vijf jaar allemaal elektrisch?

Over elektrische auto's.
22.9.202214 Protokoll, 17 Sekunden
Episode Artwork

473. Kan je sterven door een rauw ei?

Over Salmonella en een levensbedreigende variant.
18.9.202215 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

472. Waarom moet jij leren reanimeren?

Over hartstilstanden en reanimatie.
15.9.202213 Protokoll, 39 Sekunden
Episode Artwork

471. Waarom word je gelukkig van de zon?

Over de winterdip én oplossingen.
11.9.202217 Protokoll, 8 Sekunden
Episode Artwork

470. Can music help physical rehabilitation?

About music and physical rehabilitation.
8.9.202214 Protokoll, 50 Sekunden
Episode Artwork

469. Moeten we adoptie afschaffen?

Over adoptie en zijn wanpraktijken.
4.9.202228 Protokoll, 31 Sekunden
Episode Artwork

468. Heb jij al eens een atoom gezien?

Over kijken naar de vorm van individuele atomen.
1.9.202212 Protokoll, 14 Sekunden
Episode Artwork

467. Waarom zijn bosbranden normaal?

Over bosbranden.
28.8.202220 Protokoll, 25 Sekunden
Episode Artwork

466. Kan nieuws neutraal zijn?

Over verzuiling van de media en of dat kan terugkomen.
25.8.202216 Protokoll, 52 Sekunden
Episode Artwork

465. Is het slecht om de hele zomer op slippers rond te lopen?

Over de gevaren van teenslippers.
21.8.202212 Protokoll, 59 Sekunden
Episode Artwork

464. Waarom is het zo moeilijk om een aardbeving te voorspellen?

Over het voorspellen van aardbevingen.
18.8.202218 Protokoll, 5 Sekunden
Episode Artwork

463. Waarom dragen oude mensen lange mouwen in de zomer?

Over senioren met (altijd) lange mouwen.
14.8.202216 Protokoll, 33 Sekunden
Episode Artwork

462. Waarom zing je beter onder de douche?

Over geluid en absorptie.
11.8.202213 Protokoll, 35 Sekunden
Episode Artwork

461. Is zwemmen op een volle maag gevaarlijk?

Over zwemmen op een volle maag.
7.8.202216 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

460. Can you take CO2 out of the atmosphere?

About carbon capture, utilisation and storage.
4.8.202214 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

459. Waarom kan je beter Spaans als je 2 pintjes hebt gedronken?

Over vreemde talen spreken onder invloed.
31.7.202212 Protokoll, 50 Sekunden
Episode Artwork

458. Hoe maak je de beste frieten?

Over de beste frieten bakken.
28.7.202218 Protokoll, 21 Sekunden
Episode Artwork

457. Hoe kan je sneller je pint krijgen op een festival?

Over de MensenMassaMeter.
24.7.202214 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

Waarom voelen zoveel mensen zich niet goed in hun vel?

Over je minder goed in je vel voelen.
21.7.202217 Protokoll, 1 Sekunde
Episode Artwork

455. Moeten we bang zijn van teken?

Over teken.
17.7.202216 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

454. Wat doet de anesthesist terwijl jij slaapt?

Over anesthesisten.
14.7.202214 Protokoll, 49 Sekunden
Episode Artwork

453. Waarom reizen wij?

Over reizen.
10.7.202222 Protokoll, 55 Sekunden
Episode Artwork

452. Waarom krijg je kippenvel van muziek?

Over muziek en emoties.
7.7.202217 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

451. Waarom drink je beter thee dan icetea als het heel warm is?

Over warme dranken in de zomer.
3.7.202217 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

450. Zijn songteksten wel belangrijk?

Over songteksen en lyrics.
30.6.202214 Protokoll, 33 Sekunden
Episode Artwork

449. Hebben we een minister van Tijd nodig?

Over een efficiëntere tijdsindeling.
26.6.202228 Protokoll, 3 Sekunden
Episode Artwork

448. Hoe voorspelt een oester uit de Noordzee het klimaat?

Over fossiele oesters die onze klimaatmodellen kunnen verbeteren.
23.6.202214 Protokoll, 33 Sekunden
Episode Artwork

447. Wat kan België leren van de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg?

Over community health workers en reverse innovation.
19.6.202221 Protokoll, 33 Sekunden
Episode Artwork

446. Vanaf wanneer is een liedje plagiaat?

Over plagiaat in liedjes.
16.6.202221 Protokoll, 48 Sekunden
Episode Artwork

445. Kan een dikke knuffel je stress verminderen?

Over het knuffelhormoontje.
12.6.202218 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

444. Bestaat de perfecte popsong?

Over de structuur van popmuziek.
9.6.202214 Protokoll, 47 Sekunden
Episode Artwork

443. Hoe leert een robot je iets over de werking van je eigen brein?

Over robots en ons brein.
5.6.202221 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

442. Hoe steelt een hacker jouw identiteit?

Over hackers met of zonder zwarte hoodie.
2.6.202215 Protokoll, 25 Sekunden
Episode Artwork

441. Hoe kan je luisteren naar materialen?

Over geluid in materialen.
29.5.202216 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

440. Kan een operazangeres écht een glas breken?

Over geluidsgolven en exploderende glazen.
26.5.202217 Protokoll, 54 Sekunden
Episode Artwork

439. Komen zonnepanelen binnenkort uit een spuitbus?

Over perovskiet.
22.5.202223 Protokoll, 16 Sekunden
Episode Artwork

438. Hoe kan je planten sneller doen groeien?

Over hoe planten groeien.
19.5.202216 Protokoll, 5 Sekunden
Episode Artwork

437. Mag je olie door de gootsteen gieten?

Over waterzuivering.
14.5.202225 Protokoll, 21 Sekunden
Episode Artwork

436. Bepaalt het standje of je een jongen of een meisje krijgt?

Als je aan kinderen begint, heb je misschien wel een lichte voorkeur voor een jongen of een meisje. Er doen veel verhalen de ronde over manieren waarop je dat kan beïnvloeden, maar hoeveel geloof kan je daaraan hechten? Klinisch geneticus prof. dr. Hilde Van Esch (KU Leuven) weet er het fijne van en onderscheidt feiten van fictie.
12.5.202211 Protokoll, 16 Sekunden
Episode Artwork

435. Mag je sporten op een lege maag?

Over nuchter sporten.
8.5.202218 Protokoll, 27 Sekunden
Episode Artwork

434. Waarom zijn zoveel mensen bang van spinnen?

Over arachnofobie en resusaapjes.
5.5.202216 Protokoll, 6 Sekunden
Episode Artwork

433. Helpt vloeken tegen pijn?

over eens goed vloeken als je je teen aan de tafel stoot
1.5.202220 Protokoll, 4 Sekunden
Episode Artwork

432. Ben jij een digitale dinosaurus?

Over de digitale revolutie.
28.4.202216 Protokoll, 26 Sekunden
Episode Artwork

431. Waarom denkt een mens helemaal niet logisch?

Over logisch redeneren.
24.4.202223 Protokoll, 49 Sekunden
Episode Artwork

430. Kunnen jouw medische gegevens iemands leven redden?

Over big data en de gezondheidszorg.
21.4.202213 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

429. Worden huizen onbetaalbaar?

Over huizenprijzen
18.4.202224 Protokoll, 47 Sekunden
Episode Artwork

428. Hoe bewijs je dat je familie bent van Karel de Grote?

Ben jij nieuwsgierig naar wie jouw voorouders waren? Dan heb je er misschien al eens over gedacht om je stamboom onder te loep te nemen en te graven naar jouw verborgen voorgeschiedenis. De kans is redelijk groot dat je uitkomt bij... Karel de Grote! Echt waar! Maar, zou hij dan écht jouw overoveroveroveroverovergrootvader zijn? Maarten Larmuseau, stamboom-expert en geneticus aan de KU Leuven, heeft misschien een beetje teleurstellend nieuws... Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
14.4.202216 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

427. Kan iedereen een goede ondernemer worden?

Over soft skills bij ondernemen
10.4.202223 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

426. Waarom verdikken sommige mensen sneller dan andere?

Over een goed en slecht metabolisme... en fabeltjes.
7.4.202210 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

425. Hoe start je een succesvolle onderneming?

Over hard skills binnen ondernemen
3.4.202220 Protokoll, 42 Sekunden
Episode Artwork

424. Hoe vlieg je binnenkort ecologischer naar Spanje?

Over ecologischer vliegen met glasvezels.
31.3.202214 Protokoll, 33 Sekunden
Episode Artwork

423. Hoe gebruiken landen energie als wapen?

Over energie als wapen tussen staten.
27.3.202218 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

422. Hoe word je 100 jaar zonder ziek te worden?

Over de veroudering van het imuunsysteem.
24.3.202212 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

420. Is er oneindig veel zand?

Over de herkomst van zand.
23.3.202214 Protokoll, 47 Sekunden
Episode Artwork

421. Waarom is het zo moeilijk om echt groene vingers te hebben?

Over potgrond
21.3.202217 Protokoll, 58 Sekunden
Episode Artwork

419. Waarom laten steeds meer vrouwen hun eicellen invriezen?

Over social freezing.
13.3.202221 Protokoll, 39 Sekunden
Episode Artwork

418. Waarom veranderen wetenschappers zo vaak van gedachten?

Over voortschrijdend inzicht.
10.3.202212 Protokoll, 10 Sekunden
Episode Artwork

417. Wat maakt het seksleven van paddenstoelen zo spectaculair?

Over het seksleven van zwammen die het genderspectrum volledig doen ontploffen.
6.3.202222 Protokoll, 42 Sekunden
Episode Artwork

416. Krijg je migraine van chocolade?

Over migrainemythes.
3.3.202212 Protokoll, 29 Sekunden
Episode Artwork

415. Waarom is er al zo lang kritiek op adoptie?

Over interlandelijke adoptie
26.2.202226 Protokoll, 50 Sekunden
Episode Artwork

414. Hoe kan je de winnaar van de koers voorspellen?

Over computers die de winnaar in het wielrennen voorspellen.
24.2.202217 Protokoll, 42 Sekunden
Episode Artwork

413. Waarom blijven wetenschappers naar nieuwe soorten zoeken?

Over classificatiie
20.2.202222 Protokoll, 11 Sekunden
Episode Artwork

412. Moet je kunnen klaarkomen zoals in pornofilms?

Over de mannelijke ejaculatie.
17.2.202214 Protokoll, 40 Sekunden
Episode Artwork

411. Waarom lijkt je vagina op een potje yoghurt?

Over het vrouwelijk mricrobioom
13.2.202218 Protokoll, 31 Sekunden
Episode Artwork

410. Waarom zien eeneiige tweelingen er toch niet 100% hetzelfde uit?

Over epigenetica en multiple sclerose.
10.2.202210 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

409. Leef je langer als je rijk bent?

Over ongelijkheid in levensverwachting.
6.2.202221 Protokoll, 54 Sekunden
Episode Artwork

408. Waarom moet je aan je kind vertellen hoeveel je verdient?

Praten over geldzaken met je kinderen... het is voor veel gezinnen een taboe of ongemakkelijk. Daar zet je je best over, want financiële geletterdheid begin je beter vroeger dan later. Waarom en hoe je dat het best aanpakt, kom je te weten van Kenneth De Beckker, econoom aan de UHasselt. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.2.202221 Protokoll, 31 Sekunden
Episode Artwork

407. Hebben oude mensen nog nut?

Over het nut van ouderen in de maatschappij
30.1.202222 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

406. Hoeveel wil jij betalen voor een schone rivier?

Over de economische waarde van natuur.
27.1.202217 Protokoll, 13 Sekunden
Episode Artwork

405. Waarom worden we sneller ziek als we ouder zijn?

Over immuunsysteem
23.1.202217 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

404. Hoe komt het dat een brug zelfs onder 100 vrachtwagens niet instort?

Om een stevige brug te bouwen heb je experts nodig die rekenen, herberekenen, proeven en veiligheidstesten doen, degelijke materialen analyseren,... En dan nog durft het soms fout te lopen. Wij vroegen aan Johan Blom (UAntwerpen) hoe je dan wél een brug bouwt die nooit instort. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.1.202217 Protokoll, 46 Sekunden
Episode Artwork

403. Moeten we allemaal kleiner gaan wonen?

Over de betonstop en kleiner gaan wonen.
16.1.202225 Protokoll, 7 Sekunden
Episode Artwork

402. Wat zijn de 4 belangrijkste minuten van je dag?

Elke dag spenderen we, in het beste geval, 4 minuten aan iets wat triviaal en zelfs banaal lijkt. Zouden we die 4 minuten aan iets anders besteden, dan zou dat grote gevolgen hebben voor onze gezondheid. Benieuwd? Het antwoord hoor je van microbacterioloog Marie Joossens (UGent)! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.1.202215 Protokoll, 27 Sekunden
Episode Artwork

401. Word je sneller dement als je slecht hoort?

Over je gehoord en dementie
9.1.202219 Protokoll, 8 Sekunden
Episode Artwork

400. Waarom is het belangrijk dat ook jij jezelf kan zijn op het werk?

Over diversiteit op het werk
6.1.202215 Protokoll, 40 Sekunden
Episode Artwork

398. Hoe kan je zijn wie je echt bent?

Over de Warmste Week
3.1.202215 Protokoll, 51 Sekunden
Episode Artwork

399. Kunnen we met licht het internet sneller maken? #fotonica

Over fotonica
2.1.202221 Protokoll, 5 Sekunden
Episode Artwork

397. Waarom is jouw spaargeld straks niets waard?

Over inflatie
26.12.202121 Protokoll, 43 Sekunden
Episode Artwork

396. Zitten de beste antidepressiva in je spieren?

Als ik je zeg dat er een medicijn bestaat tegen depressie, zal je niet meteen vreemd opkijken. Maar wat als ik daar bij vertel dat het helemaal gratis is, de enige bijwerking een betere levensverwachting is én dat het al klaarzit in je lichaam? Inspanningsfysioloog Wim Derave neemt je mee naar je innerlijke apotheek. Zitten de beste antidepressiva in je spieren? Dit is de Universiteit van Vlaanderen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.12.202116 Protokoll, 52 Sekunden
Episode Artwork

395. Hoe kan je omgaan met ADHD?

Over ADHD
19.12.202120 Protokoll, 26 Sekunden
Episode Artwork

394. Ben jij soms bang van je eigen gedachten?

Wat als je elke dag honderden keren je handen moet wassen? Wat als je de deur niet kan uitgaan voordat je het lichtknopje 20 keer hebt aan- en uitgedaan? Wat als je als de dood bent voor bacteriën en elke dag je huis maniakaal moet poetsen? Psycholoog Ernst Koster (UGent) geeft inzicht in de wereld van dwangmatige gedachten en obsessief-compulsieve stoornis. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.12.202116 Protokoll, 47 Sekunden
Episode Artwork

393. Waarom zijn nauwkeurigheid en precisie voor wiskundigen niet hetzelfde?

Over variatie binnen de wiskunde en statistiek
11.12.202119 Protokoll, 58 Sekunden
Episode Artwork

392. Word je kleinzerig van suiker en vet?

'Je bent wat je eet', hoor je vaak. Maar 'Je voelt wat je eet' is net zo waar. Er is namelijk een link tussen pijnbeleving en je eetpatroon. Kinesiste Anneleen Malfliet (VUB) vertelt je er alles over. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.12.202111 Protokoll, 12 Sekunden
Episode Artwork

391. Leven alle jonge mama's op een roze wolk?

Over de roze wolk als je zwanger bent
5.12.202121 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

390. Waarom beginnen jongeren met cyberpesten?

Vroeger stalen pesters iets uit je rugzak of lachten je op de speelplaats uit. Nu zet pesten zich ook verder in de online wereld: van gemene comments tot fake profielen. Ondanks sensibiliseringscampagnes komt cyberpesten of online pesten nog steeds voor. Waarom beginnen jongeren met cyberpesten? We vroegen het aan prof. Heidi Vandenbosch die al jaren onderzoek doet naar dit fenomeen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.11.202118 Protokoll, 39 Sekunden
Episode Artwork

389. Hoe kan je sneller fietsen zonder harder te trappen?

Over aerodynamica in het wielrennen.
25.11.202116 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

388. Wat doe je als je online gepest wordt?

Gemene comments krijgen op je Facebookpagina, een gênant filmpje op YouTube, uitgesloten worden van Whatsapp-groepen of een fake profiel van jezelf vinden,... Cyberpesten of online pesten kan verschillende vormen aannemen. Bovendien eindigt cyberpesten niet in het klaslokaal, maar kan het gewoon thuis verdergaan. Het is mogelijk dat slachtoffers 24u per dag belaagd worden. De grote vraag is: wat kun je eraan doen? Prof. Heidi Vandenbosch (UAntwerpen) doet al jarenlang onderzoek naar cyberpesten en is de geknipte persoon om dit fenomeen uit te leggen. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Wetenschapper cyberpesten-expert: prof. dr. Heidi Vandenbosch. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.11.202121 Protokoll, 26 Sekunden
Episode Artwork

387. Hoe weet een beugel hoe je tanden moeten staan?

Wist je dat er metalen bestaan die je helemaal kan vervormen, maar die meteen weer hun oorspronkelijke vorm aannemen als je ze in water legt? Geheugenmetaal, heet dat. En die technologie kan gebruikt worden om robots spieren te geven en je beugel automatisch aan te spannen. UAntwerpen-fysicus Nick Schryvers neemt ons mee naar een wereld waarin je metalen kunstjes kan leren. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
18.11.202115 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

386. Moeten we plastics verbieden?

Over plastics
14.11.202124 Protokoll, 3 Sekunden
Episode Artwork

385. Hoe vind je een goed lief op Tinder?

Online dating apps gaan al een tijdje mee en het aanbod aan potentiële partners op die platformen is enorm. Vraag is dan: hoe pik je er een 'goeike' uit? Onderzoeker Lara Hallam (UAntwerpen en AP Hogeschool) legt je uit hoe je zelf je de kans op een goed lief kan vergroten. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.11.202118 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

384. Moet de dokter een boswandeling kunnen voorschrijven?

Over de positieve effecten van de natuur op ons lichaam.
7.11.202120 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

383. Waarom roepen geuren zo'n sterke herinneringen op?

Je ruikt eau de cologne 4711 en plotsklaps sta je in de woonkamer van je grootmoeder. Een zweem van lavendel zweeft voorbij en je bent ineens weer 8 jaar en op vakantie in de Provence. Geuren hebben de mogelijkheid om heel levendige herinneringen op te wekken, meer nog dan foto's. Hoe komt dat eigenlijk? Wat is er zo speciaal aan onze reukzin? Dr. Ann Van der Jeugd (KU Leuven) legt uit! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.11.20219 Protokoll, 21 Sekunden
Episode Artwork

382. Mag ik mijn pluskind straffen?

Je zorgt jarenlang met veel liefde voor je pluskind. Maar als puntje bij paaltje komt, heb jij als plusouder eigenlijk weinig tot niets te zeggen. Hoe dat komt en wat de wet dan wél zegt, hoor je van rechtsgeleerde Tim Wuyts van UHasselt! Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Wetenschapper: prof. dr. Tim Wuyts. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. De Universiteit van Vlaanderen is genomineerd voor de podcastawards. Vind jij dit ook een leuke podcast? Nomineer ons dan zeker op belgianpodcastawards.be in de categorie Technologie en Wetenschap. Dankjewel!  Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
31.10.202122 Protokoll, 37 Sekunden
Episode Artwork

381. Waarom is borstkanker zo moeilijk uit te roeien?

Hoewel de wetenschap niet stil staat en er onderzoek wordt gedaan naar beloftevolle behandelingen, krijgt 1 op de 10 vrouwen ooit borstkanker. Oncoloog Hans Wildiers (KU Leuven) legt uit hoe dat komt en waarom het zo moeilijk is om dat aantal te doen dalen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.10.202115 Protokoll, 55 Sekunden
Episode Artwork

380. Kan iedereen zingen?

Onderzoek heeft aangetoond dat zingen gelukkig maakt. Dan doe je het maar beter vaak en veel, nietwaar? Maar wat als jouw stemgeluid eerder kattengejank voortbrengt in plaats van harmonieuze melodieën? Professor Gwen Van Nuffelen van UAntwerpen heeft zelfs dan goed nieuws voor jou! Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Wetenschapper: prof. dr. Gwen Van Nuffelen. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
24.10.202121 Protokoll, 28 Sekunden
Episode Artwork

379. Wat is het beste dieet?

Over het beste dieet.
21.10.202117 Protokoll, 11 Sekunden
Episode Artwork

378. Waarom zijn er te weinig leerkrachten?

Over het lerarentekort
17.10.202124 Protokoll, 44 Sekunden
Episode Artwork

377. Heb jij een normale penis?

Over kleine, grote, dikke en dunne penissen.
14.10.202116 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

376. Kunnen we hier ook in een dictatuur terechtkomen?

Over dictaturen
10.10.202117 Protokoll, 17 Sekunden
Episode Artwork

375. Waarom lijken alle ziekenhuizen op elkaar?

Sommige gebouwen lijken altijd op elkaar. Denk maar aan scholen, stations of ziekenhuizen! Er zijn weinig ziekenhuizen die een aangenaam sfeertje uitstralen, hoe functioneel het design ook mag zijn. Prof. Ann Petermans legt je uit waar dat design vandaan komt en waarom dat in de toekomst zal veranderen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.10.202116 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

374. Werken de media de democratie tegen?

Over de invloed van de media op democratie
4.10.202114 Protokoll, 33 Sekunden
Episode Artwork

373. Was er ooit een Vlaamse Shakespeare?

Over het vinden van verloren teksten.
30.9.202113 Protokoll, 31 Sekunden
Episode Artwork

372. Vind jij dat je erbij hoort in ons land?

Wie nieuw of anders is, wordt vaak niet aanvaard in een groep. Dat blijkt uit studies van sociaal psychologen. Vind jij dat je erbij hoort in ons land? Sociaal psycholoog Loes Meeussen (KU Leuven) legt uit wanneer je je ergens goed voelt. En hoe de overheid ervoor kan zorgen dat iedereen zich hier thuis voelt. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.9.202114 Protokoll, 15 Sekunden
Episode Artwork

371. Heeft zeuren over taal zin?

Over taalfouten en taalnazi's.
23.9.202123 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

370. Kan een democratie bestaan zonder kapitalisme?

Communisme... het klinkt mooi: iedereen werkt zo hard als hij of zij aan kan en krijgt wat hij of zij nodig heeft. Maar... zijn er communistische landen die democratisch zijn? Kan dat? Of zijn communisme en democratie onverzoenbaar? Econoom Koen Schoors (UGent) legt uit waarom communisme te mooi is om waar te zijn en waarom kapitalisme het enige mogelijke marktsysteem is voor een democratie. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.9.202117 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

369. Hoe voorkom je een hongerklop?

Over glycogeensupercompensatie.
16.9.202123 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

368. Op wie stemmen moslims?

Over het stemgedrag van moslims in Vlaanderen.
12.9.202117 Protokoll, 12 Sekunden
Episode Artwork

367. Kun je blindheid genezen met aardappelen?

Als je niet goed ziet, kan je dat meestal eenvoudig oplossen door een bril te dragen. Maar als je hoornvlies beschadigd is, helpt een bril niet meer. Een nieuw hoornvlies heb je dan nodig. Helaas is er een donortekort. Maar gelukkig staat de wetenschap niet stil. Expert in experimentele oogheelkunde Bert Van den Bogerd (UAntwerpen) dook in zijn labo op zoek naar oplossingen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.9.202111 Protokoll, 38 Sekunden
Episode Artwork

366. Doen dieren aan politiek?

Over democratie bij dieren.
5.9.202110 Protokoll, 24 Sekunden
Episode Artwork

365. Waarom is België zo ingewikkeld?

Over hoe complex België is.
2.9.202117 Protokoll, 54 Sekunden
Episode Artwork

364. Is lobbyen legale corruptie?

Lobbyen is een woord met een negatieve reputatie. Denk maar aan lobbyschandalen waarbij grote bedrijven met goede connecties en diepe zakken dealtjes maken om het beleid naar hun hand te zetten. Maar... is die negatieve bijklank wel terecht? Dr. Evelien Willems (UAntwerpen) deed onderzoek naar het lobbylandschap in België en weet je er alles over te vertellen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.8.202118 Protokoll, 12 Sekunden
Episode Artwork

363. Hoe wordt een atoom gevormd?

Herinner jij je nog de Tabel van Mendelejev? Daarover leerde je wellicht dat de atomen die erin staan de bouwstenen zijn waaruit alle materie is gemaakt. Maar... waaruit bestaan die atomen dan? En hoe is dat allemaal tot stand gekomen? Deeltjesfysicus Maja Verstraeten (UAntwerpen) neemt je mee naar de oerknal waar alles is begonnen. Welkom in de wereld van de elementaire deeltjes! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.8.202115 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

362. Waarom moeten we nog blij zijn met onze democratie?

Een democratie is traag, vermoeiend en frustrerend. Iedereen moet toegeven, niemand is tevreden, niks lijkt in orde te komen. In landen als China bouwt de overheid als het nodig is ziekenhuis in een week. Is de democratie dan nog wel de beste bestuursvorm of wordt het stilaan tijd om ze door iets anders te vervangen? Politicoloog Dave Sinardet (VUB) vertelt ons waarom we misschien toch blij moeten zijn met onze democratie. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.8.202117 Protokoll, 24 Sekunden
Episode Artwork

361. Wordt de wereld beter na een pandemie?

Over de invloed van een pandemie.
19.8.202123 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

360. Hoe democratisch was het oude Griekenland?

Over de Griekse en de Atheense democratie.
15.8.202117 Protokoll, 48 Sekunden
Episode Artwork

359. Hoe gaan we naar het diepste punt in de oceaan?

Je kent natuurlijk de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, maar heb je ook al eens gehoord over het diepste punt in de oceaan? De Challenger diepte ligt op 11 km diep en ernaartoe gaan is geen sinecure. Het is er pikdonker, koud en de druk is er zo hoog dat je op die diepte in elkaar zou klappen. Hoe gaan we er dan naartoe en wat is er te vinden? Dat hoor je van marien geoloog David Van Rooij (UGent). Heb je zelf ook een vraag waar je het echt wetenschappelijk antwoord op wil weten? Blijf er niet mee zitten! Bel de redactie op het nummer 0480 60 82 11 en laat een berichtje achter met jouw naam en vraag! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.8.202120 Protokoll, 56 Sekunden
Episode Artwork

358. Hoe proberen politici jou te overtuigen?

Elke 4 jaar trekken we naar de stembus om te kiezen wie ons land in de juiste richting gaat sturen. Voor het zover is, doen politici er alles aan om jouw aandacht te trekken en hopenlijk ook jouw stem te winnen. Hoe doen zij dat? Door veel mooie beloftes te maken? Geweldige speeches te geven? In te spelen op jouw emoties? Of is het eerder een kwestie van een charismatische persoonlijkheid en uitzendtijd tijdens De Slimste Mens? Expert politieke communicatie Peter Van Aelst (UAntwerpen) ontwart een kluwen aan technieken. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Expert: Peter Van Aelst. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Lode Roels. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8.8.202115 Protokoll, 5 Sekunden
Episode Artwork

357. Waarom stinken mensen?

Over menselijk zweet.
5.8.202123 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

356. Waarom zijn jongeren niet politiek geëngageerd?

Over politiek engagement bij jongeren.
1.8.202115 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

355. Hoe overleef je een kernramp?

In België zijn we omringd door kerncentrales. Hoewel de kans zeer klein is dat zich hier een tweede Tsjernobyl of Fukushima afspeelt, is er nooit een nulrisico. Wat er gebeurt tijdens een kernramp, wat straling met jouw lichaam doet en wat je moet doen als die nachtmerrie werkelijkheid wordt, hoor je van nucleair fysicus Stijn De Schepper (UAntwerpen). Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.7.202115 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

354. Waarom zitten niet alle Belgen in het parlement?

Over politieke representatie.
25.7.202125 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

353. Hoe ontcijfer je een dode taal?

Soms stuiten archeologen op bedolven steden, eeuwenoude artefakten en ook... mysterieuze teksten. Teksten die zij niet kunnen lezen of vertalen omdat de taal ondertussen is uitgestorven. Gelukkig kunnen zij rekenen op taalwetenschappers zoals prof. Peter Petré (UAntwerpen) die op speurtocht gaan doorheen de taalgeschiedenis. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.7.202117 Protokoll, 16 Sekunden
Episode Artwork

352. Presteren sporters beter met publiek?

Invloed van publiek en supporters op de sport én thuisvoordeel.
18.7.202117 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

351. Is burn-out een ingebeelde ziekte?

Elke dag vermoeid zijn, een rollercoaster aan emoties beleven en daarbovenop nog eens een hele reeks psychosomatische klachten ervaren... Moet je dan gewoon even vakantie nemen of is er meer aan de hand? Burn-out expert Erik Franck (UAntwerpen) legt je haarfijn uit hoe de vicieuze cirkel die leidt tot burn-out in gang wordt gezet en wat je daaraan kan doen! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
15.7.202113 Protokoll, 14 Sekunden
Episode Artwork

350. Hebben we nog een minister van Gelijke Kansen nodig?

Rechten van vrouwen. Vrouwenrechten.
11.7.202127 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

349. Maken Netflix en Instagram je ijdeler?

Over de invloed van sociale media op ons zelfbeeld.
8.7.202123 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

348. Hoe herken jij een complottheorie?

Complottheorieën
4.7.202130 Protokoll, 6 Sekunden
Episode Artwork

347. Hoe kan België meer Olympische medailles winnen?

Over de fundamenten van olympisch succes.
1.7.202123 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

346. Hoe moet België omgaan met haar lelijke koloniale verleden?

Over de kolonisatie van België
27.6.202127 Protokoll, 27 Sekunden
Episode Artwork

345. Hoe overleeft jouw tuin een hittegolf?

Over hoe je je tuin kan beschermen tegen een hittegolf.
24.6.202123 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

344. Zorgen muggen voor de volgende pandemie?

Over muggen en pandemieën
20.6.202119 Protokoll, 28 Sekunden
Episode Artwork

343. Waarom zijn bekkenbodemspieroefeningen niet enkel belangrijk voor zwangere vrouwen?

Niet roken, geen alcohol, blijven bewegen, zorgen voor een goede nachtrust,... Dat is het standaardadvies voor zwangere vrouwen. Naarmate de wetenschap vooruitgaat, wordt het advies ook gespecialiseerder. Zoals 'train je bekkenbodemspieren'. En dat is niet enkel van toepassing op zwangere vrouwen. Wat bekkenbodemspieren precies zijn en hoe die bijdragen aan jouw gezondheid, hoor je van prof. Hedwig Neels (UAntwerpen). Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.202111 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

342. Bestaat de ultieme mop?

Welk dier loopt op vier voeten in de ochtend, op twee voeten in de namiddag en op drie in de avond? Het is een mop die al gemaakt werd in het jaar 429 voor Christus. Misschien ken je de mop al en als dat niet zo is moet je de clou maar eens opzoeken. Om maar te zeggen dat moppen tappen iets is wat we al héél lang doen. Volgens onderzoek is oudste mop ter wereld bijna 4000 jaar. En die gaat, jawel, over een scheet. Grappig? Of toch eerder flauw? Bestaat er zoiets als de ultieme mop? In deze podcast maakt Professor Bert Oben - taalkundige en specialist in humor aan de KU Leuven - ons wegwijs in de mechanismen van een mop.
13.6.202119 Protokoll, 32 Sekunden
Episode Artwork

341. Wanneer vervangen we stopcontacten door draadloze elektriciteit?

Over draadloze elektriciteit.
10.6.202123 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

340. Heeft het zin elke dag een multivitamine supplement te nemen?

Meer energie, een verhoogde concentratie, een boost voor je immuunsysteem,... dat beweren multivitamine supplementen voor je te doen. Maar... is dat wel zo? Prof. farmacologie Nina Hermans (UAntwerpen) vertelt je meer! Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Wetenschapper en vitamine-expert: prof. dr. Nina Hermans. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6.6.202125 Protokoll, 6 Sekunden
Episode Artwork

339. Wat zeggen de wiskundige modellen over de coronamaatregelen?

Over de wiskundige modellen achter de coronamaatregelen.
3.6.202123 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

338. Waarom is olifantenkak de beste kak?

Over de voedselketen en biodiversiteit
30.5.202122 Protokoll, 8 Sekunden
Episode Artwork

337. Is er iets wat computers nooit zullen kunnen?

Over onbeslisbare problemen en het Post Correspondence Problem.
27.5.202116 Protokoll, 21 Sekunden
Episode Artwork

336. Waarom is het erg als de wespen zouden verdwijnen?

Over biodiversiteit
23.5.202120 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

335. Drinken we hetzelfde water als de dino's?

Al het water dat nu op aarde is, is hier al altijd. Er is nooit méér of minder water op aarde geweest. De aarde is de perfecte waterrecycleerder. Fantastisch toch? Onze waterzuiveringsinstallaties helpen natuurlijk ook een handje door al het afval dat mensen doorspoelen of in hun gootsteen gieten weg te filteren. Hoe dat precies gebeurt, hoor je van waterexpert Marjolein Vanoppen (UGent). Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.5.202110 Protokoll, 31 Sekunden
Episode Artwork

334. Is alles de schuld van je ouders?

Ouders kunnen je steun en toeverlaat zijn. Ze helpen je uit de nood, geven je een duwtje in de rug, spreken je bemoedigende woorden toe. Langs de andere kant kunnen ouders je ook in de problemen brengen. Ouders kunnen je negeren, verwaarlozen, verlaten. Psycholoog Guy Bosmans (KU Leuven) buigt zich over de ouder-kind dynamiek. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Psycholoog: prof. dr. Guy Bosmans. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.5.202126 Protokoll, 25 Sekunden
Episode Artwork

333. Bestaat zwangerschapsdementie echt?

Je sleutels in de ijskast leggen of twee verschillende schoenen aandoen... Zwangere vrouwen lijden aan allerlei kwaaltjes waaronder vergeetachtigheid. En dat is te zien in het brein! Voor de meeste vrouwen is dat geen probleem, voor anderen is het een voorspeller voor de toekomstige gezondheid van moeder en kind. Gynaecoloog Wilfried Gyselaers (UHasselt) neemt je mee in de wereld van zwangerschapsdementie. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.5.202114 Protokoll, 37 Sekunden
Episode Artwork

332. Moeten we alle drugs legaliseren?

Over legalisering van drugs en de "War on Drugs".
9.5.202132 Protokoll, 4 Sekunden
Episode Artwork

331. Komt je elektriciteit fout uit het stopcontact?

Over gelijkstroom en wisselstroom.
6.5.202110 Protokoll, 40 Sekunden
Episode Artwork

330. Waarom moeten we meer nadenken over vuur?

De mens vereerde het eeuwen lang en bouwde er zelfs tempels voor. Vandaag hebben we het echter getemd en ontbreekt het ontzag ervoor. We hebben het over vuur! Prof. Ignaas Devisch (UGent) legt uit waarom we dat vuur beter herontdekken! Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Filosoof en vuurkenner: prof. dr. Ignaas Devisch. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2.5.202123 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

329. Waarom hebben jongeren het zo moeilijk tijdens corona?

De covidpandemie zette een stop op ons sociaal leven. Velen van ons voelen de impact op ons psychisch welzijn. Vooral jongeren zijn er slecht aan toe. Psycholoog Inez Germeys (KU Leuven) legt je uit dat dat geen aanstellerij is. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.4.202113 Protokoll, 56 Sekunden
Episode Artwork

328. Hebben Samoerai echt bestaan?

Je hebt ooit al wel van Samoerai gehoord: heldhaftige Japanse krijgers, gedreven door een code van moed en eer, die liever zelfmoord zouden plegen dan in de handen te vallen van de vijand. Maar... hoeveel is daar echt van waar? We doken samen met Japanoloog Andreas Niehaus (UGent) in de geschiedenis op zoek naar het ware verhaal! Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Japanoloog en Samoeraikenner: prof. dr. Andreas Niehaus. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
25.4.202127 Protokoll, 7 Sekunden
Episode Artwork

327. Wat heb ik aan economische groei?

Je hoort het wel vaker in het nieuws: een economie die groeit is een goede zaak. Maar waarom is dat zo? En wat merk jij daar persoonlijk van? Econoom Willem Vanlaer (UHasselt) legt je stap voor stap uit wat het bruto binnenlands product nu eigenlijk inhoudt en waarom we die groei nu net nodig hebben. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.4.202113 Protokoll, 32 Sekunden
Episode Artwork

326. Laten we jonge vluchtelingen in de steek?

Worden niet begeleide minderjarig vluchtelingen in de steek gelaten
18.4.202130 Protokoll, 38 Sekunden
Episode Artwork

325. Zitten onze boeren binnenkort zonder bruikbare grond?

Over vruchtbare grond en bodemerosie.
15.4.202112 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

324. Waarom komen buitenlanders naar België?

over de migratiegeschiedenis van België
10.4.202116 Protokoll, 28 Sekunden
Episode Artwork

323. Wie gaat de coronafactuur betalen?

Wie betaalt de coronafactuur?
8.4.202112 Protokoll, 29 Sekunden
Episode Artwork

322. Is het raar dat jongeren zich soms eenzaam voelen?

Jongeren hebben veel sociale contacten: op school, in de sportclub of muziekschool en op social media. Toch voelen heel wat jongeren zich eenzaam. Niet zo heel erg als dat af en toe gebeurt, maar chronische eenzaamheid kan veel kapotmaken. Dr. Marlies Maes, psychologe aan de KU Leuven, laat zien hoe het mis kan lopen. En wat je eraan kan doen. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Psycholoog: dr. Marlies Maes. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.4.202122 Protokoll, 6 Sekunden
Episode Artwork

321. Welk coronavaccin is het beste?

Astrazeneca, Pfizer/bioNtech, Moderna,... Er zijn gelukkig al verschillende covidvaccins op de markt om de pandemie te bestrijden. Maar werken die allemaal op dezelfde manier? En welk covidvaccin is het beste? Vaccinoloog Corinne Vandermeulen (KU Leuven) helpt enkele vaccinatiemythes de wereld uit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1.4.202113 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

320. Moeten wetenschappers vaker twijfelen?

Over het belang van twijfelen.
28.3.202119 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

319. Zijn vrouwen linkser dan mannen?

Er heerst een idee dat vrouwen zorgzamer en zachter zijn dan mannen. Geen probleem, zou je denken, maar die gender bias zou wel eens een rol kunnen spelen in de politieke keuzes die je maakt, bijvoorbeeld tijdens verkiezingen. Politicoloog Robin Devroe (UGent) legt je uit hoe dat werkt. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
25.3.202113 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

318. Is er iets mis met sexy vrouwen in reclame?

Over objectificatie, seksualisering en pornoficatie.
21.3.202122 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

317. Moet je 2 liter water per dag drinken?

Over hydratatie en dehydratatie.
18.3.202112 Protokoll, 21 Sekunden
Episode Artwork

316. Mag je baby's genetisch manipuleren?

Genetische manipulatie... het is een wetenschap die enorm fascineert en tegelijkertijd doet huiveren. Je denkt misschien aan planten die we genetisch manipuleren om bijvoorbeeld droogteperiodes beter te doorstaan, maar wist je dat we ook het DNA van mensen kunnen veranderen met de Crispr/Cas-technologie? Zou jij aan je genen laten morrelen om jezelf te 'verbeteren'? Of.. aan de genen van je kinderen? Je hebt waarschijnlijk heel wat tegenargumenten. Techniekfilosoof Lode Lauwaert (KU Leuven) legt je uit dat die tegenargumenten op wankele schroeven staan. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Techniekfilosoof: prof. dr. Lode Lauwaert. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
14.3.202123 Protokoll, 47 Sekunden
Episode Artwork

315. Hoe hoog kun je een wolkenkrabber bouwen?

Beeld je eens in: een wolkenkrabber die zo hoog is dat je de top niet meer kan zien! Onvoorstelbaar, maar volgens professor Bram Vandoren (UHasselt) ook perfect mogelijk. Waarom bouwen architecten en ingenieurs dan niet zulke gebouwen? Dat hoor je in de volgende podcast! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11.3.202110 Protokoll, 55 Sekunden
Episode Artwork

314. Waarom verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen?

Gelijk loon voor gelijk werk! Het is een principe dat al sinds het onstaan van de EEG, de voorloper van de Europese Unie, bestaat. En toch sluipen er nog steeds discriminerende maatregelen binnen ons beleid als het gaat om inkomen. Waar komt het principe vandaan en waarom is het zo moeilijk om de loonkloof te dichten? Petra Foubert (UHasselt) heeft met expertises in Europees én sociaal recht de perfecte achtergrond om hierop een antwoord te geven. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Deskundige in Europees en sociaal recht: prof. dr. Petra Foubert. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.3.202122 Protokoll, 25 Sekunden
Episode Artwork

313. Waarom is een parlement vol witte mannen ondemocratisch?

Over genderquota in de politiek.
4.3.202113 Protokoll, 1 Sekunde
Episode Artwork

312. Waarom is het zo moeilijk om het weer te voorspellen?

Over het voorspellen van het weer.
28.2.202127 Protokoll, 20 Sekunden
Episode Artwork

311. Waarom wint de snelste niet altijd Olympisch goud?

Over het belang van de sportpsycholoog.
25.2.202113 Protokoll, 34 Sekunden
Episode Artwork

310. Is het West-Vlaams ook een taal?

We hebben allemaal op school het Standaardnederlands of het Algemeen Nederlands geleerd. Maar... Waarom is dat Standaardnederlands nu net het Standaardnederlands? Waarom spreken we met zn allen niet Antwaaarps, of Lemburgs of West-Vloams? Is het West-Vlaams eigenlijk wel een taal? We duiken samen met dr. Raf Van Rooy, taalhistoricus, in de taalgeschiedenis. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Wetenschapper en taalliefhebber: dr. Raf Van Rooy. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.2.202125 Protokoll, 59 Sekunden
Episode Artwork

309. Should flying be prohibited?

Travelling vs climate change
18.2.202115 Protokoll, 24 Sekunden
Episode Artwork

308. Is dat schilderijtje van je bomma eigenlijk een echte Vermeer?

Over hoe je een authentiek werk onderscheid van een vervalsing
14.2.202126 Protokoll, 25 Sekunden
Episode Artwork

307. Ben jij wel 100 % hetero?

Over het genderspectrum.
11.2.202113 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

306. Waarom is het monster van Loch Ness nog niet gevonden?

We hebben ze allemaal wel eens gezien: de beroemde foto uit 1933 van een schim die opduikt uit het meer van Loch Ness. Sindsdien hebben honderden ooggetuigen beweerd het monster van Loch Ness te hebben gezien. Wetenschappers hebben echter nog steeds niets gevonden... hoe komt dat? En hoe zoeken zij naar dit onvindbare wezen? Marien geoloog David Van Rooij (UGent) neemt je mee naar de diepe waterkrochten in de Schotse highlands! Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Wetenschapper en Nessie-fan: prof. dr. David Van Rooij. Redactie en storytelling: Jasmin Danckers. Klank en muziek: Céline Ottenburgh. Presentatie: Tom De Cock. Eindredactie: Katleen Bracke. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.2.202123 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

305. Is kernfusie de energiebron van de toekomst?

In kerncentrales worden atoomkernen gesplitst om veel energie te produceren, maar ook veel gevaarlijk radioactief kernafval. Bij kernfusie daarentegen worden atoomkernen samengesmolten. Ook hierbij komt enorm veel energie vrij, maar zonder het langlevend radioactief kernafval. En... we kunnen dit al! Waarom passen we het dan nog niet grootschalig toe? Luister naar het volgende college met expert nucleaire energie Wouter Schroeyers! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.2.202116 Protokoll, 8 Sekunden
Episode Artwork

304. Gaan de lichten uit als we alle kerncentrales sluiten?

De sluiting van de kerncentrales zijn voer voor heel wat verhitte discussies. In 2025 moeten de kerncentrales in België sluiten, dat heeft de federale regering beslist. Maar hoe realistisch is dat? Zullen we tekort aan stroom hebben op windloze dagen en zal het licht uitgaan? Zal de CO2-uitstoot gigantisch stijgen? Moet België elektriciteit uit het buitenland importeren? Hebben we genoeg groene energie? Komt er een windmolen in jouw achtertuin? Gaat je energiefactuur verdubbelen? Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
31.1.202132 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

303. Is privacy passé?

Wat is privacy eigenlijk? Het recht op alleen zijn? Of geheimen hebben? En is dat ook effectief een grondrecht? Een grondrecht dat nu misschien op losse schroeven staat? Prof. dr. Paul De Hert is jurist aan de VUB en geeft een korte geschiedenis én stand van zaken van privacy. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.1.202117 Protokoll, 20 Sekunden
Episode Artwork

302. Hoe kan een vertaling de wereld veranderen?

De Verlichting in de 18e eeuw gaf ons een focus op rede in plaats van bijgeloof, de scheiding tussen kerk en staat, burgerrechten en zoveel meer.. allemaal fundamenten waarop onze moderne samenleving is gebouwd. Maar heb je er ooit al bij stilgestaan dat deze beweging nooit zo ver verspreid had geweest zonder vertalers en vertalingen? Wat als de lessen van Descartes enkel maar in het Frans bestonden of de boeken van Adam Smith enkel in het Engels? Prof. Anneleen Spiessens (UGent) toont het onmisbare belang van een van de meest onzichtbare drijfkrachten van de geschiedenis: vertalers. Deze podcast is een concept van Universiteit van Vlaanderen. Vertaalwetenschapper: prof. dr. Anneleen SpiessensRedactie en storytelling: Jasmin DanckersKlank en muziek: Céline OttenburghPresentatie: Tom De CockEindredactie: Katleen Bracke Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van Knack, VRT en de Vlaamse overheid. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.1.202128 Protokoll, 15 Sekunden
Episode Artwork

301. Helpt sushi tegen Alzheimer?

Wist je dat de kans 1 op 5 is dat je in je leven aan een vorm van dementie zal lijden? Gelukkig is de wetenschap druk in de weer om die kans te verkleinen. Melissa Schepers onderzoekt als neurowetenschapper aan de UHasselt de wonderlijke effecten van zeewier, want dat zou Alzheimer zelfs kunnen voorkomen. Sushi als medicijn? Klinkt niet verkeerd. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.1.202114 Protokoll, 29 Sekunden
Episode Artwork

301. Hoe kom je van je nachtmerries af?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Ken je dat, een nachtmerrie die telkens terugkomt, bezweet wakker worden en nog steeds narillend van emotie. Misschien wil die nachtmerrie je wel iets vertellen en gaat ie weg als je je interne demonen aanpakt. Of misschien zijn het gewoon je gedachten die ongecontroleerd naar boven drijven tijdens je slaap. Hoe het ook zij, dr. Jaap Lancee (Universiteit Amsterdam) weet je er meer over te vertellen! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.1.202114 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

299. Waarom werken antibiotica niet meer?

Doodgaan aan een snijwonde? 'Onzin', denk je misschien. Maar als we ons gebruik van antibiotica niet terugschroeven, kan dat doemscenario wel eens heel snel werkelijkheid worden. Hoe resistentie precies werkt en wat daaraan te doen valt, hoor je van infectioloog Janneke Cox (UHasselt). Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
14.1.202114 Protokoll, 55 Sekunden
Episode Artwork

298. Waarom zijn broodje aap verhalen zo hardnekkig?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Het ei van Columbus, de ridder zonder hoofd of Rembrandt's racefiets,... Iedereen kent wel een broodje-aap-verhaal. Soms is het overduidelijk dat deze verhalen niet waar zijn, soms twijfelen we ondanks de onwaarschijnlijkheid aan de feiten. Hoe komt het dat deze verhalen tóch blijven circuleren? Dr. Peter Burger (Universiteit Leiden) deed er onderzoek naar! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.1.202116 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

297. Waarom val ik niet af, ook al sport ik 3 keer per week?

Vraag jij je soms af waarom de kilo's er niet afvliegen terwijl je wel drie keer per week sport of enkel slaatjes eet? Prof. dr. Dominique Hansen (UHasselt) is als fysioloog de geknipte man om ons gevecht met de weegschaal te analyseren. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.1.202117 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

296. Hoe vind je een gecrasht vliegtuig in de oceaan?

Vliegtuigen die neerstorten in de oceaan zijn niet zo gemakkelijk terug te vinden. Slechts 5% van de oceaanbodem is gekarteerd. Hoe gaan onderzoekers dan te werk? Dat hoor je van marien geoloog David Van Rooij! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
30.12.202017 Protokoll, 3 Sekunden
Episode Artwork

295. Mag je straks geen eigen kleren meer hebben?

Consumeren is een vervuilende zaak. Elk jaar belanden tonnen afval op de afvalberg. Als we onze mooie planeet mooi willen houden, moeten we onze mentaliteit wat betreft consumeren veranderen. En ook onze productieprocessen. Gelukkig zijn daar heel wat haalbare modellen voor. Milieu-econoom Tom Kuppens vertelt je dat duurzaamheid niet noodzakelijk duurder hoeft te zijn. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.12.202014 Protokoll, 14 Sekunden
Episode Artwork

294. Wat is het evolutionair nut van tongzoenen?

Weet jij waar tongzoenen vandaan komt? Ooit gedacht dat het iets met vogels te maken zou kunnen hebben? Volgens professor Van Hooff is er wel degelijk een connectie. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.12.202012 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

293. Helpt een sporthorloge als je aan je conditie wil werken?

Heb jij ook zo'n sporthorloge aan de pols? En weet je ook niet helemaal wat al die hartslagzones betekenen? Prof. dr. Bert Op 't Eijnde is sportfysioloog aan de UHasselt en geeft je de beste handleiding die je je kan inbeelden. Na dit college ben je je eigen sportcoach en weet je als geen ander hoe je kilo's verliest en conditie kweekt. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.12.202017 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

292. Hoe vertel jij een onvergetelijk verhaal?

"Dit was mijn spreekbeurt". Een slechtere afsluiting van een presentatie is eigenlijk niet denkbaar. Neerlandicus Martijn Wackers (TU Delft en Leiden) weet alles over presenteren en leert je – met zijn eigen college als live-demonstratie – hoe je dan wél een onvergetelijk verhaal vertelt. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.12.202015 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

291. Kan je jezelf afleiden van pijn?

Je hebt een pijntje maar je wil niet meteen naar pijnstillers grijpen? Bestaat er een manier om dan beter met je pijn om te gaan? En lukt dat ook voor chronische pijnpatiënten? Prof. Anneleen Malfliet (VUB) legt uit hoe pijn precies werkt op je brein. No brain, no pain! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.12.202010 Protokoll, 11 Sekunden
Episode Artwork

290. Is epo een medicijn tegen langzaam fietsen?

Stel: je traint zes keer per week, hebt de meest aerodynamische fiets en volgt het allerbeste dieet. Toch ben je niet de beste wielrenner... Misschien is epo dan de oplossing. Maar werkt dit goedje eigenlijk wel? Hoogleraar farmacologie Adam Cohen (Universiteit Leiden) legt uit waarom hij daaraan twijfelt. Wil je geen enkel Universiteit van Vlaanderen-college, abonneer je dan nu! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6.12.202013 Protokoll, 42 Sekunden
Episode Artwork

289. Leven Belgische voetbalclubs boven hun stand?

Boekhouders van Belgische voetbalclubs zien elk jaar miljoenen en miljoenen euro's passeren. Toch komen diezelfde clubs bij de minste tegenslag in financieel vieze papieren. Prof. dr. Wim Lagae, sporteconoom aan de KU Leuven, neemt ons mee in de speciale wereld van het voetbal om dat uit te zoeken. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.12.202014 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

288. Hoe versla je stress?

Stress hebben we allemaal weleens. Het is druk op je werk, er komt een examen aan of je hebt ruzie met één van je beste vrienden. Dan denk je misschien dat een avond ontspannen je stress wel op kan lossen. Helaas: volgens Ad Vingerhoets van de Universiteit van Tilburg is dit niet genoeg. Hij vertelt wat je echt kunt doen om je stress te beperken. Krijg je niet genoeg van onze podcasts? Abonneer je en je mist nooit meer een aflevering! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.11.202013 Protokoll, 8 Sekunden
Episode Artwork

287. Hoe komt het dat alles bestaat uit sterrenstof?

We are stardust, zong Joni Mitchell 50 jaar geleden. En hoewel Joni geen sterrenkundige was, had ze gelijk! Wie dit wetenschappelijk kan onderbouwen is astrofysicus Conny Aerts (KU Leuven). In een boeiend betoog dat tot de verbeelding spreekt, kom je te weten hoe sterren imploderen of exploderen en daarbij sterrenstof het universum in katapulteren. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.11.202014 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

286. Waar komt onze obsessie met Hobbits vandaan?

The Lord of the Rings is een van de populairste verhalen ooit. Al heb je de boeken niet gelezen, de kans is groot dat je weleens een van de films hebt gezien. Maar is het gewoon een goed verhaal, of zit er meer achter onze obsessie met de wereld van schrijver J.R.R. Tolkien? Filmwetenschapper Dan Hassler-Forrest (Universiteit van Amsterdam) vertelt dat als je er vanuit een Freudiaans perspectief naar gaat kijken je de films nooit meer hetzelfde ziet... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Abonneer je dan, en je mist geen enkele aflevering! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.11.202015 Protokoll, 35 Sekunden
Episode Artwork

285. Zwemmen er in 2048 geen vissen meer in de oceaan?

Honderd jaar geleden zaten de zeeën en oceanen nog vol vis en zwommen er zelfs soorten rond van enkele meters groot! Nu is het minder goed met het visbestand gesteld. Marien bioloog Filip Volckaert (KU Leuven) legt je uit hoe dat komt en wat wetenschappers daaraan doen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.11.202014 Protokoll, 52 Sekunden
Episode Artwork

284. Kan een computer een rechter vervangen?

Krijgt iedereen die iets mispeuterd heeft altijd een eerlijke straf? Wat als we rechters zouden vervangen door computers? Die laten zich niet leiden of misleiden door het engelengezicht van een wrede psychopaat, maar ook niet door de onbeleefde blik van een straatboefje. En dus... zijn computers misschien wel betere rechters? Hoogleraar recht en informatica Jaap van den Herik (Universiteit Leiden) onderzoekt of computers recht kunnen spreken en zo ja, of ze ook een eerlijkere straf geven dan een mens. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
15.11.202012 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

283. Moet je altijd betalen als je een erfenis krijgt?

Wanneer je sterft, worden je erfgenamen belast met belastingen op hetgeen jij nalaat. Geen pretje natuurlijk, want het kapitaal dat je je leven lang bijeen hebt gespaard voor je nakomelingen gaat daardoor plots flink slinken. Laten we alle emoties die we daarbij voelen even achterwege laten en kijken wat de wetenschap daarover zegt, met prof. Ayfer Aydogan (UHasselt en UAntwerpen). Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.11.202014 Protokoll, 35 Sekunden
Episode Artwork

282. Waarom is een industrieterrein ook een natuurgebied?

Waar ga jij heen als je zin hebt om even in de natuur te zijn? Vast niet naar het stadscentrum. Toch is er ook genoeg flora en fauna in de stad te vinden. Bioloog Jelle Reumer van de Universiteit Utrecht vraagt zich af wat we onder natuur verstaan. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8.11.202013 Protokoll, 52 Sekunden
Episode Artwork

281. Wat doet mishandeling met een kinderbrein?

De gevolgen van kindermishandeling zijn niet te onderschatten. Zelfs tientallen jaren na de feiten kunnen slachtoffers nog last hebben van angsten, nachtmerries en psychosomatische klachten. Het trauma verankert zich in je lijf. Prof. Peter Adriaenssens zoomt in op het kinderbrein en legt uit waarom volwassenen nog steeds kunnen lijden onder hun jeugdtrauma. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.11.202015 Protokoll, 4 Sekunden
Episode Artwork

280. Waarom wordt data in de toekomst je belangrijkste bezit?

De hoeveelheid data op internet groeit gigantisch snel en verandert zienderogen ook onze economie. Van wie is die data en wie profiteert daarvan? In dit college legt prof. dr. Erik Mannens (Universiteit Gent) het uit en stelt hij dat je in de toekomst misschien wel geld kunt verdienen met je data. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1.11.202017 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

279. Hoe racistisch en seksistisch zijn computers?

Ieder mens heeft vooroordelen. Maar hebben computers en smartphones dat ook? In dit college duikt Nathalie Smuha (KU Leuven) in de wereld van discriminatie en seksisme in algoritmes. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.10.202014 Protokoll, 49 Sekunden
Episode Artwork

278. Hoe herken je een psychopaat?

Psychopathie is geen zwart-witverhaal maar een spectrum dat voor iedereen van toepassing is. 1% van de bevolking scoort erg hoog op dat spectrum, een kleiner percentage daarvan is ronduit gevaarlijk. Hoe herken je een psychopaat en hoe ga je daarmee om? Dat hoor je van prof. Kasia Uzieblo (VUB en Forensische Zorgspecialisten) in dit college! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.10.202015 Protokoll, 51 Sekunden
Episode Artwork

277. Kun je verliefd worden op je broer?

Cleopatra was naar verluidt getrouwd met haar eigen broer en ook voor de Habsburgse adel was een gezin stichten met familieleden niet vreemd. Dit gebeurde veelal om politieke redenen. Nu die 'rationele' beweegredenen hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe romantiek, stellen we ons de vraag 'Kun je verliefd worden op je broer?'. Gedragsecoloog Wendt Müller (UAntwerpen) gaat dieper in op inteelt en de gruwelijke gevolgen daarvan. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.10.202014 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

276. Hoe krijg jij je eerste baan?

Leuk, diploma op zak maar wat dan? De banen liggen niet bepaald voor het oprapen.. Hoe je toch het beste voorbereid de arbeidsmarkt opstapt vertelt Dr. Jos Akkermans, gedragseconoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam, jou! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
18.10.202016 Protokoll, 51 Sekunden
Episode Artwork

275. Waarom zijn we zo zeker dat de big bang echt is gebeurd?

Velen onder ons geloven dat de aarde samen met alle andere planeten en zonnestelsels ontstaan is door de big bang. Maar hoe zijn we daar zo zeker van? Omdat enkele proffen ons dat vertellen? Neen hoor, er bestaan heel veel bewijzen dat de oerknal echt heeft plaatsgevonden. Deeltjesfysicus Karel Van Acoleyen (UGent) neemt je mee, 14 miljard jaar in het verleden. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
15.10.202013 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

274. Hoe zorg je dat je een groter stuk taart krijgt dan je vrienden?

KEUZE VAN DE REDACTIE - We zijn dagelijks bezig met het verdelen van bijvoorbeeld eten, tijd of geld. Hoe zorg je er nou voor dat je bij zo’n verdeling zélf het grootste deel krijgt? Daarvoor zijn verschillende strategieën mogelijk. Sociaal psycholoog Ilja van Beest (Universiteit Tilburg) legt je in dit college precies uit hoe je het beste kunt onderhandelen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11.10.202016 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

273. Waarom is je eerste herinnering een verzinsel?

Je weet waarschijnlijk niets meer van je eerste verjaardagsfeestje of andere vroege herinneringen. En de dingen die je je meent te herinneren, zoals je eerste woorden, werden later waarschijnlijk ingefluisterd door je ouders. Neuroloog Sebastiaan Engelborghs (VUB en UAntwerpen) bestudeert het kinderbrein en legt je haarfijn uit waarom je je niets herinnert uit je babytijd. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8.10.202013 Protokoll, 59 Sekunden
Episode Artwork

272. Begon al het leven bij een steen?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Inge Loes Ten Kate (Universiteit Utrecht) was een van de gelukkige wetenschappers die op zoek mocht naar leven op Mars. Maar hoe doe je zoiets? En wat kenmerkt leven eigenlijk? Hoe kwam het eerste leven op ónze planeet terecht? Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.10.202016 Protokoll, 35 Sekunden
Episode Artwork

271. Waarom moet elke volwassene kinderboeken lezen?

Hoe lang is het geleden dat jij nog eens een kinderboek hebt vastgepakt? Hopelijk niet te lang, want literatuurwetenschapper Vanessa Joosen (UAntwerpen) is er heilig van overtuigd dat pakweg een Harry Potter per week goed voor je is. Waarom dat zo is, kwam ze ons graag vertellen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1.10.202017 Protokoll, 24 Sekunden
Episode Artwork

270. Waarom zijn spijkerbroeken de standaard geworden?

Grote kans dat je er één in je kast hebt, of op dit moment zelfs aanhebt: een spijkerbroek. De geschiedenis van de jeansbroek is opmerkelijk. Waarom werd die eenvoudige broek zo'n belachelijk groot succes? Designhistoricus Timo de Rijk van de TU Delft vertelt je in deze podcast alles over dit beroemde kledingstuk! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.9.202015 Protokoll, 11 Sekunden
Episode Artwork

269. Wat is die piep in mijn oren?

Je hebt misschien al eens last gehad van een pieptoon na een concert of een tuut in je oren die vanuit het niets opduikt en even onverwacht weer verdwijnt. Waarom hoor je een piep en waar komt die vandaan? Audiologe Laure Jacquemin (UAntwerpen) kijkt in onze oorschelp om het mysterie te achterhalen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
24.9.202012 Protokoll, 48 Sekunden
Episode Artwork

268. Is een koude douche 's morgens nu echt zo gezond?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Van een ijskoude douche in de ochtend ben je misschien wel in één keer goed wakker, maar is zo'n ijzige plens water in je gezicht ook gezond? Even kort te kou te trotseren, wordt steeds populairder. Denk ook maar aan de Wim Hof-de ijsman-methode of de cabines cryotherapie, waar je je gedurende drie minuten blootstelt aan -110 graden. En wat met de klassieke sauna? Thermofysioloog Hein Daanen (Vrije Universiteit Amsterdam) onderzoekt hoe ons lichaam reageert op extreme koude én warmte. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.9.202016 Protokoll, 38 Sekunden
Episode Artwork

267. Wat is het nut van cultuur?

Politici snijden weleens in de cultuuruitgaven. Erg jammer, want cultuur is superbelangrijk en niet enkel cultuurliefhebbers hebben er baat bij. Hoogleraar cultuurmanagement Annick Schramme (UAntwerpen) gaat dieper in op de verschillende facetten van cultuur en hun nut. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.9.202017 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

266. Kunnen we zien met onze ogen dicht?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Er zijn blinden die zonder stok, hond of andere begeleiding stappen, fietsen en zelfs lopen en nooit ergens tegenaan botsen! Hoe zij dat doen? Min of meer zoals vleermuizen: geluiden uitzenden en dan heel goed luisteren naar de echo. Hoogleraar akoestiek Maarten Hornikx van de Technische Universiteit Eindhoven legt uit hoe deze superkracht werkt. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.9.202015 Protokoll, 31 Sekunden
Episode Artwork

265. Hoe weten wetenschappers hoe oud de ijsmummie Ötzi is?

Op 19 september 1991 vonden twee Duitse bergwandelaars een mummie in de Italiaanse Ötztaler Alpen. Archeologen noemden hem Ötzi en verklaarden dat hij ongeveer 5300 jaar geleden leefde. Maar hoe weten zij dat? Geoloog Patrick Degryse (KULeuven) neemt je mee naar de wondere wereld van koolstofdatering. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.9.202011 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

264. Waarom is het zo moeilijk om van je slechte gewoontes af te komen?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Ik hoorde ooit van een ondernemer dat het geheim van succes ligt in consistentie. Dat is ergens logisch. Je moet trouwens ook consistent sporten om atletisch te worden of consistent oefenen om een goede pianist te zijn. Maar waarom is het dan zo moeilijk om goede gewoontes op te nemen? Of omgekeerd, om van slechte gewoontes af te komen? Gedragswetenschapper Marieke Adriaanse van de Universiteit van Utrecht geeft je de sleutel. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6.9.202016 Protokoll, 1 Sekunde
Episode Artwork

263. Waarom is levenslang niet levenslang?

Levenslange opsluiting is de zwaarste straf in België en voorbehouden aan de ergste criminelen en misdrijven. Maar wil dat zeggen dat zij werkelijk hun leven lang achter gesloten deuren zullen zitten? Niet altijd. Hoe dat komt hoor je van hoogleraar criminologie Kristel Beyens (VUB). Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.9.202015 Protokoll, 43 Sekunden
Episode Artwork

258. Waarom is glas het grootste mysterie van de natuurkunde?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Je weet het misschien niet, maar glas is een superboeiend materiaal. Het gedraagt zich als een vaste stof, maar als je goed kijkt, is het eigenlijk een vloeistof. Hoe dit komt, is zo'n beetje HET mysterie binnen de natuurkunde. Liesbeth Janssen (TU Eindhoven) is er bijna achter hoe het zit én hoe deze kennis kan helpen om ziektes als kanker beter te begrijpen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
30.8.202017 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

257. Waarom blijven voetbaltalenten best in België?

Elk jaar zijn er jonge voetballers die de lokroep van het buitenland niet kunnen weerstaan. Clubs in Engeland, Frankrijk en Nederland staan te springen om de Rode Duivels van morgen in te lijven, maar komt het wel zo ver? Of blijven onze talenten best wat langer in België? Wij vroegen het aan Matteo Balliauw, sporteconoom aan de UAntwerpen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
27.8.202013 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

256. Waarom kloppen de verhalen die jij vertelt vaak niet?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Verdenk jij je vrienden ervan dat ze wel eens verhalen vertellen die niet helemaal kloppen? Ga dan ook eens bij jezelf te rade, want volgens prof.dr. Noelle Aarts (WUR, Communicatie) kloppen de verhalen die wij elkaar de godganse dag vertellen vaak niet. Of valt het bij jou toch allemaal wel mee? Test jezelf in dit college. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.8.202015 Protokoll, 5 Sekunden
Episode Artwork

255. Hoe kunnen we voorspellen hoe warm het gaat worden op aarde?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Wat heerlijk, dat je in september nog met 30 graden op het strand kunt liggen. Toch? Gewoon een lekkere uitschieter. Of heeft het te maken met klimaatverandering en moeten we ons zorgen gaan maken? Herman Russchenberg (TU Delft) geeft opheldering en vertelt je – rekening houdend met een kleine foutmarge – ook wat we kunnen verwachten op lange termijn. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.8.202015 Protokoll, 28 Sekunden
Episode Artwork

254. Kan je blind worden van je beeldscherm?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. "Niet te lang televisie kijken, want daar krijg je vierkante ogen van", zei je moeder vroeger vaak vast. En daar heeft ze best gelijk in gehad. Misschien niet letterlijk vierkant, maar beeldschermen tasten letterlijk de vorm van onze ogen aan. Daardoor gaan we steeds slechter zien en neemt het aantal mensen met slechte ogen in rap tempo toe. In dit college vertelt oogarts Caroline Klaver (Erasmus MC & Radboudumc) hoe jouw schermpje je ogen aantast en wat we er in deze moderne computertijd tegen kunnen doen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.8.202014 Protokoll, 10 Sekunden
Episode Artwork

253. Bestaan bijna-dood-ervaringen?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Wetenschappelijk onderzoek naar bijna-dood-ervaringen is zelfs een keer in The Lancet gepubliceerd. Is er dan daadwerkelijk vuur in dat rokerig wetenschappelijk schijngebied? Dr. Herman de Regt van Tilburg University analyseert deze ervaringen in dit college met een kritische blik en eeuwen aan filosofische kennis. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2.8.202017 Protokoll, 4 Sekunden
Episode Artwork

252. Waarom is de Aarde niet bijzonder?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Wat hebben wij een geluk dat we de Aarde hebben. Niet te warm, niet te koud. Een mooie ster als zon, een gezellige maan die om ons heen cirkelt. Eén uit de duizend, als je het ons vraagt. Maar is onze planeet wel zo speciaal? Of vinden we nog vele andere bewoonbare planeten om ons heen? Wij vroegen het aan Daphne Stam, ruimtewetenschapper aan de TU Delft. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.7.202018 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

251. Is biologisch echt beter?

Als je aan biologische landbouw denkt, denk je misschien aan groene weiden, volle smaken en koeien die er net iets gelukkiger uitzien. Maar niet alles wat biologisch is, is ook echt beter. Expert gewasbescherming Pieter Spanoghe (UGent) laat zien dat het gras niet steeds groener is aan de biologische kant. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.7.202017 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

250. Hoe is iemand die honderd keer per dag zijn handen wast te helpen?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. We hebben tijdens de coronacrisis het belang ingezien van regelmatig je handen wassen. Maar wat als je niet kan stoppen met je handen wassen en je wel 100 keer per dag voor een kraantje staat te schrobben? Professor Damiaan Denys van de Universiteit van Amsterdam is expert in dwangstoornissen. Luister maar een keer (of 100). Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.7.202010 Protokoll, 17 Sekunden
Episode Artwork

249. Zijn homo's verantwoordelijk voor corona?

Viel je 500 jaar geleden op hetzelfde geslacht? Dan moest je heel voorzichtig zijn. De middeleeuwse samenleving was immers niet mals voor homoseksuelen. Gelukkig is die tijd voorbij en zijn we nu allemaal supertolerant. Of toch niet? Genderhistoricus Jonas Roelens (UGent) neemt je mee naar het Brugge van weleer en trekt enkele interessante parallellen met nu. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.7.202014 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

248. Hoe kun je zien hoe laat iemand vermoord is?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Bijvoorbeeld op de vraag 'Hoe kun je zien hoe laat iemand vermoord is?'. Er bestaat een hele wetenschap rond die zich daarmee bezighoudt: de taphonomie, oftewel de leer van hoe een lichaam ontbindt. Luister maar naar hoogleraar in de forensische biofysica Maurice Aalders van de Universiteit van Amsterdam. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.7.202015 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

247. Is wetenschappelijk onderzoek minder degelijk sinds COVID-19?

Sinds corona lijken wetenschappers elkaar (en hun onderzoek) zowat dagelijks tegen te spreken. Mondmaskers zouden al dan niet nuttig zijn, een oud medicijn tegen malaria zou al dan niet ingezet kunnen worden tegen corona... Wil dat zeggen dat ze zo gehaast zijn om een remedie tegen corona te vinden dat ze hun onderzoek niet meer degelijk doen? Prof. dr. Philippe Jorens is onderzoeker aan de UAntwerpen én hoofd van de afdeling intensieve zorgen van UZA en analyseert kritisch wetenschappelijk onderzoek. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.7.202016 Protokoll, 14 Sekunden
Episode Artwork

246. Waarom denken zoveel mensen dat vroeger alles beter was?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Veel mensen doen het: nostalgisch terugkijken en het verleden romanticeren. Maar was vroeger alles echt beter? Of waarom denken zoveel mensen dat? Bart van Heerikhuizen, de meest geliefde socioloog aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt meer. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.7.202015 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

245. Kunnen make-up en tandpasta je cellen beschadigen?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord over schadelijke microplastics, maar wist je dat er ook nanoplastics bestaan? Die zijn nog kleiner. En ze zitten zelfs in make-up en tandpasta! Kunnen die dagdagelijkse spullen onze cellen beschadigen? Karen Smeets, moleculair toxicologe aan de UHasselt, kijkt samen met ons naar het kleinste van het kleinste. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2.7.202012 Protokoll, 52 Sekunden
Episode Artwork

244. Waarom is het eten van een bespoten appel geen probleem?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Is bespoten fruit ongezond? En omgekeerd: kan eten ons net helpen om gezond te eten? Onze Nederlandse collega's onderzochten het... Geen bezoekje aan de dokter maar gewoon even je koelkast opentrekken: gezonde voeding om ziekten te voorkomen. Waarom vooral chronisch zieke mensen hier baat bij gaan hebben, hoor je in dit college van toxicoloog Aalt Bast van de Universiteit van Maastricht. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.6.202014 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

243. Maakt Whatsapp ons taalgevoel kapot, fwa?

Jongeren die chatten, het doet soms zeer aan de ogen. Wat ze allemaal typen, kan je soms nog amper Nederlands noemen. Maakt Whatsapp ons taalgevoel kapot? Sociolinguïste Reinhild Vandekerckhove (UAntwerpen) dook in de wondere wereld van Whatsapp en Messenger op zoek naar een antwoord. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
25.6.202016 Protokoll, 35 Sekunden
Episode Artwork

242. Waarom voel je je soms slecht, terwijl je eigenlijk trots bent?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Soms ben je echt heel trots op iets wat je hebt gedaan of bereikt, en toch voel je je om één of andere reden ambetant. Wat is dat toch, wat je tegenhoudt om gewoon blij te zijn? Dr. Yvette van Osch is gedragswetenschapper aan de Universiteit van Tilburg en legt uit hoe dat komt. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.6.202017 Protokoll, 33 Sekunden
Episode Artwork

241. Kunnen we het coronavirus ooit overwinnen?

Het coronavirus hoeft waarschijnlijk geen introductie meer. Mochten ze ooit een film maken over het jaar 2020, zal dat kleine onding ongetwijfeld de superschurk spelen. We kunnen alleen maar hopen dat we in 2021 geen sequel voorgeschoteld krijgen. Hoe kunnen we dat in godsnaam vermijden? Filip Lardon is fysioloog aan de UAntwerpen en hij laat de blauwdruk van het meesterplan zien. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
18.6.202017 Protokoll, 26 Sekunden
Episode Artwork

240. Hoe schrijft een algoritme jouw nieuws bij elkaar?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Een algoritme dat een nieuwsbericht schrijft: misschien zie je het nog niet helemaal voor je, maar in de praktijk is dit allang aan de gang. Sander Wubben werkt aan een systeem dat computers de menselijke taal kan leren. Hij kan je dan ook alle ins en outs vertellen over de manier waarop algoritmes het nieuws kunnen brengen én of jij dit als lezer erg moet vinden. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
14.6.202017 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

239. Hoe leert een computer denken als Beethoven?

Computers kunnen snel rekenen, maar kunnen nooit onze genialiteit benaderen. Of wel? Computers kunnen al veel beter schaken dan wij en wie weet componeren ze binnenkort even goed als Beethoven. Hoe leert een computer al die dingen? Algoritme-expert Kenneth Sörensen (UAntwerpen) vertelt ons alles wat we moeten weten over deep learning. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11.6.202016 Protokoll, 49 Sekunden
Episode Artwork

238. Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt?

KEUZE VAN DE REDACTIE - We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is als we regelmatig bewegen. Maar prof. dr. Erik Scherder vertelt in dit college dat bewegen minstens zo belangrijk is voor je hersenen. Mensen die tussen hun vijftiende en vijfentwintigste erg actief waren, hebben op latere leeftijd veel minder last van dementie. Ook na je vijfentwintigste is bewegen - stevig doorfietsen of doorlopen is al genoeg - essentieel voor het functioneren van je brein. Waarom? Dat vertelt hij met een ongelooflijke passie voor zijn vak in deze podcast. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.6.202015 Protokoll, 43 Sekunden
Episode Artwork

237. Waarom bestaan er geen dieren met wielen?

De pracht van de natuur wordt tentoongesteld om je heen en in duizenden natuurdocumentaires. Als we dieper kijken, zien we echter een hele hoop dingen die beter hadden gekund. Designfoutjes zeg maar. Is de natuur dan toch niet zo feilloos als ze lijkt? Bioloog Raoul Van Damme bestudeert evolutie en verklaart waar die foutjes vandaan komen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.6.202015 Protokoll, 27 Sekunden
Episode Artwork

236. Waarom beschermen we liever een olifant dan een worm?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Is er een reden waarom het WWF een panda in het logo heeft gezet in plaats van een bedreigd insect bijvoorbeeld? Wij vroegen aan historicus Raf de Bont (Maastricht University) waarom we liever een olifant dan een worm beschermen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
31.5.202015 Protokoll, 59 Sekunden
Episode Artwork

235. Waarom is er niet één universele computerprogrammeertaal?

Programmeurs schrijven computerprogramma's in computertalen zoals Java en Python. Er bestaan nu al meer dan 700 programmeertalen en er komen er nog steeds bij. Waarom is dat zo? Zou het niet eenvoudiger zijn om alles in 1 taal te schrijven? Eenvoudiger wel, maar dat is maar de helft van het verhaal. Expert programmeren Viviane Jonckers (VUB) kijkt dieper naar de fundamentele bouwstenen van programmeertalen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.5.202018 Protokoll, 56 Sekunden
Episode Artwork

235. Word je van stress dik?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Hard werken aan een deadline gaat vaak gepaard met een zak chips, reep chocola of een calorierijke afhaalmaaltijd. Niet gek dat je soms het gevoel hebt dat je na een stressvolle periode meer aangekomen bent. Toch is die afhaalmaaltijd volgens hoogleraar en arts-endocrinoloog Liesbeth van Rossum (ErasmusMC) niet de enige boosdoener voor overgewicht. Wat doet stress met je lichaam en hoe kunnen de stresserende dikmakers zelfs uit een potje komen? Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
24.5.202016 Protokoll, 29 Sekunden
Episode Artwork

234. Waarom krijg je stress van thuiszitten?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Sneller last van een kort lontje tijdens deze quarantaineweken? Of een onrustig gevoel omdat het misschien nog heel lang gaat duren voor je weer met je vrienden op pad kunt? Dat is niet zo gek. Thuiszitten veroorzaakt stress. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder (Vrije Universiteit Amsterdam) legt vanuit zijn eigen huiskamer uit hoe dat komt. En gelukkig heeft hij ook wat tips om die stress een beetje te verminderen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.5.202017 Protokoll, 50 Sekunden
Episode Artwork

232. Hoe vernietig je met je spaargeld je eigen toekomst?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Misschien ben je wel vegetarisch, doneer je aan goede doelen en denk je daarmee enorm sociaal en bewust bezig te zijn. Maar, misschien ben je je ook van een heleboel dingen niet bewust. Weet jij eigenlijk wat er met jouw spaargeld gebeurt? En welke impact dit op de toekomst heeft? Een college vol "Echt??!"-momenten van onderzoeker Kellie Liket van Erasmus Universiteit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.5.202018 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

231. Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt?

Een knoop in je maag, vlinders in je buik... Uitdrukkingen genoeg over onze ingewanden. Maar wat is de wetenschap achter al die volkswijsheden? Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt? Gastro-enteroloog Heiko De Schepper van UAntwerpen neemt een kijkje in onze darmen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
14.5.202013 Protokoll, 25 Sekunden
Episode Artwork

230. Waarom kan de zeespiegel ook dalen wanneer ijskappen smelten?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. De klimaatverandering op aarde zorgt voor heel wat kopzorgen. Maar kloppen de rampscenario’s over zeespiegelstijging eigenlijk wel? Het is allemaal net iets ingewikkelder dan we denken, vertelt prof. dr. Bert Vermeersen, planeetwetenschapper aan de TU Delft. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.5.202016 Protokoll, 16 Sekunden
Episode Artwork

229. Moeten we bedreigde diersoorten nog wel redden?

Sommige soorten neushoorns zijn nog op één hand te tellen, panda's lijken niet zonder ons te kunnen overleven... Hoort het uitsterven van soorten niet gewoon tot de natuur? En moeten we bedreigde diersoorten dan nog wel redden? Evolutionair ecoloog Erik Matthysen (UAntwerpen) leidt ons door dit ethische dilemma. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.5.202017 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

228. Hoe hard moet je een kind aanpakken om er een topsporter van te maken?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Omdat de Nederlanders altijd veel te veel medailles halen op de Spelen, vroegen ze zich af hoe hard ze hun kinderen mogen pushen om topsporter te worden. Sportpsycholoog Gerald Weltevreden (Universiteit van Amsterdam) kwam het verlossende antwoord geven. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.5.202015 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

227. Ligt België binnenkort op de Noordpool?

Met de opwarming van de Aarde hopen we binnenkort misschien dat België op de Noordpool lag, zodat we niet meer levend verbranden wanneer we buitenkomen. Kan dat eigenlijk? Kan België ooit op de Noordpool liggen? Wij vroegen het aan David Van Rooij, mariene geoloog aan de UGent, en hij neemt ons mee naar een verre toekomst. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
30.4.202012 Protokoll, 42 Sekunden
Episode Artwork

226. Waarom zou je nog iets leren als je het ook kan Googelen?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Zo vroegen zij aan onderwijswetenschapper Tim Surma (Open Universiteit) of bakken informatie van buiten leren nog wel veel zin heeft nu Google op alles een antwoord heeft en het onmiddellijk ter beschikking stelt. Spoiler: iets leren is geen verloren moeite! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.4.202016 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

225. Zeggen we straks allemaal 'de meisje' en 'shtijl'?

Zeggen dat iets 'heel cool' is, verraadt meteen dat je niet meer zo hip bent. En 'hip' eigenlijk ook. Tegenwoordig moet je zeggen dat iets 'vies shtijl' is. Wat betekent dat en spreken we straks allemaal zo? Dat komt sociolinguïste Stefania Marzo (KU Leuven) allemaal uit de doeken doen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.4.202015 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

224. Waarom is de Lion King een fascistische film?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Zo namen ze de Disneyfilms eens onder de loep. Vele generaties kinderen groeien op met Disney. Maar zo ontschuldig is dat niet, zegt docent populaire cultuur Dan Hassler-Forrest (Universiteit van Amsterdam). Neem nu de leeuwenkoning: welke verborgen boodschappen gaan daarachter schuil? En met welk doel? Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.4.202018 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

223. Waarom zitten videogames vol met religie?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Zo vroegen ze zich af waarom videogames zo boordevol religie zitten? Tijdens dit verplicht isolement heb je misschien voor het eerste een videogame gespeeld? Of met je extra vrije tijd heb je nu eindelijk de kans om de leaderboards te beklimmen van je favoriete game? In dit college legt theoloog Frank Bosman, Universiteit van Tilburg, de wereld van de videogames onder de loep. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.4.202017 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

222. Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je écht iets wil leren?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Zo vroegen ze zich af hoe je het beste leert leren. Deze quarantaine periode is dé geschikte periode om nieuwe vaardigheden op te pikken. Maar 'leren leren' is niet zo evident. Gino Camp, onderwijskundige aan de Open Universiteit in Heerlen, geeft ons de do's-and-don'ts en legt ons uit Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je écht iets wil leren? Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.4.202014 Protokoll, 3 Sekunden
Episode Artwork

221. Waarom rijden nog niet alle auto's op waterstof?

Waterstof lijkt een goede kandidaat om te helpen naar een CO2-neutrale samenleving te gaan. Het is licht, geurloos, niet giftig én het produceert geen vervuilende stoffen. Waarom gebruiken we dit gas dan niet veel meer? Scheikundig ingenieur Tom Breugelmans (UAntwerpen) geeft antwoord. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.4.202015 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

220. Waarom doen pubers zo vaak domme dingen?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Wie pubers kent, of het zelf nog niet zo heel lang geleden was, weet het: pubers doen soms hele rare dingen. Domme dingen ook. Gevaarlijk. Hoe komt dat toch? Ontwikkelingspsycholoog Eveline Crone (Universiteit Leiden) bestudeert het puberbrein. En daar vindt ze ook het antwoord! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.4.202015 Protokoll, 40 Sekunden
Episode Artwork

219. Hoe wordt zonlicht elektriciteit?

In zowat elke straat vind je huizen met zonnepanelen op het dak. Misschien heb je er zelf ook op je dak liggen? Maar hoe werken die dingen eigenlijk? Hoe wordt zonlicht elektriciteit? Bart Vermang is er aan de UHasselt elke dag mee bezig en is dan ook dé man om het ons uit te leggen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2.4.202018 Protokoll, 1 Sekunde
Episode Artwork

218. Waarom zijn we niet goed voorbereid op de volgende pandemie?

KEUZE VAN DE REDACTIE De covid19-pandemie kwam voor de meesten van ons als een donderslag bij heldere hemel. Maar niet voor wetenschappers. Voor hen was de vraag niet of er een pandemie aankwam, maar wel wanneer. En ze wisten ook dat we er niet goed op voorbereid zouden zijn. Dat zeggen ze niet nu, achteraf, maar ook al jaren geleden. Luister maar naar het college van Universiteit van Nederland met viroloog Marion Koopmans, uit 2018... Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.3.202019 Protokoll, 8 Sekunden
Episode Artwork

217. Waar gaat licht naartoe als het donker wordt?

Al eeuwenlang boeit de natuur van het licht wetenschappers. Iets dat we zo vanzelfsprekend nemen, is eigenlijk een van de grootste en moeilijke mysterieën van de fysica. Is het een golf? Is het een deeltje? Deeltjesfysicus Steven Lowette geeft een antwoord op de vraag: Waar gaat licht naartoe als het donker wordt?' Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.3.202012 Protokoll, 47 Sekunden
Episode Artwork

216. Waarom verliest de mens het van de natuur op IJsland?

KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Zo vroegen ze zich af waarom de mens het verliest van de natuur op IJsland. Een uitstekende vraag, dus maakten wij er een podcast van. Dankzij de kennis van geohydroloog Roel Dijksma (Wageningen Universiteit), natuurlijk. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.3.202013 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

215. Waarom kost een Olékoek minder dan een Leo?

Stel je eens voor dat je een product op de markt brengt. Welke prijs zou je voor dat product vragen? Misschien niet te hoog, want wie zou het dan nog willen kopen? Maar ook niet te laag, want hoe geraak jij dan uit de kosten? Econoom Tom Kuppens (UHasselt) verklaart prijssettingsstrategieën als een elegant samenspel van vraag en aanbod. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.3.202015 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

214. Hoe verander je de kleur van je ogen?

Heb je ooit al gewenst dat je krullend haar had in plaats van stijl? Of 10 cm groter was of superintelligent? Erfelijke kenmerken zoals uiterlijk of erfelijke ziekten worden aanpasbaar dankzij de CRISPR/Cas9-technologie, dé wetenschappelijke revolutie van de 21ste eeuw! Moleculair bioloog Hetty Helsmoortel (UGent) legt uit hoe wetenschappers in jouw DNA kunnen knippen en plakken. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
15.3.202016 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

213. Waarom dragen hipsters een muts in een koffiebar?

KEUZE VAN DE REDACTIE "Waarom dragen hipsters een muts in een koffiebar?" Het is een vraag van de collega's van Universiteit van Nederland, maar omdat wij het antwoord er ook op willen weten, maakten we er ook een podcast van. Cultuursocioloog Ico Maly (Universiteit van Tilburg) over hipsters en superdiversiteit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.3.202017 Protokoll, 55 Sekunden
Episode Artwork

212. Ben je soms zo lui omdat je te slim bent?

Kinderen met een IQ van 130 of meer, krijgen het label hoogbegaafdheid. Ze denken razendsnel en leggen verbanden of stellen zich vragen waar andere kinderen zich niet mee bezighouden. Toch hebben ook zij extra begeleiding nodig om hun potentieel ten volle te kunnen benutten en mentaal weerbaar te worden. Want in het begin gaat alles misschien vanzelf, maar dat is meestal maar van korte duur. Experte hoogbegaafdheid Tessa Kieboom (UHasselt) geeft ouders de tools om hun slimme kinderen te helpen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8.3.202017 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

211. Ben je een loser als je geen carrière maakt?

Wees eens eerlijk met jezelf. Doe jij je werk echt graag? Geeft je job je zingeving en sta je graag op om naar je bureau te gaan? Of zijn je salaris en de bijhorende voordelen je grootste motivator? Velen van ons voelen de druk hoger en hoger worden en het aantal burn outs blijven stijgen. Tijd om onze relatie met werk onder de loep te nemen. Experte demotie Tanja Verheyen (VUB) legt uit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.3.202014 Protokoll, 52 Sekunden
Episode Artwork

210. Waarom zijn hoogbegaafden zo vaak ongelukkig op het werk?

Als je aan hoogbegaafden denkt, denk je misschien aan iconische figuren zoals Albert Einstein of Mozart. Maar wist je dat hoogbegaafde in quasi elke laag van de bevolking en in elk bedrijf voorkomen? En wist je dat, ondanks hun intelligentie, het vaak niet van een leien dakje gaat op de werkvloer? Hoe dat komt legt expert hoogbegaafdheid Kathleen Venderickx (UHasselt) je met plezier uit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1.3.202016 Protokoll, 6 Sekunden
Episode Artwork

209. Hoe kan 5000 euro je hele leven veranderen?

We hebben veel maatregelen om ongelijkheid in onze maatschappij te corrigeren. Denk maar werkloosheidsuitkeringen, sociale woningen of organisaties zoals het OCMW. Allen moeten de kloof tussen arm en rijk opvullen. Maar wat als het veel simpeler zou kunnen? Wat als we iedereen aan het begin van zijn carrière een beetje meer kansen zouden kunnen geven? Institutioneel econoom Koen Schoors (UGent) deed onderzoek naar het kapitaal van studenten en bewijst dat 1 maatregel een wereld van verschil kan maken! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
27.2.202012 Protokoll, 38 Sekunden
Episode Artwork

208. Waarom zijn mensen niet blauw?

Blank, rozig, gebronsd of donkerbruin,... hoewel mensen verschillende huidskleuren kunnen hebben, blijven die kleuren binnen het spectrum van het vleeskleurige. Vreemd, nietwaar, als je dat vergelijkt met de uitbundige tinten die de natuur overal rondom ons tentoon spreidt? Bioloog Bram Vanthournout (UGent) keek naar het groen in planten, het rode in kardinaalvogels én het bruinige in onze huid en kwam tot een interessante conclusie! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.2.202015 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

207. Kan je met één aandeel rijk worden?

We weten het al langer: een spaarrekening brengt niets op! Als je pech hebt en de rente daalt onder nul, zul je zelfs moeten bijbetalen om je centen te mogen parkeren! Je kan natuurlijk ook investeren. In vastgoed bijvoorbeeld, of... in aandelen! Wat aandelen precies zijn en waarom die in waarde veranderen, hoor je van econome Anneleen Michiels (UHasselt). Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.2.202013 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

206. Lopen we binnenkort rond met een computer in onze hersenen?

Vroeger nam een computer een hele kamer in beslag, terwijl we er nu een in onze broekzak hebben zitten of aan onze pols hebben hangen. Kunnen we nog een stap verder gaan en lopen we binnenkort rond met een computer in onze hersenen? Als micro-elektronicus aan de KULeuven ontwerpt prof. dr. Marian Verhelst computerchips en zij is dan ook de geknipte vrouw om samen met ons naar de toekomst te kijken. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.2.202015 Protokoll, 31 Sekunden
Episode Artwork

205. Kraken sudoku-makers weldra je bankgegevens?

Als je iemand in de trein een sudoku ziet oplossen, is dat misschien niet zo onschuldig als je denkt. Wie weet is die sudokufreak wel uit op een prijs van een miljoen dollar of nog erger: je bankgegevens! Want geloof het of niet, in sudoku's vind je misschien wel de oplossing van een van de grootste problemen uit de wiskunde. Prof. dr. Kenneth Sörensen is algoritme-expert aan de UAntwerpen en legt ons uit waarom sudoku's zo belangrijk kunnen zijn. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.2.202016 Protokoll, 55 Sekunden
Episode Artwork

204. Hoe onterf je je kind?

Volgens de wet is elk kind gelijk en erft elk kind ook evenveel wanneer je sterft. Maar wat als je één kind liever ziet dan een ander? Of wat als één van je kinderen meer hulp nodig heeft? Wat als je een van je kinderen nog nauwelijks ziet? Valt er wat aan te sleutelen, aan die erfenis? Expert in erfrecht en familiale planning Alain Verbeke (KU Leuven) buigt zich in de praktijk over erfeniskwesties en vertelt je in deze podcast wat de wet zegt en wat jij als ouder kan doen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.2.202014 Protokoll, 40 Sekunden
Episode Artwork

203. Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doet wat ik vraag?

Weet je nog toen je vol goede moed en levensvreugde begon aan die grote mijlpaal: kinderen krijgen! En hoe je naïef vasthield aan het beeld van onschuldige mini-jij's die braaf deden wat jij vroeg (HA HA)? Aan alle ouders die de wanhoop nabij zijn: deze podcast is voor jullie! Kinderen opvoeden is geen sinecure, vooral niet als je beseft dat die kleintjes net het tegenovergestelde willen doen wat jij wil. Gelukkig is daar Maarten Vansteenkiste, ontwikkelings- en motivatiepsycholoog aan UGent! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6.2.202014 Protokoll, 26 Sekunden
Episode Artwork

202. Zit de levensstijl van je opa in jouw genen?

Genetisch gezien besta jij uit de helft van de genen van elk van je biologische ouders. Toch zit er meer achter dan je zou denken, want ook de levensstijl van je ouders heb je meegekregen. En dus ook een beetje van je grootouders én je overgrootouders. Hoe dat komt, legt milieu-arts prof. dr. Lode Godderis (KULeuven) haarfijn voor je uit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2.2.202011 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

201. Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe ijstijd?

Als we zowat iedereen behalve Donald Trump mogen geloven, warmt de aarde op aan een ongekende snelheid. Maar zou het niet kunnen dat onze planeet binnenkort gewoon weer afkoelt en dat er een nieuwe ijstijd aankomt? Moeten we ons opmaken voor een leven in een sauna of een koelkast? Klimaatwetenschapper prof. dr. Wim Thiery van de VUB vertelt ons welke outfit we moeten klaarleggen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
30.1.202017 Protokoll, 56 Sekunden
Episode Artwork

200. Wat is donkere materie?

Er is een stof die wetenschappers al decennia bezighoudt, maar haar geheimen maar niet wil onthullen: donkere materie! Donker, omdat het een stof is die geen licht uitstraalt of weerkaatst en bijgevolg onzichtbaar is. Maar... hoe onderzoek je iets dat onzichtbaar is? Meer nog, hoe weet je dat iets bestaat als je het zelfs met de meest krachtige microscopen niet kan zien? Een vraag waar Dirk Ryckbosch, deeltjesfysicus aan UGent, een verhaal bij kan vertellen dat tot je verbeelding zal spreken! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.1.202016 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

199. Waarom is mijn GSM altijd plat?

Ken je dat: je laadt voor het slapengaan je gsm helemaal op en tegen de middag is je batterij al voor de helft leeg. Om. Gek. Van. Te. Worden! Kunnen ze nu niet eens een batterij maken die lang meegaat?! Dat is nu net iets waar materiaalchemici zoals prof. Marlies Van Bael (UHasselt) zich al jarenlang mee bezighouden. Wat er precies gebeurt binnen een batterij, waarom die verslechtert en wat jijzelf eraan kunt doen, hoor je in dit college! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.1.202016 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

198. Hoe word jij even gespierd als Arnold Schwarzenegger?

Elke superheldenfilm is tegenwoordig doorspekt met mannen die hun spieren amper in hun strakke pakjes krijgen. Niets nieuws, want jaren voordien veroorzaakten Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone al een gespierde hype. Niet iedereen wordt geboren als spierbundel, maar is het dan wel mogelijk om zo gespierd te worden als al die filmhelden? Als kinesitherapeut aan de UAntwerpen is prof. dr. Ulrike Van Daele de ideale personal coach voor deze vraag. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.1.202012 Protokoll, 8 Sekunden
Episode Artwork

197. Wat kan je doen met stamcellen?

Een volwassen persoon bestaat uit ca. 60 biljoen cellen, onder te verdelen in 220 verschillende soorten. Er zit een heel speciale soort tussen, een soort die meer kan dan de andere cellen, een soort 'supercel' als het ware: de stamcel! Maar... waarom is die net zo super? En waarom horen we er niet meer over? Prof. Esther Wolfs van UHasselt werpt haar biomedische bril op de vraag: wat kan je doen met stamcellen! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.1.202011 Protokoll
Episode Artwork

196. Waarom is een meter een meter?

We drukken elke lengte uit in meters of afgeleiden, maar staan nooit stil bij de oorsprong van onze lengtemaat. Waarom is een meter een meter lang? En hoe hebben we in godsnaam overleefd zonder één duidelijke lengtemaat? Prof. dr. Nick Schryvers is experimenteel fysicus aan de UAntwerpen neemt ons mee naar een verwarrende tijd van duimen, voeten en ellen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.1.202015 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

195. Waarom zal niemand ouder dan 122 jaar worden?

De wetenschap staat niet stil: betere vaccins, meer inzichten in verschillende ziektes, betere ziekenhuizen en hygiëne hebben ervoor gezorgd dat we al een stuk ouder worden dan pakweg 100 jaar geleden. En toch lijkt er een bovengrens te zijn. Niemand werd ooit ouder dan 122. Prof. Liesbet Temmerman (KU Leuven) zoekt uit waarom dat zo is. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.1.202015 Protokoll, 37 Sekunden
Episode Artwork

194. Hoe word ik fit vanuit mijn luie zetel?

De wetenschap heeft ons leven al op ongelooflijk veel manieren makkelijker gemaakt, maar toch zijn er ook veel zaken die nog niet zijn aangepakt. Zoals fit zijn, bijvoorbeeld. Zou er nu echt geen enkele manier zijn om fit te worden zonder er maar een druppel zweet aan te verspillen? Als fysioloog aan de UHasselt ging prof. dr. Dominique Hansen op zoek naar wondermiddeltjes en geheime technieken. Behoort sporten dan eindelijk tot het verleden? Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.1.202013 Protokoll, 47 Sekunden
Episode Artwork

193. Kan je blind worden als je naar de zon kijkt?

Er zijn veel betere ideeën dan zonder speciale bril recht in de zon kijken. Zo zou je wel eens blind kunnen worden, hoor je dan. Maar wat klopt daar eigenlijk van en wat doe je dan met felle lichten of lasers? Als oogheelkundige aan de UAntwerpen is professor Veva De Groot de geknipte vrouw om haar licht te schijnen op deze vraag. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.12.201910 Protokoll, 59 Sekunden
Episode Artwork

192. Kan boksen bijdragen tot wereldvrede?

Barack Obama heeft zijn Nobelprijs voor de Vrede niet gekregen omdat hij wereldkampioen boksen werd. Toch zou een partijtje boksen kunnen bijdragen tot wereldvrede. Hoe dat precies in elkaar zit, licht sportwetenschapper Marc Theeboom voor ons toe. Tijdens de opname werd er geen geweld gebruikt door de professor of het publiek. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
15.12.201913 Protokoll, 42 Sekunden
Episode Artwork

191. Moeten we meisjes verplichten om een STEM-richting te volgen?

Meisjes zijn gemaakt voor de zorgsector en jongens worden wetenschapper. De halve wereldbevolking steigert bij het horen van deze stelling, maar dat beeld zien we wel terug op de schoolbanken. Kunnen we dat vastgeroeste idee uit de wereld helpen en hoe doen we dat dan? We kunnen toch geen meisjes verplichten STEM-richtingen te volgen? Veerle Draulans, genderexpert aan de KULeuven, snelt ons te hulp. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.12.201917 Protokoll, 51 Sekunden
Episode Artwork

190. Waarom eten we weer bruin brood?

Rijke mensen eten caviaar, foie gras en wagyu-steak. Arme mensen moeten het stellen met diepvries-frikandellen en fastfood. Enfin, zo kort door de bocht is het nu ook weer niet, maar het onderliggende idee is waar: wat je eet, reflecteert je sociale status. En dat geldt ook voor brood! Prof. Peter Scholliers (VUB) duikt in de geschiedenis van deze dagelijkse kost! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8.12.201915 Protokoll, 29 Sekunden
Episode Artwork

189. Geven we beter geld aan YouTube dan aan de VRT?

Je hoort het wel vaker: de VRT is een links bastion en kost ons bakken vol geld. We moeten de openbare omroep gewoon afschaffen! Professor communicatiewetenschap Karen Donders (VUB) maakte letterlijk van haar hobby's (tv-series als Buffy the Vampire Slayer verslinden) haar beroep, al doet ze dat wel binnen een wetenschappelijk kader. Als geen ander kan zij je vertellen of de VRT afschaffen, of verkleinen, een goed idee is. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.12.201915 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

188. Waarom moet je fastfood eten als je ziek bent?

Stel je voor dat je ziek naar de dokter gaat en dat je te horen krijgt dat je zoveel hamburgers mag eten als je maar wil. Zoiets gebeurt niet enkel in je dromen, maar ook bij prof. dr. Elisabeth De Waele (VUB). Want zij weet dat fastfood voor zieke mensen vaak beter is dan sla met tomaten! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1.12.201912 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

187. Is bliksem de oplossing voor kanker en het klimaat?

Wist jij dat er naast vast, vloeibaar en gas ook nog een vierde aggregatietoestand bestaat? Jawel, hoor! Plasma zou zelfs zomaar een groot deel van onze problemen kunnen oplossen. Hoe plasma ingezet kan worden tegen kanker of de klimaatproblematiek, komt fysicochemicus Annemie Bogaerts (UAntwerpen) je met de glimlach uitleggen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.11.201914 Protokoll, 31 Sekunden
Episode Artwork

186. Waren dieren vroeger dommer dan nu?

We leerden op school over evolutietheorie: hoe de mens zich steeds meer en meer ontwikkelde en de wereld begon te domineren. Maar hoe zit dat bij dieren? Hebben zij ook hun eigen evolutieverhaal? Bioloog Raoul Van Damme (UAntwerpen) neemt ons mee in de dierengeschiedenis. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
24.11.201916 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

185. Hoe betrouwbaar is een online DNA-test?

Ieder van ons draagt een unieke code met zich mee: het DNA. Je DNA bepaalt hoe je eruitziet, waarvoor je allergisch bent, op welke aandoeningen je meer of minder kans hebt, en ga zo maar door. Steeds meer online bedrijven beweren dat ze jouw DNA perfect kunnen ontrafelen. Al wat ze nodig hebben is een beetje speeksel... Maar, hoe lezen deze bedrijven jouw DNA en hoe betrouwbaar is dat? Bio-ethicus Pascal Borry (KU Leuven) stuurde een staaltje van zijn speeksel op en nam de resultaten onder de loep. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.11.201914 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

184. Bestaat Vlaams DNA?

Wie zijn we en waar komen we vandaan? We zijn allemaal nieuwsgierig naar onze afkomst. Zou een DNA-test ons daarover meer kunnen vertellen? Niet echt, zegt geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven). Hij legt ons collectief verleden onder de loep en vertelt meer over oermensen, migratiestromen en de impact van de Spaanse inval tijdens de tachtigjarige oorlog in onze gebieden. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.11.201914 Protokoll
Episode Artwork

183. Werkt het wereldwijde web ook op Mars?

Kun je je leven voorstellen zonder internet? Niet snel even iets opzoeken op wikipedia, geen emails of whatsapp meer, zelfs geen Universiteit van Vlaanderen-podcast om je pendeluren mee door te brengen! Gelukkig zijn we overal en altijd 'verbonden' als we dat willen. En wat met de toekomst wanneer Elon Musk de eerste Mars-kolonies heeft gebouwd? Zou het internet daar ook werken? Prof. Ruben Verborgh van Ugent over de principes van het wereldwijde web! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
14.11.201913 Protokoll, 59 Sekunden
Episode Artwork

182. Vieren we binnenkort singles day in plaats van Wapenstilstand?

Heel wat "tradities" zijn eigenlijk helemaal niet zo oud. Nee hoor, carnaval komt niet uit de middeleeuwen. En ook de Olympische Spelen waren er niet altijd. Halloween? Moederdag? Sinterklaas? Erfgoed-specialist Marc Jacobs (UAntwerpen en VUB) neemt tradities onder de loep en leert je hoe je zelf een nieuwe "traditie" kan lanceren. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.11.201914 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

181. Had Trump president kunnen worden zonder Facebook?

We keken verbaasd op toen Donald Trump tot president van de Verenigde Staten werd verkozen. Nu, na 3 jaar, zijn we nog steeds verbaasd. Hoe is het ooit zover kunnen komen? Prof. Koen Schoors (UGent) bestudeert zijn campagnes, samen met die van andere populisten, en komt tot interessante conclusies: allen blijken zij gebruik te maken van een uitgekiende strategie. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.11.201914 Protokoll, 32 Sekunden
Episode Artwork

180. Kunnen planten stress hebben?

Professor Ann Cuypers is biologe aan de UHasselt. En misschien bezorgt ze ook jou wel wat stress met deze vraag. Want... als zij je nu komt vertellen dat planten stress kunnen hebben en als jij thuis planten hebt, dan ben jij misschien wel verantwoordelijk voor de stress van je planten... Argh! Gelukkig vertelt ze ook hoe je je planten zo stressvrij mogelijk kunt opvoeden. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.11.201916 Protokoll, 34 Sekunden
Episode Artwork

179. Hoe zijn dinosaurussen nu echt uitgestorven?

Hè, wisten we nog niet hoe de dinosaurussen waren uitgestorven? Met die meteoor en zo? Mja... we wisten dat min of meer, maar VUB-geoloog professor Philippe Claeys heeft de smoking gun gevonden... in Mexico! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
31.10.201917 Protokoll, 32 Sekunden
Episode Artwork

178. Kan je een beroerte voorkomen?

Professor neurobiologie Annelies Bronckaers (UHasselt) heeft een ongezellige boodschap: iedereen, jong en oud, kan totaal onverwachts een beroerte krijgen, je voelt het niet aankomen, eenderde van de mensen overleeft een beroerte niet en er is niet veel aan te doen. Maar... gelukkig zijn er wetenschappers die nog steeds op zoek zijn naar betere behandelingen voor mensen met een beroerte. En in afwachting daarvan krijg je alvast enkele tips. Met als key word: FAST! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
27.10.201913 Protokoll, 56 Sekunden
Episode Artwork

177. Hoe weet je dat je gek bent?

Dingen horen of zien die er niet zijn... klinkt een beetje raar, nietwaar. Maar wist je dat de kans dat jij in je leven een dergelijke psychose meemaakt best groot is? Maar is dat dan erg? Dat hangt ervan af, zegt prof. Inez Germeys (KU Leuven). Zij graaft dieper in de oorzaken én de therapieën. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
24.10.201912 Protokoll, 20 Sekunden
Episode Artwork

176. Hoe maak je een brug die nooit instort?

De Gentse ingenieur dr. Didier Snoeck is razend enthousiast over... beton. Beton is voor hem het meest magische materiaal ter wereld. Dat was het al jaren, maar nu hij nog béter beton heeft ontworpen, is het helemaal een droommateriaal. Je kan er bruggen mee maken die er over 500 jaar nog zullen staan... Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.10.201913 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

175. Red je het klimaat door bomen te kappen?

De mens moet massaal miljoenen of zelfs miljarden bomen planten en zo kunnen we de klimaatverandering stoppen (en dus de wereld redden). Want bomen halen CO2 uit de lucht. Enfin, dat dachten ze op de Universiteit van Vlaanderen-redactie (en jij misschien ook) tot voor kort. Tot professor Bart Muys, expert bosbeheer van de KU Leuven, ons vertelde dat er best ook miljoenen bomen gekapt worden... Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
18.10.201916 Protokoll, 17 Sekunden
Episode Artwork

174. Waarom groeien planten beter in de stad?

Heb je al eens heel goed gelet op de planten die in de stad groeien? Misschien is het je al opgevallen dat je sommige soorten niet kent! Het zou immers kunnen dat als je op reis gaat naar verre oorden, er piepkleine zaadjes aan je kleren blijven kleven die dan in ons Belgenland uitgroeien tot mooie flora. Globale kruisbestuiving zeg maar. Dr. Jonas Lembrechts weet er alles over! Wist je dat we ook een hele leuke nieuwsbrief hebben? Schrijf je snel in op www.universiteitvanvlaanderen.be en word tweewekelijks verrast door al die gratis kennis! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.10.201913 Protokoll, 8 Sekunden
Episode Artwork

173. Waarom moet je blij zijn als je palliatieve zorgen krijgt?

Het is ongetwijfeld schrikken als je arts je zegt dat je beter palliatieve zorgen zou krijgen. En toch moet je blij zijn met zo'n arts. Hoe en waarom, dat legt gezondheidsonderzoekster Aline De Vleminck (VUB) je uit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.10.201915 Protokoll, 24 Sekunden
Episode Artwork

172. Hoe gezond is flexibel werken?

Ooit al werk gezocht? Dan is de kans groot dat het woord "flexibel" in de jobadvertentie stond. Maar wat betekent dat eigenlijk, "flexibel"? 24 uur per dag bereikbaar zijn voor je baas? Of thuis mogen blijven als je de avond ervoor wat te zwaar bent weggeweest? En is dat flexibel werken dan goed, of zorgth et er voor dat we ook constant gestresseerd zijn? Arbeidssocioloog Christophe Vanroelen (VUB) zocht het uit! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6.10.201915 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

171. Moeten we blij zijn met een mega-haven in Vlaanderen?

Vervuiling, files, dorpen en natuur die verdwijnt... En veel jobs leveren ze ook niet op! Nee... havens hebben niet altijd zo'n goeie naam. Is dat terecht? Of is een grote haven wél goed voor een land? VUB-econoom Elvira Haesendonck rekent en analyseert en komt dan met een wetenschappelijk antwoord! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.10.201914 Protokoll, 52 Sekunden
Episode Artwork

170. Weet jij wat geweld is?

Geweld is een woord dat we veel gebruiken. Misschien zelfs te veel. Van oorlogen, over intimidatie tot pesten… We dénken dat we weten wat geweld is, maar soms is het niet zo eenvoudig. Denk maar aan de massale reddingsacties van de geallieerden waarbij vele aanhangers van het Nazi-regime het leven lieten. Gerechtvaardigd of gewelddadig? Professor Lode Lauwaert (KU Leuven) filosofeert over de essentie van geweld. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.9.201917 Protokoll
Episode Artwork

169. Hoe kon een loser als Hitler zo populair worden?

Waaraan denk je als je aan Adolf Hitler denkt? Aan een hysterische gek? Aan de jodenvervolging? Aan dat rare iconische snorretje? Waar je misschien niet aan denkt, is aan Hitlers leven voordat hij leider werd van het Derde Rijk. En dat zag er niet zo rooskleurig uit. Geen job, geen geld, geen politieke connecties,… Hoe is hij dan in 's hemelsnaam toch kunnen uitgroeien tot berucht dictator? Politicoloog en Duitsland-kenner prof. Dirk Rochtus (KU Leuven) graaft in de geschiedenis. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.9.201913 Protokoll, 42 Sekunden
Episode Artwork

168. Is het toeval dat je moeder je belt net als je aan haar denkt?

Er was eens een monnik die geblinddoekt al zijn pijlen recht in de roos schoot. Hoe deed hij dat? Filosoof Sylvia Wenmackers (KU Leuven) gaat op onderzoek naar de oorsprong van toeval en patroondenken. Krijg je niet genoeg van al die kennis? Vergeet dan zeker niet op de abonneer-knop te drukken. Zo blijf jij automatisch op de hoogte! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.9.201914 Protokoll, 33 Sekunden
Episode Artwork

167. Wat gebeurt er met je lichaam als je het afstaat aan de wetenschap?

Leen Popleu doceert anatomie aan de Universiteit van Hasselt. En hoe kan je beter uitleggen waar de "aorta ascendens" en "nervus ulnaris" zich bevinden dan door het te tonen op een echt lichaam? En vanwaar komen die echte lichamen? Van mensen die na hun dood hun lichaam afstaan voor de wetenschap! Professor Popleu legt hier uit wat er precies allemaal met zo'n lichaam gebeurt. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.9.201914 Protokoll, 14 Sekunden
Episode Artwork

166. Waar zijn alle briefjes van 500 euro?

Heb jij al eens een briefje van 500 euro vastgehad? Nee? Wij ook niet! Zelfs monetair econoom Leo Van Hove (VUB) heeft er nog nooit eentje gezien. Toch zijn deze briefjes goed voor meer dan 20 procent van alle cash geld dat in omloop is! Dus... waar zitten al die 500 euro-briefjes dan?? Professor Van Hove zoekt ze tot in spaarpotten en in criminele milieus! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.9.201917 Protokoll, 39 Sekunden
Episode Artwork

165. Kan je de wereldeconomie uitleggen met bier?

Waarschijnlijk is de enige link tussen bier en economie die jij ooit al hebt gelegd je gevloek op café als "dankzij Inbev" je pintje weer is opgeslagen. Waarom is AB InBev zo'n grote en allesbepalende speler? En is de biermarkt enkel de laatste jaren zo belangrijk geworden? Of gaat dit al véél verder terug in de tijd? KU Leuven econoom Jo Swinnen schreef er een boek over en hij lanceerde hiermee ook de term/studierichting "bieronomie" of "beeronomics". Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.9.201917 Protokoll, 54 Sekunden
Episode Artwork

164. Ben je ondernemer als je je oude fietsen online verkoopt?

Dat kleedje dat eigenlijk te duur en te klein is, die haardroger die je niet nodig hebt, die extra keukenrobot die staat te verstoffen...We hebben allemaal weleens een miskoop gedaan waar we spijt van hebben of spullen die we niet meer gebruiken. Je zou er nog een cent aan kunnen verdienen door ze online te verkopen. Maar... moet je de opbrengsten dan ook aangeven aan de belastingsdienst? Professoren Niels Appertmont en Elly Van de Velde vertellen je meer in dit duocollege! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.9.201916 Protokoll, 50 Sekunden
Episode Artwork

163. Kun jij met je computer een snellere smartphone ontwikkelen?

Stel je een wereld voor waarin je dagenlang je GSM niet hoeft op te laden, waarin je nooit meer dat draaiend zandlopertje van traag internet ziet,... klinkt als muziek in de oren, nietwaar? Dit is geen toekomstmuziek voor Danny Vanpoucke, die dagelijks de tabel van Mendelejev onder de loep neemt en sleutelt aan de elementen totdat nieuwe en betere materialen ontstaan om al die technologie mogelijk te maken. Hoe dat precies werkt, ontdek je hier! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6.9.201914 Protokoll, 26 Sekunden
Episode Artwork

162. Waarom is er eb en vloed?

Eb en vloed... dat heeft iets te maken met de maan toch? Of was het de zwaartekracht? Grote kans dat je het verkeerd hebt geleerd op school. Wie het je wel correct kan uitleggen is sterrenkundige Christoffel Waelkens! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.9.201916 Protokoll, 42 Sekunden
Episode Artwork

161. Waarom mag je niet op een koraal gaan zitten?

Heb je je weleens op een zwoele zomerdag neergevleid in het gras in het park? Of je uitgestrekt op het warme zand op het strand? Of... in de oceaan op een koraal gaan zitten? Wel, dat laatste mag je absoluut niet doen! Waarom dat net zo schadelijk is legt marinebioloog Marc Kochzius voor je uit! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
30.8.201916 Protokoll, 39 Sekunden
Episode Artwork

160. Stammen de mensen af van de apen?

Van eencelligen naar visjes naar landdieren tot apen en mensen. Op school heb je vast geleerd hoe evolutie werkt. Het antwoord op de vraag of mensen afstammen van apen lijkt misschien voor de hand liggend, toch schuilt er meer achter. En wie dit alles voor je onthult is bioloog Patrick Reygel. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
27.8.201911 Protokoll, 15 Sekunden
Episode Artwork

159 .Word je ziek als je met nat haar in de kou loopt?

Wist je dat mensen 200 jaar geleden dachten dat je een kattenstaart in je ogen moest wrijven als je hoofdpijn had? En je oma heeft je vast al eens vertelt dat een versnipperde ajuin helpt tegen verkoudheid. Wijsheden of waanzin? Professor Dirk Devroey is expert van dienst en ontkracht medische mythes zoals 'Word je ziek als je met nat haar in de kou loopt?'. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
25.8.201911 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

158. Denken creatieve mensen met hun rechterhersenhelft?

Bij rationele mensen is de linkerhersenhelft meer ontwikkeld. Gebruik je je rechterhersenhelft daarentegen meer, dan ben je creatiever, gevoeliger en intuïtiever. Dat is althans een stelling die je heel vaak hoort. Maar klopt dat ook? Neuropedagoog Bert De Smedt (KU Leuven) legt mensen onder de MRI-scanner en weet dat er nog heel wat hersenmythes zijn die de wereld mogen worden uitgeholpen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.8.201917 Protokoll, 38 Sekunden
Episode Artwork

157. Van wie is de ruimte?

China wil naar de achterkant van de maan reizen, Elon Musk wil naar Mars en wij gebruiken elk dag massaal onze GPS (you know, satellieten enzo). Het wordt behoorlijk druk in outer space. Mag iedereen zomaar doen wat hij wilt in de ruimte? Een stukje maan kopen, een basis bouwen op Mars, wat kernafval de ruimte insturen? Naast expert internationaal recht en Star Trek-liefhebber is Jan Wouter (KU Leuven) ook gespecialiseerd in ruimterecht. De ideale man om op al deze vragen te antwoorden. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.8.201918 Protokoll, 33 Sekunden
Episode Artwork

156. Waarom zijn vissen depressiever dan vroeger?

Vissen depressief? Die hebben toch geen gevoelens? Toch wel! En ja, net als mensen kunnen ze zich ook slecht of eenzaam voelen. Nu zelfs meer dan vroeger... Biologe Gudrun De Boeck (UAntwerpen) duikt Belgische beken en tropische koraalriffen in om te zien hoe dat allemaal in elkaar zit én (u had het al kunnen raden) of de mens daar voor iets tussen zit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
18.8.201912 Protokoll, 35 Sekunden
Episode Artwork

155. Kunnen we CO2 opslaan in de oceaan?

We stoten te veel CO2 uit, dat moeten we je niet meer vertellen. Zou het niet fantastisch zijn, mochten we die CO2 gewoon uit de lucht kunnen vissen? Wél, daar zijn ze aan de VUB mee bezig. Via plankton! 't Is te zeggen: plankton doet dat al vanzelf. En nu zoekt VUB-marine-bioloog Willy Baeyens uit of hij de oceaan niet een beetje kan bemesten zodat er méér plankton groeit... Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.8.201915 Protokoll, 13 Sekunden
Episode Artwork

154. Is er een planeet B?

Tussen al de originele slogans op de klimaatmarsen door, is er een die elke week terugkomt: "There is no planet B". Maar klopt dat wel? Fysicus Jean Manca van de UHasselt manoeuvreert tussen planeten, manen en sterrenstelsels op zoek naar leefbaar alternatief voor de aarde. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.8.201915 Protokoll
Episode Artwork

153. Hoe overleef je op Mars?

Volgens NASA wonen de eerste mensen in 2040 op Mars. Elon Musk is zelfs nog optimistischer en wil er al in 2024 staan. Maar... hoe gaan deze Martianen overleven? De rode planeet heeft een gemiddelde temperatuur van -47 graden, geen vloeibaar water of atmosfeer. Voedsel verbouwen wordt er dan ook hééél moeilijk! Gelukkig is er Siegfried Vlaeminck (en een heel team van bio-ingenieurs over de hele wereld) om van Mars een paradijs te maken (en de nieuwe bewoners van lekkere microalgen te voorzien). Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11.8.201916 Protokoll, 22 Sekunden
Episode Artwork

152. Blijft kernafval voor altijd gevaarlijk?

Kunnen we kernafval ooit volledig neutraliseren? Of zadelen we generaties na ons op met tonnen levensgevaarlijk kernafval? Waar blijven we dat stapelen? Of zouden we ervoor kunnen zorgen dat kernafval minder lang gevaarlijk blijft? Wouter Schroeyers is expert nucleaire technologie aan de UHasselt en weet je te vertellen of kernafval "forever young" blijft. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.8.201915 Protokoll
Episode Artwork

151. Moet je elke dag 10 000 stappen zetten?

Dat we moéten sporten en moéten bewegen weten we intussen wel al. En we doen het soms wel om caloriën te verbranden of wat conditie te kweken, maar het is nog véél belangrijker dan alleen maar voor de caloriën en conditie! Na dit college van sportwetenschapper Wim Derave (UGent) laat je die elektrische step of auto links staan en ga je niet voor 10, maar 15 000 stappen per dag! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6.8.201916 Protokoll, 3 Sekunden
Episode Artwork

150. Waarom kost het koppels vaak moeite om kinderen te krijgen?

Bij één op zeven koppels lukt het niet vanzelf om kinderen te krijgen. Wat als je al lang probeert en toch niet zwanger geraakt? Professor Christophe Blockeel werkt op de fertiliteitsafdeling van het UZ Brussel. Hij kijkt naar de oorzaken en zoekt mee naar oplossingen, Dit college hoort thuis in het thema "forever young". U raadt het al: de leeftijd van de vrouw heeft er iets mee te maken. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.8.201915 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

149. Eet je beter geen suiker als je zwanger bent?

Eat for two... Elke zwangere vrouw wéét dat je niet dubbel zoveel mag eten, maar de drang is soms groot. Ook de drang naar taartjes, pudding, chocola, cake, ijs, milkshake en pannenkoeken (naast misschien ook nog pickles, haring, puree en hamburgers). Maar... mag al die suiker wel? Krijg je daar zwangerschapsdiabetes van? En wat is dat eigenlijk? Katrien Benhalima, endocrinologe aan de KU Leuven (en zelf zwanger toen ze dit college gaf) deed er onderzoek naar! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2.8.201914 Protokoll, 3 Sekunden
Episode Artwork

148. Waarom herinneren mensen met dementie zich enkel hun jeugd?

Dementie of de ziekte van Alzheimer... daar denk je misschien liever niet aan. De harde realiteit is dat deze ziekte 1 op 5 van ons zal treffen. Neurobioloog Sebastiaan Engelborghs legt je de verschillende stadia uit en ook het belang van je tijdig te laten testen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
30.7.201913 Protokoll, 54 Sekunden
Episode Artwork

147. Waarom zijn schimmels zo slecht nog niet?

Als je aan schimmel denkt, denk je misschien aan die muffe plek op een badkamermuur of het vieze groene goedje op oud brood. Toch zijn schimmels een wonder der natuur en ook onmisbaar voor haar behoud. Professor Jan Colpaert neemt je mee in zijn enthousiasme! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.7.201916 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

146. Hebben beken bochten nodig?

Heb je wel eens langs een beekje gereden en je verbaasd over dat serene landschap? Onder het wateroppervlak is het allesbehalve sereen, maar krioelt het van leven. Helaas wordt die biodiversiteit bedreigd, niet alleen door vervuiling of klimaatopwarming maar ook door... het rechttrekken van die beken. Hoe dat precies werkt, legt professor Alain De Vocht haarfijn voor je uit! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.7.201910 Protokoll, 7 Sekunden
Episode Artwork

145. Brengt je groendak je geld op?

Een groendak enkel mooi om naar te kijken? Neen hoor! Groendaken zijn enorm functioneel om fijn stof in steden om te zetten naar minder toxische stoffen. En dat is zeker geen overbodige luxe in Vlaanderen, een van de slechtste regio’s van Europa op het gebied van luchtkwaliteit. Dr. Kathleen Smolders vertelt je er in geuren en kleuren meer over! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.7.201914 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

144. Kunnen robots discrimineren?

Robots die zich tegen de mensen keren en terreur zaaien... zo ver is het nog niet. Maar dat technologie niet altijd onze beste vriend is, hoeft ook geen betoog. Denk maar aan TayTweets, een artificiële robot die op Twitter werd losgelaten om te leren van menselijke conversaties. Dat liep echter af met een hoop antisemitische en racistische uitspraken... Hoe dat komt en of robots echt kunnen discrimineren leer je van moraalfilosoof Katleen Gabriels. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.7.201914 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

143. Hoe moeilijk is het om de trein stipt te laten rijden?

Trein vanochtend weer 20 minuten vertraging? Of erger nog: afgeschaft? Overstap gemist? Nooit lijken onze treinen op tijd te komen! Zo moeilijk kan het toch niet zijn? In Japan of Zwitserland lukt het allemaal perfect. Of is het bij ons toch wat complexer? Mobiliteits-expert Pieter Van Steenwegen van KU Leuven onderzoekt wat er mis loopt op het Belgische spoorwegennet. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.7.201916 Protokoll, 11 Sekunden
Episode Artwork

142. Zijn led-schermen gevaarlijk?

Elk jaar staat er weleens in de kranten dat led-lampen gevaarlijk zijn. Het blauwe licht beschadigt je ogen en zou zelfs kanker veroorzaken. En toch gaan we steeds meer led's gebruiken - denk maar aan je tv, computer of smartphone. Maar ook gewone lampen zijn tegenwoordig led-lampen. Moeten we ons zorgen maken? Professor Philippe Smet is fotonicus aan UGent en houdt zich dus bezig met licht. Hij zet de feiten op een rijtje. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.7.201917 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

141. Kunnen we topsporters bouwen in een labo?

Van in de wieg een klein superheldje kweken door een paar kleine aanpassingen in het DNA. Hoe (on)realistisch is dit? Maken technieken als Crispr-Cas dit mogelijk? Sportwetenschapper Wim Derave doet hier onderzoek naar aan de UGent en gaat na hoe ver we nog afstaan van genetische doping. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
14.7.201914 Protokoll, 31 Sekunden
Episode Artwork

140. Was Leuven het Silicon Valley van de 16e eeuw?

Facebook, Google, Amazon: het zijn allemaal Silicon Valley producten. Sinds de jaren '70 is Silicon Valley the place to be qua innovatie of technologie. In de 16e eeuw was the place to be... Leuven. Daar kwam alle vernieuwing vandaan, daar moest je naartoe als je méé wilde zijn. Koenraad Van Cleempoel is kunsthistoricus aan de UHasselt en wijdde zijn doctoraat aan dit onderzoek. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.7.201914 Protokoll, 31 Sekunden
Episode Artwork

139. Is het gevaarlijk om van geslacht te veranderen?

Transgenders zijn steeds minder een taboe. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen er alles over weet. Kan je zomaar van geslacht veranderen? Hoe doe je dat? Welke stappen moet een transgender allemaal ondergaan? Moet je sowieso een operatie ondergaan? En is het niet allemaal heel risicovol? Endocrinoloog Guy T'Sjoen - bekend van Topdokters - is transgenderspecialist. Hij vertelt je alles wat je nooit durfde vragen! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.7.201918 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

138. Wint in het voetbal de ploeg die net voor de rust scoort?

Door zijn aderen stroomt het paars en het wit van Sporting Anderlecht. Professor Stijn Baert wordt dolgelukkig wanneer hij zijn statistische berekeningen kan toepassen op voetbal. En tot ieders grote verbazing werden daarbij populaire mythes ontkracht. Of dacht je nu echt dat de ploeg die voor de rust scoort, gegarandeerd meer kans heeft op succes? Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.7.201915 Protokoll, 20 Sekunden
Episode Artwork

LabLeven: dieren van dichtbij - op stap door een meeuwenkolonie

Stel je voor dat je als een echte Big Brother kan kijken naar wat een groep meeuwen een hele dag doet. Het zou een apart tv-format zijn, maar voor Marwa Kavelaars is het het ideale onderzoek. Als biologe voor UAntwerpen bespiedt ze een heuse kolonie meeuwen en onderzoekt ze hoe de koppels met elkaar omgaan. Een relatietherapeut voor vogels, zeg maar. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.7.201921 Protokoll, 16 Sekunden
Episode Artwork

137. Bestaat het perfecte gezin?

Een gezin... wat is dat eigenlijk? Een verzameling mensen? Sommigen denken dat hun hond ook deel uitmaakt van het gezin. Sommigen vinden dat enkel bloedverwanten als gezin kunnen worden geschouwd, maar ook dat is niet meer helemaal waar. Wat zijn de criteria van 'het perfecte' gezin? Professor Ann Buysse zoekt uit of het perfecte gezin wel überhaupt bestaat. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.7.201913 Protokoll, 37 Sekunden
Episode Artwork

136. Herken jij een schilderij dat door een robot is gemaakt?

Wist je dat computers via hun camera patronen kunnen herkennen? Sterker nog, ze kunnen zichzelf patronen aanleren, waardoor zij bijvoorbeeld schilderstijlen of penseelstreken van een bepaald kunstenaar kunnen herkennen en op den duur zelfs ... kunnen bepalen of het om een echt schilderij gaat of om een vervalsing! Als zij al die patronen kennen... kunnen zij dan zelf ook een schilderij maken? En zou jij dat kunnen onderscheiden van het origineel? Wiskundige Ann Dooms legt uit Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2.7.201916 Protokoll, 10 Sekunden
Episode Artwork

135. Hoe groot is de kans dat jij niet de vader van je kind bent?

Wat zeg je bij het eerste kraambezoek tegen de vader? Volgens geneticus Maarten Larmuseau zijn 'hij lijkt precies op jou' de perfecte woorden. Het zou de band tussen vader en kind bevorderen en... hem een gevoel van zekerheid geven over zijn paterniteit. Want bij een natuurlijke bevruchting is de man nooit helemaal zeker dat hij de biologische vader is, nietwaar? Tijd om zin van onzin te scheiden. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
30.6.201915 Protokoll, 34 Sekunden
Episode Artwork

134. Reageren mannen- en vrouwenlichamen anders op seks?

Tijdens de biologieles hebben we allemaal geleerd hoe de menselijke voortplanting in zijn werk gaat. Maar hoe zijn mannen- en vrouwenlichamen fysiologisch uitgerust om met elkaar te kunnen vrijen (dus te genieten, klaar te komen,...)? Seksuoloog Paul Enzlin zoekt het voor je uit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.6.201917 Protokoll, 39 Sekunden
Episode Artwork

133. Wat is het gevaarlijkste dier ter wereld?

Bij het gevaarlijkste dier ter wereld denk jij misschien aan een hongerige leeuw, een brullende beer of een giftige slang. Professor Dirk Devroey van de VUB zal heus niet beweren dat dit zoete knuffelbeesten zijn, maar stelt dat er één diersoort is die we pas echt collectief horen te vrezen. Dit bloeddorstige wezen heeft elk jaar maar liefst 500.000 doden op zijn geweten. Én het maakt je in het holst van de nacht wakker met een oorverdovend geluid… Zzzz…. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
25.6.20199 Protokoll, 32 Sekunden
Episode Artwork

132. Kan Jurassic Park al in het echt?

Stel: een mug vloog zo'n 65 mio jaar geleden gezellig rond op de aarde. Mensen waren er nog niet, dus ze voedde zich met dinosaurusbloed. Die mug belandt per ongeluk in boomhars, waardoor zij - én het dinosaurus-DNA - tot vandaag netjes bewaard is gebleven. Gevolg: wetenschappers slagen erin om dino's weer tot leven te wekken. Het klinkt als een goed filmscenario en dat is het ook. Maar zou het ook echt kunnen? Paleontoloog Koen Stein (VUB) vertelt hoe ver we al staan. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.6.201915 Protokoll, 37 Sekunden
Episode Artwork

131. Waarom is er meer MS in België dan in Costa Rica?

In Vlaanderen komt MS voor bij ongeveer 100 op 100.000 personen. In Costa Rica komt MS twintig keer minder voor, maar 5 op 100.000 mensen krijgen het. Zijn wij in westerse landen dan niet beter bestand tegen nare ziektes? MS-expert Piet Stinissen, UHasselt, werpt zijn licht op multiple sclerose en verklaart waarom de ziekte op bepaalde plaatsen in de wereld meer voorkomt dan in andere. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.6.201914 Protokoll, 55 Sekunden
Episode Artwork

130. Wat kan je terugvinden in een druppel bloed?

Je hebt vast al gehoord van de vingerprik die diabetici moeten doen om hun suikerspiegel op te volgen. Maar uit een druppel bloed kunnen we véél meer kennis halen. Aangeboren afwijkingen bij een pasgeboren baby opsporen bijvoorbeeld. Of je vandaag, vorige week of vorige maand alcohol hebt gedronken. Of drugs hebt gebruikt. Of je medicijnen flink neemt.En wat de wetenschap nog allemaal in petto heeft dankzij dat éne bloeddruppeltje legt toxicoloog Christophe Stove je graag uit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
18.6.201916 Protokoll, 44 Sekunden
Episode Artwork

129. Waarom gebruiken we drugs niet meer als medicijn?

In het Engels zijn ‘drugs’ gewoon medicijnen en dat is lang niet zo gek. Wist je bijvoorbeeld dat cocaïne vroeger gebruikt werd als keelpijnverzachter of als een dropje werd opgezogen tegen tandpijn? En om te vermageren werden er amfetamines verkocht... Tot men de neveneffecten begon te zien. Professor Philippe Jorens werkt op de dienst intensieve zorgen van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen en hij ziet elke dag wel drugs die zijn patiënten beter niet hadden gebruikt. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.6.201916 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

128. Hoe voorkomen we snikhete nachten?

De zomer van 2018 gaan we niet snel vergeten... heet heet heet! Dag én nacht! En op het platteland kwam er 's nachts nog een beetje verkoeling, maar in steden was het gemiddeld 6 graden warmer dan 10 km verder, buiten de stadscentra. De komende jaren komen er allicht steeds méér hittegolven én steeds meer mensen wonen in steden. Hoog tijd, vinden onderzoekers als dr. Marie-Leen Verdonck, om oplossingen te bedenken. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
14.6.201911 Protokoll, 52 Sekunden
Episode Artwork

127. Waarom zijn helden gevaarlijk?

Hou jij ook van heldhaftige romans als "De leeuw van Vlaanderen", "The Lord of the Rings" of zelfs "Alice in Wonderland"? Pas dan maar op! Want volgens literatuurwetenschapper Kevin Absillis kunnen deze boeken ook gevaarlijk zijn! En Hugo Claus, die wist dat. Want als kind had hij er zich zelf door laten vangen. Zijn roman, "De verwondering", vormt dan ook de leidraad in dit college. Luister naar Kevin Absillis van de Universiteit Antwerpen en Assepoester zal lang niet meer zo onschuldig zijn als jij denkt! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11.6.201917 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

126. Zorgt Waze voor meer sluipverkeer?

Waze, dé uitvinding voor de immer gedesoriënteerde mens die nooit in de file wil staan. Toch? Professor Tias Guns ziet dat iets anders. Want Waze is niet gewoon een simpel appje op je gsm. Er zit meer achter! Namelijk een ongelooflijk artificieel intelligentie systeem. Maar dat is niet altijd zo ethisch... Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.6.201916 Protokoll, 3 Sekunden
Episode Artwork

125. Was jouw eerste reis alleen ook een teleurstelling?

Je bent geen echte millennial voor je er met de rugzak op uit getrokken bent of op zijn minst een halfjaar in het buitenland hebt gezeten voor je studies. Jonge mensen geven hun geld dan ook veel liever uit aan reizen dan aan materiële goederen of hun spaarboekje. Volgens antropoloog Noël Salazar van de KU Leuven draaien deze ervaringen ook vaak uit op een sisser (hoewel heel weinig jongeren dat toegeven). Maar is dat dan per se ook een slechte zaak? Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.6.201914 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

124. Waarom willen we dronken worden?

Op donderdag per ongeluk iets te lang op café belanden, een beetje in de wind door net dat pintje teveel op vrijdag en op zaterdag toch nog eens in de cocktails vliegen. Misschien ken je dat gevoel wel: je wilt eens goed drinken, want dat heb je verdiend na een hele week hard werken of studeren. Je bent niet alleen! Cultuurhistoricus Jeroen Deploige, hoogleraar aan de UGent, neemt je mee naar de middeleeuwen en vertelt waarom we zo graag drinken. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.6.201915 Protokoll, 27 Sekunden
Episode Artwork

123. Is alcohol gevaarlijker dan xtc?

De kans dat jij al eens uit de bol bent gegaan nadat je te veel gedronken hebt, is best reëel. Maar ook xtc-gebruik neemt toe in het uitgaansleven. Ons drinkgedrag wordt vaak weggelachen onder het mom ‘wij zijn nu eenmaal Bourgondiërs', maar velen fronsen de wenkbrauwen als het over drugs gaat. Is dat terecht? Hoe schadelijk is xtc en hoe schadelijk is alcohol? We vroegen aan professor toxicologie Jan Tytgat (KU Leuven) welk genotsmiddel het meest destructief is. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2.6.201912 Protokoll, 58 Sekunden
Episode Artwork

122. Mag iedereen het op een akkoordje gooien met de fiscus?

Een akkoordje met de fiscus... is dat enkel iets voor miljonairs en grote bedrijven? Of voor mensen die de achterpoortjes van het Belgische belastingssysteem heel goed kennen? Niet volgens professor Elly Van de Velde (UHasselt). Als hoogleraar fiscaal recht is zij de ideale persoon om je wegwijs te maken doorheen het kluwen van de belastingsregels. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
31.5.201920 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

121. Kan je drie genetische ouders hebben?

Een spermacel en een eicel vormen samen een kindje. Zo hebben we het immers geleerd op school. Daarbij zijn steeds twee genetische ouders in het spel. Maar geneticaspecialist Claudia Spits (VUB) kan in zeer uitzonderlijke gevallen die genen onder de loep nemen en op celniveau met de stukjes beginnen puzzelen. En soms komt daar een derde partij aan te pas... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.5.201910 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

120. Heeft het zin om fair trade te kopen?

Fair Trade, Fair Trade Certified, Fair Trade Proof, Fair for Life,... er zijn massa's fairtrade-labels. Al deze labels garanderen veilige arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen, soms ook vakbondsrechten en investeringen in onderwijs en gezondheidszorg. Alstublieft! Maar verbeter je echt de wereld door fair trade te kopen? Of is het een mooi marketingpraatje? Professor Jan Orbie (UGent) legt de impact van jouw fairtrade-aankoop uit! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.5.201916 Protokoll, 24 Sekunden
Episode Artwork

119. Kunnen ze het internet niet sneller maken?

Een website die lijntje per lijntje oplaadt, een draaiend zandlopertje,... we kennen allemaal de frustraties bij traag internet. Met al die supertechnologie, satelietten en glasvezelkabels waarbij informatie wordt verspreid met de snelheid van het licht, vragen we ons af: kan dat internet dan niet sneller? Computerwetenschapper Robin Marx (UHasselt) geeft het antwoord. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
24.5.201913 Protokoll, 50 Sekunden
Episode Artwork

118. Moeten trio's kunnen trouwen?

Gezinnen met één mama, één papa en twee (of meer) kinderen. Nog steeds het ideaal voor velen, maar steeds minder mensen leven zo: in onze maatschappij heb je nu ook veel eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met twee mama's of twee papa's.... Eén probleem: onze huwelijkswetgeving dateert uit 1804 en is hier niet aan aangepast. Jurist Frederik Swennen (UAntwerpen) doet onderzoek naar gezinnen met nieuwe samenlevingsvormen. Is de volgende én logische evolutie dat ook trio's of quatro's in het huwelijksbootje kunnen stappen? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.5.201914 Protokoll, 51 Sekunden
Episode Artwork

117. Waarom is de stierkikker gevaarlijk?

De Amerikaanse stierkikker is imposant maar niet bepaald schattig… Hij kwaakt niet, maar hij loeit en eet praktisch alles wat in zijn muil past. En dat laatste is geen goede zaak voor de biodiversiteit van onze natuur. Biologe Sarah Descamps van de UHasselt en Hogeschool PXL komt op voor de arme inheemse stakker, de groene kikker. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
15.5.20199 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

116. Waarom mogen zwangere vrouwen liegen?

KU Leuven-prof Liesbet Stevens doet geen uitspraken over of hoogzwangere vrouwen zomaar mogen vertellen dat ze nog in een maatje 34 passen en moeiteloos een marathon kunnen lopen. Als adjunct-directeur van het instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen kan ze wél vertellen dat drie op de vier vrouwen benadeeld worden op het werk als ze zwanger zijn. Een deel van het probleem is dat vrouwen hun rechten - waarvan liegen er één is - niet kennen. Wat niet wil zeggen dat je nooit meer een zwangere collega kan vertrouwen.... Luister daarom naar dit mini-college arbeidsrecht! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8.5.201918 Protokoll, 4 Sekunden
Episode Artwork

115. Is het jouw schuld dat je kind een allergie heeft?

Hoe jij nù leeft, heeft een invloed op de gezondheid van je kinderen, zelfs als je nog lang niet zwanger bent. Kristien Hens duikt de genetica in en denkt na over de ethische gevolgen voor de toekomst van de keuzes die jij nu maakt. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
30.4.201915 Protokoll, 13 Sekunden
Episode Artwork

114. Is de fermentatiehype gezond?

Fermenwadde?? Fermenteren, dat is voedsel bewaren of zelfs maken op basis van schimmels en bacteriën. Keert je maag nu al om? Professor Sarah Lebeer vertelt je of dat terecht is. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.4.201914 Protokoll, 54 Sekunden
Episode Artwork

113. Waarom geeft je kat je kopjes?

Dan krijg je eindelijk een kopje van je kat, maar daarna is het beest weer uuuren weg. Ziet je kat je wel graag? Of profiteert ze gewoon van je huis, je zetel en het eten? Heb jij een kat of heeft je kat jou? Professor Tiny De Keuster (UGent) is dierenarts én experte gedrag van honden en katten en ze legt de ziel van de kat bloot... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.4.201914 Protokoll, 25 Sekunden
Episode Artwork

112. Hoe kunnen muizen helpen om kanker te bestrijden?

Wie sterft aan kanker, sterft bijna altijd aan de uitzaaiingen van een tumor. Daar wil Damya Laoui (VUB) iets aan doen én ze vond een kankervaccin uit. Hierdoor werd ze uitgeroepen tot Wetenschapstalent van 2018. Maar er is nog veel méér onderzoek nodig om alle kankers te bestrijden én te voorkomen. En daarvoor zijn soms proefdieren nodig... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.4.201911 Protokoll, 48 Sekunden
Episode Artwork

111. Was de eerste superheld een vrouw?

Elastigirl en Wonder Woman werden als eerste vrouwelijke superhelden van het afgelopen decennium geprezen in de pers. Dr. Anke Brouwers van Universiteit Antwerpen kijkt als filmhistorica 100 jaar terug en merkt op dat ook in de stille film vrouwen niet zo'n brave doetjes waren. Bye bye Superman! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.4.201915 Protokoll, 44 Sekunden
Episode Artwork

110. Kan je veilig bruinen?

Nu we weten dat de zon zorgt voor een stijging van het aantal huidkankergevallen zou je toch denken dat deze vraag overbodig wordt. Toch slaan in de zomermaanden 'de boekskes' ons om de oren met goed advies om sneller te bruinen. Kan iedereen wel bruin worden? En waarom zouden we dat willen? Toxicologe Vera Rogiers, hoogleraar aan de VUB, vertelt in 15 minuten hoe het veilig kan. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.4.201915 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

109. Hoe schadelijk is de zon?

Huidkanker lijkt dé aandoening van de 21ste eeuw. Volgens professor Vera Rogiers, toxicologe aan de VUB, is dat is voor een groot deel de schuld van... de zon. Weten we wel goed genoeg hoe we onze huid moeten beschermen? En heeft de zon nog gevaren in petto? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
2.4.201914 Protokoll, 33 Sekunden
Episode Artwork

108. Waarom kent Facebook je beter dan je moeder?

Ja, je moeder ken je door en door... op welke feestjes jij rondhangt op vrijdagavond, de saus die jij de laatste jaren verkiest bij je frietjes, de foute muziek die je beluistert op de trein, de neuscorrectie waar je al zolang over tobt... Knik jij nu heftig van nee? En wat als we "moeder" vervangen door "Facebook"? Is het erg dat Facebook zoveel over jou weet? Een introductie in de wereld van big data door Ruben Verborgh, UGent-internetspecialist. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.3.201914 Protokoll, 27 Sekunden
Episode Artwork

107. Waarom is een Duitse vamp mannelijker dan een Vlaamse?

Het valt te betwijfelen of een specialist Duitse taalkunde kan uitmaken of Duitse vampen vaker een snor hebben, ongegeneerd aan hun geslacht krabben of liever een trainingspak dragen dan een sexy kleedje. Wat ze wel kan doen, is het liguïstisch analyseren. Voor Tanja Mortelmans van de UAntwerpen kent het woordgeslacht geen geheimen. Wist je dat er in sommige talen wel 20 geslachten bestaan en in andere géén? Kom te weten wat er naast m/v/x nog allemaal bestaat! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.3.201915 Protokoll, 6 Sekunden
Episode Artwork

106. Waarom zijn gemeentefusies nodig?

Een gemiddelde Vlaamse gemeente telt 21.156 inwoners. Dat is eigenlijk weinig, zegt de Hasseltse politoloog Johan Ackaert. Want de komende jaren zullen er heel wat uitdagingen op ons afkomen, denk maar aan de klimaatopwarming of de vluchtelingenproblematiek… Kunnen die kleine gemeenten dit aan? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.3.201916 Protokoll, 39 Sekunden
Episode Artwork

105. Is de Bijbel vrouwonvriendelijk?

De Bijbel is geen hypermoderne feministische literatuur noemen… De teksten in de Bijbel zijn al duizenden jaren oud zijn. Theologe Bénédicte Lemmelijn van de KU Leuven legt uit dat de vraag of de Bijbel vrouwonvriendelijk is, eigenlijk een absurde vraag is... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8.3.201916 Protokoll, 56 Sekunden
Episode Artwork

104. Hebben echte mannen baarden?

De baard lijkt het ultieme accessoire: perfect getrimd of toch net een centimeter langer. De perfecte man ziet er volgens menig liefhebber uit als George Clooney: knap, beroemd, rijk, succesvol en... met perfect getrimde baard. Wie in de geschiedenis duikt leert dat een baard veel zegt over hoe men in een bepaalde tijd dacht over een lichaam en wie een echte man was... Professor Anne-Laure Van Bruaene van de Universiteit van Gent weet het! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.3.201912 Protokoll, 32 Sekunden
Episode Artwork

103. Waarom zijn mensen bang in Brussel?

Maak jij soms een wandelingetje in Molenbeek? Dan is de kans groot dat je van Molenbeek bent. Want heel wat niet-Brusselaars zijn bang in Brussel. En niet-Antwerpenaren zijn bang in Antwerpen. Waarom zijn mensen bang in grote steden? Waarom zijn mensen bang in Gent, Oostende, Antwerpen of Brussel? En is dat terecht? Criminologe Els Enhus, geboren en getogen in Brussel, ontleedt onze angsten. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.2.201920 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

102. Wat verraadt jouw taal over jou?

Friet, patat of petat. Je hebt maar één woord nodig om te horen of de persoon tegen wie je spreekt een Vlaming of een Nederlander is. Maar je woordgebruik en je uitspraak vertellen nog méér dan alleen je woonplaats. Hoe dat komt en hoe dat werkt legt sociolinguïst Rik Vosters je haarfijn uit. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.2.201918 Protokoll, 6 Sekunden
Episode Artwork

101. Is supermarkt-sushi echt Japans?

Hoe Japans is die sushi in het koelvak van je supermarkt? Japanologe Tine Walravens van UGent keert echter de vraag ook om. Want wat is echt sushi? Moet die in Japan gemaakt zijn? Of is door een Japanner genoeg? Meer dan genoeg stof om een kwartier college en je volgende toogpraatje mee te vullen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.2.201918 Protokoll, 5 Sekunden
Episode Artwork

100. Kan je verliefd worden op een robot?

Zien we daar een lichtjes geïrriteerde frons bij deze vraag? Commerciële bedrijven zijn nochtans al lang bezig met het produceren van robots voor intieme en zelfs romantische relaties. Als sociale wetenschappers zoals Charlotte Jewell zich niet met dit proces bemoeien zullen het vooral sekspoppen zijn en blijven. Terwijl er méér kan. Wat denken we van een robot-partner voor een persoon met een handicap of iemand in eenzaamheid? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.2.201914 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

099. Hoe word je een succesvolle influencer?

Influencers zijn de idolen van dit tijdperk. Sterren zoals Kim Kardashian bouwden hun imperium uit via sociale media en ook klassieke beroemdheden zoals Madonna en Leonardo DiCaprio kunnen niet hun volgers. Droom jij ook van roem en succes op YouTube en Instagram. Sarah Steenhaut van de UGent en het Callebaut Collective geeft je een basislesje. Met de hashtag be yourself. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.2.201912 Protokoll, 10 Sekunden
Episode Artwork

098. Wanneer komt mijn nieuwe orgaan uit de printer?

De vraag naar orgaandonors blijf ieder jaar stijgen. Maar, er zijn misschien ook andere oplossingen stelt Liesbet Geris van KU Leuven. Wat als we organen zouden kunnen printen? En, niet zomaar een 3D geprint hart of lever, maar een echt levend orgaan. Daarom kruipt ze elke dag in haar labo met een printer, een computerprogramma en inkt van levende cellen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.1.201915 Protokoll, 6 Sekunden
Episode Artwork

097. Is online shoppen slecht voor het milieu?

In plaats van je vervuilende dieselauto te nemen en heen en weer naar het stad te rijden, besluit je om online wat te shoppen. Beter voor het milieu! Maar, klopt dat idee wel? Want dat ene paar schoenen bestel je in Spanje en die blouse moet overkomen uit Groot-Brittannië. Professor Cathy Macharis en haar team bij MOBI-VUB gaan na of dit wel allemaal zo duurzaam is. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
15.1.201913 Protokoll, 15 Sekunden
Episode Artwork

096. Hoorden de Belgen tijdens de Tweede Wereldoorlog wel écht bij de geallieerden?

In mei 1940 werd België bezet door Duitsland. De Belgische regering vluchtte en kwam in Londen terecht. Van daaruit hebben ze de geallieerden én het Belgische volk gesteund in hun strijd tegen nazi-Duitsland. Zo hebben we het altijd op school geleerd. Maar UAntwerpen-historicus Herman Van Goethem weet intussen uit historische teksten dat het niet helemaal zo gegaan is... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
8.1.201911 Protokoll, 40 Sekunden
Episode Artwork

095. Waarom is roken zo verslavend?

"Deze sigaret is de allerlaatste die ik rook, daarna is het gedaan". Als je ooit een roker was, of het nog altijd bent, ken je dat voornemen ongetwijfeld. En weet je dat het verdomd moeilijk is om je eraan te houden en te stoppen met roken. Professor Filip Lardon heeft goed en slecht nieuws: het goeie is dat het niet aan je (gebrek aan) wilskracht ligt, dat je niet kan stoppen. Hoe het dan wel komt, legt de professor in dit college uit. En euh... het slechte nieuws: het is écht kei-ongezond. Dus blijf het proberen. Of begin er gewoon nooit aan! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.1.201914 Protokoll, 12 Sekunden
Episode Artwork

094. Hoe moeilijk is Chinees?

Maar liefst 1 miljard 248 miljoen mensen spreken Chinees. De meest gesproken taal ter wereld wordt nochtans vaak ‘onoverkomelijk moeilijk’ genoemd. Toch mag het feit dat deze taal zo verschilt van de westerse talen je enthousiasme om Chinees te leren volgens professor Mieke Matthyssen niet de das omdoen. Want Chinees leren kàn. Dat het gemakkelijk is, dat hebben we niet gezegd… Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
1.1.201916 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

093. Van wie is het Beloofde Land?

Joden, moslims, christenen, Palestijnen, Israeli's... miljoenen mensen menen dat het Beloofde Land hen toebehoort. Voor de drie grootste godsdiensten is de regio heilige grond en op politiek vlak ontwikkelde zich doorheen de geschiedenis een meedogenloze strijd. Midden-Oosten-kenner Ludo Abicht doet een verwoede poging om uit te klaren wie dit stukje Midden-Oosten nu werkelijk toekomt. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.12.201813 Protokoll, 59 Sekunden
Episode Artwork

092. Was het vroege christendom een mysteriecultus?

Was Jesus Christ een superstar? Of was hij één van de vele supersterren uit zijn tijd en werkte de christelijke promomachine in de begineeuwen van onze jaartelling net wat beter, waardoor het christendom zich verspreidde? Godsdiensthistorica Annelies Lannoy, van de UGent, zocht uit of het vroege christendom om geheime mysteriecultus was. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
25.12.201816 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

091. Bestaat er een medicijn tegen verdriet?

Google ‘Manu Keirse’ en de zoekmachine leert je dat je te maken hebt met de man die Vlaanderen leerde rouwen. Maar hoe doe je dat, rouwen? En hoe kan je er anderen bij helpen? Professor Keirse helpt je erbij! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.12.201813 Protokoll, 43 Sekunden
Episode Artwork

090. Moeten we onze relatie met Rusland verbeteren?

Rusland wordt in het westen vaak gezien als een agressief, zelfs oorlogszuchtig land. De afgelopen jaren namen de spanningen dan ook fors toe. David Criekemans is hoogleraar geopolitiek aan de UAntwerpen en hij maakt hier toch graag enkele kanttekeningen bij. Professor Criekemans dwingt ons onze westerse oogkleppen een ogenblik af te zetten. Hoe kijkt Rusland naar het Westen? Misschien begrijpen we dan beter waarom Rusland doet wat het doet? En wie weet, komen we wel weer dichter bij elkaar? Met andere woorden: een lesje politiek Rusland, anders bekeken. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
18.12.201818 Protokoll, 1 Sekunde
Episode Artwork

089. Ben je slimmer als je dt-fouten maakt?

Word, wordt, aangeleerd, aangeleert of aangeleerdt? Iedereen kent de dt-regel. En toch maakt iedereen er fouten tegen. Ja, iederéén, ook jij! Hoe komt het toch dat iedereen zoveel moeite heeft met zo'n simpele regel? Misschien ben je gewoon te slim voor zo'n banale regel? Want de grootste genieën, dat zijn vaak de meest verstrooide mensen, niet? Professor Dominiek Sandra is psycholinguïst aan de UAntwerpen en deed er onderzoek naar. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11.12.201816 Protokoll, 44 Sekunden
Episode Artwork

088. Hebben meertalige kinderen een slechter rapport?

Meertalige leerlingen doen het vaak niet goed op school. Is dat omdàt ze meertalig zijn? Waarom kunnen ze blijkbaar ook slechter rekenen? Het debat over of kinderen enkel Nederlands mogen spreken op school, verloopt soms heel emotioneel. Onderwijssocioloog Orhan Agirdag brengt rust: hij zoekt met facts en figures uit wat er aan de hand is. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.12.201813 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

087. Heeft een saxofonist meer kans op longfibrose?

Ooit al gehoord van longfibrose? Een akelige ziekte waar je beste snel bij bent. En toch zien zelfs heel wat artsen deze ziekte soms over het hoofd. Daarom heeft professor Wim Wuyts, longarts aan de KU Leuven, een missie: longfibrose bekender maken. En vooral duivenmelkers, saxofonisten, mensen die in een schimmelig huis wonen of mensen die naast de autosnelweg werken letten beter goed op! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
27.11.201813 Protokoll, 44 Sekunden
Episode Artwork

086. Hoe word je Spider-Man?

Wacht jij al sinds je eerste etterbuil op een beet van een genetische gemanipuleerde spin? Probeerde jij op je tiende loodrecht op een muur te klimmen en brak je je arm? Of hul je je al sinds je kleutertijd in Spider-Man-outfits? Volgens bioloog Dominique Adriaens, van de UGent, berg je die droom best op. Hoe word je Spider-Man? We kunnen nu al het antwoord verklappen: onmogelijk! Gekko-man daarentegen... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.11.201815 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

085. Kan een dictator de wereld redden?

De democratie krijgt het zwaar te verduren: massamigratie, klimaatveranderingen, economische crisissen,... Er wordt veel gepalaverd en structurele oplossingen lijken zelden voor handen. Zou één sterke leidersfiguur het niet beter doen? UGent-historicus Bruno De Wever gaat na of dergelijke figuren een goed alternatief zijn voor het trage democratische proces met eindeloos veel checks en balances. Kan een dictator de wereld redden? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.11.201816 Protokoll
Episode Artwork

084. Waarom ben ik zo euforisch als ik dans?

Of je de radio nu opzet in de auto of de loeiende beat van de dj je om de oren slaat in een club… je zal op zijn minst heimelijk meebewegen (of gewoon met volle overgave). Je lichaam interageert met het ritme van de muziek en daardoor ontstaat plezier. Je lijf is in staat om het ritme tot op de milliseconde te voorspellen. Want om te weten wanneer je je vuisten in de lucht moet ballen op de luidste toon van de climax moeten je armen zich tijdig naar boven bewegen… Volgens professor Marc Leman ben je in feite dus een betere danser dan je zelf voor mogelijk hield. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.11.201817 Protokoll, 46 Sekunden
Episode Artwork

083. Sla wassen met chloor is milieubewust

Ben jij geneigd om thuis een druppeltje javel te doen in het water waarin je je sla wast? Zelfs als je smetvrees hebt, is het misschien toch niet zo'n goed idee. Maar als je het een beetje deskundig doet, zoals in een voedingsfabriek waar de pH-waarde, de temperatuur etc. goed worden gecontroleerd (en enkel en alleen dan!), is het een geniaal idee. Wan dan is het niet ongezond én beter voor het milieu (minder waterverbruik!). Professor Imca Sampers legt uit waarom. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6.11.201815 Protokoll, 56 Sekunden
Episode Artwork

082. Is de EU een geldverslindende machine?

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
30.10.201815 Protokoll, 47 Sekunden
Episode Artwork

081. Waarom kan je de Ikea niet buitenkomen zonder iets te kopen?

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.10.201817 Protokoll, 27 Sekunden
Episode Artwork

080. Is lobbyen een uitvinding van de Romeinen?

Prof. dr. Lieve Van Hoof studeerde, Latijn & Grieks, politicologie en geschiedenis. Haar onderzoek rond lobbyen in het Laat-Romeinse Rijk is dan ook de ideale combinatie tussen deze drie disciplines. Want hoe almachtig en alleenheersend was die Romeinse keizer nu eigenlijk? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
23.10.201815 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

079. Waarom doet zout in een wonde zoveel pijn?

Zout in een schaafwonde, sneetje of zelfs maar klein wondje pikt keihard. Maar hoe komt dat toch? Prof. Bert Brône van de UHasselt doet het je eens en voorgoed begrijpen. En je ontdekt ook meteen hoe pijn werkt in je lichaam. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.10.201810 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

078. Kunnen we ‘s nachts zonlicht gebruiken?

Stel je voor... op een zonnige zomerdag open je een willekeurig doosje, je richt je op de felste zonnestraal, vult het doosje met helder licht en klapt het deksel haastig toe. En zodra de duisternis invalt, zonnepanelen gedurende minstens acht uur waardeloos blijken en de zaklamp van je Iphone stuk is, beschik jij over dat wonderlijke doosje waarin je licht bewaart. Een illusie denk je? Steek dan je licht eens op bij dit college en luister naar professor Philippe Smet. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
16.10.201818 Protokoll, 13 Sekunden
Episode Artwork

077. Hoe zien de hersenen van astronauten eruit?

Dr. Angelique Van Ombergen van de UA heeft een bijzondere interesse in de hersenen van astronauten. Een ruimtereis doet namelijk wel wat met de hersenen. En Van Ombergen is aan het uitzoeken wàt! Daarom legt ze elke astronaut die uit de ruimte terugkeert even onder de scanner. Maar daarmee is haar onderzoeksdrang nog niet gesust: ze wil méér proefpersonen! Dus organiseert ze paraboolvluchten - lees: vliegtuigreizen waarbij de piloot wat loopings maakt waardoor de passagiers een aantal keren gewichtloos zijn. Daarna legt ze ook deze mensen onder haar scanner. Gedurende een kwartier vertelt ze wat er dan zoal in die hersenen te zien is... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12.10.201812 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

076. Waarom ploetert Europa in tijden van crisis?

Hoe is het toch mogelijk... De EU valt van de ene crisis in de andere, waarna politieke leiders dan ook van de ene crisistop naar de andere moeten spurten. Met als conclusie bijna altijd dezelfde: we moeten met Europa beter samenwerken. En hop, voor je het weet, staat de volgende crisis voor de deur. Professor Hendrik Vos - Europa-expert van de Universiteit Gent - legt uit hoe dat komt en... waarom dat misschien niet zo erg is. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
9.10.201820 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

075. Moeten geneesmiddelen voor zeldzame ziektes echt onbetaalbaar zijn?

Zijn dure geneesmiddelen de schuld van gewetenloze farmaceutische bedrijven? Of kunnen ze niet anders dan die prijzen zo hoog maken? En wil dat dan zeggen dat wie de pech heeft aan een zeldzame ziekte te lijden sowieso onbetaalbare geneesmiddelen nodig heeft? Prof. dr. Geert Molenberghs van de universiteiten van Hasselt en Leuven legt het allemaal eens goed uit zodat jij tijdens de volgende cafédiscussie de redelijke kan uithangen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5.10.201814 Protokoll, 52 Sekunden
Episode Artwork

74. Laad jij binnenkort je gsm op met je sneakers?

We gebruiken steeds meer technologische snufjes en hebben zo ook steeds meer energie nodig. Moeten we die energie blijven zoeken bij de klassieke energieleverancies zoals kern-, water- en zonne-energie? Prof. dr. Jean Manca, cross-over fysicus aan de UHasselt, ziet overal energie die gewoon verloren gaat. Hoe energie uit mensen, modder of sneakers halen? Om dat te weten te komen moet je dit college bekijken! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.9.201815 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

073. Bedreigen milieuwetten onze economie?

Hoe is dat nu toch mogelijk, dat we nog altijd niet kunnen gaan winkelen in het winkel- en ontspanningscomplex Uplace, dat de Antwerpse ring nog niet rond is en dat het in Limburg maar wachten blijft op een Noordzuidverbinding? Het lijkt wel of het gemor van enkele mensen met een grote mond het land verlammen. Prof. dr. Bernard Vanheusden is jurist en legt uit waarom milieuwetten zo streng zijn. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
25.9.201818 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

072. Moet ik betalen voor jouw god?

Moet ik betalen voor jouw god? Nee toch, zou je denken. In België zijn kerk en staat toch gescheiden? Maar is dat wel zo? Want van wie krijgt een priester dan een loon uitgekeerd? Prof. dr. Leni Franken gaat na hoeveel priesters, imams en rabbi's kosten. En... ze vraagt zich af of subsidies voor het geloof nodig/eerlijk/essentieel/overbodig zijn. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.9.201819 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

71. Kunnen we vulkanologen 100 % vertrouwen?

Binnenkort een reisje naar de Filippijnen of IJsland gepland? Let dan goed op, want wat als die slapende vulkanen toch plots wakker schieten? Kan je hierover betrouwbare informatie verzamelen? Sterk staaltje gokwerk van vulkanologen? Of zijn hun voorspellingen toch iets of wat wetenschappelijk onderbouwd? Sam Poppe is de enige vulkanoloog van Vlaanderen en mag daarom alle dagen in zijn zandbank spelen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
18.9.201817 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

70. Waarom zie je sterretjes als je plots opstaat?

Hoe komt het dat je sterretjes ziet als je plots rechtstaat? Nee, het antwoord is niét: omdat je bloed naar je benen stroomt. Prof. dr. Floris Wuyts is fysicus en doet al jarenlang onderzoek aan de Universiteit van Antwerpen. En dat doet hij op astronauten die pas terug zijn op aarde en vaak kort na hun landing flauwvallen. Benieuwd wat de link is? Luister dan snel! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
14.9.201810 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

69. Waarom vinden slimme vrouwen geen nieuw lief?

Paniek op de partnermarkt! Want prof. dr. Dimitri Mortelmans, socioloog aan de UAntwerpen, heeft verteld dat slimme vrouwen geen nieuw lief vinden na een echtscheiding. En nee, dit college gaat niet over verliefdheid en chemische processen. Het gaat over drie heilige sociologische principes. En over downdaten. De wijze raad van professor Mortelmans krijg je er gratis en voor niks bij! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11.9.201814 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

68. Waarom warmen bitcoins de aarde op?

Heb jij zeven jaar geleden voor een luttele 50 euro in bitcoins geïnvesteerd? Proficiat, jij bent intussen waarschijnlijk miljonair. Maar wist je ook dat de milieu-impact van de bitcoin daardoor tot een torenhoog niveau is gestegen? Hoe? Prof. dr. ir. Bart Preneel van de KU Leuven heeft als cryptoloog zelf bijgedragen tot de uitvinding van de bitcoin. De perfecte persoon dus om ons wegwijs te maken in de wondere wereld van de bitcoins. Zowel voor beginners als gevorden een leerrijke uiteenzetting over het nut, de werking en de gevolgen van virtueel geld. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.9.201819 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

67. Is terrorisme eigen aan de Islam?

Zijn alle moslims mogelijke terroristen? Staat in de Koran dat geweld toegestaan is? En dan blijkbaar ook tegen moslims, want de meeste slachtoffers van terreur zijn moslims? Voor een keer geen hevig debat hierover, maar prof. dr. Sami Zemni die als politocoloog rustig en redelijk uitlegt wat de link is tussen islam en terreur. En voor wie nu al commentaar wil geven: eerst luisteren! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4.9.201817 Protokoll, 15 Sekunden
Episode Artwork

66. Kan je sterven te veel suiker?

Hoeveel slagroomtaarten, repen chocolade, kilo's chips (want ook daarin zit suiker) kan je eten tot je er letterlijk bij neervalt? Prof. dr. Chantal Mathieu van de KU Leuven krijgt in het ziekenhuis dagelijks mensen over de vloer die lijden aan de gevolgen van teveel suiker eten en er op termijn aan kunnen sterven: mensen met diabetes. Elk jaar hebben meer en meer mensen diabetes. En heel wat mensen beseffen niet eens dat ze eraan lijden... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
31.8.201818 Protokoll, 1 Sekunde
Episode Artwork

65. Hoe verleid je juridisch verantwoord een vrouw?

Vertwijfeld blijft de man achter na alle #metoo-berichten. Wat mag/kan nog? Mag je nog complimenten geven? Mag je iemand nog uit vragen? Ja natuurlijk mag dat allemaal nog! En de man moet niet vertwijfeld zijn. Want hij weet goed genoeg dat "hey roste, wa moet da koste?" géén compliment is! Wil je toch even de strafrechterlijke puntjes op de i zetten? Dan is daar professor Liesbet Stevens van KU Leuven om goede raad te brengen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
31.8.201819 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

64. Zou jij nog gaan werken met een basisinkomen?

Elke maand - of je nu werkt of niet - een bepaald bedrag op je rekening zien verschijnen, dat is een basisloon. Steeds meer mensen zijn vóór, maar het brengt natuurlijk heel wat vragen met zich mee. Is het betaalbaar? Hoe groot moet dit bedrag zijn? En, is dat niet allemaal slecht voor onze economie? Want wie zou nu nog gaan werken? Prof. dr. Ive Marx van Universiteit Antwerpen vergelijkt de voor- en de nadelen, zodat iedereen zelf kan beslissen. En jij, wat zou jij doen? Zou jij nog gaan werken? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.8.201818 Protokoll, 41 Sekunden
Episode Artwork

63. Kunnen dieren slagen voor een wiskunde-examen?

Je goudvis heeft nog nooit de familiequiz gewonnen en je hond stak nooit een poot toe bij je huiswerk. En toch weet je kat hoe dat luikje open moet en kraakt een kraai zijn nootjes onder rijdende auto's. Is dit het gevolg van nauwkeurige observatie, toeval of intelligentie? Prof. dr. Rudi D'Hooge van de KU Leuven legt in dit college uit hoe intelligent dieren daadwerkelijk zijn. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
28.8.201812 Protokoll, 24 Sekunden
Episode Artwork

62. Hoe klinkt de kosmos?

Tot enkele jaren geleden keken astronomen naar de ruimte en waren hun observaties de enige basis voor al hun ontdekkingen. Maar... ze konden slechts 5% zien van al wat er is. En dat beseften ze ook. Sinds enkele jaren waait er een nieuwe wind door de wereld van de kosmologen, want nu kunnen ze ook naar de ruimte luisteren. Prof. dr. Thomas Hertog van de KU Leuven vertelt hoe ze daarin geslaagd zijn en wàt ze dan kunnen horen. Hoe klinkt de kosmos? Listen and learn! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
24.8.201817 Protokoll
Episode Artwork

61. Bestaan buitenaardse wezens?

Professor Katrien Kolenberg zit niét elke avond in haar tuin op Marsmannetjes te wachten onder een piramide van zilverpapier. Professor Kolenberg is astronoom en berekent en bedenkt gewoon op een rationele manier waar er buitenaardse wezens kunnen bestaan. Maar wees gewaarschuwd: na het zien van dit college zal je je bijzonder nietig voelen. Je zal beseffen dat je niet méér bent dan één zandkorrel... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
24.8.201819 Protokoll, 1 Sekunde
Episode Artwork

60. Wat veroorzaakt al die chaos in je hoofd?

Ken je dat gevoel, dat je een pen neemt om iets op te schrijven en dat je dan niet meer weet wàt? Je bril zoeken terwijl hij op je hoofd staat (wat een cliché!)? Je laptop openklappen en niet meer weten waarom? Nee, je word niet gek! Je bent gewoon een kind van je tijd: met 1001 dingen tegelijk bezig - werken, whatsappen, mails in 't oog houden, en ondertussen een gesprek voeren. En... van dit soort gedrag word je... euh... een beetje gek. Maar professor Van Hoof heeft ook goed nieuws: je kan er iets aan doen! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.8.201815 Protokoll, 59 Sekunden
Episode Artwork

59. Zijn robots binnenkort onverwoestbaar?

Professor robotica Bram Vanderborght begint dit college wat agressief: hij heeft een erg schattig robotje bij zich en dan .... schopt hij het met de woorden "alles voor de wetenschap" bijna van het podium. En dat om te bewijzen dat ze aan de VUB werken aan onverwoestbare robots. Maar hoe ver staat die wetenschap al in de praktijk? Luister snel als je wil weten of dit robotje al onverwoestbaar is... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
21.8.201811 Protokoll, 37 Sekunden
Episode Artwork

58. Hoe vind je het perfecte cadeau?

Is een Bongobon altijd een fout cadeau? Geef je beter gewoon geld? Mag je iemand om een verlanglijstje vragen? Of zelf terloops tegen je lief zeggen dat je die ring met die smaragd héél mooi vindt maar die koorden armband afschuwelijk? De do's en don'ts van cadeaus geven en krijgen, beluister je hier. Uiteraard wetenschappelijk onderbouwd door prof. dr. Dimitri Mortelmans, socioloog aan de UA. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.8.201820 Protokoll, 10 Sekunden
Episode Artwork

57. Waarom geloof jij fake news?

Dat er fake-news-fabriekjes bestaan, dat weten we intussen. Maar waarom lezen we al dat fake news? En herkennen we het altijd? En hoe komt het dat we het ook geloven. Of toch een beetje geloven. Professor Ike Picone vertelt hoe je je kan wapenen tegen vals nieuws. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.8.201814 Protokoll, 44 Sekunden
Episode Artwork

055. Hoe hard waren de Spartanen voor hun kinderen?

De Spartaanse jeugd had het enkele duizenden jaren geleden niet moeten riskeren om de hele nacht uit te gaan en de hele voormiddag in hun bed te liggen. Of 's avonds voor een scherm te hangen en wat onnozele selfies te maken. Orde en tucht! Daar stonden de opvoeders toen op. Maar klopt het ook dat ze hun gehandicapte pasgeborenen doodden? Prof. dr. Christian Laes van de Universiteit Antwerpen neemt je mee naar het oude Griekenland voor een gedisciplineerd lesje in de Spartaanse opvoedkunde. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
14.8.201813 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

54. Heb jij een dubbelganger?

Elvis en Michael Jackson hebben blijkbaar dubbelgangers bij de vleet. Ieder jaar staat er wel weer een imitator op die beweert The King te zijn. Maar hoe zit het bij jou? Hoe groot is de kans dat er iemand rondloopt met exact dezelfde haarkleur, neus, oren en ogen, lengte en breedte? Onbestaand of toch heel heel klein, denk je? Misschien brengt het college van professor Sylvia Wenmackers je op andere gedachten. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.8.201817 Protokoll, 30 Sekunden
Episode Artwork

53. Heeft Jezus echt bestaan?

Jezus liep over water, kon de stommen doen spreken en is verrezen na zijn kruisiging. De betere fantasy-schrijvers kunnen het zo gek niet verzinnen. Toch geloven overal ter wereld heel veel mensen in hem. Maar heeft hij ook echt bestaan? Was hij wie we denken dat hij is? Had hij ook een zusje? Wat weten we allemaal zéker over hem? Prof. dr. Hans Geybels is theoloog én historicus en spit voor jou de bronnen uit in dit college! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.8.201813 Protokoll, 29 Sekunden
Episode Artwork

52. Waarom halen zoveel hoogbegaafden geen diploma?

Je zou kunnen denken dat voor mensen een IQ van 135 alles vanzelf gaat. Ze moeten een les Latijn maar één keer lezen en dan onthouden ze alles en ze begrijpen met een klein beetje moeite ingewikkelde formules. En toch hebben vele hoogbegaafden géén diploma. Zijn ze te lui of sociaal onaangepast? Prof. dr. ir. Kathleen Venderickx legt uit waarom mensen met een IQ van 135 evenveel begeleiding nodig hebben als mensen met een IQ van 65. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.8.201814 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

51. Hoe kan je mensen onzichtbaar maken?

Vliegen, super sterk zijn, onzichtbaar worden: het zijn allemaal krachten die we aan superhelden of tovenaars toeschrijven. Nochtans, volgens prof. Vincent Ginis van de VUB zal onzichtbaarheid niet veel langer enkel in onze verbeelding bestaan. Hij werkt namelijk aan een echte onzichtbaarheidsmantel en hij legt jou uit hoe die zal werken! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7.8.201813 Protokoll, 54 Sekunden
Episode Artwork

50. Is potlood sterker dan staal?

Natuurlijk is potlood niet sterker dan staal! Want een potlood kan je zo breken en een stalen staafje van dezelfde dikte absoluut niet. En waarom dan toch deze vraag? Omdat potlood wel héél sterk kan worden als je er een heel dun laagje van hebt. Que?? Dr. Ben Van Duppen legt deze revolutionaire bevinding uit in deze podcastaflevering. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.8.201817 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

049. Waarom mag je slangengif drinken?

In sommige talen maakt men een onderscheid tussen twee soorten gif: in het Engels spreekt men over ‘venom’ wanneer gif via een wonde in het lichaam terechtkomt, ‘poison’ slaat op gif dat wordt opgenomen via de spijsververting. Slangengif is venom en kikkergif is poison. Maar wie denkt dat hij hiermee een veilig antwoord heeft op de vraag van het podcastcollege luistert beter verder naar hoe professor Roelants een sapje met slangengif drinkt. Het is misschien wel een kwestie van leven of dood... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.8.201816 Protokoll, 55 Sekunden
Episode Artwork

048. Hoe maak je goud?

Professor Piet Van Duppen van de KU Leuven kan datgene waar alchemisten jarenlang naar gezocht hebben: hij kan van goud maken. Echt waar! En toch zit hij niet te rentenieren op een tropisch eiland. Waarom niet? Omdat hij zo goed is om het volk (ons allemaal dus) uit te leggen hoe het moet. En... euh... eigenlijk ook omdat het niet zó eenvoudig is. Maar hij kan het wel! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
31.7.201816 Protokoll, 40 Sekunden
Episode Artwork

047. Lokt kortsluiting in de hersenen autisme uit?

De hersenen van een mens bestaan uit 86 miljard neuronen en vormen eigenlijk één ongelooflijk complex elektriciteitsnetwerk. Dus is het niet verwonderlijk dat er af en toe iets misgaat en een kortsluiting ontstaat. Hoe dat misgaan dan autisme of schizofrenie kan uitlokken , dat legt neurobioloog prof. dr. Bert Brône van UHasselt je uit. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
31.7.201815 Protokoll, 4 Sekunden
Episode Artwork

046. Waarom blijven mensen rond vulkanen wonen?

Vulkanen. Je zou echt gek moeten zijn om er naast te gaan wonen. Toch doen heel wat mensen het; en overal op aarde. Drs. Sam Poppe is vulcanoloog aan de VUB en maakt met jou een wereldreis om dit fascinerende natuurfenomeen te bekijken. Want zoals een Congolees gezegde ons vertelt: "de vulkaan neemt, maar geeft ook". Maar wat geven die vulkanen dan precies? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
27.7.201816 Protokoll, 43 Sekunden
Episode Artwork

045. Hoe genees je een depressie: praten of pillen?

Van pillen word je een zombie, van praten een egocentrische zaag die alleen maar verder wegzinkt in een depressie. Psychiater Koen Demyttenaere van de Universiteit van Leuven, maakt al snel duidelijk dat dat dit vooroordelen zijn die niet kloppen. Maar wat is dan de meest efficiënte manier om een depressie te bestrijden? Praten of pillen? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
27.7.201815 Protokoll, 45 Sekunden
Episode Artwork

044. Kunnen topvoetballers nog meer verdienen?

Zou jij nee zeggen tegen een weekloon van 200 000 euro? Wij ook niet! Er is helaas niemand die het ons aanbiedt. Maar topvoetballers krijgen het wél. En dat vinden we dan soms wel wat schandalig. Maar 't is niet hun eigen schuld. 't Is de wet van vraag en aanbod. Prof. dr. Wim Lagae van KU Leuven bekijkt of die vraag nog zal stijgen en of topvoetballers over 5 jaar nog méér kunnen verdienen, of nu toch al aan de top zitten. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
24.7.201815 Protokoll, 50 Sekunden
Episode Artwork

043. Waarom word je ongelukkig van chips en chocola?

Ben jij een emo-eter? Grijp je als je je even minder voelt al snel naar koeken en andere ongezonde dingen. Geen goed idee, het zal je alleen maar ongelukkiger maken! Voedingsexpert dr. Nathalie Michels legt uit waarom. Luister en leer, en eet misschien tijdens dit college nog rap een grote zak chips leeg. Want alles is over een kwartiertje anders. Voortaan denk je bij chips... aan darmbacterieën. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
24.7.201815 Protokoll, 51 Sekunden
Episode Artwork

042. Waarom beslist Europa hoe een Kinder Surprise eruit ziet?

De Europese Unie houdt zich bezig met een hele hoop belangrijke dingen: bepalen met welke kracht de ogen van je teddybeer met koordjes worden vastgemaakt in de kop, de snelheid van tikkende ruitenwissers, de grootte van een varkensstal en zelfs het uiterlijk van een Kinder Surprise. Je zou haast denken dat er van een euro- of vluchtelingencrisis geen sprake is. Prof. dr. Hendrik Vos legt uit hoe de vork in de steel zit. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.7.201813 Protokoll, 3 Sekunden
Episode Artwork

041. Kan vakantie een griepepidemie stoppen?

Alles doet pijn, je hebt koorts en voelt je belabberd? De griep is in het land en je bent ongetwijfeld te dicht in de buurt gekomen van de "flinke" collega die vorige week per se nog met 39° koorts wilde komen werken. En jij niet alleen... Als zowat de helft van het land ziek in bed ligt, is een vakantie dan dé oplossing? Prof. dr. Niel Hens heeft het uitgezocht. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
20.7.201815 Protokoll, 54 Sekunden
Episode Artwork

040. Kan tijd kapot?

Kan tijd kapot? En wat is tijd eigenlijk? Prof. dr. Walter Weyns van de Universiteit van Antwerpen is gefascineerd door tijd. Deze ogenschijnlijk gemakkelijke vraag is namelijk niet zo eenvoudig te beantwoorden. Eerst probeert hij tijd te definiëren en wanneer dat gelukt is, gaat hij na of tijd kapot kan. Of het de socioloog lukt om in een beperkte tijdspanne van 15 minuten een antwoord te formuleren, hoor je in dit college. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.7.201815 Protokoll, 6 Sekunden
Episode Artwork

039. Einstein vs Edison - wie had het meest briljante idee voor verlichting?

Dat zowel Einstein als Edison twee briljante kerels waren, daar bestaat geen twijfel over. Maar wiens ideeën waren het meest revolutionair op vlak van verlichting? Dat Einstein zich bezig hield met de speciale relativiteitstheorie, quantumfysica en grappig op de foto staan, dat wisten we al. Maar wat heeft hij te maken met verlichting? Wel... Aan de UHasselt kennen ze het antwoord en prof. dr. Jean Manca - zelf ook fysicus - verklapt het in dit college! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.7.201815 Protokoll, 40 Sekunden
Episode Artwork

038. Kunnen we over 10 jaar elke kanker genezen?

Prof. dr. Filip Lardon is oncoloog aan de Universiteit van Antwerpen. Dagelijks gaat hij met zijn onderzoeksteam op zoek naar nieuwe middelen om kanker te bestrijden. En er is hoop! Want hoewel er steeds meer mensen kanker krijgen, worden de behandelingen ook steeds effectiever. Hoe effectief? Professor Lardon legt het beeldend uit. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.7.201816 Protokoll, 36 Sekunden
Episode Artwork

037. Drink je binnenkort water uit de Noordzee?

Jij mag dan misschien wel elke keer de kraan dichtdoen terwijl je je tanden aan het poetsen bent... eigenlijk is dat maar symbolisch zuinig zijn met water. Als je weet dat er 70 liter water nodig is voor een kopje koffie, 4000 liter voor één biefstuk én dat er elk jaar méér mensen méér koffie en biefstuk willen, dan begrijp je dat we op zoek moeten gaan naar méér drinkbaar water. En net als voor zovele wereldproblemen, kunnen we daarvoor rekenen op de wetenschap. En op dr. Marjolein Vanoppen van de UGent. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
13.7.201813 Protokoll, 34 Sekunden
Episode Artwork

036. Word je dik van de pil?

​Baas is eigen buik! Dat was het moto van de feministen in de jaren 60. De pil heeft ontegensprekelijk een bijdrage geleverd aan de ontvoogding van de vrouw. ​Maar wat gebeurt er allemaal in die buik als je de pil neemt? Zijn er echt bijwerkingen zoals minder goesting krijgen of dik worden? En is de pil wel 100 procent betrouwbaar? Wat klopt daar nu eigenlijk van? Professor Hendrik Cammu is gynaecoloog aan KU Leuven en start zijn verhaal bij het prille begin en scheidt feiten van fictie. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.7.201818 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

035. Waarom kan je op bol.com nog geen teletijdmachine kopen?

Hoe leuk zou het zijn om bij je volgende vakantie niet enkel naar een ander land, maar ook naar een andere tijd te reizen? Je kan je oma ontmoeten als ze jouw leeftijd had en misschien de Tweede Wereldoorlog vermijden door Hitler toe te laten op de kunstschool. Niet zonder gevolgen dus! Professor Barabas, euh, professor Pieter Thyssen - fysicus en filosoof aan de KU Leuven - vult zijn dagen helaas niet met het bouwen van een teletijdmachine, maar wel met het filosoferen over de consequenties ervan. Want wat als jij nu diezelfde oude lieve oma per ongeluk vermoordt, hoe kon je dan geboren zijn? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10.7.201816 Protokoll, 56 Sekunden
Episode Artwork

034. Waarom wordt je voorgesneden appel niet bruin in de supermarkt?

Hatelijk: nog voor je appel helemaal op is, begint hij al bruin te worden. Liever een voorgesneden exemplaar kopen in de supermarkt dan. Maar is dit wel zo gezond? Hoe zorgen ze er in de supermarkt voor dat die appel niet bruin wordt? Spuiten ze er allerlei stoffen in? En zijn die dan gevaarlijk? Veel vragen, en gelukkig kent ook iemand het antwoord: prof. dr. ing. Imca Sampers, microbiologe aan de Universiteit Gent. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6.7.201816 Protokoll, 16 Sekunden
Episode Artwork

033. Mag je belastingen ontwijken?

Wielrenners en tennissers die naar Monaco emigreren, fortuinlijke Belgen die zich in Zwitserland of Luxemberg huisvesten, bedrijfsleiders maar ook kleine zelfstandigen wiens naam genoemd wordt in het Panamaschandaal... Er wordt wel eens gegrapt dat belastingontwijking de nationale sport van de Belgen is. Maar mag het altijd/soms/nooit? UHasselt-professor fiscaal recht Niels Appermont legt uit waarvoor je in de gevangenis kan terechtkomen en waarvoor enkel in de hel. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6.7.201818 Protokoll, 53 Sekunden
Episode Artwork

032. Koop je beter plastic of glazen flessen?

Je staat in de supermarkt, je geeft deze avond een feestje en wil wat frisdrank (want de vraag slaat natuurlijk niet op waterflessen, dat drink je van de kraan, toch?) kopen. Dan slaat de twijfel toe: koop je glazen flessen of toch maar die plastieken die een pak minder wegen? We worden dagelijks met milieu-advies om de oren geslagen. Maar wat is nu écht Het Goede. Prof. dr. ing. van de UAntwerpen Karine Van Doorsselaer klaart het even uit. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.7.201813 Protokoll, 27 Sekunden
Episode Artwork

031. Ligt er een fortuin op onze stortplaatsen?

Heel wat stortplaatsen zijn verdwenen uit ons geheugen omdat er natuurgebieden en huizen op gebouwd zijn. Wist je bijvoorbeeld dat Kessel-Lo deels op zo'n stortplaats is gebouwd? Maar... Peter Tom Jones, doctor in de industriële ecologie aan de KU Leuven, raadt de overheid aan deze vervuilde stortplaatsen dringend te saneren. En het goeie is dat een sanering geen geld moet kosten maar kan opbrengen! Hoe dat mogelijk is hoor je als je op de play-knop drukt. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3.7.201815 Protokoll, 26 Sekunden
Episode Artwork

030. Zijn belastingen onrechtvaardig?

Niemand betaalt graag belastingen. Maar betaal jij ook te veel? Volgens Michel Maus van de VUB is ons Belgisch belastingssysteem helemaal niet zo eerlijk en zou het zelfs tot een revolutie kunnen leiden... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.6.201813 Protokoll, 12 Sekunden
Episode Artwork

029. Staan er in 2070 palmbomen op de purperen hei?

In Maasmechelen staat een teletijdmachine, de Ecotron. Die bestaat uit 14 glazen stolpen waaronder planten groeien. Dr. Natalie Beenaerts, expert milieubiologie aan de UHasselt, legt in een kwartiertje uit hoe ze met die Ecotron te weten zal komen welke planten er over 50 jaar op de Limburgse heide staat. Nog altijd heide? Of maakt die geen schijn van kans meer, en zullen de kokosnoten er uit de palmbomen vallen? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.6.201812 Protokoll, 57 Sekunden
Episode Artwork

028. Waarom verstaan dove Vlamingen en Nederlanders elkaar niet?

Er bestaan nog heel wat misverstanden over gebarentaal. Bijvoorbeeld dat gebarentaal een beperkte woordenschat heeft, of dat je in gebarentaal niet over gevoelens kan praten. Of ook dat Nederlandse doven en Vlamingen elkaar even goed verstaan als horenden. Niet dus! Prof. dr. Myriam Vermeerbergen, taalkundige aan de KU Leuven, wil met veel plezier al deze vooroordelen de wereld uit helpen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.6.201815 Protokoll, 25 Sekunden
Episode Artwork

027. Hoe stop je het duizelen in bed als je dronken bent?

Ken je dat gevoel: veel te veel gin tonics gedronken, eindelijk in bed ploffen en dan... begint plots alles om je heen te draaien? En dat terwijl je alleen nog maar wil slapen! Gelukkig is er prof. dr. Floris Wuyts, evenwichtsexpert aan de UAntwerpen. Want hij leert je in dit college hoe je dat tollen kan stoppen en gewoon rustig je roes kan uitslapen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.6.201810 Protokoll, 39 Sekunden
Episode Artwork

026. Waarom mag je de Holocaust wel ontkennen?

In ons land is het ontkennen van de Holocaust bij wet verboden. En dat is niet goed en niet juist, vindt prof. dr. Patrick Loobuyck. Prof. Loobuyck is moraalfilosoof aan de UAntwerpen en UGent. Hij ontkent zelf de Holocaust absoluut niet, maar legt wel uit waarom hij om filosofische redenen vindt dat hij het recht heeft om de Holocaust te ontkennen. Dit college gaat dan ook niet alleen over de Holocaust, maar over vrijheid van meningsuiting. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
29.6.201816 Protokoll, 28 Sekunden
Episode Artwork

025. Waarom moet je banger zijn van je eigen gsm dan van een gsm-mast?

Nimby kenden we al: not een gsm-mast in my backyard! Wil je ook weten wat ALATA betekent? luister dan goed naar prof. dr. Guy Vandenbosch, stralingsexpert aan de KU Leuven. Dan weet je meteen ook waarom je toch maar best niet met je gsm naast je hoofdkussen slaapt. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.6.201813 Protokoll, 59 Sekunden
Episode Artwork

024. Worden Europese gevangen nog gefolterd?

"Wat voor vraag is dat nu? Nee toch? We leven toch niet meer in de middeleeuwen?" Is dat je reactie als je deze vraag leest? Als je ons een beetje kent, weet je dat het niet zo eenvoudig is, want dan zouden we de vraag niet stellen. De Brusselse prof. dr. in de criminologie Sonja Snacken tast samen met jou de (pijn)grenzen van het gevangeniswezen in Europa en België af en confronteert je met enkele ethische dilemma's. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.6.201815 Protokoll, 11 Sekunden
Episode Artwork

023. Waarom nemen rationele mensen domme beslissingen?

Mensen zijn de meest intelligente wezens op deze planeet. Toch slagen we er niet altijd in de beste keuzes te maken. Waarom maken we denkfouten? Prof. dr. Wouter Duyck is psycholoog aan de Universiteit van Gent en tracht ons wegwijs te maken in ons eigen brein. Vanuit de cognitieve psychologie analyseert hij de feilbaarheid van ons brein en de vreemde hersenkronkels die we soms maken. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.6.201817 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

022. Waarom koop je beter voorverpakt eten?

De vraag lijkt wel sarcastisch. Voor het milieu is het toch bij voorbaat beter om onverpakt voedsel te kopen? Professor Devlieghere en andere experts levensmiddelconservering denken nochtans van niet. Want, wat als nu al die verpakkingen voedselverspilling tegengaan? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.6.201812 Protokoll, 9 Sekunden
Episode Artwork

021. Hoe kan men over 500 jaar zien of je arm of rijk was?

Een skelet geeft meer prijs dan je denkt. Van een skelet uit de middeleeuwen kunnen archeologen bijvoorbeeld de sociale status of voedingspatronen van die persoon achterhalen. Hoe gaat dat juist in zijn werk? En wat kunnen ze allemaal zien? Méér dan je zou denken. VUB-onderzoekster Marit Van Cant vertelt er je alles over! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
26.6.201810 Protokoll, 43 Sekunden
Episode Artwork

020. Hoe word je wereldmarktleider met je eigen bedrijf?

Ben jij een ambitieuze ondernemer en wil je de wereld met je bedrijf veroveren? Hoe zorg je ervoor dat de hele wereld voortaan alleen nog joùw producten koopt? Vergeet het gat in markt, vergeet geldverslindende marketingcampagnes... Het enige wat je moet doen is naar dit college van de Hasseltse expert internationale handel prof. dr. Piet Pauwels kijken en over 15' weet je wat te doen! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.6.20189 Protokoll, 48 Sekunden
Episode Artwork

019. Hoe groot is de kans dat je voor altijd bij elkaar blijft?

"Ik wil je man/vrouw zijn en ik beloof je trouw te blijven in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid. Ik wil je liefhebben en waarderen al de dagen van mijn leven" Ja, ja, het zal wel. Tot er iemand anders langskomt? Of tot je elkaar beu bent? Tot je het echt niet meer kan verdragen hoe hij/zijn altijd zit te snuffen als jullie aan het eten zijn? Of… blijven jullie écht voor altijd bij elkaar? Prof. dr. Dimitri Mortelmans van de Universiteit Antwerpen kan je alvast vertellen hoe groot de kans is... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.6.201819 Protokoll, 35 Sekunden
Episode Artwork

018. Waarom ga jij vanavond weer te laat naar bed?

Wie kent het niet: 's avonds véél te lang tv kijken, 's morgens véél te moe wakker worden en vastbesloten zijn 's avonds extra vroeg te gaan slapen… En dan ga je 's avonds toch wéér te laat slapen. Hoe is dat toch mogelijk dat we er niet in slagen die ochtendlijke goeie voornemens 's avonds uit te voeren? Liese Exelmans doet aan de KU Leuven onderzoek naar ons media-gebruik en weet stilaan hoe het komt én wat we eraan kunnen doen! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.6.201814 Protokoll, 55 Sekunden
Episode Artwork

017. Wat heeft het spiraaltje met stenen en kamelen te maken?

Wist je dat je een sportzak moet meenemen naar de apotheker als je een spiraaltje gaat kopen? Want in een gewone zak past het niet! Dat is een akelig bericht voor iedereen die een spiraaltje overweegt. Maar VUB-professor gynaecologie Hendrik Cammu stelt alle vrouwen het komende kwartier gerust: het spiraaltje is een fantastische uitvinding. Maar het klopt wel van die sporttas... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.6.201814 Protokoll, 23 Sekunden
Episode Artwork

016. Wat drijft iemand tot zelfmoord?

Als iemand zelfmoord pleegt is de eerste vraag die iedereen zich stelt: waarom? Waarom heeft hij/zij dat gedaan? En al te vaak wordt er dan een eenvoudig antwoord op gegeven: omdat hij liefdesverdriet had, omdat ze gepest werd, omdat hij een onverwerkt trauma had... Maar volgens prof. dr. Gwendolyn Portzky, van de Universiteit Gent, is het nooit zo simpel... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
22.6.201818 Protokoll, 17 Sekunden
Episode Artwork

015. Doodt Alzheimer méér dan herinneringen?

Meer en meer mensen lijden aan Alzheimer. En wie iemand met Alzheimer kent, weet dat de ziekte méér is dan alleen maar vergeetachtig worden is. Redelijk ontstellend is dat artsen nauwelijks méér kunnen doen tegen de ziekte dan 100 jaar geleden. En toch... dr. Martijn Peters van de Universiteit van Hasselt kijkt hoopvol naar de toekomst. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.6.201812 Protokoll, 58 Sekunden
Episode Artwork

014. Leidt schelden tot een beter bestuur?

Een stevig potje schelden op sociale media is de politici van dit land niet vreemd. Wat denk je, leidt dit tot een goed bestuur? In de middeleeuwen was het alleszins het geval. Prof. dr. Jelle Haemers van de KU Leuven onderzoekt hoe gewone mensen het (scheld)woord gebruikten tegen de adel en burgerij om een beter bestuur te krijgen. En wat blijkt? Dat wij allemaal (ook onze politici) heel wat kunnen leren van die 'boertige' middeleeuwers. Het schelden gebeurde namelijk op een heel doordachte manier! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.6.201814 Protokoll
Episode Artwork

013. Moet je bang zijn voor de stad van de toekomst?

Bij een communicatiewetenschapper denk je spontaan aan iemand die kranten, radio of sociale netwerken bestudeert. Prof. dr. Pieter Ballon werkt als VUB-communicatiewetenschapper aan de stad van de toekomst. De verstedelijking explodeert en steden zijn voorzien van ontelbaar veel slimme computers en chips. Spelen wij weldra een rol in een sciencefictionfilm en moeten we bang zijn van die erg snuggere stad? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.6.201817 Protokoll, 55 Sekunden
Episode Artwork

011. Wat gebeurt er met je hersenen als je slecht slaapt?

Om goed te kunnen slapen mag je niet te veel koffie drinken en niet te laat met je gsm bezig zijn. Dat weten we stilaan wel. Maar wat gebeurt er in je lichaam en je hoofd als je slecht slaapt? Prof. dr. Johan Verbraecken van de Universiteit van Antwerpe vertelt welke afval er in je hersenen achterblijft, welke tekorten je krijgt en hoe het komt dat je daarvan bleek ziet en wallen onder je ogen krijgt. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.6.201814 Protokoll, 7 Sekunden
Episode Artwork

012. Waarom duren de Brexit-onderhandelingen zo lang?

Theresa May vergelijken met een kat, de Brexit met de soeks van Marrakesh en de alternatieven met het bakken van een taart. Alleen de Gentse hoogleraar Dirk Van Poucke kan de onderhandelingen op zo'n beeldende en duidelijke manier uitleggen. Na het zien van dit college blijft enkel de vraag waarom het Verenigd koninkrijk en de Europese Unie niet even een kwartiertje de tijd uittrekken om naar prof. dr. Van Poucke te luisteren. Het zou jaaaaren tijd en miljoenen euro’s besparen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
19.6.201814 Protokoll, 15 Sekunden
Episode Artwork

010. Staat al van voor je geboorte vast hoe oud je wordt?

Prof. dr. Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt is niet Madam Soleil, en toch kan hij min of meer voorspellen hoe oud iemand kan worden. Dat komt omdat hij milieu-epidemioloog is en telomeren kent én kan lezen. Hier volgt een lesje statistiek-meets-genetica-meets-epidemiologie-meets-milieukunde… Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.201810 Protokoll, 19 Sekunden
Episode Artwork

009. Waarom is de Tour de France winnen niet meer belangrijk voor sponsors?

Wereldwijd besteden bedrijven elk jaar miljarden aan het sponsoren van sportwedstrijden. En nu komt KU Leuven-sportmarketeer prof. dr. Wim Lagae ons vertellen dat die bedrijven het niet belangrijk vinden of hun sporters winnen. Vreemd is dat. Zijn de verliezers dan stilaan de grote helden waar iedereen naar opkijkt? Of hebben die bedrijven gewoon geld te veel, professor Lagae? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.201814 Protokoll, 27 Sekunden
Episode Artwork

008. Waarom is Latijn leren geen tijdverspilling?

Een dode taal leren, het lijkt vandaag de dag wel het stomste wat je kan doen. Wetenschappen en levende talen leren, dat is de toekomst! Maar dat is buiten het enthousiasme van de Antwerpse latinist prof. dr. Christian Laes gerekend. Wedden dat je na het horen van dit college opnieuw de boeken induikt en Latijnse websites afschuimt? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.201815 Protokoll, 2 Sekunden
Episode Artwork

007. Kunnen we met een deeltjesversneller het universum beter begrijpen?

Er waren mensen die dachten dat de wereld zou ontploffen als wetenschappers in de deeltjesversneller van Cern, nabij Genève, minuscule deeltjes met een gigantische energie tegen elkaar zouden doen botsen. De botsingen zijn intussen gebeurd, de wereld is niet ontploft, en prof. dr. Jorgen D'hondt van de VUB was euforisch. Want olala... wat hij allemaal te weten komt door twee ondenkbaar kleine deeltjes te laten botsen en dan naar de ravage te kijken, is ongelooflijk. En kan wetenschappers nog jaaaaren bezighouden. Hierbij alvast een voorproefje van 15'! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.201817 Protokoll, 24 Sekunden
Episode Artwork

006. Hoe constructief is piekeren?

Woelen in je bed, ijsberen door de living, afwezig uit het raam staren... kan jij ook soms urenlang piekeren als er iets op je lever ligt? Wees dan blij, want piekeren is zinvol! Prof. dr. Ernst Koster van de Universiteit Gent legt uit hoe je ervoor zorgt dat je niet bij hem (of een collega-psycholoog) terecht komt door een overdosis gepieker. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.201816 Protokoll, 18 Sekunden
Episode Artwork

005. Hoe sta je minder lang in de file?

Aanschuiven op de autosnelweg, de verkeerde rij aan de kassa kiezen, wachten bij de damestoiletten. Sommige studies zeggen dat we zo'n drie jaar van ons leven bezig zijn met wachten. Of dit klopt of niet, daar spreken we ons in dit college niet over uit. Wat we wel kunnen doen, is de wetenschap inzetten om wachtrijen korter te maken. En dat is precies waar prof. dr. ir. Wouter Rogiest zich aan de Universiteit Gent mee bezig houdt. In een kwartiertje - zeker en vast geen verspilde tijd - geeft hij tips over hoe we wachttijden kunnen verminderen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.201814 Protokoll, 11 Sekunden
Episode Artwork

004. Smaakt je favoriete cola anders in Amerika?

Is het inbeelding, of smaakt dat blikje cola hier anders dan in Amerika? Wist je dat meer dan 90% van de voedingsproducten maar in één land verkrijgbaar zijn? Hoezo? Hebben wij dan andere smaakpapillen? Of spelen producenten een pienter spel? Prof. dr. Piet Pauwels van de Universiteit Hasselt leert je producten zien als een ui... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.201814 Protokoll, 28 Sekunden
Episode Artwork

003. Waarom werkt mijn wifi niet?

Het is een vraag die iedereen zich wel eens (gefrustreerd) stelt. We kunnen alvast verklappen dat het iets te maken heeft met het Amerikaanse leger en ook wel met dat fameuze internet of things. Na 15 minuten luisteren naar dit college van prof. dr. Steven Latré, expert in de computerwetenschappen en artificiële intelligentie aan de Universiteit Antwerpen, begrijp je helemaal waarom je wifi-signaal zo vaak hapert. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.201814 Protokoll, 37 Sekunden
Episode Artwork

002. Moet iedereen in de winter vitamine D slikken?

Spoiler: vitamine D is geen vitamine, maar een hormoon en hormonen maakt ons lichaam zélf aan. Maar... voor vitamine D heeft ons lichaam iets nodig: zon. Véééél zon. Meer dan er hier in de winter te zien is. Overwinteren op Tenerife dan maar? Of… vitamine D in pilletjes slikken? Prof. dr. Chantal Mathieu, endocrinologe aan de KU Leuven zet alle do's en dont's en nog veel meer op een rijtje. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.201816 Protokoll, 16 Sekunden
Episode Artwork

001. Hoeveel stress kan een mens aan?

Wist je dat het helemaal niet zo ongezond is om stress te hebben? Maar, we moeten ook niet overdrijven. Wanneer bereiken we onze stressgrenzen? Prof. dr. Elke Van Hoof kent als klinisch psychologe en stress-expert aan de VUB het antwoord. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
17.6.201811 Protokoll, 38 Sekunden